Vigyázzunk a lábunkra ősszel is

2012.10.11. 16:00

2_500x400.jpgAz ősz beköszöntével egyre kevesebb lehetőségünk van lábunk kényeztetésére.

Idén nyáron már nem volt kötelező tízcentis talpakon imbolyogni, az üzletek a különböző sarokmagasságú, nyitott, jól szellőző szandálok gazdag választékát kínálták, és akár papucsban is jól öltözöttek lehettünk. Ám lassan véget ér lábunk "szabadsága", elérkezik a szűk és zárt cipők korszaka. A divat jegyében kínzásnak alávetett lábak azonban előbb-utóbb fájdalmasan jeleznek.  A makacs elváltozásokat - tyúkszem, bőrkeményedés, görbült ujjak - már nehéz helyrehozni, de megelőzhetjük, ha megfelelő cipőt választunk: lábfejünk kényelmesen férjen el benne, sarka ne legyen se túl magas, se túl lapos. Ha egész nap cipőben kell lennünk, amennyiben megtehetjük, egyszer-kétszer váltsunk lábbelit. Hazaérve vegyünk frissítő lábfürdőt, masszírozzuk meg lábfejünket. És amikor csak lehetséges, járjunk mezítláb!

 

Járjunk jól! 

 

Az átlagos egészséges ember élete folyamán több mint tízmillió lépést tesz meg. Minden egyénnek jellegzetes mozgása van: a kisgyermeknek, a leányoknak, a fiúknak, a kamaszoknak, a sportolóknak, a felnőtteknek, az időseknek és az aggastyánoknak. A nyelvünkben kb. 36-féleképpen írjuk le járási módozatainkat.  Lábainkat ősidők óta védjük az éghajlati tényezőktől, a hidegtől, a melegtől, de főleg az apró sérülésektől. A legkisebb sérülés is akadályozhatja helyváltoztatásunkat. Pedig mennyi minden baj érheti lábunkat!  Vannak olyan - igaz, ritka - öröklött bőrbetegségek, aminek következtében a lábon nyomás hatására hólyagok képződnek. De ennél sajnos sokkal gyakrabban a védelmet szolgáló, ám kényelmetlen, szorító cipő is okozhat az irritáció helyén bőrgyulladást, majd a tartós behatás miatt szaruréteg-megvastagodást, azaz bőrkeményedést.

 

A bőrkeményedések és a tyúkszem 

 

A nem pontosan feltámasztott láb talpi felszínén mélyre terjedő, sárgás színű, kemény szarumegvastagodások képződhetnek. Kezelés hiányában álláskor égő fájdalommal járnak. Kisgyermekek lábain is kialakulhatnak, ha nem vesszük időben észre, hogy kinőtte a cipőjét.  Iskoláskorúakon és serdülőkön jelenhetnek meg a talpakon és az ujjakon az akár lencsényire is megnövő, olykor mozaikszerűen elhelyezkedő vírusos szemölcsök, amik nyomásra érzékenyek. A bőr szintje alá benyomódva sárgás szaruréteggel körülvéve lassan növekednek, de szerencsére szakszerű helyi kezeléssel biztonsággal eltávolíthatók.  Az úgynevezett tyúkszemek legtöbbször a láb kisujján, a cipő szorításának kitett felszínen képződnek, de kialakulhatnak a lábujjak összefekvő felszínein és a talpakon is. Eltávolításuk csak a megfelelő hámlasztó kezeléssel oldható meg.  Gyakran okoz panaszt a sarkakon létrejövő bőrkeményedés, mely a megmerevedett szaruréteg miatt mélyen berepedezhet. Megjelenése egy-egy családon belüli gyakoriságot mutat. Felnőtteknél és nőknél gyakrabban nőknél jelentkezik. Külön formája a változókor kezdetén való megjelenése. Hámlasztó kenőcsökkel tünetmentessé tehető, de feltétlenül szükséges a szakorvosi vizsgálatuk.

 

Ha izzad a lábunk 

 

A lábizzadás jelensége nem minden embernél egyforma mértékű; esetenként kóros méreteket is ölthet. A túlzott mértékű izzadás szerencsére speciális kezeléssel jó eredménnyel orvosolható.  A leggyakrabban a serdülők és a sportolók lábain kialakuló izzadás olykor kellemetlen lábszaggal jár együtt. Az izzadt, nedves környezetben - amihez a zárt edzőcipő "ideális" feltételeket biztosít - a talp szarurétegei feláznak, bennük kerek mélyedések jönnek létre.  A szarukedvelő baktériumok telepei e kráterek, az "illatot" pedig a lebomlott szaru szolgáltatja. A tisztálkodásra való fokozott odafigyelés és az enyhe fertőtlenítés megszüntetheti e kellemetlenséget. Ha esetleg gomba felelős a lábszagért, pár száz forintért fungicid hintőport vásárolhatunk a patikában, melynek rendszeres használatával (hintsünk a hintőporból felvétel előtt a zokninkba és a cipőnkbe is) megszüntethető a kellemetlen tünet.

 

A lábgomba 

 

A lábujjak között, de kifejezetten a kisujj közti ujjrésben felázott hám és viszketés jelzi a főként a közös fürdőkben összeszedhető gombát, mely ecseteléssel és hintőporozással szintén megszüntethető.  A lábkörmök gombásodása szinte a felnőttkor betegsége. Kezdetben a körmök széli részeitől hatol a folyamat a körömágy felé. Láthatunk vékony csíkokban terjedő elszíneződést, de gyakrabban egy szürkés-sárga folt kezd folytonosan terjedni egészen  a körömágyig. Érszűkületes lábon és a cukorbetegek körmein gyakori mind a tíz köröm gombásodása.  A pikkelysömör egyik tünete a körmökön kialakuló szürkés folt. A gombás körmök megvastagodnak, belsejük felrostozódik. Esetenként a nagyujjak körmei megvastagodnak és karomszerűvé válnak. Az elváltozás örökletesnek tekinthető, főleg idősebb korban alakul ki. A körömgombák felismerése és kezelésük, azonosításuk szakorvosi feladat. Gyógyszerelésük ma már hatékony, így a körmök sebészi eltávolítása nem válik szükségessé.

 

Benőtt körmök, gyulladt láb és a fagyás 

 

A benőtt körmök igen sok panaszt okoznak. Csak szakszerű sebészi beavatkozás hozhat tünetmentes állapotot, a "házilagos megoldások" inkább árthatnak.  Gyakran fordul elő, hogy főleg a nyári hónapokban a műanyag vagy nem megfelelő vegyi anyaggal kezelt lábbelik túlérzékenységi gyulladást keltenek. A lábbeli lenyomatának megfelelően alakul ki a viszkető, vérbő alapú, néha nedvező elváltozás. A lábak talpi boltozatán igen viszkető hólyagok képződhetnek. A kialakult gyulladás megszűntével nagy lemezekben kezdenek hámlani az előzőleg gyulladásos területek és nyomtalanul gyógyulnak.  Végezetül fel kell hívnom a figyelmet a lábak fagyási sérüléseire, főleg a kisgyermekek esetében. Akár már az őszi hideg időben, egy átázott lábbeliben is megfagyhat az áthűlt láb. 

 

dr. Major Endre bőrgyógyász 

 

Forrás: Galenus, patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása