Gasztro - A karácsony ízei Európában

2012.12.02. 18:00

19ee648b-82ee-4f4d-b798-cc529ecc8d0c.jpgA különböző nemzetek eltérő, olykor mégis egyező karácsonyi gasztronómiai szokásaiból most villanásnyi ízelítőt adunk. De vigyázat!

A különböző nemzetek eltérő, olykor mégis egyező karácsonyi gasztronómiai szokásaiból most villanásnyi ízelítőt adunk. De vigyázat!  vacsoraNe essünk túlzásba az evés-ivás terén, mert hamar felboríthatjuk emésztőrendszerünk megszokott ritmusát. 

 

Elkerülni az emésztési problémákat

 

 A franciák világszerte híresek egyedi gasztronómiai fantáziájukról. Mégis, karácsonykor „kötelező” gesztenyés pulykát tenniük az asztalra, desszert gyanánt pedig sok helyen kedvelik a karácsonyi, kalácsszerű, „hasáb” süteményt. De a cukrozott gesztenye és a csokoládé is elengedhetetlen kellékei az ünnepnek.

 

Az angolok és az írek szintén behódolnak a karácsonyi pulyka hagyományának. Ezt általában az elmaradhatatlan „plum-pudding”, azaz a karácsonyi fűszeres és mazsolás sütemény követi, olykor leöntve valamilyen finom likőrrel. 

 

A spanyolok jellegzetes ünnepi édessége a „touron”, amely nugát alapú, és mandulával, mogyoróval készül (Madrid környékén szeretik leginkább). A katalánok előnyben részesítik a karácsonyi gyümölcsös kalácsot és a cukrozott gyümölcsöt. 

 

A németek 400 évvel ezelőtt honosították meg a díszes fenyőfaállítás szokását karácsonykor. De ilyen hosszú múltra tekint vissza náluk az is, hogy egy speciális, fűszeres süteményt kínálnak az ünnepen. Ebben az a különleges, hogy kis cédulákat rejtenek el a tésztában, az alkalomhoz illő szöveggel.

 

A skandinávoknál mi is lenne más a karácsonyi asztalon, mint valamilyen finom halétel! Európa északi népeinél nem hiányozhat a füstölt lazac vagy a hering sem előételként, finom tradicionális italok kíséretében. Ilyenek az „aquavit” vagy a „glogg”, azaz a meleg, fűszeres vörösbor és a pikáns fehérbor.

 

 Az olaszok a „pannetonét”, a jellegzetes karácsonyi süteményt részesítik előnyben. Ez a cukrozott gyümölccsel, mazsolával készült kalácsféle már az egész világon elterjedt.

 

A görögökről se feledkezzünk meg: az ő jellegzetes ünnepi édességük a gyümölccsel, dióval bőven megrakott „kourabiedes” piskóta. Folytathatnánk a sort az ünnepi különlegességek gar-madájával. Ehelyett azonban azt javasoljuk, hogy tapasztaljuk meg azokat személyesen!

 

Az emésztési problémák ellen

 

Érdekes megfigyelnünk, hogy a tradicionális húsételek közül a „könnyedebbek” (hal, pulyka) váltak kedveltté, hisz az ünnepi nagy étkezések amúgy is megterhelik a gyomrot. Lehet, hogy a fűszeres sütemények sem véletlenül kerülnek ilyenkor az asztalra. Hisz számtalan fűszer – amit édességhez is használnak – rendelkezik emésztést elősegítő hatással.  A gyömbér, ánizs, csillagánizs, édeskömény, szerecsendió és -virág könnyíti a gyomor és a belek munkáját, és mérsékelheti a teltségérzetet. Persze ez nem indok a mértéktelen evésre. Teltségérzet, puffadás, rossz közérzet, nehéz emésztés. Muszáj, hogy az ünnep velejárója legyen? Nem, de ennek érdekében tenni is kell valamit. Figyeljen a mennyiségre, jobban, mint az összetevőkre. Mert lehet töltött káposztát is enni, és disznótorost, ha nem viszi túlzásba az ember. Csak ezt nehéz megállni, de meg kell próbálni. Nincs lehetetlen. 

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2012.12.03. 17:26:11

Én már le sem írom akkor, hogy én miket fogok a karácsonyi asztalra tenni, mert már attól tönkremegy az emésztésetek, hogy elolvassátok! :o))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása