Levél - Műtét nélkül összerakta a csuklómat

2012.09.23. 08:36

bartok_kez_gipsz.jpgNem fogadta el a pénzecskémet sem, amit adni akartam.

Egy fiatal tündéri orvosról írnék. Mint a mesében, úgy kezelt engem, a 62 éves idős, csuklótörött nőt,már régebben, 2002-ben.

 bartok_kez_gipsz.jpg

Tanárként, este 8 körül siettem haza a szülői értekezletről. A Margit hídi aluljáró akkor még töredezett lépcsőjén megbotolva, a csuklómra estem, letörött a kis gömcsontocska fele. Felvánszorogtam a villamoshoz, - akkor még- a Moszkva térig villamossal, onnan taxival a Jánosba mentem a traumatológiára.

 

Várni kellett az igaz, de aztán, egy kedves, harmincas, magas, vékony, dupla előnevű László keresztnevű orvos elvarázsolt az udvarias, empatikus kezelésmódjával.

Talán kicsit az édesanyjára is gondolt közben, hisz ilyen korú lehetett.

Rögtön fájdalomcsillapító injekciót adott a kézfejembe, miközben nyugodtan kérdezgetett, hogy történt. Aztán, röntgen után gipszelőbe mentünk, ott persze semmi nem volt túl kellemes, de a nyugodt, kedves lénye megnyugtatott engem is.

 

Nem fogadta el a pénzecskémet sem, amit adni akartam.

 

MŰTÉT  NÉLKÜL ÖSSZERAKTA A CSUKLÓMAT, úgy, hogy máig tökéletes...

Éppen tíz éve, remélem, még mindig ott dolgozik a Jánosban, nem ment el külföldre.

Köszönöm neki, amit értem tett, és máig sokszor eszembe jut, amikor orvos-ostorozásokat olvasok, hogy nagyon sok IGAZI orvosunk van. Legyünk hálásak érte!

 

Zildi mama

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.23. 12:37:03

külföldön érdekes módon 10 szer annyi csuklótörést operálnak mint nálunk. vajon miért?
1 mert a magyar orvos kézrátétellel is tudja gyógyítani a töréseket
2 mert külföldön van pénz megfelelő implantátumokra
mindenki maga döntse el a helyes választ

Farkasokkal táncoló 2012.09.23. 18:09:22

Hát annak tényleg nagyon lehet örülni, hogy a Jánosban ezelőtt 10 évvel volt egy rendes sebész.....

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.23. 22:12:41

@sárga nyúl: hát nem feltétlenül, a beteg megelégedettsége az ami számít. ha őneki ez így jó akkor minden rendben, csak jellemzően a csukló törései (itt az orsócsont distális töréseire gondolok) gyakrabban adnak jó eredményt korrekt műtéttel mint gipszrögzítéssel, de mindig vannak kivételek.

macska69 2012.09.24. 11:50:34

Zildi mama, ez szuper!

Fergio 2012.09.26. 00:19:03

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
hagyjuk már ezt a "külföldön sokkal több pénz van az egészségügyre" dumát... Nem erről szólt a cikk, és felesleges ezt állandóan felhozni... Igen, több a pénz külföldön az egészségügyre... Éééééés? Mit csináljunk ezzel a ténnyel??? Még hozzuk fel 200-szor???? Szánalmasak a kvízkérdéseid... ez egy pozitív poszt, ami arról szólt, hogy a nem túlfizetett orvosok is lehetnek megértőek, és lelkiismeretesek egy plussz zsebpénzzel sem kecsegtető esetnél, ellentétben azokkal, akik arról tudnak csak fröcsögni, hogy nem elég a fizetés, és ezért végzik- és állnak úgy a dolgokhoz ahogy... (csak hát most sem ezt sikerült kiemelni)

a második hozzászólásod már sokkal többet mond, és ez egy sajnálatos dolog, mint sok minden más eset kezelése nálunk a pénzhiány miatt...szerintem az emberek nem is tudják, hogy mennyivel eredményesebb lenne, ha műtenék a kezüket, mint most a gipszelés... sokan úgy vannak vele gondolom, hogy hát ezt lehetett csinálni, aztán ha nem sikerül tökéletesen, hát ez van...

dzsemes bond 2012.09.26. 10:15:23

@Fergio:
"hagyjuk már ezt a "külföldön sokkal több pénz van az egészségügyre" dumát... "

Ne hagyjuk, ez a lényeg.
Nálunk az eü ráfodítás a GDP 5%-a, Németországban 10, USA-ban 15.
Abszolút értékben ez 1500 - illetve 4000 - és 7000 USD/év/fő.
Minden ugyanannyiba kerül nálunk is, mint Amerikában...
Próbálj meg egy lepusztult, koszos konyhában fatüzelésű sparhelten, 1000 Ft konyhapénzből ugyanolyan finom, változatos, egészséges, esztétikus, higiénikus ételeket készíteni, mint egy ultramodern konyhában, kerámialapos tűzhelyen 5000 Ft konyhapénzből.
Akármilyen jól képzett szakács vagy, nem fog menni.
Ez a lényeg.

Fergio 2012.09.26. 20:26:04

@dzsemes bond:
Nem, nem CSAK ez a lényeg. Mert ezen először is nem tudnak/akarnak változtatni huszonszáz éve. Ki dönti el, hogy hány százaléka legyen a GDP-nek az egészségügyi támogatás? Nem a hétköznapi ember. De ő lesz beteg, és ő megy kórházba. Tehát hiába sopánkodunk egy blogon, hogy de kevés a pénz... nem lesz több ettől...

"Minden ugyanannyiba kerül nálunk is, mint Amerikában..."
Erről Te is tudod, hogy hülyeség. Nézd meg az amerikai és a magyar kereseteket, és a bolti árakat.

"Próbálj meg egy lepusztult, koszos konyhában fatüzelésű sparhelten, 1000 Ft konyhapénzből ugyanolyan finom, változatos, egészséges, esztétikus, higiénikus ételeket készíteni, mint egy ultramodern konyhában, kerámialapos tűzhelyen 5000 Ft konyhapénzből."
Igen, ebből nem lesz halvacsora. Ez van nálunk... sorbanállás életmentő műtétekért, nincs szakember, és nincsenek eszközök, leromlott kórházak vannak... Csak azt felejted el - és ez a lényeg második része -, hogy kevés pénzből egyszerű vacsorát lehet csinálni kedvesen is, meg lehet duzzogva és hőbörögve is. És sok poszt erről szól... hogy bunkón bántak a beteggel, vagy hülyének nézték, vagy éppen a minimális törődést sem kapta meg. És ez nem pénz kérdése.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.26. 23:34:17

@Fergio: mélységes butaság minden szavad és az világlik meg belőle, hogy mennyire nem értesz a témához.
itt a lényeg az, hogy el lehet adni egy betegnek azt, hogy nem kell megműteni azt, mert nagyon jó lesz műtét nélkül is, pedig az van, hogy valószínűleg jobb lenne egy drága műtéttel csak hát nincs pénz rá, ezért valahogy el kell adni a betegnek azt, hogy ez így jó lesz. a lényeg, hogy el is higgye és elégedett is legyen. ez olyan mint amikor eladták nekünk, hogy a lada a világ legjobb autója, és sikerült is mert nem tudtuk milyen a mercedes.

dzsemes bond 2012.09.27. 09:25:57

@Fergio:
Olyan kérdésben fejtesz ki nagyon határozott véleményt, amelyhez halvány lila ... dunsztod sincs.
Igenis, Mo-n minden ugyanannyiba kerül, mint az USA-ban, legalábbis a nagyon drága orvosi - kórházi műszerek, berendezések, eszközök, gyógyszerek stb. tekintetében. A világ vezető orvosi műszer- és gyógyszergyártói nem adják olcsóbban a termékeiket nekünk sem, ők profitot akarnak. Egyetlen kivétel a dolgozók munkabére, ezen valóban a lehetőségek végső határáig (sőt, azon is túl) spórol a finanszírozó és a működtető is.
Aztán ha a lerobbant, koszos, korszerűtlen konyhában a lejárt szavatosságú alapanyagokból az éhbérért dolgozó (amúgy nagytudású) szakács mégis összehoz valami ehető vacsorát, miközben azon jár az esze, hogy miből fogja kifizetni a villanyszámlát és miből vesz a gyerekének tankönyvet, ne csodálkozz, ha lefagy az arcáról a bájvigyor, amikor kivizsi az asztalra az ételt - merthogy a pincér (adminisztrátor, ápoló) feladatait is neki kell ellátni.

Irkutszk 2012.09.27. 20:17:41

@Fergio: @dzsemes bond: Szeretném hozzáfűzni, hogy a gyógyszerárakat az állam és a gyógyszergyárak alkujából keletkezik, és mivel Magyarország sokkal kisebb piac, mint az Amerikai Egyesült Államok, az állam kisebb mértékben tudja érvényesíteni az árakat csökkentő akaratát. Ebből kifolyólag a gyógyszerárak Magyarországon könnyen magasabbak lehetnek, mint az említett Amerikai Egyesült Államokban. Üdvözöljük a piacgazdaságban.

Irkutszk 2012.09.27. 20:18:37

gyógyszerárak* keletkeznek*
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása