Gyerekszoba - “Furcsa” gyerekszokások, aggódó anyák

2012.11.30. 18:00

shutterstock_104686889-300x236.jpgGyermeke mindent a szájába vesz, pedig Ön igyekszik nagyon résen lenni? Vagy kétségbeesett sírásba kezd, ha idegennel találkozik? Esetleg nem kezd időben beszélni? Az aggódó szülők néha túl nagy jelentőséget tulajdonítanak kisgyermekük egy-egy szokatlan megnyilvánulásának.

Gyermeke mindent a szájába vesz, pedig Ön igyekszik nagyon résen lenni? Vagy kétségbeesett sírásba kezd, ha idegennel találkozik? Esetleg nem kezd időben beszélni? Az aggódó szülők néha túl nagy jelentőséget tulajdonítanak kisgyermekük egy-egy szokatlan megnyilvánulásának.

 

Félénk gyerekek 

 

Egy anyuka panaszolja, hogy 18 hónapos kisfia izgatott lett és sírni kezdett, amikor be akarta mutatni a hasonló korú kis társának egy összejövetelen. Kérdése: tartsa a gyereket otthon, ha ennyire fél?  Nem, ez semmiképpen sem tanácsos. Inkább több lehetőséget kell biztosítani neki arra, hogy más gyerekekkel legyen, szokjon hozzá a társasághoz. Az is lehetséges, hogy az átlagosnál hosszabb idő szükséges nála ahhoz, hogy jól érezze magát más gyerekekkel. Bármi történjék is, soha nem szabad erőltetni a közös játékot, ha ő nem akarja. Az első alkalommal, amikor bemutat neki valakit, vegye a karjába, és ilyesmiket mondjon neki: “Nézd, kicsim, ez az aranyos kisfiú/kislány játszani szeretne velünk.”  A félénk gyerekeknek nagy hasznára válik, ha más, hasonló korú kicsikkel játszhatnak, különösen, ha azok nem olyan visszahúzódóak, mint ők. Ez nem mindig sikerül nekik, enyhe bátorításra van szükségük, és időt kell hagyni nekik arra, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez.

 

Mindent megrág, amit lát…

 

 20 hónapos kislány azzal próbálkozik, hogy darabokat harapjon le a takarójából, sőt még a bolyhos szőnyeget is célba veszi. Az anyukája fél, hogy a kicsi fuldokolni fog a szöszöktől, és tanácsot kér, mit tegyen, hogy a gyermek ne vegyen mindent a szájába.  A kisgyerekek mindent érdekesnek és kipróbálandónak találnak – és ritkán vannak azon a véleményen, mint a felnőttek, azaz, hogy valami nem higiénikus vagy undorító. A bébik és a kisgyerekek a szájukkal fedezik fel a világot, és szeretik megkóstolni azt, ami számukra még ismeretlen. Ugyanakkor kockázatos, ha például a bolyhos szőnyeget eszegetik. Valóban megakadhat a torkukon a textília szösze, fuldoklást előidézve. Az is bajt okozhat, hogy a szőnyeg bolyha nem emészthető, összecsomósodhat a gyomrában.  A legjobb módszer ennek megakadályozására, ha elvonják a gyerek figyelmét. Amikor kezdi rágcsálni a szőnyeget, meg kell neki mondani, hogy az nem ehető, és el kell terelni róla a figyelmét, például egy játékkal. Célszerű olyan játékot adni neki, ami kicsit hasonlatos a szőnyeghez, takaróhoz : bársonyos figurát vagy pamutbabát.

 

Miért nem beszél? 

 

Hogyan vehető rá egy közel 2 éves gyermek arra, hogy nevén nevezze a dolgokat, és ne csak rájuk mutasson, közben morogva valamit? Gyakori az ilyen szülői dilemma.  Soha nem szabad nyomást gyakorolni arra a kisgyermekre, aki a nyelvi készség kialakulásának ebben a szakaszában van. Például az anya ne utasítsa vissza, ha úgy kér inni vagy enni, hogy rámutat az italra vagy az ételre, és nem használja a megfelelő szót. A titok nyitja a türelmes magyarázatban van.  Ha a gyerek motyog vagy rossz szót használ, önnek kell a megfelelő szót jól artikulálva elmondania neki. Nevezze meg, amit kér, és adja úgy oda neki: itt van ez és ez, tessék. Ha újra motyog a gyerek, és mutogat, játsszon vele kérdés-feleletet egyedül: ezt és ezt kéred? Tessék, itt van.  Ha ön nyugodt és vidám marad, úgy segíti a nyelvi készség fejlődését azzal, hogy az adott szót a megfelelő pillanatban megtanítja neki. És ne feledje: minden próbálkozásáért meg kell őt dicsérnie.

 

Amikor a kiságy után a nagyobb ágyban kell aludni 

 

Mindenekelőtt próbáljon egy olyan időszakot kiválasztani, amikor nem történnek a kisgyermekével más új dolgok, mint például egy kistestvér érkezése vagy a bilire szoktatás. Egyébként önnek kell kiválasztania az időpontot, de ha megfogadja az alábbi tanácsokat, segíthet neki megszokni az új fekvőalkalmatosságot:     

 

Olvasson neki történeteket arról, hogy kisgyerekek hogyan szoktak váltani a kiságyról a nagyobb ágyra.   

 

 Jóval előbb beszélgessen vele arról, hogy majd át fog költözni egy nagy ágyba, hogy kellő időben előkészítse a változásra.    

 

Vegyen részt kisgyermeke egy szép, új ágynemű vagy akár az új, nagy ágy kiválasztásában.    

 

Döntsék el együtt, hová kerüljön az új ágy, és hogy merre nézzen.    

 

A fokozatos változás érdekében nappal, például az ebéd utáni alvásra fektesse a nagy ágyba a gyermeket, míg éjjelre ismét a régi, megszokott kiságyába.    

 

Tegye kedvenc helyévé az ágyat azzal, hogy szeretett plüssállatait helyezi a szélére.    

 

Eleinte védőrácsot kell a nagy ágy elé tenni, hogy le ne guruljon, le ne essen róla a kisgyermeke – ha megszokta, természetesen már nincs szükség a védőeszközre.

 

 Galenus

 

Forrás: www.bebikkicsikesnagyok.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása