Nem vették észre időben a Stroke-ot

2012.07.23. 09:26

Tisztelt Blog!

 

 

Anyukámmal jártunk nagyon rosszul egy rosszulléte alkalmával.62 éves anyukám sok időt töltött a ház körül, főleg a kertben kapálással és locsolással, sajnos nem kellett volna.

 

 

Egyik vasárnap (kb. 3-4 hete) nagy hőség volt, és ő már reggel 5-6 óra óta a kertben volt. 11 óra körül összeveszett a szomszéd gyerekeivel vagy annak haverjaival, akik nagyon szemtelenül sértegették ("nem azért jöttem ide, hogy ezt a banyát nézegessem..." meg hasonlók).Ő sajnos nagyon magára vette, a vérnyomása rögtön az eget verte.

 

stroke_nagy11.jpg

 

Felbotorkált a kertből, és édesapám mindjárt látta, hogy baj van, mert gaga volt a beszéde.Megmérte a vércukrát, amit alacsonynak talált, de utólag kiderült, hogy lehet, hogy kevés vér került a mérőcsíkra. Telefonált mindenfelé, nagy nehezen a nővéremmel egyeztetve úgy döntöttek, hogy a nővérem kocsival beviszi a kórházba. Közben nekem is szólt a feleségem, hogy baj van - nem vettem fel a telefont, mert azt gondoltam, hogy 5 perc utáni ebédhez figyelmeztetést akarják a családtagjaim újra közölni.

 

 

Én is csatlakoztam anyuékhoz (a városi kórház és anyuék faluja közötti faluban lakom, nekem nincs kocsim), így vasárnap délben elindultunk a kórházba.Anyukám jobban lett közben, a városba érve nővérem lakására mentünk előbb, hogy "korrigáljuk a leesett vércukrot". Teljesen magánál volt anyukám, nem volt gaga a beszéde, de elmondta, hogy zsibbadt a jobb keze, meg a bal lába, meg elismételte apu meséjét, hogy ő is észrevette magán, hogy a beszéde teljesen gaga volt, meg a szája is félre állt a nyelvével együtt. Evett, ivott, és 2 órakor már ott voltunk az ügyeleti rendelőben a kórház mellett. Oda mentünk előbb, mert korábban aput is mentő először átvitte oda egy szívinfarktusos rosszulléte után, mondva, hogy előbb mindenképpen oda kell menniük, a beutaló nélkül nem is fogadja a kórház sürgősségi osztálya.

(???)

 

 

Kivártuk a 2 előttünk levő beteget, az orvos mérte vérnyomást, ami nagyon magas volt még mindig, azt valamivel rendbe hozta, és megírta a beutalót. Nekem nagyon furcsa, hogy ott is minden el lett mondva, de nem hívott mentőt (igaz kb. 20 méterre van a kórház), vagy nem maga kísérte át anyut. Átsétáltunk,  de a mentőbejáraton mentünk be (gyalog).

 

 

A sürgősségi osztályon kb. 5 perc után egy orvos vagy nővér meghallgatta a panaszt (zsibbadó jobb kéz és bal láb, gaga beszéd esete, vérnyomás), átnézte a beutalóra írtakat...

 

 

Átvitték MRI vizsgálatra, és nagy sokára (majd 2 óra múlva) a felvételek alapján közölték, hogy nem látnak semmit, csak több korábbi agyi infarktus nyomát (??), de nem friss eseményét. 3 vagy 4 orvos is sündörgött körülötte, nagyon megnyugtatónak hatott, hogy jó kezekben van anyukám.

 

 

Még várni kellett neurológiai osztályról áthívott orvosra, aki megerősítette, hogy ez semmiség, valószínűleg a nehéz kimerítő munka miatti vércukor miatt, de javasolják a belgyógyászatra utalást, ahol majd az orvos dönt az ottmaradásról...

 

 

Át vitt egy ápoló a mentővel - kórházon belül, állítólag előírás. Belgyógyász főorvos fogadott mindannyiunkat, anyu elmesélt újra mindent (volt kéz zsibbadás, gaga beszéd....). Főorvos úr újra mért mindent, vércukor, vérnyomás, és elmondta, hogy nem érti, mert ilyennel nem szokták oda utalni a betegeket, ez cukrosoknál előfordul, és nem is lehet szabályozni inzulint se, mert ha többet dolgozik, akkor kifogy a cukor, és akár kóma is lehetett volna, de látja hogy rendbe hozták, mert már 17-es a cukor... Helyesbített: "ja hogy a sürgősségin nem kapott cukros vizet"... felhívta őket, beszéltek. Helyesbített: a cukrosoknál ez előfordul, a magas cukor okoz zavaros beszédet... Felírt gyógyszert vérnyomásra, átnézte, ami van, és megírta a zárójelentést, kérve, hogy jelentkezzen a háziorvosnál.

 

 

Haza ment anyu, háziorvostól eljött vizsgálat nélkül, mert festés volt, és az orvos kérte, hogy csak a súlyos betegek maradjanak...

 

 

Kedden bement a nővéremhez aludni, mert nem érezte túl jól magát, és volt pár rövid gagás állapota.

 

 

Szerdán sírva hívott a nővérem, hogy menjek be anyuhoz a bel 1. xx kórtermébe.

Kérdeztem, hogy baj van? Azt válaszolta nagyon sírva, hogy majd bent megmondja.

Odaértem, és nem kellett mondani semmit, ő elment, én ott maradtam anyu ágya mellett, és sírtam nagyon.

 

 

Anyu kérdezte, hogy hova megy ... (nem értettem...)

Mondtam, hogy hozok neki valami ennivalót. Feleségem is oda ért később, és tőle kérdezte anyu ijedten, hogy miért sírtam.

 

 

Volt okom. Nagyon oda volt, a beszéde akkor még egészen érthető volt, de nem nagyon volt magánál - biztos az infúzió.

 

 

Másnap a nővérem adott 10E-et az orvosnak, hogy jó kezelést kapjon, át is utalta a neurológiára 10 perc múlva, amitől még amíg magánál volt próbált tartózkodni.

 

 

Már egy hete otthon van, apuval, járunk hozzá.

Már szépen gyógyul, most nem minden szó helyére helyettesíti be, hogy nyomorék.

Amikor megyünk, akkor nagyon örül, idézem: "Na itt a nyomorék, nyomo nyo monyo nyomorék. Gyere itt nyomorék, van itt nyomo nyo mo nyomorék."

 

 

A neurológián az orvos elmondta, hogy ne legyünk haragosak, mert ez mindenképp bekövetkezett volna, és gyógyul, mert az új MRI felvételen már nem látszik az a hat elzáródás a bal agyféltekén a vasárnapi felvételről, ami miatt a bal kisagy egynegyede teljesen elhalt. Ezért nem tud beszélni, meg ezért van baj a jobb kezével, de néhány hónap alatt jó esetben átveszik a megmaradt agyrészek ezeket a funkciókat.

 

 

Lehet, hogy anyukám újra fog tudni beszélni, a jobb kezét is tudja emelni, de fogni még egyáltalán nem tud vele...

 

 

A nyomorék szó is egyre ritkábban kerül be már szavak helyett. Most már a szék helyett se mindig mondja, a lányom neve helyett se mindig. A nővérem, még elég sokszor csak "nyomorék". "Elment a nyomorék."

 

 

Együtt röhögjük a macskát a háztetőn: "Nézd már a nyomorék, nyomo nyomorék a nyomorék."

 

 

Én nem felejtem el azt a plakátot a neurológia folyóson.

"Stroke vagy ... szélütés tünetei: 

  - zsibbadt kéz vagy láb az agyfélteke átellenes oldalán, zavart/érthetetlen beszéd...

  - kerülje az ital és étel felvételét ekkor...

"

Amit esetenként szív rendellenes... miatti, szívkamrában keletkezett alvadt vér agyba jutása okozhat...

 

 

Remélem mások lesznek olyan szerencsések, hogy ha stroke éri őket, akkor ha nem is perceken belül kapnak kezelést (mint stroke esetében kellene), de legalább a tucatnyi orvos közül EGYETLEN számításba veszi azt is, hogy a stroke lehet 1-2 perc lefolyású, és visszatérhet súlyosabb lefolyással, ezért rögtön kezelni kell (véralvadás gátló, stb.), mert akár 1-2 perc agyi elzáródás végleges károsodással járhat.

 

 

Megjegyzés: Anyu vitatkozott apuval, hogy ő be nem megy a kórházba, ne is hívjon mentőt. Nagyon meg volt rettenve a kórházban, hogy mi történik vele, és alkudozott, hogy ha nem muszáj, akkor nem marad bent.

(???)

 

 

Nem tudom, hogy mit gondoljak. Én nem gondolom, hogy a mostani felújításra a kórház által kapott 3-4 milliárd-os támogatás jó helyre kerül. 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2012.07.23. 09:37:51

Majd a dokik látni fogják,mindent észrevettek,megtettek-e időben...?

Ha jól emlékszem,volt már itt szó róla,hogy nem könnyű felismerni,diagnosztizálni mindig a stoke-ot.

5x előfordul: "gaga" beszéd ???Ez valami új szakszó,vagy csak a családtag saját kifejezése?

Sürgősségire miért kellene beutaló?Ez hihetetlennek tűnik.
Jobbulást,gyógyulást a mamának!

karcsibácsi 2012.07.23. 09:46:35

apu...anyu... gaga... Anyu vitatkozott apuval... bal kisagy... hat elzáródás... macska a forró bádogtetőn...
Má bocsásson meg a világ (minden együttérzésem mellett),de ennyi marhaságot még soha nem óvastam, pedig a népszavára is előfizetek.
Szakmai hozzászólást nem nagyon lehet tenni,hacsak annyit nem,hogy ilyen az élet: vasárnap volt egy TIA-ja, ami nyom nélkül rendeződött, aztán három nap múlva sztrókot kapott. Hétköznapira fordítva annyit tesz, hogy vasárnap átmentem a sárga lámpánál, szerdán meg forntálisan ütköztem egy kamionnal. Most én vagyok hüje vagy a rendőr?

Tempus-Anh 2012.07.23. 10:00:20

A Queen együttesnek van egy hasonló nevű száma, egy rádióról énekelnek (Radio Ga-Ga), keletkezési dátuma 1984.január 23.
Próbálom betájolni, hogy ez a "szakszó" melyik tájegységre jellemző...
Göcsej?
Amúgy az acut stroke-ost nem MRI-ztetjük, hanem CT-ztetjük.
Elmondható viszont, hogy még a hevenyen elvégzett koponya-CT vizsgálattal sem mindig sikerül azonnal kórismézni a lágyulásos stroke-ot (a vérzéses ictust CT-vel azonnal)...
Kissé furcsállom, hogy első körben
elvégzett MRI vizsgálat után a hozzátartozó kifogásolja az ellátatlanságot.
Ami természetesen nem mentesíti a beteget először ellátókat a megfigyelés szükségességének kötelessége alól, az első tünetek ugyanis TIA-ra jellemzőek.
A kórismét tekintve pontosítanék.
A bal kisagyfélteke "elhalása" (értsd: aemollitioja, lágyulása) nem okoz beszédzavart, a betegnél annál inkább a nagyagy egy bizonyos területének (bal nagyagy félteke Broca-központja) az infarctusa lehetett a beszéd eme zavarának (aphasia, perseveratio) az oka.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.23. 10:18:59

de azért adtál az orvosnak pénzt. te is.

Dr.laikus PhD 2012.07.23. 10:35:15

@karcsibácsi:

Gaga beszéd, szerintem elég találó. :-)

Farkasokkal táncoló 2012.07.23. 12:42:11

Én csak azt nem érem, hogy miért kellett először az anyunak megebédelni meg bemenni a nővéredhez, és csak utána a kórházba....

Gaga beszéd = némileg érthetetlen, zavaros beszéd. Félre álló száj, nyelv, zsibbadó végtagok, egyértelműen stroke-ra utalnak, és ilyenkor az időtényező nagyon fontos.

És most én sem értem hol a probléma, mert a leírás alapján az édesanyját mindenhol megvizsgálták, nem hagyták várakozni, és az, hogy a leletek nem mutattak ki stroke-ra utaló jeleket, hanem inkább az ingadozó cukorra gyanakodtak a nagy hőséggel kombinálva, az nem orvosi műhiba. (Na jó, én mondjuk bent tartottam volna egy két napig megfigyelésen a neurológián vagy a belosztályon, ha orvos lennék és ügyeletes).

Tempus-Anh 2012.07.23. 12:45:50

Azért megbogarászva a posztot nagyon érdekes lehetett ama kép a "hat elzáródott érrel"...
A kisagyat három nagyobbnak nevezhető ütőérág látja el párosával, a nagyagyat az ACA, ACM és ACP illetve ezek ágrendszerei.
Radiologus, MRI-leletező legyen a talpán, aki MR-angiographia nélkül pontosan meg tudja mondani, melyik kis ágacska záródott el, illetve ezekből melyik "hat ér".
Vagy így van, vagy én vagyok túl
gaga (vagy akár gyagya) hozzá...

Farkasokkal táncoló 2012.07.23. 13:13:20

És azt sem értem, hogy ha valaki cukros, (és feltehetőleg ebből kifolyólag a vérnyomása is ingadozik) akkor a kánikula idején mit keres még 11-kor is a kertben a tűző napon? Amikor minden reggel bemondják , hogy az idősek, a krónikus betegek stb ilyenkor különösen vigyázzanak magukra, lehetőleg hűvösebb helyen tartózkodjanak, igyanak sok folyadékot.... az a nyavajás kert megvárta volna az alkonyatot, az anyuka meg a besötétített szobában nézhette volna mondjuk a tévét.

Eszméletlen, hogy az idősek mennyire felelőtlenek képesek lenni...:-(((

Tempus-Anh 2012.07.23. 13:30:36

@Farkasokkal táncoló:
A kórházak beteganyagának legjobb, legtürelmesebb, legtisztelettudóbb részét teszik ki vidéki idős nénik.
Ha van beteganyag, akit szeretek, hát ők azok.József Attila talán is róluk mintázhatta volna meg a Mamát, zokszó nélkül végzik azt, amit hat-hét évtizeddel ezelőtt a szüleik megtanítottak nekik, ezalól pedig a kánikulai napok sem kivételek. Egyszerűen nem lehet őket bezárni a házukba, úgyis kiszólítja a kötelesség, motiválva érzik magukat, bizonyítani akarnak, ha más előtt nem is, de önmaguk és Isten előtt.
Ami a nyári tikkasztó, gyilkos kánikulában sajnos olykor az egészségükbe, netán az életükbe kerülhet.

VaTi 2012.07.23. 14:12:38

@Tempus-Anh: nagymamám egy hete tért haza a kórházból combcsont törés után (2 hét trauma, 1 hónap rehab), majd hazaérkezve leballagott a kertbe a járókeretével, ellenőrizi, hogy távollétében rendben tartottuk-e a kertjét. Majd a keretet oldalra állítva nekiállt felszedni a hagymát. Itt léptem közbe :) Még csak nézni szabad :)
Nem, valóban nem lehet nyugalomra bírni őket :)

rikavagyok 2012.07.23. 22:47:16

Kedves Posztoló!
Anyukádnak valószínűleg vasárnap volt egy átmeneti agyi keringészavara (TIA), aminek a tüneteit akkor az alacsony vércukorszint következményeinek tartották. (Ráillenek). Ez a hét folyamán párszor ismétlődött. Majd szerdára megkapta a stroke-ját. Ez egy szerencsétlen történet...
Ha akkor bentfogják/ visszaviszitek akkor sem biztos hogy megelőzhető.

(Ilyen "lyukacskák" régi infarktusok meg egy bizonyos kor fölött mindenkinek vannak. )

Dr.laikus PhD 2012.07.24. 07:17:47

www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/szelutes.php

Mi a különbség a TIA és a stroke között?

A TIA tünetei 24 órán belül rendeződnek.

A TIA a tranziens iszkémiás attak rövidítése, azaz átmeneti agyi keringészavar. A stroke maradandó károsodást okoz. Sok végleges károsodást okozó stroke előtt nincsen enyhébb TIA. Azonban minden harmadik esetben azokban, akiknek TIA-juk volt, később állandó kiesést okozó stroke következik be. Ez áltaábab a TIA-t követően egy éven belül kialakulhat.

Ezért minden TIA-t nagyon komolyan kell venni, ki kell vizsgálni. Mindkét esetben a beteget azonnal kórházba kell juttatni.

Seligsohn 2012.07.24. 15:37:38

@karcsibácsi:

Aki a szövegösszefüggésből nem tudja felismerni egy képzett hangutánzó szó jelentését, hát az elég gaga... :)

Vagy egy túlképzett beteghordó...

@rikavagyok:

Nálad a pont!!!

Irkutszk 2012.07.24. 17:14:51

@Tempus-Anh: Azok a szép emlékek az én nagymamámról is, egyik kezében a bot, a másikban a kapa.

Irkutszk 2012.07.24. 17:16:23

@Seligsohn: Én magam sem értem, miért kell új szavakat képezni (még ha hangutánzó szavak is), mikor olyan szép magyar szavaink vannak, mint az összefüggéstelen, vagy az akadozó.

Tempus-Anh 2012.07.25. 11:32:12

@Seligsohn:
Ez egy annyira bárgyú, magyartalan hangutánzó szó, hogy publikussá tenni egy blogon, főleg hozzátartozó vonatkozásában én otromba sületlenségnek tartom. Kb. a megalkotóját és használóit minősíti.
@VaTi:
Valóban megállíthatatlanok a kötelességteljesítésben.:)
@Irkutszk:
Igen, székely őseimnél pedig a kard és a kasza...:))

karcsibácsi 2012.07.25. 12:33:03

Előrebocsájtom, hogy általában is sokkal nagyvonalúbb vagyok annál, hogy egy - egy szón megütközzem, kötözködjem. Most sem erről van szó. Pontosan értem, hogy mire gondolt, mit akart közölni a poszt írója a "gaga" kifejezéssel. De! Ilyen magyar szó nincs, a szlengben sem.
Eddig tapintatos voltam, úgy tűnik, ez nem vezetett eredményre. Tehát: aki nem képes szabatos magyar nyelven, elfogadott, közérthető kifejezésekkel kommunikálni, az hülye. Ennyi. Sajnálom.

Irkutszk 2012.07.25. 15:35:30

@Tempus-Anh: :))
Látszik azért a nembeli különbség, Uram, látszik.

Seligsohn 2012.07.26. 10:10:22

@Irkutszk; @Tempus-Anh: Pont annyira bárgyú, mint az állapot, amit jelölnek vele.

@karcsibácsi:

"Tehát: aki nem képes szabatos magyar nyelven, elfogadott, közérthető kifejezésekkel kommunikálni, az hülye."

Nemkülönben az, aki ilyen gyökér stílusban nyilvánul meg itt. Ennyi.

srác7878787878 2012.07.28. 02:53:10

Annyit ehhez a témához. Mindenhol azt kommunikálják ha stroke tüneteit észleljük azonnal forduljunk orvoshoz. Apu Decemberben stroke-ot kapott. Végtag zsibbadás, fejfájás, zavaros beszéd és tekintet, szédülés. Szombat lévén ügyelet kihív. Orvos közli nincs semmi baj, magas a vérnyomása és a cukra, ad gyógyszert és hétfőn háziorvos. Vasárnapra még rosszabbul lett, ügyelet kihív másik orvos. aki ránézésre közli stroke gyanú mentőt hív. Mentő megérkezése 1,5 óra. Váci kórház sürgősségi. CT megvan megérkezésünktől számítva 20 perc alatt. Közli a doki, hívja a neurológiát és átadnak neki, halottuk is amint ott a pultból telefonált neki. 2 órát vártunk a sürgősségin mire lejött a neurológus és felvette az osztályra. Ennyit arról, hogy gyorsan kell cselekedni...... Maradtak is sajnos látásbeli problémák,stb...

vanier (törölt) 2012.07.28. 17:44:30

@srác7878787878: Hét igenez van,kevés a mentő,kevés az orvos,mert nincs pénz sem mentőre sem orvora,meg gyógyszerre ..meg stb.

CPR 2012.08.02. 11:16:15

Hát a post elég zavaros. Néhány mondatnak kétszer is neki futottam. A macskát a végén, mindmáig nem értem. Véleményem szerint nem történt orvosi mulasztás. TIA, majd Stroke. Lehetett volna rosszabb is. Mindenki mindent megtett.

POLTERGeIST! 2012.12.04. 08:11:41

Sajnos ez a helyzet. Itt Győrben, ha a neurológiára kerülsz, akkor kezdd el gyűjteni a pénzt a koporsóra. Édesanyám márciusban kapott stroke-ot. De a doki (most nevet nem írok) majdnem hazaküldte. Mikor szóltam neki, hogy tankönyvi szinten produkálja a Stroke jeleit a kórteremben, akkor kért csak CT-t. Sajnos maradtak vissza problémák. (látás, koordinációs zavarok)
De most (tegnapelőtt) ismét Stroke gyanús volt édesanyám. Ismét kórház, ahol először haza küldték, majd miután már nem tudott magáról (nem értette a beszédet, és mi sem az övét, zavart mozgás, stb) a mentő újra bevitte a neurológiára, ahol ugyanaz az orvos azt mondta, hogy ez nem stroke, hanem epilepszia. Miért? Mert édesanyám valamikor alkoholbeteg volt, és ez rajta van a zárójelentésein is. Nem küldte CT-re sem, és így vészelte át az éjszakát. Az orvos (orvos?) hihetetlenül bunkó volt, mikor az egészségügyben dolgozó nővérem rákérdezett, hogy miért nem a Stroke-ot ellenőrzik először, azt mondta, hogy "nehogy már maga állítsa fel a diagnózist" Javulás nem történt, így most vitték reggel CT-re. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg félrekezelték, mert tényleg Stroke - ot kaphatott megint. Ha ez így van, akkor a doktor úr (majd akkor nevet is írok) számítson egy perre. Majd, ha a fajdalmainkat leküzdöttük. Nagyon félünk, hogy mi lesz... :'-(

Dr.laikus PhD 2012.12.04. 08:50:17

@POLTERGeIST!:

"Az osztály általános tevékenysége: általános, III. szintű neurológiai osztály, 59 ággyal (25 stroke, 16 általános neurológiai aktív és 18 rehabilitációs ágy), Stroke-, Epilepsia, Parkinson és Sclerosis Multiplex Központ jogosítványokkal, Neurorehabilitációs részleggel és akut szisztémás thrombolysis engedéllyel.
Ellátott lakosság száma: neurológia - 290 534 fő, stroke - 324 821 fő.

Specialitások: digitalis EEG és kiváltott válasz vizsgálatok, neurosonológia (extracranialis és transcraniális CDS és TCCD, IMT mérés), 15 éve II. és III. fázisú klinikai neurológiai vizsgálóhely.
Kiemelkedő szakmai eredmények: Neurológusok Országos Fórumán I. és III. díj, illetve Különdíj, az Orvosi Hetilap 1993. évi Markusovszky Díja, a II. és IX. Magyar Stroke Konferencia díja, előadás és poszter szekcióban, a II. Magyar Neurosonológiai Symposium poszter díja, Nyári László emlékérem (2005)."

Nem megkérdőjelezve a történeted természetesen.
Azt hiszem édesanyád nem került rossz helyre.

cenzorilla 2012.12.04. 08:52:01

@POLTERGeIST!:

Személyiségi okok miatt nem közölhetsz nevet.

Dr.laikus PhD 2012.12.04. 09:00:57

@Dr.laikus PhD:

www.doki.net/tarsasag/stroke/index.aspx

A fenébe is, hogy az alkoholbetegség fontosabb, mint a nemrég lezajlott stroke.

Biztosan megkeresném a felettesét magyarázatért és a stílusért. :(((

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.12.04. 09:16:17

egy pillanatra azért felhívnám itt a kedves hozzánemértők figyelmét, hogy egy csomó betegség, így a stroke is jellemzően olyan bajság ami visszafordíthatatlan következményekkel jár és nem amiatt mert megkapta vagy nem az ellátást a beteg, hanem mert az esemény bekövetkeztekor elhal egy csomó agysejt és mint közismert a neuronok aztán bizony nem keletkeznek vissza. a további károsodást lehet esetleg mérsékelni, de bele kell nyugodni, hogy minden betegségnek maradnak vissza következményei, az ellátástól függetlenül
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása