Panasz - Még el sem vitték a holtestet, de a számlát benyújtották

2012.12.04. 06:00

dreaming-of-the-deceased.jpgLehet, hogy még ma is élne a Húgom, ha elhívatott orvosok, nővérek kezébe kerül, ezt már soha nem tudom meg. 

Nem most történt, 2007-ben Húgom telefonált kora délelőtt, hogy rosszul van, állandóan megy a hasa, felkelni sincs már ereje. Ő Óbudán lakott, én Zuglóban, ennek ellenére viszonylag átértem hozzá rövid időn belül és akkor hívtuk az ügyeletet. Délelőtt kb. háromszor sürgettem meg őket, délután  a háziorvosa jött el a Húgomhoz és hosszas vizsgálat után mentőt hívott . A mentő időben jött, a Margit kórház belgyógyászatára vitték a Testvéremet.

 

Ekkor még lehetett vele kommunikálni. Másnap bementem hozzá reggel, a szokásos dolgokat bevittem és azt tapasztaltam, hogy pelenkázzák és sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy bevittem. Mikor rákérdeztem, hogy mi történt, goromba, kioktató hangon azt a feleltet kaptam, hogy már így hoztam be. Ez nem volt igaz, mert tudtam vele még beszélgetni, kedve is a körülményekhez képest jó volt. És ettől a naptól kezdve sokkal rosszabb állapotban került, mint ahogy bevittem. Fájdalmai voltak (sokk ízületi gyulladása miatt elég sok gyógyszert kellett szednie, de ezt elvonták Tőle) állítólag infúzióba kapott fájdalomcsillapítót, járókerettel sem tudott a WC-ig kimenni. Akárhányszor bementem hozzá, ha volt pelenka én tettem tisztába.

 

De sajnos volt olyan eset, hogy tele volt csövekkel, nem tudtam tisztába tenni, pedig reggel óta a használt pelenkában feküdt. A nővér szobában szóltam az egyik ott lévő  nővérnek, hogy kérek pelenkát. Erre nagyon arrogáns hangon kiosztott, hogy naponta csak x számú pelenka van és különbem is várjak addig, míg a kolléganője elszívja a cigarettát. Vagy, a kezelő orvosa a Húgomnak szólt a nővéreknek reggel, hogy lázcsillapító injekciót adjanak Neki, délután mentem látogatni, akkor mesélte a Testvérem, hogy a reggeli láz csillapított még mindig nem adták be neki. (Másnap mondta, hogy a reggeli injekciót este 1/2 9-kor megkapta). Sok apró olyan dolgot tapasztaltam a Húgom körül, amit én nem tudtam illetve nem mertem megcsinálni, félve, hogy kárt teszek , kértem a szakember segítségét, amit sajnálatos módon nem kaptam.

 

Így én nem tudtam segíteni, akik tudtak volna, azok magas ívről lesza...k. Ez nem csak a nővérekkel volt így, a kezelő orvos, ha éppen úgy volt kedve mondott valamit latinul, ha éppen rossz napja volt elküldött, hogy ne zavarjam. És a legmegdöbbentőbb az volt, hogy meghalt a Húgom (60 éves volt), szinte még el sem vitték és máris benyújtották a számlát (ez az eset még a 300,.Ft-os vizitdíj idején volt). Ennyit a magyar egészségügyről és az ügyeletről. Lehet, hogy még ma is élne a Húgom, ha elhívatott orvosok, nővérek kezébe kerül, ezt már soha nem tudom meg.  Köszönöm, hogy elolvassák,

 

tisztelettel: Lívia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.04. 10:52:28

"ha volt pelenka én tettem tisztába." És ha nem volt? :-( Ha nem adnak pelenkát, be kell vinni. Miben halt meg? Mi volt a zárójelentésen? Milyen számlát nyújtottak be?
"sokk ízületi gyulladás" :-(

VaTi 2012.12.04. 11:21:16

A kórházak költségkerete sajna sokszor igen szűkös. Ha jut egy napra 2 db pelenka/fő, akkor annyi jut. A hozzátartozó vihet be. Ezt persze a nővéreknek normálisan kell közölni, de fura, hogy a posztolónak magától nem jutott eszébe...A fájdalomcsillapító be nem adása húzós...
@Turchi: a számla: "(ez az eset még a 300,.Ft-os vizitdíj idején volt). " Akkor volt valami kórházi napidíj is, ha jól tudom.
Ezen viszont nem kellene fennakadni, adminisztráció. A beteg kórházi ápolása megszűnt (és sajnos nem a jobbik ok miatt, hogy felépülve hazament, hanem a rosszabbik, h meghalt), ezt adminisztrálják és elkészíti a számlát. Nyilván érzéketlenségként érzékeli a gyászoló hozzátartozó, de nem személyesen neki szóló bunkóság volt, hanem az adminisztráció menete. A halál sajnos papírmunkával és kiadásokkal jár :(

2012.12.04. 11:29:40

@VaTi: Ismerem a pelenka témát, nem is azt feszegettem miért nincs, hanem hogy a hozzátartozó ezek szerint többedik alkalommal sem vitt be. Azért hogy ez magától nem jutott eszébe, kicsit kételkedem az odaadásában, ha hagyta a rokonát a saját ...-ban. Kórházi napidíjra nem emlékszem. Az infúzióba adott gyógyszereket szokás dokumentálni a zárójelentésben, vagy kórlapon, vagy valahol gondolom. Az írásból az tűnik ki, hogy a kórházban nem jelezte a problémát az érintettek feletteseinek. Nekem megérne ennyit egy kedves rokon.

VaTi 2012.12.04. 11:32:54

@Turchi: Csak a számla dologra reagáltam neked. Nekem rémlik, hogy volt valami vizitdíjhoz hasonló a kórházakban is, szerintem arra értette a posztoló, h benyújtották a számlát

2012.12.04. 11:34:50

@VaTi: Ja, bocs, csak most látom, hogy nem minden nekem szólt! :-)

Farkasokkal táncoló 2012.12.04. 11:50:17

És mi volt a dianózis? MIbe halt bele végülis a nővéred?
Mert nekem fura, hogy valakinek hasmenése lesz, aztán ebbe belehal... volt valami más bete3gsége a sokizületi (gondolom ez akart leni a sokk izületi) gyulladáson kívül?
Ami a fájdalomcsillapítókat illeti, az elképzelhető, hogy inkább infúzióban adták be, ugyanis lehet, úgy ítélték meg, hogy ezek a szájon át bevett gyógyszerek fokozzák a hasmenést talán. Végstádiumban lévő betegnek is inkább ma már tapaszokat tesznek a bőrére, mert a gyomra meg a belei kikészülnének.
Persze ez ugye akkor helyes, ha be is adják, nem csak mondják.

KovA 2012.12.04. 14:39:35

Aki kórházba kerül: túszul van ejtve.

az_igazi_trebitsch 2012.12.04. 15:40:12

Kicsit zavaros ez a történet, főleg öt év után. De az biztos, hogy a kórházi halál a legszörnyűbb természetes halál.

Ez a Nevem 2012.12.04. 17:45:34

Nekem bizony nagyon zavaros ez a történet. Már azt sem értem, hogy mikor lehehetett vele beszélni, mikor nem.Pelenkát pedig csak akkor tudnak adni, ha van.A hasmenéses betegnek pedig a legjobb megoldás infúzióban adni a gyógyszereit, mert szájon át beadva, még a felszívódása előtt, alul távozna. Annak pedig semmi értelme nem lenne. Tipikus laikus, borzoljuk a kedéjeket 5 év távlatából.Erre mindenki azonnal ugrik és úgy tesz, mintha ő a munkahelyén soha de soha 5 percre sem állna meg. A NŐVÉREK is EMBEREK. Próbáld ki a munkájukat és majd utánna írd le mit tapasztaltál.Ha végigdolgozol napmint nap 12 órákat megállás nélkül, akkor megértem amit írtál. De ha csak 5 percre is megállsz, akkor nem ér a neved.

DIldiko 2012.12.04. 18:59:37

@VaTi: Annak idején a kórházi napidíjat az elhunyt hozzátartozóinak nem számlázták ki - jobb helyeken.
A napi x pelenka mindenhol így megy - az osztály kap betegenként naponta 2-3 pelenkát és ennyi -nincs több.

Dr.laikus PhD 2012.12.05. 07:09:49

A kórházi napidíj

A kórházi ápolási napidíjat a vizitdíjjal együtt 2007. február 15-től vezették be. A rendelkezés értelmében minden kórházban töltött napért a betegnek 300 forintot kell fizetnie. Egy évben húsz kórházban töltött nap után már nem kell kórházi napidíjat fizetni, így egy évben maximum 6 ezer forint lehet a napidíj összege.

A betegnek egy összegben kell kifizetnie a díjat a kórházból való elbocsátáskor. A napidíjról nyugtát vagy kérésére számlát kap. Fizetni – a kórházak felszereltségétől függően - lehet készpénzzel, bankkártyával, bérlettel, automatánál vagy az önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztárak pénztári kártyáival.

Nem kellett kórházi napidíjat fizetnie a 18 év alattiaknak, a hajléktalanoknak, a járványügyi okokból elkülönített betegeknek, az életveszélyes sérülteknek, a rendvédelmi szervezetek dolgozóinak, ha szolgálatteljesítés közben szerzett betegségüket kezelik őket. Mentesülnek a napidíj alól a tartós orvosi kezelés alatt állók, például daganatos betegek, vesebetegek, cukorbetegek, HIV-AIDS betegek, skizofrének, kábítószer- vagy alkoholfüggők, ha alapbetegségükkel összefüggésben kezelik őket kórházban.

A napidíjból származó bevétel a kórháznál marad. Az elfogadott egészségbiztosítási törvény alapján a kórházi napidíj (és a vizitdíj) bevétel legalább 30 százalékát az orvosok és egészségügyi szolgáltatók bérének teljesítményalapú növelésére vagy jutalmazására kell fordítani.

Nem a kórház döntése volt, hogy mit számláz ki és mit nem.

A kórházi napidíj a kórház ellenőrzését is szolgálta. A kiadott számlák alapján egybevethették, hogy valóban annyi ápolási nap után igényeltek-e támogatást, ahány napot a betegek kifizettek.

Dr.laikus PhD 2012.12.05. 07:28:31

@Dr.laikus PhD:

Rosszul emlékeztem... :((

Kivételek a kórházi napidíj megfizetése alól:

Alanyi jogon mentesül a vizitdíj megfizetése alól is:

a 18 év alatti

Az életkor alapján fennálló mentesség megállapítása tekintetében a biztosított fekvő-gyógyintézeti felvételének napja a meghatározó.
Amennyiben a biztosított a 18. életévet a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás igénybevétele alatt tölti be nem kell a benntartózkodása alatt a fennmaradó napokra napidíjat fizetnie.

a biztosított, aki az ellátás igénybevétele során elhalálozott

2012.12.05. 08:53:41

Ezek szerint nem kellett volna fizetniük. Hm

Dr.laikus PhD 2012.12.05. 09:06:19

@Turchi:

Valószínűleg.

Kórházban feküdtem, ott törtem el a lábam. Átvittek a Balesetibe mentővel.
Addig nem jelentkezhettem be amíg a 300.- Ft-ot ki nem fizettem.
Nem kellett volna pedig.

Nem érdekelt senkit a jogszabály - nem nagyon értették - így a mentős fizette ki helyettem.

szabidoki 2012.12.05. 10:47:25

Annak idején olyasmi is divatban volt, hogy a zárójelentés mellé kapott a beteg egy "számlát", amit nem kellett kifizetnie, csak az volt rajta, hogy a kórház mennyi pénzt kap az adott kezelés után - könnyen lehet, hogy erre a számlára gondolt a posztoló.

2012.12.05. 12:47:00

@Turchi: @Dr.laikus PhD: @szabidoki: Egyértelműen erről van szó.

Ha valamit is fizetett volna, nyilván szóvá teszi, hogy 132.456 forintért ölték meg a kedves húgát. Vagy harminc ezüstpénzért, na.

karcsibácsi 2012.12.05. 12:53:51

Az írásból csak annyi derül ki, hogy meghalt a kedves levélíró testvére, amit ismeretlenül is őszintén sajnálok.
A betegségére vonatkozóan semmilyen érdemi információt nem közöl.

" Lehet, hogy még ma is élne a Húgom, ha elhívatott orvosok, nővérek kezébe kerül, ezt már soha nem tudom meg."
ennek a mondatnak így semmi értelme nincs. Ugyanilyen erővel azt is írhatta volna, hogy:

"Lehet, hogy olyan betegségben szenvedett, ami a kórházi kezelés nélkül egy nap alatt a halálát okozta volna, így pedig sikerült hetekkel meghosszabbítani az életét."

A "testvérem" és a "húgom" szavakat pedig kis kezdőbetűvel kell írni.

2012.12.05. 14:55:34

@karcsibácsi: Az csak az egyik baja, hogy meghalt, a másik, ami a címben is szerepel, hogy benyújtották a számlát.

Nekik ebből közvetlen hasznuk van. Ebből vesznek kiflit, zónapörköltet és Mercedest.

Kareszbá. Tegyed le azt a kisüstit. Nem hiszem el, hogy nem lehet végre megérteni - az orvosok profitért gyilkolnak munkaidőben!

Minden más csak a mundér védelme.

megvalaszolok 2012.12.05. 16:45:15

@szabidoki: Ezt ma is adják mellé, ha jól tudom. Talán elszámolási nyilatkozatnak hívják.

zsázsika 2012.12.05. 21:10:42

@Fyall - Separate or superstate!:
nagyon remélem, sosem leszel olyan beteg, hogy nekem és a kollégáimnak be kelljen rajtad mutatni, hogy mennyire nem gyilkolunk és mennyire nem profitálunk a munkánkból, kedvesem. Se kiflit, se zónapörköltet, se Mercit. Ne gyalázd azokat az embereket, akik valóban tisztessággel dolgoznak, mert bár számodra ezek szerint hihetetlen, de elég sokan vannak ilyenek.

hibiszkusz75 2012.12.05. 21:32:50

@zsázsika: Szerintem félreértetted. :)

hibiszkusz75 2012.12.05. 21:39:26

@zsázsika: Mármint Fyall - Separate or superstate! hozzászólását. :)

szabidoki 2012.12.05. 22:24:25

@megvalaszolok: lehet, nem tudom, elég régóta nem dolgozom magyar kórházban :)
Amúgy a neve nem is érdekes, a története annál inkább - adtak anno zavaros magyarázatokat, hogy miért is fontos ezt a beteg kezébe nyomni, de a fő indok az volt, hogy a beteg lássa, hogy a tébé már fizetett a kórháznak igen komoly összeget, így neki már nem kell pénzt adnia az orvosnak, mert az már megkapta, ami jár neki - magyarán a hálapénzt próbálták ezzel is visszaszorítani. Azt persze nem kötötték Mari néni orrára, hogy
a, a kórház vagy azt az összeget kapja, vagy nem (az OEP-elszámolás tudott csuda dolgokat)
b, három hónappal később jön meg a pénz
c, vagy fedezi az ellátás valós költségeit, vagy nem (nyilván nem)
d, az orvos abból egy fillért sem kap, ő kapja a normál fizetését, mint eddig.

2012.12.06. 05:48:59

@hibiszkusz75: Félre bizony! :-( Ezért nem kell nick neveket változtatni, mert az ember előbb utóbb elveszti a fonalat, ki kicsoda. :-)

2012.12.06. 07:59:22

@Turchi: Nekem muszáj volt, összekevertek néhány emberrel, meg jött ez az EU-dolog is. A december 13-14-i Európa Tanács ülés után megváltoztatom.

karcsibácsi 2012.12.06. 12:46:41

@zsázsika: @zsázsika: Fyall barátunk ironikus hozzászólásával azt a - minden valós alapot nélkülöző, de ezen a blogon is egyre nagyobb tért nyert - szemléletet figurázta ki, amely szerint mi valamennyien lelkiismeretlen, bunkó, pénzhajhász sarlatánok, fehérköpenyes gyilkosok vagyunk...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása