Mobilalkalmazással ellenőrizhető a tüdőfunkció

2012.10.13. 16:00

3642696527.jpgSpeciális orvosi vizsgálat nélkül is bármikor ellenőrizni tudják az asztmás-vagy krónikus tüdőbetegek tüdőfunkciót egy új, okostelefonokra készített alkalmazással.

Speciális orvosi vizsgálat nélkül is bármikor ellenőrizni tudják az asztmás-vagy krónikus tüdőbetegek tüdőfunkciót egy új, okostelefonokra készített alkalmazással.  Olyan, orvosi szempontból is megbízható alkalmazást fejlesztettek ki a Washington Egyetem kutatói két amerikai kórházzal együttműködve, amely lehetővé teszi, hogy a készülékre fújva bárki, otthon, vagy akár útközben ellenőrizhesse a tüdőállapotát.

 

Bár eddig is léteztek hasonló alkalmazások, azok többnyire megbízhatatlanok voltak, mivel hiába mértek szintén mikrofonnal, csupán a hang erejét vizsgálták, ami attól is függhet, hogy milyen közel tartjuk a szánkhoz a mikrofont. Az új program azonban a hanghullámok frekvenciáit elemezve von le következtetéseket, ami sokkal pontosabb adatokat biztosít.  Az Informatikai Szövetség Nemzetközi Konferenciáján bemutatott eredmények szerint az alkalmazással az okostelefonok 5 százalékos pontossággal mérnek, ami megfelel az orvosi előírásoknak.  ”A tüdőgyógyászatban nagy szükség van az ilyen alkalmazásokra, amelyekkel olcsón és kényelmesen elvégezhetőek az ellenőrzések”- mondta Shwetak Patel, a fejlesztésben résztvevő egyik villamosmérnök.

 

Forrás: betegszoba.hu

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása