Menthetetlen, hónapjai vannak

2012.03.22. 08:20

Kedves Praxisblog,


Velem ugyanez történt. Édesanyám 59 volt én 27. „Valamit” találtak a tüdején, de nem tudták mit ezért hétfőn bent tartották a kórházban ahová csak a CT vizsgálati eredményt vitte megmutatni a kezelőorvosának.

 


Szerdán megtudtuk, hogy kissejtes tüdőrák - csütörtökön kemóval kezdik kezelni. Következő kedden már nincs olyan állapotban, hogy átszállítsák a sugarazásra – várnunk kell.


Újból szerda, pelenkázzák – tolókocsival visszük fürdeni, alig él.. A mi orvosunk még bíztat.

 

Pénteken reggel viszem a tiszta hálóinget és hallom ahogy a folyosón egy idősebb főorvos üvöltözik a kollegáival, miszerint értesíteni kell a hozzátartozókat, menthetetlen, hónapjai vannak stb.. Az Anyámról beszéltek.


Persze az orvosunk azt mondta, hogy ne aggódjak felerősíti hétvégén és hétfőn megint koncentrálhatunk a kezelésre, menjek nyugodtan haza – hagyjam pihenni. Így tettem. Ezt az egyet bánom. Délután meghalt.

Üdv:

Mgy.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karcsibácsi 2012.03.22. 10:19:13

Őszinte együttérzésem.
A kissejtes tüdőrák a rákok között is a legrosszabbak közé tartozik, nem nagyon lehet túlélni. Mondjuk, 2 nap alatt diagnosztizálni sem (hétfőn benntartották... szerdán megtudtuk, hogy kissejtes tüdőrák) - ez szövettani diagnózis, el kell végezni a bronchoszkópiát, mintát venni, azt feldolgozni. Minimum egy hét.
Amúgy igaza volt az üvöltöző öreg főorvosnak (a hozzátartozókat tájékoztatni kell arról, hogy a beteg állapota kritikus) és a a kezelőorvosnak is (a reményt nem szabad feladni, biztatni- és lelkileg is erősíteni kell a beteget és a hozzátartozókat).
Off: Jó a halál angyala illusztráció...

Rivero 2012.03.22. 12:23:01

Apukámnak is kissejtes tüdőrákja volt.
Az orvos a betegnek is és a hozzátartozónak is megmondta hogy menthetetlen ( áttétes volt mikor már kiderült).
Miután kiderült a rák még 6 hónapot élt emberhez méltó körülmények közt, és úgy is halt meg.

karcsibácsi 2012.03.22. 13:32:03

@karcsibácsi: ez a "nem nagyon lehet túlélni" nem volt pontos meghatározás részemről (mea culpa), azt akartam csak érzékeltetni, hogy a többi daganathoz viszonyítva is meglehetősen rossz prognózisú. Természetesen, időben diagnosztizálva és megfelelően kezelve ebből is meg lehet gyógyulni, saját gyakorlatomban is több gyógyult beteggel találkoztam.

Szabo T 2012.03.23. 01:32:27

Kedves MGY,

Szomoru tortenet. Edesapam is kissejtes tudorakban halt meg. Januarban meg negativ volt a mellkas RTG-e es junius elejen diagnosztizaltak Nala a tudorakot. A diagnozis utan meg 50 napig elt szegeny. Az elso tunete SIADH volt, (alacsony Na-szint, stb...). A belgyogyaszok azt mondtak, hogy kemo es sugarterapiaval talan egy evet elhet, de az eletminosege pocsek lesz. Ekkor dontottunk ugy, hogy hazahozzuk a klinikarol es otthon apoljuk ameddig csak lehet. Edesanyam -aki szinten belgyogyasz- emberfeletti modon apolta es Edesapam kb. 3 het mulva -szerettei koreben- elhunyt. A sajat tortenetemmel csak arra akrtam ravilagitani, hogy nem a kemo es a sugarterapia a bunos.

Szelecske 2012.03.23. 16:08:22

@Szabo T: A mellkas röntgen kis méretű rák vagy áttét kiszűrésére nem alkalmas, kb. 1 cm-től vehető rajta észre, ha nem vetül össze épp más szervekkel. A tüdőszírést nem a rák kiszűrésére vezették be, hanem a tbc szűrésére. Tehát, ha negatív a mellkas rtg attól még lehet valakinek rákja/áttéte, csak még nem érte el a látható méretet.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása