Vérnyomást csökkent a tej

2012.09.10. 16:00

42921bf77c0f4e4d351ccce0e19986bd.jpgA tejfogyasztás csökkenti a hipertóniát, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.

A tejfogyasztás csökkenti a hipertóniát, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját. A tejfogyasztás segít megelőzni és mérsékelni a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – derül ki a Gyógyhatású és Funkcionális Élelmiszerek Intézetének (Institute of Nutraceuticals and Functional Foods, INAF) kutatásából.  A szerző, Yves Pouliot professzor tanulmánya rávilágít arra, hogy az élelmiszerek közül a tejben és tejtermékekben találhatók meg a legnagyobb számban az ún. bioaktív peptidek, azaz széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek kiemelt szerepet játszanak a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.  A peptidek mellett a tej gazdag kalcium, D-vitamin, magnézium és káliumtartalma is kedvező hatással van a napjainkban egyre gyakrabban magas értéket mutató vérnyomás értékekre.

 

Hogyan hat a tej a vérnyomásra?

 

A több összetevőből álló tej és tejtermékek fontos szerepet játszanak a vérnyomás kezelésében. Elsősorban a tejben és tejtermékekben, köztük a sajtban is nagy számban megtalálható úgynevezett bioaktív peptidek segítik elő a vérnyomás normalizálását és súlyos esetekben a magas vérnyomás csökkentését.  Minden tejsavófehérje tartalmazza ezeket a különleges bioaktív peptideket, melyek a vese által termelt és a magas vérnyomás kialakulásáért felelős ACE (Angiotensin-1-Converting Enzyme) enzim működését gátolják. Ezen hatásmechanizmussal működő vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel is gyakran kezelik a betegséget. A peptidek vérnyomást szabályozó folyamatokban betöltött szerepét egy 623 fő részvételével végzett, 9 vizsgálatból álló kutatás is megerősítette. A tejjel és tejtermékekkel bevitt peptidek hatására az emberi vérnyomást mutató két érték közül az első érték (a szisztolés) 4,8 Hgmm-rel, míg a második érték (a diasztolés) 2,2 Hgmm-rel csökkent tartósan.

 

Természetes vérnyomáscsökkentők 

 

A tejben található egyéb tápanyagok, mint a kalcium, a magnézium, a D-vitamin, valamint a kálium szintén jó hatással vannak a vérnyomás normalizálására. Nemrég dán kutatók vizsgálták a D-vitamin vérnyomáscsökkentő szerepét. A kutatók megfigyelték, hogy a sötétebb téli hónapokban a D-vitamin hiánya miatt emelkedik a vérnyomás, ám azon a vitamin pótlásával változtatni lehet. A Baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói a magnéziumról jelentették ki, hogy van összefüggés e nyomelem szervezetben található mennyisége és a vérnyomás között.

 

A titokzatos összetevő: bioaktív peptid

 

A bioaktív peptidek olyan széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek az emésztőcsatornában folyó emésztés és az élelmiszer-feldolgozás közben szabadulnak fel. A peptideket a tudomány gyógyhatású és funkcionális élelmiszer összetevőként tartja számon, mivel elősegítik a szervezet egészségének megőrzését, csökkentik a betegségek kockázatát, valamint antioxidáns, rákellenes, antimikrobiális, fájdalomcsillapító és koleszterincsökkentő hatásuk is van.

 

1 pohár tej 2 problémára

 

 Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy az alacsony kalciumbevitel testsúlygyarapodáshoz vezethet, a túlsúly viszont jelentősen hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. A Medicine & Science in Sports and Exercise c. szaklapban 2011-ben publikált kutatás is megerősíti, hogy a tejfogyasztással csökkenthető a testsúly. Miközben a kalcium bevitel nő, a testsúly ezzel arányosan csökken, ami azt is jelenti, hogy a tejen és tejterméken diétázók sikeresebben érik el a kívánt fogyást, miközben a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is gátolják, vagyis egy-egy pohár tej elfogyasztásával naponta, egyszerre 2 problémára is megoldást találnak. A Dairy Nutrition által közölt kutatásból kiderül, hogy már 10 kg fogyással akár 20 Hgmm-rel is csökkenthető a vérnyomás.

 

Tej kontra szív - és érrendszeri betegségek 

 

A tej nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések két legsúlyosabb rizikófaktora, a túlsúly és a magas vérnyomás ellen nyújt védelmet. Rendszeres fogyasztása a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti. Bizonyított, hogy a tejben lévő tápanyagok jótékony hatása csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolva ezzel a diabétesz kialakulását, ami szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések (stroke, szívroham) egyik kiváltó oka. A rizikófaktorok csökkentésére a tej természetes megoldást ad. Napi rendszeres fogyasztása a ma már vezető haláloknak számító betegségek egyik ellenszere lehetne.

 

 Premier Kommunikáció

 

Forrás: patikamagazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2012.09.11. 13:36:20

Érdekes dolog ez a tej téma, én is kicsit utána néztem, mert mi rendszeresen iszunk, szeretjük, de sok tévhit van vele kapcsolatban. Itt érdemes olvasgatni, válaszolni a kérdésekre... fon.gs/milkgame/

Tempus-Anh 2012.09.11. 19:07:03

A tejen és tejterméken diétázók lefogynak...

Hm, egy már korábban elsütött vicc jut eszembe...

Biológiaóra, bejön a tanár, a katedrára helyez három poharat, mindhárom félig van vízzel. Egyikbe gint tölt, a másikba vodkát, a harmadikba konyakot.
Három giliszta is előkerül hamarosan, beletesz egyet-egyet a poharakba, mire mindhárom állat kinyiffan.
A tanár levonja a végkövetkeztetést: a három pohár közös eleme, a víz ölte meg a gilisztákat.

Tehát a tej fogyasztja le az embert, ha tejen kívül semmi mást nem fogyaszt, ja...
Rendben.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása