Mennyit híznak az újszülöttek?

2012.11.14. 14:00

Baby Care  2.jpgAmikor az újdonsült anyukák az újszülött gyermeküket hazaviszik a kórházból, alig van fogalmuk arról, hogy közelítőleg mennyit kell havonta a kicsi súlyának gyarapodni.

Amikor az újdonsült anyukák az újszülött gyermeküket hazaviszik a kórházból, alig van fogalmuk arról, hogy közelítőleg mennyit kell havonta a kicsi súlyának gyarapodni. Attól tartanak, hogy éhen marad a gyermekük, alultáplált lesz, és nem hízik kellőképpen. A bölcs tanácsok közt szereplő, „minden rendben van, ha van elegendő nedves pelenkája”, vagy „ha kiegyensúlyozott a gyerek, akkor nyilvánvalóan nem éhes” megállapítások nem sok támpontot adnak.

 

Kezdetben súlyveszteség áll fenn a kicsiknél  

 

Az újszülöttek megszületésüket követően az első pár napban ahelyett, hogy híznának, a környezethez való alkalmazkodás, az anya tejelválasztásának későbbi megindulása miatt veszítenek a születési súlyukból. Több-kevesebb grammot fogyhatnak, és akár születési súlyuk kb. 6-10 %-ával is könnyebbek lehetnek: nem kizárt, hogy egy 3200 g-mal született újszülöttet 3000 g-os súllyal visznek haza a kórházból. Az elvesztett grammokat gyorsan visszaszerzik a kicsik, és a születésüket követő 10-14 nap elteltével újra körülbelül a születési súlyuknak megfelelő értékeket mutatja a mérleg.  

 

Mennyit kell(ene) szopnia naponta az újszülöttnek?        

 

Az első napokban-hetekben napi nyolcszor-tízszer kell szoptatni az újszülötteket.    

 

 A testsúlykilogrammonkénti napi 100-150 ml tej megfelelő mennyiségnek bizonyul. (A számolások megkönnyítésére: az anyatejnél 1 ml mennyiség kb. 1 g-nak felel meg.) Példaként hozható, hogy egy 3000 g-os újszülött naponta 3x (100-150), azaz 300-450 ml anyatejet kell, hogy megigyon, egy 4000 g-os baba 4x(100-150), azaz 400-600 ml anyatejet igényel. Ha ezt a mennyiséget napi nyolc szoptatás alkalmával veszi magához, akkor a háromkilós babának egy szoptatás alatt átlagosan mintegy 40-60 ml-t, a négykilósnak 50-75 ml-t kell magához venni. 

 

Az, hogy egy alkalommal mennyit szopnak az újszülöttek, mérleggel körülbelül ellenőrizhető. Nem szabad azonban, hogy a mérleg rabjává váljon az anyuka és a gyermek; így például nem szükséges az éjjeli szoptatások előtt és után rendszeresen megmérni az újszülöttet, inkább alvásra vagy szoptatásra célszerű használni az időt. Három hónapos kor előtt elegendő hetente, később pedig havonta mérni a csecsemő súlyát.

 

A hízás üteme nem egyenletes        

 

Az első négy hónap során hetente mintegy 150-200 g-mal gyarapszik a csecsemők súlya, így havonta átlagosan 600-800 g-mal mutat többet a mérleg. Minimumként a havi 400 g-ot említik a szakemberek. Vannak azonban csecsemők, akik „csak” havi 500 g-ot híznak, és lehetséges, hogy mások havi 1 kg-ot szednek fel, de egyik sem tekinthető kórosnak, ha a csecsemő fejlődése normális. A hízás üteme nem egyenletes; előfordulhat, hogy egy-két hét eltelik, és szinte alig hízik valamit az egyébként egészséges csecsemő, és a következő hetekben bepótolja a lemaradását,- ez sem ad okot aggodalomra.    

 

 Irányadóként szokták emlegetni azt, hogy a csecsemők féléves korukra megkétszerezik, egyéves korukra pedig megháromszorozzák a születési súlyukat.     

 

A hat és tizenkét hónap közötti csecsemők növekedési üteme már lassúbb, mint amihez az első félévben hozzászokott az anyuka. Havi mintegy 200-600 g súlygyarapodás a jellemző. 

 

Aggodalomra az adhat okot, ha úgy telik el egy hónap, hogy nem gyarapszik a csecsemő súlya, és emellett rosszkedvű, sokat sír, vagy túlságosan aluszékony. Probléma, ha a kicsinek nincs széklete, illetve ha naponta kevesebb, mint 5-6 pisis pelenka van csak. Ilyen esetekben szükséges a védőnő, a gyermekorvos felkeresése, és az okok megkeresése, a megoldás megtalálása.

 

Hetente hány grammos gyarapodás az egészséges a kicsiknél? Itt elolvashatja! 

 

Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész 

 

www.bebikkicsikesnagyok.hu

 

Forrás: patikamagazin.hu

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása