Ünnepi készülődés - 4 jótanács az aggodalmaktól mentes karácsonyhoz

2012.12.05. 16:00

Family_Christmas_Celebration_FAN2019853.jpgHogyan lehet elérni, hogy valódi ünnepként élje meg a karácsonyt, és sikeresen szálljon szembe az évente visszatérő aggodalmaskodással? Íme néhány jó tanács hozzá!

A karácsony pszichológiai szempontból nem mindenki számára jelent felhőtlen pihenést, igazi ünnepi hangulatot, kikapcsolódást. Az előkészületek ajándék- és élelmiszervásárlási lázától kezdve a vendéglátás alkalmával esetlegesen felmerülő szorongásig sok minden aggodalomra adhat okot.  Hogyan lehet elérni, hogy valódi ünnepként élje meg a karácsonyt, és sikeresen szálljon szembe az évente visszatérő aggodalmaskodással? Íme néhány jó tanács hozzá!

 

1.  Felkészülés – a lelki béke megtartása  

 

Annak érdekében, hogy kellemesen ünnepi hangulatban és ne szorongással töltse a karácsonyi ünnepeket, nem mindegy, milyen lelkiállapotban készül fel rá, és mekkora nyugalmat „prognosztizálunk” magának a tágabb család körében zajló napokra. Fontos, hogy nyugtassa meg magát: ebben az évben jobban uralkodjon majd érzelmein, tegye félre az esetleges haragot, sértődést, bánatot. Az ilyen fajta szorongásokra mindenképp fel kell készülni lelkileg, mégpedig a kellő időben.  Ha jó előre mindent megtesz lelki békéje, nyugalma megtartása érdekében, és felülemelkedik az említett aggályain, az ünnep alatti események alkalmával kevésbé lesz szomorú vagy érzékeny. Ezen kívül többet tud majd foglalkozni az ünnep valódi értelmével, távol tartva a kicsinyes gondokat, hogy igazi szeretetben élje át valamennyi családtagjával ezeket a napokat.

 

2.  Másképp látni a karácsonyt – ami a személyes találkozásokat illeti…  

 

Ha nem tud változtatni családja összetételén – márpedig az minden bizonnyal  nem megy, még ha nem is hívja meg otthonába az összes közeli rokont - , próbálja meg félretenni előítéleteit, az elmúlt évek felgyülemlett sérelmei révén szerzett negatív élményeit, és más alapokról indulni már az ünnepi készülődés idején is. Fontos megérteni, hogy ez az éves, ünnepi összejövetel a családtagokkal annyit is jelent, mint találkozni belső konfliktusainkkal. Ezek feloldása érdekében próbáljon meg másképp tekinteni az ünnepre, ami a vele együtt óhatatlanul felmerülő személyes problémákat illeti, és csak a pozitív oldalára összpontosítani. Ahelyett például, hogy félelem töltené el attól, hogy egy Karácsonyi ajándékok. nem kedvelt rokonnal megint milyen nézeteltérést kell leplezniük, miért ne gondolna inkább arra, hogy milyen örömteli lesz a találkozás egy szintén ritkán látott rokonnal. Mindenképpen tanácsos a korábbiaktól eltérő, csak a lelki békét és szeretetet előtérbe helyező aspektusokat keresni az ünnep személyes részének örömteli megéléséhez.

 

3.  Merje kimondani, amit érez! 

 

Gyakran szégyellik az emberek kimondani, hogy nem értékelik jelentőségüknek megfelelően a karácsonyi, családi összejöveteleket, sőt olykor ódzkodnak tőlük. A fent említett, kellemetlen találkozások, vagy a nagyszámú vendégsereg ellátásának fáradalmai miatt pedig gyakori a félelem az évnek ettől az ünnepi periódusától. De semmiképp nem szabad eltitkolni akár önmaga, akár legközelebbi hozzátartozói előtt ezt a szorongást. Ha kimondja, könnyíthet a bajon!     A pszichológusok, ha pácienseik az említett problémára panaszkodnak, a legtöbbször sikerrel nyugtatják meg őket. Azt az egyszerű érvelést igyekszenek megértetni az ünnep alatti szorongókkal, hogy nincsenek egyedül ezekkel a félelmeikkel, és érzéseiket ne rejtsék véka alá. De győzködik őket arról is: egyúttal tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy visszatérjen lelki békéjük, és jelentősége szerint értékeljék az ünnepet, az azzal járó szokásokkal együtt. Emellett fokozottan bátorítják őket, hogy igenis merjenek már jó előre beszélni szorongásaikról, hogy azok legyőzhetők legyenek – akár annak tudatosítása útján is, hogy sokan élik meg hasonlóképpen az ünnepeket. Ez segít abban, hogy elhessegessék maguktól azt a gondolatot, miszerint csak ők éreznek így, és netán még bűntudatuk legyen. Az aggodalmaktól, szorongásoktól meg kell szabadulni azok őszinte feltárása és a megoldás keresése révén – ez jelentheti a kellő felkészülés egyik útját is az ünnepekre.

 

4.  Az egyedülállók se töltsék magányosan az ünnepet! 

 

A pszichológusok azt javasolják azoknak, akiknek bármilyen okból nincs családjuk, vagy netán az élet úgy hozta, hogy elszakadtak tőle és magukra maradtak, előre szervezzék meg, hol és kivel töltik az ünnepeket. Elkerülhetővé válik az előzetes szorongás, ha célokat tűz ki maga élé az ünnepi időszak eltöltése kapcsán, és azokat meg is valósítja. A karácsony is lehet például az a pillanat, amikor elgondolkodik egy új élet kezdetéről a rákövetkező évben, és terveket sző a jövőre nézve. A lényeg az, hogy a család tekintetében az egész év folyamán elhagyatottan élők ilyenkor lehetőleg vegyék körül magukat emberekkel. Ha kevés baráttal rendelkezik, és azok családjukkal töltik az ünnepet, az egyedül élők akkor se törődjenek bele eltérő, szomorúnak tűnő helyzetükbe, hanem forduljanak klubokhoz, vagy akár ünnepi alkalmak programjait szervező társaságokhoz. A finom ételek és italok társaságban történő elfogyasztása közben sokkal könnyebb feloldódni, feledni a magányt. 

 

Galenus (BSD)

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása