Sütötök krémleves

2012.10.06. 11:00

000007073_suto.jpg.jpgJöjjön az utóbbi évek legnagyobb kedvence. Bármennyi. Bármikor.Akár pohárból forrón kortyolgatva is.

Jöjjön az utóbbi évek legnagyobb kedvence... Bármennyi... Bármikor... Akár pohárból forrón kortyolgatva is.

Ebédre jólesett egy forró, krémes sütőtök leves. Melengető, kicsit édes, kicsit csípős. Finom köles golyóval és pirított tökmaggal fogyasztottuk.

1.57.jpg


Hozzávalók:

50 dkg megpucolt kockára vágott sütőtök,1 fej vöröshagyma karikára vágva,1 ek. kókusz zsír, 2 dl tej,1,2 liter húsleves alaplé vagy víz ,zöldségalaplé,só,bors,frissen reszelt szerecsendió,chili,pirított tökmag, kölesgolyó(Biopont Lola csemege)

Az olajon megfuttatom a hagymát és a kockára vágott tököt. Felöntöm a levessel és hozzáteszem a fűszereket. Mikor megpuhult botmixerrel pürésítem és hozzáöntöm a tejet majd kiforralom. Ha szükséges még ízesítem a fűszerekkel. Kellően csípősen szeretjük.
A tökmagot száraz teflon serpenyőben megpirítom és a forró, krémes levessel tálalom.

 

A sütőtökről: 

 

A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű "tekvica" vagy "tykev" névből származik. Terjedelmes, hengeres szárai több méteresre is megnőnek, hatalmas, márványozott, durva szőrös levelei vannak. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, mint a legtöbbet termelt nagydobosi fajtáé. Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri.  

 

Miért jó? 

 

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

Béres Andrea

www.edesenegeszsegesen.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.10.06. 13:07:35

Miert lett a Praxis blog ilyen szar? Szepsegcikkek, most receptek, mi jon meg????
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása