Attól, hogy vak, még nem hülye

2012.09.04. 07:59

vak_ember.pngA legnagyobb baj az volt, hogy meg sem próbáltak vele kommunikálni, meg sem próbálták elfogadni, hogy attól, hogy Apa vak, még nem értelmi fogyatékos, és nem értették, hogy ha így kezelik, az megalázó a számára.

 

Kedves Praxis blog!

 

Írtam már ide egy pozitív posztot a szolnoki kórházról. Most nem az én saját, hanem az Édesapám esetét szeretném megírni. Nem negatív posztnak szánom, és nem szeretnék senkit sem szidni, csak szeretném felhívni erre a figyelmet, mert úgy látszik, ez egyes helyeken még problémát jelent. És ez nem pénzkérdés. 

 

Édesapám vak. Idén januárban szívinfarktust kapott, ami miatt júniusban bypass műtétre volt szüksége Szegeden. A műtét rendben lezajlott, és Édesapám itthon lábadozott. Sajnos kórházba kellett szállítani, mert az operált lába, amiből az eret vették a bypass műtéthez, orbáncos lett. Így került a szolnoki Hetényi Géza Kórház bőrgyógyászati osztályára. 

 

 vak_ember.png

A probléma nem az ellátással volt, az maximálisan rendben volt, és köszönet illet érte mindenkit, aki ebben részt vett, minden egyes orvos és nővér maximálisan a szakmája csúcsát nyújtotta. A probléma az volt, hogy Édesapám vaksága miatt őt sajnos nem kezelték teljes értékű emberként. Nagyon úgy tűnt, mintha nem vennék őt emberszámba, és nem néznék ki belőle, hogy megérti, amit mondanak neki. Ezért nem is mondtak neki semmit. Szó szerint semmit. A kezelőorvosa a látogatóknak elmondta, milyen Édesapám állapota, és hogy mi várható, de hozzá egy szót sem szólt, még ha kérdezte sem. Az Édesapámat meglátogató, az ő állapotáról érdeklődő Édesanyámat kihívta a folyosóra, hogy Apa még véletlenül se hallja, mit mond. Miért? Szerencsétlen hülye vak úgysem értené? 

 

 Amikor ma hazaengedték, és Anyu megérkezett érte, megkérdezte, hogy indulhatnak - e. Apa azt mondta, nem, mert nem engedték neki, hogy aláírja a papírokat, pedig háromszor is kérte a nővért, de az csak azt hajtogatta, hogy majd ha a "gondviselője" megérkezik, ő aláírja. Mi az, hogy gondviselője? Kérdem én. Apám nincs gyámság alatt, és igenis attól, hogy vak, még alá tud írni, ha megmutatják neki a vonalat (csak annyi lenne, hogy valaki odateszi az ujját, és ő leírja a nevét.) Anya ezt meg is jegyezte, de meg kell mondanom, nem nővérhez beszélt, hanem csak egy jóbaráthoz, aki őt elkísérte. Erre egy nővér teljesen felháborodva, elég bicskanyitogató stílusban köszönés nélkül berontott, és megszólalt, hogy 

"Nem azért nem hagytuk, hogy aláírja!!!" Édesanyám csak ránézett a nővérre, és halkan megszólalt: - "Jónapot kívánok." Ha már a nővérnek nem sikerült köszönni, ugye, ráadásul rátámad anyára, mikor nem is hozzá beszéltek előzőleg. Erre gondolom, elszégyellte magát, mert bement az orvoshoz, és rövidesen szólították. Odaadták elé a papírt, és anya megmutatta neki a vonalat, hogy merre induljon. Érdekes módon, a harmadik lap után már a nővér vette át, hogy megmutassa, tehát nem volt ez olyan bonyolult. 

 

A legnagyobb baj az volt, hogy meg sem próbáltak vele kommunikálni, meg sem próbálták elfogadni, hogy attól, hogy Apa vak, még nem értelmi fogyatékos, és nem értették, hogy ha így kezelik, az megalázó a számára. Ha valaki nem tud egy vak emberhez viszonyulni, az érthető. De az, hogy nővér, vagy orvos létére meg sem próbálja megérteni, és eleve lenézi, az azért nem túl kedves. Csak annyit szeretnék kérni, hogy ha valaki nem is biztos benne, hogy kéne egy vak embernek megmagyarázni, hogy hol írjon alá egy papírt- azért ne kezelje azt az embert komplett hülyének, és ne várja el, hogy minden ilyen "szerencsétlennek" legyen egy gyámja, mert általában nem igényelnek gyámságot. 

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Még egyszer hangsúlyoznám, ez nem a bőrgyógyászat becsmérlése akart lenni. Szakmailag mindent megtettek, mindössze magára a problémára szerettem volna felhívni a figyelmet, és elmondani, hogy hogyan kezeljék azt. A kommunikáció hiánya nemcsak a vak emberek esetében probléma az egészségügyben, holott sokmindent megoldana. És ez nem kerül pénzbe. 

 

Üdvözlettel, 

 

Judit

 

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

gránát.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büdösbanya 2012.09.04. 08:20:55

Az aláírós részhez szeretnék hozzászólni: javaslom, hogy az édesapja ne ragaszkodjon ahhoz a megoldáshoz, hogy "csak oda kell tenni az ujját a vonalhoz, és akkor ő aláírja". Ez a művelet "életveszélyes", mi van, ha a háza adásvételi szerződését, vagy más, számára hátrányos tartalmú okiratot íratnak alá vele ilyen módon? Nem véletlen, hogy a látásképtelen személyek "sima" aláírása a jog szerint érvénytelen: azt két tanúnak hitelesítenie kell, és ami a legfontosabb: az okiratból ki kell tűnnie annak is, hogy a tanúk egyike az irat tartalmát az aláírónak megmagyarázta!

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.04. 08:29:40

az egy dolog, hogy alá tud írni, de nem tudja elolvasni, mit ír alá.
mindig kell valaki mellé, aki az "ő oldalán áll".

agi02 2012.09.04. 10:25:02

Általában a nem sérült betegek sem mondanak túl sok mindent. Azt, hogy nem hagyták aláíratni az édesapáddal a papírokat az meg az ő érdekét védi.
Mi lett volna ha én beslattyogok egy előre megírt végrendelettel, amiben én vagyok minden vagyonának az örököse és azt mondom édesapádnak, hogy én vagyok a nővérke ez a kiléptető papír és itt írja alá....

breki11 2012.09.04. 10:31:55

én értem, de látom hogy nem mindenki

VIC20 2012.09.04. 10:41:16

Kedves Judit!

Legközelebb, mielőtt orbitális baromságait kifröcsögi, legyen szíves elgondolkodni azon, hogy mit jelent az, hogy valaki egy nyilatkozatot tartalmazó okiratot aláír. Ha nem menne, segítek: elolvasta, megértette, elfogadja. Jelen esetben az első pontnál bukik az egész.

Valójában a fordítottján lehetne ki- és fennakadni: ha egy szerencsétlen vakkal játsszák el azt a kutyakomédiát, hogy "de tessék szépen aláírni, itt az ujjamnál"...

protézisesh 2012.09.04. 10:58:45

@büdösbanya: pont erre gondoltam én is: oké, hogy a nevét le tudja írni, de honnét tudja, mit íratnak alá vele?

Intizar 2012.09.04. 11:05:19

@VIC20: Mi ez a csúnya vicsorgás?
Ki fröcsögött itt? A posztoló elsősorban azt nehezményezte, hogy nem beszéltek az apjával úgy, mint értelmes emberrel, sőt, kérdéseire sem válaszoltak.
Másodsorban azt, hogy nem írattak vele alá dolgokat. Nem hiszem el, hogy erre ne legyen kidolgozott eljárás - pl. tanú jelenlétében fölolvasni neki.
Mi ebben az "orbitális baromság"?
Igaz, én nem vagyok egészségügyi dolgozó, nem tartozom a "mundérhoz", de sehol nem találom posztoló véleményében a "fröcsögést". Annál inkább az ön hozzászólásában.

Sokorai_Atala 2012.09.04. 11:34:27

Azt hiszem, hogy nem engedték aláírni, azzal az édesapa jogait védték, jobb ha van ott egy saját családtag is, aki egyetért a szignálással, felolvasás után (úgy tudom volt róla szó, hogy lesz erről törvény, pont a vak emberek védelmében)
Azt, hogy miért voltak modortalanok és miért nem tájékoztattak, nem értem, de ezzel sokszor találkozunk a mindennapokban sajnos és nem pusztán az egészségügyben.

panka 2012.09.04. 12:26:21

Mondjuk én azt sem nagyon értem, hogy hogyan tehettek meg az édesapjáért mindent szakmailag, ha nem beszéltek vele. Pl. hogy adtak neki enni? Odatették mellé az ételt, és vagy megtalálta, vagy nem? Vagy a szájába tolták a kanalat, majdcsak észreveszi, hogy ki kell nyitni? Szóval szerintem ez kommunikáció nélkül nem megy. Vagy volt kommunikáció, vagy nem volt rendben minden szakmailag. Gondolom.

vojzi 2012.09.04. 12:29:20

Jó de ha meg aláíratták volna egy vak emberrel azt a papírt amit el sem tud olvasni, akkor meg arról szólt volna a poszt... Az orvos/nővér helyében én sem hagytam volna max elmagyarázom a vak bácsinak, hogy azért nem írhatja alá mert... legalább egy családtag lássa mit ír alá.

Dr.laikus PhD 2012.09.04. 12:38:28

Nem tudom jogilag mi akadálya van, hogy a zárójelentés átvételét miért is ne lehetne aláírnia.

Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem tudjuk hogyan kell fogyatékkal élővel bánni, foglalkozni.

Mindenki zavarban van, egy kalap alá veszi a gondnokságra szorulót egy képesség hiányával ami a belátó és értő képességet egyáltalán nem akadályozza.

Van a családban fogyatékkal élő több doktorátussal rendelkező.
Már fiatal korában meg kellett tanulja, hogy tenni magáért ő tud csak.
Kérni kell és adatik - a legtöbb esetben.
Nyilván egy vak esetén (bocsánat én sem tudom mit kéne írnom a szó helyett) nekik kell ebben a csak saját magára gondoló társadalomban elérni, hogy braille írással is olvasható legyen, vagy kötelezően telepítsék a vakok számára is felolvasó hitelesnek elfogadható számítógépes programot.
Van ugyanis, létezik.

Elég jó érdekérvényesítő egyébként a vakok szervezete, ez is egy olyan, akár minden napos probléma amin lehetne segíteni.

Esetleg felvilágosító tanfolyamot nővérnek, orvosnak, hogy a felvilágosítástól félnie nem kell, a látás hiánya más, egyébként az ő számára triviliális, de egy vak emberrel összehasonlított képesség, mint az emlékezet, szaglás, tapintás sokkal-sokkal többet ad és nyújt becsaphatatlanul, mint un. egészséges embertársainak.

dusomoja 2012.09.04. 12:47:36

@VIC20: Esetleg felolvasni neki két tanúval?

Dr.laikus PhD 2012.09.04. 12:54:17

@vojzi:

Szóval minden olyan papírt amihez a beteg beleegyezése kell, ott az orvos nem csak a papírt adja az ember kezébe, hanem alaposan megbeszéli, elmagyarázza (van jogunk, lehetőségünk kérdezni, időnk is van rá), majd lehetőséget kapunk, hogy alaposan átolvassuk, megemésszük és még kérdezzünk.
Aztán aláírva kell a nővérpultra rakni.

Utcáról éjszaka behozott betegnek felolvasták, hogy mi történhet vele, ha beleegyezik a műtétbe és ha nem....
Tekintve, hogy a daganata a hallóidegén is feküdt, hallhattuk hogyan is megy ez egy agydaganat megoperálása előtt azonnal, sürgősségi alapon.
ÁEK persze.
Ezt máshol is meg tudják tenni, a szakmai ellátás nyilván itt a legjobb, de az emberi hozzáállás is kiemelkedő.
Követelmény kérdése csak.

Keveset keresnek, sokat dolgoznak, mert mosolyogva teszik, ezért senki nem engedi meg magának, hogy nővért ugymond csicskáztasson.
Pedig naponta fürdetnek ha kell, sokszor 5-6 beteget amikor még önellátó.
Etetnek és itatnak is, mert egy napig biztosan különleges elbánást igényel az intenzívről felhozott beteg. Ügyelnek az infúziókra a fájdalomcsillapításra.

Tudtom Braioncelle /;))))/, hogy nekem mindenből a legjobb jut, de ha nem akkor kérdek, kérek és olvasok és húzom az időt a magam érdekében, hogy értsek és jól döntsek....

zellerlevél 2012.09.04. 18:24:51

MIndannyian tapasztaljuk, hogy bizonyos koron túl lévő, mondjuk ősz hajjal, kis nagyothallással, kisebb-nagyobb fizikai fogyatékossággal bíró embereket levegőnek néznek, nem merik őket megszólítani, feltételezik, hogy az értelmi képességeikkel is baj van...

Egyszerűen szólni kell: a rokonom nem lát/nagyothalló/idős/akármi, de teljesen tudatában van, hogy mi történik vele, kérem, hogy vele beszéljék meg a rá vonatkozó dolgokat.
Ez esetek többségében ez elegendő. ha nem, akkor meg nagyjából úgyis mindegy...

HideousGenius (törölt) 2012.09.04. 19:46:12

Szép jó estét!

Én írtam a posztot, azaz én fröcsögtem orbitális baromságokat. Az aláírás mizériába nem kellene ennyire görcsösen kapaszkodnia annak, aki fentebbi kommentjében ezekkel a szavakkal illeti a posztot. Nem fogta fel a lényeget. Az már csak a jéghegy csúcsa volt.

Már elnézést, de szerintem ne keverjünk össze egy kórházi zárójelentést egy adásvételi szerződéssel. Azt természetesen nem írná alá a kövesse az ujjam módszerrel. De egy zárójelentést, amiben laikus számára túl sok információ még akkor sincs, ha elolvassa, szerintem egy ilyet azért nem olyan nagy kunszt vele aláíratni.
De mint mondtam, az alapvető gond a hozzáállással volt, amit irányába tanúsítottak. Hülyének nézték egész idő alatt.

A kedvesnek éppen nem mondható fenti hozzászóló valószínű főnővér lehet. Egészségére, és én vagyok a hülye, és természetesen az én édesanyámat :D Köszöntem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.04. 19:56:12

@HideousGenius:
"szerintem ne keverjünk össze egy kórházi zárójelentést egy adásvételi szerződéssel. Azt természetesen nem írná alá a kövesse az ujjam módszerrel"

nyilván. de honnan tudja, hogy melyik melyik? főleg ha csak ellenérdekelt fél van mellette?

érted mondom, fogd fel.

kisvirag26 2012.09.04. 20:27:49

@Babette_:
Más egy orvosi zárójelentés és más egy olyan okirat, mint az adásvételi szerződés vagy a végrendelet. Ezek között a jog is különbséget tesz. Utóbbiak esetében a két tanú sem elég, közjegyző előtt kell egy vak embernek ezeket aláírnia.
A nővérnek pedig annyit kellett volna mondania - ha tényleg a saját védelmében nem íratták csak alá vele a papírjait - hogy xy kérem, nemsokára jön a felesége, kérem, olvassák el és utána írja alá a zárójelentését. És így mindenki védve van. Empátia, emberség, odafigyelés, sokszor mintha pont ezen a területen hiányozna...
Egyébként pedig, ha nem tudjuk, hogyan segíthetünk, nem az lenne a legegyszerűbb, ha megkérdeznénk???

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.04. 20:30:37

@kisvirag26: "A nővérnek pedig annyit kellett volna mondania - ha tényleg a saját védelmében nem íratták csak alá vele a papírjait - hogy xy kérem, nemsokára jön a felesége, kérem, olvassák el és utána írja alá a zárójelentését"

igen, ez megoldás. de az nem megoldás, hogy a nővér odateszi az ujját, ő aláírja, és egyedül a nővér tudja, mit írt alá.

Tempus-Anh 2012.09.04. 21:18:13

A nővér helyesen járt el.
Ha teszem azt a család azon veszi észre magát, hogy egy őket kitagadó végrendelettel megjelenik valaki, amin a papa aláírása díszeleg, egészen más hangnemben hőzöngenének, mint a posztoló fentebb.
Egyszerűen beperelnék a kórházat, a főorvost, hogy engedhetett meg ilyesmit a jelzett osztályán.
Vakok, gyengénlátók aláírását speciális jogszabály védi/szabályozza, ezt az őt kezelő orvos és a nővér is jól tudta.
Karó Juditka, leülhetsz...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.04. 23:24:09

én még betegként nem írtam alá semmilyen papírt, de hazabocsájtáskor milyen papírt kell aláírjon a kedves beteg?
mert a zárójelentést biztos nem, azt csak az orvosok írják alá?
a felvételkor bele kell egyezni egybe s másba de hazamenetelkor? mibe?
én mindig a kezébe nyomtam a zárót (kat) a recepteket meg az igazolást a kórházi bentfekvésről és annyi, aláírást csak segédeszközre kértünk (de azt is a gipszmester intézte nem az orvos)

Dr.laikus PhD 2012.09.05. 04:37:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Én is az adminisztrátortól kaptam meg minden papírom, de az átvétel tényét alá kellet írni.

Tempus-Anh 2012.09.05. 12:05:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Szia kedves kollegám, nálunk van olyan a beleegyező nyilatkozat hátán, hogy kórházból távozó beteg nyilatkozata, amit a beteg úgyszintén aláír, ezúttal távozáskor. Ebben azt ismeri el, hogy tájékoztatva volt a távozást követő életviteli utasításokról, tudomásul vette az ambulánsan ajánlott gyógyszerekről kapott információkat, ezek szedésének szükségességét és azt, hogy hosszú távon nyomonkövetendő a betegsége, kontrollokra visszavárják.
Ez is egy minőségirányítási nyomtatvány. Valószínűleg ilyet írattak alá a papával.

Braincelle 2012.09.05. 17:42:17

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nálunk olyan papírt ír alá, hogy átvette a zárójelentés és visszakapta a korábbi orvosi dokumentációt.

Azt értem, hogy nem az volt a legfontosabb dolog, vagy a legnagyobb sérelem, hogy nem hagyták vele aláíratni a papírt. Amit írtak, hogy nem válaszoltak a vak ember kérdéseire, az persze nem jó. Ez az egész amúgy Magyarországon elég fura és pont az időseknél a legvisszásabb. Jog szerint a beteg hozzátartozójának csak a beteg jelenlétében, a beteg által előzetesen megengedett dolgokat lehet elmondani. De nálunk ez valahogy nem így van, sem orvosi, sem beteg részről. Egyszerűen a hozzátartozók leszólítják az embert és teljesen természetes módon kérnek tájékoztatást a beteg állapotáról, sőt, sokszor több különböző jön, más időkben, és meg vannak döbbenve, hogy ha azt mondja az ember, hogy tessék megkérdezni azt a rokont, akivel beszéltem. Ez valahogy annyira mindennapi gyakorlat, mindkét félben benne van, pedig nem biztos, hogy jó. Nyilván pont az idősek a nehéz csoport ebből a szempontból, mert oké, nem demens, de sokszor a fiatalok segítenek be, kérik a vizsgálati időpontokat, ellenőrzik, hogy az idősek bevették-e a gyógyszert. Mindensetre szerintem ez egy még kialakulatlan dolog, de ahogy a társadalom idősödni fog, formálódik majd orvos és beteg részről is.

Na, ennyit erről. A papír aláírásos problémafelvetést nem értem. Tudták, hogy jön a család, megvárták őket az aláírással, ez így teljesen korrekt szerintem, hogy vállalták volna fel azt aláíratnak vele valamit, amit nem lát? Bakker, és ha valamiért elégedetlen a család és per lesz a dologból, és azt fogják állítani, hogy hazugság van a zárójelentésen, vagy ellopták a korábbi papírjait vagy bármi, és csak mellékesen kiderül, hogy a vak beteggel aláírattak egy papírt, aminek a tartalmáról nem lehetett meggyőződve, a jogászok kapásból le fognak menni hídba, hogy ez törvénysértés. És a beteg ezzel a kérdéssel még sosem találkozott? Nem érti meg, hogy hivatalos dokumentumot "csak egy zárójelentést" nem lehet csak úgy vakon aláírni, és aki ezt nem engedte, az az ő és a munkáltató (ez esetben egymásnak még csak nem is ellentmondó) érdekét védte? Azért ha ezt a beteg nem értette meg, akkor lehet, hogy én is szívesebben magyaráznám a hozzátartozóknak a gyógyszerelést meg hogy mi a baja (a beteg kérdéseire ettől még persze illett volna válaszolni, és partnerként venni).

DreamerX 2012.09.06. 10:41:43

@zellerlevél: Nem kell ehhez idősnek lenni, elég ha az ember gyermeket vár. Saját tapasztalat. :D

A papír aláíratásával kapcsolatban:
Először is szerintem a posztoló és családja a gondviselő megfogalmazáson akadt fenn, mert - ahogy írja - az apja nincsen gyámság alatt. Igen, fel lehetett volna olvasni, esetleg arra jár a betegjogi képviselő, és ő ugye elvileg a beteg pártján van. Vagy csak elvileg? De sokkal kényelmesebb dolog megvárni a hozzátartozót, és akkor majd ők elolvassák neki, ezzel sem az eü. személyzetnek van munkája. De ha még tényleg nincs is rá idejük, akkor is lehet mondani egy mondatot, hogy mért lenne célszerű megvárnia családot. De nem. Mert ugye a bácsi vak, akkor minek neki bármit is megmagyarázni ...

A tájékoztatásról:
Igen, ez alapvető probléma. A magyar egészségügyben a beteget szinte soha nem tekintik partnernek, mintha előre eldöntenék, hogy nem képes vele megbirkózni, és a nehéz híreket a hozzátartozóknak mondják el. Nem egy idős ember haldoklott úgy a környezetemben, hogy csak a családja tudta, hogy mi baja, és az illető meg nem, vagy csak homályos infokat kapott. Fordítva kéne!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.09.06. 10:46:53

De sokkal kényelmesebb dolog megvárni a hozzátartozót
nem úgy van az, az aki elolvassa neki az felelősséggel tartozik, és alá is kellene írja, hogy ő volt az aki felolvasta. mivel itt két oldal van: orvos, nővér, kórház, az egyik oldalon, beteg és család a másik oldalon. ha az orvos olvassa fel a betegnek akkor kétszer lesz ott az aláírása, egyszer mint aki elmagyarázta és egyszer mint aki felolvasta, ez jogilag nem OK.a két aláírás a két külön oldaltól kell szerepeljen
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása