Betegségek - A "karácsonyi szindróma"

2012.12.05. 14:00

3115443339_2c659fa4ec_o.jpgGyomorfájás, nyakmerevedés, idegzsába, hólyaghurut...- előzze meg!

Az év végi ünnepek közeledtével ezek a tipikus tünetcsoportok ("karácsonyi szindrómák") könnyen előjöhetnek, melyek révén testünk figyelmeztető jelzéseket ad le, felfedve feszültségeinket. Lelki eredetű fizikai tünetek jelennek meg tehát, de meg lehet előzni őket. Íme néhány jó tanács hozzá...  Amikor a nagy, karácsonyi családi összejövetelek régi sérelmek kiújulását vetítik előre, és félünk tőle, hogy ismét fellobban a viszálykodás vagy a harag lángja, e feszültség megjelenése különféle fizikai kockázatokkal jár. Hatására testünk az első, mely figyelmeztethet: összerándul a gyomrunk, megfájdul a fejünk, hólyaghurut tör ránk...A fájdalmak felfedik érzelmeinket és feszültségeinket, testünk kész "újraírni" családi életünk konfliktusos előzményeit. De ha hallgatunk a szavára, és megfejtjük titkait, lehetővé válik, hogy a családi ünnepeket örömtelibben, a gyakori tünetcsoportok megjelenése nélkül éljük meg.

 

Szomato-érzelmi megközelítés 

 

Az ún. szomato-érzelmi - szomatikus (testi eredetű) - megközelítés lehetővé teszi, hogy pl. a testet a tudatalattival érintkező "felületként" használjuk. Gondolunk rá vagy sem, az ünnepek rendszerint visszaterelnek minket a családi fészekbe, és azzal együtt a hozzájuk kötődő konfliktusokhoz. Ha nem sikerül ezeket kezelni, testünk reagál rá.  Emlékezhetünk arra is, hogy egész életünk, érzelmeinkkel és vágyainkkal együtt, de a fáradtság is bizony belénk vésődik. A szomato-érzelmi megközelítés lehetővé teszi a párbeszéd megújítását a környezetünkkel, a konfliktusok eredetének felkutatását és feloldását, a feszültségek okainak megfejtését és a felszabadulást alóla. Amikor a testben megszűnnek a görcsös jelenségek, az kihat az érzelmi szférára is. 

 

A családi fészekbe való visszatérés nehézségei 

 

Egyesek számára csak "örökség" a család, és a megszokott, nagy karácsonyi összejövetelek lehetősége máris (mondjuk) gyomorfájással jár. Hiszen a családi konfliktusok felmerülésének lehetőségét kísérő fájdalmak gyakran erre a testtájékra korlátozódnak. Többek közt ez a tünet mutathat rá arra, hogy a családi konfliktusok megújulása milyen negatívan hat ránk, kényelmetlen helyzetbe hoz minket. Gyakran megtörténhet, ha távoli családtagokkal találkozunk, akikkel korábban feszült volt a viszony - ilyenkor a karácsonyi összejövetel mindezt a felszínre hozza...

 

A választással járó gondok 

 

Hogyan jöjjünk össze, miként ünnepeljünk karácsonykor anélkül, hogy bárkit is megbántanánk? Minden évben felmerül ez a kérdés - nehéz a választás, kit, mikor látogassunk meg az ünnepeken, kit hívjunk meg, és ha kell, nemet is tudjunk mondani. Ha bármilyen fizikai tünet kíséri ezt a folyamatot (pl. nyakmerevséget kapunk tépelődés közben...), nagy az esély rá, hogy mindez komoly fejtörést okoz! A test azonnal akcióba lép, ami belső "forrongást" idéz elő. Ezért tanácsos teljes nyugalommal, előre megfontoltan viszonyulni a kérdéshez. 

 

Ajándék és önértékelés 

 

Az ajándékozás és a megajándékozottság öröme nem mindig ad egymásnak randevút... Az ajándékok értéke is számít, öntudatlanul is számba vesszük, ki, milyen mértékben emlékezett meg a másikról. A fenyőfa "árnyékában" az ilyen jellegű összehasonlítások elkerülhetetlenek, még ha azt is hisszük, hogy sikerül megszabadulnunk tőle. "Tessék, a testvéremet idén elhalmoztam ajándékokkal, ő meg nem tett ki magáért" - ilyen és ehhez hasonló gondolatok törhetnek ránk. Miközben jó képet vághatunk hozzá, de félő, hogy a testünk felfedi igazi érzelmeinket. A hólyaghurut például kapcsolódhat az ilyen jellegű problémákhoz, és a baj kiújulásához vezethet az ünnepek alatt. Ezért, ahelyett, hogy izgatnánk magunkat azon, hogy "csak ezt érdemeljük", felejtsük el az ilyen romboló gondolatokat, és tiszta szívből közelítsünk a dologhoz a szeretet ünnepén.

 

A magyalfa jelképe 

 

Netán légzési nehézségeink vannak a karácsony közeledtével? Ha harag dúl bennünk, a nagy "fegyverszünet" nem jön létre feltétlenül magától. Belsőnkben sokszor dúl a harc, és ez még a légzésünkben is megnyilvánulhat. Márpedig jó arcot vágni hozzá akkor is, amikor ott legbelül nem múlt el a harag, bizony nem könnyű dolog. És azt tudjuk-e vajon, hogy a gyakori karácsonyi díszítés, a magyalfa azt a haragot jelképezi, amelytől megszabadulunk ilyenkor? Hiszen nem ünnepeken kell a problémákat újra felvetni, a haragvást feleleveníteni. Jó módszer lehet, ha levezetjük előzetes feszültségeinket valamilyen testmozgással, és ily módon szabadulunk meg esetleges agresszív hajlamainktól is. Keressünk alkalmat rá, hogy a családi konfliktusokat később rendezzük, ne az ünnep alatt. 

 

Megelőzés 

 

A pszichoszomatikus tünetek tudomásul vétele már egy lépést jelent a tőlük való megszabadulás felé. Ha aggodalmaskodónak és görcsösnek érezzük magunkat, megfelelő módja lehet az akadályok legyőzésének, ha többet foglalkozunk, illetve törődünk magunkkal. Fontos, hogy gondoljuk át újra, mire van szüksége a testünknek. Relaxáló masszázsra vagy netán pihentető fürdőre? Ha ezekre nincs módunk, és netán az említett légzési nehézségek törnek ránk, a jóga által inspirált légzőgyakorlat mindenképp segít negatív érzelmeink kezelésében. Minden mély légzéssel küldjünk levegőt a gyomorba, és meglátjuk, lassanként jobban érezzük magunkat. Van úgy, hogy 10-20 ilyen jellegű légzés elég a jobb közérzethez, a negatív hozzáállás megszűntéhez.  A fenti tanácsok és légzőgyakorlatok segíthetnek az ellazulásban az évnek ebben a gyakran "kötelezően" feszített periódusában. Mindamellett az ünnepek alatt előjöhet olyan betegségünk is, mely tényleges orvosi kezelést igényel - akár kapcsolatban áll a most tárgyalt stressz-helyzettel, akár nem. Ne ingadozzunk hát, forduljunk orvoshoz ilyenkor is, de azzal a fontos feltétellel, hogy megnyugszunk tőle, majd relaxálunk, és hagyjuk eluralkodni magunkon az ünnep örömét.

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása