Apák felkészítése a szülésre

2012.10.10. 16:00

2831_apa_babaval.jpgÁltalában a férfiak nehezebben kerülnek bele a szülési helyzetbe. Gyakran félelmeiket, szorongásukat a nem megfelelő belevonódás, tájékoztatás okozza.

Általában a férfiak nehezebben kerülnek bele a szülési helyzetbe. Gyakran félelmeiket, szorongásukat a nem megfelelő belevonódás, tájékoztatás okozza. Ezen tud segíteni egy egyéni szülésfelkészítő tanfolyam, amely során az apák nem csupán elméleti tudnivalókkal gyarapodnak, de azt is megtudják, miként válhatnak fizikai és pszichikai támasszá a várandósság, majd a szülés idején, illetve a gyermekágyi időszakban párjuk számára.

 

Az apák bevonása már a várandóság alatt ajánlott    

 

A férfiak – mivel nem élik át fizikailag a párjukban lezajló folyamatokat, és a babával sincsenek „összenőtt” állapotban – nehezebben járják be a szülővé válás útját. A mama kapoccsá válik baba és apa közt. Rendkívül fontos, hogy a férfiak már a várandósság alatt rá tudjanak hangolódni a mamára, és kapcsolatot tudjanak kialakítani a babával. Ezt különböző napi rituálék is segíthetik. Többek közt a pocak kenegetése mandulaolajjal, az érintés, a baba mozgásának érzékelése és a masszázs is ebben nyújt segítséget. Ezzel már a szülés közbeni együttműködést is megalapozzák.   

 

Várandósmasszázzsal sokat segíthet az apa

 

 „A speciális várandósmasszázs mozdulatainak átadásával segíthetem az intimitás kialakulásában az egymásra hangolódásban. Az apa számára az is erős fizikai élményt jelenthet, amennyiben a babát ő is melengeti közvetlenül megszületése után” – mondta Halász Katalin, kismamakísérő, gyógymasszőr, doula. „Mindemellett a fizikai felkészítés mellett pszichikai ráhangolódást is biztosít az egyéni szülésfelkészítés a férfi számára. Így az apa megtudhatja, mi és miként zajlik az anya testében a szülés során. A mama odaadja magát a babának, miközben az apa adja magát a mamának a segítségnyújtás által. Fizikailag a masszázzsal, a megfelelő pozíció megtartásával segíthet, pszichikailag az odaadó, empatikus figyelem nyújt nagy segítséget. Így a férfi is sokat átélhet a folyamatból, nem külső szemlélődő lesz.”

 

Segíts (az apának) hogy segíthessen    

 

Az apa a fészekrakó időszakban is sok segítséget nyújthat odaadásával. Gyakran előfordul, hogy amennyiben az apa hozzáállása nem segítő, hanem hátráltató, úgy komplikáció léphet fel vagy késhet a szülés. A megfelelő felkészítés segítséget nyújt, hogy kiépüljön az apában az empátiás készség a várandósság alatt, amelyet a szülés közben is nyújthat párjának. Emellett az anyának fontos szerepe lehet az apa helyzetbe való behívásában. Ezt támogatja, ha érzelmeit, élményei megosztja párjával, így az apa motiváltabb, kreatívabb társsá válik.

 

Mi történik a szülésfelkészítőkön az apával?     

 

  • Az egyéni szülésfelkészítés kezdetekor megmutatkoznak az apa szülésre vonatkozó igényei is.

 

  • Kiderül, anya és apa mit vár a felkészüléstől, van-e bennük olyan információhiány, szorongás, amely feloldását várják az együtt töltött idő során.    

 

  • Lehetőség nyílik arra, hogy kitérjenek az apa külön kéréseire, kérdéseire.    

 

  • Sok férfi tart attól, hogy megszégyenül, hogy csupán toporog, és nem tud társ lenni a szülés kapcsán.  

 

  • Gyakran a kórháztól, vértől való félelmük, az orvosokkal szembeni bizalmatlanság uralkodik el rajtuk.    

 

  • Vannak, akik a kiszolgáltatott női test látványától tartanak vagy épp a megváltozott pszichikai állapottól, melyet párjuk átél.    

 

  • A szülésfelkészítés a folyamat megismerése révén bevonja az apát, tudatosítja benne, hogy mennyire fontos, hogy háttértámaszt nyújtson, továbbá kiemeli a férfiak szerepét a gyermekágyi időszakban, az új család kialakításában. A szerepvállalás, a feladatok megosztása, a biztatás és a biztos pont érzete a kismamák pszichikai és fizikai segítségét adják egyaránt. 

 

 További információ: http://www.kismamakiseres.hu    

 

Halász Katalin kismamakísérő, gyógymasszőr, doula

 

Forrás:patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2012.10.10. 17:08:20

Van apuka,aki huszonéve is gond nélkül az asszony mellett volt,mindenféle előkészítés nélkül,és van,aki ma sem menne be,pedig ma már az a ritkább...:)
Mindenesetre én minden kismamát arra bíztatnék,legyen valaki mellette a szülésznőn,és orvoson kívül!
Legyen az férj,anyuka,anyós,testvér,dúla,barátnő....ne maradjon egyedül.

csepke 2012.10.10. 17:22:45

Én jónak tartom hogy van ilyen, de ennek ellenére azt gondolom nem lehet teljesen felkészülni az ott látottakra, ilyenformán akkor is lutri az apásszülés hatása, ha apuka előtte mintahallgató volt a szülésfelkészítőn. És sajnos nem mindig pozitiv.

Dr.laikus PhD 2012.10.10. 18:54:47

@csepke:

Ott látottak? Mit látnak?
Nem a lábánál kell állnia, hanem segíteni amikor jönnek a fájások, fogni anya kezét, nincs keresnivalója ott ahol rosszul lesz. :)))

Szóval nem lábtól, hanem fejtől. Csak erre gondoltam.

VaTi 2012.10.10. 20:30:38

a férjeknek felkészülésként be kell fáslizniuk a kezüket kézfejtől kb könyökig. Mert kb addig tépi le a bőrt az asszony vajúdás közben, ha nem vigyáznak :)

csepke 2012.10.10. 20:40:07

@Dr.laikus PhD: Elvileg igen, a fejnél. De érdeklődéstől, és orvostól is függhet. Mondjuk a kézszorongatós segítség szerintem eltörpül amellett hogy milyen előre nem látható traumát is okozhat.

VaTi 2012.10.11. 05:19:49

@csepke: én 9 hónapig tiltakoztam az ellen, hogy a férjem bent legyen szülésnél, éppen azért, amit írsz. Mikor beindult a dolog, viszont azt kérdeztem: ugye itt maradsz velem? Maradt. Szerencsére káros hatása nem lett, bár olvastam már egy-két olyan esetet is. A személyes ismerőseim között, akikkel beszéltünk erről, csak jó tapasztalat volt. Volt olyan férfi, aki azt mondta, volt a házasságuknak egy mélypontja, ahol a váláson gondolkodtak. Neki az adott erőt az újrakezdéshez, a próbálkozáshoz, hogy látta, h a felesége mennyit szenvedett a szülőágyon. Azt mondta, hogy egy nőt, akit ő látott így szenvedni a gyerekükért, a családért, nem lehet csak úgy elhagyni, azért mindent meg kell próbálni. Sikerült, rendbejöttek. Szóval van ilyen is, olyan is.
A kézszorongatás hatását pedig nem lebecsülni! Kell az. Anélkül is ment persze millióknak, de ha választani lehet, akkor inkább legyen ott és szorongathassam :)

csepke 2012.10.11. 05:56:34

@VaTi: nekem mindegy volt, úgy voltam vele, hogy nekem mindenképp ott kell lennem, ha ott van örülök persze, de döntse el ő mit bír. Ott volt. Utólag azt gondolom nem kellett volna.

Irkutszk 2012.10.11. 17:28:21

Butát fogok kérdezni, mi az a doula, vagy dúla?

VaTi 2012.10.11. 17:48:18

@Irkutszk: asszonytárs, segítő. A szülésznő/bába mellett (nem helyett) a szülő nővel van, lelkileg segíti. Nem eü végzettségű, legalábbis nem feltétlen. Nem is az a szerepe, inkább lelki segítséget ad. Általában ár szülésben tapasztalt nő, aki tudja, mit élhet át a kismama, segíti, támogatja a terhesség, a szülés és a szoptatás alatt.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása