Levél - Már nem merek visszamenni az orvoshoz

2012.11.07. 09:35

73568215barna_szenvedo_no.jpgTeljesen tanácstalan és kétségbe esett vagyok. Mert feleslegesen nem akarok rendelők várójába üldögélni és kimaradni a munkából, de szeretném felnevelni a ma még csak 10 éves fiamat.

Október elsején nagyon rosszul éreztem magam. Szorítóan fájt a mellkasom, amit már a megelőző napokban is éreztem ráadásul még a bal karom is fájt és kétszer el is zsibbadt. 42 éves nő vagyok és sokat olvastam már a szívinfarktus tüneteiről. Nagyon megrémültem, így este hatkor miután lejárt a munkaidőm a háziorvosomhoz fordultam segítségért. Ő rendesen rám pirított, hogy miért vártam idáig miért nem hívtam a mentőket stb. Készített egy EKG-t, ami semmit nem mutatott, de azonnal a a sürgősségire utalt be. Késő volt már, a rendelési ideje is a végéhez közeledett. Nem akart mentőt hívni, de nem engedett haza, mivel az asszisztensnője a kórház felé lakott felajánlotta, hogy elvisz a kórházig. Este fél kilencre értünk oda.

 

Mikor odaértem bementem és a nővér pultnál leadtam a beutalómat. Leültettek a váróba. Időközben a párom is odaért, aki addig gyermekem elhelyezéséről gondoskodott. Éjjel 11 óráig azt sem kérdezte meg tőlem senki minek mentem oda. Nagyon rosszul éreztem magam amihez addigra már fáradtság is párosult. Akkor behívtak csináltak még egy EKG és vért vettek. Majd újra kiültettek azzal, hogy meg kell várni a véreredményt és utána haza is mehetek, mert az EKG-n nem látszott, ott sem semmi. A párom tartotta bennem a lelket én pedig már bántam, hogy orvoshoz fordultam. További 4 óra várakozás után hajnali kettő körül végre behívott egy Doktornő, aki közölte velem, hogy csak saját felelősségemre mehetek haza. Ekkor végre kaptam egy ágyat a párom pedig haza ment. Diagnózist még nem állítottak fel, pedig ekkor már több mint hat órája a kórházban ültem. Reggel hatkor újabb vérvétel következett és beszélt velem egy másik Doktornő, aki részletesen kikérdezett a tüneteimről és felküldött röntgenre , mely szintén semmilyen elváltozást nem mutatott. Reggel kilenc körül meg lett a véreredményem is ami alapjában negatív lett csak a máj enzimem volt magasabb a megengedettnél.

 

A Doktornő elmondta, hogy majd jön hozzám a kardiológus és Ő is megvizsgál a biztonság kedvéért. Ez délelőtt 11 után meg is történt csináltak egy szívultrahangot ami szintén semmit nem mutatott. Délután egykor bejött a Doktornő és haza engedett. Írt fel 75 mg Voltarient, amit 3 napig kellett szednem. A máj enzimemre annyit mondott, hogy mivel már ettem (a család hozott kaját) nem tudnak hasi ultrahangot csinálni, de majd a háziorvosom ír egy beutalót és éhgyomorra ambuláns betegként meg csinálják. A háziorvosom nem írt beutalót, mert szerinte a máj enzim azért magas mert néhány hete meg voltam fázva. Én tudom, hogy nagyon nehéz helyzetben van az egészségügy. Nem is az zavar igazán, hogy mennyit kellett várnom.

 

De az már zavar, sőt idegesít, hogy a mai napig nem tudom mitől voltam rosszul. A fent leírt tünetek nem állandóak ugyan, de sokszor elő jönnek. Van hogy eltelik egy hét és jól vagyok aztán megint van néhány nap mikor olyan rosszul vagyok mint akkor voltam. Nem tudom mit tegyek. Nem merek visszamenni az orvoshoz, mert ezt még egyszer nem akarom végig csinálni. Persze tudom, hogy muszáj lesz. Csak valahogy jó lett volna ha valaki veszi a fáradságot és elmondja, hogy ez ezért vagy azért van, vagy hogy járjunk végére a dolognak. Nem vagyok egy orvoshoz járó valaki. Dolgozom féltem a munkahelyem, de aggódom az egészségemért is. Jó lenne tudni, hogy mit jelentenek ezek a tünetek, mert szívemnek állítólag semmi baja. De akkor mitől éreztem és érzem magam néha ma is rosszul? Vegyem komolyan ezeket a tüneteket, vagy fogjam az időjárásra a stresszre és ne raboljam az orvosok idejét a problémáimmal? Mit tegyek? Teljesen tanácstalan és kétségbe esett vagyok. Mert feleslegesen nem akarok rendelők várójába üldögélni és kimaradni a munkából, de szeretném felnevelni a ma még csak 10 éves fiamat.

 

  Tisztelettel: S. Krisztina

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2012.11.07. 10:09:21

Pánikbetegség? Annak is vannak ilyen tünetei.

Fülöp-Pusztai Beáta 2012.11.07. 10:57:28

@macska69: Ugyanezt akartam írni én is. Szerintem, ha nagyon alapos kivizsgálás után sem találni semmit, mindig gyanakodni kell a lelki tényezőkre! Ráadásul a pánikbetegség lassan népbetegség lesz, nekünk is van a családban.

bbppoo 2012.11.07. 11:06:25

A férjem ugyan ilyen tünetekkel került kórházba, mentő vitte be, és mivel semmi elváltozás nem találtak, agy kurkászhoz irányították, és kiderült, hogy pánikbetegségben szenved. Hála nekik, a férjemnek, és persze a környezetének, hamar felépült, és azóta sokkal jobban tudja kezelni a stressz helyzeteket, ezért az azóta eltelt 8 évben egyszer sem jelentkeztek nála hasonló tünetek.

Tempus-Anh 2012.11.07. 11:08:25

Mellkasi panaszoknál megboldogult medikuskoromból még megmaradt emlékeim szerint először kötelező jelleggel cardialis eredetre gyanakszunk, ennek kizárása esetén mellkasi nagyérprobléma, ezt kilőve tüdő és légúti eredet, ennek hiányában mozgásszervi ok (pl. Tietze-syndroma, a sternocostalis ízület gyulladása okozta fájdalom), intercostalis neuralgia, traumás eredetű fájdalom, legvégül a fentebb említett stressz okozta pánikzavar jön szóba. Az angina pectorist, intermedier tünetcsoportot, myocardialis infarctust kizárták, a fő rém tehát likvidálva...A többi további exploratiok függvénye. A végére kell járni. De én úgy gondolom, a kisfiú nem marad Anyuka nélkül, ne aggódjon hát emiatt.

Tempus-Anh 2012.11.07. 11:12:21

Nyilván egész sor elkülönítő kórisme jön még szóba, csak a fontosabbakat említettem, ide sorolhatnánk a gátor különféle térfoglaló folyamatait, nyelőcső-eredetet, stb. is, a teljesség igénye nélkül. Itt gondolom az időhúzás, várakoztatás méginkább fokozta a stresszt, a stressz-eredet mellett szólhat a panaszok időbeni fokozódása negatív fizikális status mellett.

Rena33 2012.11.07. 11:27:26

Meg kéne próbálni szűnik-e Nitrátra.
Ha nitrátra azonnal szűnik a fájdalom akkor gyanakodhatunk mégis cardiális eredetre (negatív UH, troponin, EKG mellett is)--> angina pectoris.
Bár nem vagyok cardiologus, de én valahogy így tanultam.

sárga nyúl 2012.11.07. 15:39:50

Mikor nekem szíveredetűnek tűnő problémáim voltak, jó sok és ijesztő, akkor némi utánjárással kiderült, hogy reflux. Tehát érdemes lenne egy gasztóshoz is elmenni, vagy legalább kipróbálni valami PP gátlót/savlekötőt.

marand22 2012.11.07. 15:43:48

@Rena33:
Angina pectoris jellemzői:
1. Fizikai terhelés, illetve hideg váltja ki.
2. Szegycsont mögött jelentkezik nyomó, szorító jellegű fájdalom, mely gyomorszájba, karokba, állkapocsba sugározhat, időnként csak a kisugárzási terület fáj. A fájdalmat vegetatív tünetek (gyengeség, halálfélelem, verejtékezés, szapora pulzus, emelkedett vagy alacsony vérnyomás, hányinger, légszomj) kísérik.
3. A fájdalom pihenésre, illetve nyelv alá tett nitroglycerinre max. 5 percen belül megszűnik.

Típusos angina esetén mind a 3 jellemző együtt van.
Atípusos angina esetén valamelyik 2.
Mellkasi fájdalom esetén csak 1.

Rizikófaktor (major: magas vérnyomás, cukorbetegség, emelkedett vérzsírok, dohányzás, hasi típusú elhízás, magas életkor, minor: stressztűrő képesség, depresszió, stb.) megléte fontos. Jelen esetben valószínűleg még menstruló, szív- érrendszeri rizikófaktor nélküli nőről van szó, amikor még típusos angina esetén is alacsony a koszorúérbetegség valószínűsége. Koszorúérbetegség nélkül is lehet azonban - ritkán - szívinfarktust kapni, az ilyen esetekben jellemzően vérrög képződik a koszorúérben szűkület nélkül. Erre veleszületett és szerzett véralvadási zavarok hajlamosítanak, illetve bizonyos gyógyszerek (pl. hormonális fogamzásgátló ás dohányzás együttese). Ritkán egyéb kórképek is okozhatják (pl. Kawasaki-kór, takotsubo, stb.). És soha ne felejtkezzünk el az egyik legalattomosabb bajról, a tüdőembóliáról.

Ha a szív eredet kizárható, leginkább pszichoszomatikus eredetűnek tűnnek a panaszok.
Segítségért ide érdemes fordulni:
www.magtud.hu/gyogyitas-10/szakrendel

marand22 2012.11.07. 15:45:30

@Rena33:
Még egy apró megjegyzés: a GERD okozta mellkasi fájdalom (statisztikák szerint a GERD kb. 25 %-ban mellkasi fájdalommal jár) is reagál sublingalis nitroglycerinre.

nemhiszem, hogy 2012.11.07. 20:27:44

a terheléses EKG-t ki lehetne hagyni. Ha a vasospastikus angina pectoris is ki lett zárva marad a panikbetegség. Ami jelen esetben a legvalószinűbb.Egy xanax segít. A preklimakterium tünetein is

zellerke56 2012.11.07. 20:54:31

Mivel egy kicsit elcsusztunk szakmai viták felé, sajnos egyre több beteg, vagy inkább páciens kallódik a munkahely elvesztése feletti félelem és a családi feszkók béklyában, egyre kevesebb a ráérő nagyszülő, nincs aki a gyerekekre vigyázzon, a nőknek meg kell felelni legalább három helyen helytállni, és igazán nincs aki komolyan vegye ezeket az orditó tüneteket, amik ha nincs is semmi fizikai baja, rettegésben tarthatják az egész családot.
Nincs elég szakképzett segitő sem, /szándékosan nem irok csak orvost/, az igazán jók, valljuk be, nincsenek a pályán, kihaltak, elmentek, jó messzire, ők sem birták az irreális folyton följelentgető légkört
az van, amit megérdemeltünk.Én nagyon, nagyon szomoru, lehet mondani, depis vagyok emiatt.Aki orvos az itt írók között, biztos egyetért velem, hogy nincs ma már egy olyan arc sem, akit mesternek lehetne nevezni az egyetemeken, és hiteles lenne.
Hogy csak a legegyszerübbet emlitsem, régen nem volt kérdés, hova fordulhat pszichoterápiára egy ilyen beteg. Ma hány ilyen helyet tudunk felajánlani neki?

Semper Fidelis 2012.11.07. 21:06:42

Bár nem vagyok orvos, programozó vagyok, de a tünetek hasonlóak az enyémekhez. Nekem refluxom van. 1 hetet voltam a kardiológián a Péterfyben.

Tempus-Anh 2012.11.07. 21:26:44

@Semper Fidelis:
A GORB gyakran utánoz anginát, de ami rosszabb, SZÍVINFARKTUS gyakran gyomorfájdalom
formájában lép fel és eltéveszthető...:(

szeberenyi 2012.11.07. 21:54:13

Én is pánikbetegségre gyanakodnék.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.11.07. 21:59:38

most nem értem mi a baj, teljesen korrekt kivizsgálást kapott, várni kellett? mindenütt kell, a szívechora pl normál esetben hónapokat, ő megkapta egyből, nem értem akkor mit kommentál. kizárták az akut életveszélyt, ezekután körbeküldheti a háziorvos is a megfelelő orvosokhoz

efi 2012.11.07. 22:03:04

@Tempus-Anh:
Igen. sajna manapság is ezt csinálják...
Ahelyett, hogy először beadnának egy xanaxot és ha attól hipp-hopp elmúlik, akkor nem küldenék el a beteget a fárasztó, hetekig-hónapokig tartó és az eü-nek összességében milliókba kerülő FELESLEGES vizsgálatokra.
Ha nem múlik el, akkor még mindig neki lehet állni.
A pánikbetegség van már olyan gyakori, hogy előrébb sorolják a gyakorisági listán és azzal kezdjék a keresést, ha a tünetek alapján nem elhanyagolható az esély, nem pedig akkor kezdjenek el töprengeni róla, amikor már 47 orvos látta és a beteg még mindig nem tudja mi van, mert minden negatív, de már 2 éve köröz az eü útvesztőiben és közben jó sokat romlott a kezeletlen pánikbetegség miatt az állapota.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.11.07. 22:20:00

". Csak valahogy jó lett volna ha valaki veszi a fáradságot és elmondja, hogy ez ezért vagy azért van,"
Hahó, az orvosok sem tudnak mindent :)
Látatlanban főleg nem.

Persze egy kivizsglás, 1-2 hét bentfekvéssel jó lenne, csak amikor ennyire nincs orvos, akkor nem egyszerű az sem.

Köszönjük hős politikusainknak a helyzetet.

Ettől függetlenül, hogy néha órákig kell várni, és senki meg nem mondja, hogy miért, vagy mire, az felháborító.

Amikor az ambulanciák közölték hétvégén, hogy bocs, egy orvos van bent, neki meg behoztak egy sürgős műtétet, 2-3 óra várakozás, akkor senki nem hőbörgött. Mert közölték, hogy nem a tökét vakarja, hanem gáz van.

mustosn · http://www.mustosbacsi.blog.hu 2012.11.07. 22:37:32

Tisztelt Hölgyem!

Nem vagyok orvos, viszont egy dolog tuti: haladéktalanul ki kell vizsgáltatni!!
Amennyiben előrehaladott szívkoszorúér-szűkület okozza a panaszokat, abból ugyanis iszonyatos problémák lehetnek, nagyon-nagyon komoly bajok!
Ezt a lehetőséget mindenképpen ki kell zárni, szóval ha javasolhatom: ne hezitáljon, hanem spuri vissza az orvoshoz!

Braincelle 2012.11.07. 23:02:13

@efi:
Azért ez nem tűnik megalapozott ötletnek. Mármint a Xanax. Egyrészt az egyik emberre így hat, a másikra úgy. Én a 0,25-ös felétől (egyszer próbáltam) úgy aludtam, mint akit fejbe vertek. Nyugodtan lehetett volna közben refluxom, jó, egy szívinfarktusra talán felébredtem volna. Továbbá szervi alapú panaszt is fokozhat a szorongás. Továbbá egy "rendes" pánikrohamra a xanax tabletta nem elég. Én amúgy is utálom, mert szerfogyasztásra szoktatja az embert, könnyű rászokni és lehetetlen abbahagyni, mert megvonásos szorongást okoz. Nem cukorka.

A pánikbetegség egy pszichiátriai diagnózis, szükséges hozzá, hogy az egyéb betegségek ki legyenek zárva. A korábbi hozzászólók sok mindent írtak, bennem még átmeneti szívritmuszavar is felmerült, illetve ideggyököt nyomó gerincbetegség (mondjuk porckorongsérv).

Meg az is van, hogy lehetnek irányelvek ilyenkor, hogy mit kötelező kizárni, mi az, ami még felmerül, de abban, hogy a lehetőségek közül melyik tűnik valószínűnek, a klinikum dönt, milyen betegségei vannak, milyen a panaszok jellege, van-e bármilyen tényleges tünet stb.

Emiatt nehéz ehhez hozzászólni, és vakon javasolni mindenféle vizsgálatot. A sürgősségi osztály akut teendőt nem talált, az a dolguk, hogy ezt eldöntsék. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, szerintem ki kell vizsgáltatni, ha pánik, akkor azt írja le egy pszichiáter az egyéb negatív leleteket és a saját észleléseit figyelembe véve, a pániknak ugyanúgy megvannak a maga tünetei, ugyanolyan diagnosztizálható, konkrét betegség, mint bármelyik másik, nem egy ilyen izé, ami ha nem tudjuk mi, akkor biztosan az.

Tényleg gyakori a pánikbetegség, de ezt diagnosztizálni kellene szerintem, és nem az első ellátónak kézlegyintéssel és semmi további instrukciót nem adva, hogy "semmi baja, ez csak pszichés" (itt nem ez történt szerencsére).

Persze nem jó az sem, amikor nyilvánvalóan pszichésen beteg, szomatizáló embert körbekörbe zavarnak, már az ötödik negatív coronarographiáját csinálják, már akkora paksamétája van, mint a Britannica Hungarica, és közben csak egyre jobban szomatizál és egyre jobban belegabalyodik a beteg-létbe. De egy kör szerintem kell.

Annyit azért hozzátennék, hogy nagyon nehéz olyan beteggel ilyesmit csinálni, a kivizsgálását megszervezni, aki ezt a "hat óra alatt sem diagnosztizáltak" hozzáállást mutatja; egy diagnózis lehet két perc, de nem feltétlenül; és igenis a sürgősségi osztályon más betegek is vannak, akiknek lehet, hogy súlyosabb a bajuk, és aki dolgozik velük, az felelősséggel tartozik azért, amit csinál, teljesen felesleges még pluszban frusztrálni, attól nem lesz semmi gyorsabban. És szerintem ez nem azért van, mert szar az egészségügy, a világ minden sürgősségi osztályán várni kell, nem tervezhető, hogy egy ilyen osztályon mi történik, melyik percben hányan milyen panasszal jönnek/hozzák őket stb. Az már inkább gond, ha a beteg utána sem kapott instrukciókat, itt kellene a háziorvosnak a segítségére sietni, elolvasni az ambuláns lapot, elmagyarázni, megbeszélni a további tervet, vizsgálatokat szervezni, vagy úgy dönteni, hogy nem szükséges vizsgálat, és elmondani, miért nem.

Persze az elkeserítő, hogy az ember nem mehet orvoshoz, mert akkor esetleg elveszti a munkahelyét, és ebből a szempontból meg maximálisan értem és szomorúnak tartom a dolgot.

csepke 2012.11.07. 23:35:01

@Braincelle: valahogy úgy van ez hogy főállású betegnek kellene lenni ahhoz, hogy végére jusson egy ilyen kivizsgálásnak az ember. Millió helyre menni, persze mindenhova dologidőben lehet csak. De mivel hol ekkorra hol akkora kap időpontot az ember, nem lehet összeszervezni, hogy most rászánok egy hetet szabit veszek ki és mindet elintézem....stb. nekem egyszer egy teljes évi szabim ráment ilyesmire, pedig jóformán csak laborokban ültem, eredményért mentem...Már ha csak félnapot veszi igénybe alkalmanként vagy 2 órát napközben az ilyen fajta utánajárás, az pont azt jelenti, hogy egy teljes nap szabit kell kivenni,másképp megoldhatatlan, és még jó hogy egyáltalán szabira elengedik az embert. Hát ezért nem mennek az emberek orvoshoz, csak ha nagyon muszáj.

fagzal 2012.11.08. 00:44:31

Szorongás v. pánikbetegség, esetleg reflux. Méginkább mindkettő.

Nincs mit. :)

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2012.11.08. 00:46:32

Pánikroham +1. Sokat idegeskedsz, ugye?

Bobolysza 2012.11.08. 07:55:48

@mustosbacsi: Teljesen egyetértek Önnel. Sőt, nem ártana egy 24 órás vérnyomásmérőt felrakatni, és egy terheléses cardiologiai vizsgálatot elvégeztetni. Ha másképp nem megy, akkor sajnos magánorvoshoz fordulni, hiszen az egészség a legfontosabb. Vannak olyan szívproblémák, melyek csak terhelésre jönnek elő, s ezek a "normál" életben alattomosan megbújva lappang a háttérben, majd lecsap.

vojzi 2012.11.08. 08:10:36

szerintem epe görcseid vannak. Vegyél Nospa Forte-t a gyógyszertárban. Mikor rosszul vagy vegyél be 2 szemet. 20 percen belül jobban leszel. Az epe a májat is befolyásolja így érthető a máj enzim is... Egy próbát megér. Kérj valahol ultrahangra időpontot, de ne állami hanem fizetősre menjél. Egy epe+máj ultrahang kb 5000 Ft ba szokott kerülni és nem kell heteket várnod. Az állami és a magán ultrahang készülékek között kb akkorra generációs űr tátong mint a röntgen és a CT között...
Figyeld a székleted, epe problémánál szokott egész világos lenni, sőt egész citromsárga is lehet.

Lángharcos 2012.11.08. 08:45:19

@efi: A fontossági sorrendnél elsőséget élveznek azok a problémák, amiknél órákon vagy perceken belül beállhat a halál. Pl. egy infarktus.

A pánikbetegség sokkal hosszabb idő alatt árt, és a kezelése sem igényel kapkodást. Így ráérnek később vizsgálni, miután kizárták a gyorsabban ölő dolgokat.

karcsibácsi 2012.11.08. 09:03:22

@Tempus-Anh:
Nagyon igaz. A refluxos eredetű mellkasi fájdalom sokszor nehezen különböztethető meg a szív eredetűtől, nem véletlenül használják (nálunk is) a refluxos pamnaszra a "heartburn" kifejezést. Tízegynehány éve több olyan klinikai vizsgálatot is végeztek, amelynek során szimultán történt 24 órás pH- és Holter monitorozás, és azt találták, hogy a savas refluxos epizódokat majdnem mindig ekg eltérés (ritmuszavar és/vagy ST depressio) kísérte. Na, erre varrjatok gombot!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 09:03:53

stressz, pánik.
vagy szív, és az orvosok impotensek.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 09:05:52

@sárga nyúl: az inkább égető érzés, nem? (bár nem akarok orvoskodni:))

sárga nyúl 2012.11.08. 09:21:14

@Babette_: Nekem nem. Most már tisztán érzem, hogy feljön a sav, de a kezdeti szakaszban csak a hátam fájt és görcsölt (de nagyon durván) szívmagasságban meg fölötte. Kisugárzott a bal vállamba és kisebb szívritmuszavarokat okozott. Meg voltam róla győződve, hogy infarktusom van, de egy zseniális kardiológus rájött az okra, azóta PP gátlóval nagyon ritkán görcsöl (nyilván a nyelőcső).

Farkasokkal táncoló 2012.11.08. 09:33:40

Nekem volt eperohamom, akkor nagyon fájt a jobb karom is, és alig kaptam levegőt, annyira szúrt az egész jobb oldalam, a vizeletem meg kapásból sötétbarna lett. A vérnyomásom meg az erős hasi (máj) fájdalom hatására felment 210/133-ra nem volt szabad megmozdulnom, míg a morfium, amit a csökkentése miatt adott be a nővér nem hatott.

Persze nem tudom, hogy az enyhébb epegörcsök milyenek, hálistennek azóta nem volt, szedek gyomorvédő tablettát.

Lehet pánikroham is persze és tényleg érdemes lenne kipróbálni egy Xanax (Frontin) kúrát, nem egyet-egyet bekapni, hanem az orvos utasítása szerint szedni 3 hétig (hétvégén kell kezdeni, mert kb 2 napig nagyon álmos lesz tőle az ember, utána már nem), aztán fokozatosan elhagyni. Nekem 50 éves koromban a Xanax elmulasztotta a pánikrohamaimat, mert az orvosom nem tartozott azok közé, akik inkább placebót adnak csak rá ne szokjon! - hálistennek.

sárga nyúl 2012.11.08. 09:43:19

@karcsibácsi: Csak most olvastam el a kommenteket és látom, hogy írod a ritmuszavart a refluxos epizódhoz (ahogy én is írtam az imént, hogy nekem volt). Csak az a baj, hogy hiába mondják az embernek, hogy ez reflux lesz, irtó nehéz elhinni. Pl. én se hittem el. Aztán nagy nehezen elfogadtam. Az egyetemen külön órákat kellene fordítani arra, hogy milyen kommunikációs technikákkal lehet az egyszerű népet meggyőzni olyasmiről, amit nem ért.
@Tempus-Anh: Most pl. próbál a neurológus a végére járni annak, hogy mi okozhatja a glossopharingitis neuralgiámat. Ezt felfogni sem volt egyszerű. Valahogy mindig visszatérek oda gondolatilag, hogy a gégészetre kellene visszamenni antibióért. Pedig tudom, hogy hiába. Megcsináltattam egy csomó vizsgálatot és negatívak, kivéve az MR-t (neurovasc. comp., de a neurológus szerint nem biztos, hogy ez az ok) és a nyaki UH-t, amin 2-2,5 cm-es reaktív nyirokcsomók vannak mindkét oldalon (a CRP meg ehhez képest hibátlan). Mivel az ok egyelőre nincs meg, ezért gyógyszert kellene szedni, de a Tegretoltól alszom, a Baclofen pol-t meg be se merem szedni, annyi mellékhatást ír. :( Azt hittem, hogy egy jó kis agyműtét és meg van oldva, de ha nem az az ok...

Lehet, hogy nekem is Xanaxot kellene szedni, akkor nem foglalkoznék annyit a problémákkal. :(

marand22 2012.11.08. 10:01:26

@mustosbacsi: @Bobolysza:
Koszorúérbetegség ilyen korú nőnél gyakorlatilag nem fordul elő, kivéve ha halmozott rizikófaktorai vannak. Terheléses EKG elvégzésének ilyen esetben semmi értelme. Pénzkidobás, és a rendelkezésre álló erőforrások pazarlása. Egyébként alacsony-közepes valószínűségű koszorúérbetegség gyanúja esetén (mint jelen esetben is) kizárásra a nálunk gazdagabb országokban coronaria CT-t végeznek.

GERD gyanúja esetén 45 éves kor alatt (amennyiben nem fogyott, nem vérszegény és nem volt vérhányás vagy vérszékelés) ún. PPI-teszt elegendő: ha min. 1 hónapig emelt adagban szedett protonpumpa-gátló (erős savcsökkentő) mellett a panaszok megszűnnek, igazolja a diagnózist. A betegség kórismézése egyébként 24 órás nyelőcső pH-monitorozással, gyomorszáj manometriával (nyomásmérés) történik, a gyomortükrözés a szövődmények (nyelőcsőgyulladás, nyálkahártya atypia, Barett-oesophagus, daganat) kimutatására/szűrésére szolgál. 45 éves kor felett szövődménymentes GERD gyanúja esetén is elvégzendő.

sárga nyúl 2012.11.08. 10:42:14

@marand22: És akkor mi a megoldás, ha az ember nem tudja lenyelni a csövet? Nekem a reflux már olyan fokozatban van, hogy szívesen megműttetném, ha az javít a helyzeten, de nem fognak tudni megtükrözni. A gégész se tudja megnézni a torkomat.

marand22 2012.11.08. 11:43:09

@nemhiszem, hogy:
Vasospasticus angina gyakorlatilag nem kizárható betegség. A hyperventilláció(egyszerűen végezhető vizsgálat: nagy frekvenciával és nagy amplitúdóval végzett légvételek során EKG-t rögzítenek, Na-bikarbonát adásával fokozható az érzékenysége) gyakran negatív típusos klinikum esetén is, inkább a terápia hatásosságának megítélésére alkalmazzuk. A "gold standard" koszorúérfestés során végzett provokációs teszt (ergonovinnal vagy acetilkolinnal) sokszor fals pozitív, ráadásul veszélyes.

sárga nyúl 2012.11.08. 11:52:27

@marand22: Köszönöm az infót! Jövő évre betervezem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 12:04:38

@marand22: már ha megcsinálják....:(
legutóbb szerettem volna, ha bódításban csinálják, mert előtte igen rossz élmény volt (meg az orvosnak is), de nem hagyták. pedig elmondtam. ennek ellenére utána még le is csesztek, hogy "mit hisztizek".
legközelebb akkor megyek, ha visznek.

Tempus-Anh 2012.11.08. 13:36:17

@sárga nyúl:
Glossopharyngeus neuralgiában lehet, eredményesek lennének a carbamazepin mellett/helyett a pregabalin és gabapentin (esetleg duloxetin) is, de nem akarnék a neurológus kollega gyógykezelési sémájába beleszólni. A neurovascularis compressiot morphologiailag leírták vagy csak feltételezik?
A nyirokcsomó megnagyobbodás azért figyelemreméltó...Baclofent izomlazítási célzattal szoktak felírni, itt mért ajánlották?

Tempus-Anh 2012.11.08. 13:39:21

@efi:
Manapság egyre több a műhibára kihegyezett malignus jogász, érdemesebb tehát a nagyágyúkat kilőni előbb a betegségek közül, a többivel aztán el lehet bánni lightosabban. Pánik zavar elnézése miatt pedig még senkit nem pereltek...:)

Tempus-Anh 2012.11.08. 13:42:14

@karcsibácsi:
Én ennek egy magyarázatát látom (ami persze nem biztos, hogy helytálló), a vagus izgalma okozhatja, a parasympathicus rostok ingerlése reflexesen beindít egy szívritmusváltozást, ami az Általad említett EKG-jelekkel jár.

mustosn · http://www.mustosbacsi.blog.hu 2012.11.08. 14:59:40

@marand22: Azt jól tudom, hogy a koszorúér-betegség lényegében a koszorúér hosszú évtizedek alatti leszűkülését, meszesedését jelenti? Ez a folyamat életmód és táplálkozás függvényében nem gyorsulhat?

sárga nyúl 2012.11.08. 15:47:52

@Tempus-Anh: Köszönöm a hatóanyagajánlást, meg fogom említeni.
Morphologiailag? Azt hiszem nem feltételezés. Az MR-re ez volt írva, hogy a nyúltagyon neurovascularis compressio és valami olyasmi, hogy "de jelelváltozást nem okoz", ha jól emlékszem. Nem tudom pontosan idézni, mert ott hagytam az MR leletet az orvosnál, hogy meg tudják nézni többen.
A Baclofent én sem értem. Ott helyben még nem tudtam, hogy izomlazító, ezért nem is kérdeztem rá, de akkor eszerint tényleg jobb, ha ezt a gyógyszerkérdést megbeszélem még egyszer.
Igen ez a nyirokcsomó ügy nagyon érdekes. Főleg, hogy kétoldali. Nekem az az érzésem, hogy biztosan van összefüggés a nyirokcsomó és a neuralgia között. Mivel ez áll alatti nyirokcsomó, ezért elvileg a szájban kellene keresni az okot. Ugyan már legalább tízszer vágtak ki a fogászok, hogy nincs gond, de talán csak el kellene mennem még egyszer. De egy fogászati gyulladás meg látszana a CT-n. Meg féloldali lenne a nyirokcsomóduzzanat. Áh, nem fogok rájönni. :(

2012.11.08. 19:29:44

@Babette_: Ha van pénzed, bármelyik magánklinikán elaltatnak ilyen vizsgálatnál.
Máshol nem. :-( A javasolt link is magán.

marand22 2012.11.09. 10:18:05

@mustosbacsi:
A koszorúérbetegség egy hosszú és bonyolult folyamatot jelent, melynek az egyik vége az erek meszesedése. A folyamat kezdete és egyelőre úgy tűnik lényege az ún. endothel dysfunctio (szervezetünk legnagyobb hormontermelő szerve az ereket belülről bélelő, egy sor laphámsejtből álló réteg, az endothelium, melynek kóros működése felelős legnagyobb részben a folyamatért), ez felel a plakkok kialakulásáért, az érszűkületért, de az erek elzáródásában is jelentős szerepe van. Természetesen a folyamat az életmód és a táplálkozás függvényében gyorsulhat és lassulhat is, ezek helyes irányba történő változtatásával tudunk a gyógyszerek mellett azért tenni, hogy esemény (szívinfarktus, szívelégtelenség, hirtelen halál) minél később következzen be.

Tempus-Anh 2012.11.10. 09:51:13

@sárga nyúl:
Ha áll alatti nyirokcsomó
megnagyobbodásod van, az a nyelvgaratideg (glossopharyngeus) mechanikai összenyomatását okozhatja, a már említett tünetekkel, főleg neuralgiform fájdalommal. A korábbi többszöri szájsebészeti beavatkozást tekintetbevéve ez könnyen valószínűsíthető. Mivel a nyelgaratideg az ízérzékelésben is részt vesz és a nyelv hátsó részéből kap ízérző rostokat, feltételezhetném, hogy a keserű íz érzékelésével is lehetnek gondok, de ez csak feltételezés.

Tempus-Anh 2012.11.10. 09:56:48

Emellett persze az említett nyúltagyi compressioval (?) sem ártana közelebbről foglalkozni, az ideg ugyanis a (magvait magábanfoglaló)nyúltagyból lép ki és a jugularis réseken hagyja el a koponyát, ugyanott, ahol a hasonló nevű véna is. A közvetlen nyúltagyi érintettségnek azonban durvább szisztémás jelei is lehetnek (keringés-, légzészavarok), amelyek Nálad (hála az Égnek) nincsenek...

sárga nyúl 2012.11.10. 10:07:34

@Tempus-Anh: Nahát, ezek szerint jól gondoltam. A keserűt érzem (azt hiszem, de lehet, hogy kevésbé, mint régen).
Keringés- és légzészavar? :O Tyűha.
Nagyon kedves Tőled, hogy ezeket leírtad, köszönöm!
Határozottan jobb érzés, ha nem a ködben tapogatózom.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása