Egészség - Műanyag vagy üveg lencse?

2012.12.04. 12:00

3093425-181184-a-lot-of-glasses.jpgA statisztikák szerint Magyarország lakosságának megközelítőleg fele hord állandóan vagy időszakosan szemüveget, illetve kontaktlencsét.

A statisztikák szerint Magyarország lakosságának megközelítőleg fele hord állandóan vagy időszakosan szemüveget, illetve kontaktlencsét. Minden második magyar ember életében legalább egyszer eljön a nap, amikor szemüveget készíttet...  Van, aki csak akkor csináltat új szemüveget, ha az előző tönkremegy. Van, aki akkor, ha változik a szem dioptriája. (40–60 éves kor között ez általában kétévente fordul elő.) Vannak olyanok, akik divatkiegészítőként tekintenek a szemüvegekre, ezért kettőt vagy akár többet is használnak és legalább évente újat vásárolnak.  A szemész szakorvos megállapítja a megfelelő dioptriát, viszont a szemüveglencsék szakértői a látszerészek. Ezért amennyiben „csupán” a látásélességgel van a betegnek problémája, nem feltétlenül szükséges szemész szakorvoshoz fordulnia, elegendő egy optikai üzletbe bejelentkeznie, ahol szakképzett optometrista is elvégezheti a látásvizsgálatot.

 

A szemüvegvásárlás folyamata

 

1. A szemvizsgálat 

 

A szemvizsgálat során az optometrista vagy a szemorvos megállapítja, hogy milyen erősségű (dioptriájú) szemüvegre van szükség, van-e egyéb szemprobléma.    

- A beteg közölje a látszerésszel, mire szeretné használni a szemüveget, milyen problémát tapasztal!      A komputeres szemvizsgálat egy jó technológiai vívmány, azonban önmagában nem elég.     

-A pontos és kényelmes dioptria meghatározásához szükség van a beteg közreműködésére is, hiszen csak ő tudja megmondani, melyik lencsével lát a legélesebben.     

-A régi szemüveg mindig kiindulópont a dioptria meghatározásánál, ezért lehetőleg a beteg vigye magával meglévő szemüvegét a szemvizsgálatra.     

-Bizonyos egészségügyi problémák befolyásolják az adott pillanatnyi éleslátást, ezért a vizsgálat előtt mindig jeleznie kell a magas vérnyomását vagy a cukorbetegségét!

 

2. A megfelelő keret kiválasztása 

 

Egy optikai üzletben ma már több száz divatos keret közül lehet választani. A látszerészek szívesen adnak tanácsot abban, hogyan találja meg mindenki az arcformához, bőre árnyalatához, egyéniségéhez és a „pénztárcájához” leginkább illő keretet. Az esztétikum mellett különböző optikai szempontokat is figyelembe kell venni, ezért jó megfogadni a látszerész ajánlását.

 

3. A lencse kiválasztása általában az optikus döntése.     

 

-Az optikus dioptriához és árkategóriához mérten ajánl, illetve figyelembe veszi a kiválasztott keret adottságait is.     

-Az előző szemüveglencse fontos kiindulópont, annál rosszabb minőségűt és kategóriájút nem célszerű választani, hiszen akkor csökken a komfortérzet!     

-A gyakorlott szemüvegesek többsége követi a lencseújdonságokat is, az üzletekben található szóróanyagok és prospektusok segíthetik a választást.

 

Egy modern szemüveg ismérvei 

 

1.A műanyag lencse jobb, mint az üveg!  

 

2.A „szódásüveg” elkerülésére a dioptria által megkövetelt vékonyított lencse a megoldás!  

 

3.Alkalmazhatók extra rétegek:     

-A tükröződésmentesítő (antireflex) réteg tisztább képet nyújt a mesterséges megvilágításnál (műfény) és a szem kevésbé fárad el a monitor előtti munka során. További esztétikai előnye, hogy a szem is jobban látszik a lencsén keresztül.     

-A karcmentes réteg tartósabbá teszi a lencsét, védi a sérülésektől.     

-A különböző szemüvegtípusok váltogatását teszi szükségtelenné a fényre sötétedő lencse: alkalmazkodik a különböző fényviszonyokhoz, beltéren világos, napsütésben pedig besötétedik.

 

Jó tanácsok     

 

-A beteg őrizze meg az optikustól kapott adatlapot vagy garanciakártyát, hiszen a legközelebbi szemvizsgálatnál (új szemüveg vásárlásakor) ez hasznos kiindulópont a szakember számára.    

- Ha fúrt keretet választ („keret nélküli” keret, amit a lencse tart), akkor kizárólag erősebb alapanyagú műanyag lencse tehető bele.    

-Damilos keret esetén is követelmény az erősebb alapanyagú műanyag lencse.     

-Célszerű kemény tokot választani, hiszen a puhában könnyen elállítódik a keret!     

-A szemüveget nem szabad a lencsével lefelé az asztalra tenni!     

-A félévente elvégzett ultrahangos tisztítás jót tesz a szemüvegnek, mivel ez az eljárás olyan helyeken tisztít, ahol az egyén nem tudja eltávolítani a szennyeződést.

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása