Párválasztás: a nő dönt

2012.11.03. 13:00

286361_zima_-skver_-park_-para_-vlyublennye_-devushka__2586x1692_(www.GdeFon.ru).jpgA párválasztásban valójában mindig a nők döntenek. A nők nem csak realisztikusabbak, mint a férfiak, de határozottabban válogatósabbak is.

Tudományosan is igazolták, amit már régóta gyanítunk: bármit mutat is a látszat, a párválasztásban valójában mindig a nők döntenek. A nők ugyanakkor nem csak realisztikusabbak, mint a férfiak, de határozottabban válogatósabbak is.   

 

Szépség kontra megbízhatóság 

 

Míg a férfiakat a szépség és az attraktivitás kápráztatja el, a nőket ennél sokkal jobban érdekli az, hogy a férfi megbízható-e, és hogy milyen a státusza. Erre az eredményre jutott legalábbis a berlini, londoni és edinburgh-i kutatókból álló team, miután húsz nőt és 26 férfit figyelt meg egy müncheni rapid randin.  Az ilyen szervezett találkozókon a párkeresők csak néhány percig beszélgetnek egymással. A szinglik azonnal értékelik is az ellenkező neműeket, és ha a rokonszenv kölcsönös, szó lehet a folytatásról. A találkozó után a kutatók kérdőíveket töltettek ki a résztvevőkkel, azt regisztrálva, milyen szempontok szerint döntöttek a felek.     A férfiak és a nők relatíve hasonlóan válaszoltak arra a kérdésre, konkrétan milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ideális partnernek, milyen legyen az illető személyisége. Csakhogy a rapid randik során a férfiak a döntést szinte kizárólag az alapján hozták meg, mennyire találták vonzónak a hölgyet. A nők ugyanakkor az összbenyomás alapján döntöttek - áll Lars Penke, a berlini Humboldt Tudományegyetem pszichológusának tanulmányában.

 

A nőké a nagyobb rizikó - ezért jobban megnézik leendő párjukat, kiféle-miféle 

 

A szakemberek szerint e döntés hátterében is az evolúciós biológia áll: a nők mindig is nagyobb veszélyt vállaltak a partnerkapcsolatban. Egy férfi köddé válhat szex után, a nő azonban a terhességet kockáztatja - teszi hozzá Lars Penke. Ez lehet a magyarázat arra tehát, hogy a nők válogatósabbak és alaposabban megvizsgálják a potenciális partnert - gyakorta öntudatlanul azt is átgondolják, alkalmas-e az illető családalapításra. A férfiaknál viszont az attraktivitási mutató felülbírálja a családcentrikusságot vagy a szociális státuszt is.     Azt, hogy a férfiak versenyeznek a nők kegyeiért és végül a nők választanak, már Charles Darwin is gyanította, csakhogy ez nem fért bele a 19. század világképébe - véli Lars Penke.  A kísérletnek az az újdonsága, hogy hasonló kutatásokat eddig jobbára laboratóriumi körülmények között folytattak, most viszont valódi szinglik igazi döntéseinek motivációit tesztelték.    

 

Galenus

 

Forrás: patikamagazin.hu

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása