Ha lankad a férfivágy

2012.09.10. 12:30

dreamstime_l_21137729.jpgA férfiak szexmániások lennének, és bármikor készen állnak a szerelmeskedésre egy csinos nővel? Emiatt szükségszerűen többre is vágynak a szexben, mint a párjuk?

 A férfiak szexmániások lennének, és bármikor készen állnak a szerelmeskedésre egy csinos nővel? Emiatt szükségszerűen többre is vágynak a szexben, mint a párjuk? Ez olyannyira elfogadott sztereotípia, hogy a nők nagy többsége úgy gondolja: a férfivágyak határozottan felette állnak az övékének. És ha a férfiember tartósan kéreti magát az ágyban, a nők gyakran úgy vélik, hogy a probléma biztosan tőlük ered… Pedig tévedés.

Szuperment játszani – már nem érdekli őket!   A valóság azonban a fentieknél árnyaltabb képet mutat. A férfiak napjainkban többet aggódnak a vágy hiánya miatt, mint azelőtt, kevésbé stresszes világunkban. Ha viszont „szuper-szeretők”, mind csak élvhajhászok lennének? A szexuálpszichológusok megkérdőjelezik ennek az elképzelésnek a valóságtartalmát, és nem feltétlenül ragaszkodnak az igenlő válaszhoz. A férfiak többsége nem hasonlít a nők által bálványozott filmhősökhöz, akik mindig átlagon felül teljesítenek az ágyban. A gyengébb nem képviselői pedig rosszul teszik, amikor magukat hibáztatják a férfivágy lankadása miatt, hiszen a férfiaknak is megvannak a gyengeségeik. De melyek ezek, milyen okokra vezethetők vissza, és hogyan kezeljük őket?      

 

Ha a vágy lankadásának fizilógiai oka van… 

 

 Túlterheltség a munkahelyen, kevés pihenőidő nappal, rossz alvás éjjel… Ez jut ki a legtöbb aktívan dolgozó férfinak, ezért van okuk rá, ha fáradtak. Amellett időszakos „betegség” is lehet, ha a „szuper-apuka” éppúgy nem működik, mint a „szuper-szerető”. Mi több, amennyiben egy koron túl az egészsége sem éppen kifogástalan, kezelik például a magas vérnyomását, a libidója sincs a „topon”. Végezetül a nemi vágy lankadásának a hormonok is okai lehetnek, különösen 50-en felül. Hiába beszélünk kevesebbet róla, a férfiklimax, a tesztoszteron nevű férfihormon termelődésének csökkenése miatt, valós problémát jelent.

 

 Jó tanácsok:     

 

- Tartós, nagyfokú fáradtság esetén a férfiaknál, éppúgy, mint a nőknél, egy dolog használ a kiegyensúlyozott szex szempontjából is: a kevésbé stresszes élet, több pihenés és alvás.   

 

- Mindkét félnek tudatosítania kell magában, hogy minél kipihentebb, annál jobban sikerül az egymásra találás az ágyban.    

 

- Amellett a nők, ha a párjuk időnként húzódozik, derítsék fel azokat a perceket, amikor az jó formában van. És ha ez reggel, egy jól átaludt éjszaka után következik be, mutatkozzanak befogadónak – ne a várható, napi gondokkal foglalkozzanak.    

 

- Ha viszont a férfihormon csökkenéséről van szó, már nehezebb a természet ellen harcolni. De akkor is lehet stimulálni a vágyat: még sok év után is bizonyára maradnak még kipróbálatlan dolgok a szex terén, melyeket érdemes együtt felfedezni…  

 

Általában nem csak az egyik fél problémája…  

 

Fel kell tenni magunkban a kérdést: mi okozhatja ezeket az „üresjáratokat” a szexben, és jöjjünk rá, hogy az mindkét félen múlik!  Mert a probléma a pár számára vetődik fel, a nem kielégítő szexuális teljesítményért hiába aggódik a legtöbbször csak a férfi. – figyelmeztetnek a pszichológusok. Gyakran nehéz megállapítani, hogy melyik félnél csökkent a vágy először, ami aláásta a kapcsolatot, és így elnyomta a társa libidóját is. Célszerű együtt keresni a kiváltó okot, azaz, mi indította el valójában a folyamatot. Pld. a gyermek születése, és az átmenet a szeretői státuszból a szülőibe, vagy a hétköznapok feszített ritmusa, mely kevés időt hagy az egymáshoz való közeledésre. De egyik esetben sem szabad a felelősséget csak az egyik félre hárítani. 

 

Jó tanácsok:

 

 A nagyon őszinte kérdésfeltevés hasznos ezekkel a kudarcokkal kapcsolatban: először külön-külön, azután együtt, hogy megtaláljuk az igazi válaszokat. A férfi nem akarja a szexet, csak a nőnek van hozzá kedve? Lehet, hogy a nő csak a férfi szerelmének bizonyítását akarja látni, de az is lehet, hogy valóban szeretkezésre vágyik. A probléma az, hogy a férfiak sokszor nem tudják felmérni, hogy mit várnak el tőlük a nők. – állítják a szexológusok. Gyengédség, cirógatás, csók, ölelés… ezek a jelzések gyakran hiányoznak. Ha pedig tartósan kimaradnak esténként az ágyban, egyes férfiak könnyen lemondanak a dologról. A fő cél emiatt az legyen, hogy a felek újból határozzák meg egymás elvárásait érzelmi és szexuális téren, csökkentve az esetleges frusztráció, vagy az ismétlődő kudarc esélyét.

 

És ha a levertség az oka?

 

Lehet, hogy a férfinak egyszerűen csak túl sok a gondja, és levert… A stressz megöli a vágyat, ez jól ismert jelenség. És ha még depresszióval is jár, amellett a férfi gyógyszert is szed rá, mindez visszafogja a libidót. Miközben azzal küszködik, ami napi gondjainak megoldását jelentené, bizonyára az is gyötri, hogy inkább a párját kellene vigasztalnia… Ha pedig félig-meddig már beállt az „üzemzavar”, hosszú ideig nem mer kezdeményezni.

 

 Jó tanácsok:   

 

- Főleg ne legyünk türelmetlenek! A nő gondoljon arra, hogy a probléma valószínűleg nem az ő hibája, hiszen nem hanyagolta el magát, és bizonyára nem kevésbé kívánatos, mint azelőtt. 

 

- De lehet, hogy a férfi hibája sem: megteszi, ami tőle telik, de az adott időben nem tud megbirkózni egyéb, súlyos gondjaival. Ha azt látjuk, hogy levert és szorong, beszéljük meg vele az okokat kissé ellazultabb állapotában, hogy rávezessük, miként segíthetnénk neki.   

 

- Utána próbáljuk meglepni valamilyen újdonsággal, hogy jobban elengedje magát. Az lehet pld. egy lágy masszírozás is – ha segít rajta, és újra kéri, nyert ügyünk van!  

 

 

A kudarc pszichés alapon 

 

 A szexfilmek, a lágy és kemény pornók világa mára már kiteljesedett, mindennapossá vált, különösen az interneten. Irreális képet mutatnak a szexről, és gyakran megbénítják a szexuális vágyat, ahelyett, hogy stimulálnák.  A probléma egyúttal megkétszereződik a szerepek újraelosztásával: a mai hölgyek jobban kifejezésre juttatják vágyaikat, igényeiket, és kezdeményezőbbek szexuális téren, mint több évtizeddel ezelőtt - ami bizonyos szempontból megfélemlíthet, zavarba ejtheti a partnert (alkatától függően). És a férfiaknál emiatt könnyebben elillan a vágy? A szexuálpszichológusok szerint valóban kedvezőtlenül hat rájuk az ilyen fajta női magatartás. 

 

Jó tanácsok: 

 

Nem is hinnénk, mennyire jellemző a férfiakra is az ingadozás a szexuális kezdeményezést illetően. Van úgy, hogy izzó szenvedélyt várnak a nőtől, ugyanakkor könnyen megijednek tőle. Pedig egy kis ravaszság elég lenne a nő részéről, és máris kész a siker! Tanácsos például aktívan indítani a szexuális együttlétet, közben passzivitást is színlelve, annak érdekében, hogy a férfi bátorítást kapjon, és végre úgy érezze: határozott volt, ő kezdeményezett.  

 

Galenus

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2012.09.10. 13:07:54

Komolyan ennyire szükséges volna az olvasói létszám növelése?

SzerződésSertés 2012.09.10. 19:59:40

Ennyi általános jótanácsot, amivel az összes nő a seggét törölheti ki, ha a párja töketlen... Még jó, hogy a gyertyafényes vacsit és a csipkehálóinget kihagytátok.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.10. 20:22:03

szerintem a viagrás rétes és a cialisos piskóta kimaradt :D

Tempus-Anh 2012.09.11. 18:13:09

Az ágyban nincs impotens pasi, csak ügyetlen, ronda, ápolatlan nő.
Ezt így tömören.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.11. 18:29:43

@Tempus-Anh: én úgy tudtam, hogy: "nincs ronda nő, csak kevés sör" :D

Irkutszk 2012.09.11. 19:44:46

Na jó, mivel ennyit beszéltek róla, elkezdtem olvasni az irományt. (A végéig sajnos nem jutottam, mert belealudtam. De legalább most kipihent vagyok!) Szóval, az igen tisztelt tanácsok mondatokból simán ki lehet hagyni a "férfi" szót, vagy esetleg felcserélni a nemeket a mondatokban. Ennyire sablonos az egész.

qbr 2012.09.11. 22:54:39

@Irkutszk: Szerintem ez nem növeli, hanem csökkenti az olvasói létszámot. Az utóbbi hónapokban már egyébként is egyre ritkábban volt olvasói levél, márpedig kb. ezekért járt ide minden laikus és szakember, nem ezekért a nudli, összekapart cikkekért.

Laikusoknak is számos frissebb, jobb, gazdagabb és mélyebb oldal áll rendelkezésére, szakembereket pedig ez nem igazán érdekli.

Nem is az új dizájnnal van a baj, hanem azzal, hogy nem válik ketté eléggé a mesterségesen generált, és az olvasók által előállított tartalom. Nincs baj azzal, hogy az előbbi is előtérbe van tolva (még akkor sem, ha nem magas a minősége), de bosszantó, hogy keveredik az utóbbival.

A cikkhez meg a jótanácsok mellé: dohányzás abbahagyása, vérnyomáscsökkentők szedése, cukorbetegség kezelése, péniszpumpa...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása