Hírek - Adományvonal a vakok és gyengénlátók életminőségének javításáért

2012.12.01. 12:00

hello_holnap_adomanyvonal_1788_13688_magyar_telekom.png2012. november és december hónapban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének célkitűzéseit támogatják, akik a 1788-as vagy a 13688-as hello holnap! Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek.

2012. november és december hónapban a több mint 90 éves, 22 tagegyesületet tömörítő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének célkitűzéseit támogatják azok, akik a 1788-as vagy a 13688-as hello holnap! Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek. Adományvonalat már több mint tíz éve sikeresen működtető Magyar Telekom fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse az esélyegyenlőség megteremtését.  A látás érzékének sérülése vagy teljes hiánya számunkra elképzelhetetlen módon megnehezíti a mindennapokban való boldogulást. Könyvet, újságot olvasni, barátokkal találkozni, iskolába járni, vásárolni – mind rendkívüli akaraterőt, összpontosítást és sok segítséget igényelhet. A vak és látássérült emberek életét könnyíti meg immár több mint 90 éve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ). Tevékenységük több mint 50 000 vak embernek ad lehetőséget arra, hogy az esélyegyenlőség jegyében élhesse hétköznapjait, információhoz jusson, tanulhasson és dolgozni tudjon.

 

Segítség a látássérülteknek és a dislexiásoknak

 

 Szolgáltatásaikról általában elmondható, hogy az országban egyedülállóak, a tagságnak ingyen, vagy névleges összegért igénybe vehetők. A vak, aliglátó és gyengénlátó embereket több módon is segítik: az országban egyedülálló Hangos-könyvtárukban például irodalmi alkotások állnak az olvasók rendelkezésére. E könyvtár ma már nem csak a látássérülteket, hanem a dislexiásokat is segíti. Braille-könyvtáruk szintén páratlan Magyarországon. A halmozottan fogyatékos siket-vakok számára, ez a könyvtár a szinte egyetlen használható irodalmi forrás. Az egyesület Braille-nyomdája kiadványokat, újságokat, tankönyveket állít elő, ami költségvetésüket jelentősen megterheli. Segédeszköz-boltjuk speciális eszközöket forgalmaz, amelyek a vak emberek önálló életvitelét teszik könnyebbé. Az itt kapható közel 500 féle - látássérültek számára nélkülözhetetlen - termékből az állam kizárólag a fehérbotot támogatja segédeszközként. Magyarországon a szövetség képzi ki a legtöbb vakvezető kutyát, amiért az igénylő csak jelképes összeget fizet, de egy kutya kiképzésének költsége 1,8 millió Ft. Tevékenységükről részletesen a www.mvgyosz.hu oldalon számolnak be.

 

A szövetség munkáját rendkívül nehézzé teszi, hogy az állami támogatás mértéke évről évre csökken, helyette pályázatok útján tudnak támogatáshoz jutni, ami bizonytalan helyzetet jelent az általuk segített mintegy 50 000 látássérült embernek. A reálértékben évről évre csökkenő állami támogatás egyre kevésbé teszi lehetővé a szervezet működését, szolgáltatásaik biztosítását.   

 

Hello holnap!    

 

A hello holnap! Adományvonal 2012 szeptemberétől a 1788-as szám mellett már a 13688-as számon is hívható, majd 2013 január 1-től kizárólag a 13688-as új számon lesz elérhető. A hívószámok a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is hívhatóak. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes és teljes egészében átadásra kerül a kedvezményezett szervezet részére (Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével, ahol a 27%-os áfa levonásra kerül). A 2012. november és december hónapban beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét segíti. 

 

Magyar Telekom

 

Forrás:patikamagazin.hu

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása