A doktor úr rendelési időben shoppingolt!

2012.08.21. 09:49

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre.

 

 

Tisztelt Praxis!

 

 

Sok éve tapasztom, azt, hogy a körzeti orvosom sosem tartja be a rendelési időt. Persze az ismerőseim is erről panaszkodnak. Valahogy sosem sikerül megkezdeni a rendelést a kiírt rendelési időben. Volt olyan beteg, aki megunta a várakozást és átment a multihoz vásárolni és mit ad isten kivel találkozott rendelési időben, hát a doktor úr éppen soppingolt!!

 

 

doctorshopping.jpg

Ha végre megjön 1, 1,5 órával később, akkor szétnéz és behívja a csókosokat, aztán ezekkel nagyon sokáig beszélget, és közben behívnak betegeket, akik többnyire csak a soron következő gyógyszereiket íratják ki az asszisztens nővel. Ő kinyomtatja, és a doktornő odaugrik, aláírja és megy vissza a radiátor mellé beszélgetni a kedves ismerősével. Azt, hogy, hogy van a beteg, akinek aláírja a receptet, vagy ne adj isten megmérje a vérnyomását, erre nincs ideje. Azt viszont megkérdezi az asszisztens nőtől, hogy a "kedves" beteg volt az éves kontroll vizsgálaton, mert ha nem akkor menjen, mert ha nincs erről lelet, akkor "Ő" kevesebb pénzt kap.

 

 

Amitől teljesen kikattanok, hogy az gyógyszergyártók termékeinek ajánlói, biztos, hogy rendelési idő alatt mennek be és akkor aztán újra várhatunk, mert nyilván a betegnek van ideje, neki rendelés után nincs még arra se, hogy felvegye a jutalékot, vagy a soron következő utazási bonokat. Ami ugyan nem érdekelne, de, legalább ne rendelési időben csinálja. Vajon nekik van kötelező rendelési órájuk, ki ellenőrzi, hogy betartják-e? A napi másfél órás rendelési időért járó a bért kellene neki kifizetni, így lehet, hogy még az is sok, amit kevésnek tartanak.

 

 

Volt egy beteg, akinek szörnyű görcsei voltak, persze beengedtük soron kívül, és mi történt adtak neki egy receptet, hogy menjen el egy gyógyszertárba és vegyen görcsoldót, azzal visszasétáltatták és beadták neki a görcsoldót. Nagyon sokat hallom, hogy elégedetlenkednek a jövedelmükkel, de ha más ember csak 10 percet késik a munkahelyéről, akkor kirúgják! 10 óráznak minimálbérért! Nem ártana, ha ezzel is foglalkozna egy olyan független team, akik nincsenek elkötelezve az orvosoknak.

 

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

gránát.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2012.08.21. 10:48:56

1. Ha van multi a közelben, akkor a helyszín biztosan nem egy kis falu, hanem egy város. Tehát van másik háziorvos is. Tessék átvinni hozzá a betegkártyát.

2. A rendelés olyan hosszú, amennyit az önkormányzat kifizet az orvosnak. Ha másfél órát fizet ki, másfél órás a rendelés

3. Jutalékot ne vegyen fel a háziorvos, se rendelési időben, se azután. Utazási bont biztosan nem kap.

4. A szörnyű görcsökkel érkező beteggel mit egyebet tudott volna csinálni?

5. További hasonló problémák esetén ld. 1. pont

karcsibácsi 2012.08.21. 11:27:36

"...rendelési időben, hát a doktor úr éppen soppingolt!!"

"... a doktornő odaugrik, aláírja és megy vissza a radiátor mellé beszélgetni a kedves ismerősével."

El kéne dönteni, hogy férfi, vagy nő ez a szemét alak! Vagy talán nemi identitászavarral küzd, ezért írja a kedves posztoló egyszer férfinak, másszor nőnek...

Neon Fu 2012.08.21. 13:17:01

@karcsibácsi:
Vaaaaagy, tudom, ez nagyon vad ötlet, de lehetséges, hogy nem csak egyetlen link alak dolgozik az adott rendelőben...

VaTi 2012.08.21. 13:23:28

@Neon Fu: "hát a doktor úr éppen soppingolt!! Ha végre megjön (...)a soron következő gyógyszereiket íratják ki az asszisztens nővel. Ő kinyomtatja, és a doktornő odaugrik" Nincs olyan váltás, ami jelezné, hogy másik orvosról ír a továbbiakban, sőt, kifejezetten folytatja a történetet. Így valóban érthetetlen, hogy tud menet közben nemet váltani az orvos. Valszeg a vásárolgatáshoz álcaként férfivá vált. Mégis lebukott...

VaTi 2012.08.21. 13:30:31

Egyébként meg igen, jogos: ne vásároljon senki munkaidőben, és ha lehetősége van (nem ügyeletről esik be úgy, hogy már 36 órája nem pisilt, nem evett), kezdje meg időben a rendelést. Mindenesetre megint egy tendenciózusan összeállított manipulatív hangvételű írás, az összes sablonnal. Jah, a kávézgatás hiányzik belőle...Számomra ezek a sztorik már azért nem teljesen hihetőek, mert annyira egysíkúak.

Terézágyú 2012.08.21. 14:07:40

@VaTi:
"Mindenesetre megint egy tendenciózusan összeállított manipulatív hangvételű írás"

És nyilván teljesen ellenkezik az átlagember tapasztalatával. Az orvosok mindig időben kezdik meg a rendelést, pontosan akkor, amikor az ki van írva.

christophe 2012.08.21. 14:49:12

na ja, àt kell menni egy màsikhoz.....

jeep 2012.08.21. 15:00:13

"hát a doktor úr éppen soppingolt"
"és a doktornő odaugrik"

Milyen doktor(nő) ez? Hermafrodita?
Még a Metro újságban is nagyobb a konzisztencia, mint ebben a fércműben.

Tájfájter 2012.08.21. 15:25:09

"Amitől teljesen kikattanok, hogy az gyógyszergyártók termékeinek ajánlói, biztos, hogy rendelési idő alatt mennek be és akkor aztán újra várhatunk,"

Pontosan.
Sőt, ezek párosával járnak az olyan rendelőkbe, ahol egyszerre több doki rendel. Egyik bemegy a dokihoz, másik meg beül a másik orvos betegei közé soron következőnek, hogy foglalja a sort.

Köldökszösz (csodalampa) 2012.08.21. 15:26:27

@Ha nincs Orbán, béke van, erős forint nem ez kéne?:
Így van! Már csak azt kellene eldönteni, hogy a népszavazást regisztrációhoz kössék avagy sem.

Kedves levélíró Úr/Hölgy!

A szabad orvosválasztás joga önt is megilleti, kérjük, gyakorolja jogát.

Euscorpius Hungaricus 2012.08.21. 15:28:09

Régebbi a történet, de számomra felejthetetlen. Influenzásan mentem el az orvoshoz, tehát tényleg betegen. Már az gyanús volt, hogy senki nincs a fűtetlen váróteremben, de ekkor még nem fogtam gyanút (régen jártam erre, nem vagyok éppen egy beteges). Kijön a nővérke, megkérdi mi a baj? Mondom láz, gyengeség stb. Rendben, de vannak a doktor úrnál, mindjárt fogad. OK. 10 perc, 20, 30, sétálok, hogy ne fázzak, kijön a nővérke, mindjárt... 1 óra, szétfagyok (nincs beteg rajtam kívül?), másfél... kijön egy gyógyszer ügynök nagyokat vigyorogva az orvossal. Doki behív, megkérdi mi a probléma. Mondom most már semmi, adja ide a TAJ kártyámat. De hát az nem úgy megy, mondom DE! Vittem a kártyámat máshoz(telefon, jöjjön, 15perc várakozás, 1 hét táppénz). Na ez a fazon most a megyei tisztifőorvos... Annak biztos jó?!

qbr 2012.08.21. 15:31:53

@Tájfájter: Ha párosával mennek, akkor egyszerre mennek be, egyébként pedig konkurensek, nem valószínű, hogy egymásnak foglalnák a sort.
Évente 10 millió ft-ot fizet be utánuk fejenként az alkalmazójuk regisztrációs díjként, úgyhogy hozzájárulnak a feltartott rendelés fenntartásához.

Egyébként a törvény szerint rendelési időben nem szabad bemenniük az orvoshoz.
Ugyanakkor a törvény óránként 10 perc pihenőidőt is biztosít az orvosoknak, amikor pedig fogadhatják a gyógyszerképviselőket, ha akarják.

krumpli-nudli 2012.08.21. 15:47:19

Ezek után úgy gondolom, írtó nagy mázlista vagyok.A háziorvosunk mindig mindenben segítőkész és MINDEN alkalommal tudja, merre küldjön tovább.Igaz, belgyógyász.Rákos beteg vagyok.Csak rá hallgatok, merre forduljak, milyen gyógyszert vásároljak, milyen kezelést vegyek igénybe.Amikor nagy tragédia történt a családban, eljött hozzánk, mindenféle témáról "csevegett" ezzel elterelte a figyelmünket a szomorúságról.
Fantasztikus,emberi orvos, Dr. Langermann Istvánnak hívják.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.08.21. 15:48:27

szocialistalusta...

2 dokit kell alkalmazni és akkor jobb lesz a szolgáltatás! és ehhez pedig vegyünk fel hitelt!

Reggie 2012.08.21. 15:56:39

Neten nezzed meg, hogy milyen kezelesek vannak a szamladon, es a nem valosakat jelentsed be. Sokkal tobbet nem tudsz tenni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.21. 15:58:34

Nem értem a problémát! Ott kell hagyni a doktornőt és a másikhoz menni. Az államtól betegkártya alapon kap pénzt. Ha nem marad neki, akkor pénze sem lesz!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.21. 15:59:36

Félelmetes látni ahogy az emberek totál hülyékké válnak még szövegértelmezésben és ezen a doktornő vagy férfin akadnak fenn. Miközben teljesen világos amit ír a posztoló.

Félelmetes látni, hogy az emberek azt várják hogy minden totál egyszerűen legyen megfogalmazva, tőmondatokban, mint a mónikasóban vagy a reklámokban.

És jól gyanítom, hogy főleg értelmisssség kommentel?

Reggie 2012.08.21. 16:04:39

@endike: Ne izgulj, majd a total hulyek megvalasztanak teged vezetojuknek. Hiszen te kiemelkedo vagy koztuk.

Sokorai_Atala 2012.08.21. 16:11:50

Ez a sztori már volt egyszer, legalábbis az a rész, hogy rendelési időben vásárol a közeli üzletközpontban, mert többen látták (szó szerint).
Vagy minden háziorvos ezt csinálja:)

Tempus-Anh 2012.08.21. 16:35:23

@jeep:
Nem nem, egy travi lehetett:)

Tempus-Anh 2012.08.21. 16:37:36

De képzeljük el, ha épp jéghideg üdítőt vásárolt a betegeknek a tikkasztó szaharai hőségben, netán kis ajándékot a gyerekeiknek...

Kurayamino 2012.08.21. 16:45:46

évek óta csendben olvasom ezt a blogot, de kezd olyan mélyre süllyedni, hogy nem is értem, miért nyitom meg az oldalt nap, mint nap. pláne úgy, hogy ezt az esetet már olvastam, itt.
praxis.blog.hu/2012/02/18/az_orvos_vasarolgat_a_betegek_varnak
unalmas. nem kell minden nap tartalmat tenni a blogra a nagyobb olvasószámért, inkább ritkábban, de érdekesebb, nagyobb valóságtartalmú cikkekre lennék -legalábbis én biztos- kíváncsi. ezt szerintem érdemes lenne megfontolni, mind a laikus, mind a szakmabeli olvasók érdekében.

miislegyenanicknevem 2012.08.21. 16:58:10

a mi gyerekorvosunk fél nyolckor kezdi kiírás szerint a rendelést, de már 7 után ott van minden reggel (igen, be is lehet hozzá menni), és akárhányszor megyünk, mindig látok az asztalán egy doboz kekszet, sütit, felkockázott gyümölcsöt, azt kapkodja be két gyerek között, vagy amikor már az asszisztensnek diktál. és mindig, MINDIG jópofa a gyerekekkel. nem fiatal már, néha nem értem, hogy tudja még mindig jókedvre deríteni őt a sok gyerek...
ilyen is van.
ja, és láttam már a multiban vásárolni! igaz, este 7 óra volt...
persze ettől még lehetnek genya orvosok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.21. 16:58:55

@TrueY:
1. én nem tudok átmenni más orvoshoz, mert a faluban (körzetben) csak egy van
2. anyám városban él, de ő sem tud átmenni, mert a többi orvosnál annyi beteg van már, hogy nem fogadják.

Kepa 2012.08.21. 17:16:13

"10 óráznak minimálbérért!"

Még nem lattam ilyet. Minimalbert az a munkavallalo kap, aki semmihez sem ert, ezert egyszeru betanitott munkat biznak ra. Pl.: utcasepres, vagy a ladat kell elvinni a gep mellol, ha megtelik. Mindegyik nyugis allas és max 8 óra. Reggelivel, ebeddel..

kovácspéterke 2012.08.21. 17:22:19

@Kurayamino: vagy esetleg több orvos is munkaidőben vásárol, nem?

Kurayamino 2012.08.21. 17:41:12

@Mrs. Jackman: ki tudja tanukkal igazolni, hogy valóban látta, hogy az orvos vásárolt? ez rágalmazás. ha pedig tényleg így van, akkor siránkozás helyett tessék bejelentést tenni, vagy orvost cserélni. és egyébként ne mondja nekem senki azt, hogy munkaidőben mindig, minden percét szigorúan munkával tölti. bezzeg az orvost lehet szidni, szemét szar ember, igaz, csak az életedet menti meg. nem is értem, miért nem száműzzük az ilyen szemeteket egy lakatlan szigetre, és élünk inkább tovább nélkül... ez a blog egy olcsó köpköde. nem is értem, miért nem szólalt fel még az orvosi kamara, hogy ezt a név nélküli vádaskodást, ami itt megy, azonnali hatállyal befejezzék...

Bikli néni 2012.08.21. 17:41:14

1. Mi a túrónak kellene megmérni boldog-boldogtalannak a vérnyomását?
2. Az orvoslátogató szerintem is egy külön állatfaj.
3. Sajnos a szabad orvosválasztás csak papíron létezik, mert ha nincs másik/nem fogad, akkor mindenki b...hatja.
A többit az előttem szólók már elmondták.

Kurayamino 2012.08.21. 17:45:06

ja, és nem vagyok orvos. 23 éves munkanélküli többdiplomás ember vagyok. sok orvosi esetem volt, némelyik pozitív, némelyik negatív. de nem az orvost, mint embert nézem, hanem a gyógyítót, aki tk miattam is erre a szakmára esküdött fel, és méltatlan körülmények között végzi a munkáját. ezért pedig nem ő a hibás. az meg gusztustalan, hogy hálátlan módon név nélkül embereket pocskondiáznak -legyen az orvos, tanár, jogász, akárki. ha olyan kurva nagy probléma van az emberiséggel, tessék befáradni az illetékes hivatalhoz, és arccal, névvel felvállalni a problémát, és UTÁNA JÖNNI IDE SIRÁNKOZNI.

salamander 2012.08.21. 17:45:25

1. OEP-nél lehet bejelentést tenni.
2. Át lehet menni másik háziorvoshoz.
3. Lehet neki szólni: Doktor Úr/Nő (ahogy tetszik), legyen szíves rendelésidőben a betegekkel foglalkozni.
4. A csókosoknak is lehet morogni, hogy előbb itt voltál, s mennél...

...

Bikli néni 2012.08.21. 17:53:18

@Kurayamino: "ne mondja nekem senki azt, hogy munkaidőben mindig, minden percét szigorúan munkával tölti."... "igaz, csak az életedet menti meg"
Az igaz, hogy elég sok helyen (de nem mindenhol!) megy a körömreszelés munkaidőben. Olyan viszont sehol nincs, hogy tetszés szerint lehetne befáradni, ha egyszer nyolctól van a munkaidő. Az én munkahelyemen egyszer a kétperces késéseket vették elő, pedig aznap igazoltan leállt a metró és a szakadó esőben a huszadik pótlóbuszra passzíroztuk fel magunkat többen is, ami aztán állt egy helyben a dugóban. Ja, és én még csak nem is olyan helyen dolgozom, ahol életeket kell menteni, és minden perc drága lehet.

Kurayamino 2012.08.21. 18:00:41

@Bikli néni: igazad van, és természetesen egyet értek azzal, hogy mindenkinek dolgoznia kell a megadott szerződéses feltételek szerint. de nem hiszek el minden posztot, pláne olyat, aminek a nagy része alaptalan vádaskodás, rágalmazás. ha én észrevenném munkaidőben az orvost, vagy problémám lenne, bejelentést tennék, de az biztos, hogy tennék valamit, nem csak leírkálnám a problémát. arról nem beszélve, hogy itt az orvosnak lehetősége sincs megvédenie magát, holott lehet, hogy alaptalanul vádolják, és pl összekeverték valakivel, ami gyakran előfordulhat, mindenkivel megesik. csináljon egy fotót, mellékelje, elhiszem. de ameddig nem a saját szemével látja, és nem bizonyítja, nem hiszem el. az ártatlanság vélelme mindenkit, még az orvost is megilleti.

Reggie 2012.08.21. 18:00:42

@Kurayamino: Tudod tanukkal igazolni, hogy nem latta az orvost vasarolni? Ha nem, akkor ez ragalmazas.

Kurayamino 2012.08.21. 18:03:14

na, ezért nem írtam ide eddig sem. aki érteni akarja, úgyis megérti, aki meg nem, nem. Reggie, az összes orvos szemét. De majd ha édesanyád/kislányod/kutyád életét menti meg, akkor jusson eszedbe, hogy miket feltételezel alaptalanul egy emberről, akitől az életed, vagy a körülötted állók élete függ. itt befejeztem.

Reggie 2012.08.21. 18:22:27

@Kurayamino: Az a baj, hogy olyan allaspontot akarsz a szamba adni, amit nem kepviselek. A poszt tartalmatol fuggetlenul szerintem nem elfogadhato, hogy a szabad velemennyilvanitashoz valo jog korlatozasat koveteled mindenfele alaptalan vadaskodassal. Ezen el kene gondolkodnod. A te gondolkodasod menten a telefon/aram stb. szolgaltatok viselkedeserol alkotott negativ velemenyeket is tiltani kell, mert az o segitsegukkel hivod ki a mentoket es mukodtetik a lelegezteto gepet. Ugye igy gondolod?

Kritikat/velemenyt mondani mindenrol lehet es kell is. Fuggetlenul attol, hogy az tetszik-e neked vagy milyen kapcsolatban van az emberi elettel.

karcsibácsi 2012.08.21. 18:47:06

@endike: És jól gyanítom, hogy főleg értelmisssség kommentel?
Nem jól gyanítod. Nagyobbrészt hozzád hasonló funkcionális analfabéták kommentelnek.

Bikli néni 2012.08.21. 19:25:47

@Kurayamino: Ezt a posztot én sem hiszem el teljes mértékben, szerintem ez gyakran előforduló esetekből (késik az orvos, csókosok, orvoslátogatók) összeollózott fikció.
Mivel azonban nem írta le a posztoló, hogy ő dr. Gipsz Jakabot, a perenyevackori háziorvost kívánja itt bepanaszolni, ezért nem is rágalmazás a dolog. Azzal amúgy én is egyet értek, hogy ha felmerül valami probléma, a hatáskörrel rendelkező felügyeleti szervhez kell fordulni, hogy tisztázzák a helyzetet.
Az orvossal szembe, nevemet felvállalva én se mernék menni, mert tudom, hogy máshova nincs hova vinnem a kártyámat, és az orvos az, akivel nem jó összeveszni, inkább nyelsz egy nagyot... mondjuk a névtelen feljelentgetésnek én sem vagyok híve, láttam már olyat is eleget, és többnyire attól voltam rosszul, aki felnyomta a másikat (fő indokok amúgy: irigység, rosszindulat, személyes sértés, dögöljön meg a szomszéd tehene is), sokszor egyébként teljesen alaptalanul.

2012.08.21. 20:19:22

@Terézágyú: én eddig a munkaidő vége kapcsán jóval nagyobb problémát tapasztaltam

El Visco Stello (törölt) 2012.08.22. 07:17:52

A rendezői változatban az állt, hogy a doki "vidáman" shoppingolt.
A véleményem pedig már ott leírtam. El is fogyott minden szép gondolatom.

jeep 2012.08.22. 08:38:40

@endike:
Drágám, ha félelmetes látni, hogy az emberek fennakadnak a postR kétbalkezes smittelésén, az nem az emberek baja, hanem Magácskáé. Forduljon Pszichológusához,pszichiáteréhez!

A görcsös beteg sztori tipikus Föld S. Péter széljegyzet: Leír egy szomorú szituációt úgy, mintha a kialakult helyzetért valamelyik szereplő lenne a felelős és ezzel publicisztánk be is fejezi tevékenységét.
Valójában szegény doktor(nő) nem tehet arról, hogy a görcsoldó a gyógyszertárban van és valakinek el kellene mennie érte. Ki menne el a gyógyszertárba, ha nem a beteg? Talán a bűnbak doktor(nő)? Nem, az nem jó, mert akkor felháborodnának a betegek a még hosszabb várakozási időért. Talán a várakozó betegek (köztük a postR is)? Nem, annyira nem felháborító az eset, hogy a saját idejükből áldozzanak rá.

Értelmisssség: ócska bolsevista trükk.

2012.08.22. 13:36:05

@Kurayamino: "csináljon egy fotót, mellékelje, elhiszem"
És akkor a blog olyan lesz, mint egy képeskönyv, és persze a pozitív véleményeket is csak képpel ellátva, mert különben ejnye-bejnye...

karcsibácsi 2012.08.22. 17:41:34

@El Visco Stello:
Ha gondterhelt képpel tette volna, akkor minden o.k.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.22. 21:51:00

@Babette_:
"1. én nem tudok átmenni más orvoshoz, mert a faluban (körzetben) csak egy van"

Akkor marad a bejelentés. Ha sok ügyfél jelenti be a minisztgériumnál, akkor egy idő után utána fognak nézni a hölgynek.

"2. anyám városban él, de ő sem tud átmenni, mert a többi orvosnál annyi beteg van már, hogy nem fogadják. "

Gondolom nem véletlenül. Itt is marad a bejelentés... Sajnos!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása