Elege van a hülye betegekből

2012.08.25. 10:59

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre.

 

Tisztelt Olvasók!

 

Sajnos nekem is van rossz tapasztalom a magyar egészségüggyel, illetve az orvosokkal kapcsolatban. Most viszont egy olyan esetet írok le, amikor a mérleg nyelvét egy másik ORVOS visszabillentette.

 Névtelen_2.jpg

Dunakeszin lakom, 2012. augusztus 12-én, vasárnap hajnali fél 2kor párom rosszul érzete magát, s hogy mielőbb orvoshoz kerüljön, nem kihívtam az ügyeletet, hanem magam vittem be autóval. Az orvos és az ápoló aludtak, csöngetésre ébredtek, majd engedtek be.

Az orvos (?), fekete rövidnadrágban, ujjatlan fekete pólóban (látszott, hogy leszakították a rövid ujjakat a pólóról), ami nem mellesleg, mint a szita-lyukas volt! Kopasz, kigyúrt, inkább néztem volna erő-embernek, típusú ember jött be a rendelőbe, s flegmán, ránk sem nézve megkérdezte: mi van?

 

Páromnak fejfájása volt, szédült, gyomrát fájlalta, rossz közérzete volt. Az ‘orvos’ elhúzta a száját, majd vizsgálat gyanánt álló helyzetben kinyújtatta előre mind két karját a páromnak, s 3-5 mp múlva elvégzettnek tekintette a kivizsgálást. Tehát nem csinált mást!!!!

Nem mondott semmit, aláírta a nővérke által kitöltött lapot, s mély, sértődött hallgatásba burkolózott.  Vártunk, vártunk, de csak nem mondott semmit, majd a nővér megkérdezte, hol lakik a párom, mert a lakcím kártyán pesti cím van, és akkor most hova küldesse a mentővel?

Ekkor fordultam én tanácstalanul az ‘orvoshoz’, felvilágosításért, aggodalommal a hangomban.

 

A válasz nagyon kelletlenül érkezett: “2 napja agyérgörcse volt, agyának azon területe elhalt, neki már mindegy!” Döbbenetemben szólni sem tudtam egy darabig, majd megkérdeztem, mi a következő lépés? Válasza: majd a mentő elintézi. Várjuk meg a folyosón.

Kifelé menet az ügyeletes telefon megszólalt, anyuka 2,5 éves lázas kislányához hívta az ‘orvost’, aki morogva, csapkodva közölte, hogy elege van az ilyen hülyékből – mint mi és az aggódó anyuka.

 

Szerencsére a mentős rögtön vérnyomást mért (170/110 volt), s gyorsan bevitték a Honvéd kórházba. Ott megkapta azt az ellátást, ami minden magyar és TB-t fizető polgárnak jár. A számára kijelölt, nagyon kedves fiatal ORVOS tetőtől-talpig, lelkiismeretesen, szerteágazóan kivizsgálta, ahonnan reggel 7 óra után tudtunk hazajönni, további orvosi vizsgálatokra való beutalókkal! Az ORVOS többször kijött hozzánk a váróba, gyógyszert adott, érdeklődött,

van-e javulás!  Neki szívből köszönjük a törődést!

 

Most már csak azon aggódom, nehogy valaha annak az embernek a kezébe kerüljünk, aki a Dunakeszi SZTK ügyeletét látja el, mint sintér!

 

További jó egészséget mindnyájunknak!

 

B.Sz.

 

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

gránát.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Bio74 2012.08.25. 23:52:10

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?

Másrészről, kedves Hunhouse reakciója érdekelne, ha betérne hozzá egy morózus, kigyúrt, kissé hirtelenkedő, tépett pólójú kedves csákány, hogy bibis a combja töve és fáááááááj neki. Sőt azért fáj neki, mert egy másik orvos által felírt köpethajtó antiszérumot dörzsölt be oda, úgyhogy mán figyeli a doki minden mozdulatát.

szubjektiv 2012.08.25. 23:52:38

@zsázsika: Abszolút fenntartással kezelem az ilyen történeteket. Általában, ha reagálok ilyen sztorikra, mindig hozzáteszem, hogy: amennyiben igazak a leírtak. Az emberek ugyanis tapasztalataim szerint egész prózaian végtelenül ostobák, továbbá gond nélkül hazudnak.
Valamint én is emberekkel dolgozom, pontosan tudom, hogy az általuk előadott történet sokszor köszönő viszonyban sincs a valósággal.
De azt nem szeretem szó nélkül hagyni, mikor egészségügyi dolgozók, így orvosok is (legalábbis magukat annak beállítók) kommentjei arról szólnak, hogy örüljön a hülye beteg, hogy még él, és hogy meri számon kérni az orvostól, ápolótól a normális emberi hozzáállást.
Nekem is voltak hasonló tapasztalataim a munkámban, mikor igyekeztem nagyon segítőkész lenni és többet tettem az adott ügyfélért, mint ami a munkaköri kötelességem lett volna. Többször volt, hogy nem volt benne köszönet, mint hogy volt. De ettől nem gondolom, hogy bunkó parasztként viselkedhetnék a leghülyébb ügyféllel is akár.

szubjektiv 2012.08.26. 00:07:20

@szabidoki: Már bocs, de ha egy doktor az aki állati bunkó, annak mi köze van ahhoz, hogy az állam fizeti a bérét?

Miért is Fergionak kéne megoldási javaslatokat adni az egészségügy pocsék helyzetére?

Micsoda nagyképű hozzászólás volt ez!

Londonban a népek az orvosnak és a kórháznak fizetnek közvetlenül? Sőt a hivatalnokot is te fizeted? Vagy mégsem?

Tudod London az nem egy megnyomorított, volt szocialista, rettenetes örökségtől vergődő ország fővárosa.
Ez meg az.

Jah, és a jó modor, normális hozzáállás sehol nem pénzkérdés. Ez igaz. Ezt kéne sok orvosnak, nővérnek, egyéb egészségügyi dolgozónak is megérteni. De addig még hosszú az út.

szabidoki 2012.08.26. 00:11:05

@szubjektiv: érdekes módon itt a praxison még nem kommentelt egyetlen olyan ember sem, aki bunkó lett volna az ügyfeleivel, csodával határos módon mindenki a maximumot nyújtja (vagy még annál is többet), és nincs olyan poszt, ahol egy (de inkább több) ilyen komment ne érkezne. Én már annyira szeretnék találkozni veletek, mert eddig még nemigen jött össze, általában azokhoz a kollégáitokhoz volt szerencsém, akik (vélhetően) nem kommentelnek itt, és (épp ezért, vagy ki tudja, miért, de) elég bunkók.
Hol vagytok???

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 00:20:08

@Fergio: hát pl ha te villanyszerelő vagy és hajnal kettőkor felhívnak, hogy javítsd meg az eltört vízvezetéket akkor hogyan reagálsz? megnyugtatod, hogy semmi baj hívjon másik szakembert vagy ideges leszel?
ha meg kihívnak egy TV megszereléséhez és a műszerrel valami gyanus értéket mérsz és aszondod, hogy ezt be kell vinni a műhelybe mert itt nincs elég felszereltség hozzá, és majd ott jobban meg tudják mondani, hogy mi a baj az ugye felháborító?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 00:21:12

@Fergio: a BKV a buszsofőröknek ugyanannyit fizet mint a bértábla szerint egy főorvos fizetése, ugyanannyi tanulmányi idővel vagy nem?

szabidoki 2012.08.26. 00:27:18

@szubjektiv: Fergio arra panaszkodott, hogy nem szólhat bele, hogy az állam mire költse a pénzt, pedig ez nincs így, csak nyilván egyszerűbb itt osztani az észt, mint ténylegesen csinálni valami értelmeset.
Ha a szocialista örökség mentség a magyar hivatalnokok és bkv-ellenőrök bunkóságára, akkor miért nem mentség az egészségügyi dolgozók viselkedésére? Ők talán másik szocializmusban éltek korábban?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 00:30:08

@zsázsika: én az ilyenre simán kihívom a rendőrséget és megmondom a családnak, hogy egy civilizáltabb embert legyenek szívesek beküldeni. nem használ ez senkinek ha a beteg mellet vitatkozunk. az esetleges perek végett meg dokumentálom a kórlapon hányszor és kinek adtam felvilágosítást

szubjektiv 2012.08.26. 00:41:09

Kellemes dolog a cinizmus, tőlem sem áll távol.:)
De nem lehet, hogy ez azért van, mert inkább olyanok írnak ide, akik érzékenyebbek a lekezelő, bunkó viselkedésre, és a munkájukban, magánéletükben is a normalitást képviselik?
Persze igazságod is lehet, mert az ember márcsak olyan, hogy a maga szemében a gerendát sem, de a máséban ugye a szálkát is...
Én viszonylag gyakran olvasgatom a blogot de mindig meglep, hogy az orvosi oldal általában kioktató, lekezelő stílusban adja elő magát, tisztelet a kivételnek.

Ha te mindig csak bunkókkkal találkozol az ügyintézés különböző területein, akkor el kell gondolkoznod azon, hogy nincs-e benned valami, ami ezt determinálja:))

Például a legjobb barátnőm meg van győződve arról, hogy rendkívül udvarias, de valójában az udvariassága olyan szinten sértő, hogy már többször közöltem vele, hogy én az adott pénztáros, ügyintéző, pincér, akármi helyében már régen fejbevágtam volna.

guy2 2012.08.26. 00:41:26

Csak jelzem, hogy adblockot használok, úgyhogy amellett, hogy agyilag felbasz, rajtam nem keres az index egy fillért sem egy ilyen hihetetlen módon bulvár, semmire sem jó cikken. Értelmes tartalmat a parasztnak! :-).

szubjektiv 2012.08.26. 00:54:14

@szabidoki: Semmire sem mentség.Ellenben magyarázat a bkv ellenőrne, a butikban dolgozó eladókisasszonyra, a bankos asszonyságra és az orvosra is.
De lássuk be, hogy kevésbé fájó, ha bunkó az ellenőr, vagy primitív az eladó kisasszony és húzza a száját, ha a harmadik nadrágot próbáljuk fel, de elmegyünk vásárlás nélkül, mint amikor mondjuk az anyánk élet és halál között tartózkodik és az orvos azzal van elfoglalva, hogy ne zaklassuk már. Arról nem is beszélve, hogy nem fogunk eget-földet megmozgatni, hogy megkapjuk a 38-as méretű ruhát a cosmoban legutóbb látott modellből, de ha az anyánk élete a tét, akkor mindent bevetünk és nem értjük meg, hogy a nagy fehér varázsló miért csak komplett össztűz után hajlandó megműteni a nekünk oly fontos személyt.

mártus 2012.08.26. 02:25:46

@szabidoki: Egy fecske nem csinál nyarat. Én pl. lassan egy hónapja várom, hogy a kórház betegjogi képviselője visszatérjen a 3 hónapos nyári szabadságáról...Ha sokan várnának rá, talán lenne helyettese is...Aztán egy hete várom, hogy a kérvényezett leletmásolatokat lemásolják a részemre pénzért. Vajon miért kell erre annyit várni? (ezt meg is kérdeztem, de nem válaszoltak, csak ezt: akkor most kéri vagy nem kéri?!) Tömegesen jönnek a kérelmek, vagy kifogyott a festék a fénymásolóból? Egyáltalán miért kezelik titokként a vizsgálati eredményeket?

mártus 2012.08.26. 02:34:19

@szubjektiv: Bizony. Egyes munkakörök betöltésénél vannak alkalmassági vizsgálatok vagy kompetencia mérés. Az egészségügyben nincs ilyen?

VaTi 2012.08.26. 04:51:08

@Fergio: ha te a kommentemből azt értetted, hogy én örülök....hajrá szövegértés

VaTi 2012.08.26. 05:10:14

@szubjektiv: "Ha te mindig csak bunkókkkal találkozol az ügyintézés különböző területein, akkor el kell gondolkoznod azon, hogy nincs-e benned valami, ami ezt determinálja:))" én hényszer gondoltam erre, mikor a posztokban és főként a kommentekben arról megy a vekengés, hogy vele, szegény beteggel milyen csúúúúúnya udvariatlan hangnemben beszél minden orvos. Szóval ha a mondatodban az ügyintézést kicseréljük orvos-beteg találkozásra, akkor is fenntartod? :)

VaTi 2012.08.26. 05:18:36

A tegnap este született kommenteket végigolvasva rengetegen sérelmezik a hangnemet, de lesöprik az asztalról azokat az érveket, hogy az orvos lehet fáradt, kimerült, lehet, hogy a sokadik ügyeletét húzza...Csak annyi jutott eszembe, hogy mikor a gyerekek kicsik voltak és nem állt még be az éjszakai alvás és bizony voltak olyan éjszakák, hogy vagy aludtam pár órát, vagy nem, nos...nem tudtam másnap olyan kedves, üde, mosolygós lenni. Nem ment. El tudom képzelni, hogy a nappalt végigdolgozó, éjszakát végigügyelő orvos is lehet olyan fáradt, hogy már nem bír többet adni a muszájnál. Ez annyira emberi és érthető. Azt hiszem, sokszor csak nem gondolunk bele a másik helyzetébe.

pharmacyli 2012.08.26. 07:02:05

"Kopasz, kigyúrt, inkább néztem volna erő-embernek, típusú ember jött be a rendelőbe,"
Remélem, hogy az orvos, az ápoló személyzet ennél jobban fogalmaz!

K9DK 2012.08.26. 07:09:19

Nem volt udvarias, nem volt toleráns. Tény. DE: azonnal (a posztoló elmondása szerint is pár percen belül) diagnosztizálta és mentőt hívott), hogy késedelem nélkül (időfaktor!) eljusson az ellátó helyre.

jog-ász 2012.08.26. 07:09:22

aludni ügyeletben aludhat sztem, ha felkeltik még moroghat is:) de azt a képességet jó lenne elsajátitani hogy ha felébresztik legalább emberként tudjon szólni a beteghez vagy hozzátartozóhoz..kivéve ha nővérke tépte szét rajta megelőzőleg a pólót:)

jog-ász 2012.08.26. 07:11:03

@VaTi: lehetséges hogy igaz, de kizárt hogy ilyen állapotban értelmes és hatékony munkát lehet végezni(én is voltam igy, rengeteget hibáztam, szivtam is miatta)

breki11 2012.08.26. 07:11:15

én leírtam volna a nevét ennek a ....-nek

breki11 2012.08.26. 07:13:20

ja , és nem kötelező orvosnak lenni
(sajnos nem egyedi eset)

jágör68 2012.08.26. 08:15:25

@breki11:
Persze, majd Te felállítod a diagnózisokat.
Vannak dolgok, amiket a minden éjjel otthonalvós, minden hétvége- és ünnepnap szabad emberkék sosem fognak felfogni- mert nem tapasztalták meg sosem, hogy milyen 72 órában készenlétben állni.
Egyébként pedig Magyarországnál sokkal gazdagabb országokban NINCS olyan, hogy "háziorvosi ügyelet"
Lehet mentőt hívni vagy betaxizni a legközelebbi kórház SBO- jára.

A magyarhoz hasonló rendszer Európában csak két helyen van:
Ausztria
Franciaország

Asszem nem kell mondanom, ott hány százaléka dolgozik a népességnek és mennyi "TB"-t fizetnek be...
Meg még az állam is keményen kipótolja.

Magyarul hamarosan lehet készíteni a taxipénzt. Vagy reménykedni, hogy van szabad mentő.

Mensikov 2012.08.26. 08:21:26

@jágör68: orvoséknál osztatlan a képzés nincs bolonya, ha a norvégok és a németek szerint jó itt az orvosi egyetem akkor valszeg így van. inkább a fizuval van baj...meg a hálapénzzel

jágör68 2012.08.26. 09:46:05

@Mensikov:
Felveteli viszont mar nincs, csak kamu "emelt- szintü erettsegi"...
Na bumm....

A halapenzzel baj van, bizony:
vagy van- vagy nincs...
90%- ban inkabb nincs- ugyhogy ezzel revolverezni mar Rakosi kocos elvtars idejeben sem kellett volna- de azota a magyar csak megjobban raszokott az azzal valo a primitiv gyülölködesre/ uszitasra.

Markus Lucius 2012.08.26. 09:52:11

@VaTi:
Tények:
A magyar egészségüggyel komoly gond van. Egy orvosnak sokkal többet kéne keresnie mint egy BKV ellenőrnek. Szignifikànsan többet,mivel emberi életekért felel.

Azt mondják,nincs rá pénz.De a stadionokra ,meg a Felcsùti vasùtvonalra a stadionig na ezekre azért jutnak milliárdocskák. Pedig ez már nem cucializmus:-)

Az orvosok tùl vannak terhelve,kevès a mentő sorolhatnám... Ezek mind tények és ezen az aktuális kormányoknak kellene/kellett volna sürgősen változtatni.

Sajnos azonban gőgös,nemtörődöm,flegma orvosokkal gyakran összeakad az ember. Erre viszont nincs mentség,mert Ők emberekkel dolgoznak,akik vélhetőleg kiszolgáltatott helyzetben,betegségüktől félve fordulnak hozzájuk,nem jòkedvükben.

Bizony M.o-n orvosnak és betegnek lenni is nagyon nehéz..

Bizony nehéz lehet itt M.o-n

Markus Lucius 2012.08.26. 09:58:51

@jágör68
Gyakran felesleges is a háziorvosi ügyelet.
Ha komoly a baj,akkor Ő is csak mentőt tud hìvni(leszámìtva a helyszìni ùjraélesztést bár azt a mentőorvos is tud)

Ha meg nem komoly az ráér rendelési időig is.

VaTi 2012.08.26. 10:07:37

@Markus Lucius: biztosan van az orvosok között is minenféle mentalitású, mint a kőfaragók és balett-táncosok között. Ez igaz. Ez viszont nem csak Mo-ra igaz. Aztán jönnek ehhez a különböző adalékok. Hogy az orvos mogorva, vagy csak 148 beteggel kell foglalkoznia, azért nem ér rá a hozzátartozóval a megfelelő mennyiségű időt beszélgetni. Hogy flegma vagy halálosan fáradt. Hogy kávézik az irodában vagy 18 óra óta az első szendvicsét próbálja megenni. Hogy annyira természetesnek vesz bizonyos tudást, hogy a hozzátartozó és a beteg számára érthetetlen, amit beszél, ezért azt hiszik, felsőbbrendűsködik. Pedig csak nem gondol bele adott esetben, hogy ami neki alaptudás, másnak nem az (bármely szakmánál előfordulhat). Szóval van ezer lehetőség. Persze hogy van hanyag, nemtörődöm, szűkszavú, mogorva orvos. Pont annyi, mint a társadalom más területein. Én mondjuk iszonyú szerencsés vagyok, annyira minimális a rossz tapasztalatom az orvosokkal. Vagy csak elfogadom, hogy ha nincs csomó a kákán, akkor nincs :)

doktornyócker 2012.08.26. 10:28:16

igen, nem könnyű manapság orvosnak lenni, kevés a fizetés, rosszak a munkakörülmények...de ez kb. 30 éve ugyanígy van...akkor is így volt, amikor a mai fiatal orvosok jelentkeztek az egyetemre...egy kis utánjárással ez még akkor kiderült volna, amikor lett volna lehetőség a közgázra vagy a jogra jelentkezni...orvosnak lenni hivatás...és ehhez nem elég ha tiszta ötös a gimis bizonyitvány !!!

Silent Bob 2012.08.26. 10:49:32

Az mitől van, hogy még senki nem találkozott csóró dokival, csak a csóró dokik hozzátartozói?

egy maréknyi dollár 2012.08.26. 10:50:14

Mit akarsz, a csapnivaló modorú ügyeletes - ezek szerint - kiváló diagnoszta.A bizonytalan tünetekből(fejfájás, rossz közérzet) és a 3-5 másodperces vizsgálat(kéz-emeltetés)alapján megállapította az agyérgörcs tényét, pontos idejét és következményeit.Ja, és nem is küldte haza a beteget.
Ismerősömet, aki tavaly ősszel a szemem láttára bénult le kb. 20 perc alatt, én vittem orvoshoz, aki azonnal kórházba szállíttatta az agyvérzéses beteget.
I. még el tudta mondani, hogy már egy hete rosszul lett otthon, nagyon fájt a feje, elesett.A kihívott mentősök is ezt a karemeléses gyakorlatot végeztették el vele vizsgálat gyanánt, aztán abban maradtak, hogy a tünetek az I. által előzőleg elfogyasztott egy üveg sörnek tudhatók be, és távoztak.
Ismerősöm agyi ereiből még egy hétig szivárgott a vér, mire tényleg meggyőző tüneteket sikerült produkálnia.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.26. 11:10:16

@Silent Bob: én rengeteggel találkoztam, olyannal aki rezidensként 80 ezret kap kézbe és abból az egyetemi központban 40 et rögtön kiad házbérre mert ugye ez nem olyan mint a lakatosképző hogy minden faluban, anyuka szoknyája mellett is van

jágör68 2012.08.26. 11:12:47

@doktornyócker:
30 eve nem volt meg ennyi melo...
Most ugye minden szocialis problemat szepen ratolnak az egeszsegügyre:
-munkanelküliseg- alkoholizmus
-munkanelküliseg- alultaplaltsag, stb
-csöves- nincs hol lakni- majd az egeszsegügy ezt is elintezi
-meg ugye a soha eletükben jarulekot nem fizetö szinesfemgyüjtökhöz is labhoz meg haptakba allva- es ugye rendöri kiseret nelkül...
Masreszt egy közepiskolastol ki varna el, hogy egesz eletre szolo felelössegteljes döntest hozzon, amikor 18 even felüliek jarnak tucatjaval kikapartatni magukbol a nemkivant terhesseget.
A magyar tarsadalom egy szegyen.
Amilyen a tarsadalom olyan az egeszsegügye is.

szabidoki 2012.08.26. 11:42:08

@szubjektiv: a kormány nem ért veled egyet. Ameddig utcaseprő-bért fizetnek az orvosoknak, jó eséllyel olyan lesz a kommunikáció is.

platelet 2012.08.26. 15:58:20

@fefe79: ne haragudj, csak most tudtam válaszolni. te nagyon hülye vagy, azt várod az orvostól, hogy fogja kezed, elmondja, hogy minden renben lesz és kedvesen rádmosolyogjon, aztán, mivel elvégezte a feladatát, hívja a következőt? én azt várom, hogy diagnosztizáljon, és gyógyítson meg... a törődés meg a család dolga...

Reggie 2012.08.26. 16:01:43

@jágör68: Mindenki, hisz 1 even belul felnotte valik hivatalosan. Ha az egyetemen jon ra, hogy ez neki nem valo, akkor ott is lehet valtani. Pl. mehet egeszsegugyi mernoknek is.

szubjektiv 2012.08.26. 16:18:07

@szabidoki: Nem kérdés, hogy megalázóan, vérlázítóan kevés az orvosok, no meg a nővérek bére. De attól több lesz a bére, ha bunkó a beteggel?

Fergio 2012.08.26. 17:13:52

@VaTi:
Kedves Vati, a "mi van?" egy orvostól ha fáradt, ha nem, bunkó stílust jelent. Ezen nincs mit szépíteni, sem magyarázni.

Fergio 2012.08.26. 17:20:40

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
ha villanyszerelő vagyok, és éjszakai ügyeletbe osztottak be, akkor végzem a dolgom, ha egy kapcsoló miatt hívtak fel, ha amiatt, mert beszart Paks teljesen mindegy.
Ha a TV-t nem tudom megszerelni, mert komolyabb baja van, mint amit a nálam lévő műszerekkel meg lehet szerelni, és ezt elmondom az ügyfélnek, akkor az nem felháborító. És egyébként bevált szokás... és teljesen normális.
De ha azt mondja a TV szerelő, hogy "No, ennek oszt annyi, majd a kolléga beviszi", s kiderül, hogy javítható, akkor ha legközelebb találkozom a bunkó TV szerelővel pofán vágom.

Fergio 2012.08.26. 17:24:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nem hiszem. De nem láttam még alkesz, a fizetéséből épphogy megélő főorvost. De buszsofőrt igen. Olyan főorvost ismerek, aki Lexus LS450H-val jár dolgozni, az István kórházba. Ismersz egyetlen buszsofőrt, aki ilyesmivel közlekedik? Nem minden orvos van alulfizetve. Ezt nagyon sokszor elfelejtjük megemlíteni, amikor panaszkodunk.

Fergio 2012.08.26. 17:31:46

@szabidoki:
Na ezért a stílusért szóltam már Neked egy párszor. És csodálkoztok, hogy nem tisztelnek Benneteket. Hát tessék...
Nem mentem el az országgyűlési képviselőmhöz, mert fingom sincs, hogy ki az. De hagy kérdezzek vissza: és Te drága Barátom, elmentél már az orvosi szakszervezet vezetőjéhez, hogy megkérd, tegyen valamit az orvosi fizetések emeléséért? Vagy esetleg Te is csatlakoztál januárban a rezidensekhez, akik benyújtották a felmondásukat, ha nem kapnak fizu emelést? És működött? IGEN!!! Ja, hogy Te kiszakadt szerencsétlen hazánk fia vagy, aki kintről magyaráz. Én fizetem a TB-t, és azért rinyálok, mert a hozzáállás nem pénz kérdése... De tenni valamit a fizuemelésért az orvosok is tehettek volna, az elmúlt cirka 20 évben... De nem tettetek semmit. Ami történt, azt is a rezidenseknek köszönhetitek. Na erről ennyit.

sárga nyúl 2012.08.26. 18:19:29

@szabidoki: Az tényleg hihetetlen, hogy az okmányirodán milyen lógós parasztok dolgoznak. Mintha felvételi követelmény lenne!

dobzse.laci 2012.08.26. 19:25:41

@szidbogyo: "Dél-budán lakom tehát télen, este 8kor gyanús volt, hogy nem lesz könnyű elBKV-zni odáig."

Tehát mentő.
B+.
Ezt játszd el valahol a hanyatló nyugaton, rojtosra rúgják a ...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.08.27. 00:06:31

@Silent Bob: nekem egy mindig szembejön a fürdőszobatükörben... Persze kérdés, hogy azok, akik nem személyesen ismernek, elhiszik-e.

szabidoki 2012.08.27. 00:29:08

@szubjektiv: kicsit unom már, hogy ezt mindig újra és újra el kell magyarázni. Ha egy adott cég minimálbért fizet magasan képzett embereknek, akkor nem számíthat kiemelkedő munkára, mert a használhatóbb emberek elmennek oda, ahol rendesen megfizetik őket. Ha a cégünk versenyképes fizetést adna a dolgozóinak, akkor tudna válogatni, a nem odaillőket elküldeni, mert lenne jelentkező, így viszont kénytelen beérni azzal, aki máshová nem kell/elmebeteg. Ez igaz az egészségügyre is.
@Fergio: az orvosok (köztük én is) számtalan fórumon számtalanszor elmondták már, hogy mi a probléma, mi lenne a megoldás vagy legalább merre kellene elindulni. Erre a legerősebb válasz mindig az volt, hogy az orvosok kussoljanak, mert elfogadják a hálapénzt. Érdekes módon az senkit nem érdekel, hogy mi lesz az egészségüggyel.
A rezidensek akciójáról csak annyit, hogy tavalyhoz képest fokozódott az elvándorlás (holott duplájára emelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások árát). Ha szerinted ez akkora siker, akkor a hiba nem az én készülékemben van.

alien 2012.08.27. 01:16:03

@Jim Raynor: jó csak nem derültek ki amiket kérdeztem és azt hittem, hogy el is rontott valamit, az orvosok sajna furák tudnak lenni

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 07:12:32

@Fergio: ne ferdíts, villanyszerelőként csőtöréshez hívnak, az volt a példa.
a gond az, hogy egy nőgyógyászt próbálsz általános példaként előhozni, az orvosok 99%-ának nincs ilyen autója (nekem sem, mert nekem jobb van meglátásom szerint :D), a buszsofőrök közt is biztos találok egyet akinek van ilyen

zsázsika 2012.08.27. 13:40:14

@szubjektiv: egyáltalán nem áll szándékomban védeni azt a "kollégát", aki bunkó a beteggel. A hajamat szoktam tépni, amikor a nyomorult hozzátartozót embertelenül, hat másik füle hallatára "világosítják fel", hogy nagy a baj- már ha egyáltalán szóbaállnak velük. A saját kollégáim között is jópár ilyen van, a vége az szokott lenni, hogy a főnököm az elyet eltiltja a felvilágosításadástól ( ha tudja).Úgy gondolom, a legalapvetőbb orvosi kötelességem felvilágosítást adni és empatikusnak lenni. Ezzel együtt ma sajnos az a helyzet, hogy míg régebben havonta egy "nehéz" hozzátartozó volt, ma havonta van egy, aki nem támadólag lép fel és egyáltalán, normális hangnemben beszél, már induláskor. És bár tudod, hogy a pszichés állapota nem éppen nyugodt és szegény, min mehet keresztül, a napi nyolcadik után már nem megy. Főleg, ha nagyon fáradt vagy. Gondolom, emberekkel foglalkozva azért nem három átdolgozott éjszaka után állsz nappal újra munkába, mert ha így van, sajnos tényleg nem tudod, min megyünk keresztül. A javaslatom komoly, próbáld ki. Utána talán más lesz a véleményed. Nem elfogadod a bunkó orvost, de árnyalódik a dolog. Ja, és ügyintéző munkádhoz, kérlek, olyan számítógépet használj, ami folyton lefagy, az általad nyugodtan elvégezhető munka kb. 10x csináld meg, tudd, hogy sokkal színvonalasabb munkát is csinálhatnál, ha lenne pénz. MIndezt heteken keresztül. Hidd el, néhány hónapon belül az empátiád, a lelkesedésed és mindened egyszerűen ki fog égni. És bizony a legkedvesebb, legjoviálisabb ügyfél is idegrohamot fog belőled kiváltani.
És ezzel nem védem a primitív eü. dolgozót, csak megpróbálok rávilágítani arra, hogy mi lehet a hátterében. Továbbra is hangsúlyoszom, nem tekintem kollégának azt, aki nem képes empatíkusan a beteghez állni.

Azt magyarázza már meg valaki, hogy miért gondolja itt bárki, hogy a válaszoló emberek, ha azt mondják, orvosok, miért nem lehet azt elhinni. Komolyan azt hiszitek, bárki megvédené az eü. dolgozókat, ha nem lenne az, akinek vallja magát?

Fergio 2012.08.27. 16:31:16

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
ja, bocsi, én nem figyeltem, hogy már eleve hülye példát adtál meg...Nem tudtam, hogy egy felnőtt ügyeleten lévő orvos nem tud semmit a gyerekeknél fellépő láz kezeléséről... (mint ahogyan szerinted a villanyszerelő a vízvezetésszerelő munkájához) ez nekem új, Neked nem?
Lexus: szóval pontosan tudod, kiről beszélek, mivel a kommentemben nem utaltam konkrétan a főorvosra... :D Bocs, de a nőgyógyász nem orvos? Neki nem ugyanannyi a fizetése, mint a buszsofőrnek papíron? Ja, de. Csak neki van mellékes. Zsebpénz + magánrendelés. Miért más orvosnak nincs? A 99%-ba ugye nem számít bele a fogorvos sem, meg a plasztikai sebész sem gondolom. A lényeg a lényeg: kereshetsz nagy erőkkel olyan buszsofőrt, akinek legalább német prémiummárkás autója van, olyat sem fogsz találni. Tehát a vitát aminek semmi valóságalapja nem volt a részedről, csak terelés, lezárhatjuk.

Fergio 2012.08.27. 16:40:47

@szabidoki:
Szerinted, ha én odamennék az országgyűlési képviselőhöz az ötleteimmel, mire jutnék vele? Arra, amire mások is, meg amire ezek szerint az orvosok is. (Ha az orvos nem tudja elintézni a saját fizujának emelését, akkor egy kívülálló mégis mit csináljon????) Tehát ne gyere nekem azzal, hogy menjek a képviselőhöz, majd ő megoldja. Magad adtál választ a saját javaslatodra. Gratula! :D
A kérdésem a következő: szerinted, ha az orvosok itthon mondjuk az 5-szörösét keresnék a mostani fizujuknak, akkor a szolgáltatás minősége változna? Kevésbé lennének fáradtak, bunkók, flegmák, illetve kevesebb lenne a munka, ami ezeket az emberi reakciókat kiváltják? (Ez azért fontos, mert én minden egyes posztnál nem az orvosok szakértelmét kritizáltam, hanem a hozzáállást, és a stílust.)
Rezidensek: senki sem várta, hogy ettől majd megáll a népvándorlás. De kérdezd meg azokat, akik 60 ezer Ft-tal többet visznek haza havonta, hogy siker volt-e?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 16:42:51

@Fergio:
most te komolyan ilyen tudatlan vagy vagy csak játszod?
nem jön, hogy higyjem, hogy a mai világban van olyan aki nem tudja, hogy a gyermeket a pediáter kezeli és van gyermekorvosi ügyelet is és gyermek háziorvos? mindennel a megfelelő helyre kell menni a megfelelő ellátásért. a pédát egyszerűnek gondoltam de látom téged meghalad
te, nem tudom kiről van szó, de az autó értékét ismerem, ezt azért nagyon kevés orvos tudja megengedni magának. a nőgyógyászok azért az átlagnál jobban keresnek. de ugyanannyi a fizetése és a világon ilyen másutt nincs, erre nem lennék büszek, ez inkább szégyen. az meg, hogy egy főorvosnak ilyen autója van, nyugaton természetes.
nagyon kevés orvosnak van magánrendelése, és a zsebpénz is egyenlőtlenül oszlik meg, a 90%át az orvosok 10%-a kapja. a fogorvosok és a plasztikai sebészek nagy része teljesen magán, magánvállalkozóként meg annyit keres amennyit hajlandók neki fizetni, elvégre magánorvoshoz menni nem kötelező, van választási lehetőséged.
ismerek olyan buszsofőrt, saját vállalkozása van, ahogy a plasztikai sebésznek is

Fergio 2012.08.27. 17:00:31

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
tehát azt mondod, hogy ha egy bármilyen orvost - akár gyermekorvost, akár háziorvost - azzal a problémával hívok fel, hogy a 2.5 éves gyerekemnek láza van, akkor fingja sincs arról, hogy mit kell ilyenkor tenni? (Bocs, de mint szülő és teljesen laikus még én is tudom...)
A lényeg ez volt, hogy 2 mondatot kellett volna mondania, ehelyett pattogott, hogy miért őt hivogatják. Én volt, hogy egy festő haveromat kértem meg arra, hogy a kapunkat csinálja meg. (lakatos meló) És képzeld, meg tudta csinálni. Tehát még a példád sem teljesen korrekt, mert bár más szakterületen, de tudok ilyet mutatni.
Segítek: a nőgyógyászok nem csak azért keresnek jobban, mert a legtöbbnek magánrendelése van, hanem azért mert egy szülés manapság 60-100 ezer Ft között van... a szülésznőnek ennek a felét illik adni. (és a legtöbben adják.) Egy műtét esetén a sebész/onkológus/belgyógyász, stb ugyancsak elkéri, vagy elvárja a hálapénzt. Tehát nincs saját vállalkozás, hanem csak hálapénz, és főorvosokról beszéltünk!!! Szóval még mindíg tartom, hogy az általad bemondott buszsofőr vs. főorvos hasonlat erősen sántít, és csak terelés volt. A buszsofőr haverodnak nem biztos, hogy a buszsofőri képzettsége miatt van vállalakozása, hanem valami egyéb. Az orvosoknak a saját praxisukban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 17:12:13

@Fergio: nem azt mondtam, azt mondtam, hogy mindenkinek megvan a saját szakértője, és mivel itt emberéletről van szó nem avatkozok olyan szakmába ami nem a specialitásom, ez nem olyan, hogy a szomszéd jános bácsi vízszerelő, de azért meg tudja szerelni az öreg moszkvicsot is.
normális, hogy felháborodik, nem a szakterülete és megpróbálnak felelősséget akasztani a nyakába, amit ha elvállal akkor az a baj ha nem akkor meg jönnek a károgók mint te.
a nőgyógyászaoknak azért fizetnek mert magánorvost akarnak a betegek, aki hajnal 3 kor is bejön levezetni a szülést a szabadnapján, ez mindenütt a világon fizetős, csak nem 100 ezer a tarifája, hanem óránként 1000 euró nálunkfele.
nekem nem volt magánrendelésem, mert nem tartottam szükségesnek, de van kollégámnak, és meséli, hogy manapság már ott sem adnak a betegek pénzt, úgy kell utánaszólni, hogy bocsi de ez egy magánrendelés itt tarifa van.
nagyon megcsappant a hálapénz, messze nem annyi mint amennyinek híresztelik. nincs már amiből adjanak az emberek, így aztán nem kell ilyen mítikus összegeket elképzelni

Fergio 2012.08.27. 17:12:53

@szabidoki:
ajánlom figyelmedbe ezt a posztot: praxis.blog.hu/2012/08/27/a_jo_egeszsegugy_nem_csak_penz_kerdese
Csak hogy tanulj Te is abból, hogy nem csak akkor lehet kedvesen, normálisan hozzáállni betegekhez, ha milliókat keresel...

Fergio 2012.08.27. 17:32:07

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
ne haragudj, csak egy kérdés: felnőtt esetében hogyan kell a magas lázat kezelni? lázcsillapító, hűtőfürdetés, priznitz. Egy gyereknél ugyanígy. (Csak annyi a különbség, hogy kis gyermeknél kúpformájában kell beadni.) Most akkor magyarázd meg kérlek, hogy ezt a felnőtt ügyeletes orvos miért nem tudta elmondani, ha én egy laikus is tudom? (Vagy szerinted a gyermek ügyeleten lévő doki még mást is mondott volna?)
Miért kell a lusta, flegma, bunkó, arrogáns orvosokat mindenáron megvédeni?

Fergio 2012.08.27. 17:40:32

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
nem híresztelik az összeget kedves doktor úr, hanem a nőgyógyász mondja meg. Most 5 hónapos a fiam, szóval nem csak úgy hallottam. CTG volt állandóan, de egy szerencsétlen ultrahang szülés előtt, hogy a kölyök vajon egyáltalán kifér-e a szeméremcsontok között az nem volt. Így a gyerek kicsit csúcsfejű lett és anyuka pár órával tovább kínlódott úgy, hogy a dokibácsi az ágy fejénél guggolt és úgy tolta ki a kicsit. És amikor jött a zsozsóért, akkor bevallotta, hogy hát nem minden úgy történt, ahogy kellett volna, és nagyon sajnálja. És így nem is kapott annyit, amennyit kért eredetileg. Nincs mítikus összeg. Csak ha összeadom amit a főorvos bácsik hazavisznek hó végén, az valamivel több lesz, mint a buszsofőr fizetése... szerintem.

Fergio 2012.08.27. 17:49:18

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
még valami: amikor én gyerek voltam, és beteg lettem, akkor nem volt olyan a falunkban, hogy gyermekorvosi rendelés, meg felnőtt rendelés. Egy volt. És a dokinéni megvizsgált, és akkor küldött beutalóval a kórházba, amikor tényleg szükséges volt. És amikor édesanyám felhívta az éjszaka közepén telefonon, hogy a fia lázas, mit csináljon, akkor felkelt az ágyában - mert nem volt ügyelet -, és elmondta, hogy mit kell tennie.
Akkor most ki is a tudatlan? Csak a városi hülyék gondolják azt, hogy mindenhol van gyermekorvosi rendelés és felnőtt... Igen, jó eseteben szét lehet szedni a ketőt, de ez nem mindíg lehetséges.

szabidoki 2012.08.27. 19:58:53

@Fergio: látom szellemi képességeidet meghaladja ez a vita. Ha a nőgyógyászat ennyire jól fizet, akkor miért van hiány nőgyógyászból is?
A fizetés és a jómodor közötti összefüggést meg már elmagyaráztam a másik szellemi árvízkárosultnak (@szubjektív), olvasd el. A 60ezer Ft emelés pedig bruttó összeg, abból még adózni is kell. Nyilván így is segítség, de mint látható, nem állította meg az elvándorlást.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 20:09:17

@Fergio: ha ez ennyire egyszerű miért nem tudja a szülő megcsinálni? vagy lusta és azt várja, hogy az orvos csinálja meg helyette. már említettem, hogy egy kb 4 osztállyal rendelkező ember elér logikailag oda, hogy: ha otthon nem tudom megoldani azt a problémát amihez felelős szülőként gyakorlatilag megvan minden otthon alkalmazható eszközöm, akkor a háziorvos sem fogja azt megoldani a felszereléséhez tartozó kistáskával, hanem kórházba kell menni vele. ha te mint laikus tudod, akkor a tapasztalt szülő miért szorul orvosi segítségre? a gyermekorvos tapasztalt egy csomó gyermekkori betegségben amit egy felnőtt orvos adott esetben soha életében nem látott, de ez nem logikus számodra? lusta? miből gondolod? dolgoztál vele? bunkó? hát egy pár másodberces vizsgálattal kiszűrt egy súlyos betegséget amit korrektül ellátott, akkor csak nem annyira bunkó
ugye választott volt a nőgyógyászod? nem akartál az ügyeletes orvossal szülni? akkor ennek ára van. vásároltál egy szolgáltatást ami nem járt neked és ki se fizetted.
nem ultrahanggal szokták megbecsülni a szülőcsatorna méretét és nem a szeméremcsontok közt szűk a hely hanem a promontórium és a symphisis közt. ha meg kijött akkor nyílván nem volt szűk a hely, a csúcsfejűség meg jellemző a természetes úton született gyermekekre. többet visz haza mert: van egy csomó szülő akinek derogál az ügyeletessel szülni és mert mindenütt a világon többet visz haza egy főorvos mint egy buszsofőt (kivétel magyarország)
nem volt gyermekorvos akkoriban de gyermekhalandóság is százalékokban volt mérhető nem ezrelékekben mint ma. a jobb szolgáltatás érdekében megjelentek a specializációk meg a szupraspecializációk. akkoriban ha meghalt a gyerek torokgyíkban akkor azt mondták hát Istenem, ma asszem évekig pereskednének.
ilyenért az én időmben nem hívták fel az orvost, megoldották maguk otthon
a válaszom: Te, mert minden gyermek be kell legyen jelentve egy házi gyermekorvoshoz

kudduni 2012.08.27. 20:09:45

@szabidoki:
No azért nehogy elkezdjük sajnálni a lyukászokat...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 20:10:15

@szabidoki: ráadásul asszem nem is fizetésemelés hanem csak pótlék, így nem számol be a nyugdíjalapba, de lehet tévedek

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.27. 20:33:23

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
"ha otthon nem tudom megoldani azt a problémát amihez felelős szülőként gyakorlatilag megvan minden otthon alkalmazható eszközöm, akkor a háziorvos sem fogja azt megoldani a felszereléséhez tartozó kistáskával"

rosseb se érti, minek cipelik akkor azt a nehéz tatyót..

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 20:42:06

@Babette_: azért van pár gyorsan ható gyógyszer ami vényköteles de befér egy táskába: vérnyomáscsökkentő, hörgőtágító, vízhajtó, fájdalomcsillapító stb. a szerepe az lenne, hogy elesett mozgásképtelen betegeket ne kelljen apróságok miatt kórházba szállítani, csak magyarországon teljesen másra használják

Fergio 2012.08.27. 20:56:16

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
óóó, mindenre van frappáns válasz, akkor kezdjük az elején:
1. az az orvos, aki azzal kezdi a kivizsgálást, hogy "mi van?" az bunkó. Nem azt mondtam, hogy rossz szakember. Ez két külön fogalom, segítek. Még egyszer leírom, hogy értsd: normáisan elmondani az éjszaka közepén egy aggódó anyának, hogy mit kell csinálni egy lázas gyerekkel, vagy kihez forduljon, egyszerű dolog. Ha nem mondja el, vagy pattog, akkor vagy primitív, vagy lusta, vagy arrogáns. Ettől még lehet jó szakember, de mint ember csapnivaló.
2. ha majd a Te gyereked születik, akkor majd írd meg, hogy választott orvosnál voltál-e, vagy aki éppen ott evett a fene az ügyeleten éjszaka. Csak azért érdekel, hogy Neked majd derogál-e? B+. (Egyébként mindenki jár egy nőgyógyászhoz, logikus, hogy őt fogja választani a szüléshez, aki mindent tud róla, nem azt, akit akkor lát először, hiszen a gyerek születése, mégse egy nátha kezelése...) Igen választottam egy szolgáltatást, amiért készpénzben fizettem, és a doki nem adott számlát. :D A szolgáltatás hagyott némi kívánnivalót, amit el is ismert a doki, tehát nem én gondoltam rosszul, hanem beismerte. Tehát nem fogok annyit fizetni egy szar szolgáltatásért, mint egy profiért. Ez eddig stimmel? Neked mindegy, hogy mennyi kínlódással születik meg a kölyök, de ha majd a feleséged 4 óra helyett 32 órán keresztül vajúdik, akkor majd nem lesz mindegy. És megint gratulálok a hozzáállásodhoz, "kigyütt a gyerek nem? hát jóvanaz!" Nem magyar vagy véletlenül? Kőműveseket hallottam hasonlóképpen beszélni... "jóvanaz"!
3. ezt a buszvezető - főorvos vitát hagyjuk, mert csak magadat égeted vele. Már leírtam többször a helyzetet, ha nem érted meg, akkor kérdezz meg egy főorvost. Zalában most volt 2 orvos - nem a főorvos - akik 600 helyett 800 bruttót szerettek volna keresni, mert elmentek a dokik, és rengeteg lett a meló. Hol keres ennyit egy buszvezető???
4. Én még csak 37 vagyok, tehát 25 évvel ezelőtt nem volt akkora halálozás, mint ahogy írod. (Egyébként nem tudom, mi alapján hoztad ezt a következtetést, amikor fingod sincs mikor voltam gyerek.) De megint nem értetted, mire írtam a példámat, nem baj már mexoktam. A hozzáállásra. Arra, hogy van aki nem azzal foglalkozik, hogy most neki lehet-e, vagy sem? Hanem próbál SEGÍTENI! Tudod, mint ahogyan azt egy normális orvos teszi... Nem pedig lecsapja a kagylót, és anyáz.
5. Ha Neked a posztban szereplő orvos egy jó értékrendet képvisel, ami védesz már hosszú viták óta, akkor az Rólad állít ki egyfajta bizonyítványt. Én ha azzal kezdené az ügyeletes orvos, hogy "mi van?", akkor úgy szájon vágnám, hogy kiköpné az összes fogát. Mert ha derogál, hogy kis pénzért ügyeletet is kell vállalni, akkor húzzon kifelé Németországba, és ne durrogjon, mert senki sem kényszerítette. Ha meg ott van, akkor meg végezze a dolgát, és ne másokon töltse le a dühét. Ez olyan nehéz? Magyarázzam még?
6. Az, hogy mi van külföldön, teljesen mindegy. Nem lehet Németosrzágot Mo.-gal összehasonlítani, mert nem egy súlycsoport. Úgyhogy ne gyere azzal, hogy kint mennyi az órabér, mert kurvára mindegy. Itthon sem a fizetések, sem az ország helyzete nem alap. Jó lenne, ha ezt megértenétek már végre.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 21:10:03

@Fergio: 1 mentehetetlen vagy
2 bár privát státuszunk volt az ügyeletes orvosnál született a fiam, annyi volt a kiváltság, hogy nem a rezidens jött be a kritikus fél órára hanem a főorvos, és bár járt volna az osztályvezetői ellátás,az osztályvezető nem volt ott mert nem volt ügyeletes. a gyerek születése egy fiziológiás folyamat, az esetek 90% ában a szülés levezetéséhez nem is kell orvos.hol yrtam azt, hogy "jóvanaz"?
3 szerintem te égeted magad vele, a zalai kórház az külön eset, nem részletezem, bár nem dolgoztam ott ismerem a szerződéseket, nem minden osztályon van kiemelet bérezés, ilyen kiemelt bérezés ha jól emlékszem csak 3 kórházban van. a bértánblát nézzed mielőtt megszólalnál
4 de volt, csak kozmetikázták az eredményeket, egyébként a 12 éves gyerek az nem tartozik bele a gyermekhalandóságba, ennek a fogalomnak olvass utána. próbált segíteni? hogyan? mindenhez értett? hány esetet diagnosztizált félre mert fogalma sem volt arról a témáról?
5 soha nem mondtam. gyere próbáld meg, a börtön orvos is orvos, hidd el többet nem lenne székrekedésed.. ki is húztam, az olyanok miatt mint te elsősorban, nem a pénz miatt
6 nem tudom, hogy észrevetted, hogy piacgazdaság és únió van, tehát a béreket egy piacon kell nézni amiben szabadon mozgol, aki kevesebbet fizet az veszít

szabidoki 2012.08.27. 21:17:50

@kudduni: sajnálni csak téged lehet. Egyébként akikre te gondolsz, azok nőgyógyászok.

Fergio 2012.08.27. 21:22:27

@szabidoki:
elolvastam a frenetikus érvedet. Apád nem pofozott fel idejében úgy látom.
Az állam nem AKAR többet fizetni az orvosoknak, mert nincs benne biznyic. De erről nem a betegek tehetnek, akiket próbáltok büntetni. Tudod IQ bajnok, ha a pénzeket az állambácsiék focipályára költik, meg szolgálati autókra - már vagy 20 éve!!! - , és nem az egészségügyre, arról nem Pista bácsi tehet meg Mari néni. Ők elmennének az orvoshoz mert betegek, ehelyett azt kapják, hogy "mi van?" De ha a siránkozás helyett összefognátok, és együttesen megfenyegetnétek az állambácsit, hogy felmondtok, akkor lenne pénz. Csak hát ott van az a fránya hálapénz - ami ugye adómentes -, meg a sok orvos meg főorvos, akik élnek mint Marci Hevesen a villáikban, meg a budai házaikban, és náluk van a szó, a pénz és a hatalom. Nem pedig a nyikhaj orvoskánál, mint Te is. Ezért nincs változás 20 éve. És erről végeredményben a saját orvoskollégáitok tehetnek, mert megvan az okuk arra, hogy ez miért ne változzon. Most már érted a kis eszeddel?

Fergio 2012.08.27. 21:54:34

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
1. nem én vagyok menthetetlen (ezt így kell leírni), hanem Te vagy érthetetlen.
3. nem a bértábla a lényeg, értsd már meg!!! A buszsofőr nem kap jattot az utasoktól, de a főorvos nem keveset és még csak nem is kell adóznia belőle!!! Ezt meddig kell még Neked magyarázni???

2. óóó, a főorvos jött be... nahát, de jó egyeseknek... melyik, a Lexus-os?? :DD "jóvanaz" : "ha meg kijött akkor nyílván nem volt szűk a hely, a csúcsfejűség meg jellemző a természetes úton született gyermekekre". Ezt magyarázd el egy nőnek, akik pl. egy napig vajúdott...

4. a segítség nem csak azt jelentheti, hogy meggyógyítom. hanem azt, hogy útbaigazítom, normális hangnemben. Nem emlékszem, hány hibás esete volt, mindenki szerette, mert készséges volt, és lelkiismeretes. Egyszer az öcsém betörte a fejét egy hintával, 15 kapoccsal ő varrta össze a fejét, értett mindenhez. És most adta át a praxisát, 65 vagy 70 évesen... Sztem egy jó példakép lehetne, legalábbis ami az emberi hozzáállást érinti.
5. a múltkor még azt írtad, hogy a kollégáid és a rossz körülmények miatt mentél ki. mert a kollégák előbbre tartották a pénzes haverjaikat. :D Nem ismersz, fogalmad sincs, milyen lenne ha találkoznánk, és beszélnénk. Engem az igaszságtalanság tud felbőszíteni, de az nagyon. Meg ha valaki a kutyájának néz, ok nélkül. És ebben néhány orvos vérprofi...Egy eltört álkapocs miatt nem lesz börtön...
6. aha értem. akkor itt is 1000 eurónak megfelelő pénzbe kerüljön egy óradíj. Éhen halnál.A piacgazdaság nem csak erről szól.Olvass utána.

cbw 2012.08.27. 22:23:04

@Fergio: nem értem a felháborodásod, az ügyelet nem tudakozó, ahova éjszaka betelefonálunk, hanem először gondolkodunk, volt-e már beteg a 2,5 éves gyermekünk, akkor mit tettünk. Hogy hogy kell lázat csillapítani, ezt a tudást netről, baba magazinokból, védőnőtől, gyermekorvostól illik elsajátítani. Persze van kivétel,,h.tényleg súlyos baj van, de erről már írtak előttem. Abban tévedsz,h. mindenkinek 1 dokihoz kell járni, választani kell. NEM, van területi ellátás, ellátnak, kivizsgálnak és ha szülni kell segítenek. Ha te választassz valakit, ő kel fel éjszaka, annak van ára, fizetni kell érte.Ha te korrumpálod ezzel, ne légy felháborodva.Ha nem lenne igény a betegek részéről, csak a legális magándokik maradnának, sokkal többért.

kudduni 2012.08.27. 22:32:09

@szabidoki: mondják pinológusnak is, de nem ez a lényeg. Tényleg elszaladt velük a ló, és még azt se nagyon mondhatjuk, hogy tisztelet a kivételnek.

Fergio 2012.08.27. 22:46:03

@cbw:
nem ezen vagyok felháborodva. Egyébként pedig miért derogál az ügyeletesnek elmondani 1 mondatban, hogy mit lehet tenni, és hogy másnap menjen szakrendelőbe? Nem tudakozó, de pont azért lett kitalálva, hogy ha valakinek sürgős baja van, azt meg lehessen oldani. Ha egy gyereknek sokáig van magas láza (akár napokig), akkor igenis előfordulhat, hogy be kell menni vele az ügyeletre, vagy ha szerencsés akkor napközben a háziorvoshoz. Egy magas láz, ami a posztban szerepel tág fogalom, lehet veszélyes, és lehet felesleges pánik is. De inkább hívjon fel valakit, ha nem tudja eldönteni...
Nem mondtam, hogy válaztani KELL. Azt írtam, hogy általában a nők választanak, mert az a logikus. Különben ha egy rezidenshez kerülsz, mint marhaságos doktor úr, és nem vagy orvos, vagy nincs orvos ismerősöd, akkor az is előfordulhat, hogy a rezidens fog segíteni megszülni, ami nem biztos, hogy biztonságot ad a nőnek.
És igen, fizetek, mint ahogy fizetek egy műtétért, vagy az onkológus főorvosnak a fájdalomcsillapítóért. Hálapénzt. Figyelj, legyen! Legyenek legális dokik! Ő ad számlát, állam bácsi is jól jár, ő is, én meg levonhatnám az adómból...na? Szted hány orvosnak tetszene ez? Megmondom: egynek sem.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.27. 22:50:48

@Fergio: mondtam már menthetetlen vagy, egyre jobban belebonyolódsz olyanba amihez fogalmi zavaraid sincsenek, magad járatod le, próbálunk itt páran felhomályosítani, de az az igazság, hogy amikor téged olvaslak kihal belőlem az a kevés vágy is, hogy visszamenjek valaha

Fergio 2012.08.27. 23:24:22

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
megint a magasló, meg az álbölcsesség.
de jó volt az utolsó mondat! hatásvadász és drámai!! de még csiszolni kellene kicsit... :D

sosem fogjátok tudni megmagyarázni, miért olyan tiszteletreméltó az, akinek a kultúrált viselkedés még hírből sem ismerős. azt sem fogjátok elismerni sohasem, hogy a hálapénz létezik, és sokan igen jó összegeket keresnek így ezzel. nem emlékszem, volt-e olyan poszt, ahol pl. Te elismerted egy posztban szereplő orvossal kapcsolatban írt negatív dolgokat. véditek magatokat körmötök szakadtáig. pedig nincs abban semmi rossz, ha azt mondjuk: igen, ez és ez helytelenül viselkedett, de az orvosok többsége szerencsére nem ilyen. és kész. nem. ehelyett megy a magyarázkodás órákon át.
és aztán a végén, az a hülye, akinek nem tetszik a rendszer, és persze mivel nem orvos, hát nem ért hozzá. pedig nem szakmai vitákról volt szó, hanem emberiességről, sgítőkészségről, lelkiismeretességről, önfegyelemről.
felróható, hogy a végére gúnyos lettem, ironikus, és sértő. De csak azokkal szemben, akik ugyanilyenek voltak velem szemben.

breki11 2012.08.28. 05:51:23

@jágör68: nem értelek
1.én csak a többi leendő beteget kímélném meg ettől az élménytől ha tudnák a nevét
a kedves doktorúrnak
2.a külföldi példák érdektelenek, itthon történt az eset
3.ha meg személyeskedni van kedved ne nekem írj

kudduni 2012.08.28. 10:33:17

@Fergio:
Te aztán megmondtad a tutit!
Mindenben ennyire százas vagy?

Mrs Deák's canvas 2012.08.28. 14:57:10

En is szeretnem ennek az orvosnak a nevet hallani.

Hatha fogad hogy egy honapot nala tanulhassak.

Angelblades 2012.08.28. 19:52:46

Nos annyit erről, hogy ügyeletre nem a 2-3 soknapos hülyeséggel kell menni, mert sajnos azt hiszik egyesek, hogy ez háziorvosi rendelés!!!
Ez NEM háziorvosi rendelés, hanem sürgősségi ügyelet!!! Fél kettőkor ne menjen már be senki azzal, hogy 3 napja kapar a torkom, meg lázas vagyok... ez nonszensz! Az orvosnak igaza van, csak az a baj, hogy a magyar jogrendszer úgyis mindig a "betegnek" ad igazat! A beteg szó cinikus értelemben értendő, mert aki 3 napos baromsággal éjjel kettőkor állít be az ügyeletre, az menjen a francba! Én is e.ü.-ben dolgozom, és ha beteg van, igenis lelkiismeretesen ellátom. DE! A hülyeséget azért hagyjuk már kérem szépen! Mikor én gyerek voltam, nem rángattuk állandóan az orvost, hogy lázas, meg köhög, meg szálka ment az ujjába... ma meg mindenki hülyének nézheti az orvost, meg az eü dolgozókat, és fenyegetőzhet! Álljon már meg a menet! Hogy a francba jön ahhoz bárki, hogy fenyegetődzön mert nem lett hajnali 3-kor a 37 fokos láza kezelve egy ÉLETMENTÉSRE létrehozott ügyeleten? Hát elmegy az ilyen a búsba... de nem kicsit. És ez nem egy kiemelt eset, hanem Dunakeszin és környékén mindennapos!!! Szóval el lehet gondolkozni...

Fergio 2012.08.28. 20:18:04

@kudduni:
az az igazság, hogy feláll a szőr a hátamon, amikor szakemberek nagyképűen és arrogánsan lekezelnek mindenkit, csak mert az nem szakmabeli. Jelen esetben láthattad, hogy nem lehetett a doktor úrral azt sem megértetni, hogy egy viselkedésbeli jellemzőt nem keverünk össze a tudásával... attól, hogy egy bunkó ember zseni, még nem lesz egy jól elvégzett munka után kedvesebb ember. mert ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz. sajnálom, h ilyen sokáig elhúztuk ezt a témát, le kellett volna zárni már ennél a kérdésnél... :-) és köszi, h támogattál! :-)

Fergio 2012.08.28. 20:51:26

@Angelblades:
Ne haragudj, de kiről beszélsz? Ki fenyegetőzött? Ki nézte hülyének az orvost?? Neked elgurult a gyógyszered... De értem már, azért fröcsögsz mert Te is az eü-ben dolgozol, és emiatt azt gondolod, h az orvosok fedhetetlenek, a többi ember meg szemét, és egyébként ez a két embertípus ősi ellenségek... Csak szólok, h az orvosok is emberek, hibázhatnak, tévedhetnek, lehet rossz napjuk mint bárki másnak... és lehetnek kedvesek, segítőkészek, függetlrnül attól, h már hány beteget láttak el, és mennyi a fizetésük...

Angelblades 2012.08.28. 22:18:44

@Fergio: Nos, mivel nem dolgozol az egészségügyben, ezért nem is tudhatod soha, milyen állapot van a mi oldalunkról. Tehát ergo Te is könnyen beszélsz. Végigcsinálnál egy ilyen helyen egy 24 órát, és zokogva rohannál el a világból is. Én normálisan és emberségesen látom el a munkám, a betegek kimondottan kedvelnek engem, de most ez nem tartozik ide. Mégis kritikán aluli az, ahogy sokan gondolkodnak, hogy mindent meg lehet csinálni ebben az országban, mert az eü-s úgysem sztrájkolhat, max. kirakhat egy kis kék zászlót vagy kitűzőt demonstráció gyanánt.
És mivel nincs rálátásod a helyzetre, így nem is tudhatod, hogy hány százan fenyegetnek minket naponta, szóval, és tettleg is! Tehát ha majd egyszer erről az oldalról is meg tudnád figyelni a dolgokat, akkor lehet kritizálni másokat! Remélem ezt így megérted.
Sokszor bejönnek az ügyeletre, ami mint írtam: NEM háziorvosi rendelés, hogy ő szarik rá, nem fog ott ülni fél délelöttöt a háziorvosnál, mikor itt 2 perc alatt végezhet. Hát tudod...menjen a jó búsba... és ilyenkor már csak azért is ültetem 2 órát, mire tuti elmegy magától. Ne nézze már hülyének az embert a sok paraszt! Erről lennyit!

2012.08.29. 06:58:01

@Angelblades: Igazad van. Aki nem orvos, annak csak pozitív véleménye legyen. A negatív nem megengedhető, hiszen ő úgysem dolgozott még ott, nem tudhatja. Bár én sem értek vele egyet sok dologban, de a te véleményed alapján csak igazoltan orvos szólhat hozzá. Nem is tudom, hogy bírod ki a sok bunkó, paraszt beteg között. Azért hidd el, van olyan, aki nem orvos, de beszél orvosokkal, és vannak hiteles információi. Azt nem állítom hogy ez éppen Fergio, de lehetne más is.

2012.08.29. 17:24:27

Remélem az azért senkinek sem meglepetés, hogy 100 beteg közül szükségszerűen lesz 1 aki bálványozásig szeretni fog, és 1 aki ördögként utálni, és ez semmit nem mond arról, hogy milyen ember az adott orvos.

sárga nyúl 2012.08.29. 17:37:18

@Angelblades: Ezt én teljesen megértem, hogy így gondolkodsz. De ha kint ülteted, akkor honnan tudod, hogy van-e baja vagy csak receptet íratni akar?

Angelblades 2012.08.29. 17:51:52

@sárga nyúl: Onnan, hogy megkérdezem mi a baja. Sajnos nagyon sok az olyan "beteg", aki tényleg csak azért megy sürgősségi ügyeletre, mert lusta kivárni a sort a háziorvosnál. És ez nem egy elhanyagolható százalék, hanem sajnos a nagyja a betegeknek ilyen. Legalábbis mifelénk. Tisztelet a kivételnek.
Aki tényleg beteg, az maximálisan el van látva, de sok magát betegnek mondó egyén nem veszi észre, és magasból sza...ik arra, hogy esetleg amiatt nem ér ki időben az orvos, mert vele kell foglalkozni, hogy neki 3 napja kapar a torka, 4 napja lázas, stb. Tehát nem csak az e.ü. dolgozók fáznak rá az ilyen "betegre", hanem a tényleg beteg emberek is. De persze ezt senki nem akarja látni. A mentőt is százszor ugrasszák banális dolgokhoz, amit a hozzátartozó is simán el tudna szállítani, és mindezt úgy, hogy a "kedves" hozzátartozó megy a mentő után a saját gk-val!!! Persze a mentő addig máshoz nem riasztható. De mivel neki joga van hozzá, a mentő kussoljon, az orvos kussoljon, ez a dolga. Van baj a toronyban nem is kevés!
Jó lenne, ha végre valaki nem csak nézne, hanem látna is!!! Persze mindig is lesznek olyanok, akik majd megmagyarázzák ezt is, úgy, hogy soha nem dolgoztak ilyen helyen, és fikarcnyi rálátásuk sincs arról, mi is megy a berkeken belül. Én továbbra is ellátom aki rászorul, emberséggel és legjobb tudásom szerint, aki pedig hülyének nézi a munkánkat, azt sem felejtjük el jutalmazni érdeme szerint! Köszönöm.

sárga nyúl 2012.08.29. 18:12:59

@Angelblades: A folyosón kérdezed meg? :O Na de mi van, ha mondjuk bedurrant az aranyere és nem szeretné mások előtt mondani?
Egyébként teljesen igazad van, a kérdésem technikai jellegű.
Sajnos a családomban is mesélték, hogy "tegnap éjjel lementünk az ügyeletre, mert melóból nem tudunk elmenni és hát lázasak voltunk és a torkunk is fájt". Persze vírusos cuccra még gyógyszert sem írnak, így kaptak Algopyrin receptet. Nem lennék az orvos helyében. Már csak azért sem, mert az ilyet úgy vágnám ki, mint macskát... Amiatt meg engem rúgnának ki. Mondtam is nekik, de az egocentrizmusuk nem engedi, hogy eljusson az agyukig, hogy másnak is vannak szempontjai rajtuk kívül. Megértő lennék ezügyben, ha autisták lennének mint a fiam, de nem erről van szó.

Angelblades 2012.08.29. 19:02:44

@sárga nyúl: Nem a folyosón kérdezném meg, mivel mint írod is, vannak diszkréten kezelendő betegségek is.
Amúgy az aranyeres fájdalom az akut kategória, sőt akár tumor gyanúja is felmerülhet, ezért mindenképpen tovább utalandó proktológiai szakvizsgálatra.
A melóztam, azért nem tudtam elmenni a háziorvoshoz... na ez a kedvenc. Persze mint tudjuk, ma már nem lehet csak úgy elmenni a melóhelyről, mert könnyen az állásunk bánja. DE! Nem 4 napos panasszal hajnali 3 és 4 között megyek el. Meg hétvégén este 10 után. Mert nem egy esetben ( megtörtént valós eset ) a család elmegy a strandra/vidámparkba/stb., majd este 10 után beesik, hogy most aztán már írjunk valamit mert kapar a torka 4 napja! Erről beszélek! És sajnos némelyik kommentelő ezt nem látja át, szerencsére, úgy tűnik, Te azok közé tartozol, aki érti miről is beszélek. Tehát nem mindig az orvos/mentős/nővér a hülye. És joggal van kiakadva. A többi betegről nem is beszélve, aki tényleg beteg, és akut ellátásra szorul, de kénytelen várni az ilyen "hobby-betegek" miatt! Köszi hogy itt lehettem! Üdv: Angel

Fergio 2012.08.29. 21:29:57

@Angelblades:
értem a dühödet, valóban idegesítő lehet a sok trükközős beteg... én nem ismertem ezt a fogást, az én családomban sosem volt ez szokás, és ezután sem lesz. De ne általánosíts kérlek, mert az sértő azokra nézve, akik nem nézik csicskásnak az orvost, és nem trüköznek sehogy, mert nincs rá szükségük. (vagy tényleg súlyos edetek) Azt kell mondanom, ez is egy a bunkó magyar szokásokból - a trükközés - ami miatt nektek/nekünk lesz több ősz hajszálunk, de ők csak jót röhögnek a markukba. Az abaj, hogy ez az ellenszenv ráragad a többi eü-sre, és akkor minden beteg szemét lesz... és az már nem korrekt, mert pl. én nem érzem, hogy rászolgáltam volna erre...

Barnamaci 2012.08.29. 23:06:20

@Fergio: Valaki mondja már meg végre, hogy miért kell éjjel 2,5 éves gyerekkel egy szimpla láz miatt ügyeletet hívni? Komolyan mondom, nem engedném a nőket szülni, vagy gyereket vállalni, amíg minimális egészségügyi ismeretekből nem vizsgáznak. Én is szülő vagyok, nem a pánikolós fajtából, de elképesztő, amit ismerőseim is néha csinálnak, piszlicsáré ügyekkel éjjel orvoshoz rohangálnak.
Ja és még annyit, hogy én választott mondhatnánk "sztár"dokinál szültem, de egy szó nem esett előzetesen hálapénzről, még csak RÁUTALÓ magatartást sem tett. Persze hogy adtam, hiszen éjjel 2-kor riasztottam ki az ágyból, én ragaszkodtam hozzá, tehát nem volt kérdés. Viszont attól, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, még nem csak az orvos tehet. És én is 1,5 napig vajúdtam, nem az orvos hibájából, túléltem, nem szenvedtem.

Fergio 2012.08.29. 23:45:59

@Angelblades:
elolvastam amit válaszoltál a kommentemre, és azzal kapcsolatban lenne 1-2 észrevételem.
Nem dolgozom az eü-ben, de nagyon sok ápolónő és orvos ismerősöm van, akik sokat mesélnek. És persze sok beteg ismerősöm is van, akik ugyancsak sokat mesélnek. Ahogy már írtam korábban, a sértődött, nagyképű orvosok hozzászólásait kritizáltam, akik úgy adják elő magukat, mintha ők tojták volna a spanyol viaszt. Nem rohannék ki a világból, ha ezt a munkát kellene csinálnom, végeztem ennél keményebbeket is hidd el. De ne csak azt lásd, amikor kardoskodtam valakivel, olvasd el azt is, amikor azt írtam, hogy magamban szitkozódok, amikor azt hallom, megint kidobál az állam milliárdokat valami hülyeségre ahelyett, hogy azt betolná az eü-be... Ez a blog arról szól leginkább, h az emberek elmondják a sérelmeiket. Azzal van bajom, amikor emberek úgy próbálják beállítani a dolgokat, hogy ezekből semmi sem igaz, és minden kitaláció és hülyeség. Igen vannak bunkó emberek, de azok vannak mindenhol, a bankfiókban, a postán, a boltban ezer helyen... Ahogy Te, a múltkor egy bankos ismerősöm akadt ki az ügyvédekre, hogy milyen aljas dolgokat tesznek azért, h még több pénzt szedjenek ki a kuncsaftokból... cigányok megfenyegetik, h ha nem adnak hitelt, kinyírják őket, rettegnek pl. a bankrablásoktól... Azt akartam ezzel jelezni, h bunkó ember mindenhol van, máshol is félnek emberek a munkahelyükön, ráadásul Ti életeket mentetek... Csak ne csináljunk úgy, mintha az eü helyzetéről csak az emberek tehetnének, és ha történik valami egy helytelen emberi viselkedés miatt, akkor azt fogadjuk el, mert hát nincs elég fizetés...

Angelblades 2012.08.30. 01:11:16

@Fergio: Nos, üdv! Látom kezdünk közös nevezőre jutni. A fizetéssel kapcsolatban: Ahogy egy kollégám és bajtársam mondaná, akinek nem tetszik, nem muszáj itt dolgozni. De most komolyan. Ezt tudjuk jól, hogy kedves állambácsi elkúrta, mint az a bizonyos Ferike anno... erről nem tehetünk se mi, se a betegek. Aki tényleg akut, súlyos beteg, maximális ellátást igényel anyagi helyzetétől ( értsd: paraszolvencia ) függetlenül. Ez nem lehet mérce. Viszont aki mint leírtam "hobby-beteg", az ne várja el, hogy mosolyogva pátyolgassam a lelkivilágát hajnali 3-kor valami banális kis hülyesége miatt. Úgy gondolom ebben egyetértünk. Senkit nem akarok megbántani, csak szeretném, ha minél többen látnák, és megtanulnák azt, hogy mi az a prioritás. Mi a különbség Sürgősségi ügyelet és Háziorvosi rendelés között!!! Hogy ne veszélyeztessük mások egészségét azzal, hogy banális marhaságokkal lefoglaljuk az orvost, mentőt, stb.-t. Jó lenne ha felébrednének az emberek, mert ez az alvó állapot sok ember életébe kerül még ha így marad! Remélem sikerült kifejtenem mindent... Tisztelettel: Angel

Barnamaci 2012.08.30. 11:35:24

@elzsabo: lázgörcsről spec nem volt szó még feljebb, csak 2,5 éves lázas gyerekről. A lázgörcsöt is tudja "kezelni" a szülő, ha felkészült és nem pánikol be, ahogy 99,9%, mire kiér a mentő/orvos, addig meg el is múlik, mert az max. 5-10 percig tart. Az ok, hogy rémes, de a fejvesztett pánik semmit nem old meg.
A semmitől nem megy le a láza - mióta? Ez itt a kérdés. A szülők nagyobb hányada már egy órás láz után rohan orvoshoz.

elzsabo 2012.08.30. 13:24:35

@Barnamaci: Először is nem tudjuk, hogy miről volt szó, azért mert a posztoló csak ennyit hallott, még lehet hogy nem csak egy szimpla láz miatt hívták az orvost.
Másodszor: ha mondjuk először van lázgörcse a gyereknek, akkor azért beparázik rendesen a szülő, nagyon ijesztő látvány.

Amúgy végeztél valami kutatást, hogy ki mennyi idő után, milyen lázcsillapítási módszerek után hívja az ügyeletet?

Fergio 2012.08.31. 00:07:00

@Barnamaci:
Na látod, pont azért hívják az ügyeletet hajnal 2-kor, mert vannak olyan anyák, akiknek gőzük sincs arról, hogy mit kell tenni ha lázas a gyerek... de nem csak ostoba emberek vannak, azért ne hagyjuk ki azokat sem, akik tényleg vészhelyzetben vannak, és tényleg szükségük van a segítségre. (megijedt, nincs otthon senki, akik segítsen, stb.)
Nem tudjuk a poszt alapján, hogy aki betelefonált, az trükközött-e, vagy tényleg szüksége lett volna a segítségre. De továbbra is tartom, ha nincs éjszaka elhavazva a doki, és csak annyit kell mondani, hogy "Hívja fel a gyerek ügyeletet, mondom a számát...", akkor tegye meg, és ne csapja le a kagylót...Mert ahoyg Angelblade bünteti a bunkó betegeket, akik trükköznek, én meg büntetném azokat a bunkó orvosokat, akik még erre sem képesek...és akkor 1-1. :D
A mi esetünkben az orvos elismerte, hogy hibázott. Nem a párom hibája, hogy kb. 36 órán keresztül vajúdott. És a doki délután kettőkor jött be, nem éjszaka... A doki vesszőparipája az volt: "kell, hogy fájjon a szülés, mert úgy lesz megfelelő lapcsolata a gyerekével". Ebben van is igazság, de ha túl sokáig vajúdik egy nő, akkor előfordulhat, hogy tudatalatt a gyerekére lesz dühös, amiért az neki annyi fájdalmat okozott. (Ez is pszichológia.) Ha az első gyerekem lett volna, lehet, hogy nem szólok egy szót sem. De a második, és az első epidurállal született úgy, hogy az anyukának a 3 perces fájások után már csak a méhösszehúzódásokat kellett nézniie, és nyomni. Így a szülés fájt is amennyire ő ezt bírta, és laza is volt, amennyire kellett. A mostani esetben úgy kellett könyörögni az epidurálért, mint mondtam, a doki elvei miatt.Az elveivel egyet értettem egy bizonyos pontig... Ezért nem adtam meg neki azt az összeget, amit kellett volna, mert nem éreztem azt, hogy mindent megtett a szülő nő érdekében. (De adtam pénzt, csak kevesebbet.) Ennyi.

csutkababa 2012.08.31. 10:25:57

Csak szemelvények:
1., TAJ szám nélkül, romániai magyar úr több napos hőemelkedéses panasszal. Este 11-kor.Vizsgálat után közlöm, sürgős teendő nincs, tanácsadás, lássa a háziorvosa. Később visszahallom, kint várakozó felesége fel volt háborodva, miért nem kapott "valamit". Ezen azóta is tűnődöm, mit szeretett volna :)
2.,Éjjel kettőkor hegyomlás méretű kopasz úr, falsápadtan, hogy a fél órája kiszedett kullancs nyomán a lábujján lát egy kis piros foltot, és már rettenetesen fáj a feje is! Ugyan kissé nehéz volt, de udvarias maradtam.
3., Hajnalban segítségkérés mentő részéről, piacon összeesés. Sikeres újraélesztés. Tánclépésben mentem haza :)

2012.08.31. 10:29:59

@Fergio: "kell, hogy fájjon a szülés, mert úgy lesz megfelelő lapcsolata a gyerekével". Ebben van is igazság,"

Nem, ebben semmi igazság nincs. Úgy marhaság, ahogy elhangzott!!!
@csutkababa: Igen, ilyenek is vannak, meg a másik oldalnak is vannak példái.

Angelblades 2012.08.31. 14:34:22

Nos... " vannak olyan anyák, akiknek gőzük sincs arról, hogy mit kell tenni ha lázas a gyerek..."

1., ma már nem probléma az interneten utánanézni.
2., Normális szülő gyerekvállalás elött minimum 1-2 könyvet beszerez.
3., A szülő is volt gyerek, csak legfeljebb annyira hülye, hogy nem emlékezik az ő szülei mit adtak neki régen.
4., Nem csak a sorozatokat kell nézni, hanem valami alapszintű tudást is fel lehet hajtani akár a tv-ben is. ( Nem Dr. House ) Van pár ilyen műsor.
5., A szülő pánikol... gyerek pánikol, mert látja, hogy a szülő pánikol. Ha a szülő nyugodtan és higgadtan kezeli a helyzetet, a gyerek érzi, hogy anyu/apu tudja mit kell tenni, nincs baj.

Ezt tapasztalatból mondom, mielött ebbe is belekötne valaki, és közel 20 év EÜ-s múlttal. És sajnos vannak olyan régiók az országban, ahol tudják hogy kell kezelni a dolgokat, és van olyan, ahol nem tudják megkülönböztetni még a néger gyereket sem a fehértől. ( A cikkben említett környék, tisztelet a kivételnek ilyen. Helységnevet szándékosan nem írok, mert inkább a régióra igaz...)
Bár többi kommentemben is kifejtettem, azért leírom mégegyszer, hátha megragad az egyszeri olvasó/szülő/stb. fejében:
A Sürgősségi Ügyelet és a Mentők NEM Háziorvosi Rendelés!!!!! Sosem volt az, sosem lesz az! Többnapos nyavajákkal tessék elmenni a háziorvoshoz/javasasszonyhoz/sámánhoz/ stb. Nem a Mentő és az Ügyelet dolga!!!
Aki ezt nem érti meg, az üljön még vissza kicsit az iskolába, hátha felszed valami kis értelmet! Ennyi...

Barnamaci 2012.09.01. 13:20:13

@Fergio: A "nincs idő a fájdalomra" világ idején, amikor a csapból is ez folyik, úgy tűnik, egyre inkább csökken a fájdalomtűrő képességünk. 40-50 éve még mindenféle epidurál nélkül szültek a nők és általában a fájdalomba sztem senki nem halt bele. Az orvosnak igaza van amúgy, bár az enyém azt mondta, hogy nem a gyerek-anya kapcsolat miatt kell a fájdalom, hanem mert úgy jobban érzi a nő, mit kell csinálni. Én is másfél napig vajúdtam, tudom miről beszélsz, felfogás kérdése - mi igyekeztünk "elpoénkodni" az időt, nem mondom hogy nem fájt, de ki lehet bírni és eszembe se jutott a gyerekre haragudni a fájdalom miatt. Nem is értem?!

Barnamaci 2012.09.01. 13:27:21

@Angelblades:
A 3.ponthoz: 30-40 éve sokszor semmit sem adtak, max. ágyba dugtak, tea - legalábbis engem. Nyilván a mai szülők többségének ez abszurd, és "valamit" mindenféleképpen adni "akar" a gyereknek, különben úgy érzi, hogy nem tett semmit. Az orvostól ugyanezt várja el a beteg (tudom, sok háziorvossal beszélgettem), valamit írjon, valamit csináljon, mert ha azt mondja, hogy bújjon ágyba és pihenjen meg teázzon, azt az orvost már lenézik, hogy nem csinál semmit, nem ért semmihez. Másik oldalon meg sopánkodunk a túl magas gyógyszerfogyasztás miatt, hogy minden szart felírnak az orvosok. Bizony, mert a beteg elvárja.
Én elolvastam egy-két könyvet, a tipikus tünetek pl. agyhártyagyuszinál, vakbél, ilyenek, a többi lázas állapot 99%-ban meg vírus, amikor úgysem lehet mit tenni.
Szerintem erre minden szülő képes.

Fergio 2012.09.01. 22:06:39

@Barnamaci:
Igen, de most a XXI. században élünk, ahol talán már nem kellene 100 évvel ezelőtti technikát alkalmazni, ha van jobb is, nem? Ezen az alapon akkor ne legyen érzéstelenítés se, mert 100 évvel ezelőtt nem volt, és akkor is műtöttek...
Sztem mindenkinek más a fájdalom küszöbe, és ezt tiszteletben kell tartani. Az epidurált pont ezért lehet használni. Ezen kívül azt gondolom, hogy a szülésnek nem kell mindenképpen elviselhetetlen fájdalommal járnia, mivel vannak értelmes emberek, akik akkor is jó anyák lesznek, ha nem szakadtak szét szülés közben a fájdalomtól.

Barnamaci 2012.09.01. 23:11:51

@Fergio: Minden - még aprónak tűnő - beavatkozás is kockázatokkal jár. Az epidurál is. Szeretem az összes felesleges kockázatot kizárni :-) Inkább fájjon, mint utána lebénulják, mert pont én vagyok az akinek mellészúrnak. Persze ez csak az utolsó, van, aki megússza állandó hátfájással, vagy könnyebbel. De köszönöm, én abból sem kérek :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása