Minden az influenzáról

2012.10.07. 14:00

influenza_ellen2.jpg Ez az ősi vírus már 80 millió évvel ezelőtt megjelent bolygónkon. Jellemzője a mutabilitás (változékonyság). Ezért gyakran kell változtatni a védőoltást is.

Az influenza kórokozója az influenzavírus. Ez az ősi vírus már 80 millió évvel ezelőtt megjelent bolygónkon. Jellemzője a mutabilitás (változékonyság). Ezért gyakran kell változtatni a védőoltást is. Rendkívül súlyos járványt is okozhat. 1918-ban az úgynevezett spanyolnátha ugyanannyi áldozatot követelt, mint az első világháború. Az 1968-as úgynevezett hongkongi vírus is veszélyes volt. Hazánkban szerencsére az influenzavírus az utóbbi években súlyos járványt nem okozott.

 

Az influenza tünetei  

 

  • Hirtelen magas, akár 40 °C feletti láz, amely több napig is tarthat.    

 

  • Erős fej- és végtagfájdalom.    

 

  • Hirtelen lép fel, olyan erős levertséget, gyengeséget okozhat, hogy szinte egyik pillanatról a másikra ágyba dönti a beteget.   

 

  • Nem jellemző rá az erős orrfolyás és tüsszögés.    

 

  • A köhögés eleinte száraz, erős, gyakori és rohamszerű.    

 

  • Az influenza életveszélyes is lehet, főleg idős, legyengült betegeknél. Fokozottan veszélyeztetettek az idősek, az asztmában és krónikus tüdőbetegségben szenvedők, a hivatalból sok emberrel kapcsolatot tartók és a krónikus betegségben szenvedők. Az influenza életveszélyes szövődménye a tüdőgyulladás.

 

Az influenza megelőzése

 

Lehetőleg kerüljük a tömeget, ne köhögjünk, ne prüszköljünk másra, használjunk zsebkendőt, tartózkodjunk minél többet friss levegőn, erősítsük az immunrendszerünket, adassunk évente védőoltást. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, legalább két hét szükséges. Öltözködjünk rétegesen, az időjárásnak megfelelően, amihez a nyaksál és a sapka is hozzátartozik, a kesztyűvel egyetemben. Fogyasszunk minél több C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, amit naponta pluszként legalább 300-500 mg C-vitamin-készítménnyel is kiegészíthetünk, a szervezetünk ásványianyag-tartalma ,főleg kalcium, magnézium, szelén és cink, is legyen megfelelő.  Az influenza tüneteinek az észlelésekor mindenképpen próbáljuk meg a lázat csillapítani és forduljunk orvoshoz. Ne feledjük, hogy az influenza főleg időseknél, gyermekeknél, elesetteknél, terhességnél nem egy jelentéktelen megbetegedés, hanem kellően súlyos, sőt a szövődménye halálos is lehet.

 

 Dr. Benkő András

 

A gyógyszerész tanácsa influenza esetén

 

Nem szabad összekeverni az influenzát és a gyengébb lefolyású, veszélytelenebb megfázást. Ez utóbbira, az egyszerű felső légúti hurutra (grippe) nem jellemző a magas láz, a fej- és végtagfájás, valamint a gyengeség. Ennek tünete az orrdugulás és a tüsszögés. Az influenza veszélyesebb, sőt szövődménye a tüdőgyulladás különösen időseknél halálos is lehet.

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2012.10.07. 15:20:07

+moss kezet. sokszor, mindig, mielőtt ennél, akár egy szem bonbont is. fertőtleníts, kilincseket, pultot, egeret, etc. mindent, amihez gyakran hozzáérsz, a munkahelyen is. lehet kapni nagyon klassz kézfertőtlenítőket, amiket le sem kell mosni ill. fertőtlenítős kendőket,ezek melóhelyre, utazáshoz különösen praktikusak. kicsit mániákusan hangzik, de jobb, mint a táppénz.

CPR 2012.10.19. 01:01:27

@mildi: kicsit túl mániákus. Ennél jóval egyszerűbb a recept: hazaérsz moss kezet, kint dolgoztál/voltál a kertben moss kezet, evés előtt moss kezet. NE használj fertőtlenítőt. Megölöd és magad ellen fordítod a veled élő baktériumaidat és abból lesz a nagyobb bajod. Régen nem volt ennyi rezisztens kórokozó és a penicillin is világrengető volt. Ma hála a sok ukmukfuk felírt antibiotikumnak, állandó fertőtlenítésnek, már multirezisztens kórokozóink vannak. Ezen gondolkozz el egy kicsit.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása