Védőoltással elkerülhető a koraszülés?

2012.10.05. 18:00

1254485794_infulenza_injekcio.jpgA Minnesotai Egyetem munkatársai állatkísérletes vizsgálatai felvetik annak lehetőségét, hogy védőoltás segítségével elkerülhető lehet a koraszülés, és az ahhoz kapcsolódó szövődmények.

Mivel a fejlődő magzat szövete összetevőinek egy része anyai, más része apai eredetű, ezért az anyai immunrendszer idegennek ismerheti azokat fel, így növeli a kilökődés kockázatát. Az eredmény koraszülés, ami az újszülött számára számos kockázatot hordoz. Mindazonáltal a szülések többsége mégis biztonságos, vagyis nem kell számolni ezzel a jelenséggel.

 

 Dr. Sing Sing Way és munkatársai szerint a különbség a CD4 T-sejtek segítségével magyarázható: a terhesség során az immunrendszer szabályozó elemei aktiválódnak, és ezek gátolják a kilökődés folyamatát, megvédve a magzatot a támadástól, garantálva a sikeres terhességet. Ez viszont elméletben lehetőséget teremtene arra, hogy az immunrendszer hozzászoktatásával csillapítani lehetne az immunválaszt, megelőzve az idő előtti születést.

 

A jelenleg forgalomban lévő védőoltásokkal szemben, melyek az aktiváló T-sejtekre hatnak, az új szer a gátló típusú T-sejtek számára jelentene ingert.  A Nature legfrissebb számában bemutatott oltás egérkísérletes modellben jól működött. Bár az ilyenfajta vizsgálatok embereknél gyakran nem megismételhetőek, a kutatók mégis bizakodnak.

 

Forrás: betegszoba.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása