A beteg csak egy munkadarab

2012.05.15. 08:32

Tisztelt Praxis!


Mélységesen együtt érzek a levél írójával, sajnos a helyzet nem sokat változott ami az egészségügyet illeti.. Én 1976-ban a szülésemben majdnem belehaltam. Gyermekágyi láz, pontosabban bennem hagytak egy kis placentát. Egy hétig hagytak lázasan, míg be nem telefonált egy jó nevű professzor ismerősünk, hogy mi is van velem. Ekkor kezdtek el velem "foglalkozni" így sikerült kideríteni a láz okát. Tizennyolc napig voltunk a kórházban. Senkinek nem kívánom azt a szörnyűséget amin keresztül mentem.

 


A küretnél meg sem kérdeztek, hogy engedem- e hogy egy egész csapat nézze, hogy mit csinálnak velem. Roppant megalázó volt, szólni sem mertem, örültem hogy élek és egyszer majd csak haza mehetek a fiammal. Ez egy ma is működő budai kórház szülészetén történt.


2005-ben egy nőgyógyászati vizsgálat során kiderült, hogy lett egy egész nagy miomám. A doktornő- pedig ő is nő volt!-látván a kétségbeesésemet ahelyett, hogy megvigasztalt volna, lehordott a sárga földig. Végig bőgtem hazáig az utat. El kellett mennem mammográfiára is a kerületi rendelőbe. Egy idős doktornő végezte a vizsgálatot. Ahogy sorolta a cisztáim méreteit az asszisztensnek én úgy kezdtem összeomlani, hogy még ez is.


A doktornő emelt hangon mondta, hogy aztán nehogy már itt ugorjak ki az ablakon! Erre én csak annyit mondtam neki a könnyeimmel küszködve, hogy most temettem el az édesanyámat. Erre elhallgatott. Az ilyen ember miért nem marad otthon és élvezi a nyugdíjas éveit? Miért megy el valaki orvosnak, ha nem tud az emberekkel bánni, akibe egy csepp empátia sem szorul? Az ilyen emberek alkalmatlanok és érdemtelenek a doktori címre is. Egy ismerősöm ajánlott egy orvost akit felkerestem, hogy megbeszéljem vele hogyan tovább. Megnyugtatott, hogy nehogy már eltemessem magam.


Megígérte, hogy nem lesz semmi baj. Ő egy hazánkban több éve itt élő török orvos volt. Mindennap rám nézett a műtét után, hogy hogy vagyok. Több ilyen orvosra lenne szükség. Amikor a klinikán megkezdődött a leépítés őt küldték el! Talán túlságosan emberségesen bánt a betegeivel és nem illett bele abba a "jól felépített" beteg-orvos kapcsolatba, ahol a beteg csak egy munkadarab.


S Zsuzsa

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2012.05.15. 08:42:16

Isten bocsássa meg nekem, de neked tényleg egy török orvos kellett.

Azon a tájékon szokásos az érzelmeknek ilyen fokú túlzó megélése.
Ő hozzá van ehhez szokva.

Azért itthon nagyobb az önuralom, még ha meg is rémül az ember, előbb kérdez aztán beszél okosabbal magánál, aztán bőg ha indokolt.

scopolamin 2012.05.15. 09:10:25

@Dr.laikus PhD: 1976-ban szokás volt egy hétig korzózni a kórházban szülés után? Csak úgy kérdezem... :) Mostanság talán 3 napnyi lehet. Ha az egy hét normál időnek tűnt, akkor elképzelhető a trehányság. Amennyiben hosszabbított, nyilván valamiféle vizsgálat, kezelés történhetett, talán csak kimaradt a posztból, hiszen ez egy E/1-ben leírt történet. Pl. ha végeztek egy vér/váladék tenyésztést, simán indokolja a hosszabbított kórházi tartózkodást. Más kérdés, hogy ma már ez idő alatt is hazaküldik a beteget a háziorvos nyakára...
A küretet ébren végezték?
Ciszták méreteinek felsorolása feltehetőleg a leletre rögzítés okán történt, ezért alaptalan elítélni az orvost.
Sovány vigasz, hogy indító mondat szerint az eü. helyzete nem sokat romlott :) Mindig volt miért szidni, de most sok fórum áll rendelkezésre, ahol ezt megtehetjük. Akár 5-10-20 évvel ezelőtti eseményeket csócsálhatunk.

El Visco Stello (törölt) 2012.05.15. 09:15:08

"nehogy már itt ugorjak ki az ablakon!"

"nehogy már eltemessem magam."

Valaki magyarázza el nekem a különbséget!

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.15. 09:20:03

76-ban, mi?

minden zsuzsának elment az esze?

Dr.laikus PhD 2012.05.15. 09:27:21

@scopolamin:

Igen általában 1 hét, 10 nap volt a szokásos.
Placenta bent maradhat (sajnos), bár átvizsgálják és át is vizsgálták.
Nagyon erős vérzéssel jár, akár gyulladással is, de nem jár gyermekágyi lázzal.

Az egészségügyi küretet pedig altatásban végezték, ha más nem zárta azt ki. Ha pedig oktató kórházban szült, akkor anno nem kellett a beleegyezése, hogy tanuljanak és okuljanak.

scopolamin 2012.05.15. 09:32:39

@Dr.laikus PhD: OK, csak azzal kapcsolatban akadt meg rajta a szemem, amiért a bent tartózkodási időt kifejezetten megemlítette. Konkrétan az első hetet, mert onnantól már kezdődött a láz okának keresése.
Különböző aspektusokból érdekes dolog ez a "rajtam ne gyakoroljanak" szemlélet. Mindenki szeretné, hogy a legjobb tudású orvos kezébe kerüljön, de hogy ő honnan tanulja meg a szakmát, senkit sem érdekel. Nem kellene meglepődnünk, hiszen ugyanez történik a fodrásztanulóval, az eladóval, a varrónővel, a pékkel, asztalossal stb.

VaTi 2012.05.15. 09:40:08

"Ez egy ma is működő budai kórház szülészetén történt." - le kellene rombolni, felszántani, sóval bevetni a helyét?
18 éves voltam, mikor nálam miómát találtak. Eszembe nem jutott ennyi ríjni. Ha az orvos nekiáll picsogni, mint egy fürdőskva, őt nézem hülyének. Erről már sokat beszéltünk itt, hogy kinek mire van igénye. Én azt szeretem, ha az orvos hűvös, tárgyilagos. Most akkor minden orvos minden betegtől kérdezze meg, mire van igénye? Asszonyom, mondjam el a tényeket, vagy zokogjak önnel egy kicsit?
"Az ilyen ember miért nem marad otthon és élvezi a nyugdíjas éveit?" - már megbocsáss, de ilyen eszement kérdést... hát azért, hogy legyen aki _egyáltalán_ megvizsgál. Mert ha ebben az országban élsz, tudod, h kevés az orvos. Ugye írnál posztot arról is, hogy ha nem lenne orvos, aki a vizsgálatot elvégezze, ezért hónapokkal későbbre lenne időpont.
@El Visco Stello: csak időbeli. Először ki kell ugrani, utána temetni. Fordítva sokkal nehezebb

Dr.laikus PhD 2012.05.15. 09:40:11

@scopolamin:

Az viszont abban az időben bevett szokás volt miután klinikákon nem létezett az egy db 2.sz Szülészeti Klinikán kívül kicsi kórterem, ha volt orvos rokony, akkor megkérdezte, hogy van a hozzátartozója, akkor a nővér nagyon mosolygós lett.

jágör68 2012.05.15. 11:53:15

Miért, miért?
Mert ennyi pénzér ez van.
A nyugdíjaskorú, kiégett kollegák nem tudnak elmenni nyögdíjba- mer':
1)Nincs utánpótlás- vajommé?
2)Nem tudna megélni

és amúgyis a magyar betegnek mindejjár. 'Lábhozorvos" mindenkinek életfogytig!
Hát így lehet biztosítani.
Amúgy rengeteg oda nem illő kollega van ám a fejlett nyugaton is...

VaTi 2012.05.15. 12:09:53

@jágör68: nemrég láttam vmi dokufilmet, mondták, h az USA-ban néhány kórházban nincs nődoki, aranyér sem. Mert divatba jött bármilyen indokkal rommá perelni őket, ezért egyrészt senki sem képezteti magát nőgyógyásznak, másrészt a meglevők átképzik magukat. Az adott helyzetben egy nőgyógyászból lett sebésznek könyörögtek, hogy végezze el a beavatkozást, mert egyszerűen _nem találtak_ orvost. Ha valaki nődokiként dolgozik, az szigorúan csak magánban, csillagászati összegért.

VaTi 2012.05.15. 12:10:29

@VaTi: mármint aranyérT sem :)

Irkutszk 2012.05.15. 12:25:26

Mind a két esetben, mikor rászóltak a betegre, hogy nehogy már kiugorjon az ablakon - negatív pszichológiai trükkel éltek a beteggel szemben. Abbahagyta a sírást? Megkeményítette magát, hogy már csak azért is kibírom, nehogymár ez a doktornő lásson összeomlani? No, az volt a cél, a beteg büszkeségének felébresztése, hogy tovább kibírja, ami történik vele, mert láthatóan össze akart omlani.

Mille38 2012.05.15. 18:25:33

Azt gondolom, ha valaki a 36 évvel ezelőtti szülésén rágódik, az tényleg túlzott hőfokon éli meg az érzelmeit és nem csodálom, ha a vele kapcsolatba kerülő (őt vizsgáló) orvos ezt észrevételezi. A lelki egészséghez felejteni is tudni kell a sérelmeket. Menjen pszichológushoz/pszichiáterhez a posztíró és kérjen segítséget.

Vu, de ja vu 2012.05.15. 18:47:20

Érdekes, hogy blogról blogra mennyi empatikus orvos-szerű blogger van, aki szerint a beteg/rokon folyton túlreagál, semmiségeken akad fel.

Én anno a reporvosin (MHSZ-nél akartam vitorlázni) a "nem fél?" kérdésre viccesen azt a választ adtam (vicces 20 éves fiatalos kedvemben), hogy előbb-utóbb valahogyan mindenki meghal... nos: sosem lett orvosi alkalmasságim:-(((
Pedig abszolút nem öngyilkos merénylőnek készültem, csak jó hangulatban, de ezek szerint rossz időben, vicces akartam lenni. A doktor meg épp nem volt olyan kedvében:-(

Ha azt mondom, hogy évek óta vannak vérnyomás-problémáim, túlsúlyom, szedek rá gyógyszereket és amikor bejött a meleg idő, hirtelen bokám-lábam bedagadt, normál séta közben is fulladok, akkor az orvosom miért a pszichiátriára küld el, amikor másodjára is megkeresem, hogy a gyógyszerváltás ellenére sem múlik a vizenyő??? Azt mondja: a fejemben kell rendet rakni...

Tényleg ez az első ésszerű reakció??? Szégyellnem kell, hogy utána olvastam és nekem a pangásos szívelégtelenségre jobban stimmelnek a panaszaim, mint a pszichiátriai problémákra???

Irkutszk 2012.05.15. 19:05:13

@Vu, de ja vu: Attól, hogy utánaolvasol, az ultrahang- és EKG-eredmények még nem változnak.

Én inkább becsülném azt az orvost, aki teljes képet szeretne látni a betegéről. Az is egy lelet a többi között.

Feketepéter 2012.05.15. 19:50:40

A poszt címe súlyos frusztrációra utal.Egyébként célszerű a beteget az önsajnálatból kissé más irányba terelni,mert van amikor az önsajnálat mókuskerekéből nem tud kimászni és ez késlelteti a gyógyulást.

Vu, de ja vu 2012.05.15. 20:28:04

@Irkutszk: Milyen UH? Milyen EKG?

Látom, nem érted: UH és EKG helyett pszichiátria! Ez kissé meglepett, mindamellett hogy jó összeköttetésem van az eü-ben, anno rendszeres munkahelyi pszichiátriai vizsgákatokon is részt vettem és volt egyéb okból kezelésem is (TIA), mégis most - miközben élem az életem mint átlagember - egy hirtelen melegfront hatására a 'szívesek' vizesedni, hullani kezdenek, én meg a fejemben tegyek rendet???

Hogy értsd: másodjára sem múlt el a baj, ezért a doki szerint nem szervi eredetű lehet a baj - mindez UH és EKG nélkül, séróból:-)

Távol áll tőlem, hogy öndiagnoszta legyek, meg megszabjam hogy mikor mire vizsgálhatnak-kezelhetnek, de azért vannak tipikus tünetsorozatok, amiknél a protokoll szerinti vizsgálatokat szokás elvégezni, mielőtt a beteget 'hülyének' nézzük... nemde???

Fontos megjegyezni, hogy természetesen MÁSIK, nem kp-s orvost kerestem (nem a kedvemért/pénzemért végez vizsgálatokat), aki valóban vizsgálni kezdett, csak mint érdekességet említettem az iméntieket... az empátia bemutatása végett.

Az én munkahelyemen is 'emberekkel mint ügyfelekkel' dolgoznak, ott is vannak bunkók, de nincs késztetésem bármi áron védeni azt, aki levizsgázik emberségből - még akkor sem, ha az aki segítségre szorul, a saját hibájából került oda...

Tempus-Anh 2012.05.15. 21:54:50

@Vu, de ja vu:
TIA-val a jogsidat is bevonják, nemhogy vitorlázni engedjenek, NB...

Tempus-Anh 2012.05.15. 22:00:02

@El Visco Stello:
Ja, az egyiket madzsarul mondták, a másikat...törökül...
Szerintem arab volt az orvos, de ez maradjon köztünk.
Én török orvossal itt még nem találkoztam.

2012.05.16. 00:12:21

Jónevű prof ismerősöm betelefonált - roppant megalázó volt, szólni sem mertem, örültem hogy élek.

Ez egy ma is működő budai kórház szülészetén történt.

El kellett mennem mammográfiára is a kerületi rendelőbe. Egy idős doktornő végezte a vizsgálatot. Ahogy sorolta a cisztáim méreteit az asszisztensnek én úgy kezdtem összeomlani - az ilyen ember élvezi a nyugdíjas éveit?

Több ilyen orvosra lenne szükség.

2012.05.16. 00:13:00

Mi köze egy orvos empátiájának a neméhez?

2012.05.16. 00:15:25

Remélem nem fogja néhány nagyokos az empátiát is monopolizálni.

A diszkriminációt elvitték a cigányok, a hazaszeretetet a turbómagyarok, nemsokára kiderül, hogy nem tudok igazán érezni, mert férfinak születtem? :D

Vu, de ja vu 2012.05.16. 06:41:50

@Tempus-Anh: Nem említettem, hogy egyidőben lettek volna:-)

A kettő között eltelt csaknem 30 év...

És ez ez a jogsira vonatkozó megjegyzés is enyhe tévedés... Nem lobotómia történt, nem kellett újratanulni semmilyen készséget... mi egyéb indokolná???

Dr.laikus PhD 2012.05.16. 07:34:15

@Fyall:

"nemsokára kiderül, hogy nem tudok igazán érezni, mert férfinak születtem? :D"

Ha egy csalódott nőt kérdezel akkor egész biztosan kiderül, hogy érzéketlen tuskó minden hímnemű. :DD

mikrofon 2012.05.16. 08:46:15

Én úgy gondolom, ha a gyógyító szakmában dolgozók egy része ki van égve,kevésnek találja a fizetését,ha hivatásában semmi kreativitást nem talál,unja az egészet,hagyja abba, nézzen más dolog után. Ahogy egykori munkahelyemen a főnöknőm mondotta:"ha valakinek nem tetszik valami, van egy megoldás..."

Dr.laikus PhD 2012.05.16. 08:54:13

@mikrofon:

Igeeeeen!

Megtalálták a megoldást. Még nem is hallottad?

Vu, de ja vu 2012.05.16. 10:44:16

@Fyall: Szerinted, amikor ki kell menni egy fiatal öngyilkos cigány férfi helyszíneléséhez, egy gyászoló, de a szokásos hisztéria (ruhamegszaggatás, ezer síró-rívó, ordító rokon) nélküli csendes-szomorú gyász fogad, és kollégád, a bűnügyi technikus úgy száll ki az autóból, hogy "bár csak az utolsó lett volna", Te mit mondanál a gyászoló apának, akit szokás szerint éppen most köszöntötted az 'empatikus' "fogadja részvétem" köszöntéssel???

A blogíró lehet hogy túlérzékeny, de szerintem nem a szakma elárulása az, ha valaki elismeri, hogy a másik oldalon is vannak érzéketlen tuskók, akiket a tudásuk ment meg attól, hogy jóérzésű vezető az utcára b.ssza őket!

A hugom vetélésekor dr. Menő nőgyógyi szabályosan leb.szta, hogy hogy nem vette észre az utolsó terhességvizsgálat óta, hogy elhalt a magzat!!! Még ha absztrakt módon észlelhető is lett volna ez, ismerve az előzményeket (amit ő is ismert, sok sikertelen megtermékenyülés), a sógorom helyében vertem volna úgy orrba, hogy máig viselné a nyomát.

Második terhességét ezért kezelték 150 km-rel odébb, pénzt sosem kértek, annyit adott amennyit tudott vagy akart és ettől függetlenül I. osztályú törődést kapott. Történt mindez a szolnoki Megyei Kórházban, orvost nem merek írni, mert ismerve a szakmát, lehet hogy többet ártana neki a dícséret mint használna...

A másik kórház nőgyógyászával szemben pedig nem tudok semmit bizonyítani, egyébként sem sz.runk oda ahonnan enni kapunk, azaz ha egy szerettünknek az a munkahelye:-(

Szó nincs empátia kisajátításáról, egyszerűen az van, hogy a hibát illik elismerni...

randomdude4555 2012.05.16. 10:54:13

Azért kicsit irritáló, hogy manapság havonta 100-150 ezer forint TB-t levonnak az embertől havonta, és mégis rettegnie kell, nehogy orvosra legyen egyszer szüksége, mert ha belebotlik egy ilyen alulmotivált profdokfőorvosba, akkor talán még meg is döglik...

Dr.laikus PhD 2012.05.16. 11:02:06

@Vu, de ja vu:

Csak amit a blogoló írt, nem a családi problémád, de ez nem is ide tartozik.

Szóval, ha valaki egy leletet diktál, azt diktálja, mert az kell.
Ha valaki nem érti csak azt, hogy van három cisztája és már attól is világ végét vizionál, az nem érzéketlenség az orvos részéről, ha rászól, hogy önuralom is van a világon.
Amit diktált, _nem tragédia_ a nők nagy százalékának van, él vele, nem okoz gondot, csak figyelmet.

Nem halálesetről volt szó.
Igenis a blogoló túlzóan, betegesen hisztis.

A szülésébe nem halt bele majdnem.
Nem kapott gyermekágyi lázat, abban az időben pedig 3 nappal többet töltött kórházban a szokásosnál.

Vu, de ja vu 2012.05.16. 11:38:35

@Dr.laikus PhD: Nincs vita. Csak nem értünk egyet. Ettől a világ még ugyanúgy megy tovább.

Attól, hogy a nemrég vett páréves autódhoz a szerelő 1 órán át rendeli az alkatrészt, aminek sem a nevét nem érted, sem a funkcióját nem ismered, ne ess pánikba, nem kizárt hogy munkadíjjal együtt alig pártízezer lesz...

...bár volt már, aki csak akkor nézett nagyot, amikor a félmillás számlát elé tolták:-o

Hiszti... ugye???

Irkutszk 2012.05.16. 13:47:38

Most komolyan arról vitatkoztok, hogy a poszt írója túlérzékeny-e vagy sem? Szerintem abszolút felesleges erről vitát nyitni. Egyrészt csak az ő leírásában ismerjük a történetet, amit ő bizonyára őszintén írt le, de ettől még szubjektív marad, hiszen csak azt képes leírni valaki, amit megélt, és úgy, ahogy megélte. Tehát szubjektív.

Vagy elhisszük neki, hogy mindez ennyire tragikus volt, és akkor Vu, de ja vu oldalán érvelünk; vagy úgy gondoljuk, hogy nagyon is szubjektív a leírás (nem, nem hazudott!), és akkor Fyall vagy Dr. Laikus oldalán érvelünk. Énszerintem meg eldönthetetlen a kérdés, a fent levezetett okoknál fogva.

Épp ezért írtam én csak annyi hozzászólást, amennyit, utána maximum Vu, de ja vu privát bajaival foglalkoztam. Viszont azt is feladtam, a másik fél vehemensége miatt. Szóval részemről várom a következő posztot.

Vu, de ja vu 2012.05.16. 14:47:56

@Irkutszk: Sajnálom, mármint ha engem találtál vehemensnek.

Nejem révén elég jó rálátásom van egyes orvosok hozzáállására a szakmájukban és ez alapján nekem NEM CSAK ROSSZ élményeim vannak!!!

Kedvencem egy olyan idős, kiégett orvos, akit mindenki utál, de nekünk szülesztett két olyan gyereket, hogy azóta is csodájára járnak:-D

Ráadásul egyéb, nem részletezhető szempontból is az emberiesség egyik orvosi példaképe kellene, hogy legyen... de nem lesz:-((( Tudja... és lesz.rja:-(((

Senkije sincs, már most is örökbe fogadnám, de amíg bárkinél tehetségesebb, megáll a saját lábán...

2012.05.16. 14:51:46

@Irkutszk: Igen, komolyan :-) Bár eddig még én nem. Az általad leírt helyzet minden posztra igaz. Vagy úgy volt, vagy nem. :-)

Vu, de ja vu 2012.05.16. 15:04:41

@Irkutszk: A szubjektivizmus meg sosem fog egy blogonon tisztázódni...

Nej sokadik eset után kezd rezisztenssé válni a kezelésre várakozó, ájulós beteg iránt, miután legutóbbi erőssen ájult volta ellenére rebbenéssel reagált a szemére fújó orvosnak:-PPP

Ezt lehet gonoszkodásnak venni az orvos részirül, hogy feltétlen reflex-zónák ismeretében visszaél a beteg szándékával, de lehet kritikának is venni, a beteg-irányítási rendszer 'sikereként', amikor arra hajlamos egyének kénytelenek ájulást színlelni, hogy végre valaki foglalkozzon velük:-)

Szóval szubjektív dolog egy beteg pánikja a rengeteg, hallomásból félelmetes tünet hallatán és szubjektív a dolog, hogy hány óra várakozás után elfogadható egy ál-kollapszus a szakrendelés előtt...:-D

Mindez írom a korábbiak élének tompítása miatt... Orvosnak sem könnyű lenni, de ha megkérdezel idősebb orvos kollégákat, akik bekerültek az ellátó rendszerbe 'ellátandóként', ők sem fognak olyat mesélni, amitől ájulni kellene... főleg, mikor tudják, hogy orvos-kolléga, és ennek ellenére lesz.rják:-(((

Tempus-Anh 2012.05.16. 17:05:48

@Vu, de ja vu:
A TIA a stroke előszobája (lehet)...
Ha épp autópályán ér, tömegkatasztrófa lehet a vége, úgyhogy ezt a jogosítvány- prohibíciót bármelyik azt érvényesíteni hivatott orvos kőkeményen betartja.

Igazság, hol vagy? 2012.05.16. 18:31:05

@randomdude4555: De jó,hogy Neked ennyit le tudnak vonni.Örülnék neki,ha csak a felét le tudnák vonni tőlem.

Vu, de ja vu 2012.05.16. 19:04:58

@Tempus-Anh: Hidd el, aki az orvosit érvényesítette, valamint én is, ezzel tökéletesen tisztában vagyunk.

Olyan szakmát űzök, ahol az elsővonalbeli emberek 10-15 év után mentál-higiénés problmákkal kezdenek küzdeni... Volt persze országos vizsgálat meg minden, de egyetlen emberről sem tudok, akit ez miatt felmentettek volna...

Én a TIA után pár évvel leléceltem... Azóta jónéhány korombéli és fiatalabb kollégám, tanítványom temetésén részt vettem...

Ennek a blog szempontjából semmilyen jelentősége nincs. Csupán annyi, hogy az élet nem a TIA-val ér véget (ha gondolod, szívesen mazsolázok az orvosi papírjaimból, hogy a TIA, az érrendszeri panaszok miért nem kerültek soha a rizikófaktorok közé, biztosan nem azért, mert akkor most arról pereskednénk, hogy a munkakör mennyiben volt oka és előidézője a magas rizikófaktorú megbetegedéseknek, stb-stb).

Azt megértettem, hogy egy üzemorvos nem megy szembe a munkaadója érdekével, de kezel, hogy ha lehet, túléljem.

Azt viszont nem értem, ha a kezelés nem sikeres, azért miért a munkavállaló fejében kell vájkálni... inaktív állományról van szó.

Ha melózni jó voltam a TIÁ-val (mert 5 hét után munkaképesnek nyilvánított), akkor ne baszkurálja a jogosítványaimat se, tartson inkább bűnbánatot, Pünkösd előtt akár jól is jöhet - mindkettőnknek:-P

Tempus-Anh 2012.05.16. 19:17:34

@Vu, de ja vu:
Én nem kötözködöm, dehogy:)
De vertebrobasilaris insufficientia miatt már vontak be egy évre jogsit, az a kórkép pedig ártalmatlanabb a TIÁ-nál.
/érdekes, a legtöbb klinikus már nem magyarosan, hanem angolosan ejti ezt : ti-áj-éj:)/
Én nagyon örülök, hogy ennek ellenére tevékeny maradtál, autót vezettél, stb., hidd el.

Vu, de ja vu 2012.05.16. 19:33:39

@Tempus-Anh: Én meg annak örülök, hogy úgy is érzem, képes vagyok rá:-)))

Gondold el, az 5 hét után ez még nem volt evidens:-(((

Volt hogy egy sima buszos utazást meg kellett szakítani! A pszichiáter szerint - valamiért oda is menni kellett - véglegesen gyógyítható a betegség. Sokat olvastam fórumokat, de gyógyult ember beírását nem olvastam. Úgy tűnik, a gyógyult TIÁ-sok önzők, sajnálják a jó tanácsokat:-P

Mindenesetre a túra-sport motoromat eladtam, azt hiszem az a kategória akkor véget is ért számomra... mára már nem is hiányzik... Épp elég volt az, amikor úgy sikerült hosszabb távra eljutni, hogy nem volt közben fal vagy amibe kapaszkodni lehet...

Tí-áj-éj: aki House M.D-t nézett, halhatta elégszer:-D

Tempus-Anh 2012.05.16. 20:07:26

@Vu, de ja vu:
Számomra a sorozatok (még az orvosi témájúak is) eléggé terra incognita...:)

Farkasokkal táncoló 2012.05.16. 20:58:57

Én 1975-ben szültem utoljára, tehát kb egy évvel a posztíró előtt. Egyszerűen NEM ÉRTEM, hogy valaki egy 1976-ban megtörtént sajnálatos szülési szövődményt, amelyet elhanyagolt a nőgyógyásza, de később megoldódott, képtelen feldolgozni annyira, hogy 2012-ben ír róla egy posztot...

A másik meg: 2005-ben már nem mai csirke volt a hölgy, ha egyszer 76-ban szült, ennyi idős korra azért csak kikupálódik valaki annyira, hogy különbséget tudjon tenni a tumor vagy a mióma, ciszta közt - utóbbiak nem halálosak, kell egy műtét, esetleg elég egy leszívás, szóval ezt se értem, hogy miért kellett drámát rendezni az orvosnál, ahelyett, hogy megkérdezte volna, hogy mi is a baja és hogyan lehet kigyógyítani belőle.

Vu, de ja vu 2012.05.16. 21:13:21

@Tempus-Anh: Én is csak azért hoztam fel, mert TAPASZTALATBÓK kb. ÉN tudom, hogy mit takar, szemben azzal, amit a katódcsőre vetítenek:-)

Egyébiránt egyik-másik orvosnál is kételkedem, hogy ismeri-e, amiről beszél...

De lényegtelen: lassan vége a Hausznak, sajnos újra olvasni leszünk kénytelenek, mi hipochonderek:-PPP
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása