Levél - Taxinak használta a mentőt

2012.11.17. 10:01

COBS-Emergency Taxi Service.jpgA nő kiszállt a kocsiból, kissé megigazította a ruháját és fogta magát, bement egy vendéglátó ipari egységbe.

Tisztelt blog!

 

Legtöbb esetben úgy vettem észre, hogy csak az érem egyik oldalát közelítik meg oldalukon, én most a másikat is szeretném kissé megvilágítani. Bár nem saját tapasztalataimról van szó, hanem a testvéreméről, úgy gondolom, így is érdekes lehet. Ő a mentők kötelékében dolgozik Miskolcon, annyit dolgozik, hogy szinte már emberfeletti, amit csinál. Soha nem panaszkodik, csak elmeséli, mik és hogyan zajlanak körülötte, mik megtörténnek a bevetések alatt, mi, a családja pedig csak bámuljuk, hogy hogyan képes nap, mint nap újra, lelkiismeretesen ellátni a feladatát, főleg ennyire nevetséges pénzért. Konkrétan egy esetet szeretnék megosztani önökkel, kérem,a  nevem ne kerüljön ki, sem az email címem.

 

Pár hete történt, hogy egy 30-as nőhöz szívroham gyanújával riasztották őket. Nagyon hamar kiérkeztek az esethez, természetesen teljesen felkészülten, felszereléssel, ahogy az annak rendje és módja. A nő hisztérikus állapotban, már a bejutás hozzá is külön történetet érdemelne, mert a nő csak sikítozott, kiabált, káromkodott, hogy jöjjenek már be hozzá, ők pedig próbálták neki nyugodtan, érthetően magyarázni, hogy ahhoz ki kell nyitnia a lakás ajtaját, nem törhetik be, ha egyszer otthon van és mozgásképes. Nagy nehezen be is jutottak, a nő továbbra is zaklatott, pánikban van, azt hajtogatja, meg fog halni és folytatja a káromkodást, anyázást.

 

Próbálják nyugtatgatni, lefektetik, hogy nyugalmi állapotba kerüljön, kisebb-nagyobb sikerrel. Közben persze ők is idegesek, hiszen segíteni szeretnének, de ez ugye nem csak rajtuk múlik, ilyen környezetben pedig igen nehezen megy. Végre előkerül az ekg, megvizsgálják, a készülék és a vizsgálatok sem mutatnak semmit. Kap a delikvens egy injekciót, és testvéremék közlik vele, hogy ettől jobban lesz, nyugodjon meg. A nő tovább erősködik, hogy nem akar meghalni, kiabál, fenyegetőzik, és követeli, vigyék be a kórházba. Nos, más megoldást nem látnak, elviszik, legalább így megnyugszik, főleg ha a kórházban is megmondják neki, csak felspannolta magát, nincs semmi baja.

 

Beszállnak a kocsiba és elindulnak a kórház felé. A nő láthatóan már jobban van, a fenyegetőzést és kiabálást is befejezte. Körülbelül félúton lehettek, amikor a nő felül a kocsiban és közli, hogy ő már sokkal jobban érzi magát, ki akar szállni, semmi értelme, hogy bevigyék. Testvérem elmondása szerint itt egy kissé kiakadtak, de nem szóltak semmi bántót a kishölgynek, csak közölték, hogy ha már eddig azt akarta, hogy kórházba kerüljön és ott is megvizsgálják, akkor legyen türelemmel és tartsa is magát ehhez. A reakciója a nőnek újabb kiabálás, káromkodás és fenyegetés, márpedig őt nem vihetik akaratán kívül kórházba, elrabolták, meg ilyesmik. Testvéremék ekkor már kifejezetten idegesek voltak és nagyon elegük lehetett, ezért úgy döntöttek, inkább kiteszik, hagy menjen, amerre akar, de ennek így nem sok értelme van. Így is tettek és csak ekkor jött a döbbenet. A nő ugyanis kiszállt a kocsiból, kissé megigazította a ruháját és fogta magát, bement egy vendéglátó ipari egységbe. Azaz, taxinak használta a mentőautót.

 

Nem tudni, hogy előre így tervezte-e és szándékosan vezetet félre a mentőket, vagy út közben jött az ötlet, hogy így tesz, mindenesetre a pofátlanság teteje, hogy így tett és ez által esetlegesen olyanok számára nem jutott kocsi, akik igazi és valós életveszélyben voltak akkor és ott. Meg kellene már tanulni, hogy mik azok az indokolt dolgok, amelyekért felhívjuk a 104-et. Sokszor hallom, hogy menstruációs panaszokhoz és egyéb csip-csup esetekhez rángatják őket oda, holott lehet éppen máshol valóban elkelne a segítség. Sokan hazudnak is a diszpécsernek, mert ha igazat mondanának, úgy persze az ügyeletet küldenék hozzájuk.

 

Még rengeteg sztorit tudnék elmondani, pofozkodás, fenyegetőzés, szidalmazás, a mentők mindennapi munkájának sajnos velejárója. Meg kéne őket becsülni, és oda kellene figyelni rájuk.

 

Üdv: Vera

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.17. 10:19:37

ez nem meglepő történet, inkább ez a mindennapos realitás magyarországon

macska69 2012.11.17. 13:13:40

Ez a történet már más köntösben, de vagy százszor volt. Hozzá kell tegyem: ha csak egyszer is tényleg megtörténik, az nagyon nagy fokú felelőtlenségre utal, a betegtársadalom semmibevételére. (És úgy verném nyakon...!)

2012.11.17. 13:56:39

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Na persze. Ez a nő egy barom volt, de miért lenne ez a mindennapos realitás?

Bikli néni 2012.11.17. 13:58:58

Mikor vezetik már be azt, hogy felvenni a "beteg" adatait, és ha van biztosítása, ha nincs, ha utólag bebizonyosodik, hogy indokolatlanul hívta a mentőt, akkor szépen a kiszállási díjat kiszámlázni/inkasszálni? Komolyan kérdem.
Amikor az öngyilkosjelöltek felmásznak a hidakra, hogy leugorjanak, és valami okos kihívja hozzá a mentőket, a rendőrséget meg a tűzoltókat, annak többmilliós a költsége. Mindig az jut ilyenkor az eszembe, hogy rajtuk bezzeg behajtják. Ha sikerül is leimádkozni onnan az illetőt, akinek nyilván nyomós oka volt oda felkapaszkodni, mikor meglátja, mennyi pénzzel tartozik ezeknek a szerveknek, tuti be is fejezi a megkezdett kísérletet.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.17. 14:15:27

@Turchi: mert egyszerűen az, a hívások nagy része indokolatlan, én is naponta megéltem magyarországi korszakomban, hogy a beteg behozatta magát mentővel majd eltűnt a váróból
eleinte nagy divat volt az, hogy behozatta magát mentővel a tanyáról városba mondjuk azzal, hogy megrándult a bokája. majd eltűnt a váróból 2 órára, elment bevásárolni, megkerült jól felpakolva majd elkezdett hőbörögni, hogy ő már 2 órája vár és nem látják el, megkapta a röntgenjét, majd követelte a hazaszállítást mert az is járt neki. volt nem egy betegünk aki ezt hetente eljátszotta. egy kollégám egyszer ráírta a mentőspapírra, hogy indokolatlan volt a szállítás, a beteg beperelte, évekig húzódott az ügy és el is veszítette. ha dolgoztál volna egészségügyben nem tennél fel ilyen naiv kérdést :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.17. 14:16:26

@Bikli néni: én még egyet sem láttam amelyiken be tudták volna hajtani, ugyanúgy a detoxikálás költségét sem

Bikli néni 2012.11.17. 15:11:49

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem mondom, hogy a hatékonysága akár csak megközelítené a 100%-ot (hajléktalan, diák, stb esetén nyilván elképzelhetetlen), de az adótartozást is így hajtják be. Akitől lehet, ott inkasszó, ennyi. Letiltani a fizetésből, és igen, még a segélyből is. Eszméleténél lévő betegnél aláíratni a papírt, hogy tudomásul veszi, hogy indokolatlan esetben a mentőkiszállás költségeit kiszámlázzák (aki nincs eszméleténél, annál azért valószínűleg indokolt a mentő). Szerintem inkább az ütközik problémába, hogy mi minősül indokoltnak meg indokolatlannak. Egy kéztörés? Vagy egy normál beindult szülés, mikor ott áll a saját autó a ház előtt? Kéne valami objektív lista, ami a sürgősségiken van kirakva, hogy életveszélyes és azonnali ellátást igénylő állapotnak minősülnek az alábbiak: ... (minden más esetben a várakozási idő 4-6 óráig is terjedhet)
A detoxikálás nekem kicsit más tészta. Ugyan sose volt hozzá szerencsém, de szerintem ott nem a delikvens az, aki magára hívja a mentőt, hogy vigyetek már be a kijózanítóba :) Utána meg teljes joggal mondhatja, hogy én nem kértem, hogy vakarjatok ki a saját hányadékomból :) (de mondom, nem tudom, ez hogy zajlik, az én elképzelésem szerint valami jóakaró hívja az atomrészeg haverjához a mentőt)

2012.11.17. 15:28:46

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Már sokszor elmondtam, de akkor most is, azért, mert nem dolgozom egészségügyben, attól még tudhatok dolgokat. Végül is ki lehetne írni, hozzászólás csak orvosoknak.

ViktoriaF 2012.11.17. 16:37:36

@Bikli néni: Esetleg lehetne egyszeruen kiszallasi dij, amit mindenkinek kiszamlaznak, indokoltsagtol fuggetlenul? Egyebkent egy normal beindult szules is vegzodhet konnyeden otthon, mert mar nincs ido bemenni a korhazba autoval sem. Nekem ket ismerosom nem jutott be a korhazba, egyikuk egy boltban intezte el, a masik pedig a otthon a nappaliban.

Bikli néni 2012.11.17. 17:02:16

@ViktoriaF: Első kérdés: mennyi a mentő kiszállási díja? Fogalmam sincs. Tegyük fel, tízezer forint (most mondtam hasból egy összeget). Gondolj bele, hajléktalanhoz pl. hányszor megy ki a mentő? Annak aztán számlázhatsz. Mindenki tudja, hogy nem fogja se előre, se utólag kifizetni. Már a 300 forintos vizitdíj is mennyi embert tartott vissza az orvoshoz menéstől... Ennek az a veszélye, hogy akkor sem fogja engedni Pista bácsi Mari néninek, hogy kihívja a mentőt, ha tényleg nagy a baj, és ezt Pista bácsi is jól tudja.
Azért én rühellem a fizetem a téébéét szöveget erősen, de indokolt esetben a mentő igenis legyen része az alapellátásnak, főleg, mert a mentőben is végezhetnek életmentő tevékenységet, nem csak beszállítanak a kórházba.

Tempus-Anh 2012.11.17. 17:50:53

@Bikli néni:
Kilométerenként 600 Ft volt a viteldíj...anno. Hogy most mennyi, az rejtély. Mindenesetre sajnálatos, hogy minden baromság miatt szalad az OMSZ, a valóban komoly esetekre pedig nincs mentőautó/esetkocsi/rohamkocsi.
Életmentés...háááát van úgy, hogy összejön, mindenesetre a mentőstiszt tud intubálni, reanimálni, talán még gégemetszést is csinál, ha szükséges.
A fenti esetben viszont az ajánlott therapia a Páros Lengő Maflás nevű csodaszer lett volna úgy 3x2-es adagban, per os...
Garantáltan hatékony ilyenkor, szerintem.

szabidoki 2012.11.17. 18:07:13

@Bikli néni: nem lenne érdemes kínlódni vele, mert a legtöbb ilyen delikvens vagy hajléktalan, vagy segélyen élő kisebbségi, vagyis behajthatatlan bármilyen tartozás. A segélyből semmit nem lehet levonni, még az is törvénytelen, ha a gyerek iskolai kajapénzét levonja belőle az önkormányzat.
@Turchi: mert mindennap megtörténik, csak senkit nem érdekel. Nekem is volt sok olyan "betegem" a mentőben, akikről azonnal lehetett tudni, hogy semmi baja, de követelték a kórházba szállítást, mert az neki jár - meg az egész pereputtynak.
A történet egyébként annyiból érdekes, hogy ezek a mentősök ritka türelmes (mondhatni málészájú) srácok lehettek - kis rutinnal mindenkinek meglesz az eszköztára, hogy az anyázós, ugatós, esetleg verekedős betegből szép, nyugodt pácienst varázsoljon...

ViktoriaF 2012.11.17. 23:40:58

@Bikli néni: Azert remelem, hogy nem a hajlektalanokhoz megy legtobbszor ki a mento. Az, hogy par emberen nehez behajtani meg nem igazan kene, hogy ok legyen arra, hogy nem vezetik be. Es egyebkent nem azert irtam, mert egyet ertek vele, de ez is egy megoldas lehet a fenti problemara.

Dr.laikus PhD 2012.11.18. 04:26:53

Ki és mikor hívhat mentőt?

Mentés szükségessége esetén bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.
Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?

Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:

ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

www.mentok.hu/index.php?id=20100319ki_es_mikor_hivhat_mentot&type=1

Miskolcon ezt miért nem tartják be?

Megint egy indokolatlan levél sokadkézből. Megtámogatva az etikátlan, másoknak mesélő, önmagát sajnáltató, félrevezető, a szabályokat nem betartó szállítómunkás élete aki a mentőknél dolgozik.

2012.11.18. 05:41:38

@szabidoki: Én tudom, hogy van ilyen is. Nem azt mondtam, hogy nincs. Amennyiben ez tömegesen előfordul, valakit kellene hogy érdekeljen. Én csak annyit jegyeztem meg, hogy attól, hogy ez előfordul, és nem egyszer, attól még ez nem általános. Akkor sem, ha minden napra jut ilyen eset. Én is támogatnám ilyenkor a kiszállási díj megfizetését, persze tudom, hogy behajthatatlan bizonyos egyénektől. Bizonyára az a baj, hogy magamból és a környezetemből indulok ki, ami elég nagy. Nem szokásunk mentőt hívni.

Farkasokkal táncoló 2012.11.18. 10:28:55

Én is már többedszer hallom ezt a történetet, és érdekes módon mindig Miskolc környékén meg az Avason, szóval nagyjából ugyanazon a környéken. Ez valami helyi sport lehet ott?
Egy szivrohamos nőnek van ara annyi energiája, hogy ott ordibáljon és hisztizzen? Még nem volt szívrohamom, csak amiatt kérdem, de én úgy képzelem, hogy ilyenkor leginkább a levegővételért küzdök pl. Ha meg semmi nem utalt szívrohamra (EKG se) akkor miért nem lehetett volna hisztériás rohamnak kezelni és két hatalmas sallerral gyógyítani?

MIért engedték ki a mentőautóból, ha már behisztériázta magát? Be kellett volna vinni a kórházba, és ott szépen kiszámlázni neki a mentőautó költségeit, egészen biztos van erre számítás, mindenre van. Ha nem lehet bírni vele seggébe egy lószérum nyugtató és kész.

Tempus-Anh 2012.11.18. 12:28:43

Azért ez a "kissé megigazította a ruháját" sejttetni engedi, hogy a nő nem maradt adósuk...:)))

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.18. 13:09:15

@Tempus-Anh: nem azt írta, hogy megtörölte a száját :D
lehet, hogy csak a dulakodásban gyűrődött össze a ruhája

VeeVee 2015.11.23. 14:42:04

qrvák mindig is voltak mindig is vannak és mindig is lesznek ameddig a föld ovális, mindig lesznek qrvák is :D
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása