A "szervadományozók" napja

2012.10.12. 12:00

slide-2.jpg2012. október 13-án (szombaton), 10.00-20.00 óra között Budapesten - a városligeti Nagyréten - kerül megrendezésre az Európai Donációs Nap, amely a szerv- és szövetátültetés, illetve -adományozás központi témája köré szerveződő esemény.

Az Európai Donációs Nap célkitűzései:     

 

  1. A társadalmi figyelem erőteljesebb ráirányítása a szerv- és szövetadományozás, illetve -átültetés kérdésére.    
  2. A transzplantáció folyamatát segítő, és abban résztvevő személyek érdemeinek elismerése, méltányolása (szervátültetettek, szervdonorok és családjaik, egészségügyi dolgozók).   
  3.  A nagyközönség gondolkodásában a felelős, etikus, nem kereskedelmi célú szerv- és szövetdonáció, illetve -átültetés iránti bizalom megteremtése.   
  4.  A transzplantációhoz kötődő kihívásokkal és innovációkkal kapcsolatos eszmecsere előmozdítása.

 

A szervadományozás kérdései     

 

  • Mit jelent a feltételezett beleegyezés elve? 

 

A feltételezett beleegyezés azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe, és ezért elvégezhető a transzplantációs célú szervkivétel. Magyarországon a jogi szabályozás ennek megfelelő.     

 

  • Mit jelent az agyhalál? 

 

Agyhalál: az agy – beleértve az agytörzset is – működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése. Az agyhalál jogi és orvosi értelemben is halált jelent, tehát azonos az egyén halálával hagyományos, köznapi értelemben véve is.    

 

  •  Magyarországon szervkivétel csak agyhalottból vagy élődonorból lehetséges.     

 

  • Magyarországon vese, máj, szív, valamint kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést végeznek. A tüdőátültetés osztrák-magyar együttműködés keretei között elérhető magyar betegek számára, Bécsben, így egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti! Akik nem kapnak időben szervet, azok meghalnak várakozás közben!

 

Miért beszéljünk róla?

 

Előzetes felmérésekből kiderült, hogy a magyarországi lakosságnak csupán 46%-a ismeri helyesen a szervadományozással kapcsolatos jogi szabályozást. A Szervkoordinációs Iroda saját felmérése szerint az intenzív osztályon, a szervdonorok családtagjaival történő kommunikációt végző orvosok szerint munkájukat jelentős mértékben segíthetné a szélesebb körű lakossági tájékoztatás.   

 

 További információ: www.ovsz.hu/szervdonacio és www.atenapod.eu  

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása