Az elvándorló orvosoknak igaza van, de mi lesz azzal aki itthon marad?

2012.03.14. 09:27

Szép Napot.

 

Nem akarok panaszkodni,mert nekem személy szerint nincs rá okom. Azonban nem lehet csak úgy egy néma sikollyal elmenni azon dolgok mellett amik manapság az egészségügynek nevezett össznépi társasjátékban zajlanak. Aki nem vak-süket és nem él hűtőszekrényben az értesül a változásokról, amennyiben nem közvetlenül a saját bőrén érzékeli, gondolhatja úgy, hogy ez egy sima 'orosz-rulett". Azonban ha tényleg közvetlenül érintett akkor rájön, hogy ez már olyan játék ahol minden második töltényhely éles. Nem tudható, hogy nálam sül-e el, vagy csak durran. De táraznak már- még sűrűbbre -kétség ne legyen.

 

 

A történet(ek) még csak nem is különleges(ek): epekő műtétre javasoltak még az elmúlt nyáron. Meghallgattam az ismerősök javaslatait, mivel a régi jó orvosom nagyon messze van, no meg nem is gondolnám nagy beavatkozásnak az egész műtétet.(Persze van aki fél napos nem evést is nagyobb tragédiának vél mint a kerületi kórház bezárását, de szerintem meg kb olyan rutin műtét mint egy vakbél, sőt kisebb vágások, kisebb fájdalom, és pillanat alatt felépülés.)

 


Első orvos: külföldre távozott ; második orvos: külföldre távozott; harmadik akit már a háziorvosom javasolt a területileg illetékes kórházban(tehát a lehető legvéletlenebb információs útvonalon közelített) : külföldre távozott.
Na itt szakadt el a cérna. Én mentem be a kórházba és kértem, hogy "valaki" operáljon már meg, még mielőtt "elönt az epe", vagy "agyvérzést" nem kapok. Bár kétségtelen hogy jellememből adódóan ezt a lehető legviccesebb formában kértem, mégis motoszkált a fejemben, hogy azért ijesztettek meg még fél éve, mert szükségét látták.Úgyhogy amennyiben nem szükséges nem bohóckodnék tovább az orvosi javaslat ellenében.

 


Folyamatosan olvasni, hogy napi 100 orvos hagyja el az országot, és mennek más helyekre, hogy orvoshoz, gyógyító emberhez méltó életet tudjanak élni.
Ezzel párhuzamosan meg azt, hogy be fognak zárni kórházakat, költöztetni,telepíteni szeretnének orvosokat, terelnek ápolókat, na meg el is bocsátanának bárkit, aki nem NER kompatibilis; vagyis hiába van szaktudása, vagy tapasztalata, az egy adag galamb ponttyal egyenértékű, amit egyébként a vatikáni valutával felérő réz 'fél garassal kívánnak honorálni. A rezidenseket már alapból nem kívánják sem megfizetni, sem velük érdemben tárgyalni arról, hogy hogyan lesz orvos fél-egy év múlva az ország bármely részén.Arról, hogy esetleg megbecsüljék, elismerő ösztönző rendszerrel "akarják" is megtartani -már nem is tennék említést, hiszen az a szánalmas kabaré kategóriát jelenti kis-hazánkban.

 


Végül is ugye rámenősségemet szerencse kísérte. Pár héten keresztül zajlottak az előkészítő vizsgálatok. Nem mondanám, hogy hosszú tömött sorokban vándorolnak a népek, mert már az előzetes felméréseknél sokan kerülnek az "érdemben" várakozó listára, de különböző okokból a műtétre váró listára már nem annyira sokan.A legmegdöbbentőbb az, hogy nem azért mert a kórház "alkalmatlan" lenne, hanem mert már egyre többször van, hogy nincs aki elvégezze a műtétet. A maradék orvos állomány pedig hiába nyargal vastag malacvágtában az egyik műtőtől a másik rendelőn keresztül az éjszaka ügyeletig - egyszerűen nem tudnak már több helyen lenni.

 


Erre születik mostanság az a megoldás, hogy bizonyos súlyponti kórházakba kell majd vándorolni egy egy nagyobb vagy speciálisabb műtéthez. (Ismerős ugye?Ez egy igen jó gondolat(volt már régebben is), ezt már jó pár éve meg is lehetett volna csinálni, csak az egészet elsöpörte az az ominózus 300ft, meg a szánalmas hörgés a "gyilkosokról" és "nemzet vesztőkről". Igazából, nem értem, hogy hogyan lesz jobb, mivel a nagy kórházak, vagy felújított, tényleg világ színvonalra emelt nagy intézmények is ott fognak tartani ahol most - nincs szakértő orvos elegendő számban. Mert elmennek szépen külföldre -emberi életet élni, és hivatásukat gyakorolni.)

 


Ebből az következik, hogy a "betegek" egymást húzzák fel a hőbörgésükkel, az elégedetlenségükkel, és a vélt vagy valós panaszaikkal. Panaszkodnak a várakozásra reggel 8-kor a két számjegyűen sokadik sorszámmal a kezükben- mondván, erre nekik nincs idejük-miközben végig sem gondolják, hogy aki a vért leveszi az egyedül csinálja már reggel 6 óta. Panaszkodnak az orvosra, hogy ők még annyi mindent szerettek volna megbeszélni, de meg sem hallgatta őket.Panaszkodnak a morcos nővérekre, a "lassú kiszolgálásra"; csak azt felejtik el, hogy egy nővér 10-20-30 ember épségére ügyel egy egy szolgálatban....pedig 'énfizetematbt riposzttal meg lezártnak is tekintik a kérdést.

 


Nos hogy történetem szálát is gombolyítsam: a műtét előtt még látogatást kellett tenni az aneszteziológián.Jól le is lettem szúrva, hogy tessék a beteg vesémmel orvoshoz járni rendszerese, még ha bajom sincs, és a szemészetet is keressem fel de iziben, mert a glaukóma nem múlik el csak úgy magától. Na most mondjam, hogy mi lett az orvost megkereső telefonok eredménye, vagy a jó válasz úgy jön mint a gettó milliomos játékban?

 


Már épp elgondolkodtam, hogy bizonyára velem van baj, és azért,mert egy adott szálon haladok, amikor legfőbb család tagomnak sürgősen szükség lett egy bőrgyógyászra. Semmi-gond felhívom a szuper dokit-száma a mobilban- az megoldja. De ő sem praktizál már itthon, de van helyette más(még).
Kezdek teljesen bizonytalanná válni.

 


A műtétem reggelén (márc.7)már aggódva figyeltem, hogy választott doktornénim mikor tűnik fel, hiszem megbeszéltük, hogy elcsalom az előző napi befekvést-hisz otthon is sikerül -nem enni semmit,-és én az egynapos műtétek "híve" vagyok. Izgulnom nem kell, hisz nem a lányom műt, aki megnézte a youtubon 5 percben, hogy mi is zajlik ilyenkor.
Minden rendben,műtéten túl vagyunk.Másnap reggel jön a nővér,hogy költözni kéne egy kis időre egy másik szobába, mert ide jön "valaki", és neki még át kell rendeznie a szobát.Semmi gond, felpattanok, ő cipeli a cuccaimat, a másik szobában már két hölgy fekszik bekötve infúzióval, és mondják, hogy mindjárt műtét. Az egyiknek még kis katéter, meg ugye a viccesítő.

 


Aztán jön a vizit. Az osztályvezető főorvos -nagyon kedves, kedélyes- mondja, hogy akkor mehetek is ha akarok, bár úgy látja az oldalamban még bent fejetették a csövet -de mondom, ez csak azért van mert kifúrta a kíváncsiság. Jót nevetünk, majd odalép a két hölgyhöz. Na hölgyeim, az van, hogy a.b. doktor úr nem bír lábra állni gerinc problémái miatt, a másik x.y.(helyettesítő)orvos pedig sajnos most nem tud

 

operálni. Lehet felöltözni hazamenni, és egy hónap múlva érdeklődni. Majd pár perc múlva bejön x.y.a helyettesítő orvos -és elnézést kér,de már mennie is kell. Bemegy abba a szobába amit fél órája hagytam ott, és a beteg hordó, aki futószalagon hordja a népet a műtőbe -őt viszi.

 


Felöltözöm, már indulok. A folyosón a nővérek körbeállnak egy másik nővért : na, vigyázz magadra, és ha itthon vagy majd látogass meg bennünket.
Ezek után aztán végképp elhatároztam, hogy a doktor nőmre úgy fogok vigyázni, mint egy kincsre- amíg tehetem.

 

Egy kedves barátom épp epehólyag eltávolításra vár. Minden vizsgálatot végigvitt, és most arra vár majd heteket, hónapokat, hogy a ő nagy hatalmú és híres főorvosa (egy másik nagyon jó intézményben)valahogy beleszorítsa a naptárába.(Akármennyi plusz pénzért sem megy már soron kívül ,úgyhogy a hálapénz ezen résznél értelmét és funkcióját is veszti)Nincsenek már illúziók, és vágyak sem, hisz a napról napra egyre fogynak azok akik segíteni tudnak, és nem azért mennek el, mert "csak úgy" nem tetszik, hanem azért, mert sem egzisztenciát, sem tartalmas megbecsülést nem kapnak. De ezért megy el minden fiatal más munkakörökben is a világba szerencsét próbálni.
Azt mondják rövidülnek a várólisták. Naná, hisz elő sem jegyzik a betegeket, hisz eleve nincs aki megcsinálja.

 


Aztán aki itthon marad, bízzon a szerencsében, és ha teheti ne húzogassa a ravaszt, mert még elsül.Igaz ugyan, hogy fiatalon nem jut az ember eszébe az öregek aranymondása-miszerint: elmúltál negyven,felébredsz, nem fáj semmid;lehet hogy meghaltál- de ettől függetlenül előfordul, hogy mégis kell egy hozzáértő és segítő aki gyógyítani tud.Egyre többször, és egyre súlyosabb lesz a tapasztalat.

 


Talán megérem, hogy majd visszajönnek a fiatalok -ha élhető és egymást megbecsülő és értékén kezelő "világ" lesz felénk.(Ezt olyan jól tudják tőlünk nyugatabbra) Addig csak a legjobbakat kívánom azoknak akik elmentek -de ennél sokkal, de sokkal több kitartást ,sikert ,örömöt, és pihenést azoknak akik még mindig maradnak, és erejükön felül ápolják, műtik, gondozzák, cipelik azokat akik épp leestek a lábukról.

 

Ez az orosz rulett nem jó játék... valaki szóljon Szócskának, hogy "baj van, nagy baj".


ui: ma reggeli(03.12) hír :

 


Öngólt rúgott a kormány - még több orvos távozhat Magyarországról : Az orvosképzést évente mintegy ezren fejezik be Magyarországon, ez a szám azonban nem elegendő a rendszerből kieső mintegy 800-as orvosszám kompenzálására, évente körülbelül 1200 orvos távozik külföldre − mondta a Napi Gazdaságnak Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.


Az Európai Unióban mintegy 200 ezer orvos hiányzik az egészségügyből, Németországban a kezdő bruttó fizetés 4 ezer euró (1,2 millió forint) körül alakul, szemben a magyarországi havi bruttó 300-400 euróval. A nyugati kórházak tehát könnyedén kivásárolhatják a volt magyarországi hallgatókat.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.15. 20:34:47

> Maximálni a kártérítés összegét aztán évente
> újra gondolni?

Igen. Mert az a 100 millió, amit megítél a T. bíróság, az bizony elég sok kemoterápia... és lehet dönteni, hogy azt a bizonyos 100 milliót inkább egy ember kártérítésére költsük, vagy a kemoterápiára.

Te melyiket választanád?

Irkutszk 2012.03.15. 20:35:00

@öreg tyúk: @Dr.laikus PhD:
Érdekes így beállítani azt, hogy a fiatalság külföldre szeretne menni tanulni / dolgozni (vagy mindkettőt). Emlékszem még, milyen büszke volt az én nagymamám, amikor mentem külföldre akár csak konferenciára is. Úgy látszik, egy generáció alatt ez a büszkeség épp az ellenkezőjébe fordult. Most már szégyen, ha valaki világot látna?

Az én véleményem szerint nem szégyen, sőt, büszkének kellene lenni arra a fiatalra, aki máshol is megállja a helyét, hajlandó kimozdítani a kis popóját és világotlátni. Viszont lehetőséget, akaratot, vágyat kell benne ébreszteni aziránt is, hogy az ott megszerzett tudását hazahozza.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 20:42:34

@radiologus.hu:
Te tudod, hogy miért kaptak 100 milliót?
Nem legenda ez is, mint annyi más, csak a másik oldalon?

Ráadásul nem összevonandó a rákos beteg kezelése és a műhiba perek kártérítése.
Azt gondolod vagy-vagy?

Már másodszor aposztrofálod nekem a rákos betegek kezelését egy rosszul felfogott, vagy másként gondolandó kérdésben.
Nem etikus ez pont tőled!

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 20:44:11

@Irkutszk:

????? Én is így gondolom, de van egy másik oldala is amikor már muszáj.

Irkutszk 2012.03.15. 20:45:45

@Dr.laikus PhD: Nem kötözködtem, hanem a saját gondolatomat adtam a témátokhoz :P ezért lettél belinkelve.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 20:46:26

@-hattori-:

Nem is neked szántam, de bocsáss meg itt már volt ennél színvonalasabb hozzászólás is.

A cikkre reagáltam, kicsit zavarosnak találom.

jágör68 2012.03.15. 20:53:30

@Barnamaci:
Az IMF- pénz a korábbi IMF- és más hitelek finanszírozására kell.
Az EU- tól meg sokkal kevesebb pénzt kapunk, mint amennyit a kivándorolt munkaerőnk GDP- ben megtermel nekik.
Elég csak az orvosokra gondolni.
Németország megérezné, ha hipp- hopp hirtelen mind a kb 1500- 2000 kint dolgozó magyar orvos lelépne.
Bár nagyot nem rontana, mert most is 15.000 orvosuk hiányzik a rendszerből- és mégis jól elvan- MINDEN városban legalább egy kórházzal.

-hattori- 2012.03.15. 20:54:03

@Dr.laikus PhD: valóban zavaros a cikk annyiban, hogy több dolgot sorol egymás mellé, de felemlít átgondolandó, finanszírozandó témákat. A defenzív orvoslásos része pl. nagyon találó.

jágör68 2012.03.15. 20:57:06

@Dr.laikus PhD:
Márpedig bizony volt ilyen.
Mármint, hogy az adott EÜ- intézményben se új gyógyszerszállítmány, se eszközök nem érkeztek, mert éppen a kártérítést kellett abban a hónapban kiperkálni.
De valaki megint jól járt- a többség meg megszívta.
Dehát ez Magyarország lényege.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:00:26

@-hattori-:

A világ boldogabbik felén védik ettől az orvost, de ennek a következménye a defenzív orvoslás máshol is. Az USA-ra gondolok, ott tényleg csillagászatiak a kártérítések, de az orvos felelősségét is megállapítják.

Ha valaki fél akkor ennek ez a következménye.
Azt hiszem írt ide orvos aki aláírt egy jogi nyilatkozatot, hogy a biztosító a világ mely részére vállal érte felelősséget.
Természetesen Németországban.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:04:20

@jágör68:

Orvosi perek – Ahogy a biztosítók látják
A Generali komplex felelősségbiztosítási csomagot kínál az egészségügynek, amely a gyógyítási tevékenységre, az épületekre, a munkaeszközökre és a munkavállalók által okozott kárra terjed ki.
A biztosítási díj számításának alapja az egészségügyi tevékenységtől, az intézményben dolgozók számától, a kárelőzményektől is függ – mondta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője. A társaság a leggyakoribb kártérítéseket az orvosszakmai mulasztások miatt fizeti ki, ezek között szerepel a műtéti eszköz betegben felejtése, a téves diagnózis, a betegség kései felismerése, az elvárható gondosság elmulasztása, a tájékoztatási kötelezettség megszegése.
Azt már Arató Pétertől, az Allianz Hungária Zrt. vállalati biztosítások igazgatójától tudtuk meg, hogy a biztosítási díj összegét kockázatarányosan állapítják meg, így jelentős különbségek vannak az intézmények között a méret és a tevékenység kockázata miatt.
A felelősségbiztosításnak káronkénti és éves limitje van, ezért előfordul, hogy a sokadik műhiba esetében a biztosító már nem állja a kár összegét, mert a keret kimerült. Úgy látja: a megkötött felelősségbiztosítások többé-kevésbé az alulbiztosítás jeleit mutatják.

-hattori- 2012.03.15. 21:06:01

@Dr.laikus PhD: itt is létezik felelősségbiztosítás, nekem is van, és remélem, sose kell használjam. Bár azt gondolom, műhibaper ellen a legjobb védekezés a folyamatos, pontos tájékoztatás, nyílt és világos kommunikáció és ha úgy adódik, a bocsánatkérés.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:07:00

@jágör68:

Te magadnak gyártod a legendákat, vagy így fojtod el a honvágyad?

Én beleástam magam a témába.

A te oldalad is ismerem, ebben éltem az életem jobban megszenvedve, mint te valaha is.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:10:41

@-hattori-:

Én is így gondolom.
A rettenet a feleslegesen beperelt orvos és a jó ügyvéd.
Még rágondolni is rémálom.

jágör68 2012.03.15. 21:16:36

@Dr.laikus PhD:
Soha nem írtam, hogy szenvedtem volna.
Csak nem éreztem mindig jól magam a választott/ szeretett munkámban.
Bár most megint a "mentem volna asztrofizikára" fázisban vagyok.
Belegondolni is rossz, hogy még a mostani helyzetemben is mennyi g@néj él nálam fényévekkel jobban, századennyi munkával meg felelősséggel :D

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:24:47

@jágör68:

Tudok neked ajánlani személyiségfejlesztő tréninget.
Komolyan!
Sokkal elégedettebb lennél és főleg boldogabb.
Nem biztos, hogy mindenki ganéj aki nem te vagy... :DDD

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:25:37

@jágör68:

Mentél volna asztorfizi8kusnak?

Akkor a publikálásaid számával és a minősítésével lenne bajod. ;)

2012.03.15. 21:45:30

Én leginkább @Dr.laikus PhD: -vel értek egyet, mert nem szép dolog összemosni ezeket a dolgokat, kemót, hálapénzt, műhibapert.

@jágör68: Fel a fejjel! Lesz ez még rosszabb is. A Landshut kannibáljai pedig jó szezont csinálnak :)

2012.03.15. 21:47:25

@Dr.laikus PhD: Én úgy fojtottam el a honvágyam, hogy ma este fél év után először beszéltem a kiccsaláddal. Megvan az önbizalom és a motiváció Angliához! :)

OFF: Aztán ugye ráérsz 2 hét múlva?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.15. 21:52:40

@Dr.laikus PhD:

Sajnos nem legenda, valamelyik ismert korifeus nyilatkozta. De pár 10 milliós kártérítések simán röpködnek a mindennapokban is.

És a
> Ráadásul nem összevonandó a rákos
> beteg kezelése és a műhiba perek
> kártérítése.
> Azt gondolod vagy-vagy?
kérdéshez:

A kártérítési összeget a kórház fizeti a saját költségvetéséből. Értelemszerűen a kártérítésre kifizetett pénzből már soha nem lesz betegellátás.

A kérdés tehát: vagy-vagy.

A kemoterápiát meg azért hozom elő, mert mindenki számára ismerten nagyon sokba kerül.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.15. 21:56:15

@ReignOfdark:

> mert nem szép dolog összemosni
> ezeket a dolgokat, kemót, hálapénzt,
> műhibapert.

A kemó és a műhibaper egy kasszából megy. FYI. :-)

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 07:39:45

@radiologus.hu:

Megtaláltam a 100 milliós kártérítést ami jogos.

Bemásoltam már egyszer a statisztikai hivatal számait amikor a járulékfizetőkről írtál nagyon rossz számokat. Arra sem reagáltál.

Most is ott a cikk, most is azt mondod amit gondolsz, nem pedig a tényt.

Alul-biztosított a kórház, vagy nagy a kockázat. Nem ugyanabból az alapból kéne, hogy menjen, ha mégis az hiba.
El kell erre különíteni pénzeszközt.
A számvitel szabályai még a kórházakra is vonatkoznak.

Azért furcsa is lenne, hogy a hibázó orvos, vagy kórház aki nem tartja be a szabályokat azért ne fizessen kártérítést annak akinek jár, mert a rákos beteg ellátását hiúsítja meg.

Megint egy pont ahol szembe lehet állítani orvost és beteget.
Az orvos szerint minden kockázat és nem hiba, a beteg meg ettől a konok ellenállástól kiborul és vért kíván.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 07:47:23

@radiologus.hu:

"A kártérítési összeget a kórház fizeti a saját költségvetéséből. Értelemszerűen a kártérítésre kifizetett pénzből már soha nem lesz betegellátás."

Otthon ki kezeli a kasszát?
Nem olyan nagy truvály, pláne neked, hisz erről is van diplomád.

Van egy fix bevétel, akkor is ha adószabályok elvontak belőle.
Azt kell felosztani kötelező és várható költségekre.
Ha kevés, az ember megvizsgálja a működés feltételei adottak-e, össze kell-e vonni a családot, ésszerűbben költeni, jobban szervezni, rigorózusan a felállított szabályokat betartani mindenkinek.
Ez a családban is így működik, nagyban sem kéne problémát okozzon....

karcsibácsi 2012.03.16. 08:33:17

@Dr.laikus PhD:

A valóságban ez kicsit másként működik. A kórházaknak a "bevétele" kizárólag az OEP finanszírozás, amit az OEP a lejelentett és elvégzett teljesítmény (HBCS, vagyis az ellátott esetek számából és súlyosságából számított díj) alapján 2 hónap késéssel utólag utal át. Valami kevés pénz jöhet még ún. saját bevétel (Fizetéses ellátás, VIP szoba, stb) alapján, ez jó esetben sem haladja meg a költségvetés 1-2 százalékát.

Tehát ebből a bevételből kell a kórháznak MINDEN kiadást fedezni. A kiadás kb 65-70 %-amég a jelenlegi nyomott fizetések mellett is bérköltség. A fennmaradó rész dologi költségre
(gyógyszer, műszer, injekciós tűk- és fecskendők, kötszerek, sebészeti varróanyagok, gumikesztyűk, katéterek, röntgenfilmek stb., víz-villany-gáz számla, bérleti díjak, informatikai rendszer költségei stb. stb.) megy, itt szerepel a felelősségbiztosítás díja is. A biztosítók kártételben és esetszámban is maximálják a szolgáltatási tételeket (általában 10 millió forint egyszeri tétel, 5 esetszám évente).
Egy nagyobb összegű kártérítést a kórház igenis kizárólag a betegellátásra szánt pénz rovására tud kifizetni - adott esetben a drága cytostatikumokat nem tudja megvenni ez miatt.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:09:32

@Dr.laikus PhD:

A kórházak azért alulbiztosítottak, mert a biztosítók egyszerűen nem hajlandók szerződést kötni bizonyos összeg fölött. Pont.

> El kell erre különíteni pénzeszközt.

Igen, el lehet különíteni a betegellátásra szánt pénzból. Mert az a kórház bevétele.

> Azért furcsa is lenne, hogy a hibázó orvos, vagy kórház aki nem tartja be a szabályokat
> azért ne fizessen kártérítést annak akinek jár, mert a rákos beteg ellátását hiúsítja meg.

Ezért kellene felső korlátot szabni a kártérítéseknek - Amerikában néhány államban ez meg is történt. Ahol meg nem, ott bizonyos beavatkozásokat egyszerűen nem végeznek el.

A járulékfizetők számaiban meg azért van eltérés, mert az állami alkalmazottak esetében nem történik effektív pénzmozgás - az állam átteszi egyik zsebéből a másikba a pénzt, ez nem tényleges forrásteremtés, csak pénzátcsoportosítás.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 09:10:05

@karcsibácsi:

Értem. Akkor is lehet tervezni és kell is.
Ez egy más szakma.

Amit pedig a biztosító térít az annyi amennyire a kórház biztosítja magát.
Ha van egy nagy hiba, akkor megszívta és valóban a brtto bevételéből kell kigazdálkodnia. Nem kell alul-biztosítani, ez ennyire egyszerű.
A biztosító kockázatot vesz figyelembe, nem fog elutasítani senkit aki többet akar fizetni.

Azt hiszem jól tudom, hogy létezik jól és rosszul gazdálkodó intézmény, van ahol sok a műhiba per és a kártérítés.
Valahol a kettő összefügg.

Onkocentrumokban kevés a per érdekes módon, nem is utasítanak el beteget.
Aztán világgá röppen valami kamu sztori...
Ilyenkor mindig eszembe jut. Qui prodest?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:18:42

@Dr.laikus PhD:

> Azt kell felosztani kötelező és várható költségekre.

Várható költség-e, ha az árvíz elviszi a házat?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:19:21

@Dr.laikus PhD:

> A biztosító kockázatot vesz figyelembe, nem fog elutasítani senkit aki többet akar fizetni.

De. Elutasít és kész.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:26:04

@radiologus.hu:

Konkrétan választhatsz 2-3 csomag közül, melyekből a legnagyobb csomag sem fedezi az elrugazkodott kártérítések negyedét se.

Több csomag nincs és kész.

Mint ahogy 65 éves kor fölött sem kötnek veled piaci egészségbiztosítást.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 09:32:25

@radiologus.hu:

Erről már egyszer vitatkoztunk, de ez nem ennyire egyszerű.

Nyilván az állami alkalmazottat lehet herének tekinteni és úgy gondolkodni, hogy a tőle elvont kötelezettség csak átcsoportosítás, de nem az.
Régen volt már, de van ennek egy mérőszáma, pl. az orvos mekkora hasznot
"termel" és mindenki aki az állami szférában jövedelmet kap.
Az is igaz, hogy az "állam" a legköltségesebb ágazat, de nem az orvos, nem a tanár, hanem a bürokrácia.

Aztán az állami alkalmazott is fogyaszt, nem is keveset. A világon mindenütt a legtöbbet. Itthon divat csak nem a létszámot, hanem a jövedelmeket csökkenteni fű alatt.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:38:37

@Dr.laikus PhD:

Az állami alkalmazottak is kétségtelenül "termelnek", és hasznuk is van, ebben nincs vita köztünk. :-)

De az, hogy a költségvetés egyik sorában adunk nekik X fizetést, majd a költségvetés másik sorában az ebből levont Y járulékot jelenítjük meg, összességében ténylegesen csak pénzátcsoportosítás. Technikailag egyszerűbb lenne ki sem fizetni az Y járulékot, hanem csak az X-Y nettóját megjeleníteni. A fogyasztás során fizetett ÁFA persze más kérdés.

Én speciel a pénztárcám és a bankszámlám közötti ATM-közvetítette pénzmozgást sem tekintem "bevételnek" vagy "plusznak".

2012.03.16. 09:38:41

@radiologus.hu: Köszönöm :)

De nekem ez kicsit olyannak hangzik, mint a vitánk a régész meg a környezetvédő barátommal, hogy mire kéne költeni az állam pénzét. Új MR-re? Egy római erőd kiásására? A GYMS-megyei Duna rekultivációjára?

Mindenki haza fog beszélni. Ha én lennék kártérítési igénnyel egy kórház felé, nem érdekelne, hogy más esetleg emiatt gyöngébb vagy semmilyen ellátást nem kap.

Mi sem mondjuk azt, hogy "Igaz, hogy omlik a vakolat a folyosón, de milyen jó autópálya-ásatásaink vannak!"

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:48:36

@ReignOfdark:

Igen, mindenki hazabeszél - ezért kell felülről beleszólni a kérdésbe, mert a társadalom szempontjából hasznosabb, ha a kártérítések miatt nem marad el 30 ember adott esetben életmentő műtétje, még akkor is, ha az az 1 ember nem élheti totál gondtalanul a kártérítésből az életét.

Az igazán tragikomikus az lenne egyébként, ha valami véletlen folytán egy efféle kártérítést kapott ember közvetlen hozzátartozójának hiúsulna meg az ellátása, a kártérítés miatti pénzhiányra hivatkozva....

És igen, el kell dönteni, hogy korlátozott pénzmenyiség esetén a római erőd várhat-e inkább (ha már kibírta azt a 2000 évet a föld alatt :-) ), vagy az inkubátor.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 09:50:40

@radiologus.hu:

"Mint ahogy 65 éves kor fölött sem kötnek veled piaci egészségbiztosítást."

Nyelj egy nagyon és légy udvarias, gáláns, ha úgy tetszik.

Mi köze az egyéni biztosításnak az intézményi biztosításhoz?

Mondjuk ezt még én is igénybe vehetem.;)
www.penzcentrum.hu/biztositas/ez_lesz_halapenz_helyett_meger_havi_5_ezret_az_egeszseg.1031885.html

Utána nézek az intézményi felelősség biztosításnak. Szélesedik a piac, elindult egy verseny, én nem így tudom, de a szakmai anyag a pont.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 10:27:56

@Dr.laikus PhD:

> Mi köze az egyéni biztosításnak az intézményi biztosításhoz?

Ha a biztosító nem akar, nem köt biztosítást. Ennyi a köze a kettőnek egymáshoz. Nem lehet kötelezni őket.

"Jelen biztosítási feltételek alkalmazásában,
kivéve, ha a szerződésben/kötvényen
másként nem rendelkeznek, biztosított csak
olyan természetes személy lehet, aki a
szerződés hatálybalépésekor első életévét
betöltötte, de 65. életévét még nem érte el."

forrás: www.biztositasifeltetelek.hu/Generali/generali_0292.pdf

Ez a 2007-től érvényés, "TopMed
szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítási
szerzõdés általános feltételei"-ben szerepel. Kb. ezt reklámozzák most nagyon mindenütt.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 10:33:09

@radiologus.hu:

Soha nem is lehetett 65 év felett biztosítást kötni.

Az intézményi felelősség biztosításhoz semmi köze.
Nem azonos a kettő.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 10:38:52

@Dr.laikus PhD:

Az intézményi felelősségbiztosításról fentebb írt karcsibácsi:

"A biztosítók kártételben és esetszámban is maximálják a szolgáltatási tételeket (általában 10 millió forint egyszeri tétel, 5 esetszám évente)."

Azaz ha egyszer 40 milliót ítélnek, akkor az 30 milliós fedezetlen kiadásként jelenik meg.

Egyéb feltételekkel nem kötnek szerződést, és kész.

2012.03.16. 11:05:58

@radiologus.hu: Ők pont így gondolkodnak az inkubátorról, és ez a baj. A társadalom pedig döntött, hogy az egészsége nem fontos.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 11:12:05

@ReignOfdark:

Az már a társadalom baja.

Nem tudsz ez ügyben mit tenni, vond meg a vállad és tedd a dolgod. :-)

De kérdezd meg a régész barátodat, hogy időben érkezzen-e meg a mentőautó a balesethez, vagy inkább mégis csak a római erőd fontosabb? :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 11:53:32

@Dr.laikus PhD:

Ismerem, nekem is az Allianznál van a felelősségbiztosításom.

Konkrétan mire gondolsz, mit szeretnél kiemelni?

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 11:56:19

@ReignOfdark:

A társadalom jelenleg egészséges rétegét nem érdekli.
Ennek egyik oka a mérhetetlen tudatlanság és a szocializáció, hogy minden szir-szarral forduljál orvoshoz.
Most minden beborul, a látszólagos jólét is - habár ahol én lakom ott még használják vásárláshoz a gépkocsit, pedig van busz, háztól-házig visz.

Abban a percben amikor viszonylag nagyobb baj van, tényleges ellátásra szorul, akkor megijed, kapkod, elkezd tájékozódni, ha nagyon hülye akkor ír a praxisra, az orvosok meg komolyan veszik.
Általában türelmesen várnak akkor is, ha nyilvánvalóan váratják, bürokrata módon viselkednek vele, mert beteg, gyógyulni akar.

A jobb intézményekben pedig elő sem fordul, hogy elégedetlenkedne, örül, hogy luk van a fenekén, boldog hogy reménye van gyógyulni.

Ebben a fiatalokat és csak őket preferáló rendszerben nincs min csodálkozni, odázhatóvá válik minden azonnali, sürgős intézkedés, mert őket még nem érinti.
Szembe lehet állítani szülőt a gyerekkel.
A hozzátartozó pedig a fiatal véleménye szerint feleslegesen ugató vénség.
Majd keresünk neki szocit.
Habár már azok is bedőlnek, mert az állam nem fizet, a lenyúlt ingatlan meg nem eladható. :((

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 11:58:10

@radiologus.hu:

Intézményi felelősségbiztosítás is van és nem egyénire gondoltam.

Nincs értékhatár. Azt a szerződő határozza meg, a fizetendő díját a biztosító.
Ebben az esetben nincs csomag, megállapodás van.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 12:14:25

@Dr.laikus PhD:

Minden tisztelettel az idősebb generáció iránt: ők tanították a mostani fiatalokat, ők adták át az értékrendet.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 12:15:58

@Dr.laikus PhD:

Amennyire tudom, az intézményi felelősségbiztosítás "megállapodása" sem szól általában 10-20 millió/káresemény értéknél többről.

A biztosító közli, hogy "többre nem kötünk szerződést".

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 12:29:00

@radiologus.hu:

Igen! Többször mondtam, hogy elbatytuk.

Amit olvastam ott nincs értékhatár, kiemeli, hogy a szerződő fél határozza ezt meg.
Az persze könnyen lehet, hogy fizetni a valós kockázatot nem tudja az intézmény, de erre lenne jó az igazi és nem protekcionista belső kockázat felmérés az orvosok között. ezt azért elég jól ismerik berken belül is, akármennyire belterjes is a szakma.

Itt természetesen a szigorúan vett műhibára gondolok és nem a természetes egészségügyi kockázatra.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 13:12:30

@Dr.laikus PhD:

A baj az, hogy a vonatkozó törvények értelmében az orvos tévedhetetlen.

A természetes egészségügyi kockázat meg nem szokta érdekelni a bíróságokat.

2012.03.16. 14:52:51

@Dr.laikus PhD: Tény ami tény, az idősekről való gondoskodás réme nagyon leállatiasította a generációmat.

20-30 évvel idősebbek már gyakran semmi hasznosat nem tudnak mondani nekünk. Maguknak sem. Csak vannak. És mi már azt tanultuk, hogy ami nem hasznos, azt dobd ki. Azt a játékot is letörlöd a gépről, amivel nem játszol.

Semmi nem menő, ami nem végig móka és kacagás. A nagyi addig cuki, amíg süti a sütikéket szülcsinapcsikor. Tisztába tenni? Fujj.

Mondjuk az öregek is megérik a pénzüket, egy ismerősöm vénséges vén nagyanyjának is a legkevésbé kedvelt unokája volt az, aki később tisztába tette. A többieknek hirtelen más dolguk akadt. Ha tudott volna még beszélni a stroke után, biztos mondta volna, hogy köszönöm.

Hejj, annyiszor jut eszembe kedvenc regényem. Az állam nem ad nekik tisztességes életre lehetőséget, de meghalni sem hagyja őket egészen.

Barnamaci 2012.03.16. 15:53:19

@ReignOfdark: Én úgy látom, hogy az egész túlmedikalizálás hozta ezt a fordulatot alapvetően. Már nem természetes a halál és születés, mint 100 éve. Nem családban történnek az események, idegen és távoli, rettegésben tartjuk magunkat és félünk a haláltól. És igazad van, nem hagyjuk meghalni sem az emberket.
Van erről egy jó könyv: Die Nemesis der Medizin. Die Kritik der Medikalisierung des Lebens. Ivan Illich. Nem 100% olvastam, de nagyon jó.

Barnamaci 2012.03.16. 15:59:38

@jágör68: "Az IMF- pénz a korábbi IMF- és más hitelek finanszírozására kell."

Ezt pontosan tudom. Csak akkor nem kell kiállni az utcára és hangosan köpködni az EU-t. Amivel részben (de nem ebben a formában) egyet is értenék, csak az úgy nem működik, hogy csak az a része kell ami nekem jó.

vanier (törölt) 2012.03.16. 18:51:47

Végre 1 jó poszt,ami nem hazug acsarkodó orvosellenes. Gratulálok.

vanier (törölt) 2012.03.16. 18:56:54

@ReignOfdark: Erre én is kíváncsi lennék. A kolléganőm lánya angol tanáré s Angliában volt már :mosogató lány,pizzafutár,wc pucoló.

vanier (törölt) 2012.03.16. 19:07:07

@karcsibácsi: .
A még itt lévők is ezt olvassák erősítik magukat a lépésre...mert sajnos igaz:
Egyébként nemcsak a magasabb jövedelemért mennek el, hanem ammiatt az általánossá vált szemlélet miatt is, amelyik ezen a blogon is jól tettenérhető, nevezetesen, hogy félművelt, primitív, rosszindulató alakok kapcarongyuknak tekintik őket, egymást túllihegve légbőlkapott történeteken csámcsognak és koszos lábukat törlik a még itt maradt, és eltávozott kollégáik helyett is dolgozó orvosokba.
Tisztelet a kivételnek.

Egyszer már leírtam, hogy egyik külföldön dolgozó orvos egy zárt portálon azt írta, hogy ha honvágya támad, beleolvas a praxis blogba és rögtön elmúlik.

"Az életszínvonalnál fontosabb az erkölcsi színvonal. A jövedelemnek az a rendeltetése, hogy az orvos erkölcsi szabadságát biztosítsa, a nélkülözéstől megóvja, a pénz azért kell a gyógyítónak, hogy ne kelljen pénzért gyógyítania."
Ha tiszteltet és megbecsülést kapnának és csak annyit kellene dolgozniuk,mint amennyi törvényes és nem úgy viselkednének velük,mint ha valami kiszolgáló rabszolgák lennének ,akkor nem mind azon gondolkodna mikor lépjen le.A hálapénzezés és az urban legendek a sok zsebbe tömött pénzről a legelkeserítőbb.

Celtic 2012.03.16. 23:26:43

Najo, holnaptol en is elmegyek kulfoldre betegnek. Csak nehogy az legyen, hogy fizessem vissza a betegsegem osszeszedesenek koltsegeit....

Viccen kivul: mar par eve vartam ra, mikor tortenik meg, hogy nem lesz eleg doki. Evek ota latszott, hoyg kozeledik, de ma is latszatintezkedesek szuletnek (es kozben igazi elmeny olvasni a sok feleszut, aki bekuld ide egy postot, mert a doki megnezte a mellet, biztos rohadt kejenc) meg azon gondolkodni, hogy hany agyhalott szavazott anno a 300 Ft ellen (akkor voltam utoljara dokinal, mert akkor volt eselyem, hoyg minimalis penz elleneben nem toltok el a varoban harom orat az eletembol, hanem tiz perc alatt sorra kerulok)

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 06:42:31

@Celtic:

Na látod ez is túlzás, de nagy.
Mindazonáltal a demagógia teteje volt a népszavazás.....

Celtic 2012.03.17. 10:19:09

@Dr.laikus PhD: Marmint a 300 Ft es a varakozasi ido csokkenese a haziorvosnal? Nem, nem tulzas, legalabbis az en haziorvosomnal. Lehet persze, hogy mas haziorvosnal vagy szakrendelesen nem valtozott, azt nem tudom.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 10:39:12

@Celtic:

Annyira nem, hogy abban az időben három havi gyógyszer adagot írhatott fel a háziorvos. Nem tette....

Most meg két hónapra felírhat, de egy havi kiszámolt adagot, ráírva, hogy melyik naptól lehet kiváltani.
Krónikus betegnek abszolút kiszúrás, de az orvosnak is. Egy csomó vizsgálatot, a legtöbbet nem végeztethet csak fél évente, a centrumok három havonta....
Áhhhh!

A vénségek sem beszélgetni mennek, arra elég az utca, vagy a ház, vagy a park.
Szóval betegek. Magas vérnyomás, cukor, vagy csak a vénség csontjai fájnak.
Ha nem demens és magányos, persze beszélgetne is. De nem azért jár oda.
Nők lévén öléggé életre valóak. ;)

IrishOak 2012.03.17. 13:14:14

@karcsibácsi:
Igazából, jó pár napot hezitáltam, hogy leírjam-e az egész "észlelést", de mivel ez egy egyre erősödő tendencia, így gondoltam megvitatjuk egymásközt:-)

Látom, hogy igazából meredek és radikális eltérések nincsenek.Tehát végül is a józan ész és valóság érzékelése mindenkinek a sajátja, és az ok-okozat következménnyel is mindenki tisztában van.
A baj csak annyi, hogy az orvosok már szóltak évekkel ezelőtt, meg szólnak most is.Ha meg "hülyének" nézik őket elmennek...és igazuk van, én is elmennék a doktornőm helyében, ha olyan príma orvos lennék, hogy engem küldenek műteni, aztán rendelni, aztán ügyelni, aztán megint műteni.

Az orvosokon kívüli segítő személyzet az meg a motorba az üzemanyag. Nélkülük nem menne az egész.De ők is fogynak, és kiöregszenek.Akkor ki lesz aki a műtőasztalra felpakolja a nettohúst, hogyaszonygya.. tessék csak nyugodtan aludni, majd jövök ám, mert én vigyázok magára:-))

Hogy bolondériáimat taglaljam: a műtét után a férjem visszakísért a beteghordóval a szobába.Ha nem mondja el itthon,soha nem tudom meg miket beszélgettem:-):
eszembe jutott hogy boldog névnapot kívánjak, meg magyaráztam,hogy de szép az idő, megkérdeztem, hogy rendesen viselkedtem-e. Férjem mondta, hogy egyébként normális vagyok, és nem kell komolyan venni, de azért figyeljen rám a beteghordó fiú, mert képes vagyok felkelni és hazaindulni:-)

Csak azt nem értem: nem készül ki az ember dereka meg az izmai a folyamatos cipeléstől?Ezt mindenkitől megkérdem, de még senki nem válaszolt rá a somolygó mosolygáson kívül.Úgyhogy szerintem -de.

IrishOak 2012.03.17. 13:36:01

@vanier:
Abszolút egyetértek. Én most-már- azt látom,amit le is írtam, hogy a hálapénz meg egyéb 'kedélységek bekínálása teljesen felesleges.
Na jó, ha az ember egy idősödő professzorhoz vár valami műtétre, amit hajlandó bevállalni, akkor igen, lehet szépen beállni a sorba.

Na persze van az embereknek egy rétege, aki azt gondolja, hogy majd egy kis pénzzel megoldjuk. De pl. jelen pillanatban azok az emberek akik érsebészre várnak miután a műtétjük elmaradt - nem is tudnának senkinek fizetni sem azért, mert szeretnék a műtétet.Mert márc 07-óta nincs a kórháznak érsebésze.

A fiatal doktornéni pedig arról mesélt, hogy epekő és epehólyag műtét "már" nem is laparoszkópos lesz, hanem a természetes testnyílásokon keresztül zajlik. Na ezt ő tudja, csinálni is fogja -csak nem itt. Az idősebbek meg már a laparoszkópos cuccnak is úgy örülnek, mint kétéves a karácsonyfának.De azért sérelmezik, hogy csak 4 napot lehet kórházban vele, holott 24 óra elegendő.Ahogy a 45 alattiakat haza is engedik, ha menni akar.

De sebaj;majd nem lesz mellkas sebésze, meg más szakirányokba lévő orvosa egy egy kórháznak.Mert elmennek emberi életet élni.

Nekem már az a nagyon furcsa, hogy tőlem fiatalabb orvosokat alig látok.(Pedig az a normális, hogy jönnek a fiatalok az új, kiforrott és forradalmian új technikáikkal.

Eddig azt hittem, hogy bujkálnak:-)De be kell lássam: elmennek.

Celtic 2012.03.17. 14:15:14

@Dr.laikus PhD: En nem mondtam, hogy ki miatt nem ferek hozza a dokihoz. 300 Ft volt = durvan 1 kg kenyer. Evente 20 alkalom folott visszajar. Igazan semmi osszeg (nem, nem erdekel, hogy szegeny kisnyugdijas mibol fogja kigazdalkodni, ingyenebed nincs. Azt valaki fizeti, ha nem penzben, akkor idoben (pl. en az idommel)). Nalunk annyibol kotetlen a munkaido, hogy nincs megadva, mettol meddig kell dolgoznom, ki van adva a feladat, aminek egy realis hataridore el kell keszulnie. Az mindegy, hoyg en delutan vagy hajnali kettokor csinalom, de ha a dokinal ulok, azt nyilvan valamikor be kell potolnom...
Igy negyven folott kb. azok a bajaim, amiket ki kellene vizsgaltatnom: magas vernyomas, tulsuly, kezdodo cukorbetegseg (legalabbis vizitdij idejen elkezdodott a vizsgalat, amit aztan idohianyaban nem tudtam befejeztetni), izuleti fajdalmak (terd, comb, vall, konyok), valami csunyan szur a beleimben neha (vagyis hastajek, nem tudom, melyik szerv lehet, talan le'p), csak ha dokihoz jarok, nem lesz munkam....(igy meg beledoglok nyugdijkorhatas elott). Ennyibol jo volt a 300 Ft, tenyleg csak akkor ment oda az ember, ha ott dolga volt.

Na, ennyit errol, szoval a (varhato) betegnek sem gyongyelete van, es az egesz totalisan koszonheto a T. politikusainknak: a doktorok tavoznak az alulfinanszirozas miatt, a betegek nem jutnak ellatashoz, mikor az egyik oldal kitalal ra valami megoldas-kezdemenyt, a masik oldal puszta populizmusbol tonkreveri. A zemberek meg szopnak tovabb...de igen nagy reszuk orommel teszi, mert megsporolta fel doboz cigi (vagy egy kilo kenyer, ket sor, kinek-kinek izlese szerint) arat.

300 Ft = mindenki ki tudja fizetni, de nem rohan mindennel orvoshoz.
0 Ft = ingyen van, hipochonderek lepik el a rendeloket, mert nekik jar.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:04:02

@Celtic:

Most már így állunk. :((
hvg.hu/hvgfriss/2012.11/201211_ferge_zsuzsa_a_rukvercben_halado_szocialpol

Ötleted, hogy aki éppen orvosnál jár akkor amikor te, akkor mikor kéne mennie?
Mert, hogy mindenki így kezdte.
Mondjuk én 60 felett, hogy itt fáj, meg ott, ki kéne vizsgálni.
Nem értem rá várakozni.
Lett belőle ami lett.
Tanácsom, ha megfogadod...
Inkább várd ki a sorod. :)

Celtic 2012.03.17. 15:28:25

@Dr.laikus PhD:
Otletem?
- Minimalis vizitdij (akar 10 Ft, de ne tokingyen legyen, erezze az ember, hogy nem ingyen van)
- Bejelentkezes. Mittomen, harom het mulva csutortokon este hatkor nekem jo.
- korosztalyfuggo idopont: delelott az inkativak, delutan az aktivak

Sok megoldas lehetne. Megsincs. (Mint a Magyar Posta: akarmikor megyek, a nyugdijas korosztaly all sorban az _ertesitett_ kuldemenynel.)

Tudom, ebbol az lenne, hogy "dehat mi van akkor, ha nekem csutortok este hatkor van idom feliratni a gyogyszert, ha nyugdijas vagyok, dogoljek meg?", lattam mar parszor hasonlo reakciokat...

Celtic 2012.03.17. 15:39:30

@Dr.laikus PhD: "A tágabb cél azonban a háború előttihez hasonlító világ felélesztése, mindenekelőtt bizonyos külsőségeiben. A mélyülő szegénység mellett milliárdok folynak el közterek átnevezésére, átépítésére, a fél belváros feltúrására, azzal a hamis ürüggyel, hogy vissza kell állítani az 1944. március 19. előtti képet, mert azon a napon „hazánk elveszítette állami önrendelkezését”."

Ezt mar az Antal-kormany elkezdte. A tobbiek legfeljebb nem folytattak, de visszaforditani nem igazan igyekeztek...

"Képzett, autonóm és tapasztalt szakemberekre még a kormányzáshoz sem tart igényt, sorra érzékelteti a leghagyományosabb és legtöbb felkészülést igénylő szakmákkal, az orvosokkal vagy a karmesterekkel, a zenészekkel is, hogy nélkülözhetők. Anyagilag és szimbolikusan egyaránt a „látványsportokat”, ezen belül a futballt minden művészet és a tudományok többsége fölé helyezi."

Ez ismeros valahonnan: "Az akarat diadala."

Minthogy dolgozik ismerosom egy miniszterium kiszolgalo szemelyzeteben (tehat nem kozhivatalnok, csak kozalkalmazott, kb. mint azok, akik a vizcsapokat es az ajtozarakat szerelik a miniszteriumokban, csak kicsit feljebb), boven tudott meselni, az eddigi kormanyzatok alatt mi volt az aranya a szakmai/politikai kinevezeseknek egy bizonyos munkara: kb. 1:3-hoz..... Szoval, egy szakmai, harom politikai kinevezes.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:44:18

@Celtic:

Van bejelentkezés minden háziorvosnál és minden szakrendelőben.
Az más kérdés, hogy az asszisztensek nem tartják be.
Ahol értelmes a szakszemélyzet ott ez működik is.

Olvasd el kérlek Ferge Zsuzsát. Te tudsz és nem okoz gondot fizetni, nekem már nagy gond és gond másnak is.

Az értesített küldeménnyel sorban álló nyugdíjas a gyereke postáját váltja ki, mert ki a fene levelezne vele?
Nyugdíjat a postás többször is kihozza, meg otthon is marad, mert _nagy_ szüksége van rá. A postásnak is a borravalóra.

Mindegy.... :(((

Egyszer már leírtam, de itt vagy példának. Sikerült elhitetni némely egyeddel, hogy az idősek csak vámpírok, idegesítő, felesleges időrablók, henye ingyenélők.

Ha úgy hiszed a középkorod feljogosít arra, - el is hiszed, - hogy értékesebb porhüvely vagy másnál, abból csak az lesz, hogy mindig szembe kerülsz majd számodra értéktelen porhüvellyel.

Persze megnyugtatlak, hogy te is vén vagy már a brémstormingozó fiatalabbaknál. :D

rikitiki 2012.03.17. 15:53:46

@Celtic: Ötletek már 5-10-20 évvel ezelőtt kellett volna. Amikor meg előjött valaki valami gyenge ötlettel, azt sem kellett volna leszavazni.

Itt már nem segít az ötlet, csak a pénz. Kétszer ad, aki gyorsan ad.
Már idén is késő lenne a pénz, hát még jövőre meg azután...

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/orvoshiany_a_szegedi_ful-orr-gegeszeten/2269574/

Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.
Sajnálom mindazokat akik orvos nélkül maradnak.
De a szabadságharcnak ára van.
Ezt a munkás paraszt nemzeti együttműködést építő, szabadságért harcoló népünk, és gyermekei megértik majd.

Most egy kicsit nehéz lesz, mert összefogott ellenünk a gaz, imperialista rothadó öltönyös Nyugat, de gyermekeink már élvezhetik majd a nemzeti együttműködés keretei között megvalósult egészségügyi ellátást.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:54:09

@Celtic:

A kinevezésekről...
Volt vala egy közmegegyezés, meg a világban is így működik.
Politikai kinevezett osztályvezetőtől felfelé. Alatta az szakmai grémium, mert valakinek érteni is kell hozzá.

Ezt rúgták fel, a többi már ebből következik.

rikitiki 2012.03.17. 15:54:55

helyesen: közmunkás-paraszt nemzeti együttműködés

IrishOak 2012.03.17. 15:56:46

@Dr.laikus PhD:
Tsók, persze tökéletesen jól vagyok. Igazából egy nap volt necces, arra meg nem is nagyon emlékszem:-)
Igaz ugyan, hogy a cérnák még mindig bent vannak, de ez csak azért mert a dokinénim olyan figyelmes, hogy a kis gyerek emelgetése miatt még egy hetet bent hagyja.De hétfőn már letelik az egy hét:-)

Aztán kiveszi a vállamból azt a valamit -mert felkaptam a fejemet amikor mondtad, hogy ne vicceljek vele.Úgyhogy most nagy szabászaton vagyok:-DD

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:59:52

@rikitiki:

Jaj ne! Az ember kínjában úgy nyihog mint a kehes lov. :DD

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 16:04:09

@IrishOak:

A végén egy igazi fércmű leszel... :DD

Gondolok rád sokat. Még az a jó, hogy Felicitásznál értelmes észmegosztás működik, még az amúgy puskaporos témában is.
Jó olvasni. Megírod általában kis eltéréssel a véleményem, mire megfogalmazom már olvasom is. :)

IrishOak 2012.03.17. 16:13:26

@Celtic:
Az a vizitdíj nem volt hülyeség -tényleg. Főleg, hogy a dokiknál maradt a pénz, így jutott eszközökre, meg gyógyszerre, meg minden szükséges dologra.

Anyukám olyan aki minden hónapban kell, hogy menjen vérvételre. Ő mondta,hogy imádta azt az időszakot.Csak az üldögélt a rendelőben akinek tényleg baja volt. Pörgött a rendelés, és alig kellett várni.

@Dr.laikus PhD:
Igazából a fiatalabb középkorúak azért aggódnak, mert nekik még kell vagy 20 évet dolgozni, és ha így haladnak a dolgok, nemhogy műtétet végző, de háziorvos sem lesz.De pl a gyerek háziorvosi arányokról is valami dermesztőt hallottam(a mi gyerekorvosunk is nyugdíj előtt van, tehát kiesik egy háziorvos, meg egy kórházi gyermek onkológus is, ha ő már nem fog praktizálni)... na akkor már a gyerekeinket sem fogja senki orvosolni.Ez tényleg drámává fog érni, és a folyamat már olyan stádiumban van, hogy tényleg szemmel, füllel, és gyógyítatlan bajokkal érzékelhető.

IrishOak 2012.03.17. 16:17:09

@Dr.laikus PhD:

Én nem is firtattam volna a "hátamon púpot" - úgyhogy vállald csak a felelősséget:-DD egyébként igazad volt, két dolog lehet, mindkettő gázos,de majd a szövettan eldönti. Én meg addig szabatok magamon, míg van egy jó orvosom:-DD legalább a formám legyen már jó, ha az éveimből úgysem tudnak lefaragni;-)

vanier (törölt) 2012.03.17. 16:17:13

@IrishOak: A gyermekorvosok átlagéletkora tavaly 53 év volt. Ebben benne van a fiatal meg a 70 éves is.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 16:24:06

@IrishOak:

Ezekkel így ebből a kontextusból tökéletesen egyet értek.
A várakozás nálunk nem volt kevesebb, ill. bevezette az időpont egyeztetést.
Minden nap van az órák között két beteg aki időpontra megy. Halál elégedett vele mindenki.
Felújította akkor a rendelőt, vett egy pár jó eszközt, új számítógépet, gyarapodott végre.

A középkorúak mindig aggódtak és fognak is.
Életük legtermékenyebb, legprogresszívabb időszaka, habár a többi sem piskóta.
Ettől még az idős korosztály nem akadályozza semmiben, mese és kifogás, fontoskodás.
Aki valóban nem ér rá, megtalálja a módját, hogy tudjon az idejével gazdálkodni. Amikor szükség volt rá én is megtaláltam...
Csak hát jó vicsorogni zsigerből.

Az orvoshiány, az emigráció (egyik felem tapsol) az már sokkal fájdalmasabb és mindenkire kiható, nem kell _csak_ középkorúnak lenni hozzá.

IrishOak 2012.03.17. 16:26:28

@vanier:
Valami ilyenre emlékezetem, csak még riasztóbb volt, mert számokkal is megspékelték úgyhogy a fiatal orvosok, gyakorlatilag páran vannak. :-(

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 16:31:13

@IrishOak:

"...ha az éveimből úgysem tudnak lefaragni;-)"

Le kell tagadni!
Mama a maga 99 évéből simán letagad és köcögve élvezi, hogy még arra is azt mondják, hogy letagadhatna 20 évet.

Ha jó napja van, akkor szokta mondani, hogy az esze a bizonyíték.... egyre kevesebb.
A nagy kék szemeivel huncutul néz.
Kis virág...

A púpod meg nem biztos, hogy csak kettő, de biztos ami biztos. Az enyim limpfödéma.

IrishOak 2012.03.17. 16:39:45

@Dr.laikus PhD:
"Az orvoshiány, az emigráció (egyik felem tapsol) az már sokkal fájdalmasabb és mindenkire kiható, nem kell _csak_ középkorúnak lenni hozzá." ... na valami ilyesmiért írtam ezt az egész posztot.

Jelenleg azt érzékelem, hogy sem gyereknek, sem fiatalnak, sem középkorúnak, sőt idősebbeknek sem biztonságos az egész. Most hangosan recsegve rogyadozik, itt-ott átmenekítenek még dolgokat, hátha mégis működik, de én úgy látom, hogy hónapok, de nem éve múlva, az egész a társadalmunk fejére fog dőlni, maga alá temetve sok-sok halálos áldozatot. Aztán majd azért megy az óbégatás, hogy a sok orvos, hogy mert elmenni(ennek a zsarolásszagú fenyegetőzését lehet olvasni a röghöz kötés c. fejezetben), hogy mert megöregedni, és az aktív középkorú orvos, meg hogyhogy leesik a lábáról a túlterheltségben.

Celtic 2012.03.17. 16:48:53

@Dr.laikus PhD: Nezd, megegyszer:
-legyen 10 Ft, azt ne mondd nekem, hoyg keptelen vagy kifizetni...mert nem hiszem el. Szamomra a 300 Ft is ilyen osszeg volt, de jo, legyen szaz . De ezt tobbszor mar nem mondom el.
- egy szoval sem mondtam, hogy az idosek vampirok, amig szulovarosomban laktam (Del-dunantuli kisvaros), sose volt bajom veluk. Amiota itt elek Budapesten, itt ertettem meg, hogy milyen furcsa idos emberek is vannak (meg kozepkoruak es fiatalkoruak nyilvan, de az idosebbek nekem jobban feltunnek, mert otthon maskent viselkedtek). Anyam is nyugdijas, apam is (ameddig meg el, most toltotte a 70-et es egy agyi infarktuson van tul, de havonta egyszer megy max. dokihoz, anyam is evente 2-3 alkalommal). Itt, ebben a varosban, akarhova megyek, idosekbe botlok, akik tolakodnak, turelmetlenek, stb. Ez nekem uj. Bolcsode nincs, de az onkormanyzat a 100. nyugdijasklubot inditja (nyilvan, ehhez kevesebb penz kell, mint a bolcsodehez, de mar nagyon unom). Amikor felvetodott, hogy a 65 ev felettiek esetleg _bizonyos napszakokban_ megsem utazhatnanak ingyen a BKV jarmuvein, akkora felhaborodas tort ki, mintha a Duanaba akartak volna loni oket (ahogy joparan megjegyeztek). Szoval az aranyok nem stimmelnek...Nalunk a cegnel lenne munka, kellene ember, de a ceg nem tudja kigazdalkodni a bert+jarulekokat, szoval jobb esetben stagnalas van, rosszabb esetben elbocsatas (mikozben ember kellene!). Nyilvan, aki munkanelkuli, nem fizet TB-t (eu+nyugdij) es inkabb kap az allamtol. Namost, ha arrol van szo, hoyg _esetleg_ a nyugdijasok is reszt vallalhatnanak a kellemtlensegben, akkor iszonyat felhaborodas van -> a politikus megbukik, aki kitalalja.
Ezeket utan magyarazd meg, miert kellene jobban szeretnem a nyugdijas reteget, mint a sajat retegemet? Miert kellene annak orulnom, ha boltban, postan, orvosnal reggel tizkor, delutan kettokor, este hatkor, szoval _barmikor_ megyek, mindig egy olyan sorba botlok, aminek a negyotode nyugdijas?
Nem azt akarom, hoyg
a) nyugdijas ne jarhasson orvoshoz
b) ne jarhasson postara
c) ne legyen nyugdijasberlet es 65 felett ingyen utazas
csak azt, hogy mindezek valahol az esszeruseg keretein belul, valami szabalyozott formaban, hogy ne csesszunk mar direkt ki egymassal :(

Celtic 2012.03.17. 16:50:57

@rikitiki: Hiaba van otlet, ha nincs, aki megvalositsa. A reformoknal valaki mindig szopoagra kerul, ez evidens. Az nem mindegy, hogy milyen hosszu idore es mennyire jarja meg. Az igazi gond kis hazankban inkabb ott van, hogy sajat egyeni erdekbol a reformokat sem engedik vegigvinni :(

vanier (törölt) 2012.03.17. 16:56:29

@IrishOak: A szakmai szervezetek állítása szerint Magyarországon egyre csökken az orvosok száma, becslések szerint már a 28 ezret sem éri el.
www.mellekhatas.hu/index.php?p=news&act=show&cid=13058
A középkorúak is elmennek:(
Az unokatestvérem épp én hazaárulóztam le ,(megbántam nagyon )mert elmegy Angliába orvosnak. Középkorú ő is.Most 3 évvel később azt mondom jól tette.
Mi mindketten 40 felett jóval,arra várunk 1 év múlva végezzen a gyerekem, megyünk a másik gyerekem után,mert ő már a németeknél akar tanulni. Nem akarja az arcába kapni a :fizessevissza, és 'erre esküdött föl,hogy akár ingyen és bármiáront' meg a hálapénz szótól is ökölbe szorul a keze (látja mennyi hálapénzt hoztak a haza a nagynénjei, és a nevelőapja).

Celtic 2012.03.17. 16:56:33

@IrishOak: Koszi, errol beszelek. Szerintem nem volt egy kifizetethetelen osszeg, foleg, hoyg 20 utan visszajart es volt egy csomo kedvezmeny mindenfele embereknek. Az igazan nagy haszna az volt, hoyg raebresztette az embereket, hogy valamit valamiert, nemcsak ugy az oukbe pottyan.
Nem vagyok biztos benne, de sztem az orvosokat is jobban megbecsultek a paciensek es a halapenz is csokkent. De ez az en velemenyem, nem tudom, keszult-e rola kimutatas. Ami utolag engem megdobbentett: volt olyan blogger, aki kijelentette, hoyg alapjaban veve jo otlet volt, csakhat AZ a kormany vezette be es ezert elvbol tiltakozott ellene...Tehat nem az osszeg vlt a baja, hanem az, hogy ki talalta ki :(((( Asszem, akkor ereztem ugy igazan eloszor, hoyg ennek az orszagnak vege van, amikor a gazadasgot a realitas helyett az emociok iranyitjak - amit a jelenlegi kormany tokelyre is fejlesztett.

Celtic 2012.03.17. 16:59:25

Hij, most olvasom a honap kerdeset...Konyorgom, csak FB-alaput ne :( Ott vegigiolvasni egy topic osszes commentjez kinhalal. Annal csak az nehezebb, hogy az uj commentet megtalaljam :(

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 17:14:02

@Celtic:

"Nalunk a cegnel lenne munka, kellene ember, de a ceg nem tudja kigazdalkodni a bert+jarulekokat, szoval jobb esetben stagnalas van, rosszabb esetben elbocsatas (mikozben ember kellene!)."

Érted is amit leírtál?

IrishOak 2012.03.17. 17:22:04

@vanier:

Érik a balhé, mondom én.Tényleg lassan ott tartunk, hogy mindenki fog tudni egy egy tárgyilagos beszámolót írni az alapfelvetéshez!

@Celtic: Készült én még emlékszem, hogy Horváth Ági ki is állt vele, hogy mennyivel kevesebb pénzt nyomogattak a népek. Gondolom ez becslés, de abból a logikus érzelmi hozzáállásból, és valószínűség kalkulációból építkezhetett, hogy ha már egyszer "számlára" fizettem, akkor nem fogok. Legfőképp, mert pár hét hónap múlva szép és vadi új rendelőbe jövök, így látom is mire adom a pénzemet.

@Dr.laikus PhD:
:-DD én értem amit Celtic írt. A megoldás az egykulcsos adó és az adójóváírás megszüntetése meg a megemelt járulékok képezte fekete lyukban van:-D

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 17:37:58

@IrishOak:

A járulékok nem változtak ami a munkáltató illeti, csak nem címkézik, adó módjára folyik be.

Az adójóváírás sem a munkáltatót érintette, azt egykulcsos adó sem.

A bérterhek nem növekedtek, a munkavállalót terhelő adók igen.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 17:40:17

@IrishOak:

Nahát. Itt a bizonyíték. Már semmire sem vagyok jó!
Elrontottam a smarnit. :DDDD

Celtic 2012.03.17. 18:17:16

@Dr.laikus PhD: Hogyne. Nem szoktam ossze-vissza irogatni, elotte atgondolom.

Celtic 2012.03.17. 18:24:03

De hogy vilagos legyen: novekedett a villanyaram koltsege (nalunk az az egyik fontos eroforras), novekedett az AFA (mert minden szolgatatasunk AFA-val van), novekedett az iparuzesi ado. Es igen, a bunko dolgozok tobb penzt kernek a munkajukert, mert legalabb annyit szeretnenek (nettoban es realerteken) keresni, mint az elozo evben. Munka lenne, de az ugyfelek fizetesi hajlandosaga erosen esik, az is eleg, ha 30 nap helyett 90 nap mulva fizetnek, annyira ki van centizve. Elore meg nehez megmondani, hogy xy pontosan fog fizetni, mig yx (aki tavaly rendben fizetett), iden folyamatosan haladekot ker. Term. a tavkozlesi szolgatas kulonadojat sem a zemberek fizetik meg, a banki koltsegek is ugyanott vannak, ahol elotte evben. Legfeljebb a vallalkozas hiteleinek kamatai ugrottak olyan szepen meg, hogy lehet centizgetni.

Szoval, eddig volt a noövekedes, most jo esetben stagnalas, rossz esetben zsugorodas jon egy vallalkozasnak, ami a GDP-be besegit es az ott dolgozoknak.

IrishOak 2012.03.17. 18:43:05

@Dr.laikus PhD:
A járulékok összesen tényleg nem jelentős, csak 1%- csak az adójóváírás megszüntetésével kialakult kevesebb bért fel kell emelni, hogy a dolgozó mégiscsak keressen már annyit mint tavaly. Ettől aztán a járulék összege is nagyobb lesz.

Jaj ez egy olyan csupa fekete dominó amit az sem tud kirakni aki szeretné.

Rontott smarni jöhet, nem diétázom(nagyon):-D

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 20:13:04

@Celtic:

Egyszóval nincs munka.
Mert ugyi az csak akkor van, ha megfizetik, kifizetik, hajlandóság van, nem a zemberektől függ, mert azt is áthárítják.

Anyám! Kicsit zavaros vagy....ha előtte elgondolod akkor is.

Szerintem maradjunk a témánál.

Barnamaci 2012.03.17. 20:55:58

@Dr.laikus PhD: én értem, de ugye nem haragszol? :-) Kicsit egybe írta ugyan, de másodszori nekifutásra sikerült :-)))

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 22:06:47

@Barnamaci:

Én is értem, de ez csak rinya.
Mindig és mindenkor a piaci helyzet az adott akármilyenek az állami szabályzók.

Ha rosszak akkor rosszak. Ha jók, akkor jók. Rinyálni bármin lehet, főleg ha a planétán nem vagyunk egyedül, akkor még okozat is van.

Az ember megkeresi ha tudja a számára ideálisat, ha nem megy akkor elviseli.

Barnamaci 2012.03.17. 22:19:10

@Dr.laikus PhD: Én pusztán a mondat értelmezésére gondoltam...

De hogy most ez mire vonatkozik, ezt viszont nem értem :-(

"Mindig és mindenkor a piaci helyzet az adott akármilyenek az állami szabályzók."

???

sheriffkoma 2012.03.20. 21:27:15

Emberek, nem lehet, hogy nem az egészségügyet kellene rendberakni, hanem az egészséget?
Mert engem nem érdekel, hogy hány orvos van, és kisbicskával vagy CT-vel van felszerelve a kórház, ha be sem kerülök.

Nem-e azzal kellene foglalkozni, hogyan kerüljük el a civilizációs betegségeket és egyáltalán mindet, mert a megelőzés az mindig olcsóbb és jobb, mint a műtét?

Sajnos, a gyógyszerlobbi hatékonyan elrejti az igazi megoldást, vagyis, hogy a TB-nek nem a gyógyszereket kellene támogatni, hanem a kutatásokat, és ellenőrzéseket, hogy mit együnk és mit ne együnk, hogyan és mit szűrjünk a még egészséges embereken, hogy csírájában előzzük meg az éppen kialakulóban lévő bajt, illetve tiltsuk be a csak káros hatással rendelkező élelmiszereket. Nonszensz, hogy a kóla, csipsz és cigaretta és társai egyáltalán a polcra kerülhetnek, betiltásuk után 5-10 évvel már a kutyának sem hiányoznának. Vagy engedjék, de a fogyasztójai a műtétjeiket fizessék maguk.
A jóval kevesebb beteget meg tudná a csökkentett létszámú orvosi gárda is ellátni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.03.20. 21:54:26

@sheriffkoma: emlékszel amerikában volt alkohol tilalom, abból gazdagodott meg a maffia. ezreket öltek meg a bandaháborúkban és mégis lehetett kapni mindenütt alkoholt. ha ott nem sikerült, nálunk miért sikerülne?

sheriffkoma 2012.03.20. 22:18:14

Olvasd végig, ami írtam.
Onnan, hogy "Vagy engedjék, de..."

Tehát, nem csak a tiltás lehet megoldás, hanem a következmények kilátásba helyezése.

A túlszaporodott világban lehet, hogy az lenne a megoldás, hogy akinek mondják, hogy mit nem kéne, de mégsem tud uralkodni magán, az hadd tegye csak tönkre magát. De ne a mások pénzéből, TB befizetéséből legyen gyógyítva. Elmegy a csórikám a dokihoz, hogy köhög és vért köp. Megnézik a tüdejét, rákos. Azt is látják, hogy nem látják a kátránytól. No, akkor biztosító megállapítja, hogy a bajt valószínűleg önmagának okozta, előveszi a legutóbbi kötelező szűrések papírjait és kiderül, hogy már harmadszor szóltak neki, hogy abba kéne hagyni a dohányzást, mert baj lesz, de a számok azt mutatják, hogy nem tette. Így megtagadja a támogatást. Ha van a palinak 3 millája a kezelésre, akkor megy a kemoterápia, kezelik, ha nem, akkor kezébe nyomnak egy doboz cigit, oszt viszontlátásra, sok szerencsét. Evolúció.

Ha marad minden a régiben, akkor továbbra is tömeges megbetegedések, sok a szenvedés, a haláleset. Nem igazságos.

Ha betiltod a károst, azt kijátsszák, maffia, sokan meghalnak, csak a golyótól. Nem igazságos.

Ha korrektül kideríted, hogy mitől lesz beteg a mai ember, a tájékoztatás teljes körű, évente mindenki szűrésre megy és az eredménye három példányban szétosztva, aláíratva, hogy tudomásul vette, de annak ellenére sem tesz ellene, folytatja az önsorsrontást, akkor joga van úgy kicseszni magával, ahogyan akar. De ne más pénzét költse el a saját hülyesége miatt, és ne foglalja le az orvost, aki esetleg önhibáján kívül bajba jutottat kezelne éppen. Vagy fizessen teljes térítést, majd utána jobban odafigyel.
Ez már igazságos.

Ha ennél is jobb ötlete van valakinek, adja elő.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása