Levél - Letöröm a kezed, ha nem tartod rendesen

2012.11.08. 10:33

child-480.jpgAmikor másodszor kapta el kisfiam a kezét, akkora patáliát csapott, mintha nem is tudom mit tett volna. „Letöröm a kezed, ha nem tartod rendesen”, mondta és erősen megragadta, hogy ne tudja mozgatni.

Ez most nagyon fog fájni, te kis hülye című posztunkra érkezett Éva levele, aki kisfiával járt vérvételen és szintén rossz tapasztalatokkal lett gazdagabb. A nővér minősíthetetlenül viselkedett velük és még jól meg is szorította az ijedt kisgyerek kezét. Ha ön is jár már hasonló cipőben és szeretné elmesélni, írjon nekünk!

 

Tisztelt Praxis blog!

 

Olvastam a történetüket a lehülyézett kislányról, aki a vérvételtől félt. Nem egyedi az eset, csak megerősíteni tudom az ott történteket, hiszen mi is hasonlóan jártunk a kisfiammal. Nem emlékszem tökéletesen, de azt hiszem az én fiam talán kicsit idősebb, mint a levélíróé volt, 5 múlt, nagycsoportos óvodás. Nem vagyunk nagy orvoshoz járók, de be-becsúszik egy influenza, egy komolyabb megfázás, amit itthon már nem tudunk magunktól kikúrálni, szóval időközönként mégis orvos lesz a dologból. Mi is nagyon elégedettek vagyunk a gyermekorvosunkkal, ahogy a férjemmel a háziorvosunkkal is, csupa jó tapasztalatot szereztünk velük kapcsolatban az évek során. Nem szokásunk általánosítani, sőt, alapvetően mindketten úgy gondoljuk, hogy az egészségügy a köztudott állapotok ellenére kiválóan működik. Ugyanakkor a problémákat sem szabad szőnyeg alá söpörni és és azt állítani, minden rendben van. Igenis vannak alkalmatlan dolgozók az egészségügyben, a vérvételen mi is egy ilyen emberrel, ha egyáltalán annak nevezhető, találkoztunk.

 

A fiunkat úgy próbáljuk nevelni, hogy a lehető legkevesebb dologtól féljen. Megküzdöttünk már az ágy alatti szörny és szellemek problémakörrel, de az orvosoktól, tűtől, fogorvostól és vérvételtől való félelmeit is mindig igyekszünk tompítani, amennyire lehet. Mindig a vizsgálatok előtti napokban beszélgetünk vele, eljátsszuk a dolgokat, megértetjük vele, hogy ezek szükséges rossz dolgok, amik azért történnek, hogy neki jó legyen. Hogy mennyire sikeres mindez?  Kb. 70-80 százalékban. Annyit mindenesetre el lehet vele érni, hogy a gyerek ne csapjon hisztit és ne halálos félelemmel gondoljon például az orvosokra, ezért ajánlom más szülőknek is, akik hasonló helyzetben vannak a gyerkőccel.

 

De hogy a lényegre térjek, nemrég mi is vérvételen jártunk. Napokig készültünk rá, beszélgettünk róla, hogy ne érje a fiunkat meglepetés. Sajnos mégis érte, mert a vért levevő nővér szakmájához totálisan alkalmatlan volt, ráadásul emberként is levizsgázott. Már arra is gondoltam, hogy esetleg ugyanaz a nő lehetett, akiről a másik anyuka írt, ezért én nevet is küldök, ha kitehetik, tegyék meg nyugodtan, minden mondatért vállalom a felelősséget, mert minden így történt. Szóval megérkeztünk sorra kerültünk és leültettek bennünket, pontosabban a fiamat. Se köszönés, se pár kedves szó a fiam felé, szóval már alapból meglepő volt, mert nem ilyen bánásmódhoz voltunk szokva. A gyerek persze, hogy begörcsölt, látva a mogorva nénit. Lényeg az, hogy amikor próbálta levenni tőle a vért, a kisfiam nem sírt, meg nem rendezett jelenetet, de elkapdosta a kezét. először csak annyi reakció érkezett a nővértől hideg, utasító hangnemben, hogy tartsa normálisan a kezét. Én felajánlottam, sőt kértem, hagy fogjam én a kezét, úgy biztosabb a siker, de rendre lettem utasítva, majd ő tudja, mit kell csinálni, ne szóljak bele a munkájába. Mondom, rendben van, legyen, ahogy akarja. Amikor másodszor kapta el kisfiam a kezét, akkora patáliát csapott, mintha nem is tudom mit tett volna. „Letöröm a kezed, ha nem tartod rendesen”, mondta és erősen megragadta, hogy ne tudja mozgatni.

 

A gyerek itt kezdett el bőgni, az ijedtségtől, én meg itt léptem közbe. Olyan dühös lettem, mint egy tigris. Szinte mindig nyugodt és béketűrő tudok maradni, de azt még sem tudtam elviselni, hogy egy vadidegen bunkó nő egyrészt ilyen stílusban beszéljen a gyerekemmel, másrészt megragadja és szorítsa a kis kezét. Mégis hol vagyunk, a középkorban? Nem idézném, miket mondtam, de helyre tettem a nőt, pedig mondom, halk és csendes szoktam lenni. Végül a síró fiammal elrobogtunk, nem kis megrökönyödésére a többi szülőnek, akik szintén ott vártak a gyerekükkel. A vérvételt végül egy másik nap,egy másik nővérrel, ugyanott megoldottuk, mindenféle incidens nélkül, ráadásul végig a kisfiam az ölemben lehetett. Azt hiszem, ha így is lehet, lehetett volna első alkalommal is. Az viszont nagyon szomorú az egészben, hogy a kisfiamat eléggé megviselte ez a történet. Egy ilyen némber, már bocsánat, de képes szinte mindent lerombolni, amit a szülők és normális orvosok, nővérek igen hosszú idő alatt felépítenek. Személyesen tettem panaszt az intézményvezetőnél, aki komoly vizsgálatot ígért, hát majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

 

H. Éva

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2012.11.08. 13:31:08

Egy rókáról hány bőrt húzunk még le, könyörgöm? :(

min 2012.11.08. 13:47:30

miért, hányat?
Ha szarházi volt a dolgozó akkor az volt...

Tempus-Anh 2012.11.08. 13:51:35

@min:
Nem unod még?
Vagy ez is olyan, mint a cigi, rászokunk, aztán egyre több kell és erősebb?

min 2012.11.08. 14:00:05

nem unom és nem dohányzok, így nem tudom miről beszélsz.

VaTi 2012.11.08. 14:35:23

@Tempus-Anh: te ugye nem cigizel/tél?

aagneshka 2012.11.08. 15:13:43

Szegényke. Az ilyen "ember" szalag mellett dolgozzon, nem emberek, főleg gyerekek között.

Neon Fu 2012.11.08. 15:42:17

@Tempus-Anh:
Egyfajta sérelmet csak egyszer szabad elmondani? Nem írhatja meg mindenki a saját sztoriját, csak ha az "újszerű" a többiekéhez képest?

matilda. (törölt) 2012.11.08. 15:58:07

már a múltkori posztnál is azon gondolkoztam, hogy hol történhetett ez. nem hiszem, hogy gyermekkórházban/szakrendelőben megtűrnek ilyeneket.

Tempus-Anh 2012.11.08. 20:19:27

@VaTi:
Nem cigizek/tem...:)
@Neon Fu:
Dede...
Erre való ez a blog.
Különben az orrvérzésig-témaismétlés iránti masszív érdeklődést tükrözi az a mai napon összegyűlt kilenc (!!!) hozzászólás, amiből hármat azaz hármat jómagam szerkesztettem...:D

VaTi 2012.11.09. 08:14:06

@Tempus-Anh: a bloggal ellentétben a cigiből nem kell sem több, sem erősebb. Pontosan az az erősség és pontosan az a mennyiség kell. Exdohányos (demégmindignikotinista) jelenti :)
Ebből a posztból meg azért sem lett több, mert nem került címlapra. Ha kimegy, simán le lehetett volna még egy bőrt nyúzni a témáról

Tempus-Anh 2012.11.09. 12:48:41

@VaTi:
Aranyos vagy, köszi! :):*

Rotoxis 2012.11.09. 15:31:25

Az én apukámnak meg CSÉB-je van! (Ha még emlékszik valaki.)

Tisztelettel kérem mindkét posztolót, szíveskedjenek beszámolni a vizsgálatok eredményéről.

zellerlevél 2012.11.10. 15:08:29

@Tempus-Anh:

Ha annyit, ahány gyereknek kárt okozott, még az sem elég. Egészen addig kell leírni, bejelentést tenni, míg el nem érik a szülők, hogy ilyen ember gyerekhez hozzá sem érhet többé.

büdösbanya 2012.11.12. 14:43:00

Elmesélem, nálunk hogy történt az akkor kétéves gyermekem első vénás vérvétele. A gyerek a férjem ölében ült, velük szemben ült az asszisztensnő, és még egy másik is segédkezni készült a műveletben. Én tőlük távolabb álltam. A hölgyek előtte megmutatták, hogy gyerekeknél milyen vékony tűvel dolgoznak, de nekem már mindegy volt, én kész voltam. A szúrás pillanatában hangosan felnyögtem, erre mindenki odakapta a fejét. Elkezdődött a vérvétel. Elfordulva nyüszítettem, eközben a gyermekünk teljes nyugalommal viselte a történéseket, nem sírt, szemmel láthatóan nem is fájt neki, valószínűleg a vékony tű, no meg a profi kivitelezés miatt. Érdeklődve figyelte, ahogyan a vér a csőbe csordogál, majd a tűt kihúzták, vatta, és kész.

A további személyes érzéseimről legyen elég annyi, hogy a mai napig rettenetesen szégyellem magam... ott és akkor egyértelműen zavaró tényező voltam, ezt négy szempár rosszalló tekintete egyértelműen kifejezte. Elgondolkodtam azon, hogy hány hisztis anyuka határozza meg akár egy életre szólóan is a gyermek beavatkozásokhoz való hozzáállását. Szerencsére a lányomban a viselkedésem nem hagyott mély nyomot.

2012.11.12. 16:40:53

@büdösbanya: Szerencsére a te viselkedésed ritka, remélem tudod. Nem az anyukák szoktak hisztizni a vérvétel alatt. Azért értékelendő az önkritikád. :-)

zellerlevél 2012.11.14. 17:57:37

@büdösbanya:

Az első gyerek első oltásánál hasonlót tapasztaltam. Hazamentem, és megállapítottam, hogy egyedül az én viselkedésem volt hibás, mindenki más profi volt a történetben. :)
Akkor elhatároztam, hogy a gyereknek mindig előre szólok, ha valami fájni fog, a gyerek miatt az aggódást hagyom akkora, amikor annak helye van.
Az elmúlt huszonév igazolja, hogy jó döntés volt.

2012.11.16. 19:13:30

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ennél a posztnál éppen senki nem szidta általában a gyerekek egészségügyi ellátását. Egy bunkó nővérről volt szó összesen. Mindenhol történnek néha negatív dolgok helytől függetlenül.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.16. 20:09:42

@Turchi: csak az események súlyára figyelj. itt milyen ribillió keletkezik egy vérvételből, másutt meg is halhatsz ha nincs időpontod

2012.11.17. 06:56:47

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Figyelek. Igen, máshol meg éhen is halnak, tehát ne legyen olyan poszt, ami a halálnál kisebb fajsúlyú. A hozzászólásokat nem nevezném ribilliónak, mindenki elmondta a véleményét. Hozzátenném, hogy az én gyerekemnek még sose mondtak ilyet, és nem is fognak, ezt meg én garantálom. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem hiszem el a történteket, de én még nem hallottam ilyen beszólásokat. Ha egyszer mégis lesz ilyen, akkor a ribillió is be fog következni részemről, igen jogosan.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.17. 07:54:03

eltérsz a témától, ott ahol ez megtörtént állítólag fejlettebb az egészségügy és biztos, hogy sokkal több pénz és lehetőség van benne. érdekes módon a magyar ember mindig sír és elégedetlen (persze néha jogosan), nyugati egészségügyet akar keleti pénzen, egy példát hoztam fel arra, hogy nyugaton nincs kolbászból a kerítés.

2012.11.17. 09:14:46

@Turchi: Pont nem tértem el a témától. Nyugaton sincs kolbászból a kerítés. Tudjuk. Egy vérvételről szól a poszt, ahol a nővér fenyegetőzik kéz eltöréssel. Már ha igaz persze. Az még nem nyugati elvárás, ha valaki nem engedi, hogy a gyerekéhez így szóljanak.

2012.11.17. 09:17:21

@Turchi: Nem magamnak akartam válaszolni :-), hanem @csak néha benézek ha marhaságot látok: -nak.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.17. 10:17:08

@Turchi: nem tudom honnan veszed, hogy én párhuzamot vontam volna a jelen cikk és az ottani ellátás között? egy gyerek témáról szóló cikkbe idéztem egy másik esetet. a konklúzióm az volt, hogy sokat sírunk az ellátás miatt (ami persze nem feltétlenül ideális) de sokkal gazdagabb országokban sokkal kevesebb jár, talán jobban értékelni kellene azt ami magyarországon kapható

2012.11.17. 12:57:17

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Látom már ez egy véget nem érő párbeszéd lesz. Minek írtad, ha nem vonsz párhuzamot? Pont azt tetted. Aki értékeli, ha a gyerekét kéztöréssel fenyegetik, az hülye. Aki ezt nem kéri ki magának a gyereke nevében, az is. Egy konkrét posztról van szó. Te vittél bele más országot, más történetet, majd azt válaszolod, ne térjel el a témától. Mindenki azért sír, amiért akar, függetlenül attól, hogy ez neked tetszik, vagy sem. Mindenki azt értékeli, amit kap, és ahol él. Nem a szomszédot. Jár a vérvétel? Igen. Akkor nem kell megjegyzést tenni közben.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.17. 14:19:24

@Turchi: mintha eddig soha egyszer nem szúrtak volna be érdekes cikkeket egy post hozzászólásai közé. rossz heted van vagy mi ez a kötekedő kedv?

2012.11.17. 15:31:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok: De, eddig is tettek be cikkeket, de nem azért, hogy ezzel a poszt erejét gyengítsék. Szar hetem van, ez tény :-), de csak annyit "kötekedek" amennyit te. Amúgy béke van.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása