Depresszió: a globális krízis

2012.10.13. 14:00

depression-080309-main-424x283.jpgTöbb ország és szervezet, köztük a WHO, az Egészségügyi Világszervezet igyekszik felhívni a közvélemény figyelmét a mentális egészséggel kapcsolatos problémákra.

A depresszió gyakori és súlyos mentális betegség, amely mindannyiunkat érint     

 

  • Világszerte minden korosztályból több mint 350 millió ember szenved depresszióban. Számos további millió ember közvetetten érintett, ha közeli barátok vagy rokonok lesznek depressziósak.     
  • A depresszió okozta teher egyre növekszik és általában 50%kal több nő szenved depresszióban, mint férfi.  A legújabb tanulmányok szerint sok serdülő és fiatal felnőtt is depresszióban szenved.     
  • 10 szülő nőből 1 vagy 2 tapasztalja meg a szülés utáni depressziót.     
  • A depresszió a legjelentősebb mentális egészségi probléma az Európai Régióban. Hét ember közül egy szenved súlyos kedélybetegségben az élete során. Minden évben, mintegy a társadalom 7%a szenved súlyos depressziótól. Ha a szorongást és a depresszió enyhébb formáit is hozzávesszük, akkor ez az érték legalább 25%.    
  • A depresszió különbözik más hangulati ingadozásoktól; két hétig, vagy annál is tovább tartó szomorúságérzet jellemzi és akadályozza a mindennapi tevékenységek elvégzését.    
  •  A depresszió egyik legdrasztikusabb következménye az öngyilkosság. Majdnem 1 millió ember követ el öngyilkosságot évente; nagy részük depresszióban szenved.     
  • A depresszió a leggyakoribb oka a hosszú ideig tartó betegszabadságnak és a fogyatékosságnak. A depresszió teszi ki a mentális zavarok okozta betegségterhek legnagyobb részét, összesen mintegy 20%ot a WHO Európai Régiójában, sőt 26%ot az Európai Unióban. A depresszió egyedül felelős a fogyatékossággal leélt napok mintegy 15%ért. Egyes országok, mint például Dánia és Hollandia, arról számoltak be, hogy a hosszú ideig tartó betegszabadságok és rokkantsági kifizetések közel 50%‐ának oka a mentális zavarok, többnyire a depresszió.     
  • A depresszió emeli a magas vérnyomás, szívinfarktusok, az agyvérzés és valószínűleg a rák kockázatát is. Ugyanígy a szív‐és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség a depresszió növekedését eredményezik.

 

A depressziót megbízhatóan lehet diagnosztizálni és kezelni     

 

  • A depressziót képzett egészségügyi szakemberek, mint például az általános orvosok és ápolók korán azonosíthatják.     
  • A legtöbb depresszióban szenvedő ember sikeresen kezelhető és térhet vissza normál produktív életéhez, anélkül, hogy kórházi ápolásra szorult volna.     
  • A depresszió ismert és hatékony kezelései közé tartozik a pszichoszociális kezelés és gyógyszerelés. Ugyanakkor az érintett személy és család aktív részvétele is nagyon fontos a depresszió kezelésében.      Ugyanakkor jelenleg a depresszióban szenvedő emberek kevesebb, mint 50 %-a (a világ legtöbrészén pedig kevesebb, mint 30%, és néhány országban kevesebb mint 10%) részesül megfelelő kezelésben.

 

A depressziót megbízhatóan lehet diagnosztizálni és kezelni.     

 

  • A kutatások azt mutatják, hogy minél korábban kezdődik a kezelés, akkor az annál hatékonyabb, és minél hosszabb ideig vár egy beteg a terápia megkezdésére, akkor annál nagyobbá válhat a károsodás mértéke.      
  • A depresszió folyamatos megbélyegzése, stigmatizációja miatt sok ember nem jut megfelelő kezeléshez, a szégyen és a probléma letagadása, a szolgáltatások elérhetőségének hiánya, vagy ezek kombinációja miatt, mely hosszabb szenvedést és a fogyatékosságot eredményezhet.

 

Mit tehet a WHO? 

 

A WHO támogatja az országokat abban, hogy hozzáférhető, hatékony és megfizethető intézkedéseket hozzanak a mentális zavarok, beleértve a depresszió, megelőzése és kezelése területén. A WHO jelenleg dolgozik az Európai Mentális Egészségi Cselekvési Terven, mely 2013 szeptemberében készül el és kerül benyújtásra a tagállamok felé. 

 

VMKomm.

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása