A hálapénzt előre kellett odaadnunk

2012.06.10. 08:34

Tisztelt Praxis olvasók!

 

A fiamat június 5-én műtötték, kivették a manduláját. Évekig szenvedett vele, folyamatosan begyulladt neki, A gyermekorvosunk, aki egyébként nagyon lelkiismeretes és alapos azt tanácsolta, hogy vetessük ki. Ahogy az lenni szokott, elég sokat kellett várni a műtétre, hiszen még tél vége felé volt mindez megbeszélve, és ahogy említettem, alig pár napja volt maga a műtét.

 

 

Az orvosi részéhez érve a műtétnek csak az elégedettség hangján szólhatok a műtétről, minden rendben zajlott, nem volt semmi komplikáció, bár ez ugye egy rutinműtétnek számít. Azonban emberi problémák akadtak a műtétet végző orvossal. A feleségemmel azt beszéltük meg még előtte, hogy ha minden rendben lesz és úgy állnak a gyerekhez, ahogy szeretnénk, akkor 10 ezer forinttal mutatjuk ki a hálánkat, ez az az összeg, ami még viszonylag kis érvágással kigazdálkodható a részünkről. A pénz végül a helyére is került, csak más keretek között, mint ahogy szerettük volna.


A műtét előtt természetesen felkerestük a doktor urat, aki egyébként nagyon elfoglaltnak mondta magát. Elbeszélgettünk vele, meg is nyugtatott minket, de eléggé megrökönyödtünk, amikor a beszélgetés végén felhívta a figyelmünket rá, hogy ha a hálánkat akarjuk kifejezni, akkor azt tegyük meg ott azon nyomban, mert ő a műtét után már nem fog ráérni... Mindezt tanári , fennkölt stílusban, talán a műtét előtt szorongás is közrejátszott, de némi fenyegetést is éreztünk ezekben a hűvös szavakban.

 

Ott és akkor a feleségemmel ledöbbentünk, csak annyit tudtunk reagálni, hogy egymásra néztük sokatmondóan, majd elővettem a tárcámat és odaadtam a doktor úrnak szánt pénzt. Nem tudom, de szerintem ez így alapból sokkal kellemetlenebb volt, mint ahogy terveztük a pénz átadását (boríték, pár sor köszönet). Innentől kezdve a rideg hangból ismét kedves és megértő hang lett, még beszélt velünk pár mondatot, majd elköszönt, mi meg irány a gyerekhez.

 

Összességében örülünk, hogy a műtét sikeres volt és a kisfiunk is jobban van már, de elég keserű a szánk íze, hogy gyakorlatilag előre kértek tőlünk olyan pénzt, ami ugye nem kötelezően jár, hanem opcionális, mi mégis úgy vettük észre, hogy a bánásmód erősen összefüggésben áll a hálapénzzel kapcsolatban. Köszönöm, hogy elolvasták!

 

Tibor.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.06.10. 20:13:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Megelőzni? Ugyan már, minket előztek meg :D

www.globalpropertyguide.com/Europe/Hungary/gdp-per-capita

Azért azon is érdemes elgondolkodni a kommunizmus vádolásánál, hogy az észtek miért járnak előttünk, holott ott nem 40 év volt és nem gulyáskommunizmus :)

Reaper Man 2012.06.10. 20:14:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Amúgy tudod mi a legnagyobb probléma? Hogy mi itt nagyon jól elvitatkozunk lényegesnek mondható kérdéseken, amik sehol máshol ebben a formában nem jelenhetnek meg, de rajtunk kívül abszolút senkit nem érdekel... :-( Ennyit a betegekről, a hazai eü. kultúráról, a média meg nyilvánosság erejéről... :-(
Nem is folytatom, kár beszélni erről...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 20:14:44

@Reaper Man: attól függ melyik ileust kell asztalra tenni, a vékonybelest igen a vastagbelest azt szokták másnapra halasztani. azok a vizsgálatok pedig betegfüggőek, mivel 50 év felett a tumor is komoly tényezővé válik nem értem miért lenne a CT fölösleges. néha a passagetól beindul a bélmozgás, ez egyéni megítélés kérdése. hasi Uh az alap minden életkorban. ahol én dolgozom ezeket 1 óra összehozni, mint minden civilizált helyen (a passage az természetesen nem, de azért mert maga a folyamat hosszabb ideig tart).
az ileus egy alap kórkép, műtétje nem értem miért igényelne magas tapasztalatot? ez egy tapasztalt rezidens, fiatal szakorvos műtétje, ha elfajul majd behívják a főorvost. az általános dolog, hogy az operatőr a műtőben látja először a beteget, ez nálunk is így van, az ügyeletes kivizsgálja, majd ha minden kész akkor behívják az operáló csapatot, akik először a műtőben találkoznak a gyakran már elaltatott beteggel.
az egész magánbiztosítós dolgot már százszor leírtam ezen a fórumon, és ebben a vitában is

Reaper Man 2012.06.10. 20:18:49

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Most azon gondolkozom, hogy nem érted, vagy nem akarod érteni??? Szavaid alapján én sokkal több iluest láttam, mint Te... Kérlek, ne írj több baromságot, csak a szakmát égeted le... :-(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 20:29:12

@Reaper Man: biztos, meg biztos mások a protokolok is, mi így csináljuk és nem magyarországon. nálunk ileussal mindemki CT-t kap alap, mindenki UH-t kap ez is alap, és csinálunk passaget is de ritkábban. és igen a vastagbél ileust nem operáljuk éjszaka, de mint mondom biztos mások a szokások, elemben a vékonybél ileus az felmegy az asztalra hajnal 3kor

Reaper Man 2012.06.10. 20:30:36

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ugye most ne találjam ki, hogy honnan írsz, és régen mi volt a neved???

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 20:32:55

@Reaper Man: szerintem te az oktatási rendszerből nem értesz semmit, vagy ha tényleg több ileust láttál mint én akkor megdöbbent, hogy ezt egy tapasztalt főorvosra bíznád, és még csodálkozol, hogy a professzor az Isten nálatok?

2012.06.10. 20:33:18

@Reaper Man: És ezt te komolyan el is hiszed, hogy reggel felkel egy sebész és azt mondja, hogy ma addig tologatom az állami gondozásból érkező beteg gyerekeket, amíg meg nem halnak?

Ugye ezt senki sem hiszi el?

Sok dolgot el tudok hinni, de hogy valaki direkte kínzó, gyilkos hajlammal menjen be dolgozni, azt egyáltalán nem.

És ezt az autószerelős, stb. példát is felejtsük már el, mert ledobja az agyam a láncot... az egyik legmagasabb értékű szellemi munkát összevetni a fizikaival vagy a szakmunkával, erre tudod milyen emberek képesek szándékosan?

pl. aki képes ilyen érmet verni a munka napjára www.dutchmilitaria.com/wp-content/uploads/wpsc/product_images/TDA19342-FRONT-Dutchmilitaria.com.jpg

Itt el is magyarázza egy másfél percben, hogy miért egyforma egy kubikos és egy orvos, tessék, biztos tetszeni fog: www.youtube.com/watch?v=GHs2coAzLJ8#t=36m01s

:'(

Reaper Man 2012.06.10. 20:34:07

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Amúgy külföldről nem illendő a "nagy magyar valóság"-ban dolgozókat okosítani... :-)

SusanneF 2012.06.10. 20:40:46

Nem is tudom hogy lehet ezt elfogadni...
A hálapénz az köszönet,NEM KÉRHETŐ,különösen előre nem etikus,és nem kényszeríthető a család,hogy adjanak...
Akik ezt itt másképp gondolják,ők mindenhol előre is fizetnek??
A kocsimosóban,szervízben,étteremben,fodrásznál,stb...??

Reaper Man 2012.06.10. 20:42:16

@Fyall - Separate or superstate!:
Az állami gondozottast a saját szememmel láttam, sőt részt is vettem benne, de ettől még nem kell elhinned. Nyilván nem megölni akarták, csak mindenkinek volt fontosabb dolga... (borítékra hajtani???)
Amúgy csak egy dolgot jegyeznék meg: az általam valaha ismert orvosok közül (pedig ismerek párat), mindig a leghülyébbek írták bele az aláírásukba is, hogy "dr.", és mindig a leghülyébbek voltak a legbüszkébbek arra, hogy orvosok lettek, mindig ők voltak a legtudálékosabbak, őket utálták legjobban a nővérek, és még sorolhatnám...
Igen, az orvos csak egy szakma, ugyanolyan, mint az összes többi, legalábbis én így gondolom...
Az orvos egy szolgáltató, bizonyos szempontból még annyi felelőssége sincs, mint egy buszsofőrnek, mert az orvos egyszerre max. egy embert tud megölni, a buszsofőr meg 40-et is... :-)

SusanneF 2012.06.10. 20:42:31

@Fyall - Separate or superstate!: Szerinted nyugaton miért ismeretlen a hálapénz fogalma??

Reaper Man 2012.06.10. 20:46:37

@Fyall - Separate or superstate!: Az antiszemitizmust próbáltad idekeverni??? Nálam nem sikerült! :-)

Tempus-Anh 2012.06.10. 20:48:53

@SusanneF:
Talán a tízszer nagyobb nyugati orvosbérek miatt...
Ott sem szeretik jobban az orvosok a betegeket és kb. negyedennyit tesznek értük, mint itt Mo.-n, igaz, a beteg tud viselkedni, ismeri a helyét és nem veri az asztalt, mint a magyar...

Tempus-Anh 2012.06.10. 20:51:52

@Reaper Man:
"Az orvos egy szolgáltató, bizonyos szempontból még annyi felelőssége sincs, mint egy buszsofőrnek, mert az orvos egyszerre max. egy embert tud megölni, a buszsofőr meg 40-et is... :-)"

Az a smiley nagyon kellett oda a végére...:)

Reaper Man 2012.06.10. 20:54:53

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Igen, rohadt sok ileust láttam, és nem csak operált hasakban kialakult strangulatiós ileusokat, amit optimális esetben az idomított majom is meg tud operálni, hanem olyanokat is, amikkel tapasztalt sebészek is csontra szívták a kócos dudlit... De amit írtam, az nem erről szólt, hanem hogy a tervezett műtéteket (amiért korrupt és adócsaló módon pénzt vesz fel a sebész egy borítékban, amiből aztán persze nem ad senkinek, hiába hiszi azt a naív beteg, hogy mindenki, aki a műtétben részt vett, részesülni fog) ugyanazokban a műtőkben végzik, ahol az akut műtéteket, és a tervezett műtét nappal elsőbbséget élvez akkor is, ha közben sürgős műtétre váró beteg érkezik. Ha Mo-on dolgoztál kórházban, akkor tudod miről beszélek, ha nem, akkor ezer évig is hiába magyarázom... :-)

2012.06.10. 21:02:56

@Reaper Man: Készséggel elhiszem, hogy 2 napig nem került sorra egy gyerek, de kérdés, hogy ez azért volt, mert állami gondozott-e? Azt már csak félig tudom elhinni, hogy igen. Szerintem olyan történhetett maximum erkölcstelenségként, hogy volt napi 10 műtétre kapacitás, és volt 20 egyforma állapotú beteg, amiből előre fizetett 10, és őket előre vették, a srác meg két nap után fért be.

Szeretnék rámutatni, hogy egy a minden munka egyenlő értékű dolog nem működik, el is mondom, miért.

Ha veszel háztartási háztartási sósavat meg mondjuk műszeres analitikához sósavat, az ára nem ugyanaz, az anyag igen, tehát kérdés miért? A válasz az, hogy az egyik tisztább, ehhez eljárások kellenek, azokhoz műszerek, az eljárásokat ki kell találni, a műszereket meg kell tervezni és építeni - amire Bantuisztánnal ellentétben a Roche vegyészei, mérnökei képesek.

Ha nem emeljük ki a szellemi munkát, nem lesz innováció, nem lesz semmi, lassú lecsúszás legjobb esetben.

jágör68 2012.06.10. 21:11:28

Mindig meglep, hogy egyesek lazán leírják, hogy ők bizony korrumpálnak...
Normális országban az adóhatóság, rendőrség már repülne rá.
Mondjuk nálunk is megoldható lenne:
-ügyeljenek ők is havi 160- ja bocs, most már havi 240- re növelt órát
-dolgozzanak hétvégén, ünnepnapokon, éjszaka, az év 365 napjában, 24 órán keresztül
-és mindezt utcaseprő fizetésért
Akkor talán leesne miért is van ez az egészségügyben.
Aki számla nélkül bármiért, bármit zsebbe fizet az
M_A_J_O_M!Nem csak egészségügyre gondolok.

énésénke 2012.06.10. 21:15:35

@joszek: És szerinted fasza csávó az, aki lebassza a beteg torkán a csövet?

Reaper Man 2012.06.10. 21:21:17

@Fyall - Separate or superstate!: Nem muszáj elhinni, mondom... Olyan is volt, hogy a felkartörött "gyerek" (18 éves) apja üvöltve hívta az összes ismerősét, akiről azt gondolta, hogy bármit tud tenni, mert a baleset után másfél órával még nem történt semmi... Aztán rohant be a fő-fő főorvos, hogy megoperálja a kölkét, lévén apuka menő és agresszív vállalkozó... (amúgy saját hibás autóbaleset volt, de ez orvosi szempontból tök mindegy)
20 egyforma állapotú beteg soha nincs egy helyen, de még kettő se nagyon, ebből is látszik, hogy közöd nincs az eü.-höz... :-)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 21:23:25

@SusanneF: jelentősen a szocializmushoz kötődik, de pl görögországban is nagyon elterjedt
@Reaper Man: persze, hogy tudom, mit gondolsz miért jöttem el onnan? pedig én még normális helyen dolgoztam. az oktatással meg a gond pont a paraszolvencia, ha rendes fizetés lenne akkor a prof nem műtene le semmit a főorvosok elöl, azok semmit a szakorvosok elöl, azok meg a rezidensek elöl. és a végeredmény az lenne mint nálunk a hasi sebészeten ahol a főnök alig operál valamit, mert hát pénz csak a privátból jön, a whipple-t is leossza a főorvosainak, de mondjuk az is igaz, hogy ha baj van akkor éjjel is bejön leasszisztálni egy műtétet ha a főorvosai közül valamelyik belebonyolódik egy műtétbe.

Mrs.Columbo 2012.06.10. 21:27:55

@szabidoki: én nem hiszem, hogy a fizetések megemelésétől megszűnne a hálapénz. Persze elismerem, hogy az orvosok a társadalom egyik legfelelősségteljesebb és legfontosabb hivatását végzik, és ehhez képest nagyon alul vannak fizetve, de nincs olyan ember - illetve nagyon kevés van, tisztelet a ritka kivételnek, aki (legyen bármilyen magas a fizetése) ne fogadna el egy kis extra mellékest. Mondom, ettől függetlenül igaz és jogos, hogy alul vannak fizetve, de hálapénz mindig is volt és mindig is lesz.

Reaper Man 2012.06.10. 21:32:12

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Na ebben egyetértünk... Te sem várod el, hogy nyugdíjas F1 versenyző vezesse a taxit, amiben a reptérre mész, aztán a pilótafülkében egy 60-szorosan kidekorált vietnámi veterán pilóta üljön 50 ezer repült órával a háta mögött... De azért azt elvárod, hogy ha zűrössé válik a szitu, akkor legyen valaki, aki megoldja, és ne kelljen megpusztulnod valami baromság miatt. Na, kb. erről kéne szólni a gyógyításnak is...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 21:32:53

@Mrs.Columbo: vannak erre tanulmányok, hogy melyik összeg teszi elégedetté az embert, melyik összeg az amelyik már jelentősebb életszínvonal javulást nem okoz. de egy idő után eljutsz oda, hogy azt mondod, azért a pénzért nem éri meg. itt pl nagyon megfizetik az ügyeleteket, pláne a külsősöknek, van kollégám aki elmegy kiskórházba egy szombat 1000 euróért. én azt mondtam nem éri meg, nem azért mert nem jönne jól az a pénz, de a családommal is tudok lenni az idő alatt, anélkül, hogy éhen halnánk

SusanneF 2012.06.10. 21:35:27

@Tempus-Anh: Meglehet kérni Téged,hogy Te se általánosíts...!!!
A páciensek is sokfélék,mint ahogy az orvosok,és nővérek is-bizony,sokan nem verik az asztalt a magyarok közül sem,még ha jogos lenne,akkor sem.
Szerinted kin vagy min múlik,hogy a magyar páciens alsóbbrendú embernek érzi magát,mint az orvos,vagy nővér-míg ez nyugatabbra egyáltalán nincs így!!
Az orvosok sokkal inkább az egyenrangú embert látják a másikban,és nem élnek vissza semmilyen vélt hatalommal...

Reggie 2012.06.10. 21:37:16

@szabidoki: Ezen nem kell sokat agyalni: hibasak az erzeseid.

Reaper Man 2012.06.10. 21:39:31

@Mrs.Columbo: Ne terjesszünk hülyeségeket, ez nem jó senkinek. Van ország, ahol 5€ értékű ajándékot lehet elfogadni (bonbon, virág, stb.). És nincs is olyan messze. Ennél többért durva balhé van, és ezt tudja a személyzet is (nem fogadja el), és a beteg is (nem próbál adni). Bár már ott tartanánk!
Ez alapvetően biztosítási rendszer kérdése. Ha a biztosítót érdekli a saját pénze, akkor mindennemű korrupciót - ami az ő szempontjából anyagi károkozás - azonnali elbocsátással honorál.

isssti 2012.06.10. 21:46:29

Várjuk az esetet kimagyarázó-megmagyarázó és indokoltsága felől kioktató megszokott orvos-egészségügyis kommneteket..

isssti 2012.06.10. 21:50:17

@szabidoki: Csak ne az ilyen orvosokat: azok mehetnek --a börtönbe, pl..

jágör68 2012.06.10. 21:54:11

@Reaper Man:
Na igen, de Magyarország nagy része FIZETÉSKÉPTELEN!
Miből fizetne magánbiztosítást:
-munkanélküli
-pályakezdő állástalan
-nyugdíjas
-minimálbéres
stb, stb
Mert ez úgy 4 millió ember.
Amíg pedig a "közös kalap" -ba fizetünk, addig ez marad.
Viszont a ngy eszköz- gyógyszer- műszergyártó cégek mind nyugat- észak- európaiak esetleg amerikaiak.
Tehát olyan munkaerő költséggel dolgoznak.
És annyiért is adják a termékeiket, amennyibe kerülnek.
Nem érdekli őket, hogy Mari néninek épp nincs 1,2 millió Ft- ja koszorúér- stentre.
Másrészt:
magyar módra MINDEN reform kudarc:
-(tolvaj)privatizáció
-(rabló)államosítás
Sajnos a néppel van- nem kis- baj!!!

Reaper Man 2012.06.10. 21:56:34

@isssti: Megtanultál már olvasni??? Tied a kb. 138-ik komment és az első 137-ben jobban körüljártuk a problémát, mint amennyinek a felfogására a te sorvadt agytekervényeid 100 év alatt képesek... :-)

2012.06.10. 21:58:53

@Reaper Man: Na azért ne piszkálj, én sem minősítettelek.

A példámat meg ne sarkítsd el, a fő kritériumok szempontjából van húsz egyforma beteg, bejön húsz fiatal lány a levetetni az anyajegyét a popsijáról, az mi? De ne legyenek huszan, legyenek ketten, és kapacitás meg egyre van oszt kész, a példák a világ egyszerűsítésére vannak, nem a felesleges vitákra.

Reaper Man 2012.06.10. 22:04:35

@jágör68: Amikor az USA-ban voltam, már 100 USD alatti összegért (a legcsóróbbaknak is kb. egynapi kereset) lehetett valamirevaló alapszintű eü. biztosítást kötni. Az USÁ-ban!!! Ahol a legdrágább az ellátás az egész világon. Innentől porhintés az egész... Múltkor kint voltam egy néninél, már merev volt a drága. Súlyos COPD, tüdőtumor, lobectomia, stb. Asszem 62 éves volt, de 80-nak nézett ki (meghalva persze mindenki csúnyább kicsit). Az asztalon hamutartó, cigaretta, a halott a kezében még mindig a szteroid spray-t szorongatta, amin csak az OEP támogatás annyi, hogy 20 doboz cigarettát lehet venni belőle...

isssti 2012.06.10. 22:06:47

@Reaper Man: " a stílus, maga az ember" -e tekintetben szavaid semmiképp sem vetnek jó fényt rád...úgy is mondhatnám, eme antré után már nem nagyon vagyok kíváncsi rá mit írsz..

Reaper Man 2012.06.10. 22:07:30

@Fyall - Separate or superstate!: A mellfelvarrás meg a nyakonszúrás utáni vérzés sem finanszírozási, sem sürgősségi szempontból nem egy kategória, de erről tényleg ne nyissunk vitát...
Van 20 egyforma beteg, ha úgy nézzük őket, mint a buszon az utasokat, hogy van fejük oszt kész... :-)

Reaper Man 2012.06.10. 22:09:02

@isssti: Nem fogsz hiányozni, köszi az értékes hozzászólást! :-) Kb. olyan volt, mintha bemennél egy halászcsárdába, és megkérdeznéd a pincért: " Hé Öreg, halatok van??" :-)

jágör68 2012.06.10. 22:12:23

@Reaper Man:
Na ja, csak ott az "alap" az nálunk
"INGYEN JÁR"- legalábbis Rákosiék óta...
Nálunk azért 5 millió embernek nem kis nehézséget jelentene havi 100 USD-t, kb 20.000 Ft- ot minden hónapban kifizetni.
És ez csak az alap.- Pedig milyen jó lenne, ha ezt kicsengetnék úgy plusz 1- 1,5 millióan- akik jelenleg 0,00 Ft- ot fizetnek. Most a nyugdíjasokat, kiskorúakat nagyvonalúan levontam.
Miközben itt már 60 éve "JÁR, mer jár"
Mondom én, hogy a néppel van baj.
"Drastic times call for drastic measures"

Reaper Man 2012.06.10. 22:18:59

@jágör68:
Komcsi gondolkodás és reflexek... Nagyon nehéz kiirtani... :-(

Reaper Man 2012.06.10. 22:26:49

@jágör68: Amúgy szerintem csak három dolgot kéne megtenni:
1. Meghatározni azok körét, akik kötelesek járulékot fizetni, és azoktól tűzzel-vassal be is hajtani.
2. A fenti összeg alapján meghatározni azoknak a beavatkozásoknak a körét (nyilván elsősorban sürgős ellátásokat), amit ebből finanszírozni lehet, és a jelenlegi kört azokra leszűkíteni.
3. Lehetővé tenni, hogy minden egyéb ellátást magánbiztosítás keretein belül lehessen igénybe venni, és ehhez a törvényi feltételeket biztosítani.
A többi mese habbal, amit Szócskáék is művelnek, az kb. annyi, hogy most a szart ne balról jobbra, hanem jobbról balra kenegessük, mert így sokkal hatékonyabb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.10. 22:27:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Szerintem a tisztességes bánásmód mindenkinek jár. Ha már ezt is külön meg kell venni, ott már a ...nak az alja van.

jágör68 2012.06.10. 22:43:13

@Reaper Man:
Szűkítés nem lesz.
Akkor nem lehetne mindenhez orvosi ügyeletet hívogatni- csak azért mert:
1)unatkozunk
2)szociális helyzetünket akarjuk elpanaszolni valakinek
3)síkhülyék vagyunk és mindenképpen át kell tolni valakire a felelősséget- és akkor már a "nekemjár" orvos viselje
4)nincs kedvünk otthonról kimozdulni
5)nem akarunk sorban állni (ülni)
6)nem akarunk a gyógyszerért fizetni a gyógyszertárban, az ügyelet ráadásul ingyen be is adja- akár vénásan is
7)kint hideg/meleg van és egyébként is "drága a kocsiba' a benzin"
8)és ezek tetszés szerinti kombinációihoz

Legalábbis ez a központi orvosi ügyelet része.
A kórházak/ járóbeteg- intézmények az kicsit más sztori, ott már az intézményvezetőknek is komoly felelőssége van az elkenésben.

2012.06.10. 22:46:20

@SusanneF: Itt szerintem egy definíciós probléma van, amit @csak néha benézek ha marhaságot látok: jobban leírt nálam, nevezetesen, hogy mi az a hálapénz?

Mert ha úgy nézzük, hogy egy jó ellátásért adott ajándék, akkor jelentem, van. Nem pénz persze, de pl. egy paraszt bácsi sikeres műtéte után hozott be egy jó tízkilós guriga sajtot a kórházba, ugyanaz a fajta sajt egy katalán kisvárosban láttam, 15.000 ft kilója. A Spree partján meg svájci csokoládét meg provance-i bort kapott a doktornő.

De olyanra is láttam példát, hogy a lakótársnőm elfelejtett gyógyszert felíratni otthon, és hogy bemehessen a helyi államiba, adott a recepciós lánynak egy belépőjegyet a város egyik menő belvárosi szórakozóhelyére, aki így rögtön felvette a listára; húsz perc alatt, 30 euróból megfordult, a hazaútja meg 130 euró lett volna.

Szerintem a fő különbség az, hogy míg egy nyugaton dolgozó orvost nem tudsz többletmunkára késztetni 10-500 euróval, addig egy magyart simán, hülyeség, hogy egy pl. 1000 eurós kezdő nettó fizu mellett rá tudnád venni túlórára a magyar orvost :)

Azt elismerem, hogy nyilván lenne, aki így is azt mondaná, hogy neki nem elég az 1000 euró, hanem kell 5000 (bár azt már a legtöbb helyen az országban elkölteni is nehéz), de ezek nincsenek többen, mint a fejlett nyugaton.

Reaper Man 2012.06.10. 22:52:30

@jágör68: Kultúrországban nincs olyan, hogy "orvosi ügyelet". Az orvosnak semmi keresnivalója a beteg lakásában. (Kivéve azt az esetet, ha a beteg ezért vastagon tejel. Ld. Michael Jackson orvosa:-))
Az orvosi ellátást igénylő kórképek nem kezelhetők a helyszínen. Ha "nagy a baj", mentőt kell hívni. Ha nincs nagy baj, akkor el kell menni a gyógyszertárba, vagy be kell menni az ügyeletre.
Mondom: az orvosnak semmi keresnivalója a beteg lakásában! (Ahogy a hentesnek, fodrásznak, autószerelőnek sem. Kivéve, ha van nekünk ezekből saját, mert kurva gazdagok vagyunk, és megfizetjük.)

Reaper Man 2012.06.10. 22:59:59

@Fyall - Separate or superstate!: Jól mondtad: ajándék! Utólag és nem előre. És nem pénz! De bizonyos országokban még ennek a max. értékét is szabályozzák. Ne mossuk össze a magyarországi borítékot (aminek 98%-ban semmi köze nincs a hálához), a nyugaton tényleg hálából adott ajándékkal!

Reaper Man 2012.06.10. 23:02:22

@isssti: Azt írtad, hogy várod, hogyan magyarázza a sok csökött eü-s a bizonyítványt... Ha elolvastad volna kommenteknek akár csak a negyedét, nem írtad volna le ezt... Csak erről szólt, amit én írtam... :-)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 23:03:03

@tildy:): nyilvánvalóan annak keretein belül amire a beteg jogosult abban a legjobbat kell kapja, de sajna az OEP által adott pénz nem mindig elégséges a tisztességes ellátásra.

Reaper Man 2012.06.10. 23:14:50

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Itt egy picit túloztál, már ne haragudj, ugyanis az egészségügyi hozzájárulás maximuma évi 450.000 forint, persze ha Te befizetsz havi 1 millát, a NAV nem fogja magától visszaadni, bár szerintem kevés olyan barom akad, aki a magától többet fizet, mint a törvényi maximum... :-)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 23:23:40

@Reaper Man: nem tudtam, hogy van maximuma, azt hittem, hogy 7% fix mindegy mennyit keresel. én itt asszem ezt a 450 ezret jóval túlhaladom, mondjuk úgy 3 szor :D

Reaper Man 2012.06.10. 23:34:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Attól függ hol vagy! Mert tudtommal pl. Angliában nincs is címzetten járulék az eü. ellátáshoz, hanem az állam az adókból tartja fenn a NHS-t, mint a rendőrséget, vagy az utakat. Persze ott magasabbak az adók is.
A 450.000 forint személyenként értendő, ha valaki pl. egy Bt-be bevette az összes családtagját, akkor az osztalék után a tulajdoni hányad arányában kell megfizetni az egészségügyi hozzájárulást, ami így egy 4 tagú cégben akár 1.800.000 is lehet. Ha valakinek bérjövedelme is van, akkor az ott megfizetett/levont járulék ebbe beleszámít, tehát azt kvázi le lehet vonni. Lényeg, hogy 450.000-nél több TB-t senki nem fizet.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.10. 23:44:24

@Reaper Man: ez azt jelenti, hogy 536 ezres bruttóval már el is érted ezt a szintet. ott fenn a parlamentben a nagy kutyák mind beleesnek ebbe a csoportba, hogy egyem a szívüket

Reaper Man 2012.06.10. 23:50:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nagyjából igen, a nyugdíjjárulék (amit most már nem így hívnak) fizetésének is van egy maximuma (napra maghatározva, huszonvalahány ezer, de nem tudom a pontos összeget fejből), tehát ha jól keresel, akkor nem csak azzal jársz jól, hogy sok a fizetésed, hanem hogy bizonyos összeg felett már csak az SZJA-t fizeted... Ami ugye egykulcsos, bár már nem sokáig...

Reaper Man 2012.06.10. 23:56:34

@Reaper Man: A huszon párezer/nap nem a fizetendő összeg, hanem annak az alapja, amiből számolják. Legalábbis nem olyan régen még így volt. Persze ahol hetente módosítják az alkotmányt, lehet, hogy le vagyok maradva kissé... :-)

rikitiki 2012.06.11. 01:15:42

Röviden:

1. a hálapénz elfogadása minden formája az orvosi etika elvei szerint etikátlan.
(Ez bizonyos országokban jogilag is teljes mértékben így van)
Ajánlom ezt minden orvos figyelmébe - utánaolvashat pl. Az Orvosi Etika című, egyetemen kötelező olvasmányban, az én időmben még olyan szigorlat is volt, hogy azt mondja: orvosi etika.

(ettől még lehet törvénybe nem ütköző, ahogyan van is ilyen formája és van olyan is ami egyértelműen törvényt is sért)
Más embert leköpni sem törvénytelen, de a kultúrember csak elítően viszonyulhat hozzá - megint más országok példáját lehetne hozni ahol ez meg is valósul.

2. a magyar eü-et szétcseszi. Pont. A legkárosabb egyetlen tényező. Szakmaiatlan, etikátlan, immorális és így a betegeket ÉS az orvosokat egyaránt károsító gyakorlatokat, jelenségeket segít elő, tart fenn.

3. Semmilyen módon nem segíti az orvos-beteg kapcsolatot, a tiszteletet, megbecsülést - hogyan tudom bármivel is igazolni, hogy amit tettem, nem ezért tettem? A kétely pedig már elég.

Lásd: rendőr elfogad valakitől 2 sütit. Nem az érték a lényeg. Hanem hogy még a gyanú árnyéka se vetüljön semmire. Az orvos tisztességére különösen.
Legalábbis ha rólam és az én tisztességemről van szó.

4. A probléma eredője természetesen a bérkérdés. Annak érdemi megoldása nélkül sem ez a probléma, sem más probléma nem fog megoldódni, és az egészségügy marad egy kínszenvedő, rettenetes gyenge teljesítményt, szolgáltatást, bármit nyújtó problémaforrás.

Ez volt a rövid változat, ígérem nem fejtem ki bővebben :)

lpt1 2012.06.11. 03:11:46

@Reaper Man: Az egészségügyi hozzájárulásé igen, de nem az egészségbiztosítási járuléké, amelynek felső határa régen megszűnt. Ugyanígy felső határ nélkül van a szociális hozzájárulási adó is, ami nyugdíj+egészségbiztosítás+munkaerőpiaci járulék.

EHO alapja: jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=34245.574342&kif=az+eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyi+hozz%C3%A1j%C3%A1rul%C3%A1sr%C3%B3l#xcel

Az egbizt. alapja a 4.§ k) pontja itt:
jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=29474.592804&kif=a+munkav%C3%A1llal%C3%B3+%C3%A1ltal+fizetett+eg%C3%A9szs%C3%A9gbiztos%C3%ADt%C3%A1si#xcel

bkkzol 2012.06.11. 03:29:07

Igen, nehéz ügy. Mi legyen elöbb a hálapénz megszüntetése vagy a magán rendelés, labormunka elvégzésének büntetése közintézményben?! Ugye 250-300 ezes fizetésnél(ennyi minimum járna) elvárhatnánk, hogy ne "mutyizzon" az orvos. Másik oldalról meg az államilag támogatott (adófizetők pénzéből) egyetem után nem kellene lepattanni Norvégiába.

Cégalapítás · http://www.angolcegalapitas.org/ 2012.06.11. 06:29:55

...és vannak, akik nem tudják hirtelen kigazdálkodni a 10,000 -et sem bármikor, a mandulagyulladás időzítése pedig mint tudjuk nem minden alkalommal tökéletes.

2012.06.11. 07:32:07

Érdekes...

Én nem szoktam pénzt adni, igaz nem is tehettem volna, ennek ellenére a gyekeken - diskopatiával kezelték a miskolci kórházban - minden kezezelést és vizsgálatot meg kapott, és köszöni, azóta is jól van.

Egyszer igaz adtam, a férjemnek volt szemölcs problámája, amit az urologián kezelt egy fiatal ovos. (Láttam elmenni az ócska skodáján). Lelkiismeretes volt, igaz a férjem hozzájárult, hogy a fotókat a műtétről publikációhoz felhasználja. Nos, ott adtunk kevés pénzt, de azt is inkább a hisztis férejem megnyugtatása végett.

3x szültem, és csk 1x adtam azt is csak a csecsemős nővérnek, erre olyan készégesek lettek, hogy segítettek a biztosítóval való eljárásban, ugyhogy a pénz gyakorlatilag visszajött.

A háziorvosnak legutóbb csak azért adtam, mert nem voltam benne, hogy érvényes e a biztosításom, de már előre megnyugtatott, hogy ennek ellenére el fognak látni, hát odaadtam, amit erre szántam, végül is mindegy.Soha nem adtam még neki, és ha nincs biztosítás, amugy is fizetni kell.

Az a tapasztatlatom, hogy ellátnak, és rendesen, ha ad az ember pénzt, ha nem. Inkább a nővéreknek adok, ha mégis adok, kevesebbel is beérik, és végül is ők vannak a beteggel.

Inkább a beteg megnyugtatására kell adni, nagyobb az önbizalma, jobban hisz az orvosában. A beteg érzi, hogy fontos a hozzátartozójának, mert még extra fizet is érte, tehát mindent meg tesz.

Ez az én véleményem, lehet másnak más a tapasztalata, nekem ez.

Csucsundra 2012.06.11. 08:07:27

@szabidoki: én erről nem tudok, abszolút "felhasználói"szemszögből írtam. Persze lehet nem ez a jellemző.,ásik kollég,másik doki, valami 180ezret kellett adjanak asszem a császárért.ikrekkel... Mondom:mi is csak néztünk,mint a moziban, amikor kiderült:nem hogy nem kell adni hálapénzt,de kifejezetten tiltakozott a doki,nem is egyszer. Igaz,hogy apuka is nőgyógyász,főorvos,aki viszont főorvosi "tarifákért" vezet szüléseket.dokinak meg a mercedes terepjáró a piacra járó harmadik autó...Szóval mondom: csak néztünk,mint a moziban...

karcsibácsi 2012.06.11. 08:35:04

@bigthereal:

Ez nem így van (mármint, hogy bűncselekmény lenne), olvasni, és érteni az olvasottakat tudni kell. Ha nem érted, jelezz vissza, és megmagyarázom!

karcsibácsi 2012.06.11. 08:36:31

@rikitiki:
Te se tudod jól, olvasd el az etikai statutumot!

Nem azé mondom, mintha én kapnék bármiféle hálapézt, csak az objektivitás kedvéjé...

SusanneF 2012.06.11. 08:55:13

Én sosem adtam pénzt,ha tényleg hálás voltam,és köszönet illette a dokit,szülésznőt,nővért,akkor vrág,ajándék....

single 2012.06.11. 09:14:14

Vannak jó pédák is. A kisfiam koraszülött volt sok problémával. A I. női klinikán született, ahová a mentő vitt, tehát nem volt "saját" orvosom. Senkinek sem adtam egy fillért sem, mégis olyan ellátásban részesültünk, amiről nem is álmodtam volna. A Schöpf-Merei koraszülött osztályán volt még a kisfiam + 4 hétig,itt is ugyanezt mondhatom el. Senkit sem ismertem, senkinek nem adtam pénzt, mégis mindenből a legjobb ellátást kaptuk. Az I. gyerekklinika sebészetét is megjártuk a pár hetes gyerekkel, többszöri hasi műtétre szorult, a sebész orvos, aki műtötte a fiamat, feltett kézzel hátrált, mikor borítékot akartam adni neki, és azt mondta, hogy NE SZÉGYENÍTSEM MEG!! Én szégyeltem magam. Később mandula műtétre került sor a Bethesda kórházban, ahol a főorvos műtötte őt. Itt sem kért senki semmit és mégis volt lelkiismeretes ellátás. Lehet, hogy mindig szerencsénk volt? Nem tudom. Szerintem az emberség sosem pénz kérdés.

bigthereal 2012.06.11. 09:49:17

@karcsibácsi: sajnos rosszul tudod, bűncselekmény...

"aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér..." a posztban szereplő orvos mit kért? azért a tevékenységért, ami a munkakörében szerepel, pénzt kért a betegtől. ez jogtalan előny, és bűncselekmény.

nem hallottál arról a pár nőgyógyászról, akik ellen eljárás indult néhány hónapja?

pont emiatt

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 10:19:31

@bigthereal: "ha a hálánkat akarjuk kifejezni, akkor azt tegyük meg ott azon nyomban, mert ő a műtét után már nem fog ráérni"
olvasd el újra mit írt, nem kért előnyt, azt mondta, ha ki akarják fejezni a hálájukat azt most tegyék. nem kért pénzt, nem mondott összeget, nem fejezte ki egy szóval sem, hogy ha adnak az milyen előnyökkel jár, azt sem, hogy ha nem adnak akkor az milyen hátrányokkal jár. itt még nulla bűncselekmény történt. ez nem inkadrálódik abba amit írtál

karcsibácsi 2012.06.11. 10:26:13

@bigthereal: sajnos, te tudod rosszul. Mondtam, hogy nemcsak olvasni, hanem az olvasottakat értelmezni is tudni kell.
A hálapénz minden formája bűncselekmény, írtad, erre válaszoltam, hogy ez így nem igaz.
Az a hálapénz, amit az orvos nem kér, és amelynek fejében az adományozó nem élvez jogosulatlan előnyt, NEM bűncselekmény.
Egyébként nem vagyok érintett, de ha valaki hálából meghív egy felesre, azt elfogadom. Ez is bűncselekmény?

Reaper Man 2012.06.11. 10:52:49

@lpt1: Azért írtam úgy, hogy nem vagyok naprakész a FITYISZ-törvénygyár ámokfutásából. Kedves, hogy belinkeltél két darab százoldalas törvényt, amiket nyilván nem olvastam el. :-)
Amúgy én a MUNKAVÁLLALÓ által fizetendő járulékokra és egyéb szarokra gondoltam, nem a munkáltató által fizetettről (amikről Te írsz, és amikhez az átlagembernek semmi köze nincs, sokan azt sem tudják mi az). Persze azokat az összegeket is be kell fizetni valakinak, ebben teljesen igazad van.
És még azt hozzátenném, hogy a 2011-re már elkészült bevallás alapján nyilatkoztam, az idei évre vonatkozó szabályokkal még nem volt alkalmam szembesülni, lehet hogy azóta már minden mindennek az ellentéte. :-)

Dr.laikus PhD 2012.06.11. 10:53:25

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Az a csűrős-csavaros magyar véred, az. :DDD

Ezt hívják ráutaló magatartásnak.
Összeget nem mond, csak aggyad, igaz, hozzáteszi, ha akarod.

Merjed nem adni egy ilyen hiszterizált helyzetben.

Meg milyen kérés ez? Mennyire etikás má ez? ;DDDD

@karcsibácsi:

Felest a műtét előtt mi? Célzóvíznek. ;-))

Reaper Man 2012.06.11. 11:04:27

@Reaper Man: De ha időközben a bruttó munkabérből levont összegek tekintetében is megszüntette a felső határt a "nagy adócsökkentések" kormánya, akkor elnézést kérek tudatlanságom miatt. Ezt viszont azért nem hinném, mert ezzel pont a saját zsebükből vették volna ki a - sacc/kb. - 600-700e havi bruttó feletti összeg (4+3 % egbj)+(10 % nybj), azaz összesen 17%-át.
Sajnos nincs ekkora havi bruttóm, így a bérpapíromról nem tudom leolvasni! :D

Reaper Man 2012.06.11. 11:19:05

@lpt1: Most már kikerestem a 2012-re érvényes szabályozást:
"A társadalombiztosításról szóló törvény (Tbj.) 19. § (3) bekezdése alapján megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény 9. § (1) bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék, a Tbj. 36-37. §-a és 39. § (2) bekezdése alapján megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (a továbbiakban együtt: egészségbiztosítási járulék), valamint a tárgyévben megfizetett 14%-os egyéni eho együttes összege a tárgyévben nem haladhatja meg a négyszázötvenezer forintot (hozzájárulás-fizetési felső határ)."

Egyéni járulékok
Mértéke:
10 százalék nyugdíjjárulék (vagy 10 százalék magánnyugdíj-pénztári tagdíj, melyet közvetlenül az adott pénztárnak kell megfizetni, illetve bevallani)
4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék
3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék
1,5 százalék munkaerő-piaci járulék
Alapja: biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony alapján kifizetett járulékalapot képező jövedelem azzal, hogy
Nyugdíjjárulék (tagdíj) alapjának van felső határa (a költségvetési törvény tervezete szerint napi 21.700 forint), illetve
Nem kell pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetni a Prémiumévek Program alapján kapott, illetve a különleges foglalkoztatási állományból származó jövedelem után. Megszűnt viszont a szabadságmegváltás, végkielégítés, jubileumi jutalom, újrakezdési támogatás, illetve az Mt. 88. § (2) bekezdése valamint a Kjt. 27. § (2) bekezdése alapján járó díjazás egészségbiztosítási és munkaerő-pici járulék alóli mentessége.
Szintén az egyéni járulékfizetést érinti, hogy egyidejűleg fennálló többes jogviszony esetén valamennyi jogviszonyban meg kell fizetni január 1-jétől a a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a munkaerő piaci járulékot. (Eddig heti 36 órás foglalkoztatás esetén a további jogviszonyokban csak 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kellett a biztosítottnak egyéni járulékként a nyugdíjjárulékon túl fizetnie.)

Feketepéter 2012.06.11. 11:30:19

@joszek: biztos vagy ebben,annak is fájhat a torka,akinek finoman nyomják le a csövet,nem hiszem,hogy a doki képes lett volna magának is komplikációkat okozni egy esetlegesen durva bánásmóddal.

Reaper Man 2012.06.11. 11:43:04

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Látom folytatod...:-( Persze nyilván azért véded, mert hasonló cipőben jártál Te is...
Én meg feltenném a kérdést: előzetes hála?? AZ MI???? Mi lett volna, ha a nyakába ugranak ott helyben, össze-vissza ölelgetik meg csókolgatják, hogy "Drága Főorvos Úr, mi már most olyan nagyon hálásak vagyunk!"
Nyilván nem hangzott el semmi olyan, ami bűncselekmény tényállását valósítaná meg, ezek annál sokkal dörzsöltebbek.
Egy erősebb hasonlat: tegyük fel, hogy sétálgatsz a tengerparti szikláknál és megjelennek páran, akiknek tartozol és elfelejtettél fizetni. Beszélgetnek Veled egy kicsit arról, hogy milyen magasak ezek a sziklák, milyen szép, ahogy nyaldossák a hullámok, stb. Nem hangzik el semmi, egy picike burkolt fenyegetés sem, semmi olyan, amivel a rendőrséghez fordulhatnál. Te mégis fizetni fogsz. Hát ez ilyen egyszerű. Így "bűnöznek" a Te kollégáid...

lpt1 2012.06.11. 12:17:36

@Reaper Man: Ez itt OFF, de az EHO törvényt idézed, az EHO-nak van felső határa, de az nem a munkabér/tagi kivét utáni egészségbiztosítási járulék!

Lásd még itt: nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/szolgaltatasok/adokulcsok_jarulekmertekek/eho10/eho.html

és ahogy idézted is, "Alapja: biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony alapján kifizetett járulékalapot képező jövedelem azzal, hogy Nyugdíjjárulék (tagdíj) alapjának van felső határa", tehát az egészségbiztosításinak nincs!

Ha még mindig nem hiszed, ide:

adozona.hu/Kalkulatorok/Netto_jovedelem_haviber_kalkulator_VZVKLC

írj be 100.000 meg 20.000.000 havibért :)

rikitiki 2012.06.11. 12:27:44

@karcsibácsi: bocs, szándékosan nem a kamarai etikai statutuumról beszéltem, abba végképp nem kívánok belemenni, hogy a kamara milyen és mennyi etikátlan eljárást támogat és fogad el... a hálapénz csak az egyik.

Számomra etikai kérdésben a kamara nem mérvadó. Mint írtam, van ahol teljes mértékben a szabályozás is megfelel, és van ahol nem.

lpt1 2012.06.11. 12:28:38

@Reaper Man: Nem a felső határt emelték, a kulcsot emelték, és mint idézted, a fizetők körét szélesítették ki. Plusz az aknák: ha megadtad az alkalmazottaidnak az elvárt adóemelést, kedvezményt kapsz a szociális hozzájárulási adóból (ami valahol egbizt is) - kivéve pl. a betegszabadságra kifizetett összeg után.

Azaz lehet, hogy a bevallás söralátét méretű, node az alátámasztó számítások :)

rikitiki 2012.06.11. 13:02:03

@rikitiki: Egyébként ehhez két megjegyzés, a szakdolgozók etikai kódexe kicsit kevésbé megengedő, mint az orvoskamarai, (hm...) másrészt a lényeget tekintve az orvoskamarai etikai kódex így fogalmaz:
"Jelenleg a jogszabályok és a társadalmi felfogás bizonyos határok között a hálapénzt eltűri."
"A hálapénz megalázó, mert az orvos függetlenségét is veszélyezteti."

JELENLEG.
A MOK is pontosan tudja, hogy az orvosetikai szabályok szerint a hálapénz semmilyen formája nem etikus, de "átmenetileg" néhány formáját elfogadja.
Továbbá, hogyan is lehet valami etikus, ami megalázó?
?
?

csakbenézek példája, hogy a főorvost meg kell fizetni, ha őt szeretnénk a műtőbe, még a MOK kódexe szerint is etikátlan, ugyanis a szakmai ellátásnak megfelelő ellátást kell nyújtani, pont. Ha a szakmai ellátás megköveteli a professzort a műtőben, akkor neki pénz nélkül is oda kell mennie. Ha a szakmai ellátás nem követeli meg a jelenlétét, akkor mit keres ott pénzért?
Etikátlan.

Külföldön, fejlett társadalmakban a pénz elfogadása teljesen egyértelműen és kivétel nélkül etikátlan, az ajándékok is neccesek, és van ahol értékhatárban maximáltak, vagy konkrétan meghatározott hogy mely ajándék engedélyezett (képeslap).

MOK kódex:
"Az orvosnak olyan magatartást kell tanúsítania, amely mind a beteget, mind a hozzátartozóját arról győzi meg, hogy az orvosilag szükséges ellátás minősége független egyéb juttatásoktól."

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 13:39:13

@Dr.laikus PhD: igen de konkrétan a kritikus szavak: ajándék, pénz, összeg nem hangzottak el, ha perre kerül a sor aszondja, hogy vatikáni valutát várt. ugye te sem hiszed, hogy egy dörzsölt ügyvéd mellett ezért a szövegkontextusért elítélnének valakit?
csűrös-csavaros az biztos is :D még az oktatáson is részt vettem, igaz már itten:)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 13:43:46

@Reaper Man: tévedsz én soha nem kértem előre pénzt senkitől, és ha tukmálták előre akkor sem vettem jó néven, és soha nem is fogadtam el olyantól akin nem tudtam segíteni, vagy nem az elveim szerinti legmegfelelőbb beavatkozást végeztem, vagy paliatív beavatkozást végeztem , vagy az én saram volt.
te is tudod, én is tudom, de sokan nem tudják, hogy ebből a szövegkörnyezetből nem lehet nyertes pert kihozni. le kell szállni a földre, az ha valamit sejtek az még nem bizonyíték

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 13:48:07

@rikitiki: tévedsz, nálunk van olyan, hogy "Sebstzahler", ez egy olyan beteg akinek állami biztosítása van, de kifizeti az állami és a magánbiztosított ellátása közti különbséget zsebből (ez vonatkozhat: a várólista kikerülésére, a főorvosi/osztályvezetői ellátásra, egyágyas szobára). nincs ebben semmi törvénytelen vagy etikátlan, csak itt számlát kap róla.

Dr.laikus PhD 2012.06.11. 13:54:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

"amikor a beszélgetés végén felhívta a figyelmünket rá, hogy ha a hálánkat akarjuk kifejezni, akkor azt tegyük meg ott azon nyomban, mert ő a műtét után már nem fog ráérni."

Naaaaaa.....

Rikitiki, Reaper Man kifejtették és egyet kell értsek.
Nem kéne a jó ügyvédre apellálni.
A kinti oktatás is gondolom nem arról szólt, hogyan lehet áthágni a jogszabályt, vagy az etikát.

Az csak itthon divat, hogy amit nem tilt taxatíve azt szabad.

rikitiki 2012.06.11. 13:59:38

@csak néha benézek ha marhaságot látok: a különbség az, hogy számlát kap róla.

A bioetika 4 alapelve 1979 óta:
-ne árts
-jótékonyság (segítségnyújtás)
-autonómia
-igazságosság

A te magyar példád igen egyszerű logikailag: ha a főorvos bármit tesz - amit egyébként nem tenne - pénzért, akkor sérül az autonómia elve, hiszen a pénz döntött, sérül az igazságosság elve, hiszen az állami kereteken felül megkülönböztetett bánásmódban részesül az, aki fizetett zsebbe.
(Ezen kívül esetlegesen még a ne árts elve is sérül, ugyanis ő munkaidején kívül bemegy a műtőbe, ezért nem piheni ki magát a következő beteghez, továbbá elveszi az oktatás, tanulás lehetőségét a kollégájától, és így egy kevesebb tapasztalattal rendelkező orvos jut a következő beteghez).

A német példa más: igazságos, ugyanis bárki számára hivatalos, ismert lehetőség a magánbiztosítás különbözetének kifizetése. Az ellátás nyilvánvalóan így van szervezve, hogy ez a lehetőség adott, tehát ez nem fog kapacitáshiányt okozni az állami ellátásban.

Te valóban egyenértékűnek gondolod, hogy a beteg számlával kifizet egy hivatalos magánellátást - és azt hogy a beteg nemhivatalos úton fizet egy orvosnak, azért hogy megerőszakolják az állami ellátást?
A magyar hálapénz rendszerre védelmül elég gáz a német magánegészségügyet felhozni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 14:07:21

@rikitiki: nyílván nem egyenértékű, de magyarországon nincs lehetőség a teljes érvényű magánbiztosításra, ha valaki többet akar, akkor ez a nem túl hivatalos formája annak, hogy ezt elérje.
a példát arra írtam, hogy pénzzel bizony másutt is lehet jobb ellátást venni
@Dr.laikus PhD:
ne kerülgesd a dolgot mint macska a forró kását :D megnyerné ezen szöveg alapján a pert vagy nem? erre válaszolj! a többi az etikáról meg miegymásról ugye te is belátod, hogy nem kézzel fogható és pont magyarországon etikáról beszélni amikor fejéről bűzlik a hal

Dr.laikus PhD 2012.06.11. 14:09:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Nem nyeri meg.
Létezik a ráutaló magatartás fogalma.

Ez pedig egyértelműen az. (ha és amennyiben persze)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 14:17:41

@Dr.laikus PhD: szerintem ha ebből per lenne, bizonyíték hiányában ejtenék a vádat. de mivel mindenkinek csak a szája jár, soha nem tudjuk meg, hogy mi is lenne ha

Dr.laikus PhD 2012.06.11. 14:22:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Azért írtam, hogy ha és amennyiben.

Elfogadva az írás tartalmi részét és így gondoltuk végig.

Én legalább is.

rikitiki 2012.06.11. 14:24:19

@csak néha benézek ha marhaságot látok: pénzért lehet venni sok mindent, pénztárnál, számla ellenében etikus. Zsebbe csúsztatva nem etikus.
Az már haladás, hogy belátod a kettő nem egyenértékű.

rikitiki 2012.06.11. 14:31:13

@rikitiki: ha már egyébként felhoztad a német egészségügyet, kíváncsi vagyok a véleményedre, hogyan értékelnék szerinted a németek a következőt:
az állami egészségügyben, ki van írva műtétre xy beteg, z dátummal.
A beteg prof. dr. weis zsebébe csúsztat egy kis eurót, hogy hátha megoldható hogy dr. weis legyen a műtétnél és ne az aznap műtőbe osztott dr. grün.
Esetleg ne z napon legyen a műtét, hanem két nappal hamarabb.
Hm?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 14:34:43

@rikitiki: miért mikor mondtam, hogy egyenértékű? mivel a feltételek nem ugyanazok ezáltal nem is lehet egyenértékű, az egyik a másiknak a megfelelője. a nép szavazott emlékeim szerint a magánbiztosítós rendszer ellen, vagy lehet tévedek. ez egyértelmű üzenet volt arra, hogy nekünk nem egy nyugaton bevált dolog kell hanem a mi kis jól megszokott korrupciónk :D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 14:39:45

@rikitiki: voltak rá esetek itt is, és az osztályvezető főorvos bizony részesedést kap az őáltala műtött privát betegekből. tehát nem kell neki a zsebébe csúsztatni semmit, mert a beteg fizet a plusz ellátásért a kórháznak, a kórház meg szépen átutalja a 30% (általában) az osztályvezetőnek. ő mindenképpen kap pénzt, hivatalosan is, és hivatalosan többet, mert hivatalosan az egész ellátási összeg 30%-át kapja. vegyünk egy csípő protit
állami ára 7500 euró, magán ára 17250 euró. a beteg tehát 10 ezret kell csekkoljon zsebből az "einbett-chefarzt"-ért. az osztályvezető megműti majd a kórház átutal neki 5175 euró bruttót. na itt vannak az összegek, ezt kell felüllicitálni.

rikitiki 2012.06.11. 14:46:26

@csak néha benézek ha marhaságot látok: akkor most nálunk a mi kis jó korrupciónk működik? azt mondtad etikus.

A kérdésre válaszolj: ha a zsebébe csúsztatnak, AZT hogyan értékelik.
Ne keverd megint ide a privát és számlát adó betegeket, mert nem arról beszéltem.

A te példádnál maradva - 7500 eurós állami árat fizet a beteg, plusz zsebbe a doktornak csúsztat 7500-t. Az a németek szerint mi?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 15:04:37

@rikitiki: nyilván korrupció, mert itt van törvényes lehetőség a különbségek átfedésére, de magyarországon nincs. teljesen másképp kell értékelni egy olyan helyzetet amikor törvényileg rendezve van valami mint amikor még azt sem tudjuk jogilag mi is a hálapénz, egyik törvény megengedi a másik tiltja, az alkotmánybíróság 10 év alatt 3 szor foglal állást az ügyben.
te túlzottan megpróbálod a nyugati értékrendszert ráerőltetni a magyarra, ez nem megy, nem is mehet mert mások a jogszabályok.
egyébként itt nemrég ítéltek egy profot aki pénzért előbbre vett embereket a szervátültetési (konkrétan asszem májátültetési) listán, tehát itt is van ilyen, annak ellenére, hogy szabályozva van.
ez pont olyan mint az informatikai bűnözés, amerikában millió dolláros tételek meg börtön jár érte nálunk meg keresgéljük a jogszabályokat, most vegyük elő párhuzamnak azt, hogy letöltök amerikában 100 filmet, kapok 1 millió dollár büntetést meg 3 év börtönt, magyarországon meg jót röhögünk rajta a haverokkal, pedig elvileg magyarországon is tilos. akkor most mi van etikus vagy nem? hogyan kell értékelni?
látod nem olyan egyszerű ez ha nincs rendesen tisztázva (ami egy másik magyar sajátosság)

rikitiki 2012.06.11. 15:17:09

@csak néha benézek ha marhaságot látok: azt állítom veled szemben, hogy nem etikus. Az etika nem szabályozás kérdése. Az más kérdés, hogy a törvény vagy szabályozás mit mond.
Ami nem etikus attól még nem etikus.

Azt egy pillanatig nem írom elő senkinek, hogy ne adjon, vagy ne fogadjon el. Mindenki azt tesz amit akar, amíg törvénybe nem ütközik. Egészítse ki a fizetését nem hivatalosan, ha akarja. Nem ítélem el a kurvát sem.

A véleményem az, hogy rendkívül káros rákfene, és nem etikus. Ennyi.

"jót röhögünk rajta a haverokkal, pedig elvileg magyarországon is tilos. akkor most mi van etikus vagy nem?"
Ezt nem is akarom érteni...nekem valahogy ez elég egyszerű.

Én töltök le ingyér, és tudom hogy ez nem etikus. Nem értékelem másként azért mert népsport - a hálapénz is népsport szinten van.

Az antiszemtizmus is lassan egy elfogadott népsport lesz itthon, ettől egy cseppet sem változik a megítélésem róla.

Reaper Man 2012.06.11. 18:50:13

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ugye nem veszed rossz néven, ha ezt a Grál-lovagos szöveget én nem nagyon veszem be, ahhoz túl régóta dolgozom már az eü-ben. :-)
Persze, Te csak a milliárdos vállalkozó rutinműtéte után tetted el a borítékot, és akkor is pironkodva. Kár, hogy azok nem Mo-on operáltatják magukat, ha mégis, akkor nem Veled! :-)
Amit írtam, nem is arról szólt, hogy van-e bizonyíték, hanem hogy ezek mocskos gengszterek, mert burkoltan fenyegetik egy beteg gyerek szüleit, hogy több pénzhez jussanak.
Hogy Te ezeket próbálod mosdatni, vagy akár csak megérteni őket, lelked rajta.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.06.11. 20:03:39

@Reaper Man: hiszel amit akarsz, én is amit akarok, rólad, pl hogy bizonyíték nélkül vádaskodó féreg vagy aki sem engem nem ismersz se a levélírót. de láttam már olyat mint te, le is húztam a wécén
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása