Levél - Leszarják az ember problémáit

2012.10.17. 06:00

2am1.jpgNem értem, miért lehetséges, hogy a mentőknél leszarják az ember problémáit, vagy legalábbis velünk ez történt. Ott milyen alapon döntik el, kinek jár az ő ellátásuk és kinek nem? Mi kell ahhoz, hogy ne elhajtsák az embert, ha már az életveszélyes helyzet sem elég?

Tisztelt blog!

 

Nem értem, miért lehetséges, hogy a mentőknél leszarják az ember problémáit, vagy legalábbis velünk ez történt. Ott milyen alapon döntik el, kinek jár az ő ellátásuk és kinek nem? Mi kell ahhoz, hogy ne elhajtsák az embert, ha már az életveszélyes helyzet sem elég? A férjem jelenleg az intenzív osztályon fekszik, már túl van a közvetlen életveszélyen, de végződhetett volna ez sokkal rosszabbul is. Múlt csütörtökön történt az eset, ami majdnem tragédiába torkollott. A férjem szabadnapos volt, egész délelőtt pihent, semmi érdemlegeset nem csinált, olvasgatott, sétált egy 20 percet a kutyával és haza jött, majd megebédelt és ledőlt pihenni újra. Nem is volt semmi gond, én is tettem dolgomat, egyszer csak hallom, hogy nyöszörög bent a szobában szegény. Azonnal besiettem hozzá, megkérdeztem, mi a baj, halkan mondta, hogy fáj a gyomra, émelyeg, és nem kap levegőt. Mondtam neki, próbáljon pihenni, majd csak elmúlik. Próbált is szegény, de nem lett jobban semmivel, sőt, egyre rosszabbul érezte magát. Zsibbadásra is panaszkodott és folyamatos légszomjra, szinte rimánkodott, hogy hívjak segítséget, mert nagyon rosszul van. Ekkor már gondoltam, hogy nagyobb lehet a baj, ezért hívtam a mentők számát.

 

Annak rendje és módja szerint elmondtam férjem panaszait és kértem őket, jöjjenek, mert borzasztó állapotban van már. Tovább kérdezősködtek, hogy mi történt, mit evett a férjem én mindenre készséggel válaszoltam. Végül úgy ítélték meg, hogy csak biztos sokat evett, felfúvódott, vagy elrontotta a gyomrát, ezért pedig nem küldenek semmit. És még epésen meg is jegyezték, hogy nem kellene feleslegesen rabolnom az idejüket. Én minden erőmmel igyekeztem felhívni a figyelmüket, hogy nem ez a helyzet és komolyabb a baj, de egyszerűen nem foglalkoztak velem és a mondókámmal. Hívjam a háziorvost, ügyeletet, akit akarok, ennyi. Miután leráztak és férjem szenvedései nem múltak, felhívtam a háziorvosunkat, aki amint meghallotta a helyzetről szóló beszámolómat, azonnal mondta, ez szívroham, hívjam a mentőket. Itt ijedtem meg csak igazán, bár számítottam valami hasonlóra. Kissé feldúlva, ha őszinte vagyok hisztérikusan mondtam, hogy az imént hívtam őket és ezt és ezt mondták.

 

Az orvosunk nem szeppent meg, csak mérges lett kissé, mondta, akkor ő intézkedik, mer t ilyen egyszerűen nincs, ilyet nem lehet csinálni, minden perc számíthat. Azt mondta, mindjárt visszahív.  Így is történt, kb. 3 perccel később telefonált, hogy úton van az eset kocsi. Rá 10 -15 perccel már ki is érkeztek, majd miután gyorsan ekg-t néztek a férjemnél és megvizsgálták és mondták, hogy most nem is tudok a férjemmel menni, mert nagyon nagy a baj, azonnali beavatkozásra lesz szükség, majd menjek be. És már vitték is a férjemet. Szerencsére bent a kórházban azonnal elvégezték az életmentő beavatkozást és mostanra férjem már túl van az életveszélyen és bízom benne, hogy minél előbb fel is épül. Bent a kórházban is mondták, hogy nagyon kevésen múlt, hogy végzetes tragédiába ne torkolljon az a nap, istennek hála nem így lett.

 

Nagyon hálás vagyok a háziorvosunknak, mert ha ő nincs, akkor ma már biztos nem élne a férjem. De nem értem, hogy ha egy egyszerű ember elmondja, nagyon nagy a baj, akkor azt miért nem veszik komolyan? Miért nem érdekli őket, hogy emberek életével játszanak? Nincs mindenkinek ilyen lelkiismeretes háziorvosa és rengeteg szerencséje. És akkor még cinikusak is, és úgy viselkednek, mintha valami sértés, vagy gyermekcsíny lenne, ha hívják őket. Remélem, nem várják meg, ameddig valódi tragédia nem lesz.

 

Erzsébet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempus-Anh 2012.10.17. 07:40:01

Az eset majdnem tragédiába torkollott valóban. Ami dühítő, hogy ha ORVOS hívja a mentőt, akkor is úgy beszélnek vele, mint a retardált hülyegyerekkel. Ezzel szemben a külvárosi gettókból érkező párszavas, sokszor indokolatlan hívásokra érdekes módon azonnal rohan a rohamkocsi. Szóval az ő esetükben nincs indokláskérés, kérdezősködés, pár szavas beszólásokra is azonnal mozdulnak. Lehet, hogy a gettókban párszor a nyakukhoz volt támasztva a bökő és úgy láttak el embereket, mindenesetre reflexszerűen kimennek bármelyik cigánysorra.
Ugyanakkor ne feledjük, hogy ugyanez az OMSZ, amelyik pökhendi felsőbbrendűséggel leszarja az eü.-ben az orvosokat is, viszonylag gyakran tartja feléjük tartja a markát, gyűjt adományokat ugyanezektől az orvosoktól, párhavonta kiküldött kénszpénzátultalási megbízásokon...
Ez több, mint szánalmas és felháborító.

SusanneF 2012.10.17. 08:32:58

Kedves Erzsébet!Hála Istennek,hogy minden jó,ha a vége jó!
Ilyen esetben nem segíthet a 112 hívása,a 104 helyett?
Tényleg borzasztó,amikor a mentősök úgy gondolják,majd ők....

beszólhatok? 2012.10.17. 09:43:29

@SusanneF: Nem, nem segíthet. Rosszabb. Én egyszer hívtam őket, szintén nagy volt a baj(férjem ájultan feküdt közben), mentő helyett az ügyeletes orvost küldték, mert szerintük az is elég, majd' egy óra múlva ért oda, addigra a férjem majdnem meghalt.

marand22 2012.10.17. 09:50:24

@SusanneF:
Átirányítják a 104-re ugyanúgy.

Egyébként ilyenkor azt kell mondani, hogy fáj a mellkasom, fulladok, verejtékezem, és be kell venni 1 tabletta Aspirint. Ha nem kap idejében szakszerű ellátást, az ilyen betegek kb. 1/2-e meghal otthon.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.17. 10:15:19

Sajnos nekem is volt egy kellemetlen tapasztalatom még 2009-ben, amire a későbbi kezelőorvos szerint majdnem rá is mentem. Iszonyat alhasi fájdalommal hívtuk ki a mentőt reggel, az irányító gyakorlatilag elhajtott a búsba olyan kérdésekkel, hogy "és elájult már?" és hasonlók. Amikor este ismét mentőt hívtunk és egy másik irányító kiküldte végre már majdnem perforált a vakbelem és a sebész lebaltázott, hogy mire vártam eddig... No hát mire?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 10:45:03

Hm, a postoló, és a mentésirányító is rájöhetett volna ennyiből, hogy szívroham.
Mondjuk az is lehet, hogy nem volt szabad kocsi, mert ugye ahol már 2 esetkocsi van, az rohadtul felszerelt állomás.

@Tempus-Anh: Mert némelyik orvos annyit tud sajnos.
(Meg azért ez mentésirányítótól is függ.)

"Ezzel szemben a külvárosi gettókból érkező párszavas, sokszor indokolatlan hívásokra érdekes módon azonnal rohan a rohamkocsi."
Persze, mert tudják, hogy ott úgysem tudnak 2 mondatot értelmesen megfogalmazni, illetve ha nem mennek azonnal, akkor legközelebb simán megtámadják őket.

Semper Fidelis 2012.10.17. 10:47:55

@Tempus-Anh: Ritkán értek egyet azzal, amit beírsz, de ezzel a kommenteddel teljes mértékben egyetértek.

saks 2012.10.17. 10:51:12

Én a helyedben megpróbálnék feljelentést tenni a rendőrségen, ugyanis aki nem akart mentőt küldeni majdnem megölte a férjed. Csak találni olyan Btk. paragrafust, amibe beleillik az eset!
1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97800004.TV

preddy 2012.10.17. 11:09:14

A telefonbeszélgetést, mint be is mondják, rögzítik! Feljelentést kell tenni ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, másként nem változik a helyzet!

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 11:16:19

Azért van ,mert kurva okosak és jobban tudják a dolgot még ha bele döglesz is!
Egyébként a mentőnek kutya kötelessége kijönni!

saks 2012.10.17. 11:35:17

@preddy: ja, ez jó!
"Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés
171. § (1)Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,
b)394 egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.
(3) Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő, bűntettet követ el, és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén - az ott tett megkülönböztetéshez képest - öt évig, két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(4) E § alkalmazásában foglalkozási szabályok a lőfegyver használatára és kezelésére vonatkozó szabályok is."

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.10.17. 11:35:18

Államilag szervezett bűnözés?
Az iGazság szolgáltatás hazánkban sokak szerint csak a szervezett bűnözés egyik polipkarja. Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás blog véleménye szerint ez egy nagyon igaz megállapítás.
erkolcstan.blog.hu/2012/10/17/allamilag_szervezett_bunozes

párnalárva 2012.10.17. 11:36:20

Egy diszpécser diagnosztizál telefonon keresztül és dönt mások életéről. Mint utóbb kiderült hibásan. Hát itt tényleg nagyon nagy a baj.

axolotl77 2012.10.17. 11:36:56

Nagymamám agyvérzést kapott. Hosszú órák után jött ki nagy kegyesen az ügyelet. Az ügyeletes orvos mentőt kért 3 órán belülre. (Miért nem azonnal?) Majdnem letelt a 3 óra és nem jött a mentő. Apu kiment értük, hisz majdnem az utca végén vannak. Azt állították, hogy ők nem kaptak még semmilyen riasztást.
Mama 3 hét múlva meghalt.
Tudom, hogy már csak egy ocsmány kenyérpusztító volt, akinek az ellátása csak nyűgöt jelentett az államnak. De ne feledjétek! Esélyes, hogy mi is ilyen halált haljunk, ha már csak haszontalan, beteges öregek leszünk.

asGard 2012.10.17. 13:01:54

A legjobban annak örülnek, ha meggyógyítod magad, vagy ha ez nem sikerül, akkor megdöglesz.
Vérlázító ahogy sokszor beszélnek az emberrel, fellengzős, kioktató, pökhendi stílusban, amikor pedig ezt szóváteszed, még ők vannak felháborodva. (Tapasztalat)
Egyébként sem távgyógyászat miatt hívja az ember az ügyeletet vagy a mentőket (arra megvannak a megfelelő műsorok..), hanem mert baj van és segítség kell, gyorsan!

M.D.House 2012.10.17. 13:18:03

A magyar egészségügy a végnapjait éli. Mindenki jobban teszi, ha felfrissíti egészségügyi alapismereteit az autóvezetői tanfolyamról. És jövőre a helyzet csak még rosszabb lesz, mert az OEP kasszát tovább csökkentették a nép által megválasztott politikusok. Magyarul: még rosszabb lesz a helyzet a kórházi ellátásban és még többe kerülnek majd a gyógyszerek. Ja és közben az egészségügyi szakemberek jövőre még kevesebben lesznek. Itt jót már nem szabad várni...

ZWolfS666 2012.10.17. 13:18:15

@SusanneF: Én a minap hívtam, hétköznap 9 óra tájban, fel sem vették a 112-t.

kód 2012.10.17. 13:20:57

Csak engem zavar, hogy a posztoló pont ugyanúgy nem tett semmit mint a diszpécser? Ha nem kap levegőt az nem gyomorrontás.
"Azonnal besiettem hozzá, megkérdeztem, mi a baj, halkan mondta, hogy fáj a gyomra, émelyeg, és nem kap levegőt. Mondtam neki, próbáljon pihenni, majd csak elmúlik."

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.10.17. 13:21:52

Bezzeg a fizetésemelésért folyton megy a sírás!

gnme 2012.10.17. 13:23:31

nekem kellemes tapasztalataim vannak

ha kell gyógyszer, írok egy mélt, másnap bekopogok és adják kezembe

patikába menni recepttel? ... á, az haszontalan
tb-t fizetni? ... á, az haszontalan

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.10.17. 13:51:57

Ilyen esetben megoldás-e, ha inkább a taxit hívom (ők úgyis kint vannak 5 perc alatt, különben nincs jatt) és irány a legközelebbi kórház. Ott egyrészt az EÜ dolgozók jobban tudnak segíteni, másrészt VERbálisan is lehet ösztönözni..

Nyilván vannak esetek amikor a beteg nem mozgatható (fej, vagy gerincsérülés) vagy erősen illuminált és a taxis nem engedné beszállni.

Esetleg várandós kismama, mert őket sem veszik fel (még ha magzatvíz folyás ellen törölköző & teszkós zacskóval van felszerelve, akkor sem)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 14:46:15

@gnme: Amikor infarktusod van, akkor ezzel nem sokra mész

Andriana44 2012.10.17. 15:09:18

Barátnőm lányához sem jött ki a mentő, mert ők egy fejfájáshoz nem jönnek ki. Akkor halt meg, agyvérzésben, 32 évesen:((

Andriana44 2012.10.17. 15:15:23

@M.D.House:
Na, akkor a lányomnak megmondom, hogy SOTE helyett menjen inkább sintérnek:(
Komolyan el vagyok kenődve:(

M.D.House 2012.10.17. 18:38:41

@Andriana44: hívd fel a figyelmét a rezidens röghöz kötési rendeletre is. Az sem elhanyagolható szempont. Eljön majd az idő, amikor csak azok fognak Magyarországon orvosként dolgozni akiket ezzel a rendelettel tudtak csak itthon tartani, illetve aki már nyugdíjas korban lesz.

A cikkhez csak annyit írnék, hogy az OMSZ is a magyar egészségügy része, így ez is csak rosszabb lesz. Példaként csak azt említeném, hogy most is van több olyan térség az országban, ahol 20 településre jut összesen 1 darab esetkocsi... ha valakihez épp az kellene, de nincs, akkor megy érte egy sima szállítókocsi és beviszik a legközelebbi orvosi ügyeletre...

Szúrófény 2012.10.18. 05:58:51

Egészségügyi felmérés!

megállapítások 1995 ből

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk.

alfa.orionis 2012.10.18. 16:54:26

Olvasok és közben idős szomszédasszonyomra gondolok, akit pénteken otthon hagyott a mentő, mondván igyon, azt majd jobban lesz, majd este elvitte egy kórházba, ahol hétfőig semmit nem csináltak vele, ezután meghalt.
A boncolás eredménye: semmi betegség, kiszáradás okozta -infarktust írtunk a papírra-halál.

3 napig egy kurva infúziót se kötöttek be neki! Mennyibe kerül egy fél literes ringer-oldat?? 300-400 forintba? kell még egy infúziós készlet és 5 centi ragtapasz a branülhöz.
A lánya azt mondja, a mentősök és a kórház meggyilkolták az édesanyját.
És igaza van!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása