Fél évig a halálán volt édesapám

2012.09.30. 08:12

435wide-front3.jpgDöbbenet látni, hogy egy életerős nyugdíjas, még ha 70 éves is, hogy válik fél év alatt 170 évessé, senkinek nem kívánom, hogy "mindenre fel kell készülni, egyre romlik az állapota.

Sziasztok, jó ez a blog, remélem az érintettek a fejükhöz kapnak a nyilvános "szembesítés" után ... reménykedjünk!

 435wide-front3.jpg

Amikor apukám a János kórházban volt, a kardiológián, majd fél évig ki-be járt, mert nem tudták beállítani a gyógyszereit, fél évig a halálán volt, egyre jobban elgyengült, lefogyott, közel volt a vég, őt nem alázták meg, nem volt semmi "extra", csak egy nagy rakás "HOZZÁ NEM ÉRTÉS" (gondolom ez nem csak a János kórházra jellemző), írom ezt azért, mert végül felkerestük Papp professzort, aki 12 éve a szívével műtötte, elvittük a leleteket, ő is megvizsgálta, beállította a gyógyszereit, ajánlott pár vitamint is, és láss csodát, apukám másnaptól egyre jobban lett, a sorozatos fulladások megszűntek, átaludta az éjszakákat, visszatért az életkedve, az ereje is.

 

Napi szinten láttam a lerobbanását (egy prosztata műtét miatt kellett minden gyógyszerét átállítani, azután nem sikerült semmit visszaállítani), és napról napra láttam feljavulni, most már nyoma sincs rajta halálközeli élménynek - egyébként döbbenet látni, hogy egy életerős nyugdíjas, még ha 70 éves is, hogy válik fél év alatt 170 évessé, senkinek nem kívánom, hogy karácsony előtt azt mondják neki a kardiológia intenzíven, miközben a szürke, hulla sápadt, beesett arcú, remegő kezű édesapjának csontsovány ujjait simogatja, "mindenre fel kell készülni, egyre romlik az állapota".

 

Most köszöni szépen jól van, unokázik ezerrel, kirándulni jár, színházba, koncertekre, ÉL!!!

Akkor elgondolkodtam, hogy lehet, hogy a majd fél éves folyamatos kórházi kezelés alatt, amikor szinte minden orvos ránézett - vagy ügyeletesként, vagy konzulensként, hogy nem jött a megoldás, pedig létezett, hiszen egy másik orvos elsőre sikeresen beállította ... hol dől el a különbség orvos és orvos között, nyilván a tudás, a tapasztalat is számít, de szerintem az akarás is lényeges, hogy jobb akar lenni, hogy tiszteli a beteget, hogy érdekli a másik sorsa ...


és ha közömbös, netán buta a doki, akkor gondolom az ápolók is tehetik, amit akarnak, akkor ki lehet kötözni meztelenül egy védtelen embert, ahogy most olvastam egyik bejegyzéseteket, mert senkinek nem szúr szemet, pedig nem kevesen dolgoznak egy-egy osztályon ...


Mondhatjuk, hogy fejétől bűzlik a hal, de az is igaz, ha én ápolónak, orvosnak mentem volna, nem ilyen lennék, lehet nem lennék a legjobb (törekednék rá), de hogy emberséges lennék, az biztos, legyen bármilyen a vezetőség!


Egyébként biztos vannak kivételek, a Jánosban láttam olyan beteghordó fiút, aki egy nagyon lepukkadt nénivel is olyan kedvesen bánt, hogy csuda, szóval, ne általánosítsunk, de nagyon szégyellje magát, aki hanyagul, felelőtlenül, embertelenül viselkedik, és az is szégyellje magát, aki ilyet eltűr az osztályán! A többieknek, akik minden nehézség ellenére emberségesek, ezer hála :)

 

Ü

 

Edina

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2012.09.30. 13:22:46

Te Karcsibá! Itt téged állandóan körbecsókolnak, biztos nem akarsz maradni? :)
A posztoló egyébként olyan magabiztosan tudatlanozza, hozzánemértőzi le az orvosokat, hogy az valami hihetetlen.
Mellesleg a régi-új professzor azonnali sikeres gyógyszerbeállításáról az jutott eszembe, hányszor volt már itt szó arról, hogy az egye gyógyszerek ill. azok kombinációi mennyire egyéni módon hatnak az egyes betegeknél, nincs etalon módszer. Ennél a betegnél volt mondjuk 19 féle lehetőség. A kórházban végigpróbáltak 17-t. A leletek alapján a prof ezeket már tudta, hogy hatástalanok/nem jók, és kizárásos alapon neki maradt kettő variáció. Erre gondolt a posztoló?
Az pedig, hogy megállapítja, hogy ő micsoda naccerű orvos lett volna, hányinger. A partvonalról könnyű bekiabálni...
Azon megjegyzéséhez pedig, miszerint egy adott kórházra en bloc kijelenteni, h "egy nagy rakás "HOZZÁ NEM ÉRTÉS" a saját szavaival: "szóval, ne általánosítsunk, de nagyon szégyellje magát, aki hanyagul, felelőtlenül, embertelenül viselkedik"

Irkutszk 2012.09.30. 13:59:43

@VaTi: Az emberi agy már csak így működik, kategorizál, aztán általánosít. Amikor valami újat tanulunk, megpróbáljuk azt a korábban tanultakhoz viszonyítva kategóriákba osztani. Példa: Az alma gyümölcs, kerek, szára van, piros, édes (vagy savanykás - hopp, itt már kiesik a kategóriájából), héja van, magjai vannak, stb. Ha találunk egy zöld színű almát, nem fér be a kategóriába. Ilyenkor módosítjuk a kategóriát, apró módosításokra lehetőség van, de energiába kerül. Viszont még meg sem kóstoltuk, de már feltételezzük, hogy ez is gyümölcs, héja és magjai vannak, szára van, és édes. Ha teljesen új kategóriát kell felállítanunk, az nagyon nehéz. Ilyenkor talán leginkább az a kategória neve, hogy: Ami egyik kategóriába sem fért bele. Aztán szép lassan megismerjük és osztályozzuk ezt az új kategóriát (pl. találunk egy céklát, se nem piros, se kerek, nincs is szára, nem is édes, nincsenek is magjai... tiszta zűrzavar).

Ugyanez igaz a kategória rendszerekre egyébként. Amikor már túl sok olyan adat gyűlik fel, amely nem sorolható be az adott rendszerbe, új rendszert állítunk fel. Ilyen volt a kvantumelmélet kitalálása és a rendszer felépítése is. A korábbi rendszerek nem voltak képesek magyarázatot adni az új kísérleti eredményekre, hiába pofozták ide vagy oda, alkottak új kategóriát, vagy kivételt. A kivételek száma túlságosan megnőtt (ez elkerülhetetlen az újabb és újabb kutatások miatt, mindenki erre vágyik), tehát újragondolták azt az elméletet, amely szerint elképzelik a világ működését. Jelenleg (cca 100 év telt el a kvantumelmélet megalkotása óta) is vannak már az elméletben kivételnek számító jelenségek, eredmények. Tehát nem tökéletes az elmélet, csupán megközelítés, amit majd egyszer valakik újra fognak gondolni, és azzal talán még közelebb kerülhetünk az igazi valóság elírásához. (Azt is megjegyezném ugyanakkor, hogy a kvantumelmélet előtti elképzelések most is tökéletesen működnek azokra az eseményekre, amelyek alapján kitalálták őket.)

Jó bonyolultra sikeredtem, bocsánat.

Tempus-Anh 2012.09.30. 14:07:56

@Irkutszk:
Egy vérbeli nő férfiaggyal...:)

A poszthoz

Ez a "félévig halálán volt" elég érdekes cím, csak megjegyzem.

"ki lehet kötözni meztelenül egy védtelen embert..."
Édesjóatyám, megint egy horroron nevelkedett posztíró.

Karcsibácsi pedig ne menjen el...:)

VaTi 2012.09.30. 14:15:42

@Tempus-Anh: "ki lehet kötözni meztelenül egy védtelen embert..." miért horror? Erotika nem lehet? :)

szabidoki 2012.09.30. 14:50:36

Felöltözve is ki lehet kötözni egy védtelen embert, sőt a dolgozókon az esetek túlnyomó többségében van ruha...
Sőt, még védekező embert is ki lehet kötözni, csak több ember kell hozzá...

Tempus-Anh 2012.09.30. 15:02:59

@VaTi:
Az már domina vagy dominus kategória:)

Tempus-Anh 2012.09.30. 15:04:03

@szabidoki:
Igen, úgy is lehet értelmezni, hogy az őt kikötöző ápolónők voltak pucéron, ja...:D

karpackie 2012.09.30. 18:57:59

Nem vagyok sem orvos sem más eü, szakember, de hogy másnapra minden rendben?
A szüleim rendszeresen járnak orvoshoz , édesanyám kardiológiára is, neki már többször állították át a gyógyszereit.Egyik alkalommal sem ment minden simán, de ilyen kálvária egyszer sem volt.

zellerlevél 2012.09.30. 19:36:16

A képet az is árnyalja, hogy a betegek, amikor észlelik az orvos véleményváltozását, akkor hajlamosak felülbírálni azt, esetleg felületesség, szemproblémák miatt egészen másképpen szedik a gyógyszert, mint kéne. Egy teljesen épelméjű, idősebb ismerősöm a nyáron a páros napon x, a páratlan napon x+1 utasítást úgy értelmezte, hogy reggel x, este x+1. Pár napon belül ismét kórházban találta magát...

karcsibácsi 2012.09.30. 19:55:04

Hát igen, a beteghordó fiúk... Többségük tényleg nem diplomázott, időnként egy - egy B+ is kicsúszik a szájukon, sőt, általában akkor sem jönnek zavarba, ha egy felest vagy egy pofa sört le kell nyelni, de a beteget erős kézzel, mégis gyengéden teszik a fekvőkocsira, és mindeközben még egy kedves szavuk is van hozzá. Nélkülük a legjobb kórház sem tudna működni egyetlen napig sem. Őszintén örülök, hogy egyre több, egyébként nagyon negatív indulatokkal telített posztban is pozitív hősökként említik őket. Rólam viszont senki sem mossa le, hogy csak azért
búcsúztam el, hogy kiprovokáljam a marasztaló szavakat. Pedig dehogy.
Mindenesetre nagyon köszönöm kommentelőtársaimnak hozzám intézett(talán meg sem érdemlett) kedves szavait, és úgy érzerm, nem lenne illendő dolog válasz nélkül (vagy, ha úgy tetszik, cserben) hagyni Őket.
Ezek után (egyáltalán nem mértékadó) véleményem a posztról: Olyan nincs, hogy valaki fél évig halálán van, 70 éves életerős emberből 170 éves haldokló aggastyánná válik, majd kap néhány új gyógyszert és vitamint, aztán másnapra már kutya baja.
Papp Lajos professzort személyesen ismerem több, mint 20 éve, nálam kevés nagyobb tisztelője van a Kárpát medencében. Kis büszkeséggel tölt el, hogy legutóbb a Segíts ég! cimű könyvét "Kedves barátomnak" megjelöléssel dedikálta számomra. Még az ellenségei is elismerték, hogy zseniális szívsebész talán a legnagyobb a közelmult történelmében... De a gyógyszeres kezelésben semmiképpen nem számít szaktekintélynek, szóval, ez a történet az én szememben kicsit sántít.

Szúrófény 2012.10.01. 05:41:24

Egészségügyi felmérés!

megállapítások 1995 ből

Az ágyszám csökkentő bizottság megállapítása szerint, a rendszerváltásnak van a legtöbb betege! A szülészet munka nélkül. A belgyógyász nyomorfekéllyel ápolja betegeit. A törvényhozásban a szív (elég)telenség aggasztó méreteket ölt. Ugyanakkor a vörös vérszívók kóros elszaporodása figyelhető meg, ami a szervezetet tovább gyengíti. A terepeauták tanácstalanok a kezelést illetően! Folyton vért kölcsönöznek, de a beteg saját vérét elszívják eladják! A sebész tehetetlenül nézi a sok sebből vérző országot! A fülész nem érti az elharapózó süketséget a jajkiáltások iránt! Az idegorvos idegbajt kap a sok bolondtól, aki őt akarja orvosolni. Az elmeorvos eszelősen keres egy ép elmét, hogy viszonyítási alapja legyen a bolondság eldöntéséhez. De nem talál olyan bolondot, aki hajlandó lenne magáról egy elmeorvosi vizsgálatot nyilvánosságra hozni. Az urológus a kiválasztást nem tudja feljavítani. A pangó vizelet a hólyagok feszülését okozza, s ez újabb feszültséghez vezet. A vérben felszaporodó vizelet az agy működését rontja (húgyagyúság), ami a katasztrófa bekövetkeztét előrevetíti. A boncmesterek a halálos kór okát boncolgatják. S a gyilkos vitákban erkölcsi hullák termelődnek, akik aztán temetetlenül tovább ülnek az ülésteremben.
Cseppben a tenger, egészségügyünkben az egész ügyünk.

Dr.laikus PhD 2012.10.01. 07:56:29

@karcsibácsi:

Annyira örülök, hogy maraccc.
Még sokáig légy velünk!
Én is kérlek!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása