Vajon hány ember hal meg ilyen körülmények között?

2012.08.19. 12:33

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre.

Már 25 éve történt és azóta sem tudom megbocsájtani az osztálynak ahol feküdt édesanyám! A történet velem kezdődött. Húsz éve kiderült hirtelen, hogy agydaganatom van. 40 éves voltam, 2 gyermekkel. Megúsztam a műtétet, de legalább 15 évre visszavetett a részleges bénulás, ami még ma is látható. Akkoriban elég súlyos volt, küzdöttem, hogy a családomnak ne okozzak nehézséget, de megmaradjak a gyermekeimnek és a férjemnek. Akkoriban történt, hogy szegény anyám kezdett feledékeny lenni. A körzeti orvos adott neki Cavintont és a szívére olyan tablettát, amit rosszullét esetén a nyelve alá kellett helyezni, de sokszor elfelejtette bevenni. Nem együtt laktunk, csak én segítettem neki, de nem tudtam állandóan nála tartózkodni, éppen a betegségem miatt és a családom miatt sem. Kétségbe esve kerestem a megoldást és arra gondoltunk, valahogy helyet szorítunk neki. Végül egy rosszullét miatt bekerült a kórházba.

gyászneten.jpg

Először a belgyógyászatra a szíve miatt, majd onnan átvitték az idegosztályra ma sem tudom miért, ugyanis hiába érdeklődtem az orvostól. Másnap mentem látogatóba és nem akartam hinni a szememnek, átvitték az elmére pedig a legnyugodtabb ember volt, akit mindenki nagyon szeretett. A borzasztó az volt, hogy egy székre volt lekötözve. Sírt mikor meglátott. Kérdőre vontam az ott dolgozó nővért, aki ráadásul szintén jól ismerte anyámat. A válasz az volt, hogy a szomszédja elvette a poharát és vissza akarta venni. Követeltem, hogy azonnal engedjék el, mert panaszt teszek. Akkor elengedték, de másnap ugyanúgy történt minden. Közben szólt az orvos, hogy elhelyezést nyert az egyik szociális otthonban, mert felügyelet kell neki , én pedig még elég súlyos beteg vagyok. Őszintén megkönnyebbülést éreztem, hogy többé nem lehetnek vele durvák. - Korai volt a megnyugvásom... Az otthonban a második emeletre tették olyan mellé, akinek már nem sok volt hátra. Beszélgetni nem lehetett vele, levegőre nem kísérték le, de még a folyosóra sem engedték ki anyámat. Egyre romlott az állapota.

Állítólag az otthoni orvos nézte - nem hittem már nekik. Minden hétvégén kivittem magunkhoz családi környezetbe, mert nagyon szerette a gyerekeket és mindnyájunkat. Észrevettem, hogy egyre hajlottabban megy és amikor sétáltattuk mindig fájt a háta. Akkor, ha tudtam volna, mi következik! Vasárnap este visszavittük, megbeszéltük, hogy 1 hétig nem tudok jönni kivizsgálások miatt, ami miatt el kellett utaznom. Telefonáltam az otthonba, hogy anyám hogy van? Akkor mondák, hogy 1 hete pont a kórházban fekszik a belgyógyászati osztályon. Még este, amikor hazaérkeztem 8 órakor berohantam a kórházba. Meglepődtem... Ott feküdt szegény 40 fokos lázzal, a szomszédja szerint nem törődtek vele a nővérek sem, az orvosnő sem. Kapott ugyan egy infúziót, de már 2 órája lefolyt és a tű még a csővel a karjában volt.

Egész nap egy korty vizet nem kapott, sem ételt. A szomszédja pechjére fekvő beteg volt és nem tudott segíteni neki és nagyon ki volt borulva, mert sokszor csengetett a nővéreknek, de a végén még a csengőt is kikapcsolták. Másnap reggel 9-kor telefonáltam a belgyógyászatra és megkérdeztem, hogy van édesanyám. A nővér azt mondta jól van. Rossz érzés fogott el és 11-kor lementem a kórházba. A meglepetés még csak akkor ért, mert anyám nem volt már az ágyon... A torkom összeszorult és megkerestem a doktornőt. Amíg kérdőre vontam addig is az őt körülvevő nővéreknek magyarázta éppen, hogy hogyan hímezte ki a kezében lévő terítőt. Nem akarom leírni mire gondoltam abban a pillanatban, amikor belegondoltam, mennyi nekik egy emberélet, hogy az ember, ha kórházba kerül, mennyire ki van szolgáltatva az ott dolgozóknak pláne ilyen lelketlen és kegyetlen személyzetnek. Gondoltam, Isten óvjon mindenkit, hogy ide bekerüljön! Az jutott eszembe, hogy ezek sem dolgozni járnak ide és hány ember hal meg ilyen körülmények között, hogy az utolsó perceket is így élik meg. Mondanom sem kell, a doktornő és a nővérek részvétet sem kívántak, de még egy vigasztaló szót sem mondtak.

Őszintén mondom, azóta gyűlölöm azt az osztályt és tiszta szívből kívántam az őt magára hagyóknak, hogy az utolsó perceik kegyetlenek legyenek, és ne legyen senki, aki egy korty vizet ad. Közel és távol ne legyen senki, hogy ne tudjanak segítségért kiáltani! Remélem fog az átkom, mert sohasem tudom elfelejteni ezt a kegyetlenséget. Eltelt 25 év, de nem tudom elfelejteni soha. Az ilyen embereknek semmit sem jelent.

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

gránát.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2012.08.19. 12:35:05

Nem műkszik a hozzászólás :(

Káin 2012.08.19. 12:36:38

Akkor mégis. mondjuk két órája próbáltam és akkor hibát dobott ki. Na mindegy, remélem más nem járt így :). A poszthoz: Bár megértem a levélíró fájdalmát, de a gyűlölködést azt határozottan NEM.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.08.19. 12:53:38

na ebből szamomra
1 nem derült ki, hogy miben halt meg az anyuka
2 kiderült, hogy a kedves levélíró meg pszichiátriai kezelésre szorul

sárga nyúl 2012.08.19. 13:13:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Agydaganata van, gondolom attól van így szétesve.

megvalaszolok 2012.08.19. 13:26:21

@sárga nyúl: Igen, okozhat személyiségváltozást.

Irkutszk 2012.08.19. 16:09:31

Én már az első két mondat után megakadtam :( 25 éve halt meg az Édesanyja, és a történet a posztíróval kezdődött, mert 20 éve így meg úgy... Öööö, némi időzavarral küzdök. Azért olvasom tovább...

Tempus-Anh 2012.08.19. 16:16:37

A megbocsátás az egyik legfőbb keresztényi erény.

A posztvégi alpári átkozódást kihagyhatta volna, akkor talán olvasás közben a nauseát nem követné vomitus is...

Neon Fu 2012.08.19. 17:03:40

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Gratulálok, megfogtad a lényeget, henteském.

megvalaszolok 2012.08.19. 17:13:47

@Neon Fu: Miért nevezted hentesnek? A posztíró le se írta, miben halt meg az édesanyja. Csak szid és átkoz mindenkit. Olyanokat, akik az ő életét például megmentették. Mekkora szemetek ezek.

telkoe 2012.08.19. 17:44:57

Azert utos igy egyutt:

Őszintén mondom, azóta gyűlölöm azt az osztályt és tiszta szívből kívántam az őt magára hagyóknak, hogy az utolsó perceik kegyetlenek legyenek, és ne legyen senki, aki egy korty vizet ad. Közel és távol ne legyen senki, hogy ne tudjanak segítségért kiáltani! Remélem fog az átkom, mert sohasem tudom elfelejteni ezt a kegyetlenséget. Eltelt 25 év, de nem tudom elfelejteni soha. Az ilyen embereknek semmit sem jelent.

Együttműködő partnerünk a Gránátalma Szépség- és Egészség Központ

Tiszta szivbol kivansag, granatalma szepseg es egeszseg enyhe helyesirasi problemaval.

jágör68 2012.08.19. 21:00:27

@telkoe:
Ja ez ütött:D Mind2 és így együtt is.

Nem olvasta végig figyelmesen a történetet az egyik kollega és ezért vont le- egyébként helyes- de a tényeket figyelembe nem vevő következtetést.

Másrészt a blogra járók egy része az orvos hozzászólókba történő rúgás virtuális voodoo- babájának nézi az egészet.
Egészségükre.
2 dolog is miatt kontraproduktív:
1)a hózzászóló orvosok nagy része már a Lajtán túlról irogat
2)a másik része meg készül oda és csak egy ilyen utolsó lökés hiányzik

2012.08.19. 22:34:37

A poszt írója olyan, amilyen. A 25 évvel ezelőtt történtek miatt már nem tudom, mit vár az itt olvasóktól. Őszintén szólva annyira nem is érdekel, mi történt 25 évvel ezelőtt. Ahogy már írták, az sem derült ki, miben halt meg a szülője. A halál sosem jön jókor. Szépen meghalni csak nagyon keveseknek adatik meg. Jó körülmények között szintén nem túl gyakori.

2012.08.19. 22:39:41

@Turchi: Ja, a lényeget kifelejtettem. A poszt írója olyan, amilyen, de aki ezt a posztot, vagy ezeket kiteszi, neki is van felelőssége abban hogy ezzel mit közvetít az olvasók felé.
@jágör68: "2)a másik része meg készül oda és csak egy ilyen utolsó lökés hiányzik"
Csak ezt ne! Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez a poszt bárkinek is az utolsó lökés lenne? Ha van ilyen orvos, akkor én nem sajnálom. Annál csak több esze van állítólag egy orvosit végző embernek, hogy egy 25 éves történetből nem von le messze menő következtetéseket.

2012.08.19. 22:40:32

off. Laikus merre van?

megvalaszolok 2012.08.19. 22:53:14

@Turchi: Nem a történet ami a lökés, hanem az utána következő szitkozódás. Amelyet tapasztalhatunk sok kommentelőtársunktól is.
Aki meg kiteszi a posztot (a bloggazda), a látogatószámra megy. Neki jól jön, hogy mi itt "veszekszünk". Nem a problémát akarja megoldani, csak pénzt húzni más emberek civakodásából. Persze ehhez, mint már előző posztokban kommenteltem, gyomor kell.

2012.08.19. 23:08:38

@megvalaszolok: Ez a poszt értelmes embernek, pláne orvosnak nem okozhat semmi lelki törést, vagy lökést semmihez. Mindegy hogy a történet, vagy a végén lévő szitkozódás, a poszt írójáról értelmes embernek kialakul egy véleménye, ami alapján ebből semmiféle következtetést nem szabad, hogy levonjon. Ha mégis, az már az ő baja. Akkor ő is olyan egyszerű lélek lesz, mint a posztoló. Az indulatokat egyik irányba sem kell eltúlozni. Hogy a posztot miért teszik ki, azzal tisztában vagyok, és nincs is vele semmi problémám, engem nem zavar. Az már jobban, ha egy rossz poszt kikerül, annak az írója sem reális történetet, vagy reális megjegyzéseket nem ad közre, akkor az nem csak az ő felelőssége, ha ez még ki is kerül. Az, hogy a blog gazdája pénzt húz ki ebből a civakodásból, ennek a megállapításnak nincs sok értelme, hiszen az emberek ingyen civakodnak, azaz a blog gazdája biztosít egy ingyenes lehetőséget az egymásba rugdosáshoz. De nem ő rugdos. Ő csak szolgáltat, amit mások ingyen igénybe vesznek. Ha ebből neki anyagi haszna van, miért zavar az téged? Ahhoz is gyomor kell, ahogy itt vitatkoznak egyes emberek.

telkoe 2012.08.20. 08:16:40

@jágör68: Az sem lesz problema ha elment az utolso orvos is.

Akkor talan veletlenul kiszivarog, hogy ki kereste a zsebpenzt azzal hogy feleszu tahok basztattak nyilvanosan az orvosokat es lehet kommentalni hogy mennyire volt helyes hogy par tiszta szivu egysegsugaru orvosi ellatas varva kicsit atrendezte az arcat.

Az alatt is lesz reklamhely amit el lehet adni.

karcsibácsi 2012.08.20. 08:37:21

Szakmai hozzászólást ehhez a poszthoz nem lehet írni. Szerintem az egész szimpla kitaláció. Mindenesetre ,máskor jobban át kell gondolni, mert így úgy áll a helyzet, hogy a posztoló a beteg édesanyját a saját agydaganata miatt (ami 5 évvel később alakult ki!) nem tudta kellően ellátni.
Szóval , egyetértve a marhaságokat szóvá tevő kollégval, gond van a posztoló szavahihetőségével és mentális integrációjával.

karcsibácsi 2012.08.20. 08:47:40

@Turchi:
Túléértékelése lenne a praxisblognak, ha azt gondolnánk, hogy bárki miatta hagyja el a hazáját (Szent István ünnepén talán szabad kicsit patetikusnak lennem). De a gyalázkodó, primitív, vagdalkozó hozzászólások tükrözik a populáció egy (hála Istennek, nem az intelligensebb,de hangadó) részének a véleményét és hozzáállását, és ez valóban aggasztó.
A WD fórumon írt olyan külföldön dolgozó orvos, hogy " ha honvágyam támad, beleolvasok a praxisblogba, és elmúlik".
Off: nekem is hiányzik, remélem, minden rendben van körülötte.

2012.08.20. 08:58:33

A csúcs az egészben az volt, amikor a hímzett terítőt mutatta a doktornő. Mikor csinálta, kérdezhetnénk.

De hát én már régóta tudom, hogy gusztustalan, amit a magyar eü dolgozók csinálnak, hiszen kikövetelik maguknak a szabadidőt (szerencsére ezt már sikerült megfékezni) és mivel keresetük is van, gyakorlatilag profitálnak mások megöléséből.

2012.08.20. 09:00:36

@karcsibácsi: @Turchi: Címet adjatok (kareszbá főleg, mert a múltkor akartam hívni egy 90 forintos "bakter bitter"-t kínáló talponállóba a Sobieski utca körül, de mailer daemont kaptam), és írok privit.

2012.08.20. 09:02:41

@karcsibácsi: Szerintem is, mire egy ember már meg tudja nyitni az internetet, kapott annyi impulzust a hazai életből, hogy a wizzair/easyjet honlapjára, majd a repülőtérig eljusson.

2012.08.20. 09:50:51

@karcsibácsi: Igazad van, de az említett külföldön dolgozó orvos megjegyzése már már szállóige, nem tudom komolyan venni. Ha honvágya támad, olvasson mást, bizonyára akkor nem lesz ez az érzése. Tegnap kaptam üzenetet egy régi tanítványomtól, és bizony majdnem sírás lett belőle, annyira meghatódtam, mert már nem végzem azt a munkát. Bezzeg ha a régi ellenőrző blogba olvastam volna bele, biztos más lett volna a reakcióm, de nem teszem, különösen ha honvágyam támadna. A neten mindenki lehet hangadó, az életben személyesen már nem, ugyanis ezek a hangadók a leggyávábbak.

2012.08.20. 09:52:41

@Fyall - Separate or superstate!: Az én címem rendben van tudtommal, akár az adatlapon, akár a blogomon, vagy a skypon. Még max. 2 hétig leszek itthon, aztán megint nyakamba veszem a világot.

megvalaszolok 2012.08.20. 09:56:42

@Turchi: Tehát szerinted a fegyverkereskedő, a drogdíler ebből a szempontból nem tettek rosszat hiszen nem ők öltek? De mindegy. Másképp gondolkodunk erről. :)

2012.08.20. 09:58:45

@telkoe: Ez az internet adta lehetőség nem csak az orvosoknak, hanem minden más szakmának a szidását lehetővé teszi, valamint azt is, hogy más blogok meg a betegeket, ügyfeleket hordják le. A lehetőség mindkét félnek adott. Mi ebben a probléma? Ezen az alapon minden negatív hangvételű újságot, TV-műsort is lehetne szidni, és mindkettőben valakinek anyagi haszna van.

2012.08.20. 10:01:06

@megvalaszolok: Két olyan példát hoztál, amely nem törvényes. Nincs köze a vitához. Ha kicsit belenézel a hozzászólásaimba, inkább az orvosok mellett állok, de ez nem azt jelenti, hogy minden esetben.

megvalaszolok 2012.08.20. 10:04:53

@Turchi: A hasonlatot nem értetted, de nem baj. Én így gondolom, te máshogy. Ez van. Nem lehetünk egyformák:)

2012.08.20. 10:11:57

@megvalaszolok: Bizonyára annyira buta vagyok, hogy még egy hasonlatot sem értek. Szégyenlem magam :-) A példa rossz volt szerintem akkor is, ha hasonlatként kell értelmezni. Az pedig külön jó, hogy nem vagyunk egyformák. Még a végén @karcsibácsi:-val együtt tologatnám a kocsit, és közben iszogatnánk, majd @Fyall - Separate or superstate!:-al folytatnánk a Sobieski utcában:-) Milyen szép is lenne!

megvalaszolok 2012.08.20. 10:15:43

@Turchi: Nem írtam rád ilyet. A hozzászólásodban benne van a lényeg "szerintem". Két eltérő véleményen vagyunk. Ettől még nem kell összevesznünk:)

2012.08.20. 10:22:14

@megvalaszolok: :-) Nem vagyok sértődékeny, és nem is veszekszem, csak írogatok. Általában minden kritikát felvállalok, és nem is hárítok. Tisztában vagyok azzal, mindenki mennyire örül, ha igazat adnak neki. Én ezt az örömet gond nélkül megadom :-) Csak végre egyszer megtudnám, a sok új nick-név alatt kik vannak a régiek közül :-)

megvalaszolok 2012.08.20. 10:25:38

@Turchi: Nem vártam el, hogy igazat adj. Csak a véleményemet próbáltam erősítgetni. :) Ettől még elfogadom a te nézőpontodat is :)

karcsibácsi 2012.08.20. 11:31:07

@Fyall - Separate or superstate!:

Sajnos, az én e-mailfiókom nem él, mert csak a regisztráláskor használtam, egyetlen alkalommal. A magán e-mail-emet pedig, talán érthetően, nem szeretném itt közzétenni. Néhány napja én küldtem Neked egy privát üzenetet, ezek szerint nem kaptad meg. Bár nem akartam kiszolgáltatni magam a netes közönségnek, de most már mindegy: lényegében azt írtam, hogy italozásom csak a virtuális térben létezik, része az image építésnek, és a "halottrészeg betegszállító" poszt adta az ötletet. Valójában majdnem absztinens vagyok. Különleges világnapok alkalmával azért egy-egy sört, vagy felest lenyomok, vagyis nincs velem semmi baj. Egyetemista koromban pedig több tanszéket is rendszeresen látogattunk barátaimmal a VIII. kerületben... Na, most aztán oda a maradék reputációm is!
Ezzel együtt jól esik, és köszönöm a felajánlásod!

VaTi 2012.08.20. 12:58:22

@karcsibácsi: az ilyen célokra létrehozol egy "szemetes" mail címet, pl karcsibácsi kukac akármiszolgáltató pont hu, azt osztogatod. Aztán akárkivel bizalmasabb viszonyba keveredsz, átteszed a beszélgetést a rendes címedre :)

2012.08.20. 13:20:03

@VaTi: @karcsibácsi: Erre próbáltam célozni finoman! :)

(A mailt pedig megkaptam, köszönöm.)

@Turchi: OK. Majd keresünk valami erkölcssüllyesztőt. A múltkor egy néger megfenyegetett, hogy lelő. "ájj sát máj mádör, ájj sát jú!" - kiabálta. Pedig csak odaálltam az Üllői útra festett nyílhoz, és mutattam, hogy erre tessék menni, Afrika arra van. (Jó, talán egy kis majomhangot is kiadtam.)

VaTi 2012.08.20. 13:25:18

@Fyall - Separate or superstate!: ezzel az Afrika dologgal most humorizálsz, vagy hogyan? Nem vagy te ilyen fijú, hogy komolyan ilyet tegyél...
@Turchi: az "itthon" az Mo?

2012.08.20. 13:32:22

@VaTi: Az előző kommentem nyersfordítása: egy erőszakosan lejmoló hajléktalan cigánynak mondtam, hogy menjen el legyen szíves. :)

sárga nyúl 2012.08.20. 13:34:02

@Fyall - Separate or superstate!: "ájj sát máj mádör" ??? Agresszív gyermek. Nekem ezen a blogon gondom van a nemekkel. :D

VaTi 2012.08.20. 13:34:15

@Fyall - Separate or superstate!: olá. Nem tudtam megfelelően dekódolni. Ezért csodálkoztam. Mert amúgy olyan rendes népnek tűnsz :) Így már értem.

VaTi 2012.08.20. 13:35:18

@sárga nyúl: ha a Fyall nemére gondolsz, ő meglehetősen hímnemű :)

sárga nyúl 2012.08.20. 13:39:53

@VaTi: Az még megvan... csak az édesanya státusz nem annyira. :)

shaw_2012 2012.08.20. 13:57:54

Szeretném én is megosztani a tapasztalataim: Nemrég, 1716-ban történt, hogy fiam, Károly születésekor a gaz bába nem kívánt örök és dicső életet néki, mint a Bragança-dinasztia dicső tagjának. A bábának természetesen fejét vétettem - látom, e szép szokás tovább él gránátalmás ivadékjomban...

V.János, portugál király

VaTi 2012.08.20. 14:09:10

@shaw_2012: ezért veszélyes az otthonszülés :)

shaw_2012 2012.08.20. 14:16:41

@VaTi: Az otthontól függ... :-) Ha gerébvajákágnes-féle hirhatter.org/dr3.JPG otthon, akkor veszélyes - ha emberi, www.timmermann.hu/site/images/szuloszoba_klinika.jpg - akkor nem.

VaTi 2012.08.20. 14:18:16

@shaw_2012: történetedben leginkább a bábára volt veszélyes :)

shaw_2012 2012.08.20. 14:19:42

@VaTi: Miképpen manapság is a szülészorvosokra!

2012.08.20. 18:09:57

@megvalaszolok: OK, én is a tiédet! :-)

2012.08.20. 18:13:29

@VaTi: Igen, az itthon most Mo.

VaTi 2012.08.20. 20:17:56

@Turchi: nah, én meg ugye most nem vagyok Pesten...de ezt tudod :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása