Gyerekszoba - Mit vegyek a gyereknek Mikulásra és karácsonyra?

2012.11.20. 18:00

opening-a-present.pngAz ünnepek közeledtével elsősorban nekünk, kezdő nagyszülőknek okoz meglehetősen sok fejtörést, hogy olyan játékszert vásároljunk unokáink számára, amivel a legnagyobb örömöt tudjuk szerezni.

Az ünnepek közeledtével elsősorban nekünk, kezdő nagyszülőknek okoz meglehetősen sok fejtörést, hogy olyan játékszert vásároljunk unokáink számára, amivel a legnagyobb örömöt tudjuk szerezni. Ehhez gyakran nem csak a vágyaikat kell ismernünk, hanem „számolnunk kell” életkori sajátosságaikkal, egyéni adottságaikkal, sőt a személyiségvonásaikkal is.

 

A jó játék személyre szól! 

 

A „jó játék” – a játékpszichológiával foglalkozó szakemberek szerint – ugyanis az, amely megfelel a gyerek életkorának, fizikai és szellemi fejlettségének, vérmérsékletének, érdeklődési körének, ami megmozgatja a fantáziáját, ami arra ösztönzi, hogy a már meglévő képességeit mozgósítsa, az önmagáról és a világról szerzett ismereteit használja.  Ugyancsak a játéktevékenység és a játékok lélektani hatásaival foglalkozó szakemberek figyelték meg, hogy az a játékszer, amelyikkel a már akár két-három éves kisgyereknek sincs semmi teendője, vagyis például önmagától (egy elem behelyezésével) jár körbe-körbe, hamar a félredobott kacatok közé kerül.  Az ajándék kiválasztásakor ne a nekünk tetsző, hanem a „neki való” legyen a legfőbb szempont. 

 

Ehhez persze tudnunk kell, hogy mi érdekli, mi köti le (ha nem vagyunk napi kapcsolatban vele, akkor kérjük a szülei segítségét), illetve a már nagyobbaknál puhatolózzunk, hogy milyen játékszerre vágynak. Az óvodás korosztálynál már számolnunk kell a divattal is, vagyis sokszor olyasmi a vágy tárgya, ami ugyan távol áll a gyerek egyéniségétől, ám azért szeretné megkapni, mert a csoporttársainál látott vagy hallott már ilyen játékokról. A kívánság teljesítése sokszor meglehetősen nagy dilemmát okoz, különösen, ha a manapság óvodai, kisiskolás körökben elterjedt ún. nindzsás, kalózos, vagy a Csillagok háborújához kapcsolódó, gyakran riasztó figurákból álló játékszettekre vonatkozik…

 

 A játékpszichológusok arra is felhívják a szülők, nagyszülők figyelmét, hogy játékvásárláskor ne értékeljük se le, se fel a gyerek képességeit. A szakemberek szerint ugyanis a gyerek életkorát, értelmi képességeit, manuális készségét figyelmen kívül hagyó játékszerek az unalom, vagy a sikertelenség érzetét kelthetik, önbizalomrombolók lehetnek, így folyamatos kudarc- és csalódottságérzethez vezethetnek.

 

A jó játék biztonságos! 

 girl-opening-christmas-present-400_1.jpg

A játékszer kiválasztásánál nagyon fontos szempont az is, hogy az ne legyen balesetveszélyes, és ne tartalmazzon egészségre ártalmas anyagokat. Nem eléggé köztudott, hogy egyes, puha műanyagból készült (főleg a távoli országokból származó) játékok többsége a májat és a vesét károsító ftalánt tartalmaz. A természetes alapanyagú, tehát fából készültek festék- és lakkanyaga is lehet egészségkárosító, akárcsak a speciális égésgátló anyagokkal kezelt (idegrendszeri és hormonháztartási zavarokat okozó) textiljátékok, babák. Ahogy a a festékek, filctollak, gyurmák között is vannak olyanok, amelyekben a fejlődő szervezetre nézve káros anyagok találhatók. Míg a nagyon kemény műanyagból készültek törékenységük miatt lehetnek veszélyesek, mert sérüléseket okozhatnak.

 

 Az egészségkockázatokkal kapcsolatos eligazodásban segíthet, ha alaposan áttanulmányozzuk az anyagukra, a használatukra vonatkozó termékismertetőt is.  A nagyon apró darabokból álló játékok (például gyöngyök, mini építőjátékok stb.) balesetveszélyességük miatt is kifejezetten ellenjavallottak az öt éves kor alattiaknak, mert a kisebbek azokat gyakran a szájukba veszik, így lenyelhetik, vagy a fülükbe, orrukba dughatják. Ugyancsak rájuk nézve jelenthetnek veszélyt a hosszú zsinórral húzható, pl. kerekes játékszerek, ugyanis a zsinór a nyakukra, az ujjaikra, a kezükre tekeredhet.  A hat-hét éves korig a legtöbb gyerek számára kedvesnek tartott plüssjátékok közül érdemes rövid szőrűt (amiről a műanyagszálak nem válnak le) és mosógépben moshatót választani. A nagyobb fiúcskák körében népszerű játékfegyverekkel kapcsolatban sem árt az elővigyázatosság. A különféle nyílpuskák, dárdák, tőrök és kardok elsősorban a saját szemükre, vagy a testvérük, játszótársuk szemére lehetnek veszélyesek.

 

Jelzések, amelyekre érdemes figyelni! 

 

A gyerekjátékok biztonságosságát célzó, 2011 júliusában bevezetett új európai-uniós előírások szerint a hazánkban forgalmazott játékokon is a CE jelzés a minőség garanciája. Ez a jelölés azt tanúsítja, hogy a termék megfelel minden olyan játékbiztonsági szabványnak, amely minden, az Európai Unió piacán értékesítendő gyermekjátékra nézve kötelező. Ez a szabvány azt is előírja, hogy feltűnő és jellegzetes, piros körös, 0-3 jelzéses ikont kell elhelyezni minden olyan játékszeren, amely hároméves kor alatti gyerek kezébe nem adható. Az egyéb ikonok (mint például a RoHS, Der Grüne Point) a környezettudatos és társadalmilag felelős gyártás és felhasználás irányelveire utalnak.

 

Amikor a kevesebb a több! 

 

Ne hagyjuk elcsábítani magunkat a gyanúsan olcsó, aluljárókban, alkalmi karácsonyi vásárokon beszerezhető játékoktól. Inkább kevesebbet vásároljunk, mint gyorsan elromlót, vagy unokáink testi épségét, egészségét veszélyeztetőt. Ha el akarjuk kerülni, hogy veszélyes kacat, vagy egészségkárosító játék kerüljön a gyerek kezébe, vásárlás előtt a hazai tiltólistás játékok listáját megnézhetjük a Magyar Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján.

 

 A Mikulás és a karácsony alkalom a meghitt együttlétre

 

 Ne csak játékszerekkel ajándékozzuk meg ezeken a várva várt ünnepen az  unokáinkat, hanem időnkkel is. A gyermeki lélek titkait ismerő szakemberek azt ajánlják, hogy ilyenkor avassuk fel együtt a  játékokat. A közös játszás akár egész életre szólóan emlékezetessé teheti a nagyszülőkkel töltött ünnepeket, amelyek az utóbbi időben bizony inkább szólnak a tárgyakról, a külsőségekről, az erőnkön felüli költekezésről, mint a meghitt együttlétről.

 

 T. Puskás Ildikó

 

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása