Levél - Letagadta a hálapénzt és a képembe nevetett

2012.09.20. 11:32

hálapénz.jpgA képébe vágtam, hogy rendben, akkor adja csak szépen a borítékot vissza, amit megkapott, erre az arcomba nevetett és megkérdezte: „Miről beszél, milyen borítékot”?

Tisztelt Praxis!

 

12 éves kislányomnak szeptember elején volt mandulaműtéte. Már hónapokkal ezelőtt megkaptuk az időpontot, jobbnak láttuk kivetetni, mert állandóan mandulagyulladással szenvedett szegény. Mivel anyagi helyzetünk az elmúlt évek során igen csak lerobbant, szó szerint gyűjtögetni kezdtük a pénzt, amit oda szándékoztunk adni. Hitelek és egyéb nem várt kiadások mellett pár tízezer forint is jelentős összeg, de mi úgy gondoltuk a férjemmel, hogy nem kockáztatunk. Szerettük volna, ha az ellátása teljesebb volna, mint az „átlag”, amúgy is sok rosszat lehet sajnos olvasni, hallani a kórházakról.

 

Elérkezett a műtét előtti nap, bementünk a kórházba, én persze ott maradtam volna a kislányommal, ha tehettem volna, de sajnos, ahogy mondani szokás, a baj nem jár egyedül, édesanyámat agyvérzéssel kórházba vitték, csak éppen majdnem 200 kilométerre tőlem, így bár az aggodalom szinte kicsinált, muszáj volt hozzá utaznom. A férjem szintén nem tudta megoldani, hogy bent legyen vele. Nem kívánom senkinek ezt az érzést és ezt a helyzetet! Mindenesetre próbálta a kislányomat megnyugtatni és megkerestem a műtétet végző doktor urat. Elmeséltem neki aggodalmaimat és hogy milyen helyzetbe kerültem, de igyekezett ő meg engem nyugtatni. Szinte a kétségbeesés határán álltam és elkövettem azt a hibát, amit jó előre terveztem, hogy nem fogok. Előre odaadtam a borítékot, benne 30 ezer forintot. Ennyit sikerült összetenni a doktor úrnak, plusz a nővéreknek kb. 10 ezret külön.

 

Elsiettem, ott hagytam a gyereknél egy mobiltelefont, persze egy jó régit, de hogy tudjuk tartani a kapcsolatot, ameddig nem vagyok Budapesten. Még a műtét előtt este felhívtam párszor és szegénykém eléggé meg volt ijedve, közben pedig már ott voltam édesanyámnál a kórházban, aki igen rossz állapotba került. Másnap reggel volt a műtét, én pedig rettenetesen ideges voltam és féltem is. A műtét után próbáltam a kórházat hívni, hogy minden rendben van-e, de a doktor urat nem tudtam elérni, és csak nagy nehezen sikerült kiderítenem, hogy minden rendben zajlott, még alszik a lányom a műtét után. Annyira szerettem volna én lenni az első, akit meglát, miután felébred és tudom, mennyire jól esett volna neki, de egyszerűen nem tudtam eljönni a helyzet miatt, édesanyám az intenzíven feküdt és az orvosok nem sok jóval kecsegtettek, azt mondták ott és akkor, bármelyik pillanatban itt hagyhat, készüljek fel a legrosszabbra is.

 

Közben már majdnem eltelt az egész nap és a kislányom nem jelentkezett, arra kértem pedig, hogy ha felébred, írjon egy sms-t, én közben vagy 10-et küldtem neki. Mivel nem bírtam már magammal, megpróbáltam felhívni, de nem volt bekapcsolva.  Képzelhetik, mennyire kiakadtam, a telefonját előző nap még én tettem töltőre, le tehát nem merülhetett. Újabb hívás a kórházba, újabb 10 perc, mire kiderült, hogy a mobil a műtét alatt elveszett, vagy ellopták, a lányom pedig teljesen ki van borulva, egyrészt a műtét utáni fájdalomtól, másrészt nem vagyok ott és a telefon sincsen meg. egyszerűen elveszítettem az önuralmamat és elkezdtem zokogni, nagyon sok volt nekem ez gy együtt. Elbúcsúztam édesanyámtól, úgy, hogy talán soha sem látom többé és másnap reggel haza utaztam. Ekkor már két napja nem aludtam, de az első utam a kórházba vezetett a kislányomhoz.

 

Ben t a kórházban végre magamhoz ölelhettem a lányomat és együtt zokogtunk vagy jó fél órán át. Közben pedig vártam, rettegtem, mikor szólal meg a telefonom, hogy édesanyám…. Bent a kórházban egyébként, az első örömkönnyek után ismét kiborultam. Az még csak hagyján, hogy a telefonja eltűnt a kislányomnak, de az ágyneműje nem volt áthúzva, minden koszos volt és a telefon mellett eltűnt a tisztasági csomagja, sőt, a kis könyve is, amit bevittünk. Amikor ezt szóvá tettem a nővéreknek, lehurrogtak, és utasítottak, ne szájaljak, nem érdekli őket, mással is megesett már, jobban kell figyelni. Szinte megzavarodtam, mert én mindezt nagyon kedvesen és udvariasan meséltem el nekik, nem vádlón, vagy szemrehányóan. Amikor ők megkapták a kis pénzt, akkor persze kedvesek voltak, ezúttal nem.

 

A történet itt még sajnos nem ért véget. Bent a kórházban nem aludhattam, azt mondták nincs hely már, így haza mentem és kb. mint egy zsák krumpli, összeestem. Reggelig aludtam, majd ismét irány a kórház a lányomhoz. Amikor nem találtam az ágyában, ismét sírógörcs jött rám. Képzelhetik, fogalmam sem volt hova lett, a megmaradt dolgai sem voltak az ágya mellett. Beletelt jó egy órában, mire elmondták, hogy éjszaka bevérzett a torka, így megműtötték és áthelyezték egy másik kórterembe a műtét után, ismét alszik. Kiborultam. Azt hiszem, az lett volna a minimum, hogy ilyen helyzetben értesítenek telefonon, hiszen a lelkükre kötöttem, bármi történik, hívjanak és ezt készséggel meg is ígérték. Maga a műtétet végző orvos, akinek jó előre odaadtam az összekuporgatott pénzt ígérte ezt meg nekem. Hát erről ennyit. Megpróbáltam előkeríteni, de közölték, épp nem ér rá, keressem máskor. Így ott töltöttem a napot a lányom mellett.

 

Amikor kimentem egy kávét venni, összetalálkoztam a doktor úrral, aki ott trécselt az egyik kollégájával és láthatóan igen jó hangulatban volt. Bár nagyon dühös voltam rá, kedvesen megkérdeztem, tudna-e rám szánni pár percet. Ridegen elutasított, hogy nem ér rá, majd elfordult tőlem és folytatta a jókedvű viháncolást. Ekkor elkapott az idegbaj és megmondtam a magamét. Nem voltam alpári, nem kiabáltam, de ott elmondtam, hogy nem ezt beszéltük meg és nem ezt vártam az előzmények után. Ahelyett, hogy magába szállt volna, igen bunkón elküldött melegebb éghajlatra és világossá tette, tesz rám nagy ívben és megfenyegetett, ha zaklatni merészelem, kivitet a kórházból. A képébe vágtam, hogy rendben, akkor adja csak szépen a borítékot vissza, amit megkapott, erre az arcomba nevetett és megkérdezte: „Miről beszél, milyen borítékot”? Komolyan mondom, kedvem lett volna pofon csapni, de aztán sírva ott hagytam és visszamentem a kislányomhoz, aki még mindig aludt.

 

A továbbiakban a doktor úrral egyáltalán nem érintkeztünk, a zárójelentést sem tőle kaptuk meg,de szerencsére több probléma már nem fordult elő, kislányom már itthon van és még egy ideig nem mehet iskolába, de már egész jól van. Édesanyám állapota is javult valamit, de érte még mindig aggódhatok sajnos, de a remény még él. Hát ez lett volna a kis történetünk, tudom, elég hosszú, de köszönöm, ha elolvassák. A neveket megtartom magamnak, de nagyon nagyot csalódtam.

 

Tisztelettel. K. Éva

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apanna 2012.09.21. 16:23:52

"ogy nem ezt beszéltük meg és nem ezt vártam az előzmények után."

Mit vártál? Azt gondoltad, hogy lefizetted mint egy vizsgabiztost, aki azért a pár ezer forintért azt az útvonalat adja, amit ismersz? Pedig nem is egyedül ültél abban a kocsiban, még vagy 15 gyerek várt aznap mandulaműtétre. Talán ezért sem emlékezett rád az orvos.....
Ha már hálapénzt adsz, azt mindig utólag, nem előre.
A nővérek meg elmehetnek azzal a csekély kis empátiájukkal mondjuk BKV ellenőrnek. Ott úgyis hiány van lelketlen ellenőrökből.

Nem azért van nővérhiány mert mind külföldön van, hanem ez egyrészt egy olyan szakma, ahol jó ha van a családban egy kurva jól kereső, hogy a hobbidnak élj, másrészt a 12órás műszakot csak az tudja ellátni, akinek otthon szintén van egy 8 órát dolgozó ura, aki felcsap utána bébicsősznek. A maradék ápolóink meg egyszerű szóval élve, mind kiégtek..

Meg egy picit, de tényleg iciri picit túlreagáltad az egészet.

Kovács Béla váltóőr 2012.09.21. 16:24:47

@Braincelle:
Mennnyé, fiam, ügyesek azok ott Pesten, hipp-hopp kivesznek valamit belőled, ne izgullyá', jóvanna? Kicsit fáj egy hétig, bevérzik, hát bevérzik, maj' megin' megműtenek, osztjónapot, nekem is vérzett má' sok mindenem, höhöhö, egy nagyobb reszelés után főleg, höhöhö. Aki férfi, állja, osztjónapot, nem igaz? 2 nap múlva amúgy is itthon leszel, de ne a reggeli busszal gyere, mer' tudod, hogy sokáig alszokok. Hazafelé hozzá' már tíz deka zsírszalonnyát a közérből, meg egy kis kevertet, különben kapsz kettőt, kösz. Na hali, ne rinyájjá, 12 éves vagy, vagy mi a tosz.

corpus alienum 2012.09.21. 16:26:42

Nem vitatom a sztorit, csak annyit teszek hozzá, hogy

1. amikor nem túl rég egy miniszteri döntés vagyonvédelmi okokból előírta a széfek elhelyezését, nagy volt az ellenállás.

2. sok orvos van a családban. Ha mindenki fele annyi hálapénzt adna, mint amit állít, fényes jómódban élnének orvosaink és nem érdekelné őket, hogy mennyit keresnek hivatalosan.

corpus alienum 2012.09.21. 16:29:57

Németh László író, eredeti hivatását tekintve orvos mondotta volt, hogy az orvost azért kell megfizetni, hogy ne pénzért dolgozzon.

megvalaszolok 2012.09.21. 16:31:30

@Tempus-Anh: Kicsit talán szerényebben kéne, nagyon magas az a ló... Általában kiállok a kollégák mellett, akkor is, amikor nagyon rezeg a léc, de itt egy gyerek volt a szenvedő alany. Erre nagyon érzékeny vagyok. A gyerekellátás a legfontosabb. Ők nem tudják, mi történik velük, félnek, főleg, ha nincs ott a gondoskodó szülő. Gyerekosztályon nagyon kellene figyelni a gyermekek érzelmeire, szükségleteire.

Kovács Béla váltóőr 2012.09.21. 16:31:50

Minden szülő, aki arra hivatkozik, hogy bezzeg őt 3 évesen ha egyszer meglátogatták a kórházban, relaxáljon, és menjen két évre uránbányába kapálni. Már miért kellene a kőkorszak eljárásait magunkra vennünk, ha azóta fejlődhetett is a világ? Ezzel az erővel mindannyian, légy szíves, járjatok Trabanttal a Balcsira nyáron, ne akarjatok útlevelet, világoskék nejlonotthonkában járassátok az asszonyt otthon, szavazzatok az MSZMP-re és hasonlók. Akár verekedhetnétek is a vacsinál farkasokkal a nyers húsért a barlang előtt, az is működött, nem kommentelgetett senki erről megmondó kommenteket sehol.

Attól, mert mi úgy éltünk, ahogy, és szívtunk, mert a szüleink nem maradhattak bent a kórházban, mert akkor tilos volt, a gyerekeink még kaphatnak többet, mint mi, ha lehetséges. Én bizony ugyanúgy bemennék - sőt, el se jönnék, de én nem 200 km-re lakom -, ugyanúgy hívnám, ugyanúgy számon kérném a köcsög orvost, mint a posztoló.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.09.21. 16:37:55

Senki se adjon hálapénzt! Egy idő után majd az orvosok is rájönnek, hogy a betegekből élnek.

zsázsika 2012.09.21. 16:45:25

egy 12 éves gyerek az gyerek. Legyen ott vele az édesanyja. Erre nem jó válasz az , hogy "bezzeg 1980-ban"... Emlékezetem szerint az sem volt jó. Ha valami ennyire súlyos dolog jön közbe, mint a sok száz km-re lakó nagymama életveszélyes betegsége, és a papa vagy más rokon sem tud bentlenni, legtisztább az lett volna, ha lemondják a műtétet. Persze, jobb az ilyesmin túl- lenni, de ez a szituáció senkinek nem tett jót. Se a gyereknek, se a nagyinak, se a szülőnek, gyanítom az egész - szt. általánosságában túlreagált, de az adott esetben teljesen érthető- reakció erre vezethető vissza. Egy szülő a gyerekéért érthetően aggódik, mindeközben egy másik esetleges haláláért is retteg, ez egyszerre nem megy. Egyszerűen túlvállalta magát a hölgy. A reagálása érthető, de nem fogadható el. (Nekem is volt már hozzátartozóm, aki bizony a másik kórházban elkövetett embertelenségeket verte le rajtunk igen hisztérikusan. Végül kiderült a dolog, hogy ott bántak vele rosszul, ezért ugrott nekünk, de nekem orvosként miért kötelességem 1. ezt tudni 2. tolerálni. A hölgy akkor nyugodott meg, amikor azt mondtam neki, sajnálom, ami a papával történt- kínomban mondtam, mert láttam, hogy ezt akarja hallani. Ettől a pillanattól kezdve földre szállt angyal voltam. Pedig nem én tehetek a papa betegségéről, miért kéne effektíve bocsánatot kérni érte?).Hálapénzt - ha már mindenáron adni akarunk- előre sohasem! Pusztán babonából sem, mert ilyenkor szokott valóban rosszul elsülni a dolog. A szülőt egyébként értesíteni kellett volna, ez minimum lett volna a kezelőorvos részéről, hálákodás nélkül is, pláne gyerek esetében. Értéket hagyni a betegnél... értem az indítékot, de sajnos a kórházak nem tudnak felelősséget vállalni érte, műtét alatt akárki bemehetett a kórterembe és zsebre tehette mindenestül... Nálunk éppen ezért nem lehet, csak a legszükségesebb. Hozzánk nem tud idegen bejönni a beteghez, ezzel együtt a legnagyobb jóindulat mellett is tűntek már el pl. pont tisztasági csomagok. Az egész történetben a kislányt sajnálom leginkább, neki tényleg borzasztó lehetett mindezt átélni. De el lehetett volna kerülni.

epres négercsók 2012.09.21. 16:56:06

Egy kicsit most már ideje lenne visszavenni a személyeskedésből. Aki a másikra kocsmai stílusban jelzőket aggat, az ne csodálkozzon, ha utána visszakapja. Kulturáltan is megy az a vita, ugye?

megvalaszolok 2012.09.21. 17:03:29

@chipanddale74: Egy idő után a betegek is rájönnek, hogy hálapénz nélkül nem él meg egy orvos. Az összes elmegy külföldre, aztán a betegek, betegek maradnak.

EZAZ 2012.09.21. 17:05:30

@Steve1: Igazad van, oktassuk ki az olyan szülőket, akik aggódnak a gyerekükért és a családtagjaik egészségéért, életéért. Azért, mert neked nem volt gyerekszobád, a lányok viszont 12 éves korban már "majdnem felnőttek" (feltételezem, az említett közösülés sem ritka tevékenység arrafelé ebben a korban), attól még szerintem normális családok is élhetnek ebben az országban.

megvalaszolok 2012.09.21. 17:07:51

@Steve1: Egy 12 éves lány még nem felnőtt. Talán még a pubertása sem kezdődött el.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.09.21. 17:15:22

@megvalaszolok: hoppá - ez végre egy normális hozzáállás! Jó ilyet olvasni.

elizon pucsnik 2012.09.21. 17:28:06

Az orvos mitől is szent és sérthetetlen? Van bunkó,pökkhendi,lelketlen pénzéhes szar alak köztük is,a diplomához nem jár jómodor.
Épp ezért le a kalappal a többség előtt.
Hidegsebész

némafilm 2012.09.21. 17:34:39

rengeteg foglalkozás van, melyeknél bizony tolerálni kell, és nem magas lóról/alázva oktatni a kiborult ügyfelet. na, az orvos is ilyen.
minden másban Váltóőr úr (?) véleményét osztom.

fénycsepp 2012.09.21. 17:58:09

amikor engem gyerekként műtöttek, sok minden más volt. a műtét előtti este és reggel semmiféle nyugtatótablettát nem kaptam. páni félelmem volt a műtőtől. anyum mindig velem volt, sőt, azt is elintézte, hogy egy szobában aludjon velem (nem gyerekosztály volt). Évekkel később aztán Németo-ban volt pár műtét: volt ott kétszer nyugtatóbogyó, a műtét előtt már elaltattak az előkészítőben, sőt, takarót is kaptam, mert remegtem mint a nyárfalevél:) Ezt annyira megszoktam, hogy amikor egyszer túl későn kaptam a nyugtatót, bizony a bőgés szélén voltam, felnőtt fejjel:) Anyum példásan viselkedett mindig gyerekkoromban, soha nem aggódott előttem, sőt, rendre is utasított. A posztoló anyjának biztosan nehéz volt a saját anyja miatt, és hát nincsenek mndenkinek kemény idegei.
Szóval, én is adjak mandulaműtét előtt zsét, hogy ne úgy járjak, mint az 'átlag'?:-o

radnaughty 2012.09.21. 18:22:07

na, hát ezért kellene leszokni erről a buzi hálapénzről. mert minek? ezért? ha senki nem adna egy forintot se, nem lenne probléma. így is sokkal többet keresnek a retkek, mint az átlag pógár.

standup 2012.09.21. 19:27:29

Gyerekkoromban többször is voltam kórházban - egyébként túlféltett gyerek voltam.
3-4 éves lehettem a mandulaműtétemnél. Annyira emlékszem, hogy a kábítást egy férfi csinálta. Az ölébe ültetett, egy csöbröt a nyakamba akasztott és a számra szorított egy nedves kendőt (kámfor..?). Én kínomban felnyúltam és végigkarmoltam az arcát. Apám másnap ment ajándékkosárral bocsánatot kérni a felkarcolt Adidas jelért :)
Amikor felébredtem, belelógott a zoknis lábam a pisivel teli vesetálba. Ez a legrosszabb emlékem. Anyám ott ült, beszélt hozzám, én meg kómásan pislogtam, de félni nem féltem.

Aztán 6 évesen oltásra allergiás reakció, eszméletlenül vittek kórházba. Sokra nem emlékszem emiatt. Ismétlőoltás 12 évesen már kórházi megfigyelés mellett. Na, ott be is lázasodtam a stressztől, hogy nem vagyok otthon. Ezt valahogy megéreztem, hogy pszichoszomatikus, kimentem a folyosóra, elkaptam az első orvost és komolyan győzködni kezdtem, hogy szülői felelősségre engedjen haza. A lázam el fog múlni. Láttam rajta az őszinte döbbenetet, hogy 12 évesen alkudozom vele és már ő se volt biztos a diagnózisban.
Felhívták a szüleimet, akik bejöttek és némi tépelődés után saját felelősségre hazavittek. Fél órás volt az út, otthon már normális volt a hőm.

Egyik eset se maradt meg rémálomként. A kórházi szagok mindig is zavartak, az említett esetekben is ez volt a legrosszabb, a fertőtlenítő és a vizelet szaga. No meg a tűk, de hát mutassatok egy gyereket, aki nem fél tőlük :)

neduddki21 2012.09.21. 19:36:07

Idetévedtem hosszú idő után, de csak feléig bírtam elolvasni a kommenteket, teljesen felhúztam magam rajtuk, főleg a Tempus-Anh nicknevű hozzászólásain (félművelt IQ donor anya, hőzöngő ámokfutás, putris cigányné), akiről nem is akarom elhinni, hogy ilyen stílussal és hozzáállással valóban orvos lenne. Tényleg úgy gondolják itt sokan, hogy egy 12 éves (általános iskola ötödik osztályos) kislány már elég felnőtt ahhoz, hogy magára hagyják egy kórházban? Nem kell különösebben empatikusnak lenni, hogy belássa az ember, milyen ijesztő lehet egy gyereknek egyedül egy ismeretlen helyen, idegen beteg emberek között, mocskos ágyban, műtét után elesetten és ráadásul még a telefonja sincs meg, hogy beszélhetne az édesanyjával. Nagyon meg tudom érteni a szülőt, hogy kiborult, amikor nem szóltak a második műtétről, én biztosan nem hagytam volna annyiban.
Mindig csodálkozom, hogy mennyien írják: elvből nem adnak hálapénzt. Lehet, hogy csak az én lakóhelyemen van így, de itt elképzelhetetlen lenne hálapénz nélkül kórházba menni. És én is mindig előre adom oda. Mert akkor nem nyolcágyas szobába tesznek, az általam kiválasztott orvos műt és nem a rezidens, műtét után is odafigyelnek rám, a nővérek rendesen ellátnak stb. Utólag már mi értelme adni? Nevével ellentétben nem hálapénzként adja az ember, hanem megveszi a rendes ellátást. Akármennyire sajnálatos, attól még így van. Első alkalommal, amikor kórházban voltam, betettek egy kétágyas kórterembe (egyedül), alig pakoltam le, az orvos már jött is, bezárta az ajtót és nyilvánvalóvá tette: most kell fizetni (különben nincs kétágyas kórterem, gondolom). Következő alkalommal már akkor fizettem, amikor még csak megbeszéltük a műtétet és nem is bántam meg.

phoboss 2012.09.21. 19:47:47

Ami számomra nem érthető, hogy a körülmények összejátszása mellett a kislány apja miért nem ért rá legalább párszor meglátogatni a gyereket, kapcsolatot tartani az anyával, pótolni az ellopott dolgokat? Anya egyszerre aggódik a műtőben lévő lánya és az életveszélyben levő anyja miatt, apának pedig még bemenni sincs ideje? De ha valóban nincs, azt sem lehetett megoldani, hogy legalább egy rokon, barátnő, ismerős bemenjen a gyerekhez, hogy mégse egyedül legyen? Egy 12 éves kislány még messze nem "majdnem felnőtt", teljesen érthető okokból volt tele félelemmel.
Azzal egyetértek, hogy igenis fel kellett volna hívniuk a posztolót a kórházból, amikor a kislányt újra meg kellett műteni éjjel. A műtét után egy telefonhívás, hogy ez és ez történt, a gyerek jól van stb igenis kellett volna, pláne ha meg is volt beszélve, hogy ha bármi baj van, telefonálnak. Megnézném azokat, akik azt mondják, hogy erre semmi szükség nem lett volna, hogyan reagálnának, ha a saját gyerekükkel történik ilyen.
Hálapénzt előre soha! Ez valóban nagy hiba volt.

soymilk (törölt) 2012.09.21. 20:23:48

@Seligsohn: Nagyon sajnálom a posztot író Anyukát, biztosan rettenetesen nehéz lehetett ez a helyzet. Akinek a magyar egészségügyi ellátásra panasza van, maximálisan megértem.
Ugyanakkor a másik oldalról is meglehetősen nehéz kezelni ám az ilyen helyzeteket. Egy-egy konfliktus egy hozzátartozóval bármilyen okból sokkal-sokkal többet kivesz az emberből, mint a betegellátás.
Mivel ilyen rémes a kapacitás az egészségügyben, mint amilyen, sokan már eleve úgy jönnek, hogy csak a boríték és a rámenős hozzáállás révén juthatnak úgyis megfelelő ellátáshoz. Ez az agresszivitás agresszivitást szül. Egy-egy normálisan viszonyuló, barátságos beteg és hozzátartozók kész felüdülést jelentenek, sokkal szívesebben, nyíltabban közelít az egészségügyi személyzet is, kellemesebb lesz a gyógyulás is, érdemes lehet kipróbálni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.09.21. 20:45:25

a mai nap nyertese az "én-adómból" autószerelő, aki majd móresre tanít. muhaha... a különdíj a személyeskedőé, aki mások személyeskedését mutogatja a "cenzornak", majd megpróbál benyalni. óvoda. btw a posztban az anyuka a hüje.

Li2 2012.09.21. 21:03:36

@Legelő Őse: a szállodából lopás vs. kórházból lopás párhuzamod eléggé sántít... A szállodákban IS ki van írva mindenhová, hogy azokért az értékekért, amik nem a széfben, vagy egyéb érték megőrzőben vannak elhelyezve, NEM vállalnak felelősséget! Tehát sem az "ott alvók", sem a szálloda nem kerül felelősségre vonásra egy asztalról eltűnt mobil/pénztárca/ékszer esetén.

a másik, ami kicsit bosszant, hogy MINDIG, MINDEN szituban csak a hozzátartozó és a beteg lehet frusztrált.
Csak a vicc kedvéért elképzelem, hogy átlagos leterheltségű fül-orr-gégész szakorvos vagyok:
Fél 7-kor leteszem a gyereket az oviban, és megint rácsodálkozom, hogy mindig ő itt az első, a többi gyerek kábé ilyenkor fordul még a másik oldalára, óvó néni is alszik még fél szemmel, de hát nincs mit tenni, mert fél 8-kor már fehér puccba vágva kezdődik a napom bent a kórházban. 8-kor? fél 9-kor? kezdődik az első műtétem, addig még gyorsan körbe rohanok a betegeim közt, beszélek pár műtét előtt álló beteggel vagy hozzátartozójukkal, megnyugtatok, felvilágosítok, vizitelek. Osztok, szorzok belefér-e még egy reggeli kávé/pisilés/szendvics, de a műtőből már húszadszorra telefonáltak, hogy az első betegem negyed órája fent fekszik az asztalon. Délig zsinórban megoperálok (jó esetben minden zökkenőtől mentesen) 3-4-5? beteget. Miközben átöltözök műtősből fehérbe, azt latolgatom, hogy MOST vajon belefér-e, hogy végre harapjak valamit (itt és most NEM kekeckedő hozzátartozókra gondolok :D) és elrohanjak a mosdóba, mielőtt neki állok zárójelentéseket írni, a tegnap műtött betegeimre ránézni, pár, múlt héten operált járóbetegemet megvizsgálni, a másnapra műtétre előjegyzett betegeimet felvenni? Aztán úgy döntök, hogy ma még úgy sem ettem és ittam semmit, így a vécé még halasztható vagy fél óráig, ráadásul egy tabletta gyomorsavcsökkentőt bevenni olcsóbb és gyorsabb, mint leugrani a büfébe/menzára/orvosi szobába enni. Így két legyet ütök egy csapásra... Istennek hála, már feltalálták a kávé automatát, ami fél úton van a műtő és az osztály közt, műanyag pohárba kapja az ember, ergo elvihető és záró, vagy épp kórtörténet gépelés közben is kortyolgatható... Az automatánál belebotlok az egyik kedves kollegámba (kábé ő az első, akinek örülni tudok a mai napon), miközben kavargatjuk a forró kávét, beszélünk három és fél percet, én pedig, a nap során először három és fél percre felszabadultnak érzem magam. Nem gondolok a délutáni teendőimre. Arra, hogy, ha most rögtön neki állok megcsinálni, ami még rám vár (zárók, új beteg felvétel, megnézni a délelőtt operált betegeimet, beszélni az aggódó hozzátartozókkal... ) nos, ha most rögtön belevetem magam a melóba, plusz az ebédet an block kihagyom, akkor talán ma sikerül (a héten először) fél ötkor elindulnom a kórházból és odaérnem a gyerekért fél hatra, amikor már csak ő ül ott, és amiért egyre jobban haragszanak rám az óvó nénik, bár szegények már igazán megszokhatták volna az elmúlt 2 és fél évben. Szóval állok a kávéautomatánál a kollégával, hogy pár percre kifújhassam magam, erre megszólít egy hozzátartozó.... (a többit lásd a posztban)

itt a vége, fuss el véle!

megvalaszolok 2012.09.21. 21:11:05

@droid_: Nem biztos, hogy az anyuka a hülye.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.21. 21:15:11

@pefki: pénzem nincs, nem is adok.
szerencsém sincs, mert ha lenne, nem keresnék hat éve, mi bajom.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.21. 21:18:14

@Seligsohn: visszafogottan is lehet valaki határozott vagy domináns:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.21. 21:31:30

@standup: nekem kettő is van,
meg ha régi önmagamat is beleszámolom, máris hármat mutathatok neked.

Fergio 2012.09.21. 21:57:35

Örülök annak, hogy egy orvos "megválaszolok" elmondta, hogy vannak olyan orvosok, akiknél nem érthető, hogyan lett orvos...Olyan a stílusa, gondolkodásmódja, stb.
Ezt a mentalitást korábbi blogok esetében is vártam, hiszen minden szakmában előfordulnak különböző érzékenységű és stílusú emberek, az orvosok között is, természetesen.
De nem gondolom, hogy az orvosok fizetése elég, én is adok hálapénzt, ez valamiféle berögzült szokás, és elismerés. De sosem előre. Azt is sokszor leírtam már, nem az emberek tehetnek arról, hogy az egészségügy ilyen rossza állapotban van, tehát nincs senki sem felhatalmazva azzal, hogy leszóljon, vagy kioktasson embereket az ő saját rossz munkakörülményei miatt.De persze van sok olyan beteg/ember - akik itt is megszólalnak -, akik azt gondolják, ha ő fizeti a TB-t, akkor bármit megtehet, és az orvosoknak ugraniuk kell. Sajnos ismerek olyan esetet, ahol az agyvérzéssel kórházban lévő betegnek vitt be egy hozzátartozója szájfertőtlenítő szert, úgy, hogy a hölgynek a szájában volt a lélegeztető...néhány nap (!!!) múlva szóltak a hozzátartozónak a nővérek (!!!), hogy elfogyott a szájfertőtlenítő (fél liter!!!), és hozzon be újat a kedves hozzátartozó....na erre mondtam, hogy nem mindíg a cigány betegek lopnak!!! De hát szólni sem lehet, mert akkor ki tudja, mit művelnek a beteggel a nővérek... 22-es csapdája. Ezt azért írtam le, mert teljesen megértem a posztoló hölgy elkeseredését, amiatt, hogy nemhogy segítenének a nővérek a kisgyerek műtéténél, hanem inkább megnehezítik azt...

phoboss 2012.09.21. 22:03:26

@Li2: Ez mind szép és jó, viszont erre simán lehet azt mondani, hogy ha az orvosnak semmi köze ahhoz, hogy a hozzátartozó 48 óráig nem aludt, ki van borulva, mert az anyja 200 kilométerre tőle életveszélyes állapotban van, meg ellopták a lánya telefonját, akkor a hozzátartozónak honnan kellene tudnia, hogy az orvosnak az az első három és fél nyugodt perce aznap, hogy enni meg pisilni sincs ideje és mikor tudja elhozni a gyerekét az oviból?
Mindkét féltől elvárható bizonyos fokú empátia szerintem, nem csak az egyiktől.

zsuzzzs 2012.09.21. 22:18:03

Kicsit meglepődtem a cikk olvasása közben, mert a cím alapján arra számítottam, hogy az orvos négyszemközt letagadott, esetleg követelt pénzt a gyerek ellátásáért, hátrányos megkülönböztetésben részesítette, de erről szó sem volt.
Sokan állítják, hogy elvárható az orvosok részéről empátia és a kedvesség. Én azt mondom, csak annyira, mint bárki mástól, hiszen ő is ember. És bizony a hozzátartozók sokszor épp úgy nem tanúsítanak minimális empátiát sem az egészségügyi dolgozók felé, itt azért egy-két hozzászólásban erre is volt példa.
Én a magam részéről orvosként sosem találkoztam olyannal, hogy valakit másképpen kezelnek azért, mert pénzt ad. Persze, attól, hogy életemben nem láttam oroszlánt, még nem jelenti azt, hogy nem is létezik...
Megjegyezném, hogy a gyermekellátásban gyakran nehéz a szülőkkel, mert az aggodalom nem csak a szorongást, hanem az „anyatigris-magatartást” is előhozza belőlük, és olyan agresszív viselkedést hoz elő belőlük, ami például a felnőtt betegellátásban sokkal ritkább. Ennek ismeretében csak szkeptikusan tudok viszonyulni az epés megjegyzésekhez, hiszen nem voltam ott a helyszínen, hogy azok valóságalapját fel tudjam mérni.
A lopásokról viszont az egészségügyi dolgozók nem tehetnek, ők is szenvedő alanyai!!!
Az biztos, hogy egy orvos (vagy az operáló, vagy az osztályos, vagy választott orvos) hibázott, amikor nem tájékoztatta a szülőt a műtét után, (amelyet valószínűleg az aktuális ügyeletes hajtott végre, aki nem ugyanaz, aki az első végezte, de ha mégis, akkor régen csak túlórázott, ha másnap ott volt a kórházban) de ha jóhiszemű akarok lenni, hozzáteszem, az sem lehetetlen, hogy elkerülték egymást. Hiszen anya sokáig nem volt ott, később pedig feledésbe is merülhetett. A büfés jelenetben szerintem az anyuka sokkal udvariatlanabb volt, mint az orvos. Lehetetlen mindenkire emlékezni, az, hogy te tudod, ő ki, nem jelenti azt, hogy ő is rögtön kapcsolt. A leírás alapján anya ekkor elég rossz lekiállapotban volt, tehát egyáltalán nem valószínű, hogy olyan kedvesen indított... Ezért, vagy másért, az orvosnak akkor nem volt ideje rá. Igenis mindenkinek szüksége lehet pár perc szünetre. Persze -, hiszen nem voltam ott - lehet, hogy az orvos tányleg bunkón küldte el az anyukát. Báár... „Doktor úr, elnézést, nem ér rá egy kicsit”? „Nem, most nem alkalmas”. De ő akkor is megmondta a magáét... Csoda lenne-e, ha az orvos csak meglepetten pislog a rázúdított panaszáradat miatt, és amikor teljesen oda nem illően még a borítékos megjegyzést is odavágják, megkérdi, miféle borítékról beszél? Szerintem ez nem emlékezetkiesés, a jelentése "hogy jön ez most ide", és ebben a szituációban teljesen adekvát viselkedés. Akár hibázott a hiányos tájékoztatással, akár nem.
A nővér hibázott, amikor a műtét után nem hívta fel az anyukát. Más kérdés, hogy egyáltalán nem biztos, hogy lustaságból tette ezt. Nem volt jobb az anyának, hogy reggelig jól aludt? Segíteni nem tudott volna... szerintem az a jobb, ha megnyugszik, kialussza magát, és csak akkor kezd megváltoztathatatlan dolgokon aggódni, ha muszáj...
Végső tanulságként megjegyezném: érdekes, hogy a legtöbben vagy „mindig szerencsesek”, vagy „mindig szerencsétlenek” az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban. Ebből is látszik, hogy a legnagyobb mértékben a hozzáálláson múlnak a dolgok...

Li2 2012.09.21. 22:26:49

@phoboss: oké! teljesen egyetértünk!!!!! épp ezt akartam elmagyarázni! Mert valami olyasmi hangzott el feljebb, hogy szegény anyagilag és egészségileg frusztrált beteg és hozzátartozó mit visel el az orvostól. Mindenkinek van magánélete, de az csak ritkán tartozik másra, a homlokára pedig végképp nincs odatetoválva senkinek, mi bántja, milyen napja, vagy épp hete volt (szerencsére :D). Ezért kár csak az egyik oldalról sorolni a frusztrációkat, mert sztem nem létezik olyan ember, aki ne tudna ilyenekkel dobálózni. Max a résztvevő felek alapból (genetikailag) adott ingerküszöbe és épp aktuális kipihentsége, vagy épp fáradtsága, ami eldönti, hogy ki mit hoz ki egy ilyen szituból. De ez akkor is KÉT ember kommunikációja, nem pedig egy fáradt, frusztrált hozzátartozó és egy kollégájával "viháncoló" droid története.

Li2 2012.09.21. 22:44:11

@zsuzzzs: 100%-ig egyetértek mindennel, amit leírtál (lásd eddigi hozzászólásaimat ugyanerről). Az egyik felet hallgattuk meg, aki, a "vörös köd" elmúltával nyilván akaratlanul is a maga oldala felé szépítette a sztorit. Lehet, hogy tényleg bunkó volt az orvos, de lehet, hogy egyszerűen csak azt sem tudta egy közepesen sz@r nap közepette, hogy ki is az illető hölgy, milyen mobiltelefont keres rajta, és hogy jön ő ebbe az egész történetbe... Ezek olyan dolgok, amik képlékenyek, ahány szemszögből csak nézzük. (kiváncsi lennék a jelenlévő orvos kolléga véleményére is ;D)

Sugigu 2012.09.21. 22:57:38

Szerintem nem szabad elítélni a szülőt azért,mert a haldokló anyukáját "választotta". Még gyerekem nincs,de az apukámat elvesztettem fiatalon.Bizton állíthatom,hogy ilyen esetben a gyerekemet elfogadásra és megértésre kérném,ugyanis az övé egy "rutinműtét",az édesanyámat meg talán akkor látom utoljára....Az is biztos,hogy valaki bemegyegetne hozzá a családból.

Li2 2012.09.21. 23:28:43

@Sugigu: korábban én (is) írtam egy hsz-t erről. Amiben
a) nem ÍTÉLTEM el a posztolót, hogy az anyukáját "választotta", mindössze
b) kinyilvánítottam, hogy a magam részéről ebben a nagyon spec, egyedi esetben a gyerekem kapott volna elsőbbséget (nekem van :))

FuBu 2012.09.22. 00:29:49

Ebből a posztból és a reakciókból is sok tanulságot lehet leszűrni. :(
Megértem a túlterhelt anyát, aki nagyon nehéz élethelyzetbe került, amibe aztán jócskán bele is lovalta magát. Ő dóga. De, nem értem meg a környezetét. Senki nincsen mellette, aki bement volna a gyerekhez a kórházba? Miért kellene ezt az eüsöktől elvárni? Nem az eü színvonala csökkent, hanem az emberi kapcsolatok döglöttek ki.
Azt külön siralmasnak tartom minden alkalommal, amikor azt olvasom, hogy a befizetett adóért, Tb-ér, hálapénzért csicskáztatni akarják az orvosokat, nővéreket. Rengetegszer hallom és olvasom, hogy másik -mindegy, hogy a bótós vagy az orvos, vagy épp a kőműves - ember, akit a szakmai tudásáért keresnek meg, az alázatos szolga kell legyen. Hányás.

Sose adtam pénzt sem orvosnak sem egyéb eüsnek, sosem akartak belőlem kicsikarni, kevés kivétellel semmi problémám nem adódott, konfliktusom sem volt még.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.22. 09:52:46

@phoboss: azért az felháborító, hogy az orvos kávéivás közben nevetni merészelt...

phoboss 2012.09.22. 12:56:07

@Li2: ok, egyetértünk.

@Babette: :D

Braincelle 2012.09.22. 14:29:07

@Babette_:
Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Bármilyen profitorientált vállalkozásnál elképzelhetetlen, hogy az ügyfelek látóterében lévő dolgozók kávézzanak, egyenek vagy beszélgessenek. Lehet, hogy a falak mögött még tízen röhögcsélnek, és lehet, hogy szakmailag nem is végeznek olyan jó munkát, mint a sebész, aki kirobogott a sok műtétje között kávéért, mert ebédelni nem tud elmenni és nem akar összeesni műtét közben, és közben röhög két percet a kollégájával, hogy oldódjon benne a feszültség. De a látszat, az látszat, és az állami eü nagyon sokszor ebbe a hibába esik.

Braincelle 2012.09.22. 14:36:15

@zsuzzzs:
Nővér nem hívhat fel hozzátartozót. Nálunk én sem hívhatok fel, csak ügyeletben, mert nem vagyok szakorvos. Egyébként nálunk sok osztályon csak az osztályvezető beszélhet hozzátartozóval, akár személyesen, akár telefonon, én csak abban segíthetek, hogy megtalálják egymást (megadom a telefont, vagy mondom, mikor van bent stb). Ezt nem panaszolom, teljesen értelmes, vállalható dolog, a hozzátartozók egy pillanat alatt megértik.

Braincelle 2012.09.22. 14:38:00

Ügyeletben is csak akkor, ha a frissen bekerült betegről plusz információ kell, hogy mondják el, hogyan lett rosszul vagy milyen gyógyszert szed. Ezenkívül állapotrosszabbodás, áthelyezés, halál esetén; de akkor is úgy, hogy engedélyt kérek előtte a felettesemtől.

Farkasokkal táncoló 2012.09.22. 17:04:46

"Újabb hívás a kórházba, újabb 10 perc, mire kiderült, hogy a mobil a műtét alatt elveszett, vagy ellopták, a lányom pedig teljesen ki van borulva, egyrészt a műtét utáni fájdalomtól, másrészt nem vagyok ott és a telefon sincsen meg. "

Ebből nekem az derül ki, hogy végülis a műtét után kapott telefonon felvilágosítást az anya, nővértől? orvostól? Merthogy utána még jobban kiborult, és a reggeli vonattal hazajött.

Még az jutott eszembe, hogy előre hálapénzt adni nővérnek már csak amiatt sem érdemes, mert annyira össze-vissza vannak beosztva, hogy a fene se tudja, hogy a műtét után éppen ki lesz az ügyeletes. Legalábbis abban a két kórházban, ahol legutóbb feküdtem, minden nap másik két nővér volt, csak kapkodtam a fejem, mire mindegyiket szemügyre vettem, már meg is volt a zárójelentésem.
No meg vajon éjszaka ugyanaz az orvos csinálta a bevérzés miatti műtétet mint az, aki eleve kivette a mandulákat? Nem az éjszakai ügyeletes orvos? Vagy a fogadott orvos volt aznap éjjel ügyeletben is? mert akkor a kávézgatás igencsak jogos volt, jó álmos lehetett reggelre... Ha az éjszakai ügyeletes orvos, akkor meg tényleg igazságtalan volt az orvos leteremtettézése.

Meg még az jutott eszembe - miden apropó nélkül, csak úgy -, hogy ugyan miért nem volt a nővéreknek annyi eszük, hogy a frissen műtött és sírdogáló izgatott kislányt leszedálják, hogy szunyókálja át a napot??? Jobb volt, hogy a sok zokogástól bevérzett?

SusanneF 2012.09.22. 20:13:48

@Tempus-Anh: Nagyon undorító,ahogy hozzáállsz a poszthoz!Te belegondolsz,hogy a te feleséged,menyed,stb.hasonló helyzteben hogyan viselkedne?
Őszintén remélem,hogy sem én,sem a családom nem kerül sosem a hatáskörödbe...
Amúgy nekem is van egy majdnem 12 éves lányom,csakhogy értsd.

SusanneF 2012.09.22. 20:16:13

@Farkasokkal táncoló: Nővérek nem szedálhatnak le senkit-max.szólhatnak orvosnak.
Nem mindig lehet könnyű eldönteni,épp mi a legjobb a páciensnek,főleg,ha gyermek.

SusanneF 2012.09.22. 20:17:41

@Braincelle: Hozzád szívesen mennék,empatikusnak látszol...:)Köszönjük,hogy itt vagy,és őszintén leírod,amit gondolsz!

Tempus-Anh 2012.09.22. 20:47:31

@SusanneF:
Egyéb építő jellegű hozzáfűznivaló?
Azonkívül, hogy egyikünkhöz nem jönnél, másikunkhoz pedig mennél...
Kategorizálsz, érdemrendeket osztogatsz, csócsálsz-veregetsz...

Hát mit mondjak, szörnyen elkeseredtem, amért nem keresed fel a rendelőmet...:D
/Amúgy pedig én is leírtam őszintén, amit gondoltam. Jutalompuszi? :)/

SusanneF 2012.09.22. 21:08:03

@Tempus-Anh: Szerencsére nem járok orvoshoz sűrűn,sőt,csak ha muszáj.
Meglepett volna őszintén,ha elgondolkozol azon amit írtam...jutalompuszi max. akkor...:)

SusanneF 2012.09.22. 21:09:15

@Tempus-Anh: Amúgy nem sebész vagy véletlenül?:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.22. 21:10:33

@Braincelle: igaz, vágjon csak mogorva pofát a szégyentelenje, meg kell őrizni a LÁTSZATOT, hogy milyen keserű a kenyerük.

Dr.laikus PhD 2012.09.22. 21:21:00

@SusanneF:

Én csak egy beteg vagyok, nagyon is gyakorló.
Anya is akinek műtötték a gyerekét és közben bonyolódott az élet ahogy az lenni szokott.

A posztolót rettentően sajnálom, átérzem a dilemmát, hogy melyik ujját harapja....
Itt bizony a melyik ujjam harapjam a lényeg.
Az egész problémát így kezelte, nem a család gondját oldotta meg, hanem iszonyúan magát sajnálta és sajnálja még most is.

Anyaként nem lehetünk ennyire hisztériásak. Gyerek mellett ha lehet ott a helye a szülőnek. Valamelyiknek. Ahogy írja teljes a család, apa sokat dolgozik, megosztják a gondokat. Akkor itt miért is nem?

Ha ezt orvosként valaki leírja és nagyon felháborodik (függetlenül, hogy Braincellének igaza van és egyet értek vele) azt is érteni kell, megérteni.

Braincelle 2012.09.22. 22:46:09

@Tempus-Anh:
Én mennék Hozzád szívesen, magamhoz egyelőre biztosan nem, még csak bébiorvos vagyok legfeljebb.

Hát Én... 2012.09.23. 07:33:22

@zipe moha: KICSIT NAGY A MELLÉNY...
aZ ORVOS PATTANJON,MERT MINDENKINEK,MINDEN AZONNAL ÉS INGYEN JÁR!? uGYAN!

zipe moha 2012.09.23. 09:26:19

@Hát Én...:
..nem arról van szó,hogy nagy a mellény..de ha így gondolod,legyen a te hited szerint....szerintem akkor mennek (mehetnek majd) jól a dolgok ha a hétköznapokban jó értelembe véve SZOLGÁLJUK egymást..mindenki azon a helyen ahova állt...én így teszek, és aki így tesz joggal VÁRJA EL hogy mások máshol SZOLGÁLJÁK őt.... s én a partner "emelkedettségétől" függő nyomatékkal szóvá is teszem ha nem ezt kapom (étterem ,orvos, benzinkút, önkormányzat, üzlet....és az az érdekes,hogy mindenikek "tetszik"...na nem az amikor szóvá teszem, hanem az amikor megérti hogy mi a probléma, hol hibázott...és igen ez elvárás és életszemlélet a részemről..arról pedig hol írtam, hogy "ingyen"..éppen azt kifogásoltam, hogy "pénzért se"

Dr.laikus PhD 2012.09.23. 09:27:17

@Hát Én...:

Miért ordibálsz? :DDDD
zipe moha megkapta a válaszát ölég konkrétan.

Tudjuk, hogy a befizetett járulékért orvosi ellátás _magas színvonalú_ jár. Akár tetszik, akár nem.
A magas színvonal nem mindig adott. Van, hogy az orvos tudása hiányosabb (azért nem halt ebbe általában beteg még, mindig van aki jobb nála), vagy a feltételek nem adottak, van amikor a "szerencse és a gondviselés" (idézet: Rábai Miklós) hozzánk vezényli a legjobbat.

A beteg hozzátartozója általában elégedetlen (tehetetlenségében), de ez is egy gyász, vagy lelkiismeret-furdalás, mint a fenti anya írása is.

Nem érdemes a személyeskedésekre dühödten válaszolni. ;-)

Dr.laikus PhD 2012.09.23. 09:43:13

@zipe moha:

Csak azért, hogy értsed mi a szolgáltatás és a szolgálat közti különbség.

MEGMENTETT KÓRHÁZAK, VESZÉLYEZTETETT BETEGEK
12-09-22 08:19:25 - írta Giulio történésze
28 komment

Tegnap anyósom, aki súlyos cukorbeteg, koponya CT-n volt a Diósgyőri kórház HUNIKO nevű szervezeti egységében. Tiszteletem az intézménynek.

Tilos volt neki enni a vizsgálat előtt 6 órával. Természetesen várakoznia kellett. Természetesen orbitális hypoglykaemiás rohamot produkált. A folyosón.

Feleségem nővér, szólt a személyzetnek.

Nem örültek... A doktornő ránézett, jé, tényleg hypo. Vércukormérés nem történt.

Kapott egy pohár cukros vizet. Majd kekszet. Azután kedvesen megkérdezték, hogy jobban van-e? Igen. Jaj de jó. Vércukormérés nem történt. Tovább várakoztatták, sorrendben haladt a vizsgálati előjegyzés. Még 4 beteget megnéztek előtte. OK.

Az etetés miatt persze már csak natív CT történt. Lelettel viszlát. Oservatio nuku. Vércukormérés nem volt.

Hazafelé az autóban anyós megint hypózott, az asszony ész nélkül hozta hazáig, remélem nem mérték be...

Itthon 1.4-es cukorértéket mértünk, és két óra alatt rendbe tettük.

Persze ez baj, de nem lett tragédia.

Csak orvosként is illusztrálom azt a folyamatos anyagi/erkölcsi züllést, amitől a teljesen szétrohadt egészségügyben orvosok és betegek is egyre rosszabbul érzik magukat, és ha mondjuk, a rezidens kolléganő ügyére gondolok, akkor ez az eset ugyanolyan súlyos orvosi mulasztás. A kórházi kolléga részéről.Csak anyós szerencséjére mi profi ellátást nyújtottunk neki.

A legelemibb kötelező alap műszeres vizsgálatot sem végezték el egy súlyos belgyógyászati állapotban lévő betegnél. Egy qrva vércukormérést nem csináltak meg.

Nem mondok nevet. De ez már a vég.

Ugathat Orbán, Szócska, Balog, a rendszerváltás ELŐTTI szocialista egészségügyben ilyen SOHA nem fordulhatott volna elő. Más volt a mentalitás.

_Nem szolgáltatók voltunk, hanem még orvosok._ (kiemelés tőlem)

Szép hétvégét mindenkinek.

giulio.freeblog.hu/

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.23. 10:19:16

@Braincelle: azt mondod, fontos a látszat.
te melyik orvoshoz mennél: aki mosolyog, nevet, vagy amelyik még a mellette álló kollégájával is mogorva képet vág?

ügyfelek előtt: akkor ne tegyék ügyféltérbe a kávéautomatát. ez nem az orvos hibája.

zipe moha 2012.09.23. 10:47:33

@Dr.laikus PhD:
"Ugathat Orbán, Szócska, Balog, a rendszerváltás ELŐTTI szocialista egészségügyben ilyen SOHA nem fordulhatott volna elő. Más volt a mentalitás." ..pláne ebben egyetértek veled.
Ugyanakkor nem kívánok senkit győzködni arról a továbbiakban, hogy kinek mi (mi lenne a dolga) vagy hogy mihez érdemes ragaszkodnia...nem vagyunk egyformák...nekem van elvárásom magammal de másokkal szemben is és érvényt is szerzek annak.

Ha a változást mindenki magán kezdi és csak utána jut el a kritikáig talán még egy élhető hely is lehet ez az ország!

ui. a cikket szerző hölgy ugyan egy negatív tapasztalattal gazdagodott...ám ha vont le belőle tanulságokat és következtetéseket, melyeket beépít a hétköznapjaiba...nyertese is lehet a helyzetnek!

Tempus-Anh 2012.09.23. 10:55:59

@Braincelle:
Aranyos vagy, köszi..:)
Sok sikert kívánok a pályán.

Tempus-Anh 2012.09.23. 11:06:50

@Dr.laikus PhD:
A Giulio blogjához hozzáfűzném a következőket...
Orbitális hypoglycaemias rohamról nem hallottam, milyen az, talán a szemüregekben zajlik?:)
CT-re mindig előjegyzik a betegeket, arról pedig nem hallottam (pedig nagyon sok koponya-CT-t kértem eddig), hogy a beteg előtte ne ehetne.
Arról igen, hogy az oralis antidiabetikumok közül a metformint az iv. kontrasztanyag adagolása előtt három nappal abbahagyatják a beteggel.
Nem tudom, hogy a kontrasztanyag-adagolás és a táplálkozás mennyire befolyásolja egymást, erről nincs tudomásom. Hasi CT vizsgálat esétn természetesen nem ehet a beteg, ott iv. és per os kontrasztanyag-adagolás is történik.
Azonkívül...
Fratello Giulio pedig milyen profi ellátásban is részesítette az anyóst? Ja igen, kekszet adott neki (amin gondolom, Profi márkajelzés volt)...
Az "ugatás" kifejezéssel pedig vigyázzunk a még aktív politikusok esetében egy nyilvános fórumon, capisci, Giulio mio?

Dr.laikus PhD 2012.09.23. 12:07:13

@Tempus-Anh:

Mit ne mondjak, de bizony ám. Profi helyen is kaptam használati utasítást, hogy koponya CT előtt nincs evés és ivás. Natív CT-re is csináltattak vese vizsgálatot.

Természetes, hogy nem orvos aki ezeket az utasításokat adja hanem az adminisztrátor, de laikusként csak csodákszik az ember és megkérdez profit messzi telezvonyon, vagy felhívja a kezelőorvosát.
Sőt még ment a pampogás is, hogy ugyan miért is kérnek natív koponya CT-t amin semmi sem látszik úgysenem, szúrjam le az orvosom, mert ez már mégiscsak... Aztán te tudod a végét a legjobban. :(((

Azt, hogy Giulio mit csinált az anyóssal nem tudom, mert nem vagyok orvos, de azért bocsánatot kérek, hogy cukros betegnek nem mondok téves információt, nem osztom be ekkora várakozási időre, ha meg rosszul lesz, orvost hívok és profiként bánok vele. Itt nem ez történt.
(azért megy a vita a profik között is, hogy de igen koponya CT esetén is kell az éhezés...)

Giuliot ha félted megértem, de amit csinál a regnáló hatalom az már tényleg ugatás, félrevezetés, kizsákmányolás és akár én is csinálhatnám, annyira nincs benne szakszerűség.
Ettől aztán szétesik az is ami eddig legalább profi módon működött.

Tempus-Anh 2012.09.23. 13:20:36

@Dr.laikus PhD:
Natív CT vizsgálattal acut stroke gyanúja esetén jól elkülöníthető a lágyulás a vérzéstől, ill. az utóbbi kizárására a legjobb képalkotó eljárás (az MRI-nél is jobb)...Kontrasztanyagot akkor alkalmaznak, ha egyéb természetű koponyaűri térfoglalásra gyanakszanak...igen...:(((
Amúgy CT vizsgálatra óra-perces időpontot adnak, azt cukorbetegnél is pontosan be lehet lőni.
A kötelezően éhgyomorra végzendő kontrasztanyagos koponya-CT vizsgálatot
azonban továbbra is szkeptikusan kezelném, nálunk nem bevált gyakorlat és nem is látom magyarázatát.
Mert a felszívódott tápanyagok mennyire befolyásolják a kontrasztanyag képalkotó tulajdonságait illetve ezután a kiválasztódását?

Farkasokkal táncoló 2012.09.23. 13:26:20

@SusanneF:
Hm...

Régen nem cicóztak ezzel ennyit, látogatás nem volt a gyerekkórházakban csak hetente kétszer, a közbeeső napokon a gyerekek le voltak nyugtatózva rendesen. Egyszer mentem be a két és fél éves lányomhoz (nem látogathattam, mert nem volt látogatási idő, viszont a kezelőorvosával beszélnem kellett), bekukucskáltam a terembe ahol feküdt.... az összes ágyon hanyatt feküdtek a gyerekek és nézték a plafont, köztük az én örökmozgó gyerekem is üveges szemekkel...

Jó volt? Nem volt jó. Viszont már akkor is két nővér volt 40 gyerekre. Ha meg a betegség olya, hogy veszélyes rá nézve a sírás meg mindenféle megeröltetés, akkor igazán indokolt az, hogy inkább kapjon nyugtatót a gyerek. Ezért nem értem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.23. 14:15:40

@Tempus-Anh: lehet, ha eszik, a fejébe megy az étel...

Braincelle 2012.09.23. 16:52:38

@Babette_:
Amelyik nem megy munkaidőben büfébe. És amelyik nem beszél másik orvossal, amikor én ott vagyok. Ez olyan, mint amikor az eladónő pityegi be, amit vettél és közben egy másik eladónővel beszélget. Amitől nekem felmegy a vérnyomásom. Egyáltalán nem kell kedvesnek lenni, mosolyogni meg végképp nem, idegen ember ne mosolyogjon rám, mert nem vagyunk olyan viszonyban. Ne is legyen gonosz, de ennyi. Gyógyítson meg, higgyek neki.

Li2 2012.09.23. 18:06:55

@Braincelle: Ejnyebejnye! ezek brutál kemény szavak, kedves Braincelle! Eddig a kedves, megértő "bébiorvos" képét sugalltad magadról, de ez, amit most írtál elég nagy butaság!
Magyarán: az orvos NEM ember?! Nem ehet, ihat, kávézhat, beszélgethet, MOSOLYOGHAT(?), mert ő AZ orvos?????? Ha a beszélgető eladónőtől, meg rád mosolygó idegentől felmegy a vérnyomásod, akkor nem is vagy az a kedves, nyugodt, kiegyensúlyozott doki kislány, akinek eddig feltüntetted magadat...

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.23. 18:46:01

@Braincelle: hát pedig ugyanúgy jár neki munkaidőben pihenőidő, mint bárki más munkavállalónak.
ln sem igénylem a mosolyt, sem a kvaterkázást, de teljesen normálisnak tartom, ha a kollégájával beszélve elneveti magát.
sem több, sem kevesebb ettől.
pl az itteni orvos orvosovicsokat nehezen képzelem el nevetve.

Tempus-Anh 2012.09.23. 20:04:08

1.jelenet
Beteg belép a rendelőbe. Orvos komolyan ránéz, leülteti.
A beteg:"- Doki, maga mindig ilyen morcos? Ki a jó k...a...k...p...-ra haragszik most, mondja már meg?!"
1.jelenet
Beteg belép a rendelőbe. Orvos mosolyogva ránéz, hellyel kínálja.
A beteg:"- Doki, maga mindig ilyen léha? Mi a jó k...a...k...p...-t vigyorog most, mondja már meg?!"

Mille38 2012.09.23. 21:54:56

" sajnálom, ami a papával történt- kínomban mondtam, mert tudtam, hogy ezt akarja hallani. Ettől a pillanattól kezdve földre szállt angyal voltam. Pedig nem én tehetek a papa betegségéről, miért kéne effektíve bocsánatot kérni érte?"
De hát ez nem bocsánatkérés! Ez egy együttérző mondat. Sokáig nem értettem, hogy az amerikai kollégáim miért kérnek folyton bocsánatot. "I'm sorry" mondták, akár az elveszett villamosbérletről társalogtunk, akár valami más bosszúságról. Nem értettem a magyar agyammal, miért kérnek ezekért <ők> bocsánatot. Aztán megértettem, hogy ez nem bocsánatkérés, csak egyszerűen az empátia kifejezése vagy legalább tettetése. De jó volt, hogy megtanultam tőlük, egy egyszerű "sajnálom, hogy bosszúság ért" mondattal egészen jó emberi kapcsolatokat lehet kialakítani.

Irkutszk 2012.09.24. 02:35:48

@Mille38: Pedig ez sokkal inkább jellemző az angolokra, mint az amerikaiakra.

Szabo T 2012.09.24. 03:37:46

@Tempus-Anh: "Nem tudom, hogy a kontrasztanyag-adagolás és a táplálkozás mennyire befolyásolja egymást, erről nincs tudomásom." Valoszinuleg arrol van szo, hogy kontrasztanyag-allergia (esetleg anaphylaxia) eseten sokkal egyszerubb egy uresgyomru beteget kezelni. Senki sem orul annak, ha pl. intubalas kozben lehanyjak...

@Mille38: "Aztán megértettem, hogy ez nem bocsánatkérés, csak egyszerűen az empátia kifejezése vagy legalább tettetése." Az egyik betegem mondta multkor, hogy az elso mondat amit a medikusok megtanulnak az I am sorry. Teljesen igaza volt. A "How are you doing?"-ra sem kell erdemben valaszolni.

Braincelle 2012.09.24. 08:12:33

@Li2: De megértő vagyok amikor orvos vagyok, de ha lelépősen azért várok félájultan a boltban, mert az eladók egymással beszélgetnek, az zavarni szokott.
De az is lehet, hogy többes személyiségem van :D

2012.09.24. 09:45:26

@Irkutszk: Én a kanadai stílust ismerem, ők is mindenre azt mondják, sajnálom.
@Mille38: @Szabo T: A sajnálkozásuk szerintem teljesen hamis, ahogy írták már az előbb is, a hogy vagy kérdésre a választ felesleges elmondani, mert úgysem érdekli őket. A sajnálom szó is kb. ennyire igazi. Többször előfordult, hogy megkérdezték hogy vagyok, mondom nem jól, erre a marha közli, ennek igazán örülök. Lehet hogy a magyar mentalitás egy kicsit nyers, de az ő álságos sajnálkozásuk, érdeklődésük meg hamis. Annyi a különbség, hogy a magyar nemet 5 mondatban fogalmazzák meg, s ez látszólag udvariasabb. Egy dologban viszont valóban jobbak( lehet többen is), nem küldenek el anyámba úton-útfélen ok nélkül. Meg okkal sem.

Irkutszk 2012.09.24. 18:27:41

@Turchi: Persze, az angoloktól örökölték a jómodort.

Braincelle 2012.09.24. 20:36:51

@Babette_:
Igen, és nem is azt mondtam, hogy nem, csak azt, hogy a betegeknek ez nem tetszik. Persze elméletben igen, de ha arról van szó, hogy azért kell várni, mert az orvos még elmegy ebédelni, akkor rögtön csúnyán néznek :) Persze, ebédeljen, ha nem pont őt váratja. Bármikor máskor :)

Braincelle 2012.09.24. 20:38:25

@Szabo T:
Nagyobb baj, hogy a telt gyomorral intubált beteg könnyeben aspirál, és abból veszélyes pneumonia lehet.

Braincelle 2012.09.24. 21:01:45

És elvileg az, hogy ad-e kontrasztanyagot, az a radiológus szakorvos hatásköre, nyilván függ a klinikus kérdésétől. Persze az is lehet, hogy az adminisztrátor mindenkinek azt mondja, hogy jöjjön éhgyomorra, de ha felmerül a natív képen, hogy van valami, akkor azt meg szokták kontrasztozni, ha van rá lehetőség, akkor is, ha natívnak indult a dolog.

Szabo T 2012.09.24. 23:40:34

@Braincelle: Csak szemleletesen akartam fogalmazni :) Nalunk rengeteg a kover beteg, de indukcio kozben szerencsere nagyon kevesen aspiralnak. Az intenziven viszont annal tobben.

rikitiki 2012.09.25. 14:26:33

Ez egy nagyon jó poszt, a posztban és a kommentekben minden benne van, amiért a praxist szeretjük, vagy nem szeretjük - ki miért olvassa :)

Azt viszont egészen felháborítónak, és érthetetlennek tartom, hogy egyesek soha nem képesek semmiből tanulni?

Már megint viháncolunk, viháncolunk? Rendelési időben?

A.jó..irgumbrughörrr...

meg is érdemli amit kap, aki nem tanul más neurózisából :)

rikitiki 2012.09.25. 14:34:20

@Mille38: Így van, az i'm sorry nem azt jelenti bocsánat. Azt jelenti sajnálom/értem.
A bocsánat pl. az excuse me/forgive me.

A how are you doing? pedig nem azt jelenti, hogy vagy?

Azt jelenti, szia.
Ezért nem is adnak vagy várnak rá érdemi választ.
A megfelelő reakció a fine, and you? csupán annyit jelent üdv, neked is szia.

Csak érteni kell a valódi jelentést és mindjárt érthetőbben viselkednek :)

Pl. ezek fényében talán logikus, hogy miért néz elkerekedett szemmel rád, ha a how are you? barátságos üdvözlésre te elkezded sorolni a sirámaidat és panaszaidat. Ki a fene kérdezte hogy te hogy vagy? Ő csak köszönt :)

Tempus-Anh 2012.09.25. 16:29:54

@rikitiki:
Jahh, és gyakori kérdés a what's up?, amire nem kezdjük el felsorolni, mi is van fent...:)
Kanadában járt kollegám mesélte, hogy boltban úgy köszöntek neki, hogy "hi there", amit ő az elején "hi, dear"-nak értett, és a (férfi) boltosra ugyancsak furcsán nézett.:)

Tempus-Anh 2012.09.25. 16:48:24

Ja és a pucérkodós friss poszthoz SEM lehet hozzászólni, mert elnyeli a blogmotor, éljen a tuningoltan frissült oldal...
A cím beillene egy BDSM-sztoriba is...
Szóval...
Először is a stroke nem korfüggő, volt 19 (tizenkilenc) éves agyi infarktusos betegem is.
Zavart beteget a saját biztonsága érdekében rögzíteni kell, erről hivatalos orvosi dokumentáció tanúskodik, aláírással, névspecifikus körbélyegzővel.
A beteget tehát nem szadizzák, hanem ágyában rögzítik. Hogy ne essen el, ne kaparja véresre önmagát, ujját a torkán ledugva ne hánytassa meg magát (és utána esetleg megfulladjon), ne vágja el a saját vagy szomszédja (vagy az őt ellátó lusta nővér, mihaszna dög orvos) torkát, ne ugorjon le a kórházudvar friss aszfaltjára a hetedikről, stb.
Az, hogy le van vetkőztetve sem valami perverzió, egyszerűen hygienés okokból csinálják, könnyebb ágyneműt cserélni, mint kétóránként hálóinget (nincs is annyi kórházi ruházat), ha összepisili, összekakálja. Az más, hogy be kell takarni és időnként ellenőrizni is kell, mert holtbiztos, hogy lerúgja magáról, közszemlére kerül ruhátlanul és sérülnek személyiségi jogai. Korrekt.
Anmi ezen túl van, a beteg ápolása, táplálása, gyógyszerelése ápolói feladat, ezt minden ápoló személyzet a saját lelkiismerete, a főnővér szigorúsága, az osztály mindenkori rendje függvényében teszi meg.
Vannak hozzátartozók, akik ezt önként,áldozatkészen, szívesen vállalják.
Sőt olyanok is, akik ezt nem érzik kényszernek és nem teszik publikussá, mint x-edik elszenvedett sérelmet.

2012.09.25. 17:23:05

@rikitiki: A how are you nem azt jelenti, amit te irtal, az masik mondat, fuggetlenul attol, hogy egyforman reagalnak ra

orulet 2012.09.25. 19:44:13

@Tempus-Anh: Ez azt az feliratot jelenti, hogy "hiba történt az üzenet elküldésekor"?
Napok óta próbálok bármihez szólni, evvan... :)
Vigasz, hogy kevesebb lesz a fröcsögés is.

Fergio 2012.09.25. 23:30:57

@Tempus-Anh:
"Az, hogy le van vetkőztetve sem valami perverzió, egyszerűen hygienés okokból csinálják, könnyebb ágyneműt cserélni, mint kétóránként hálóinget (nincs is annyi kórházi ruházat), ha összepisili, összekakálja. Az más, hogy be kell takarni és időnként ellenőrizni is kell, mert holtbiztos, hogy lerúgja magáról, közszemlére kerül ruhátlanul és sérülnek személyiségi jogai. Korrekt."
Igen erről szólt a poszt. Jól látod, sérültek a személyiségi jogai. De ez nem "korrekt". Hanem BOTRÁNYOS!!! Azért kíváncsi lennék, hogy egy magánkórházban is vajon pucérra vetkőztetve fekszenek a magatehetetlen betegek? Vagy Németországban? Ja, tudom már! Ezt is azzal magyarázzuk, hogy nincs pénz a beteget letakarni pl. egy lepedővel... ??????
Ja, és még valami. Barátom felesége agyvérzéssel feküdt a Honvéd kórházban, megműtötték, de sajnos "zavart" maradt. 2 nappal később a barátom arra ment be, hogy a felesége éjszaka leesett az ágyról, és betörte a fejét, óriási mokesz volt a szeme alatt... (ha gondolod elküldöm a fényképet) Előtte műtötték meg majdnem ugyanott... Légy szíves magyrázd el nekem, hogy ha "erről hivatalos orvosi okumentáció tanúskodik", akkor hogy lehet, hogy ebben az esetben "elfelejtették" ezt a nagyon fontos, és előírt szabályt betartani? (vagy mégiscsak van: "az őt ellátó lusta nővér, mihaszna dög orvos") ????

Tempus-Anh 2012.09.26. 01:33:12

@Fergio:
"Az más, HOGY BE KELL TAKARNI ÉS IDŐNKÉNT ELLENŐRIZNI IS KELL mert holtbiztos, hogy lerúgja magáról, közszemlére kerül ruhátlanul és sérülnek személyiségi jogai. KORREKT."
Így kiemelve érthetőbb?
Szóval az korrekt, hogy betakarják és időnként ellenőrzik, nem az, hogy sérülnek a személyiségi jogai.
Az a másik véglet, amiről írsz.
Nem ismerem a körülményeket, lehet, hogy csak ki volt rácsozva és lepottyant.
Amúgy a Honvéd kórház idegsebészete az egyik legjobb az országban, égési osztálya pedig úgy kb. Európának ebben a felében. Én a helyedben ezt a kórházat nem marasztalnám el, és azt hiszem, ezesetben felsorakoznak mögöttem kígyózva vagy mellettem arcvonalban a velem egyetértők.

Tempus-Anh 2012.09.26. 01:37:15

@Fergio:
Felipe Massa is tanúsíthatja ezt amúgy, 2009.-ben őt is itt mentették meg a Forma 1-nek...

Dr.laikus PhD 2012.09.26. 06:00:28

@Fergio:

Honvédban? Most biztosan nem!

Velem is feküdt egy idősebb (nálam is) hölgy.
Agyműtét után, nem volt zavart, ezért kikötni sem kellett a rácsot sem húzták fel, koordinált volt.
Hálóingben, betakarva, már az osztályon, de műszerekre kötve.
Valóban percenként néztek rá, mert a műszer akkor is csipogott ha megmozdult.
Reggel felé a néni miután jól aludt, felkelt (nem szabad, mondták, de elfelejtette) megpróbálta a papucsát lehajolva felvenni.
Én is műtét után, éppen felhozva az intenzívről. Miután látszott, hogy mindjárt felborul, csengettem és kiabáltam vele, hogy feküdjön vissza. Szegény nővér még a fejre állás előtt elkapta, de bár az éjszaka ketten voltak (később is mindig), de hat! frissen műtöttért feleltek akkor éjjel.

Műtét előtt kaptunk egy eldobható hálóinget, fertőtlenítő tusfürdőt amivel hajat is kellet mosni mindenkinek - mi is bemosakodtunk ;) - így vártuk, hogy a saját ágyunkkal toljanak a műtőbe.

Az intenzíven mindenki meztelen, de nyakig betakarva!
Nem kötnek ki senkit rutinszerűen.
Van lepedő az ágyak között, amit elhúznak, ha szükséges.
Csend van és nyugalom, tökéletes fájdalomcsillapítás, figyelem és gondosság.

Intenzívről a mellettem és értem is dolgozó nővér kísért fel az osztályra, átadta a dokumentációt és engem is hiánytalanul.
Beszélt az osztályos nővér velem pár szót és elmondta, hogy azért van, ha most amíg nem mozoghatok sokat, akkor csöngetek amikor kell, azért vannak.

Honvédban ilyen biztosan nem történik gondatlanság miatt, az idegsebészeten biztosan nem. Véletlenül ha fekve nem érzi, hogy még nem teheti amit mondanak, könnyen felborul, műtét után könnyű foltokat összeszedni, ha a beteg nem elég fegyelmezett.

Mindig van beteg aki úgy gondolja, hogy azért, mert nincs nagy fájdalma még nem ugrálhat engedély nélkül.
Az első felkelés nővéri felügyelet mellett és a segítségével történik.
Jobban vigyáznak a betegre, mint ő saját magára.
Még arról is dokumentációt írnak, hogy hányszor csengettem, sírtam, vagy nevettem, volt-e látogatóm, megettem-e a rendelt ennivalót.
Fürdetés minden délután, akit kell ágyban, akit lehet a fürdőben.
Az éjszakások egy percet nem alszanak, a pultnál ülnek és ugranak, ha valakinek szüksége van valamire.

Egyszóval a Honvéd Idegsebészetén biztosan nincs gondatlanság, ezt tanúsíthatom!

Műtét után meg azért meztelen a beteg, mert ruha nélkül műtenek... Aki még alszik, vagy nem koordinálja a szükségleteit katétert kap, de nem rángatják feleslegesen az öltöztetéssel.

Az a hozzátartozó aki ilyet tapasztal, nem szól és nem kér jogorvoslatot, de ide megírja mit vár el, kitől vár bármit is?

Fergio 2012.09.26. 09:47:47

@Tempus-Anh:
Engem nem az érdekel, hogy általánosságban milyen egy kórház. Hanem az, hogy egy adott esetben mi történik? De most sem írtad azt le, hogy "Igen, ebben az esetben helytelenül jártak el."
Értem én, hogy az egyik legjobb idegsebészet, és valóban jól is sekrült a műtét a körülményekhez képest, de nem azt írtam, hogy a kórházban rossz szaktudású orvosok vannak, és azt sem, hogy a műtét pocsék volt. Azt írtam, hogy elfelejtették odakötözni az ágyhoz, ami miatt leesett. Ezek tények, igaz? Erre kellett volna válaszolni. Nem egy végletről írtam, hanem egy teljesen hétköznapi hibáról, egy olyan hibáról, amiről Te azt állítottad, hogy szabály, és dokumentált és így kell lennie... de nem így volt, érted már?
A korrekt dologhoz: kiemelve érthetőbb, máskor kérlek fogalmazz érthetőbben.

Fergio 2012.09.26. 10:04:50

@Dr.laikus PhD:
Honvédban? 2 hónapja történt. Már többször írtuk, hogy az kedves Laikus, hogy Veled csak jó dolgok történnek a kórházakban nem releváns. És ne hazudtolj meg, mert én első kézből tudom az infót, és fényképpel tudom bizonyítani. Mégegyszer Neked is leírom, az, hogy egy kórhát általánosságban jól működik, még nem jelenti azt, hogy nem hibáznak. Ennyi. Remélem így már érthető voltam.

"Én is műtét után, éppen felhozva az intenzívről. Miután látszott, hogy mindjárt felborul, csengettem és kiabáltam vele, hogy feküdjön vissza. Szegény nővér még a fejre állás előtt elkapta, de bár az éjszaka ketten voltak (később is mindig), de hat! frissen műtöttért feleltek akkor éjjel."

Itt mondtál ellent saját magadnak, amikor azt állítottad, hogy a Honvédban nem, mert ott mindenki korrekt, és tökéletesen végzik a dolgukat. Ha így lenne, az általad említett beteg sem eshetett volna le az ágyról. Ja, csak őt elkapták. A barátom feleségét nem. Akkor most mi legyen? A beteg a hunyó, vagy én hazudok... igaz?

"Az a hozzátartozó aki ilyet tapasztal, nem szól és nem kér jogorvoslatot, de ide megírja mit vár el, kitől vár bármit is?"
De szólt, nagyon sajnálták, elnézést kértek. Mit csináljon, perelje be a kórházat? Ki mondja meg, hogy az, hogy a felesége zavart maradt a műtét sikertelensége okozta, vagy az, hogy 2 nap múlva leesett az ágyról?
Senki nem írta, hogy mit vár el. Tempus-Anh írta le előtte, hogy az ágyhoz kötözésnek igenis fontos szerepe van. És ez így van, csak sajnos akármennyire szabály, nem tartják be mindíg. Erre az ellentmondásra akartam felhívni a figyelmeteket ezzel a történettel.

Dr.laikus PhD 2012.09.26. 12:06:01

@Fergio:

Frászt csak jók.
Igaz az is, hogy apróságból nem szoktam problémát kanyarítani, igényem sincs a pátyolgatásra. Megelégszem amivel ellátni tudnak, tudomásul veszem, hogy nem magánkórházban fekszem.
Ja és azzal is, hogy nem a barátom, vagy a barátnőm az orvosom.

Egyetlen orvos kivételével, ha innen a blogról felhívok orvost, mert kérdésem van le sem tegezem, még innen is kijár a tisztelet.

Nem mondtam ellent semminek. Csak azért, mert valakinek agyműtétje volt nem kötözik le.
Azt a látszatot kelted, hogy ez kéne legyen a protokoll.

Kicsit nekem is fura, hogy majdnem ott műtötték. Igazában hol?

Volt ott férj aki kifizette a hotelszolgáltatást, egy kórteremben feküdt a feleségével, együtt ápolták a szerettét a nővérekkel. Erre is van ott mód.

Arra viszont nincs mód, hogy minden beteg mellett saját nővér álljon.
Ha a beteg zavart, felhúzzák a rácsot, nem ő lett volna az egyetlen.
Egyébként ha kommunikáció képes, elmondják, hogy a gyógyulás érdekében mi a dolga.
Mellé rakják a csengőt, ha valami kell akkor megnyomja.
Ha mégis hirtelen zavart lesz, felkel és elesik, akkor szerinted mit kéne tennie a kórháznak az elnézés kérésen kívül?

Be kéne látni, hogy fatális dolgok történnek, van ami előre kiszámíthatatlan.

Nagyon friss az élményem, nehezen tudom elképzelni a történteket.

Ha te írod persze csak úgy lehet.

Tempus-Anh 2012.09.26. 13:21:19

@Fergio:
Minden kezelésnek, ellátásnak van hibaszázaléka.
Azt szokták mondani, hogy valaminek az előfordulási valószínűsége hiába 5%, ha velem fordul elő az 100 %...
Valóban, hibáztak.
Sajnálom, hogy így történt, de attól még az a kórház jó, a személyzet kitűnő.
Talán meg kellene becsülnünk ezen értékeinket és nem ócsárolnunk, akkor nem járunk úgy, minta a saját lábát haragból lefűrészelő egyszeri ember.

Fergio 2012.09.26. 20:07:33

@Dr.laikus PhD:
A hölgy a fél oldalára lebénult az agyvérzés miatt. Mivel HM dolgozó a Honvéd kórházban műtötték, amikor már kezdett javulni az állapota átvitték Budakeszire. Műtét után - mint említettem fél oldala béna, és zavart az elméje, nem ismeri meg a hozzátartozóit, nem tudja milyen nap van, hallucinál, stb. -, 2 nappal esett le az ágyról. Én azt gondolom, hogy egy zavart elméjű, félig lebénult, de makacs embert valahogyan az ágyához kell rögzíteni éjszaka - lehet kerettel, ahogy írtad -, nehogy kárt tegyen magában. (Főleg mivel ezek az emberek néha öntudatukhoz térnek hacsak néhány percre is, és eszükbe jut, hogy esetleg kiugranak az ablakon, ahogy Tempus-Anh is írta... )
Így, hogy leesett, lehet, hogy még többet ártott magának, mint ha megsem műtötték volna. Igen, lehet magyarázni, hogy nem lehet ott mindenki mellett a nővér, bár az első írásodban pont azt emelted ki, hogy minden mozdulatodat figyelték, segítettek, stb... (És egyébként hetente vitte a kis borítékot a férj a nővéreknek) Ha egy kórházban egy ember egy plussz sérülést összeszed, akkor abban az esetben a hozzátartozóknak hiába magyarázzák, hogy hát nem tehet róla senki... Főleg, ha még fizetett is azért, hogy figyeljenek rá...
Most beszéltem vele éppen, azt mondták neki, hogy 2-3 hónapja van a feleségének, főképp, mert ne eszik semmit. Az állapota nem fog javulni, mert túl nagy területét érintette az agyvérzés z agyának. Most elfekvőt keres, de mindenhol 4-5 hónapos várakozás van, a főorvosnak adott pénzt, hogy még 3 hetet lehessen a felesége a kórházban, amíg megpróbál valamit találni. haza nem viheti, a szakszerű 24 órás ápolás 300.000 Ft havonta. Nyugdíjas, tehát ez kiesett. Itt tartunk.
Mégegyszer: nem a kórházat hibáztatom, csak azt mondom, hogy el van ez az egész egészségügy cseszve. Mert ha a szuper Honvéd kórházban is történnek ilyesmik, és nem tudnak megfelelően elővigyázatosak lenni, és figyelni a betegekre, akkor mit várjon az ember a többi kórháztól??? Na ennyi. Ezt a témát is kiveséztük, konklúzió nincs.

Fergio 2012.09.26. 20:15:09

@Tempus-Anh:
Köszönöm a válaszodat, és hogy leírtad.
Nem ócsároltam semmit, csupán tényeket írtam le, és következtetéseket vontam le. Valóban ettől az esettől a Honvéd kórház még lehet egy kitűnő kórház, ahol biztos, hogy rengeteg embert meggyógyítottak. (Csak még annyit, hogy amikor én esek bele abba az 5 %-ba... azt nagyon nehéz megemészteni...)

Dr.laikus PhD 2012.09.26. 20:46:10

@Fergio:

A Honvéd kórház idegsebészetéről beszéltünk.

Amiről te írsz, az a stroke rehabilitácós osztálya.
Rehabilitációs osztályra kerülésnek oka van, ott felvilágosítják a hozzátartozót mit jelent és miért kerül rá sor és mi várható.

Én csak azt látom, hogy a család nem tudja ápolni és olyan nagyon nem is keres módot arra, hogy otthon ápolják, vigyázzanak rá.
Nem kerül ennyibe a házi ápolás.

Ha ennyire beteg akkor csak őrizni kell és a napi szükségleteiről gondoskodni.

Körzeti orvos tud segíteni.
Van egy csomó alapítvány akik TB támogatással fix óraszámban, de napi fizetési kötelezettséggel - igaz éjszaka a családnak kell vele lenni - vállalják az ellátását.
Kicsit kell keresni a neten, biztosan találnak valamit.
Ha a férj nyugdíjas akkor akár gondoskodhat is róla, ez megtanulható, akkor enne is, mert érzi, hogy szeretik. De mindegy is. A család felelősségéről nem akarsz ebben az esetben még gondolni sem.

Azért azon minden felháborodásod dacára is gondolkodnod kéne, hogy a világon nincs ellátás ami pótolja a családot. Attól, hogy béna és nem beszél, vagy nem tud, esetleg nem akar, nem gyógyul azt az elhagyottsága nagyban befolyásolja.

zsázsika 2012.10.02. 15:11:17

@Fergio: kedves Fergio,
mindamellett, hogy alapjaiban egyetértek Veled azzal, hogy valóban botrányos, ha egy beteg meztelenül, kitakarva fekszik ill. hogy leesik az ágyról, mint ilyen betegekkel rendszeresen dolgozó orvos, hadd mondjam el Neked, hogy ez a másik oldalról- ismét hangsúlyozom, SAJNOS- hogyan is néz ki. Ez nem védekezés, nem a beteget okolás, puszta tények.
Ahhoz, hogy egy ilyen beteg tisztességgel elllátódjék, szakápolás kell, mégpedig megfelelő mennyiségben. A hangsúly az ápoláson van, mert ez nem orvosi kérdés. Sajnos, ma Mo.n ez nincs biztosítva... Egyszerűen nincs elég nővér, aki van, az pedig kiégett, nemtörődöm, hullafáradt vagy egyszerűen alkalmatlan a szakmájához-akár emberileg is... És ez igenis pénzkérdés, mert ekkora fizetésért - más nem jön el dolgozni, csak az, aki vagy nagyon elhivatott, vagy már nem tud/mer váltani a kora miatt, ill. máshová nem jó. Ez az orvosoknak is napi szinten probléma, mert már évek óta a nővérnek igaza van bármiféle vitában, mert nincs más helyette... Elképzelni sem tudod, mennyire bosszantó, hogy segédnővérke minimál iskolával mit meg nem enged magának... és nincs más.
Zavart beteget lehet rögzíteni, de attól még hidd el, kieshet az ágyából ( velem történt már ilyen). Valóban szégyen, ha egy beteg meztelenül, kitakarva fekszik, csak éppen annak az egyszem nővérnek, aki 35 hasonló állapotú beteget kellene hogy ellásson a napi munka - és a több mellékállása !-mellett, erre már tényleg nem marad érkezése. Mert a legfontosabb teendőkre fogja korlátozni a munkáját- pl. gyógyszerosztás, laborvétel, infúzióbekötés, ebédosztás, stb. Ez szégyen, de nem az aktuális nővér és még csak nem is az osztályvezető szégyene. Hanem a politikusoké, akik nem rendezik/rendezték ezeket az áldatlan állapotokat. Németországban, magánklinikákon- amikre hivatkozol- sincs agyonfizetve egy nővér, de a tisztes mindennapi megélhetéshez eleget keres, jelentősen kevesebb munkával- számtalan hazai feladat ott nem az ő hatásköre, mert szakdolgozó van rá-. sokkal jobb körülmények között. És ami a legfontosabb, összehasonlíthatatlanul nagyobb társadalmi megbecsültséggel és büszkeséggel... Egy olyan egészségügyben, ahol egyébként a beteg is sokkal jobban ügyel a saját egészségére , nem mellesleg pedig összehasonlíthatatlanul több biztosítási pénzt fizet be...

Dr.laikus PhD 2012.10.02. 16:03:14

@zsázsika:

Drága zsászika!
Tudod, hogy mély tisztelem neked és nektek. :))

Kérlek titeket, hogy ne mondjátok, hogy sokkal több járulékot fizetnek.
Nem fizetnek. Átváltjátok az eurót forintra.
Arányaiban annyit fizet, mint mi és van némely ellátás ahol fizet vizitdíjat. Az nem 300.- Ft-nyi egyszeri, többszöri sokszori bagó, hanem egy kicsit testesebb összeg, de van és volt kiegészítő biztosításra lehetőség, ami nálunk csak most lett, amikor alig van aki meg tudja fizetni.
A jövedelméhez képest ez azért nem terheli meg a németországi kisembert sem, pedig most náluk is rosszabb, mint volt.

Minden mással egyetértek, de mégis azt gondolom, hogy nem kéne annyira félni a segédnővér p....jától, mert ez a lezüllés rosszabb a nincsnél is. Van azért ahol megkövetelik a tisztességes szegényes, de emberséges ellátást.
Ettől függetlenül véletlenek, egyszeri fatális történések mindig voltak és lesznek is.

karamellcuki (törölt) 2012.10.02. 16:47:19

@Dr.laikus PhD: Tudod mennyi a német minimál bér?
Mennyi az eü hozzájárulás a német minimál béresnek?

asabac 2012.10.04. 12:43:05

@Tempus-Anh: Az előre odaadott pénz nem hálapénz, hanem vérlázító sértés! Én a fejéhez vágnám az ilyen anyukának, aki meg van győződve arról, hogy mindenki gyalázatos szemétláda, csak külön pénzért végzi el tisztességesen a dolgát. Valamint arról, hogy neki, családjának mindig több és jobb jár, mint más halandónak.

2012.10.04. 21:36:10

@asabac: Jaj, de szigorú tetszik lenni! Nekem még sose vágták a fejemhez az előre odaadott pénzt, sőt, láthatóan szívesen fogadták, páran el is várták előre. Nem vettem észre, hogy bárki megsértődött volna. Ha ennyire sértené az orvosokat ez a helyzet, akkor senki nem fogadná el előre, és a betegek sem adnának előre. Szóval kettőn áll a vásár!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása