A méret a lényeg - a pelenkánál is?

2012.10.15. 14:00

1243531087.jpgMielőtt megszületik az első gyermek, azt sem tudja a leendő anya, hogy milyen pelenkát vegyen neki. Később bőven lesz alkalma a pelenkák világába beletanulni: addig, amíg szobatisztává nem válik egy gyermek, átlagosan 5000-szer kell bepelenkázni.

A kórházba szülni induló kismama csomagjában – a kórházak, klinikák igényei szerint – szinte mindig kell lenni egy csomag pelenkának is, amit a kórházban eltöltött napok alatt adnak a gyermekre. Ezért célszerű, ha már a szülés tervezett időpontja előtt pár héttel vesz a kismama egy csomag újszülötteknek való pelenkát, aminek a csomagolásán sokszor csak a „New Born” = újszülött felirat szerepel. Az újszülötteknek szánt pelenkákon általában a kicsiknek passzoló 2-4 kg testtömeg tartomány van megadva.   

 

A pelenkákon feltüntetett testtömeg-tartomány csak irányadó  

 

Ha a baba kinövi az újszülött-pelenkát, akkor pelenkamárkáktól függően változnak a nagyobb méretű pelenkák testtömeg-tartományai. Ezek azonban csak irányadók! Nem szabad túlságosan komolyan venni a megadott kg-értékeket, hiszen a gyermek testfelépítése, kora, mozgásaktivitása, a széklet mennyisége és állaga mind-mind befolyásolhatják azt, hogy pl. egy 7 kg-os csecsemőnél érdemes-e már olyan pelenkára váltani, ami „papírforma szerint” csak a 9 kg fölötti csecsemőknek való. Ha az éjszakát nem bírja ki egy pelenkával a csecsemő, ha kiszivárog, kifolyik a széklet vagy a vizelet a pelenkából, és ez többször előfordul, akkor mindenképpen váltani kell. Nem csak az adott pelenkát egy tisztára, hanem gondolni kell a méret, de esetleg a márka lecserélésére is.

 

Próbáljunk ki többféle pelenkát  

 

Márkáktól függően, vagy márkákon belül típusonként is eltérő a pelenkák nedvszívó-képessége, a derékhoz, illetve hashoz való illeszkedése, a felületének a puhasága, az oldalának a gumírozottsága, a szélek fodrozottsága stb. Éjszakára és nappalra eltérő típusú pelenkák használhatók. Célszerű éjjelre erősebb nedvszívó-képességű pelenkába tenni a gyereket. Egy gyermekére odafigyelő anyuka észreveszi, ha a gyermeke nem elégedett a pelenkával. A pelenkák közötti válogatásban segítenek azok a pelenka termékminták, amiket a kórházban/klinikákon, esetleg a védőnőtől vagy a gyártó cégektől kap az anyuka. Egy-egy darab kipróbálása után meg lehet győződni arról, hogy erre van-e szüksége a babának és a mamának.  

 

Dr. Budai Marianna PhD

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása