Szemészeti klinika = kupleráj

2012.06.15. 09:18

Tisztelt Praxis Blog!

 

Zsolt vagyok. Az alábbi eset amit elmesélek édesapámmal és ezáltal velem történt meg.

 

Édesapám 83 éves. A szürke hályogtól, ami gyors iramban terjeszkedik a szemein, szinte vak. Ezáltal már több hete ágyhoz van kötve. Ez még az erőteljes embereket is legyengíti nemhogy az ő korában. (előtte ő is aktív volt, kertészkedett, bevásárolt élte az életét) Az elméje tiszta tehát hetek óta be van zárva a saját agyába.

 

szemesz.jpg

 

Apukám két hete került be egy kórházba, ahol 24 órás felügyelete van. Addig én és a család ápoltuk. Persze, most lehet felháborodni, hogy beba**ta az apját az elfekvőbe.. Hallgatom a megoldásokat az esetünkre, mert én nem találtam. Nekem dolgoznom kell, a párom hosszabb ideig vidéken van, de ő is dolgozik (még van munkánk egyelőre) jár hozzá a gondozó szolgálat, és az ebédet is viszik. Én reggel 5kor lemegyek és a munkámtól függően lehet, hogy csak este 7re érek haza. Azt a mondjuk két órát leszámítva, amíg a gondozó szolgálat ott van, a napjait egyedül felügyelet nélkül tölti, mint mondtam szó szerint félhomályban félig megvakulva. Persze otthon maradhatnék, de akkor viszont éhen is halhatunk a fizetésem nélkül.

 

Elmentünk a Mária utcai Semmelweis szemészeti klinikára. (korábban ott volt kezelve, ott diagnosztizálták a szürke hályogot)

 

2012.05.04-én kaptunk időpontot a műtétre. Ez 2012-06-09 volt. (ez gyorsan ment, máshol sokkal több a várakozás)

 

Ekkor az adjunktusnővel közösen lementünk a felvételi irodába ahol az adjunktus megkérdezte az ott lévő hölgytől, hogy ez a dátum megfelelő e hiszen akkor konferencia van. Mire azt a választ kapta, hogy igen lesz orvos, aki műt. De ha mégsem, akkor előtte értesítenek.

 

A műtét előtt egy héttel felhívtak, és érdeklődtek, hogy megvan e minden szükséges lelet. Mondtam, hogy meg. Az volt a válasz hogy rendben, várnak a megbeszélt időpontban.

 

Reggel 7re kellett megjelennünk. Őt persze taxival nem lehet szállítani hívattam betegszállítót, minden teljesen patentül ment. 7 előtt 5 perccel már az ambulancián voltunk ahol jelezték mivel fekvőbeteg  vigyék fel az osztályra és ott majd átveszik.

 

Ott is voltunk, természetesen kapott ágyat, és vártuk a dolgok történését. Mindeközben a nővérek rendesek voltak vele, kiszolgálták, foglalkoztak vele. 8-kor orvos még sehol nem volt. Fél 11-kor megtudtam hogy ma már nem lesz műtét. Mert nincs orvos. Mindenki konferencián van, csak ügyelet van.

 

Gondoltam nem baj, majd hétfőn megműtik. Elindultam a munkahelyemre. 12-kor hívtak hogy Apukámat visszaszállítják a kórházba, és nyert újabb 5 hetet a várólistán. Ezt nem gondoltam annyiban hagyni, főleg hogy így átdobtak minket a palánkon. Kértem valami felelős számát, persze nem kaptam meg. Helyette a nővér felhívta az adjunktusnőt, (aki szintén konferenciázott gondolom) Kaptam egy számot ahol beszélhetnék az adjunktusnővel az új időpontról. Ez volt pénteken.  Hétfőn visszahívott sokadszori megkeresésem után.

 

Azt mondta, hogy szerdán egyeztet a professzor úrral hogy nem kell újból kivárnunk az 5 hetet, mert egyetértettünk abban hogy apukám jó eséllyel fekvőbeteg marad az élete hátralévő részére.

 

Szerdán nem hívott. Ki volt kapcsolva a telefonja. Mint ma csütörtökön megtudtam szabadságra ment, majd 20. körül jön. Hívtam a kórházat, többször beszéltem egy kedves úrral a portáról, aki kapcsolja nekem az „irodát", de a telefont nem veszik fel ott sem. Így nem tudok senkivel új időpontot egyeztetni.

 

A főorvos asszony, aki jelenleg is kezeli apukámat, felajánlotta, hogy az ő anyakórházukban megcsinálják a műtétet, de persze várólista az van.( Ő egyébként kiváló orvos, és a beteg érdekeit nézi. Ugyancsak kiválóak a nővérek, akik foglalkoznak vele. Ebből a szempontból még nagy szerencsénk van. ) Ezt a megoldást választottam, lévén mást nem tehetek. Várunk, és reménykedünk, hogy hetek múlva apukám újra látni fog. És talán még ereje is lesz kikelni az ágyból.

 

Felhívtam a betegjogi képviselőt, elmondtam neki mindezt . A válasz az volt hogy szabadságon van, 24.-én beszéljünk újra. De legyek megértő, mert a kórháznak és az orvosoknak is sok gondja van. Ő volt az egyetlen a kórházból, aki azt mondta, hogy „sajnálom". Mások azt sem mondták, hogy elnézést, elnéztük az időpontot vagy bármi. Még a fáradtságot sem vették, hogy kitaláljanak egy hazugságot hogy miért nem műtik meg. Ez egy 20 perces műtét. Nem kell altatni sem. Nem kell több liter vér és orvosi team hozzá. Nézzünk szembe a tényekkel, idős, tehát csak gondot jelent az államnak meghalhat nyugodtan. Senkit nem érdekel az egészség ügyben. Élhetne még pár évet békésen, normálisan? Így járt. Ne tetszett volna megöregedni.

 

Lehet, hogy csak engem zavar az hogy senki nem kért elnézést tőle ezért az egész cirkuszért. Lehet hogy csak engem zavar hogy ha olyan lenne édesapám hogy se kutyája se macskája akkor szó nélkül nyert egy újabb kört az egészségügyben. Végül is öreg már nem siet sehova. Nem kétlem, hogy jó orvosok vannak a klinikán. Csak eljutni oda nem könnyű. Nem gondolom, hogy annyiban hagyom ezt, jogi útra akarom terelni ezt az egészet. Nem pénzért. Az nem kell. Azért hogy legyen már egy kicsi tekintélyünk nekünk, embereknek, betegeknek abban a rendszerben, ami állítólag értünk van. Sikerülni fog? Nem hiszem. De megpróbálom. Ti pedig okuljatok és keressetek, másik helyet a műtéthez ahol korrektebben járnak el.

 

Köszönöm hogy elolvastátok.

 

Üdvözlettel:

 

Zsolt

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárga nyúl 2012.06.15. 10:26:27

Úgy tudom, hogy több privát (lézeres műtétekre szakosodott) szemsebészeten TB kártyára ingyen csinálnak szürkehályogműtétet. Érdemes lenne megkérdezni.
Kicsit ellentmondásos, hogy a szürkehályog gyors terjedése (nem lát) miatt lett ágyban fekvő állapotú az édesapa, ennek ellenére egyetértettek az orvossal, hogy az élete hátralévő részében az is marad -noha megműtik és látni fog. Ezt érti valaki?
Megértem, hogy a rossz szervezés miatt ideges a posztoló, de most már inkább a megoldásra kellene koncentrálni.

SilentHunter 2012.06.15. 10:44:25

Bocsánat, kissé felindult állapotban írtam meg az írást.

Tehát: Ha még meg kell várni azt a plusz 5 hetet annyira legyengül Apukám, hogy hónapokba telik mire újból lábra tud majd állni. Ebben értettünk egyet az orvossal.

VAlóban több helyen foglalkoznak ingyenes TB által finanszírozott műtéttel, de igen szép várólistákkal. Volt olyan hely ahol októbert mondtak mire sorra kerül. 5 vagy 6 helyet kérdeztem meg.

A megoldás már folyamatban van, egy másik kórház vállal minket viszonylag rövid várólistával.

Csak egyszerűen beborult az agyam attól hogy itt bárkivel bármit meg lehet csinálni következmények nélkül.

Sokorai_Atala 2012.06.15. 10:58:01

Az biztos, hogy minőségi változás lesz édesapja életében műtét végén, remélem nem lesz késő a felsoroltak miatt.
Az tuti nagy a zavar a klinikán, ha nincs rendben a műtéti beosztás, szerintem már napokkal hamarabb tudni kellene, főleg, hogy várólistás módszerrel dolgoznak. Gondolok arra, valami okból elmarad egy műtét, ha azt tudják (jó esetben) előre be lehet hívni valakit a várólistáról. Legalábbis van olyan hely, ahol ezt csinálják, nagyobb műtét esetén is akár (nem kicsinyítve ezt a betegséget).

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.15. 11:01:41

szal nem teljesen tiszta ez számomra. ez a betegség jellemzően lassabb lefolyású, magyarán nem egyik napról a másikra vakul meg az ember. tehát fel lehet rá készülni. egy gyengénlátó nem tudom miért lesz ágyban fekvő ha azelőtt nem volt az. nekem is volt egy rokonom aki legalább 20 évet élt vakon, volt saját kis szobája ahol csak ő volt szabad tevékenykedjen, átjárt a szomszédokhoz és egy pár ismert útvonalon el is tudott menni otthonról, pl a háziorvosához meg a templomba.
az eset egyébként nyilván perképes, ha neki adtak egy időpontot és azt nem tudták betartani akkor neki volt egy helye a várólistán, nem kell mégegyszer kivárja a várólistát hanem az elsp adandó alkalommal meg kell operálni. ha bizonyíthatóan egészségkárosodása keletkezett az ügyből akkor én perelnék. ez egy adminisztratív hiba, a kórház felel érte.
egyébként bocsánatot senki nem fog kérni, ez evidens, naiv kell legyen aki elvárja, az a hiba elismerése lenne

Dr.laikus PhD 2012.06.15. 11:13:14

@SilentHunter:

Együtt érzek veled.
Tényleg rájuk fér egy jó kis szervezés.

Nagyon jó orvosok, de kritikán aluli a hosszú a várakozás, sokszor ottfelejtett vizsgálatra váró beteg.

Tanácsot ha adhatok, kérd meg a nővért, hogy sétáljanak édesapáddal és szórakozzanak avval, hogy feláll, leül, kicsit tornázik így.
Nálunk bevált az állandó hang amikor egyedül volt mama.
A mozgással viszont nem épült le fekvővé. :)

HMF 2012.06.15. 11:50:45

Szerintem a kedves posztoló kicsit elhamarkodottan vágja ki a hisztit, hogy az olvasók menjenek máshova!

Én személy szerint tudom, hogy ott bizony a legjobbak vannak az egész országban, főleg egyetemben a professzorral.

A prof is megérdemli, hogy elmenjen nyaralni,meg konferenciára is kell mennie igen.

Amúgy egész napon talpon van ott mki akár estig.

Tény,hogy biztos kellemetlen az előállt szituáció de nem csak a kedves posztoló apukája van a világon.

Dr.laikus PhD 2012.06.15. 12:11:41

@HMF:

Nem hát.
A szakértelem megléte, a magas inteligancia és tudásszint miatt lehet beteggel akár - ha így nézem a véleményed tükrében - packázni?

Kérdezték az illetékes válaszolót (akinek ezt tudnia kellet vón), hogy lehet-e arra a napra műtétet kiírni.
Volt a válasz, hát persze.

Nem az intézet tudásszintje döntötte és dönti el mostanság is, hogy szervezetlen a rendszer.

Ettől rohan és lóg a bele a tudás birtokosának, érzi magát senkinek nézve az aki rájuk szorul. :((

WYW 2012.06.15. 12:28:16

"Ti pedig okuljatok és keressetek, másik helyet a műtéthez ahol korrektebben járnak el."

Ezt a tanácsot betudom jogos indulatodnak, de nincs igazad. Én már hat éve járok kezelésre erre a klinikára, eddig 11 hetet feküdtem benn, kétszer operáltak.
Nem az a jellemző ami veletek történt.

Ettől függetlenül amit veletek tettek az elítélendő, de hangsúlyozom ott egyáltalán nem az a jellemző.

huhhhu 2012.06.15. 12:28:42

Tisztelt moderátor!

Ezt is ki lehet törölni. Az igazság fáj, de gyönyörű!!

@HMF:

"Szerintem a kedves posztoló kicsit elhamarkodottan vágja ki a hisztit, hogy az olvasók menjenek máshova!"

Nem tudom megérteni, hogy a hibákat miért nem lehet a helyükön kezelni, miért mindig a beteg, a hozzátartozó a hisztis, az alantas. Az orvos, stb. soha nem téved, soha nem cselekszik úgy, ahogy nem kellene.

"A prof is megérdemli, hogy elmenjen nyaralni,meg konferenciára is kell mennie igen."

Ebben igazad van. Azonban ennek időpontját nem az aktuális utazás előtt néhány nappal tudja meg. Ha mégis, akkor halassza el, vagy gondoskodjon helyettesről. Próbálja ezt megtenni más szegmensben egy munkavállaló. Úgy kirúgnák, mint a pinty. Arról nem beszélve, hogy az egészségügy KÖZPÉNZEKBŐL működik. Minimális elvárás kellene, hogy legyen, hogy a betegeket, hozzátartozókat emberszámba vegyék.

És a helyzet fokozódik, egyre rosszabb lesz.

weborvos.hu/lapszemle/gyoztek_orvosok_nincs_teljes/192922/

index.hu/belfold/2012/06/15/feljelentik_a_vadaskodo_higieniai_szakembert/

Dr.laikus PhD 2012.06.15. 12:42:41

@huhhhu:

Konferencia volt aznap.
Minden ami ezek után történt, szabadság és a keserves erőlködés az _orvos_ és nem az adminisztrátor részéröl aki elb....ta, ebből következett.

Eltúlozni nem kell, hibázott, hanyag volt valaki, de nem az orvos.
Sőt, többet tett, mint a kötelessége. Próbálta helyre hozni.

Ha szervezetten mennének a dolgok akkor vele csak a műtét előtt, alatt és utána találkoztak volna. :(

huhhhu 2012.06.15. 13:04:29

@Dr.laikus PhD:

"Eltúlozni nem kell, hibázott, hanyag volt valaki, de nem az orvos.
Sőt, többet tett, mint a kötelessége. Próbálta helyre hozni."

Hidd el, nincs eltúlozva. Te most azt írod, X volt hanyag és nem Y. Szerinted a beteg, a hozzátartozó szempontjából ez mennyit segít? És ettől mi változik? A probléma ott kezdődik, hogy nincs felelősségre vonás, és ezt most már intézményesíteni is fogják. Szabad a vásár. Ezen túlmenően pont azt írták le, hogy a posztoló a hisztis.

Én megjártam a poklot a fiam ürügyén a "gyógykezeléssel" 3 éves volt, skarlátos lett. Orvos, gyógyszer, 1 hét múlva mehet oviba. De 2 napra rá nem tetszett. Csak feküdt. Vittem neki teát, kérdeztem nem fáj semmi? Nem. Felült meginni a teát, láttam a füle mögött vörös a bőre. Futás a fülészetre. (Szövődmény, középfül gyulladás) Felszúrták, kórház. Megműtötték. Haza, háziorvos, mehet oviba. 2 hét múlva visszajött a probléma. Orvos, kórház, ismét megműtötték. Kihoztuk, és kis idő múlva újra. Na itt borult a bili. Visszavittem a kórházba, és a "tanárasszony" valami hihetetlen arrogáns stílusban leizélt, mert meg mertem kérdezni, hogy most akkor megint mennyi ideig lesz ott a gyerek. Itt már bizony elszabadultak az indulatok. Természetesen nem hagytam ott a gyereket, hanem saját felelősségemre átvittem másik kórházba, ahol megműtötték, és arról volt szó, hogy nem lett rendesen kitisztítva a terület. Attól gennyesedett vissza a gyerek füle. Szóval vannak komoly tapasztalataim. 3 gyerekem van, és Édesapám is kórházban halt meg. Nekem sok újat nem lehet mondani. Azt viszont mindenképpen le kell írnom, hogy aki a 3. műtétet végezte, hihetetlenül emberséges, jóindulatú, kiváló orvos. Ritkaság. Sajnos.

Dr.laikus PhD 2012.06.15. 13:47:16

@huhhhu:

Nem hiszem el.
Eltúlzod.

Senki nem hisztizte le, nincs miért.
Szürke hályogon mi van hisztizni való?

Nem b aj ugye, hogy nagyon nem értek veled egyet.
Még akkor sem, ha a gyerekednek három évesen a skarlátja szövődményes volt.

Nálunk a mumpsz volt szövődményes.
Agyhártyagyulladása volt, de nem az orvos tehetett róla.
Pech. Van és volt ilyen.

R.-né Kerrigan Sára 2012.06.15. 13:57:15

@HMF:

"A prof is megérdemli, hogy elmenjen nyaralni,meg konferenciára is kell mennie igen."

1. igen, de akkor erre az időszakra talán nem kellene műtétet kiírni.

2. Ha viszont mégis sikerül, akkor viszont ne a beteget szopassák, akkor bizony a nyaralás vagy a konfi ugrott, a prof meg rendezze le a dolgot az adminisztrációt elbarmoló mancikájával. de semmi esetre se a beteget tologassák ide-oda!

huhhhu 2012.06.15. 14:04:02

@Dr.laikus PhD:

Természetesen nem baj, hogy nem értesz velem egyet. Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, csak az álláspontját meg tudja védeni. Lehetőleg érvekkel, tényekkel. És ne akarja ráerőltetni másra.

HMF ezt írta:

"Szerintem a kedves posztoló kicsit elhamarkodottan vágja ki a hisztit, hogy az olvasók menjenek máshova!"

Ami a szövődményt illeti, talán rosszul fogalmaztam. Természetesen az orvos nem tehet arról, hogy szövődmény lépett fel. Arról viszont igen, hogy 2x megoperálta a gyereket, eredménytelenül. A 3. helyen viszont rendbe tették a dolgot úgy, hogy azóta soha semmi gond nem volt a fülével. És hogy nem volt rendesen kitisztítva a terület, azt nyilván nem én találtam ki. A következtetést rád bízom.

Braincelle 2012.06.15. 14:16:23

@huhhhu:
"nincs felelősségre vonás, és ezt intézményesíteni fogják"

Már bocsánat, de ez nem következik abból a linkből, amit bemásoltál. Ellenben az orvosra terhelni a kártérítési pert, teljesen abszurd és szemét ötlet.

Megmondom, miért. Durván kétfajta formája van az egészségügyben indítható pereknek.

1. büntető eljárás
Ilyenkor az eljárás a konkrét orvos ellen megy, a feljelentést lehet, hogy a beteg teszi, de maga a vádló nem a beteg. Ez ugyanolyan központi, rendőrségi büntetőügy, mint mondjuk a gyilkosság. Foglalkozás körében elkövetett (ezt vagy azt) okozó veszélyeztetés/gondatlanság stb.
Ezek azok a perek, amivel börtönbe lehet küldeni az orvost. Vagyis nagyon is felelősségre vonható. A híres vércukor mérős ügyben például büntetőper indult, felfüggesztet szabadságvesztést kapott az orvos tudtommal. Ilyen per akkor van, ha az adott orvos konkrétan, indokolatlanul veszélyezteti a beteget.

2. kártérítési per
ez polgári eljárás, a vádló a beteg, a vádlott az INTÉZMÉNY. Nem az orvos, hanem az intézmény, és az intézmény felelősségét fogják megállapítani, hogy mondjuk nem biztosította a megfelelő feltételeket, vagy nem gondoskodtak megfelelő dokumentációról stb. Ad absurdum, kártérítési pert úgy is lehet nyerni, hogy egyetlen dolgozó sem követett el hibát, csak éppen nem volt annyi ember beosztva, ahány kellett volna. Ezeknél a pereknél az intézmény kötelezhető kártérítés fizetésére. Ebből valamennyit behajthat az orvoson, illetve az orvosoknak az ilyen esetekre van műhiba biztosításuk.

3. Magánvállalkozó orvosoknál természetesen a kártérítési per is az orvos személye ellen megy, de nem mint orvos, hanem mint "intézmény", a vállalkozó ellen.

***
Nem tudom, ki találta ki, hogy a kártérítést az orvoson hajthassák be* törvényileg, de nem normális dolog az, hogy mondjuk ügyelnek ketten, mert ennyit alkalmaz a munkáltató, bejön egyszerre három haldokló, és ebből kettőt tudnak megmenteni, mert ketten vannak. Ez esetben a harmadik beteg rokonai jogosan indítanak pert, hogy az intézmény nem biztosít elég kapacitást.

*Ez egy új ötlet, amit most nem vezetnek be, nem egy régi gyakorlat, amit megszűntetnek.

Majd miután megítélik a tízmilliós kártérítést, azt a munkát az ebben az esetben tegyük fel hogy hibátlanul elvégzett orvosnak kell kifizetni... miből is? Egyetlen ilyen perrel egy átlagos orvos hajléktalanná tehető.

A fenti példa szélsőséges, de ennek gyengébb variánsai mindenütt előfordulnak. Például, ha nincs pénz jó minőségű sebész fonalra, és szétnyílik a varrat és még sorolhatnám.

Ezekért jogilag az intézményt lehet felelősségre vonni; más kérdés persze, hogy jó megoldás-e sorra büntetni az intézményeket, amiért forrás híján nem tudják biztosítani a minimumfeltételeket sem. Meg amikor a tört részére csökkentik a laborkeretet, akkor persze lehet szidni a rohadt orvosokat és kórházakat, hogy mért nem kértek ilyen meg ilyen vizsgálatot. Legjobb jó sok pénzzel meg is büntetni őket, mert az még közelebb viszi az intézményt a csődhöz, és még több hibát fog maga után vonni.

Gera 2012.06.15. 14:17:21

Biztos vagyok benne, hogy az ilyen jellegű szervezési problémák öszzességében mesés veszteségeket okoznak a magyar egészségügynek. Az a szép az ilyesmiben, hogy ez minden szereplőnek szar.

Gera 2012.06.15. 14:23:16

@Braincelle: Rossz a példád. Abban az esetben követelhetné a zsét az intézmény az orvostól, ha az ő súlyos gondatlansága miatt kell kártérítést fizetnie. A hír pont arról szól, hogy érthetetlen az orvosok kivételezettsége. Szerinted ez az egyetlen szakma, ahol a munkavállaló a súlyos gondatlanságával sokmilliós kárt okozhat a munkáltatójának?

Tempus-Anh 2012.06.15. 14:35:45

Kedves Zsolt

Remélem első dolgod az lesz, hogy nyilvánosan bocsánatot kérsz az inkriminált kilinkától a posztod címéért, manapság sok a becsületsértési, hitelrontási, rágalmazási per, nem hinném, hogy bele szeretnél funi egybe, és ezt a leghalálosabb komolysággal mondom, a klinika fogad egy jó ügyvédet és esetleg eláztál. Még igazad teljes tudatában is.
Talán nem éri meg.
Apukád esete NEM sürgős eset.
Amit írsz, hogy a szürkehályog "gyorsan terjeszkedik a szemein", nem igaz.
A szürkehályog hosszú ideig, lassan progredial, ezt egy bizonyos stádiumában műtik, ahogy mondani szokták, minél érettebb, annál sikeresebben, esetenként szemlencsebeültetéssel.
A műtét tehát várólistás, messze áll attól, hogy életmentő vagy sürgős legyen.
Magyarázatot követelhetsz a műtét elhalasztása miatt, de minősíteni az intézményt, főleg ilyen jelzőkkel, nem minősítheted.
Mint említettem, emiatt könnyen beperelhetnek.

terézvarosi 2012.06.15. 14:56:44

@huhhhu:
Nem írtad, milyen középfülgyulladása volt. Ha nem gennyes, akkor felesleges volt az egész procedúra. Ha gennyes, akkor azt antibiotikummal kell kezelni.
Nem írtad, milyen gyógyszert kapott. Ha kapott antibiotikumot, akkor kicsit hamar abbahagyták egy hét után, 10 napig kell adni, nagy dózisban.
"Európai" országokban már egyáltalán nem szúrnak fel fület, és nem operálnak akut gennyes középfül gyulladást.

Gera 2012.06.15. 15:29:17

@terézvarosi: Csak érdekességképpen: nekem 4 éves koromig kb hússzor szúrták fel a fülemet, aztán kivették a manduláimat, utána már nem volt gond :)

Macropus Rufus 2012.06.15. 15:36:36

az már volt, hogy a beteg a hibás? :p
(statiszika alapján vagy az van, hogy
a) a beteg a hibás
b) a posztoló hibásan írja le a dolgoka
c) esetleg elve hazudik
d) ezek kombinációja)

remélem a posztoló apukja hamarosan sokkal jobban lesz :)

Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok. 2012.06.15. 15:56:22

@HMF:
Bokázni ne kezdjünk? Tisztelettel kívánok szép, jó napot, professzor úr, hogy van, nagyságos úr, meg szabad tisztítanom a sáros cipőjét a feleségem harisnyájával, méltóságos uram?

Marhára nem arról volt szó a posztban, hogy az fáj neki, hogy a prof nyaral, a másik orvos meg konferenciára megy, hanem az, hogy átbaszták. És bocs, de én is leszarom, hogy a világ legjobb orvosa bassza át az apámat, vagy egy hentes.

Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok. 2012.06.15. 15:57:50

@Macropus Rufus:
Így!:)))) még azzal kiegészíteném azzal a ponttal, hogy az orvosoknak nagyon szar.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.15. 16:52:42

Mekkora kamu dumák vannak itt, pedig a lényeg ott az alcímben.

Kupleráj.

Én kifizettetném a posztoló költségeit azzal, aki ne szólt neki időben, hiszen anyagi kárt okozott.

bes3 2012.06.15. 17:06:26

nem értem miért fekvôbeteg valaki egy szürkehályoggal.

El lehet üldögélni, rádiót hallgatni, estefelé a családtagokba kapaszkodva sétálni egy kört, reggel szintúgy.

Ahogy a vak nagynéném tette sok -sok évig.

(A gazdag svédeknél a betegek kb 50-80 %-át operálják 6 hónapon belül, bár erre nem büszkék. 3 hónapon belül olyan 20-50 %-ot.)

huhhhu 2012.06.15. 17:13:20

Egyszerűen eszméletlen. Hogy milyen eszement ostobaságokat hordanak össze néhányan, csak hogy kendőzzék a dolgot. Ez nem más, mint szerecsenmosdatás. És ez a legnagyobb probléma. Itt személetbeli váltásra lenne szükség.

Hogy mi van Európában, arra vastagon teszünk. Sok minden van Európában, ami itt nincs. És sok minden nincs ott, ami itt igen.

Akkor tegyük már tisztába a dolgot. Itt egy bácsi kapott egy időpontot egy műtétre. Kivárta a sorát, majd amikor megműtötték volna, akkor visszadobták a sor végére. Erre nincs mentség. Ezt nem lehet megdumálni. És igenis felelősségre kellene vonni azt, aki ezt megtette. És még akkor a posztoló kérjen bocsánatot. Hát komolyan mondom eldobom az agyamat.

Flector67 2012.06.15. 17:27:18

@huhhhu: Nekem egyszer tönkrement az ADLS modemem. 3 napig nem jöttek javítani, pedig megígérték, minden nap, hogy holnap itt lesznek. Neveket akarok. Hulljanak a fejek. Ez tűrhetetlen.
Komolyra fordítva a szót persze ez nem vethető össze egy ilyen műtéttel, de ennyi erővel mindenkit elővehetnénk, mert mindenki hibázik. Persze tudom, az itt fórumozók kivételek. Mintapolgárok, a munka hősei. Látszik a kommentek időpontján is:)
Természetesen én is fel lennék háborodva hasonló szituációban, de azért nézzük a másik oldalt is. Hány ember látását adták vissza ott a klinikán?

Flector67 2012.06.15. 17:34:59

Mellesleg valaki írja már le nekem melyik cataracta forma az, ami akár 1 hónap alatt vakságig progrediál?

rikitiki 2012.06.15. 17:38:12

@huhhhu:
"És ez a legnagyobb probléma. Itt személetbeli váltásra lenne szükség.

"

Nem ez a legnagyobb probléma. Ebbe nem hal bele senki. Van viszont sok dolog az egészségügyben, amibe belehalnak az emberek pedig nem kellene. Oda meg pénzre lenne szükség, nemcsak szemléletváltásra.

Ajánlom figyelmedbe, hogy amíg pénz nem lesz, addig nagyon sok alkalmad lesz idejönni hőbörögni.

Ha tenni akarsz valamit, harcolj ki több pénzt az egészségügynek, életet mentesz vele.

(Ha esetleg valaki nem tudná, az egészségügyből 4-5 éve folyamatos a pénzkivonás, a GDP arányos ráfordítás évről évre csökken. Jövőre minden eddigit felülmúló, rekordméretű pénzkivonást, megszorítást terveznek az egészségügyben. Kevesebb pénzből megoldják majd az adminisztrációs és szervezési gondokat a fent említett kórházban? Esetleg csökkennek a várólisták? Nem. Tehát jövőre veled, ugyanitt, még többet lehet majd hőbörögni)

Flector67 2012.06.15. 17:41:31

@rikitiki: Egyetértek. Nem itt kell osztani az észt. Bemenni a minisztériumba és felborogatni az asztalokat.:) Mellesleg örüljünk amíg várólistára kerülhetünk. Nehogy eljöjjön az idő, mikor hozzá kell majd járulni saját zsebből ezekhez a műtétekhez.

Dr.laikus PhD 2012.06.15. 18:33:55

@huhhhu:

Nem lehet, hogy te vagy az ostoba?
Rövidlátó és rosszindulatú?

Csak kérdem....

karcsibácsi 2012.06.15. 18:35:16

"Ez egy 20 perces műtét. Nem kell altatni sem. Nem kell több liter vér és orvosi team hozzá."

Így igaz. Bármelyik családtag meg tudja csinálni otthon a konyha asztalon.

karcsibácsi 2012.06.15. 18:48:46

@huhhhu: " Hát komolyan mondom eldobom az agyamat." Látom, megtetted... Nem hiányzik?

Flector67 2012.06.15. 18:52:26

@karcsibácsi: Persze, alig pár 100 milliós felszerelés kell hozzá. A sarki közértbe megoldják.

Tempus-Anh 2012.06.15. 19:12:22

@huhhhu:
Jó, Nyugaton tégy ki egy posztra egy ilyen címet, mondjuk , hogy az xy német klinika = kupleráj...
Egy idő múlva feljelentenének, beidéztetne a klinika egy kis bírósági elbeszélgetésre...

Így, sárdobálással oldunk meg vitás kérdéseket?

Igazság, hol vagy? 2012.06.15. 19:27:07

@R.-né Kerrigan Sára: Lehetne egy kicsit visszafogottabban írni,Te a főnököd "Mancikája"vagy azért írsz ilyen stílusban?Egyébként várólisták vannak és lesznek is és váratlan esetek is amikor nem tartható a várólistai sorrend.

Flector67 2012.06.15. 19:34:30

A lényeget még senki nem írta le. Milyen cataracta ez?? Mind a két szemén alakult ki egy hónap alatt? Valaki erre válaszoljon már.

Tempus-Anh 2012.06.15. 19:50:55

@Flector67:
"A szürke hályogtól, ami gyors iramban terjeszkedik a szemein..."
Ez az infó önmagáért beszél...
Vagy cataracta vagy confabulatio:)

Flector67 2012.06.15. 19:56:23

@Tempus-Anh: Csak azért, mert az öregkori cataracta 10-20 év alatt progrediál.

tulipánfa 2012.06.15. 20:11:55

"Gondoltam nem baj, majd hétfőn megműtik." és miért nem műtötték meg hétfőn? Biztos máskor is maradnak el műtétek minden kórházban, azonban a beteget 1-2 nap miatt nem szokták hazaengedni, ha egyébként műthető állapotban van.

tulipánfa 2012.06.15. 20:20:00

@Dr.laikus PhD:
"Nagyon jó orvosok, de kritikán aluli a hosszú a várakozás"
valószinüleg kevés az orvos és sok a beteg..

tulipánfa 2012.06.15. 20:33:50

@Dr.laikus PhD:
"Konferencia volt aznap."
meg előző nap is, mégis volt műtét...
"Minden ami ezek után történt, szabadság és a keserves erőlködés az _orvos_ és nem az adminisztrátor részéröl aki elb....ta, ebből következett."
A legegyszerűbb mindig mást hibáztatni :-)

Sokorai_Atala 2012.06.15. 20:41:39

Gondolom a címet nem a posztoló adta.

tulipánfa 2012.06.15. 21:03:52

@Tempus-Anh:
A kórházaknak nincs ilyesmikre ideje...márminthogy feljelentgetni bárkit is egy ilyen blog miatt. Mivel kevés a dolgozó és az eü-i dolgozók közül sokan napi 1-2-3 órát ingyen túlóráznak, igy a legtöbb helyen a napi betegellátásra és a hozzá tartozó döbbenet mennyiségű "körités" munkára van idő.

Tempus-Anh 2012.06.15. 21:20:41

@Flector67:
Így van...ezért is tippelek a confabulatiora és a hatáskeltésre, köszönöm.
@tulipánfa:
Én sem gondolnám, hogy bárki feljelentené a posztolót, mégis erős a cím, ha az eredeti jelentését nézzük, jelentheti azt, hogy a kórházban pénzért nyújtanak szexuális szolgáltatásokat, ha pedig a mögöttes értelmét, akkor utal a rendetlenségre ami ott uralkodik.
Mindenképpen lebecsmérlő metafora.

tulipánfa 2012.06.15. 21:36:27

@Tempus-Anh:
Igazad van a cimmel kapcsolatban...azonban én az egészségügyben dolgozom és nap, mint nap tapasztalom a bőrömön, hogy mennyire "romlanak" mentálisan az emberek. Minden egyes beteg személyes sértésnek veszi, ha bármi is nem úgy történik (technikai probléma, kapacitáshiány,szakmai indok, stb miatt), ahogy szerinte történnie kellene.Én általában egy eléggé türelmes jószág vagyok, de néha örülök, hogy nem hallatszik ki a fejemből egy gondolat sem, miközben mosolygok a betegre:-) pedig szeretem a betegeket, de néha nagyon nehéz velük. Másrészt viszont abban igazat adok a betegeknek, hogy sok esetben nem kapnak kielégitő tájékoztatást, úgy, hogy az számukra is érthető legyen. És ezért néha a számukra rendelkezésre álló félinformációk miatt dühbe gurulnak...

Jim Raynor 2012.06.15. 21:47:23

@Tempus-Anh:

"Remélem első dolgod az lesz, hogy nyilvánosan bocsánatot kérsz az inkriminált kilinkától a posztod címéért"

Kedves Zsolt,

hát eszedbe ne jusson bocsánatot kérni, ahol ennyire nem tudnak adminisztrálni, az tényleg kupleráj (nem rendkívüli esemény történt, hanem annyi, hogy mancikának két kör pasziánsz között illett volna ránéznie a naptárra, mielőtt időpontot oszt, és látta volna, hogy húbameg, akkor konfi lesz)

@Igazság, hol vagy?:

az, hogy valaki nem képes két időpontot összenézni, nem rendkívüli eset, hanem szimpla trehányság vagy alkalmatlanság. mind a kettő indokolja nálam a mancika kategóriát.

Flector67 2012.06.15. 21:48:26

@Jim Raynor: Á megérkezett Dredd bíró. Éljen.

karcsibácsi 2012.06.15. 22:13:38

"édesapámmal és ezáltal velem történt meg"

Zsolt, ez úgy hülyeség, ahogy van.
Apámat elütötte az autó, ezáltal engem is.

Jim Raynor 2012.06.15. 22:32:51

@Flector67:

khm, képzeld magad az alábbi szituációba:

elmennél a családdal külföldre nyaralni, lefoglalod a szállást, kikéred a szabidat, megveszed a repjegyet az adott napra. a repjegy vételkor direkt rákérdezel, hogy ugye biztosan fog menni az adott gép, mire megnyugtatnak, hogy természetesen, bár lesz valami továbbképzés a pilótáknak, de ez nem mindenkit érint.

Ezzel szemben mikor az adott napon a bőröndökkel + a családdal kihaladsz a reptérre, közlik veled, hogy ja bocs, hát hiszen továbbképzés van, minden pilóta ott van, úgyhogy mivel nincs ki vezesse, nincs járat se, de sebaj, átteszik a jegyedet 5 héttel későbbre.

nem az lenne a második gondolatod, hogy a büdös életbe, mekkora kupleráj van ezeknél?

Flector67 2012.06.15. 22:37:56

@Jim Raynor: Előfordult már ilyen, hogy nem mentek a járatok. Érdekes nem lett poszt belőle.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.15. 22:43:41

@Jim Raynor: attól sokkal cifrább is előfordult, amikor el is mentek a repülővel majd törökországban derült ki, hogy aztán az ő nevükre biztos nincs szálloda foglalva, azóta is pereskednek

Flector67 2012.06.15. 23:00:48

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Annál már csak az a jobb, mikor valaki a kiszemelt nyaralási helyen marad. Nem tud hazajönni, de szálloda sincs. Kb mintha kivennék a cataractás lencsét, aztán szia.
Erre mondom én, nem értékeljük azt, amink van. Aztán mikor majd ez a kevés egészségügy se lesz, majd visszasírjuk ezt. De ilyenek vagyunk mi, magyarok, látszik az országon is.

2012.06.16. 11:52:23

@karcsibácsi: " Hát komolyan mondom eldobom az agyamat." Látom, megtetted... Nem hiányzik?
:-)

Igazság, hol vagy? 2012.06.16. 19:16:02

@Jim Raynor: Mancika kategória,(igaz Én nagy m-betűvel írom)Jó lenne,ha mindenki olyan "tisztelettel"írna betegről,egészségügyi dolgozóról mint amilyent Ő is elvár magától!Egyébként sok beteget,hozzátartozót lehetne"mancikázni"Olvastál már itt ilyent?További szép napot Neked.

Tempus-Anh 2012.06.17. 10:51:54

A mai magyar betegek egy része olyan harsány kétöklű amerikai, mint R.P. McMurphy Kesey híres regényében (aki mellesleg pozitív szereplő), berúgja a rendelőajtót és hózentrágerébe illesztett hüvelykujjaival megáll az orvos fölött és hegyeset pökve a fültövére, kéri a tébéje szerint őt megillető előjogokat.

R.-né Kerrigan Sára 2012.06.18. 09:37:53

@Tempus-Anh:

a mai magyar orvosok egy része meg olyan mint Ratchet nővér.

Tempus-Anh 2012.06.18. 18:18:44

@R.-né Kerrigan Sára: 1
Vannak ott azért jóindulatú dokik is a regényben, akiket maga Ratched nővér terrorizál...:P
Na ez az a film, amit 27 évvel ezelőtt láttam és majdnem minden másodpercére emlékszem.

tulipánfa 2012.06.22. 23:00:48

@Tempus-Anh:
"Magyarázatot követelhetsz a műtét elhalasztása miatt" Biztos Te is hallottál olyan esetről, amikor mindegy, hogy egy adott kórházban éppen összesen 3 db orvos van benn (akármelyik kh-ról is legyen szó, akármilyen szakmában, de ha ügyeletet adó intézmény, akkor kell,hogy legyen operáló orvos...) vagy 14 vezető mittomén, jelen esetben pl. szemorvos, ha megérkezik reggel a beteg és olyan az általános állapota (természetesen nem a szeme miatt önellátásra képtelen fekvőbeteg)ami miatt úgy döntenek, hogy nagyobb kockázat lenne megműteni, mint nem megműteni. és ezért nem is merik még akár másnapig (ha pl. az a következő műtéti nap)sem ottfogni, mert annyira nem olyan az állapota, a vitális paraméterei...

LittleSunshine 2012.08.13. 19:21:05

Arra egyébként még egy kommentelő sem gondolt, hogy szegény bácsi lelkileg készült a műtétre, meg arra, hogy utána talán megint látni fog,olvashatja az újságban a kedvenc rovatát...stb. Aztán egy hiba miatt megint hetekig várhat. Ettől függetlenül az ország egyik legjobb szemészetéről beszélünk, nem véletlen a hosszú várólista. És a beteg hozzátartozójának azt is el kell fogadnia, hogy vannak olyan szembetegségek és azzal járó szemműtétek, amik nagyobb prioritást élveznek. Ettől függetlenül nem jártak el korrekten a beteggel szemben!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása