Levél - Az orvosok védik a mundér becsületét

2012.10.10. 06:00

doctors-temecula.jpgAz orvostársadalom érdeke az lenne, hogy kivessék maguk közül azokat, akik nem megfelelő módon végzik a munkájukat.

Tisztelt Bloggazda!          

 

Elég régóta olvasója és kommentelője vagyok a Praxis-nak.  Saját kórházi és egészségügyi tapasztalataim, és az itt olvasott posztok, valamint hozzászólások alapján mostanra egyetlen nagyon komoly kérdés merült fel bennem?     Valóban odáig süllyedt az orvosi szakma Magyarországon, hogy minden olyan egészségügyi ellátási folyamatot sikerként könyvel el, amiben a beteg nem hal meg a végére? (vagy néha még azt is) Ezt én saját véleményem szerint siralmasnak tartom. Persze tisztában vagyok vele, hogy nem minden orvos ilyen, s vannak lelkiismeretes, a szakmájukat magas színvonalon művelő orvosok is közöttük. Továbbá azzal is tisztában vagyok, hogy a beteg életben maradása vagy halála nem meghatározója a kezelés sikerének. Mert van, aki menthetetlen, olyan betegség támadta meg, vagy olyan sérülés érte. De ugyanakkor a gyógyultan távozott, nem sikertörténet, ha előtte volt a kezelés során félrediagnosztizálás, ordítozás a beteggel, félretájékoztatás, nem tájékoztatás, és/vagy egyéb csúfságok.    

 

De bizony egyre erősödnek azok a hangok, amik elégedetlenek, és ennek nem csak az az oka, hogy a magyar ember általában elégedetlen. Már sokan utaznak külföldre, sokan élnek, vagy dolgoznak fejlettebb országokban, ahol azt látják, hogy nem csak a pénzbeli eltérések okozzák a különbségeket, amiket ők az ellátás színvonalában észlelnek, hanem a gondolkodásmód és a hozzáállás. Igen, a lakosság igényei növekszenek az eü. ellátás színvonalát illetően, és a színvonal meg képtelen az igényekkel emelkedni, sok helyen inkább süllyed. Ennek sok oka van, és nem mindegyiken lehet változtatni. De nem is erről szól a kérdés, hanem arról, hogy mért kell még a tényt is tagadni? Mért kell az összes udvariatlan, felületes, felkészületlen eü. dolgozót hófehérre mosdatni mindig? Amikor meg egyenesen azt közlik, hogy a poszt írója biztosan hazudik, mert már máshogy nem lehet védeni a mundér becsületét, az számomra a legundorítóbb.    

 

Akik ezt teszik, még ha maguk lelkiismeretesen is végzik a saját munkájukat egészségügyisként, saját maguk alatt vágják a fát. Mert a rossz példák, rossz tapasztalatok a tagadástól nem múlnak el, a pórul járt betegek és hozzátartozóik ezzel csak elveszítik a bizalmukat azokban az orvosokban is, akik egyébként megérdemelnék azt. Ez egy roppant káros folyamat, úgy vélem. Az orvostársadalom érdeke az lenne, hogy kivessék maguk közül azokat, akik nem megfelelő módon végzik a munkájukat. De nem ezt tapasztaljuk, mi, akik a másik oldalról szemléljük a történéseket.    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.10. 07:12:02

Örülök, hogy leírtad a véleményed. És??

VaTi 2012.10.10. 08:40:19

@Turchi: történet nincs. Moralizálgatunk csöndesen. Érdemi tevékenységként, ha már szóba került az igényszint növekedése, javasolnék valami grafikont készíteni az eü-be befektetett összegek _csökkenéséről_. Majd elgondolkodni, hogy melyik orvos, eü-s fog megfelelőbb ellátást nyújtani
a: modern eszközök állnak a rendelkezésére, kipihent, megfelelő bérezést kap
b: kőkörszaki baltával kell dolgoznia, századik ügyeletét nyomja, utcaseprő alatti fizuért
Emeljük oda az eü finanszírozását, ahol az igényszint tart! Akkor lesz megfelelő számú ápolójelölt, lehet válogatni nemordítósat. Ne ügyeljen törvénytelenül sokszorosát a mgengedettnek az orvos, akkor kipihenten, üdén fog diagnosztizálni. Lehet folytatni az elméletgyártást.

Farkasokkal táncoló 2012.10.10. 09:54:29

A minap elpanaszoltam az onkológus orvosnőmnek (nagyszerű, empatikus, hozzáértő ember és orvos), hogy milyen gorombán bántak velem a sztImre kórház felvételi osztályán, amikor mmegtudta a felvevő orvos (fiatal nyegle emer), hogy rákos vagyok, és az egésznek az volt az értelme, hogy aki rákos annak úgyis fáj valamije menjen haza és ne adjon még több munkát a kórháznak, úgyse tudnak rajta segíteni - mindezt úgy, hogy sem a zárójelentést nem olvasta el, és végig sem hallgatott, és az, hogy nem murgáltam meg ott, csak annak volt köszönhető, hogy egy ápolónő megmérte a vérnyomásomat és 210/133 volt, így felkerültem az angiológiára (a gasztroentreológia helyett, ugyanis a májam fájt piszkosul).

Azt mondta az orvosnőm, hogy sajnos az a helyzet, hogy mivel egyre több orvos hagyja ott a pályát és megy külföldre, egyre több helyen kizárólag a hatodéves rezidensek ügyelnek, szerencsétleneken irtó nagy a felelősség és kevés a tapasztalat. Ő emlékszik, hogy az egyetem elvégzése után még legalább 4 évig ott álltak a háta mögött a tapasztalt orvosok, akik a kérdéses esetekben segítséget nyujtottak tanácsokkal és egyebekkel. És hogy nekünk betegeknek már régen tüntetni kellett volna, mert egyenlőre még van egy-két kórház ahol még úgy ahogy mennek a dolgok, de ez hamarosan megszűnik, pláne, ha az orvosok nyugdíjkorhatárát is lecsökkentik 62 évre. És hogy lehet, hogy bunkó volt az az orvos, de gondoljam el, hogy ki tudja hanyadik órája ügyelt, már nem fogott az agya, minden felelősség rajta volt stb......

CPR 2012.10.10. 10:37:29

Sajnos ez az állapot ígymarad, amíg a Tisztelt társadalom rá nem eszmél, hogy az EGÉSZSÉG a legfontosabb. Az embereket már csak akkor izgatja az egészsége, amikor már nagy a baj és persze akkor irány valamely egészségügyi intézmény és akkor ott azonnal adjuramég a legszínvonalasabb ellátást, mert az neki jár, hiszen x éve fizeti a TB-t. (tisztelet a kivételnek). MEGELŐZÉS = nem dohányozni, inni nyakra-főre, nem mindenféle gyógyszereket beszedegetni, nem kórosan elhízottnak lenni. A legtöbb betegség megelőzhető.

Rotoxis 2012.10.10. 11:58:58

Tisztelt Posztoló, tisztelt "Társadalom"!

Tudomásul kellene végre venni, hogy ennyi finanszírozásból ilyen egészségügyre futja. Ne akarjunk zsír új Mercedest, ha csak használt Suzukira futja. A források növelésével lehet emelni a színvonalat, az elmúlt évtizedben azonban csak a források csökkenése következett be.

Az egészségügyi dolgozó

Rotoxis 2012.10.10. 12:11:03

Bocsánat,elrepült az éterbe,folytatom...
Az egészségügyi dolgozókkal szemben további elvárásokat támasztani értelmetlen. Már leírtam egy párszor, reklamálni Állam bácsinál van csak értelme.

El tudják képzelni, milyen érzés dolgozni olyan intenzív osztályon, ahol az ágy nem emelhető, ahol kézzel kell mosni az ágytálat, ahol az eszközök töredéke áll rendelkezésre és azok közül jónéhány múzeumba való?

Egy cseppet sem lehet csodálkozni azon, hogy a medikák és medikusok döntő többsége már nem is tervezi, hogy itthon keres állást. A szakdolgozók kivándorlása is jelentős méreteket ölt.

A közelmúltban a német beosztott orvosok cirkuszt rendeztek, mert kevesellték az évi (nem tévedés) 110 - 164 ezer Eurós fizetést. A mai Spiegelben olvastam,hogy megkapták az emelést.

Mire számít a posztoló? Arra, hogy az egészségügyi dolgozók jobb kommunikációjával megoldódnak az egészségügy problémái? Keservesen fog csalódni.

Kedves Posztoló!

Állításával ellentétben itthon egyedül az egészségügyi dolgozók állítják azt, hogy az egészségügyi ellátás színvonala elégtelen. A szerecsenmosdatásról pedig csak annyit, ha valaki tudatlanságból(ne adj' Isten) rosszindulatból butaságokat ír,ne csodálkozzon, ha megcáfolják.

Rotoxis 2012.10.10. 13:04:37

A Niedergelassenek.

Bryan élete 2012.10.10. 13:14:43

Engem, mint beteget, qrvára ne érdekel, hogy az orvos, akihez teljes bizalommal és konkrét betegséggel megyek, mennyire fáradt vagy ideges. Menjen éjjeliőrnek, ha nem bírja a terhelést.
Az orvos és az ápolók azért vannak, mert mi betegek vagyunk, kötelességük minden körülmények között az adott helyzetnek megfelelő legideálisabban ellátni bennünket. Nem beszélek most a hálapénzről, amit szinte mindenki ad, igaz most már egyre kevesebbet, DE AD.
Csak záróüjelben írom le három hónapja történt esetemet: a csuklómből letörött egy kis csont, amit ki kellett operálni. Szakkórház, kézspecialista, betolnak a műtőbe és még nem aludtam, érzéstelenítés sem hatott még, amikor belevágott a kezembe úgy, hogy felkiáltottam: érzem a vágást. Zárójelentés átadásakor semmit ne mondott a következményekről. Csak varratszedéskor láttam legközelebb, semmi tájékoztatót nem mondott a műtét utáni állapotról. Azóta is fáj a csuklóm és egy nagy felület érzéketlen. Nem kellett volna mindezt részletesen megbeszélni?
Hát ehhez nem kell nagy fizetés, csak pár mondat.

Tempus-Anh 2012.10.10. 14:11:31

"Saját kórházi és egészségügyi tapasztalataim, és az itt olvasott posztok, valamint hozzászólások alapján mostanra egyetlen nagyon komoly kérdés merült fel bennem?"
Most ezt kijelenti, vagy megkérdi saját magától?

"Mert van, aki menthetetlen, olyan betegség támadta meg, vagy olyan sérülés érte. De ugyanakkor a gyógyultan távozott, nem sikertörténet, ha előtte volt a kezelés során félrediagnosztizálás, ordítozás a beteggel, félretájékoztatás, nem tájékoztatás, és/vagy egyéb csúfságok."

Ide Szókratész vagy Platón kellene, netán Arisztotelész, hogy eme bonyolult eszmefuttatást kibogozza...

Folyékony a gondolatmenet, szilárd
a vélemény, de azért leginkább gáz úgy az egész iromány...

Irkutszk 2012.10.10. 14:25:57

Beszélgettem ismerősökkel nem is olyan régen, és bennük például az merült fel, hogy Magyarországon sokkal tovább tartják bent a kórházban az embereket (műtét után, kezelések alkalmával). Ők ezt feleslegesnek ítélték, mert szerintük ágyban feküdni és szenvedni otthon is lehet, ha gáz van, majd hívja az ember a mentőket vagy az ügyeletet. Erről van bárkinek bármi véleménye?

Tempus-Anh 2012.10.10. 14:56:19

@Irkutszk:
Vannak kórképek, amelyek esetén a kórházi megfigyelés kötelező, azt semmiféle ügyelet vagy mentőszolgálat nem váltja ki. Sebészeti beavatkozások után szinte mindig, de bizonyos internológiai és neurológiai kórképekben is szakmai protokoll szerinti utókezelési/megfigyelési időszak van.

hibiszkusz75 2012.10.10. 14:57:27

@Irkutszk:
Szerintem mindenképpen orvosnak kell megítélni, hogy szükséges-e a kórházi felügyelet, ha szerinte nincs rá szükség, akkor viszont jobb az otthoni megszokott környezet a betegnek.

Irkutszk 2012.10.10. 15:03:38

@Tempus-Anh: Elképzelhetőnek véled a megfigyelési időszak lerövidítését?

Irkutszk 2012.10.10. 15:04:36

@Dr.laikus PhD: Nem csak ötször kell naponta imádkozni? ;)

Dr.laikus PhD 2012.10.10. 15:08:26

@Irkutszk:

Van véleményem.
Teljesen felesleges akár nagy műtét után is kórházban nyomni az ágyat.
Két ölég nagy műtéten estem át, mindkét alkalommal 5 munkanap után mehettem haza.
Varratszedésre vissza, kontrollra szintén otthonról.

Szerintem jobban gyógyultam itthon, mert aludni is és a saját ritmusomat élni kórházban nem lehet.

hibiszkusz75 2012.10.10. 15:09:21

@Spániel:
Kicsit másképp, de ismerős a történet..., részvétem.....,
Szerencsére a második műtéthez, hála édesanyám doktornőjének megtaláltuk az egyik legemberibb és legjobb orvost és intézményt, pedig az épület állapotából, a nővérek számából stb. ítélve nem éppen kiemelt finanszírozású intézmény.

Dr.laikus PhD 2012.10.10. 15:10:28

@Irkutszk:
Na jah! Meg a Fényes tekintetű Padisah... ;)

Irkutszk 2012.10.10. 15:20:24

@Spániel: "az orvos ... mennyire fáradt vagy ideges"

Egyik orvospalánta sem úgy indul neki az életnek, hogy ő lesz a következő hullafáradt orvos, és a benne lévő feszültséget majd a betegeken vezeti le. A probléma ott van, hogy van egy kötelezvény (24 órás ellátottság), amit a mostani rendszerben nehéz kielégíteni (mert a szakorvos-gárda lassan nem létező fogalom Magyarországon). Nem szakorvos-tanoncokkal töltik ki azokat a pozíciókat, ahová nem találnak szakorvost, ők pedig tapasztalatlanok, és ezért idegesek. Ráadásul azért, hogy megéljenek, túlterhelik saját magukat, ezért fáradtak is. Még az az orvos, aki summa cum laude, vígan és danolva végigcsinálta a hat év egyetemet, felőrlődik abban a mókuskerékben, amibe belekerül. Egyszerűen nincsenek elegen, hogy a kötelezettségnek frissen és kipihenten eleget tudnának tenni. Hiába a négy orvosegyetem.

Tempus-Anh 2012.10.10. 15:20:51

@Irkutszk:
Nem, sem a beteg sem a morbus nem változik, szerintem...

Tempus-Anh 2012.10.10. 15:24:25

@Irkutszk:
Fiatal orvosként, eskületétel után mindent tudsz és mindent bírsz, tied a világ.
Utána elkezdesz félni, majd dühös lenni, aztán idővel elszürkülni, elvadulni, elfajulni és depresszióba esni, végül, legvégül belefásulsz. Annyira, hogy a tözsedbe akár neveket is véshetnek, azt sem érzed...Utoljára pedig kiszáradsz, ezt követően kivágnak és eltüzelnek.

Irkutszk 2012.10.10. 15:24:43

@Tempus-Anh: Köszönöm a válaszokat :)

Irkutszk 2012.10.10. 15:27:07

@Tempus-Anh: De a kivágott törzsből oly sok helyen látni apró leveleket hozó kicsinyke hajtást.

Rotoxis 2012.10.10. 17:00:09

@Irkutszk: Ne reménykedj! A jelenlegi helyzet nem oldódik meg magától, nem lesz elég a néhány kis levél a kivágott törzsből. Drasztikus és azonnali beavatkozásra lenne szükség.

Bryan élete 2012.10.10. 17:07:57

@Irkutszk: Ez nem igaz. A kézműtétem pl, szerdán reggel mentem be, AZNAP délelőtt megoperáltak és péntek reggel hazamentem. Mellettem lévő ágyon fémet építettek be egy lány térdébe, 4 napig volt bent.
Volt még másik két kórházi esetem is a közelmúltban: porcleválás a térdemben - műtét közben sem vették észre a teljes keresztszalag szakadást, időben ugyanannyit voltam bent, mint a kezemmel. Mindkettő a Sportkórházban volt.
Harmadik esetem szintén egy porcleválás a térdemben, amit egy egynapos műtéten operáltak, altatva, délután értem jöttek és hazamentem.

szabidoki 2012.10.11. 01:12:53

@Spániel: senki nem tud rajtad segíteni, ha képtelen vagy felfogni egy szolgáltatás színvonala és a ráfordított összeg közötti összefüggést. Tudod, kis pénz, kis foci...

karcsibácsi 2012.10.11. 09:04:42

" Amikor meg egyenesen azt közlik, hogy a poszt írója biztosan hazudik, mert már máshogy nem lehet védeni a mundér becsületét, az számomra a legundorítóbb"

Ennél már csak az undorítóbb, amikor a poszt írója nyilvánvalóan hazudik.

Tempus-Anh 2012.10.11. 13:03:00

A ducilányos legújabb mamaposzthoz természetesen nem lehet hozzászólni, vivat blogmotor, ezért itt szólnék hozzá:

Nyilván elvárná a kedves mama, hogy én is lehúzzam a keresztvizet a Markusovszky kórházról, ehelyett két szerény kérdést tennék fel neki, mint gyerekéért felelős anyának (miután "anyai ösztöneit" szépen csomagolva tálalja ebben a szerencsétlen posztban):

1. Milyen volt a gyerek étrendje, életvitele a kövek felfedezéséig, illetve ennek segítségével
2. Hogyan sikerült egy 13 éves LÁNY gyermeket 60 kg-ra felhízlalni olymértékben, hogy epekövei is keletkezzenek?
(utóbbi ugyanis köztudottan az elhízott negyvenes termékeny nők betegsége)

Nincs is több kérdésem, köszönöm...

FelixJager 2012.10.11. 13:39:49

@Tempus-Anh: Biztos genetikusss, tudod hajlama van rá.

Irkutszk 2012.10.11. 17:18:46

@Rotoxis: Inkább személyes hangvételűnek olvastam Tempus-A (Tilos az á) sorait, és így én másként értelmeztem a válaszomat, mint te. De a te meglátásod is nagyon tetszik, és természetesen igazad van! Sajnos.

Irkutszk 2012.10.11. 17:25:59

@Spániel: Mi a nem igaz? Hogy az ismerőseim nem úgy gondolják, hogy esetleg más országban rövidebb ideig tartják az embert kórházban, mint Magyarországon? Vagy az nem lenne igaz, hogy feleslegesen hosszú ideig tartanák az embert kórházban Magyarországon? A két állítás nem ugyanaz, és nem tudom eldönteni, hogy pontosan mire gondolsz. Tudnád pontosítani, kérlek?

Tempus-Anh 2012.10.11. 17:40:06

@Irkutszk:
Tempus és az a bizonyos egyiptomi jel az avataromon...:)
Az az Anh vagy Ankh...

Irkutszk 2012.10.12. 04:34:04

@Tempus-Anh: De ahogy rövidítettem, ez jutott róla eszembe, no. :)

macska69 2012.10.12. 18:12:54

@Dr.laikus PhD: és az imáról jut eszembe: a minap az egyik kórház faliújságján olvasgatom a fontos (házi)telefonszámokat, ilyet, hogy újraélesztés, intenzív, stb., és utána rögtön: sürgősségi lelkész. Jé....

Megyek hétfőn kórházba. Jól meg fogom figyelni az orvosokat is, meg a mundért is. Majd elmesélem.
Apukámat vasárnap hoztam haza, megvolt a rák-műtétje, ( a laza kis agyműtét után, ha emlékeztek) szenzációsak voltak az orvosok-nővérek-műtősök-őrzősök és betegszállító fiúk is, nem tudnék egyetlen elmarasztalást sem kiosztani. Együtt faltuk velük a csokit-bonbont. Remélem, egy hét múlva is ez marad a véleményem.

Farkasokkal táncoló 2012.10.12. 21:38:41

@macska69:
Gondolom, ha valaki haldoklik és sürgősen gyónni akar vagy ilyesmi, akkor van szükség a sürgősségi lelkészre. Vannak vallásos emberek, akik ügyelnek arra, hogy betartsák mind a hét szentséget, amik közül a hetedik az utolsó kenet feladása.

Mondjuk engem meg nagyon zavart az, hogy egyik délután (hogy ez rendszeres e nem tudom) bejött a szobába egy olyan kegyes tekintetű asszonyság, és mindenkit végigkérdezett, hogy akar e másnap hosszasan elbeszélgetni valami atyával aki bejön a kórházba és gyónni is lehet neki. Mondtam, hogy NEM és folytattam az olvasást, de volt szobatársnőm akit vagy negyedóráig agitált.

macska69 2012.10.13. 05:53:29

@Farkasokkal táncoló: presze, persze, erre gondoltam én is, csak fura volt, még eddig nem láttam ezt így.
Hozzánk is bejött a kórterembe egy ilyen alapvetően jó szándékú asszonyság. Odalépett az ágyamhoz, túl közel, majd elindult a "program". Meg akarta mellé fogni a kezem is, de ez nekem sok volt. Túl bizalmaskodó és túl tolakodó volt így az én normáim szerint és kiakasztott, hogy bárki, bármikor bejöhet a kórterembe -korábban voltak bent bugyiárusok, újságos, oriflémes!- és mindenféle indokkal foglalkoztatják az ágyban fekvőket. Ennek az asszonynak legalább -remélem- a lelki üdvöm volt fontos és jót akart cselekedni, de valahogy neki is másképp kellene hozzákezdenie a nemes küldetéséhez, mert ez nekem inkább a személyes kis szférám durva megsértése lett és nyilván nem ezért jött. Megköszöntem a jó szándékát és nem kívántam élni a lehetőséggel. És ahogy elnéztem/hallgattam a betegeket, nagyon rossz volt az arány a tekintetben, hogy ki örült - nem örült ennek a látogatásnak, talán a betegekre kellene ezt bízni -ha már van is ilyen telefonszám- hogy akarnak-e Isten szolgájával találkozni a kórházban (pontosabban a saját ágyukban) vagy nem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása