Az elvándorló orvosoknak igaza van, de mi lesz azzal aki itthon marad?

2012.03.14. 09:27

Szép Napot.

 

Nem akarok panaszkodni,mert nekem személy szerint nincs rá okom. Azonban nem lehet csak úgy egy néma sikollyal elmenni azon dolgok mellett amik manapság az egészségügynek nevezett össznépi társasjátékban zajlanak. Aki nem vak-süket és nem él hűtőszekrényben az értesül a változásokról, amennyiben nem közvetlenül a saját bőrén érzékeli, gondolhatja úgy, hogy ez egy sima 'orosz-rulett". Azonban ha tényleg közvetlenül érintett akkor rájön, hogy ez már olyan játék ahol minden második töltényhely éles. Nem tudható, hogy nálam sül-e el, vagy csak durran. De táraznak már- még sűrűbbre -kétség ne legyen.

 

 

A történet(ek) még csak nem is különleges(ek): epekő műtétre javasoltak még az elmúlt nyáron. Meghallgattam az ismerősök javaslatait, mivel a régi jó orvosom nagyon messze van, no meg nem is gondolnám nagy beavatkozásnak az egész műtétet.(Persze van aki fél napos nem evést is nagyobb tragédiának vél mint a kerületi kórház bezárását, de szerintem meg kb olyan rutin műtét mint egy vakbél, sőt kisebb vágások, kisebb fájdalom, és pillanat alatt felépülés.)

 


Első orvos: külföldre távozott ; második orvos: külföldre távozott; harmadik akit már a háziorvosom javasolt a területileg illetékes kórházban(tehát a lehető legvéletlenebb információs útvonalon közelített) : külföldre távozott.
Na itt szakadt el a cérna. Én mentem be a kórházba és kértem, hogy "valaki" operáljon már meg, még mielőtt "elönt az epe", vagy "agyvérzést" nem kapok. Bár kétségtelen hogy jellememből adódóan ezt a lehető legviccesebb formában kértem, mégis motoszkált a fejemben, hogy azért ijesztettek meg még fél éve, mert szükségét látták.Úgyhogy amennyiben nem szükséges nem bohóckodnék tovább az orvosi javaslat ellenében.

 


Folyamatosan olvasni, hogy napi 100 orvos hagyja el az országot, és mennek más helyekre, hogy orvoshoz, gyógyító emberhez méltó életet tudjanak élni.
Ezzel párhuzamosan meg azt, hogy be fognak zárni kórházakat, költöztetni,telepíteni szeretnének orvosokat, terelnek ápolókat, na meg el is bocsátanának bárkit, aki nem NER kompatibilis; vagyis hiába van szaktudása, vagy tapasztalata, az egy adag galamb ponttyal egyenértékű, amit egyébként a vatikáni valutával felérő réz 'fél garassal kívánnak honorálni. A rezidenseket már alapból nem kívánják sem megfizetni, sem velük érdemben tárgyalni arról, hogy hogyan lesz orvos fél-egy év múlva az ország bármely részén.Arról, hogy esetleg megbecsüljék, elismerő ösztönző rendszerrel "akarják" is megtartani -már nem is tennék említést, hiszen az a szánalmas kabaré kategóriát jelenti kis-hazánkban.

 


Végül is ugye rámenősségemet szerencse kísérte. Pár héten keresztül zajlottak az előkészítő vizsgálatok. Nem mondanám, hogy hosszú tömött sorokban vándorolnak a népek, mert már az előzetes felméréseknél sokan kerülnek az "érdemben" várakozó listára, de különböző okokból a műtétre váró listára már nem annyira sokan.A legmegdöbbentőbb az, hogy nem azért mert a kórház "alkalmatlan" lenne, hanem mert már egyre többször van, hogy nincs aki elvégezze a műtétet. A maradék orvos állomány pedig hiába nyargal vastag malacvágtában az egyik műtőtől a másik rendelőn keresztül az éjszaka ügyeletig - egyszerűen nem tudnak már több helyen lenni.

 


Erre születik mostanság az a megoldás, hogy bizonyos súlyponti kórházakba kell majd vándorolni egy egy nagyobb vagy speciálisabb műtéthez. (Ismerős ugye?Ez egy igen jó gondolat(volt már régebben is), ezt már jó pár éve meg is lehetett volna csinálni, csak az egészet elsöpörte az az ominózus 300ft, meg a szánalmas hörgés a "gyilkosokról" és "nemzet vesztőkről". Igazából, nem értem, hogy hogyan lesz jobb, mivel a nagy kórházak, vagy felújított, tényleg világ színvonalra emelt nagy intézmények is ott fognak tartani ahol most - nincs szakértő orvos elegendő számban. Mert elmennek szépen külföldre -emberi életet élni, és hivatásukat gyakorolni.)

 


Ebből az következik, hogy a "betegek" egymást húzzák fel a hőbörgésükkel, az elégedetlenségükkel, és a vélt vagy valós panaszaikkal. Panaszkodnak a várakozásra reggel 8-kor a két számjegyűen sokadik sorszámmal a kezükben- mondván, erre nekik nincs idejük-miközben végig sem gondolják, hogy aki a vért leveszi az egyedül csinálja már reggel 6 óta. Panaszkodnak az orvosra, hogy ők még annyi mindent szerettek volna megbeszélni, de meg sem hallgatta őket.Panaszkodnak a morcos nővérekre, a "lassú kiszolgálásra"; csak azt felejtik el, hogy egy nővér 10-20-30 ember épségére ügyel egy egy szolgálatban....pedig 'énfizetematbt riposzttal meg lezártnak is tekintik a kérdést.

 


Nos hogy történetem szálát is gombolyítsam: a műtét előtt még látogatást kellett tenni az aneszteziológián.Jól le is lettem szúrva, hogy tessék a beteg vesémmel orvoshoz járni rendszerese, még ha bajom sincs, és a szemészetet is keressem fel de iziben, mert a glaukóma nem múlik el csak úgy magától. Na most mondjam, hogy mi lett az orvost megkereső telefonok eredménye, vagy a jó válasz úgy jön mint a gettó milliomos játékban?

 


Már épp elgondolkodtam, hogy bizonyára velem van baj, és azért,mert egy adott szálon haladok, amikor legfőbb család tagomnak sürgősen szükség lett egy bőrgyógyászra. Semmi-gond felhívom a szuper dokit-száma a mobilban- az megoldja. De ő sem praktizál már itthon, de van helyette más(még).
Kezdek teljesen bizonytalanná válni.

 


A műtétem reggelén (márc.7)már aggódva figyeltem, hogy választott doktornénim mikor tűnik fel, hiszem megbeszéltük, hogy elcsalom az előző napi befekvést-hisz otthon is sikerül -nem enni semmit,-és én az egynapos műtétek "híve" vagyok. Izgulnom nem kell, hisz nem a lányom műt, aki megnézte a youtubon 5 percben, hogy mi is zajlik ilyenkor.
Minden rendben,műtéten túl vagyunk.Másnap reggel jön a nővér,hogy költözni kéne egy kis időre egy másik szobába, mert ide jön "valaki", és neki még át kell rendeznie a szobát.Semmi gond, felpattanok, ő cipeli a cuccaimat, a másik szobában már két hölgy fekszik bekötve infúzióval, és mondják, hogy mindjárt műtét. Az egyiknek még kis katéter, meg ugye a viccesítő.

 


Aztán jön a vizit. Az osztályvezető főorvos -nagyon kedves, kedélyes- mondja, hogy akkor mehetek is ha akarok, bár úgy látja az oldalamban még bent fejetették a csövet -de mondom, ez csak azért van mert kifúrta a kíváncsiság. Jót nevetünk, majd odalép a két hölgyhöz. Na hölgyeim, az van, hogy a.b. doktor úr nem bír lábra állni gerinc problémái miatt, a másik x.y.(helyettesítő)orvos pedig sajnos most nem tud

 

operálni. Lehet felöltözni hazamenni, és egy hónap múlva érdeklődni. Majd pár perc múlva bejön x.y.a helyettesítő orvos -és elnézést kér,de már mennie is kell. Bemegy abba a szobába amit fél órája hagytam ott, és a beteg hordó, aki futószalagon hordja a népet a műtőbe -őt viszi.

 


Felöltözöm, már indulok. A folyosón a nővérek körbeállnak egy másik nővért : na, vigyázz magadra, és ha itthon vagy majd látogass meg bennünket.
Ezek után aztán végképp elhatároztam, hogy a doktor nőmre úgy fogok vigyázni, mint egy kincsre- amíg tehetem.

 

Egy kedves barátom épp epehólyag eltávolításra vár. Minden vizsgálatot végigvitt, és most arra vár majd heteket, hónapokat, hogy a ő nagy hatalmú és híres főorvosa (egy másik nagyon jó intézményben)valahogy beleszorítsa a naptárába.(Akármennyi plusz pénzért sem megy már soron kívül ,úgyhogy a hálapénz ezen résznél értelmét és funkcióját is veszti)Nincsenek már illúziók, és vágyak sem, hisz a napról napra egyre fogynak azok akik segíteni tudnak, és nem azért mennek el, mert "csak úgy" nem tetszik, hanem azért, mert sem egzisztenciát, sem tartalmas megbecsülést nem kapnak. De ezért megy el minden fiatal más munkakörökben is a világba szerencsét próbálni.
Azt mondják rövidülnek a várólisták. Naná, hisz elő sem jegyzik a betegeket, hisz eleve nincs aki megcsinálja.

 


Aztán aki itthon marad, bízzon a szerencsében, és ha teheti ne húzogassa a ravaszt, mert még elsül.Igaz ugyan, hogy fiatalon nem jut az ember eszébe az öregek aranymondása-miszerint: elmúltál negyven,felébredsz, nem fáj semmid;lehet hogy meghaltál- de ettől függetlenül előfordul, hogy mégis kell egy hozzáértő és segítő aki gyógyítani tud.Egyre többször, és egyre súlyosabb lesz a tapasztalat.

 


Talán megérem, hogy majd visszajönnek a fiatalok -ha élhető és egymást megbecsülő és értékén kezelő "világ" lesz felénk.(Ezt olyan jól tudják tőlünk nyugatabbra) Addig csak a legjobbakat kívánom azoknak akik elmentek -de ennél sokkal, de sokkal több kitartást ,sikert ,örömöt, és pihenést azoknak akik még mindig maradnak, és erejükön felül ápolják, műtik, gondozzák, cipelik azokat akik épp leestek a lábukról.

 

Ez az orosz rulett nem jó játék... valaki szóljon Szócskának, hogy "baj van, nagy baj".


ui: ma reggeli(03.12) hír :

 


Öngólt rúgott a kormány - még több orvos távozhat Magyarországról : Az orvosképzést évente mintegy ezren fejezik be Magyarországon, ez a szám azonban nem elegendő a rendszerből kieső mintegy 800-as orvosszám kompenzálására, évente körülbelül 1200 orvos távozik külföldre − mondta a Napi Gazdaságnak Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.


Az Európai Unióban mintegy 200 ezer orvos hiányzik az egészségügyből, Németországban a kezdő bruttó fizetés 4 ezer euró (1,2 millió forint) körül alakul, szemben a magyarországi havi bruttó 300-400 euróval. A nyugati kórházak tehát könnyedén kivásárolhatják a volt magyarországi hallgatókat.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ginibeka MD 2012.03.14. 09:39:56

a képen még én is ott voltam 2éve, most már Németországban vagyok.. igaza van a posztolónak:(

tecsóba sose többé 2012.03.14. 10:39:18

Én nem tudnám itt hagyni az országot, csak azért, mert keveset keresek. Azért az orvosi bérből ki lehet fizetni egy rezsit, persze luxusra már nem telik.
Ha visszafizetik a képzés árát távozás előtt, nem látom akadályát a távozásnak.

FelixJager 2012.03.14. 10:54:35

@öreg tyúk: a netto 87 ezres kezdő rezidensi fizura gondolsz? Abból tényleg nem telik luxusra. Tehát, ha Neked ajánlanak egy olyan lehetőséget, hogy az egyébként kedvelt szakmádat kell művelned, a jelenleginél 10-20-szoros fizetésért, a napi munkaidőt szigorúan betartva, akkor élből azt mondod, hogy nem.

Ezt a fizessék vissza dolgot meg hagyjuk már, amikor anno felvettek ingyenes képzésre a SOTE-ra, az azért volt, mert maximális pontszámom lett a felvételin, és bejutottam az állami képzésre. Volt egy keretrendszer, amit nem én alakítottam ki, de éltem vele. Ne én érezzem már szarul magam, mert jól tanultam.
Szüleim is én is bőven kifizettük már a tandíjamat különböző közterhek formájában (SZJA, ÁFA, társasági adó etc...).

tecsóba sose többé 2012.03.14. 10:58:30

@FelixJager:
És? Ezeket mi is életünk végéig nyögjük, mégsem panaszkodunk. Én is jelesre érettségiztem, mégis rákényszerített az élet a munkára, egyetemről álmodni sem tudtam. Majd talán most már igen. Ha mindenki így gondolkozna, hamar kiürülne az ország nem gondolod? Nem ez a megoldás.

karcsibácsi 2012.03.14. 11:06:59

"Folyamatosan olvasni, hogy napi 100 orvos hagyja el az országot..."

Havi 100, de az is sok.

Egyébként nemcsak a magasabb jövedelemért mennek el, hanem ammiatt az általánossá vált szemlélet miatt is, amelyik ezen a blogon is jól tettenérhető, nevezetesen, hogy félművelt, primitív, rosszindulató alakok kapcarongyuknak tekintik őket, egymást túllihegve légbőlkapott történeteken csámcsognak és koszos lábukat törlik a még itt maradt, és eltávozott kollégáik helyett is dolgozó orvosokba.
Tisztelet a kivételnek.

Egyszer már leírtam, hogy egyik külföldön dolgozó orvos egy zárt portálon azt írta, hogy ha honvágya támad, beleolvas a praxis blogba és rögtön elmúlik.

"Az életszínvonalnál fontosabb az erkölcsi színvonal. A jövedelemnek az a rendeltetése, hogy az orvos erkölcsi szabadságát biztosítsa, a nélkülözéstől megóvja, a pénz azért kell a gyógyítónak, hogy ne kelljen pénzért gyógyítania."
Németh László

Barnamaci 2012.03.14. 11:30:12

@öreg tyúk: én utálom hogy ezen lovagol mindenki, mérnökök, mások is távoznak külföldre, Nekik miért nem kell visszafizetni a képzést??? Amúgy meg, elárulom, már ez sem probléma, mert a Nyugat arra is hajlandó, hogy "megvegye" az orvost és kifizesse a 12 millió forintos képzést....

Shadow75 2012.03.14. 11:35:55

Már megint az, hogy az egészségügyben milyen kevés a fizetés. Még az a szerencséje ennek az országnak, hogy minden más területen/szakmában a nyugati béreket kapjuk, nemdebár? Vagy mégsem?
A mérnök is 800 ezer-1 millát keres nyugaton kezdőként, akkor nyilván egy mérnök se maradjon itthon, mert mégis, hát nyugaton többszöröse. Gyerekek, ezt minden egyes szakmáról el lehet mondani, ergo menjünk egyszerre, mindahányan, oszt az uccsó majd lekapcsolja a villanyt.
Lehet persze hivatkozni arra, hogy egy orvos mennyit tanul, én meg hivatkozok arra, hogy bizony mások is. A villamosmérnök nem tanul sokat/nehezet? De. A gépészmérnök? Ő is. A fizikus? Ő is. Hosszú a sor. Na de nyilván az iskolapadból frissen kiesett dokiknak jár az egymilla havonta, igaz, hogy embereket ölnek azzal, hogy a HI az hibás vércukormérőt jelent (még másodszorra is), de sebaj, hát hisz nehéz vót a zegyetem, ami meg jár, az jár.
Az embernek már tele a hócipője azzal, hogy az eü. milyen alulfinanszírozott. Igen, 90 ezret keres egy nővér. Igen, a tűzoltó is, sőt, a pénztáros is. Akkor nyilván a tűzoltó hagyja leégni a lakásunkat, mert ő alulfinanszírozott és emiatt rosszkedvű.
Az ajnározott nővérek nagy része meg tényleg bunkó. Tetszik, nem tetszik, ez a tény. Ráadásul olyanokat vesznek fel kórházba nővérnek, aki 4. szúrásra tudja csak levenni a vért, igaz, másnap egy másik nővér elsőre, de ez sem baj, mert hát a magas fizu az neki is jár. Alanyi jogon, mert ő nővér. És ő az eü-ben dolgozik. Sőt, annak a fiatal dokinak is jár az egymilla, aki önálló ügyeletre is alkalmatlan, mert ha valami újjal találkozik, akkor rémültebb arcot vág, mint a beteg.
Értem én, hogy nyugaton több a pénz, de próbáljuk már meg felfogni 6 év egyetem után, hogy ez igaz minden szakmára. Ilyen a bérszínvonal ebben az országban. Majd ha Norvágia fejlettségi szintján leszünk, akkor itt is norvég fizuk lesznek.

Shadow75 2012.03.14. 11:36:57

@Barnamaci: Egy átlagos mérnökképzés 1 millióba se kerül, az orvosképzés meg kb. 15. Pici különbség.

Barnamaci 2012.03.14. 11:39:42

@Shadow75: 12 (tegnap olvastam). De már ez sem lesz gond, mert majd Nyugatról kifizetik a dokit, aki mehet külföldre. Itt nem csak pénzbeli problémák vannak, de sztem ezt nem kell magyaráznom.

zsikuci81 2012.03.14. 12:35:00

@öreg tyúk:
Amit irsz, valodi magyar gondolkodasra vall. Tehat ha te sokat dolgozol keves penzert es nyilvanvaloan kihasznalnak, akkor ez mindenki massal is legyen igy?
Egy egyetemet vegzett orvosnak mi lenne az elso szerinted? Allast, lakhelyet keres, aztan? Hat pl. szakkonyveket vesz. Nezzel mar utana, hogy mekkorak es mennyibe kerulnek! Szerinted ezt egy kezdo orvosi fizetesbol ki lehet gazdalkodni? Csak mar ha leragadtal a rezsinel.
Es ha csaladot szeretne? Tudod sok kollegaban latok onfelaldozast. De mondok neked valamit! Attol, mert husz eve csak az igergetes megy es hozzad hasonlo begyepesedett emberek iranyitjak az orszagot, attol meg a gyerekeink boret nem fogjuk vasarra vinni! Elhiszem, hogy szerinted eleg, ha ki tudjuk fizetni a rezsit, de kepzeld el, hogy sok orvos szeretne idot tolteni a gyerekevel es szeretne oket tanittatni. Tudod, hogy ne legyenek frusztraltak...

2012.03.14. 12:42:20

@Shadow75: @Barnamaci:

1.) 15 milla sehol sincs, 12 félév van és 1 milla +/. 100 ropi egy félév, arra is lehet költségtérítési csökkentést kérni 50%-ig.

2.) A csodálatos egyetemi összevonások következtében az ország 4 orvosijából 3-ban totál más területekkel is össze van vonva a kassza, a kari gazdálkodás meg úgy néz ki, hogy a tandíjakból fizetik pl. a kötszert és a fájdalomcsillapítót, megjegyzem így sem mindig jut. A képzés valós költsége 300-400.000 lehet pro félév.

3.) A mérnökök képzése nem egymillió, még a 7 féléves alapképzés is 2, a teljes képzés 3-3,5 millió.

Csak hogy fogalmakat alkothassunk:

BME (325.000): http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?oldal=2&szer_id=224

Nyíregyháza (200.000): http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?oldal=2&szer_id=250

A legolcsóbb szakok a BTK-kon vannak, ezek 100-150 per félév körül vannak, már ha nem csúszik valaki, ami lássuk be, gyakran kikerülhetetlen a BA/BSc rendszeren belül.

4.) A kórház ahol dolgozom, tanulmányi szerződéseket köt romániai orvostanhallgatókkal, egy az egyben megveszik őket a költségtérítéses helyről, tehát Barnamaci jól tudja/látja ezt a dolgot is.

5.) A magyar hallgatóknak is ez lenne, ha lenne egy rokon nyelvünk, ám mivel nincs, ezért itt ez még annyira nem dívik, viszont érdemes meggondolni: 12 millió HUF = 40 ezer EUR, és ezért kap mondjuk egy szakorvost egy német kórház, tegyük fel ezt az összeget a fizetéséből vonják le, vajon meddig?

1-2 év, mivel egy 30.000 eurós éves fizetés még rezidensként sem számít kiemelkedőnek, és miközben jobban élt mint itthon valaha, még ez az irreális összeg is "vissza lesz fizetve", tehát álmodozni nem kell, ez senkit sem fog visszatartani, sem a piacot, sem a munkavállalót.

6.) Szeretettel várok mindenkit két hét múlva a reptéren, hogy FIZESSÉK NEKEM VISSZA a külföldi tapasztalataim árát, ami egy év gyakorlatot jelent két berlini klinikán és egy barcelonai kórházban, ugyanis éppen egy magyarországi helyen is felvettek segítő munkaerőnek. Nagyjából 2-5 millióra számítok, tekintve, hogy a tapasztalatokon túl ezeket a gyakorlatokat 37 kreditnek fogadtattam el.

Mivel elismerem az ország sanyarú helyzetét, ezért nem várom el mindenképpen ezt az összeget, megelégszem azzal is, ha csöndben marad az összes olyan ember, aki számok és tények ismerete nélkül akar bántóan és elítélően igazságot osztani.

Néha örülök, hogy nem volt igazi népszavazás az EU-s csatlakozásról.

2012.03.14. 13:23:34

@karcsibácsi: "félművelt, primitív, rosszindulató alakok kapcarongyuknak tekintik őket, egymást túllihegve légbőlkapott történeteken csámcsognak és koszos lábukat törlik a még itt maradt, és eltávozott kollégáik helyett is dolgozó orvosokba.
Tisztelet a kivételnek."

No azért a te stílusod is megér egy misét! Az idézet utolsó sora meg akkor is általánosítás, ha azt írod, tisztelet a kivételnek. Mert ugye ez azt jelenti, hogy minimális a számuk. Én nem úgy látom. Egyszer már leírtam, de akkor még egyszer. Ez a blog nem a világ közepe. Ezt a blogot pont azért hozták létre, hogy sérelmeket írjanak le. Minden más blogon, ami szakmához köthető, ugyanez megy. Aki ebből von le következtetéseket, sosem lesz reális képe, mit gondol az átlag. Tudod bizonyára, a net vonzza a haragos embereket, hiszen név nélkül bármit lehet mondani. Ebből bármilyen következtetést levonni hiba. Amúgy meg mindenki, akár orvos, akár más, jogosan választja a jobb megélhetést. Ez nem kellene hogy bárkinek fájjon. A mártírkodást meg mindenki csak magán gyakorolja, de ne várja el mástól. Ha meg a képzés visszafizetéséről van szó, akkor az mindenkire kell vonatkozzon, nem csak az orvosokra kihegyezve. A külföldi orvos kollégának talán meg nem ezt a blogot kellene olvasgatnia, ha reális képet akar tudni arról, mit gondolnak az orvosokról. Persze ez meg az ő dolga.

2012.03.14. 13:24:48

@ReignOfdark: Szóval 2 hét múlva a reptéren leszel? Erről is lemaradok :-))

tecsóba sose többé 2012.03.14. 13:31:30

@zsikuci81:
Mér szerinted mi nem ezt akarjuk? Dehogynem! Csak tudod nem tudok beleszarni mindenbe, felszívni a taknyot és elhúzni az országból. Szerinted egy átlag szülő mennyit van a családjával? Megsúgom, semennyit, mert nagy arányban vállalkozó a főnöke vagy japán, és ott túlóra túlóra hátán és egy tál rizs a fizetés. Ameddig egy eü dolgozó flegmán és hanyagul végzi a munkáját, azért mert keveset keres, addig nem érdekel a sírás. Minket halandókat ilyenekért azonnal kirúgnak, pláne ha még a béremelést szóba merjük hozni.

tecsóba sose többé 2012.03.14. 13:35:18

@ReignOfdark:
Minek mentél te Berlinbe? Nincs itt elég kórház?

Shadow75 2012.03.14. 13:38:29

@ReignOfdark:
Te most a legeslegvadonásújabb állapotról beszélsz, arról a tanévről, ami speciel még el sem kezdődött (2012/13). A mérnökképzések eddig (a mostani emelés előtt) átlag 150 ezer/félév körül mozogtak, az orvosképzés meg inkább volt 1,5 milla, mint 1. De. Ha a 200 ezres Nyíregyházát felszorzod a 7 félévvel, az alig több, mint egy félév az orvosin (nem érdekel, hogy BSc, az orvosi osztatlan, erről nem a mérnökképzés "tehet", ugyanúgy diplomának számít a BSc is, ugyanúgy el lehet vele helyezkedni). Sebaj.
Én nem látom csak a megfelelő megoldási javaslatot a részedről a kérdésemre? Mégpedig arra, hogy most akkor kiürítjük-e az országot, mert nyugaton MINDEN szakmában LÉNYEGESEN jobban lehet keresni (értsd: nem csak az eü-ben). Vagy erre nagyvonalúan nem is kívánsz válaszolni, mert pár bedobott szám olyan jól mutat, meg mert annyira meggyőző tud lenni (nem az)?

zsikuci81 2012.03.14. 13:45:40

@öreg tyúk:
En sem tudok elmenni innen, mert kulonben mar megtettem volna. A tagabb csaladhoz valo kotodes erosebb.
Es nem arrol van szo, hogy lehetunk flegmak a keves penzert, mert nem!
De a posztot olvasva lathatod, hogy az eu. dolgozok lehetetlen helyzete rendszerszintu problemat okoz. Ket befektetett beteget kuldtek haza, hogy nem tudjak oket operalni! Es ez olyan lesz, mint a domino. Ha sokan elmennek, akkor az itthon maradottaknak kell a munkajuk egy reszet atvenni, mivel az egeszet ugysem tudjak. Megint a beteg szivja meg. Meg persze az itthon maradottak, akik elobb-utobb atgondoljak a helyzetuket es csak szakitanak az itthonmaradasi vagyukkal.
Kulfoldon pedig olyan tapasztalatokat lehet szerezni, amilyet itthon nem. Tehat kar maceralni a hazatero orvost, mert a tapasztalatat nektek is hozta.

R.-né Kerrigan Sára 2012.03.14. 13:51:46

@zsikuci81:

kis bogaram, én is elvégeztem egy egyetemet (nem bőcsész, még mielőtt...), oszt az első időkben minimálbérért niggereltem (ami akkor ötvenvalahányezer ft volt).

nem azt mondom,hogy ez rendjén van, arra akartam csak utalni, hogy bizony máshol is van ez így, felesleges tehát azt az érzetet kelteni, hogy ebben az országban mindenki szénné keresi magát, kivéve az orvosokat.

karcsibácsi 2012.03.14. 14:04:48

"No azért a te stílusod is megér egy misét" Mármint az enyém. Ez így igaz, ahogy a suttyugó topikba irtam a mimiminek, én ilyen vagyok. Bunkó és gyakran piás is, kimondom, amit gondolok és nagyívben teszek a széplelkekre.
De azé ha elóvasod amit írtam, úgy kezdődik, hogy "ammiatt az általánossá vált szemlélet miatt, ami ezen a blogon is tettenérhető"
Vagyis általánossá vált szemlélet... Ez ugye asztat jelenti, hogy kritikus megjegyzésem nem elsősorban a blognak (és semmiképpen nem neked) szólt, hanem a jelenségnek, a sok méltánytalan bántásnak és megalázásnak, amit többek között én is naponta tapasztalok nem is túl könnyű munkám során.
No de nem rinyálok, biztos azt kapom, amit megérdemlek.

zsikuci81 2012.03.14. 14:09:20

@R.-né Kerrigan Sára:
Kis bogaram, ha elolvasnad, amit irtam, akkor tudnad, hogy nem errol van szo.
De sajnos nem latod a lenyeget es emellett meg cinikus is vagy.

tecsóba sose többé 2012.03.14. 14:16:27

@zsikuci81:
Nem érted amit írok igaz? Engem úgy neveltek, hogy kuss a nevem, menjek be dolgozni, végezzem el maximálisan és hibátlanul és garantáltan alacsony keresettel de lesz munkahelyem.
Az alacsony keresetű eü dolgozó miért nem teszi ezt? Miért nem végzi el maximálisan és hibátlanul? Ráadásul ha hibáznak még akkor is mossák egymást.

zsikuci81 2012.03.14. 14:26:47

@öreg tyúk:
Bocs el kell mennem, de kesobb fogok valaszolni.

FelixJager 2012.03.14. 14:28:44

@öreg tyúk: Biztos mert nem így nevelték, továbbá nem akar alacsony keresetű maradni. Mo-n történik évente több millió orvos-beteg találkozás OEP keretek között, ha a blogon lévő eseteket megszorozzuk 100-al, akkor is jóval az országos átlag alatt van a hibaszázalék, csak nagy a visszhangja.
Ha évente egyszer vétenék műhibát, ami eddig egyszer sem történt meg, akkor 0,03%-os hibarátával dolgoznék. Szerinted ez sok?

FelixJager 2012.03.14. 14:32:51

@FelixJager: Akkor mi lenne a megoldás? Az alapellátók korfája olyan, hogy 5 éven belül százával fognak körzetek megüresedni, mert a benne dolgozó meghal. Ki menjen a helyére? Így is több száz körzet áll üresen. Értelmes javaslat van rá? Azt, hogy ki kell vezényelni valakit, aki dolgozzon és kussoljon, azt nem tartom értelmes megoldási javaslatnak.
Nem tudunk sehonnan sem orvost importálni, mert sehol nem keresnek ennyire keveset. Erdélyt már a kilencvenes években kimerítettük. Még Afrikában is többet kapnak, mert annyira ritka az orvos, hogy ott meg azért fizetik meg.

2012.03.14. 14:34:22

@Turchi: Nem maradtál le, a blogomon írtam :)

@öreg tyúk: De, dolgoztam itt is, ingyen. Miért baj az, hogy elfogadtam egy külföldi nyári szakmai gyakorlatot egy olyan témában olyan felszerelésekkel, a tudomány berlini évében, amire itthon soha nem lett volna lehetőségem? Ez probléma...?

@Shadow75: Nem volt eddig sem 1,5 milla, pl. a PTE-ÁOK-on 900 valahányezer volt egy általános orvosi félév, a mérnök szakokon 150 persze, ezért linkeltem a nyíregyházit, hogy ne mondjad, milyen demagóg vagyok. Nyilván a BME árai mások, de szerintem ez tényleg nem vezet sehová, egyszerű példa a BSc dolog, mivel pl. a gyógyszerész diplomák hivatalos megnevezése osztatlan mesterképzés, tehát inkorrekt egy alapképzéssel összehasonlítani. Az pedig, hogy ugyanúgy el lehet vele helyezkedni nem igaz.

A fenti kommentemben nem a megoldási javaslatomat vázoltam, csak hogy ne tévedjünk el a rossz információk vonalán.

A megoldásom az, hogy nem szabad korlátozni a munkaerő szabad vándorlását, semmilyen ide-oda fizetgetéssel, természetesen azt sem tartanám jónak, ha nekem fizetnének azért, mert több, külföldiek által finanszírozott tudással részt veszek egy magyar EFI szervezésében. Ez Európa, az én életterem, és ha ezt a magyar nép nem is ismeri el, szerencsére van itt még pár százmillió, aki viszont igen. És ezek az emberek készek is megvédeni a jogaimat a szabad munkavállalást illetően. Senkinek nem kell hálásnak lenni, de haragudni sem, hogy törvényes keretek között végez egy felelős munkát.

A képzési/munkaszervezési oldalt adamantium már sokkal jobban leírta, 2-3x ennyi hallgató kell és fizetésemelés. Ez szigorúan CSAK a humánerőforrás problémát oldja meg.

Ezen kívül racionalizálni kell az ellátottak körét, az ellátás típusait, a befizetéseket és az állami támogatást.

A társadalommal meg kell értetni, hogy nem bértárgyalásról van szó, hanem mindenki közös érdekéről, hogy több forrást irányítsanak az eübe, mert katasztrófa fenyeget, aminek sok pusztító vonatkozása van, néhányat már most is érzékelhetünk, elég, ha olvasunk itt pár posztot.

Tudjuk az ország szegény, és nem is arról beszélek, hogy kétmilliót minden rezidensnek, de egy GDP-arányos fizetésben el kéne érni azt a szintet, ami a Lajtán túl van, ezen kívül az egészségügy mint szakág finanszírozását is olyan szintre kell emelni, hogy abból fenntartható legyen egy elfogadható rendszer. Kőkeményen le kell kommunikálni az embereknek, hogy NEM JUT a prinszton plénszboró szintje, fogadják el, és ne tartsuk őket illúzióban.

Ezzel párhuzamosan ki kell pucolni a rendszer rossz oldalát, tehát állami műtőben zsebbe operáló sebészt, a törött ujjat sínbe tevő főorvost és persze a választott nőgyógyászt, stb. folytathatnám. Mindent legális útra kéne terelni, ahol mindennek ára van, mert jelenleg a kedves beteg azt hiszi, hogy bemegy X kórházba és ötezerért választhat egy főorvost, aki kedvesen foglalkozik vele, leveszi a vért vagy begipszeli. Ilyen luxust én még sehol sem láttam, nálunk meg végképp nincs.

Röviden összefoglalva egy komoly racionalizálás kéne, ami ellenkezik a mindenkori kormányzat, a korrupt szakmai elit érdekeivel, és őszinte leszek, szerintem a lakosság sem látja át, hogy ezek szükséges lépések, ezért nem is bízom semmi pozitív végkifejletben.

VaTi 2012.03.14. 14:51:12

Itt néhányan, kommentelők, akik olyan ellenségesek vagytok az orvosokkal, tényleg csak rossz tapasztalatotok van? Számomra ez olyan elképzelhetetlen. Az átlagember azért életében néhányszor összefut az orvosokkal, náthás esz, kiveszik a manduláját, pajzsmirigyet tartat karban, gyógytornázik a gerincproblémái miatt, gyereket hord ki és szül, homloküreg gyulladást kezeltet, akármi. Hogy ezen alkalmakkor csak a rosszat tapasztaljátok? Mert én 100-ból egyszer tapasztaltam kellemetlenséget. Tényleg, a fenti kezelések nagy részén átastem és 1 (egy) db kellemetlen élményt tudok mesélni (váróban betegtárról sokat). És itt a blogon vagyunk még így páran kommentelők. Én kedves és jó orvosokkal futottam össze. A betegségemet meggyógyították, a kérdéseimre válaszoltak és uram bocsá' még vissza is köszöntek. Udvariasak, sokszor kifejezetten kedvesek, előzékenyek voltak. Nem értem, tényleg nem. Azt nem tudom elképzelni, hogy valaki CSAK a rosszat tapasztalja. Vagy csak azt AKARJA? Miért nem lehet olyan megkülönböztetést tenni, hogy ez az orvos jó volt, ez meg nem? Miért kell egyben mindet elítélni? Árnyalt gondolkodás, ítélkezés?
A posztbeli pénzkérdéshez: számomra egyszerűen vérlázító, hogy mennyit keresnek itthon az orvosok, milyen középkori eszközökkel, körülmények között kell dolgozniuk. És milyen modortalan, csicskáztató hangnemet kell elviselniük. Menjenek, igazuk van. Civilizált emberek közé.
Itt most az van pl, hogy egy fiatal orvosnő nagyot hibázott a vércukormérővel. Ez természetesen nagyon jó ok arra, hogy a következő 20 évben minden fiatal, jól képzett, értelmes orvosnak a fejéhez vágják, hogy "ti akartok több pénzt, gyilkosok vagytok mind"
Itt egyszerűen már semmi más nem megy, csak a fizessékvissza meg hippoliteskü.

OFF: Reign, te ugye csak nyaralni érkezel? :)

tecsóba sose többé 2012.03.14. 14:51:28

@ReignOfdark:
Amit az alján leírsz, közelít egy megoldás elindulásához. De szerinted van bármi esély arra, hogy egy nőgyógyász lemondjon egy százezres/kismama/nap "normális" bérért? Vagy mégis mennyi lenne akkor a normális bér?
De én mást is bele tennék a változásba. Bibikével, persze mindenkinek a maga baja a legnagyobb, de ha mégis csak egy bibikével, ami köztudottan nem kíván szakorvost, bemegy egy sürgősségire előre közölném a beteggel, hogy nem indokolt az ellátás, csak tisztítás és tapasz, akkor csak térítés ellenében látnám el. Azért lássuk be, feleslegesen is van terhelve a rendszer.
Megtiltanám, hogy közkórházban maszekrendeljenek, mert ugye ezt is teszik azokon a műszereken, amiket a hétköznapi nem fizetős betegeken is alkalmaznak. Azt gondolom itt nem csak és kizárólag az alacsony bérekről van szó, a köpenyesek is be vannak tokosodva.

2012.03.14. 15:02:54

@VaTi: Igen, csak nyaralni. 2-3 hét, aztán Anglia. York, úgy néz ki. Ha lesz időd, te is jöhetnél a pesti talira :)

@öreg tyúk: Szerintem nehéz lesz, de muszáj meglépni. Ha valóban tömegeknek vannak százezrei orvosra, akkor a magánvállalkozások meg fognak élni, adóznak, és az ellátás megfizetése a helyére kerül.

Nekem nincsenek illúzióim, nem sokaknak lesz erre pénze. Meg ki fog ennyit fizetni, mikor az államit sem akarja a nép fenntartani?

Sajnos benne van a pakliban, hogy aki adómentesen elrakta a többmillát egy hónapban, az nem fog legálba dolgozni háromszázért, csak ha utána magánban megkeresi a többit, meg hát akkor miért dolgozzon legálban? Ezek jó kérdések, és valszeg sok jó orvost veszítünk majd, de mint mondtam, ez a realitás, régen nincs már lehetőség választani orvost, meg ötezerért főorvossal beköttetni a karunkat (megtörtént sztori).

2012.03.14. 15:06:20

@karcsibácsi: Hát én nem is veszek magamra semmit :-))A méltánytalan bántás, megalázás nem általános sem itt, sem máshol, csak annyira, mint minden más szakmában. Nem kell eltúlozni. Csak annyira jelenség, amennyire a beteg bunkónak van elkönyvelve. Ha te teszel a "széplelkekre"( mondjuk én ezt másképp hívom), akkor az itt elhangzó negatív vélemények stílusa is sokkal rosszabb lesz. Ha te így vitázol,(már ha ez vita :-)) mit vársz a "bunkó" betegtől?

karcsibácsi 2012.03.14. 15:09:23

@VaTi: Felüdülés Téged olvasni, de tényleg!
Pici jól van? Vagy már nem is olyan pici?

sárga nyúl 2012.03.14. 15:12:11

@karcsibácsi: Piás meg bácsi. Ez a kettő főleg. :)
@ReignOfdark: A pozitív végkifejletben én sem bízom. Itt nem csak az egészségügy van lejtőn, hanem nagyjából minden, ami számít.

Elő kéne venni a nyelvkönyveimet. Itt nincs hova tova.

karcsibácsi 2012.03.14. 15:15:08

@Turchi: Ebben nem (sem) értünk egyet. Így kerek a világ.
Nem minősítettem bunkónak a beteget, sőt ha, elolvasod, amit írtam, betegre, betegekre egyetlen rossz szót, megjegyzést nem tettem. A sok méltánytalanságot rendszerint nem tőlük kapjuk. De ezt te úgysem érted, meg egyébként sem akarok vitázni
veled - már ha ez egyáltalán vita.
Hukk!

ninimimi 2012.03.14. 15:22:15

@ReignOfdark: "Röviden összefoglalva egy komoly racionalizálás kéne, ami ellenkezik a mindenkori kormányzat, a korrupt szakmai elit érdekeivel..."

Nocsak, milyen érdekes látni, hogy egy - feltehetőleg - szakmabeli visszaigazolja azt az "önkényes általánosításomat", amire a tegnapi témánál hideget-meleget kaptam. Mondván, hogy egy meg nem nevezett konkrét esetből "általánosítok".
(Arról volt szó, hogy egy VIP-szobát hogyan "hasznosít" egy osztályvezető.)

Mert, ismételgette ott valaki, "nem kell hálapénzt adni" és igazából a sok "pénzt odadugdosó" tehet mindenről. Mintha azért tennék, mert nem volna más helye a pénzüknek és csupán valami bolondos hóbortból adnák a hálapénzt.

Igen, tökéletesen igaz: "komoly racionalizálás kéne" ! Ami többek közt azzal járna, hogy több-tíz milliós felszereltségű szobák elosztásáról, a páciensek személyéhez kötődő hasznosításáról nem egy ember dönthetne a saját belátása szerint.
Hosszú lenne a lista, amelyik mindegyik elemében igen komoly anyagi érdekeket érint, megoldásával érdekeket sértene, méghozzá különösen jelentős mértékben.

Amíg azonban úgy állnak hozzá komoly emberek a fű alatt csordogáló tízmilliárdokhoz, hogy az "nincs is" -, mintha például a valóban nemlétező boszorkányüldözésről beszélnénk, addig nem is lesz valódi megoldás, csak marakodás azon a kevés, ma is jól látható pénzen, mint például a képzés költsége.

2012.03.14. 15:25:32

@karcsibácsi: Nem írtam, hogy te minősíted bunkónak a beteget. Persze ezt én nem érthetem!? Miért is nem? Én eddig sem vitáztam. Mellesleg ami mellett eddig kiálltál, mármint az orvosok mellett, én is azt tettem, ha észrevetted.

telkoe 2012.03.14. 15:26:20

@Shadow75: A kulonbseg az orvos es a mernok kozt annyi, hogy a mernok munkaadoja tisztaban van a mernok ertekevel es ugy kezeli az idejet / turelmet stb. Ha a mernoknek beleokoskodik az ugyfel hogy neki ez meg az kell akkor vagy fizet erte, vagy elhajtjak a fenebe hogy keressen mast aki foglalkozik vele. Igy nagyon keves a nemfizeto es nagyon meggondoljak hogy beleokoskodjanak a dologba vagy extrat kerjenek. Az orvosoknal meg a havi 5e sem kell hogy be legyen fizetve hogy a proletar ugralhasson a neki kijaro legjobb ellatasert. Osszehasonlitaskeppen ennyiert nemhogy mernok, de meg egy komolyabb auto szakszerviz sem nagyon allna vele szoba, es nem 24 oras ugyeletrol van szo hanem kapott idopontra megjelenesrol.

2012.03.14. 15:30:38

@ninimimi: Félre ne érts, én nem általánosítottam és nem is támasztottam alá a tegnapi viselkedésedet, csak közöltem a nyilvánvalót, hogy ez a jelenség létezik. Ami azt illeti, én is úgy gondolom, hogy a páciens is tehet a hálapénz létezéséről.

szbsz84 2012.03.14. 15:34:36

Régóta követem a blogot, csak eddig még nem írtam... Csak ahhoz szeretnék hozzászólni egy kicsit, ami a nyugati/magyar bérekkel kapcsolatban itt sokszor elhangzik. Senki nem várja el az egészségügyben, hogy a béreket nyugati színvonalra emeljék, ez valóban igazságtalan lenne (..."más is keveset keres"). A Rezidens Szövetség is 200/300 ezer nettóról beszélt (pályakezdő/szakorvos), ami még mindig harmada-negyede a nyugati béreknek... (persze ebből is kevesebb lett...) A probléma az, hogy nincs arányaiban sem különbség: míg nyugaton egy orvos (a rá háruló felelősség stb. miatt) arányaiban is többet keres az átlagkeresethez képest, itthon ez nincs így... És ez nagyjából jelzi is hogy az állam hogyan becsüli meg az egészségügyet és dolgozóit...

ninimimi 2012.03.14. 15:37:57

@ReignOfdark: Ó jaj, bocsánat, hogy úgy merészeltem értelmezni, mintha megerősítetted volna, hogy a "király meztelen"!

Még szívesen megkérdezném, "tegnapi viselkedésemmel" mi is volt a baj, de nem teszem. Mert itt tilos személyeskedni és ez gondolom, nem csak rám vonatkozik, tehát hiába is várnék választ.
Úgyhogy további kellemes eszmecserét kívánok az "oldjuk meg a problémát elvtársak" szellemében!

2012.03.14. 16:00:09

@ninimimi: Nem. Én a stílusoddal és a tegnapi mondandóddal sem értek egyet.

A magyar eü nem a hálapénzre épül. (Az semmire sem lenne elég.)

2012.03.14. 16:37:26

@öreg tyúk: 76 milliárd. Bár senki sem tudja, mennyi, legyen ennyi. CSAK az onkológiai ellátást nem tudod kihozni ennyiből. Akkor miről is beszélünk?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.03.14. 16:48:10

@öreg tyúk: 76 milliárd hálapénz - évi 150 millió orvos-beteg találkozás. Átlag 500 Ft/alkalom, de ha elhisszük a 100E/szülés történeteket, akkor szülésenként 200 hálapénz-mentes találkozás.
Munkahelyünkön általános tapasztalat (nem műtétes szakma): kihalóban a hálapénz. Hálistennek, szerintem. Egy csomó helyen már így sem motiváló tényező. Ne is legyen.
(folyt köv)

zsikuci81 2012.03.14. 16:52:37

@öreg tyúk:
Szia! A hozzaallasodat tisztelem. Es bar nehez elhinni, de az eu-nek rengeteg hibajat latom es annak a letezeset barmikor elismerem. (A stilustol a halapenzig.)
De sajnos be kell latni, hogy az eu. dolgozok helyzetenek a javitasa elkerulhetetlen. Es itt nem elsosorban az egyenrol van szo. A posztban ott van, hogy ket beteg lett a korhazbol hazakuldve, mert nem volt, aki megoperalja oket. Az elvandorlas miatt (is) recseg-ropog az egesz. Es sztem az atszervezes utan meg rosszabb lesz. En nem szeretnek ilyenek miatt elkuldeni betegeket, hogy nincs agy, meg nincs orvos, egy honap mulva tessenek erdeklodni!
Tudom, hogy mas is keveset keres ebben az orszagban. A betegeink 20%-a bekerules utan nem tud hazatelefonalni es nem tud hazamenni busszal, mert nincs annyi penze.

VaTi 2012.03.14. 17:07:50

@karcsibácsi: 3 és fél hónapos, bár ő többnek képzeli magát :) És természetesen csodaszép :)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.03.14. 17:27:26

@Dr. Morcz: A poszt viszont szerintem jól bemutatja az eü 2 fő baját, amik miatt aki tud, elmegy.
Az egyik a pénztelenség. Ez nem csak a fizetésekről szól, hanem pl a munkakörülményekről is. Hogy egy csomó orvos maga intézi a vizsgálatkéréseket, csinál tömérdek olyan adminisztrációt, amit diploma nélkül is könnyen meg lehetne tenni. Vagy hogy a nővér olyan nem túl drága, de jelenleg elérhetetlen segédeszközök nélkül dolgozik, amik sokkal jobb v. könnyebb betegellátást tennének lehetővé. És - bár egyes eü. dolgozók bunkó magatartását nem menti a pénztelenség - nagyobb fizetés esetén nyilván lehetne válogatni az alkalmasabb és kevésbé alkalmas dolgozók között.
A másik fő baj országos jelenség. Olyan fokban frusztrált és elégedetlen a társadalom jelentős része, hogy a legkisebb vélt vagy valós sérelem esetén is robban. És - úgy tűnik - az eü. dolgozók rendszeresen kapják az arcukba a meg nem érdemelt szidást. Olyan dolgokért is (sőt szerintem elsősorban olyanokért), amikről nem ők személyesen tehetnek.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.03.14. 17:32:56

@Dr. Morcz: Apró példa az utóbbira: ma lementem az ambulanciánkra (nem oda voltam ma beosztva), és kifelé jövet öt (!) beteg állított meg, mindegyik azt követelte - ki halkan, ki kiabálva -, hogy soron kívül vizsgáljam meg őket. Az összesnek napokkal v. hetekkel korában kezdődött panasza volt, az 5-ből 3 nem volt területi beteg, csak beszívóskodták magukat (nálunk elv, hogy nem küldenek el senkit). Ebben a helyzetben lehetetlen igazságot tenni, a betegek irreális elvárásai vezetnek a saját és mások frusztrációjához. De próbálnám ezt nekik elmondani...

jágör68 2012.03.14. 17:55:13

@Dr. Morcz:
Nagyjából úgy van, ahogy írod.
És mivel MINDEN szociális problémát sikerült az egészségügyre tolni (csövesek, alkeszek, egyedülállók, stb)
Ezért a leglecsúszottabb szociális réteg a "törzskuncsaft".
Amikor a részeg hajléktalan vigyorogva mondja az SBO-s nővérnek, hogy
"dehát ez a dolguk"
Mármint a csövesek tisztába rakása és mosdatása.
Az egészségügy az egészségügy- és nem szociálisügy!
20 év alatt nem sikerült megérteni, se a politikának, se a szociálisan lecsúszottaknak, se az ingyenélőknek.
Tud valaki még egy olyan országot az EU- ban, ahol MINDENKI kap Biztosítási jogviszonyt igazoló- kártyát (nálunk TAJ)- és járulékfizetéstől függetlenül JÁR NEKI gyakorlatilag MINDEN??
Vagy hogy 6 havi 6390 Ft- os sárga csekk befizetése után már jogosult egy 2 milliós csípőprotézisre??

Másik:
másik szakmákban, ahol keveset keresnek- NINCS EKKORA FELELŐSSÉG.
És egy taxisofőr, kőműves, tanár stb nem a XX század közepének anyagi- és eszközfeltételei közt dolgozik.
Amíg viszonylag jól ment az országnak 2000- 2004, az orvosokra, addig is x@rt mindenki.
Most, hogy egyáltalán nem megy a szekér- az orvosokat már az- állítólag rengeteg- hálapénz se tartja itthon.

De sajnos ez a magyar nép bűne.
Ha lenne fejenként minden magyarnak 20 millió Ft- ja és választhatna mire költené:
1)Egészségügyre
2)Audira, Luxuscikkekre, luxusnyaralásra, plazma TV-re, stb

Gyanítom, hogy 99% a 2) választ jelőlné meg.
Na ezért tartunk itt.
Volt 500 milliárd MOL- részvényekre, többezermilliárd bankkonszolidációkra, soha el nem készülő 4- es metróra, alagutas ótópályákra...

Rivero 2012.03.14. 18:08:54

@Shadow75:
BSc képzés a TTK-n minimum 170 ezer/ félév volt 2011 -ben ez azóta csak emelkedett.
Sajnos a BSc - diplomával kevés az esély az elhelyezkedésre jobban jár az ember ha + 2 évet lehúz MSc-n.
Ami úgyszintén 100 ezren felül van félévenként.

Rivero 2012.03.14. 18:26:25

@Rivero:
Több száz ezren felül félévenként

karcsibácsi 2012.03.14. 18:30:30

@Turchi: Már megint félreérthető voltam, elnézést kérek ismételten. Úgy értettem (gondoltam), hogy aki nincs benne a rendszerben eü dolgozóként (akár orvos, akár ápoló, akár beteghordó) az kvázi kivülállóként nem értheti meg és nem érezheti át teljes mértékben az ő problémájukat. Mint ahogy mi sem értjük meg és érezzük át teljes mértékben a betegek gondjait, fájdalmait, kiszolgáltatottság-érzésüket. Hidd el, azért legtöbben tisztában vagyunk ezzel, és próbálunk együttérzők, segítőkészek lenni. Sajnos nem mindig sikerül - személy szerint engem ez jobban bánt, mint a betegeket...

karcsibácsi 2012.03.14. 18:31:35

@VaTi: Ebben biztos voltam (ti. hogy csodaszép)

Barnamaci 2012.03.14. 18:57:53

@ReignOfdark:

A 12 milliót valamelyik nap olvastam a hirekben, onnan származott.

Spanyolországgal jobban jársz. Melegebb van :-) Angliában állandóan fúj a szél és sok eső esik, szemben itt mindig süt a nap :-) A Costa Blanca-n vannak jó kis magánkórházak, várják az orvosokat, magyar orvosok is vannak itt :-)

Barnamaci 2012.03.14. 18:59:35

@öreg tyúk: Az átlag magyar (aminek én vallom magam) a gyerekei jövőjét nézi. Mivel Mo-on jövő nincs, így lép. Kizárólag a gyerekei érdekében.

Barnamaci 2012.03.14. 19:00:40

@Shadow75: EU van, szabadon kelhetsz-járhatsz. Mi a baj ezzel?

Barnamaci 2012.03.14. 19:03:52

@öreg tyúk: na ezért tart itt az ország, mert mindenki befogja a pofáját (bocs). Ha kinyitná és hangot adna a véleményének MINDENKI, mindjárt nem lehetne megtenni velünk azt, amit.

Barnamaci 2012.03.14. 19:08:39

@VaTi: Nekem is zömében jó tapasztalataim vannak, bár mi nem vagyunk egy orvoshozrohangálós család :-) Amikor a Heim Pálban a 1,5 évesem vérét nem tudták levenni (mert miért nem ül nyugodtan a gyerek), akkor sem akadtam ki, fogtam elkértem a csöveket, elmentem a saját magándokimhoz, levette a vért, visszavittem a kórházba, és el volt intézve az ügy :-)

Barnamaci 2012.03.14. 19:11:09

@ReignOfdark: Csak egy példa. Spanyolországban egy biztosítónál - kortól függően - 40 EUR-ért köthetsz biztosítást/hó. Ha többen vagytok a családban, és min. 3 főre kötöd, akkor már csak 30EUR/fő. Ennyit sztem bárki kifizetne Mo-on is.

Shadow75 2012.03.14. 19:18:36

@ReignOfdark:
Köszönöm, hogy részletesen elővezetted a víziódat az eü fejlesztésével kapcsolatban, de én picit nagyobb feladatra kértelek. Arra kértelek, mondd meg, hogy hogyan lehetne az összes szakmában nyugati (vagy legalábbis ahhoz közeli) szintre emelni a béreket (természetesen költői kérdés, pusztán froclizlak). Nem tudom, hányadjára írom le, hogy ugyanis minden szakmában jóval kevesebbet keresünk itthon, mint amit keres azonos végzettségű/képzettségű mondjuk Belgiumban. Ergo MINDENKI verhetné az asztalt, hogy "márpedig mi nyugatra megyünk, mert itthon kevés a fizetés". Erre mondom én azt, hogy feltétlen szóljon valaki az utolsónak a lámpa lekapcsolásáról meg a bejárati ajtó gondos bezárásáról (főleg a hevederzárat, de azért az alsót is be kéne).
És tudod, mit? Igenis irracionálisnak tartom azt, hogy valaki hazai bérviszonyok közepette több százezer nettót követel kezdőként, holott nem is tud önállóan dolgozni. Márpedig az egyetemet éppcsak teljesítők még nem dolgozhatnak önállóan. Tovább megyek. Aki a HIbás vércukormérővel más embert átsegít a halálba, az börtönt érdemel, nem fizetést. Azért hozom elő ezt a témát, mert botrányos, hogy ilyen előfordulhat (nem általánosítok, hogy az orvosok nem tudják használi az ilyen eszközt, hanem azt mondom, hogy egyetlen ilyen példa is elfogadhatatlan). Könyörgök, ebben az országban elvileg csak nívós egyetemen lehet orvosnak tanulni, ezeken a nívós egyetemeken ilyen az oktatás színvonala? És ilyeneknek kéne kezdésnek ennyi pénzt adni? Akkor inkább menjen nyugatra. Arról nem is beszélve, hogy egy friss orvos mennyire tapasztalatlan, "tudatlan" (gyakorlati oldalát tekintve, márpedig a gyógyítás az elméletre csak épít, a gyakorlat hozza a "megváltást"). Szóval egy kis szerénységet, dokik/nővérek! Amíg kezdők vagyunk, egy szakmában sem fizetnek túl minket (sokakat [nem csak eü-söket] utána sem). Aki meg tapasztaltabb orvos, az általában nem szokott éhenhalni, itthoni viszonyok között sem.
Nem szeretnék olyan színben feltűnni, aki a pokolba kívánja az eü alkalmazottakat, csak azt lenne jó megértenetek, hogy ez ma MO, ezek a realitások. Majd ha nyugati életszínvonal/gazdagság lesz itt is, akkor lehet itt is 4-szeres fizetésekről ábrándozni. Addig nem.

Shadow75 2012.03.14. 19:21:14

@Rivero: Tudomásom szerint nincs tömeges diplomás munkanélküliség az országban (a diplomások körében legkisebb a munkanélküliség), ergo a legtöbb diplomás talál munkát. És ezek többsége BSc-t végzett, kiindulva az MSc szakokra való jelentkezésekből (amiknek meg a nagy hányada egyébként is tanárképzés).

Shadow75 2012.03.14. 19:21:56

@Barnamaci: Lásd Shadow75 2012.03.14. 19:18:36

nem kezdő 2012.03.14. 19:22:53

20 éve dolgozok, 2 szakvizsgám van. A bruttó alapbérem 220.00 ft, havonta (jogellenesen, mert a megengedett heti max. munkaidő 60 óra lenne) ügyelek +112 órát (ez volt a tavalyi átlagom), és mellékállásban dolgozok havi 20 órát. Így jön össze havi nettó kb. 350.000 ft. A feleségem évek óta beteg, nem keres. 5 gyereket nevelünk. Hálapénz a területemen nincs. Akkor követtem el a hibát, amikor 20 éve nem léptem le. Most már ekkora családdal nem megy.
Egyébként az orvosi diploma is egy piaci dolog: meg van az ára. Ahol többet adnak a tudásomért, ott adom el!!!!!!!!! Mondjuk a 12 milliós képzési költséget az itteni alacsony bérek és a kinti bérek közötti különbséget figyelembe véve szerintem 2 év alatt ledolgoztuk.
Aztán: eszébe jutott-e az államnak, hogy a hazánkba betelepedő, mondjuk Erdélyből érkező orvosok képzési költségét felajánlja Romániának. Aztán: mondjuk egy kőműves képzése is pénzbe kerül, azoktól, vagy más lelépőktől vajon vissza fogják-e azt követelni. Aztán: miért pont az orvosokat várják Magyarországról annyira Európában? Vajon hallot-e már valaki arról, hogy egy képviselő, vagy egy polgármester azt tervezné, hogy indul Ausztriában?

Most tévedtem erre a blogra, egyet írtam, szerintem néhány itt kommentelő szintjét figyelembe véve nem is fogok többet reagálni......

Shadow75 2012.03.14. 19:31:16

@nem kezdő: Abba ugye most nem akarunk belemenni, hogy egy művelt, tanult ember nem vállal a magyar realitások között 5 gyereket (nem csak 2012-ben, 15 évvel ezelőtt sem), csak ha piszkosul gazdag és megengedhti magának (gyerekek iránti szeretet/rajongás ide vagy oda)...

jágör68 2012.03.14. 19:36:39

@Shadow75:
Kedves bartom, már 1000x leírtuk a vércukormérős eset kapcsán:
1) 72 órás ügyeletben volt a kezdő doktornő- dolgoztál Te életben ennyit egyhuzamban? Számolja napi 40 beteggel- asló hangon- és ebből tuti 30%- a bodzás, aki még fenyeget is, ócsáról- a másik 20%-a alkoholista, aki szintén- ja és járulékot egyik se nagyon fizet- de jár neki az "ingyenes orvosi ellátás"
2) Nem közvetlenül amiatt halt meg a beteg, hogy cukrot itatott vele- most nem részletezzük, de az egyetemen is oktatják, ha nem vagy biztos hypo- vagy hyperglikémia- akkor a cukorral nagyobb bajt nem csinálhatsz
3) Ezeket gondolja végig minden hétköznap otthonalvós, hétvégente, ünnepnapokon nem dolgozó nagyokos.
Most is az orvosok szidása megy- valahogy nem visszatartó erőként fog hatni...
Az egészségügyben előforduló hibák 98%-a:
1) Túlteherheltség miatt
2) Afrikai finanszírozás melletti svéd elvárások miatt van
A maradék 2%- ért felelnek a nem odavaló szakemberek.

Barnamaci 2012.03.14. 19:36:48

@Shadow75: "Márpedig az egyetemet éppcsak teljesítők még nem dolgozhatnak önállóan."

Ez igy van. Mégis kényszerülnek rá, sajnos. Ha Ők se lennének, akkor már rég lehúzhatták volna a rólót, és akkor a blognak se lenne értelme.

"Aki a HIbás vércukormérővel más embert átsegít a halálba"

Ennyit emeltél ki. Azonban volt ahol megjegyezték, hogy 72(!!!) órája volt ügyeletben egy rezidens!!! Aki nem dolgozhat önállóan!! És elárulom, hogy én 12 óra folyamatos fejszámolás után estére annyit nem tudtam már, hogy mennyi 2.20+4.50! Próbáld ki egyszer!

És már irtam, sokszor: a másik fél is MEGHALLGATTATIK! Mindenki egy Blikk cikkre alapoz, nonszensz.

jágör68 2012.03.14. 19:37:36

@Shadow75:
Te rosszabb vagy, mint bármelyik életembe belepofázó egyház, politikus, észosztó média- véglény...

Barnamaci 2012.03.14. 19:37:36

@Shadow75: "Lásd Shadow75 2012.03.14. 19:18:36 "

Reménytelen esetek sajnos mindig vannak/lesznek.

Barnamaci 2012.03.14. 19:39:38

@Shadow75: tudod, a gyerek befektetés. Nem fogom elmagyarázni, mert semmi esélyt nem látok, hogy megértsd.

somlobodog 2012.03.14. 19:43:45

Ostobak, akik az orvosokat szidjatok, vagy a ti munkatokhoz hasonlitjatok az oveket: egyikunk tudasa, vagy diplomaja sem er fel egy orvoseval es az azzal jaro felelosseggel. Irom ezt 2 egyeb mellett jogi diploma (elte jogi karon szerzett, nem pazmany, vagy egyeb vicc kategoria) es szakvizsga birtokaban. Egyszer sem hiszem, hogy azt kivantad volna, hogy barcsak a jogi ugyeim, vagy az autom muszaki allapota legyen rendben, de azt naponta kivanja mindegyikunk, hogy egeszseges legyen. Na ennyit arrol, hogy aki gyogyit, az milyen fizetest erdemel. Ugyanazt a 4ezer eurot minimum, mint egy nemet, vagy francia orvos. Es igen szar a helyzet, de az orvosokat es tanarokat meg kell fizetni. Ez nem is lehetne kerdes. Minden mas szakma, csak ez utan johetne. Aki meg azt le meri irni, hogy egy rezidens orvos fair modon megelhet es a rezsit ki tudja fizetni a fizetesebol, annak kivanom, hogy legkozelebb az anyja szivkateterezeset csinalja egy vasutas, aki szinten netto 104000 ftot visz haza. Hiszen o is kozalkalmazott...

zsikuci81 2012.03.14. 19:44:49

@Shadow75:
A gyerekre vonatkozo megjegyzesed minosithetetlen.

-hattori- 2012.03.14. 19:45:25

Először is örülök hogy végre született egy poszt, ahol a beteg, átgondolja a mi (eü.dolgozók) helyzetét is, és teljesen korrektül áll hozzá.

Pár érdekes adalék: orvosként felhívtak Németo-ból (nem én kerestem őket), hogy állást ajánljanak. Az első pár ajánlat nem tetszett, így elköszöntünk egymástól. Az utolsó telefon már így érkezett: Mennyit tetszik keresni... kis vita után megmondtam, hogy 700 eurot (két szakvizsgával, vezetőként, blbabla) azt mondták, kezdetnek 4800 eurót tudnak ajánlani. Na most, amikor az ember feje épp a sárga csekkek, és a lerobbant kocsi szervízszámlájaa miatt fáj, keresztény mártír legyen a talpán, aki a haza érdekeit előtérbe helyezve marad...

De ha a pénz kérdést félre is tennénk: egy ideje nem szeretek dolgozni... ahhoz már hozzászoktam, hogy csalok a beteg érdekében, a kórház érdekében, csalok, hogy legyen gyógyszerünk, hogy a beteg megkapja azt a gyógyszert, ami használ is neki, hozzászoktam, hogy a floppyról bootoló számítógépem napi 3-4x indítom újra, ha a nyomtató bexarik, kézzel írok receptet, stb... Próbáljon meg egy mérnök két darab ceruzával, egy görbe vonalzóval és egy mindig elszakadó papírral nagyot alkotni. Vagy egy üzletember öt postagalambbal és kurblis telefonnal mobiltelefon helyett. Egy darabig kihívás, de utána csak mérhetetlen frusztráció eredete.

jágör68 2012.03.14. 19:51:19

@-hattori-:
"Próbáljon meg egy mérnök két darab ceruzával, egy görbe vonalzóval és egy mindig elszakadó papírral nagyot alkotni. Vagy egy üzletember öt postagalambbal és kurblis telefonnal mobiltelefon helyett. Egy darabig kihívás, de utána csak mérhetetlen frusztráció eredete. "
Erről van szó.
2012- ben
-múlt előtti században épült omladozó, elavult, széttagolt kórházakban
-XXI századi elvárásokkal, '70-es '80-as évekbeli felszereléssel
-és persze az '50-es évekbeli hozzáállással a betegek és a politikusok nagy részéről
NEM LEHET DOLGOZNI!

karcsibácsi 2012.03.14. 19:54:29

@Shadow75:
Ha felvenném azt az embertelen látásmódot, amit képviselsz, azt mondanám, hogy a te szüleidnek kellett volna eggyel kevesebb gyereket vállalni.
Ugye, nem esne jól, ha valaki ilyent mondana?

Barnamaci 2012.03.14. 19:56:10

@karcsibácsi: "te szüleidnek kellett volna eggyel kevesebb gyereket vállalni"

hát igen. Döbbenet ilyet mondani.

somlobodog 2012.03.14. 19:58:44

@Shadow75: o, igen neked meg kulon jelzem, hogy bar nem tudom mi a szakmad, de gondolom ha hibazol, nem hal meg, vagy nyomorodik le senki. Maximum valakinek kart okozol ( jo-jo, ird le h a buszsofor is fontos ember...). En ha valamit nem tudok, megmondom az ugyfelnek h utananezek. Max 1 nap mulva kap valaszt, tokmindegy. A mernok szinten, hazamegy, gondolkozik, megcsinalja, stb. Ha mutet kozben hasonlo merul fel egy orvosnal, akkor nem mondhatja, h ja, majd holna megnezem, addig fekudj itt a nyitott beleddel. El kell fogadnunk h van egy ket szakma ami "tobb" a tobbinel. De tudod mit, ha egyszer tenyleg szukseged lesz egy orvosra, akkor remelem nem egy olyan valaki fog ellatni, aki a csekkjeinek a befizetesen szorong 48 ora ugyelet utan. Az meg hogy egy bulvarhirt hozol elo az orvosok minositesere, olyan foku hamis altalanositas, ami az ertelem teljes hianyat bizonyitja.

-hattori- 2012.03.14. 20:00:54

@jágör68: megdöbbenésemre egy széles látókörű, okos ismerősöm mondta a napokban, hogy addig menjünk külföldre, amíg lehet, mert néhány éven belül akkor orvoshiány lesz, hogy törvényesen oda vezényelnek az országon belül, ahol nagy a szükség, tekintet nélkül a családomra-lakásomra, stb.
Mondanám, hogy ez csak pesszimista utópia, de elfogadták a katasztrófavédelmi törvény módosítását... Ilyen helyzetben azt hiszem, nem csak én vagyok az egyetlen, aki a külföldre távozáson tanakodik. De mi lesz az itthon maradottakkal? Mindenki nem költözhet egy országgal arrébb :(((

Rivero 2012.03.14. 20:01:47

@Shadow75:
Hát akkor rosszul tudod.Több ismerősöm is van aki rákényszerült az MSc képzésre is és nem tanári szakról van szó és nem is bölcsész szakról.

Rivero 2012.03.14. 20:03:16

@Shadow75:
Ezt te komolyan gondolod?

2012.03.14. 20:10:18

@Barnamaci: Én egy picit feljebb vagyok, és tetszenek a kórházaik, de az én szívem germán büszkeségtől dagad, és nem állhatom a léha torreádorok lókötő ivadékait :)

Komolyra fordítva a szót, az én szívem északé. Minél hidegebb és sötétebb van, nekem annál jobb! :)

Egyetlen bajom, hogy ott nem tudok motorozni.

@Shadow75: A helyzet az, hogy 2 dolgot kell megérteni, ezek közül az első, hogy az orvosok fizetése egy sokadlagos probléma ebben a helyzetben, mivel ennél jóval nagyobb pénzügyi tételek hiányoznak a kasszából, én személy szerint tartok tőle, hogy megemelik az orvosok fizetését 50-100%-kal és az emberek azt veszik észre, hogy nem lett jobb az eü - mert ezt fogják észrevenni.

Ennél jóval nagyobb pénzről van szó, ami az ágazatnak - a zembereknek - kell.

Nem arról van szó, hogy minden feltétel rendelkezésre áll, mint egy nyugati kórházban, és a magyar orvosok azért nem végzik a dolgukat, mert kevés pénzt kapnak.

Nézzük csak, a hasonló méretű Belgium és Csehország példáján:
kepfeltoltes.hu/120314/gdp_belgium_cseh_magyar_igazi_www.kepfeltoltes.hu_.png

kepfeltoltes.hu/120314/oecd_eu_kiadasok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ugye látjuk, hogy Magyarország nem csak egy csóró ország, hanem GDP-arányosan keveset is költ az egészségügyére.

Na most.
Ha elfogadjuk, hogy a gyógyszerek, elektromos áram, vegyszerek, orvosi műszerek, eszközök ára Magyarországon sem marad alatta a belgának, akkor kérdés, hogy milyen szintű egészségügyi ellátást várhatsz el?

Ehhez képest mit kapsz?

És mondom, ez nem az orvosok fizetésének a különbsége, mert az sokkal rosszabb képet fest, mint a GDP-k különbsége!

A másik, amit meg kell érteni, hogy az eü használata egy társadalmi felelősség, tehát lehetőleg el kell kerülni, hogy orvoshoz menjünk, helyes életmód, táplálkozás, ilyesmik. Az most más kérdés, hogy ezeket mennyire lehet kivitelezni a párizsi és fehérkenyér országában, ahol kb. az összes nemzeti eledelünk zsíros és disznós - vagy tömény alkohol -, de törekedni lehetne rá.

Az eü használata akkor is társadalmi felelősség, mikor mentőt hívunk a törött körmünkhöz, és csodálkozunk, hogy nem ér ki időben az infarktushoz. Különben is csak egy van egy kistérségben, de a lényeg világos. Szóval jól kéne igénybe venni az egészségügyet, amihez viszont alapvető humánbiológiai ismeretek és társadalmi felelősségvállalás kéne. Kéne, de nincs, és az én családomban is anno gyomortumornak néztek egy terhességet, szóval nincs mit mondanom, tényleg.

jágör68 2012.03.14. 20:10:29

@-hattori-:
A pénz nem boldogít- én tudom; de Németországban egy viszonylag jó egészségügyi ellátás működik, kulturált körülmények között. Beteg is viszonylag jól jár- meg az orvos is.
5 gyerek után szinte nem is kell adót fizetni.
Max. 2000- ért bérelhetsz házat, a kaja, árucikkek nem drágábbak, mint otthon csak a szolgáltatások.

Igazság, hol vagy? 2012.03.14. 20:11:27

@öreg tyúk: Miért,mit gondoltál,van egy érettségid és rákényszerültél a munkára?! Ne haragudj,de mit vártál?Munka nélkül otthon ülve érettségivel majd meg tudsz élni?Tandíj visszafizetésről pedig annyit,hogy aki pl.tanári diplomával(ez csak példa!)elmegy külföldre mondjuk segédmunkásnak,vagy itthon végzi ezt a munkát,akkor fizesse vissza a képzés díját?Te is váltani szeretnél ezt olvastam egy hozzászólásodban.Te visszafizetnéd a képzésedre fordított összeget?Nem akarlak sértegetni,pláne megbántani,de az orvos is ugyan olyan ember mint Te.

-hattori- 2012.03.14. 20:14:05

@jágör68: ööö...nekem nincs öt gyerekem csak kettő, és nagyon kibírnám egy olyan kórházban, ahol ha benyúlok a gyógyszerszekrényben van mit fognom, és még meg is fizetnek - de mi legyen a szülőkkel, nagyikkal, barátokkal (őket ki gyógyítja majd?) és egyáltalán: van-e visszaút kis hazánkba?
Én itt szeretek élni, és itt szeretnék gyógyítani, és ezt csúnyán kihasználják :)) Most dilemmázok, mi legyen, ha a májusi kórházátalakításnál lehetetlen helyzetbe kerülünk - megyünk. Ott már várnak.

Irkutszk 2012.03.14. 20:16:46

@Shadow75: Mint kommentelőtársaim is jelezték, belemehetünk az ilyen fejtegetésbe, de nem sokan értenének egyet az érveiddel vagy az álláspontoddal, én sem.

Erősen remélem, hogy ha átgondolod amit írtál, te is megérted, miről is beszélünk itt neked.

2012.03.14. 20:17:07

@karcsibácsi: Ma valahogy nem értjük egymást :-)) Már egy alkalommal próbáltam utalni rá, hogy attól, hogy valaki konkrétan nem dolgozik orvosként vagy ápolóként, attól még lehetnek igen pontos fogalmai a rendszerről, a működésről, és át is érezheti a problémát, mert beszélnek orvosokkal, netán a család tele van velük, netán köztük él, netán vannak orvosbarátaik, meg tájékozott annyira, hogy tudja, miről van szó, ahogy az orvos is át tudja érezni a beteg problémáját még akkor is, ha neki éppen nincs olyan baja, mert ő is volt már beteg, meg ismer sok beteget, hát persze hogy ismer. Sokan vannak, akik éppen csak műteni nem tudnak, de olyan élethelyzetben vannak, hogy belülről is képesek látni a helyzetet anélkül, hogy konkrétan benne lennének. Ha a beszélgetésnek itt a blogon az lenne az alapja, hogy aki nem orvos, az úgyse tudja átérezni, mert nincs benne, akkor tényleg fölösleges lenne minden párbeszéd. Nekem nem kell bizonyítanod semmit, nekem nincs bajom az orvosokkal általában, csak az zavar, ha olyan embereket is támadtok a blogon, aki ugyan 1-1 dologban nem ért egyet veletek, de általában meg igen, de azt az egyet sem hagyjátok, hanem elintézitek azzal, hogy ő úgyse tudhatja. Akkor meg minek beszélünk?

Barnamaci 2012.03.14. 20:21:07

@-hattori-: azért ne feledd, a rokonok-barátok ma már Európán belül is elég hamar meg tudnak látogatni :-) Bár semmi közöm az egészségügyhöz ez biztos kiderült, de én elsősorban a gyerekeim (akik még relative kicsik) jövőjét nézem, és minden családtagom erre is biztat. A barátok meg ide is eljönnek, nekünk is jó, ŐK meg nyaralnak egy jót :-) Sajnos sokszor akkor sincs lehetőség a több együttlétre (személyes), ha Mo-on belül lakik mindegyik fél....

Alonee 2012.03.14. 20:21:30

@karcsibácsi: Tényleg bunkó a stílusod, inkább olyan nagypofájú tahóba hajló. A legszebb, hogy még büszke is vagy rá. Ó nagy megmondó ember.

-hattori- 2012.03.14. 20:26:10

@Barnamaci: Ez mind oké, de normális ez???? Menjünk nyugatra, ha azt akarjuk csinálni, amit tanultunk, amit szeretünk csinálni - ha nem akarunk kiégni-megnyomorodni-zsiványnak lenni??? Nem tudom a Nagy Megoldást erre...
Egy ideig azt gondoltam, hogy ha elég sok kolléga megy el, majd a Fejesek észbe kapnak és intézkednek-javítanak. De a figyelemfelkeltés megtörtént, már nagyon sokan elmentek, mégis egyre rosszabb a helyzet és nem történik érdemi előrelépés.

Barnamaci 2012.03.14. 20:28:31

@ReignOfdark: "nem állhatom a léha torreádorok lókötő ivadékait :)"

Ez egy általánosítás :-) Amúgy a katalánok szerintem a "legrosszabbak" ha lehet igy fogalmazni, délebbre az emberek teljesen mások, meg persze más egy kisváros, mint egy Barcelona. Magát a várost amúgy nem is birom, minden szépsége ellenére.

Amúgy ha hiszed ha nem, én is tisztára ilyen germán "kockás" voltam, és ettől akartam megszabadulni, ami itt hetek alatt sikerült :-))

karcsibácsi 2012.03.14. 20:31:19

@Barnamaci:
Most melyiktek van Barcelonában?
Eddig azt hittem, hogy Reign.

Barnamaci 2012.03.14. 20:32:43

@-hattori-: Én attól tartok, hogy szándékosan nem történik semmi :-( Mert az nem normális, hogy külföldről megveszi Mo. az orvostanhallgatót, ilyen erővel nem az otthoniakkal kéne elsősorban "jól" bánni??
Én - mi, család - nagyon sötéten látjuk sajnos a helyzetet, ezért is akartunk még "időben" lépni.

2012.03.14. 20:33:37

@karcsibácsi: "a te szüleidnek kellett volna eggyel kevesebb gyereket vállalni."

Na most végre egyetértünk!

Barnamaci 2012.03.14. 20:33:45

@karcsibácsi: Reign van Barcelona-ban. Én máshol vagyok Spanyolban :-) De jártam ott is, azért irtam, hogy nekem nem jött be.

2012.03.14. 20:33:53

@Barnamaci: Egy baszkkal, egy mallorquinnel és egy gallegoval lakom együtt. Látom én, milyenek. :)

Korábban itt lakott egy srác Alicantéből. Én Leiningen Westerburg Károly nyomán szabadon úgy gondolom, hogy minden rendes ember szigorú.

Természetesen a nőkre ez akkoriban nem vonatkozott.

Jóvanna, amúgy kezdem én is elfogadni őket. Szeretni sosem fogom. Azért jöttem ide, hogy megnézzem, hogy élnek. Ennyi elég is volt :)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.03.14. 20:33:53

Hajrá dokik!
Csak az a kár, hogy nem olyan irányba mozdultak el a trágyalások, amelyben az EÜ kiharcolta volna magának a megkért béremelést és megbecsülést - bár tudom, hogy sok mindent megpróbáltak -, hanem az az eredménye, hogy mindenki elmegy... :(

vladimir964 2012.03.14. 20:35:06

Miről is szólt annao dacumál a Fidesz népszavazása:
-eltörölni a tandíjakat: most meg ők vezetik be
-töröljük el a súlyponti kórházakat: most ők vezetik be
Ezen kívüli egyéb Fidesz követelések:
-a vállalkozásokat hozzuk helyzetbe: az utóbbi két évben a vállakozások által fizetendő járulékterhek 50%-kal növekedtek
-ne zárjuk be a veszteséges vasúti mellékvonalakat: most meg első körben már járatritkítást, kimaradást eszközölnek
És ezzel még koránt sincsen vége a szájból seggcsinálsának.
Hát így tessék holnap elmenni felvonulva onanizálni.

IrishOak 2012.03.14. 20:35:46

Szép Estét.

No akkor kiegészíteném a posztban jelzett történetet saját doktornénimre vonatkozó résszel:

A fiatal doktornő, aki már kiforrott szakorvos...rutinos, és tökéletes munkát végez; a párjával együtt(aki szintén orvos) elmegy innen nagyon rövid időn belül.(beszélgettünk kicsit)
És én tényleg majdnem elsírtam magam ma a kezelőben.

Barnamaci 2012.03.14. 20:36:11

@ReignOfdark: Az egy jó négyes akkor :-D

A nők itt csúnyák. De feltűnően. Aki szép, az nem spanyol :-D

szabidoki 2012.03.14. 20:39:37

@öreg tyúk: és mitől lesz jobb, ha vissza is fizetjük a képzés költségét? Hogyan lesz attól több orvos? Egyébként meg felesleges hápogni, a visszafizetősdi a most kezdő évfolyamokra fog vonatkozni (ha egyáltalán), szóval legkorábban 6 év múlva lehet ebből bevétele az államnak, szóval ez nem több, mint egy kommunikációs trükk, gumicsont, amit rághatnak a hozzád hasonló egységsugarú júzerek. Gondolkodni nem kell.
Még valami: ha figyelembe veszem az elvárható és a tényleges bérem különbségét, illetve a (törvénytelenül) végzett havi 6-8 ügyeletet és egyéb mellékállásokat, nagyjából az első rezidensi évem alatt kitermeltem a képzésem költségét, úgyhogy állam bácsi elmehet a sunyiba.
@Shadow75: az európai realitás meg az, hogy külföldön az orvos lényegesen jobban keres, mint az átlag (a kezdők ott sem keresnek nagyon sokat, de abból is normálisan meg lehet élni), jobbak a munkakörülmények, tehát a magyar orvosra van kereslet (a hozzád hasonló elmeroggyantakra meg nincs), így létrejön egy jelentős elvándorlás. Ha ezt szeretnéd megállítani, netán visszafordítani, ahhoz sok pénzre lesz szükség. Hiába osztod az eszet a "magyar realitásról", nagyjából annyi a jelentősége, mint amikor a kutya ugatja a holdat. Ha pártunk és kormányunk orvost akar látni, akkor zsebbe kell nyúlni, nem fog működni a szokásos mellédumálás némi látszatintézkedéssel kombinálva. Persze ha te elhiszed, hogy azért pici és puha, hogy ne fájjon, akkor rajtad már nem tudunk segíteni...

2012.03.14. 20:41:19

@Barnamaci: Egy helyi kisebbfajta szépséggel is összehaverkodtunk. Megnéztük, ahogy fellépett egy bikini-divatbemutatón Vallsban, a calcots fővárosában. Nálam egy gyenge ötös. Viszont nekem van egy csinos barátnőm. Erős tizenhármas. Mondjuk a kórház előtt monokiniző csajokat nézni priceless volt :)

dr. Trebitsch 2012.03.14. 20:45:35

Butaság az a szöveg, hogy mások is elmehetnének, mert más is keveset keres. És butaság, hogy próbáljuk úgy venni, mintha a piac nem létezne, amíg nem vesszük figyelembe e kereslet-kínálatot, addig bizony szenvedni fig az ország. Igenis a tűzoltó, tanáe stb., is elmenne, ha tudna, de ők a kutyának sem kellenek külföldön klf. okok miatt. akik egyébként kellenek, azok el is mennek, nekem minden Németországban végzett tanár ismerősöm el is ment már. Minden más szakmában komoly követelmények vannak, nyelvtudás stb. az orvos azonnal kap hatalmas fizetést, semmi kockázat nincs számára! Ez a visszafizetés, meg hogy nyugaton drága a képzés, ez is óriási butaság. Nekem az idén 2 ismerősöm gyereke jelentkezett Bécsbe, 1 pedig Berlinbe, mert ott ingyenes az egyetemi képzés. Azt mindenesetre sikerült így elérni, hogy ezentúl már a legjobbak, akik széleslátókörűek, bátrak, már eleve be sem teszik a lábukat a magyar egyetemre.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.03.14. 20:49:34

unom ezt a fizesse vissza szöveget, nem fizetem vissza mert nem írtam ilyesmit alá amikor elkezdtem az egyetemet, amit aláírtam az egy jogi biztosítás ami állja minden ügyvédi költségemet a világom 1 millió euróig. a legkeményebb magyar ügyvéd évi 25-30 millióba kerül egy perre, tehát 10 évig elpereskedek a magyar állammal, csak bírja pénzügyileg.
fel kellene már fogni piacgazdaság van és schengeni övezet oda megy mindenki ahol többet ígérnek. aki kevesebbet ígér az be kell érje a kevéssel, ez van.

Fergio 2012.03.14. 20:53:55

Én csak egy dolgot írok le minden indulatoktól elharapódzott bogban. Azt, hogy betegnek is, és orvosnak is türelmesebbnek kellene lennie, mert azzal, hogy egymást anyázzuk, semmi sem oldódik meg. Sok orvos írja, hogy milyen keveset fizetnek az emberek az eü-ért, de ők sem fizetnek többet... tehát ha jágőr barátunknak, vagy karcsibácsinak szüksége lesz csípőprotézisre, vagy szívátültetésre, akkor azt ők sem kaphatnák meg, mert ők sem fizetnek többet, mint bárki más. De azt is tapasztalom, hogy a betegek valóban mintha ők szarták volna a spanyolviaszt, csicskáztatjék az orvost, nővért. Ez valamiféle magyar betegség... akinek hatalma van - mert többet keres, mint az átlag -, azt hiszi bármit megtehet. Ez így tényleg lázító, de az is, amikor az orvosok osztják az észt, de semmit sem tesznek, pedig van szakszervezet, és lehetne tüntetni, vagy felemelni a hangjukat. Aztán kimennek külföldre, és onnan osztják... hát nem tudom... én informatikus vagyok, a kezdetek kezdetén én is dolgoztam hajnalokig 50.000 bruttóért, és most kisvállalkozóként egyre nehezebb megélni. Mérges vagyok akormányra, a régire, meg a többire, mert elkúrtak mindent, fizetem az adókat, de munka nincs. Én azt gondolom, tennie kellene valamit az orvostársadalomnak, mert csak ők tehetnék helyre az eü-t. Senki más nem fogja, mert nem érdeke.

dr. Trebitsch 2012.03.14. 20:54:09

@somlobodog: Csak annyit tennék hozzá, hogy a tanáréban igazságosság szerint igazad van, de az élet nem igazságos... a tanárok többsége nem tud elmenni tanárnak, a kutya nem hívja őket, így velük ki lehet babrálni, és keveset fizetni... egy darabig, ameddig ők is nem inkább egy lülföldi egyetemre jelentkeznek majd inkább. De az orvost várják minden országban, beledöglünk, ha ezt nem értjük meg...

dr. Trebitsch 2012.03.14. 20:59:43

@Fergio: ugyan ez demagógia, hogy nekik kellene tenni valamit. Ők már megtették, amit tehettek. Én sem mennék ölre a munkáltatómmal, ha az utca túloldalán egy másik cég tízster akkora fizetést ajánlana. Max ha nagyon jóban vagyok vele, akkor szólok előtte, ha nem ad több fizut, elmegyek. Az orvosok szóltak...

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.03.14. 21:07:27

@dr. Trebitsch:
Egyébként ezen én ledöbbentem erősen, mármint azon, hogy az EÜ társadalmi réteg, amely azért elég széles, jól szervezett, viszonylag egységes - kívülről úgy tűnik -, szakmai "hatalommal" rendelkezi, szóval, ha ők sem tudják érvényesíteni az egyébként teljesen jogos követeléseiket, akkor ki a bánat tudja ebben az országban!!???
Mert azért valljuk be, hogy a munkavállalók 90%-nál simán elférne egy 2-szeres szorzó a jövedelmében!

Fergio 2012.03.14. 21:08:12

@dr. Trebitsch:
ja értem, ez jobb hozzáállás, hogy "mi szóltunk", dögöljetek meg. Ezt mondd a gyerekeknek, meg a tényleg beteg időseknek, akik nem tehetnek az itteni helyzetről, és itt maradnak, és szükségük lenne eü ellátásra. Egyébként meg ez a "már megtettek mindent" ez az igazi hülyeség. Ismerek olyan orvost a nagy rinyálás közepette, aki szarrá kereste magát a magánrendelőjével itt... ő is megtett mindent ugye?

Barnamaci 2012.03.14. 21:11:29

@dr. Trebitsch: Alapvető probléma a nyelvtudás hiánya. Mig egy orvosnak kifizeti a leendő munkáltatója az intenziv nyelvtanfolyamot, addig egy tanárnak senki, márpedig egy matek-történelem-magyar szakos tanár ritkán beszél nagyon jól egy-két idegen nyelvet.

karcsibácsi 2012.03.14. 21:12:37

@Fergio: Majdnem mindenben egyetértek, kivéve: szakszervezet egy nagy nulla. MOK szintén.
Sztrájkolni? Tüntetni? Ugyanmá! Az orvostársadalom végletekig megosztott és beszari.

Shadow75 2012.03.14. 21:13:14

Örülök, hogy néhány szemforgató idiótánál (jágör, barnamaci, zsiguci, karcsi) sikerült kiverni a biztosítékot, nyilván nehéz azt elviselni, ha valaki nem azt szajkózza, amit ti, képmutató barmok, akik valami különösnek tetsző álomvilágban éltek, vagy csak szimplán a Marsról pottyantatok ebbe az országba és baromira halvány fingotok sincs arról, amit ugattok, csak hát olyan trendi téma ez, az ember meg alapvetően hajlamos álszent lenni, hát akkor beállunk a sorba bégetni, hogy bizony az orvos sokkal több pénzt érdemel. Súgok: szerintem is. Ahogy minden más szakma is. Pont.

-hattori- 2012.03.14. 21:14:23

@Fergio: tudod, mi nem sztrájkolhatunk.

De a Magyar Orvosi kamara, a Magyar Orvosok Szövetsége, a FAKOOSZ, és a többi szervezet folyamatosan tiltakozik, egyeztet, javasol. A Rezidensek tökösebbek voltak, nagyon helyesen - és még őket se veszik komolyan. A háziorvosok kiöregszenek - szóljanak, hogy helló, hát a harmadunk 5 éven belül nyugdíjba megy? Elmondanám, szóltak, írtak, jelentették, interpretáltak. Ja, hogy nem hallgatják meg őket??? Mit kéne még tenni???

Shadow75 2012.03.14. 21:15:58

Annál egyszerűbben sajnos nem tudom leírni a véleményem, ahogy több hozzászólásban is leírtam, vagyis ha te az orvosi diplomáddal nem vagy képes felfogni, hogy én árnyalni próbálom a csökött agyatok gondolatait, akkor sajnálom.

-hattori- 2012.03.14. 21:16:53

@Shadow75: Súgok: csakhogy egy tizenXév alatt megtanulható hiányszakmáról beszélünk, ami nehezen helyettesíthető, ráadásul az átlagmagyarral ellentétben beszél 1-2-x idegennyelvet ezért el tud menni. Ahogy minden más szakma nem. Pont.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.03.14. 21:18:17

@Shadow75: csak az a kérdés, hogy a többi szakma ami többet érdemel mennyire eladható külföldön, mert ha a kutyát se érdekli a többi szakma akkor bizony nincs munkaadói konkurencia, ezáltal soha senki nem fog többet kínálni nekik. az orvosoknál nagy a munkaadói konkurencia, ennek következtében magasak is a nemzetközi bérek (arról nem is beszélve, hogy a civilizált országokban indulásból megbecsülik pénzügyileg az akadémiai képzéseket)

Shadow75 2012.03.14. 21:19:25

@ReignOfdark: Az a baj sajnos, hogy ma már több kisdiák azért jár orvosira, hogy utána egyből elmenjen Norvágiába 1,5 millióért. Nem a magyar egészségügyi viszonyok vagy az ágazat finanszírozása miatt aggódnak, ó, nem. Szimplán a fizun.

lacoss412 2012.03.14. 21:21:38

A bloggban szereplő kommentekből az derül ki, hogy az eü. olyan, mint egy állatorvosi ló, a társadalom minden problémája fellelhető rajta, a másik, hogy olyan, mint a futball,mindenkinek van véleménye róla.Nagyrészt sajnos nem jó.Érintettként azonban azt gondolom, hogy igazságtalanság lenne az összes hibát az eü-ben dolgozókra tolni.Megértem az emberek felháborodását, hogy mindenkinek nehéz, de saját problémáink rávetítése egy ágazatra csak az indulatok fokozásához vezethet, nem pedig a megoldáshoz.
Elhangzott az, hogy, ha mindenki így gondolkodna, akkor kiürülne az ország.
Jó reggelt fel tetszett ébredni, itt tartunk, erről szólt a cikk. Más rendszerekben van egy csengő, ami ilyenkor megszólal: Alarm!!! Nálunk ilyen csengő nincs, altatás és parasztvakítás folyik, hogy majd most már csak ki kell várni a nagy átalakítást és minden rendben lesz.
Ha azt magyarázni kell, hogy pl. egy orvosnak miért kell "normális" bért fizetni, az már régen rossz.A politikusok bérezését senki sem hánytorgatja fel, vagy az ugynevezett verseny és bankszférában való bérezést senki sem kérdőjelezi meg. Sok igazság és félelem van a sorok között, de az emberek tömegei jól befolyásolhatók, vagy manipulálhatók a saját érzéseiken keresztül.Sajnos csak kevesekben van meg az igény az elvonatkoztatásra, ill. arra, hogy mögé lássanak a dolgoknak. Az összemosás mindig egyszerűbb, mint az elemzés, hogy mi, miért történik.
Egészségünk és az egészségügy értékét az szabja meg, hogy mennyit fordítunk rá és azt hiszem, hogy ebben nem jeleskedünk.
Minden hozzászólónak ajánlom azt a felvetést, melyben az egyik blogger társ a a szabadon felhasználható 20 millió forintról írt, hogy ki, mire fordítaná.
Az a baj, hogy az egészség Magyarországon nincs értékén kezelve, nálunk ez az ágazat papíron "ingyen" van. Érdekes, de számos bloggertől nem idegen gondolattársítás az ingyenes orvosi szaktudás, vagy legalábbis, hát ez a dolguk és a többi...Ehhez még jön a szokásos demagógia, hogy a mi adóforintjainkból tanultál, mintha legalábbis a beteg személyesen vállalta volna a tanítattásomat és most viszonozhatom a szívességét és elláthatom betegsége miatt.Ez egy olyan szemlélet, amivel szemtől szemben én 20 év gyakorlatom alatt nem találkoztam, de
ilyen fórumokon előszeretettel leírják. Lehet, hogy valaki ettől jól érzi magát én viszont arra hívnám fel ezen emberek figyelmét, hogy aki a cikkben említett orosz rulettnek részese és ott áll a műtét előtt annak valószínűleg nem mindegy, hogy egy néhány éves gyakorlattal rendelkező nem szakorvos, vagy évtizedes tapasztalattal rendelkező
szakorvos operálja.A kettő közti különbség ugye nem ingyenes(és itt a szakmában való továbbfejlődésre gondolok,nem pedig a fizetendő hálapénzre), ezt nem elismerni álszentség és az orvosi szakma értének lebecsülése. A probléma rendkívül összetett, semmi sincs a helyén, jelen irány mellett sajnos esély sincs rá, hogy oda kerüljön. ALARM!!!

Shadow75 2012.03.14. 21:25:00

@-hattori-: Elsősorban a mérnökökre, nem-turisztika-szakirányon-végzett-vagyis-magával-valamit-kezdeni-képes közgazdászokra gondoltam (értsd: értelmes végzettségűekre), akikre egy ország jövőjét lehet építeni. Egy átlag mérnök mennyit keres itthon kezdőként? Legyen 200. Nyugaton? Legyen 800. Az pont a négyszerese. Vonzó? Az. Beszélnek olyan szinten idegen nyelvet, mint az orvosok? Miért ne tennék? Mennek? Mennek. Tömegesen? Nem. Félő, hogy kiürül a szakma itthon? Nem.

-hattori- 2012.03.14. 21:27:52

@Shadow75: egyébként mennek, és keresik is, és a kiváló mérnök végzettségűből is hiány van itthon - de ez a poszt jelenleg az egészségügyről és az orvoselvándorlásról szól.

karcsibácsi 2012.03.14. 21:28:31

@Shadow75: a biztosítékot (legalábbis nálam) a gyerekekre vonatkozó embertelen megjegyzésed verte ki.

Barnamaci 2012.03.14. 21:28:34

@Shadow75: hát ha már az is baj, hogy az ember reálisan látja a dolgokat? :-) De igen, abban egyetértünk, hogy mindenki más is több pénzt érdemel. Jóval többet. EU-s fizetéseket. Az orvosok igy sztrájkolnak - a többiek, TE, hogyan?

Barnamaci 2012.03.14. 21:30:13

@-hattori-: sajnos az összes orvosi szakszervezet még így is "túl puha".

Barnamaci 2012.03.14. 21:31:09

@Shadow75: tudod, valamiből élni kell. Ha máshol többet kapok, oda megyek. Miért fáj ez?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.03.14. 21:31:30

@Shadow75: nekem nem kell mondjad, itt élek. van is magyarországi mérnök az itteni baráti körömben

szabidoki 2012.03.14. 21:33:14

@Fergio: szerintem mindenkinek érdekében állna, hogy jól működő egészségügyünk legyen, és ezt az értelmesebbje be is látja. Ott hal meg a dolog, hogy ezért fizetni is kellene, nem is keveset, azt meg a magyar ember nem szeret. Szavaznak sms-ben a megaszarra milliószám, meg adakoznak a afrikai repülő jegesmedvék megmentéséért, mert olyan cukik a kis bocsok a reklámban, meg hívják az emeltdíjas jósvonalat, de a 300 forint sok volt a vizitdíjra.
Tüntetések voltak, nagyjából 0 eredménnyel - a rezidensszövetség felvette ugyan a kesztyűt a letétbe helyezett felmondásokkal, de ennek sincs (jelenleg) eredménye, betojtak, nem merték végigcsinálni. Egyébként sem a kormányra fúj a nép egyszerű gyermeke, hanem az orvosokra, hogy mit követelőznek itten, "mikormifizessükatééééééééébééééét". Birkák.

Fergio 2012.03.14. 21:33:17

@-hattori-:
polgári engedetlenség. Csak ezt lehet tenni, sztem. A politikusok nem fognak meghallgatni Benneteket, mert az eü nem nyereséges üzlet... Legálisan azt lehet tenni, amit írtál, ha nem sikerült, akkor az azt jelenti, hogy a megfelelő érdekcsoportok leszarják az eü-t. Azok a politikusok, meg képviselők, akiket MI szavaztunk a székükbe... Volt év elején a rezidens lázadás, úgy emlékszem, azért azzal foglalkoztak... ezért javasoltam, hogy ezt kellene tenni, csak nagyobb volumenben. Azt is értem, hogy nincs összetartás. De ha Ti nem tartotok össze, akkor ki oldja meg a problémát? Azt is értem, hogy akkor inkább mindenki elmegy innen. És jól is teszi. Csak azt mondom, hogy ettől még sok ember, aki normális, és megérdemelné, nem kap normális ellátást.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.03.14. 21:33:31

Az eü-nél cinikusabb félfeudális rendszer talán nincs is, ha ágazatilag össztársadalmilag nézzük.
A rendszerváltásnál volt egy történelmi pillanat, amikor az egész orvostársadalom összefogva kérhette volna a méltó megbecsülést, cserébe csak meg kellett volna önként válni szégyenbélyegüktől a PARASZOLVENCIÁTÓL. Ez ehhez a nívóhoz nem passzolt akkor sem és ma semm.
Ezt azonban úgy kb. 2500 VIP osztályvezető és prof simán megfúrta. Míg a paraszolvencia azóta meredeken zuhan mondjuk a háziorvosi vagy általában egyéb területeken mind egyszeri összegszerűségét, mind gyakoriságát tekintve, addig ugyanez a 2500 pozicióban lévő továbbra is kaszál. A "csak orvos" egyetlen érdemi jelzése (és egyben megoldása is) ha elmegy, más eszköze nincs. Minden más DEMAGÓGIA. Pénz ugyanis van, csak az allokálását más közgazdászsrácok irányítják, nem a szakma diszponál az általa teremtett érték fölött. Ez pedig kozmikus vicc. Igy lehet HOSPINVESTET meg SZATMÁRHOLDINGOSDIT játszani, mely esetekben milliárdok tűnnek le.
Az orvostársadalomnál is időszerű lenne egy forradalom, s ha ez lefojtott, hát marad az "Agyő nagy MAGYAR Ő"

Shadow75 2012.03.14. 21:34:07

@-hattori-:
:) Igen, tisztában vagyok vele, hogy miről szól. De ahogy fentebb írtam, próbálom árnyalni a dolgot (provokálok is néha, néhányan ezt nem értik, mert bonyolult), mert merő képmutatás úgy csinálni, mintha ebben az országban csak az eüvel lenne probléma és minden más területen nyugati bérszínvonal (meg minden más színvonal) lenne (kb. így próbálják itt néhányan beállítani), hiába gondolja ReignOfdark, hogy a komplett ágazat finanszírozása is probléma, a legtöbb fiatal orvos ezt leszarja, ők a kezdő bérükkel vannak elfoglalva.

-hattori- 2012.03.14. 21:35:01

@Barnamaci: igazad van és ennek én három okát látom.
1. az orvosok kevéssé törődnek az érdekvédelmükkel, inkább a saját túlélésük, megélhetésük, családjuk az első, kevéssé aktivizálják magukat szervezetekben.
2. nincs igazi "fegyver" a kezükben, ha kilátásba helyeznek valami szankciót, akkor türelmüket kérik a társadalom érdekében, vagy törvénymódosítással (kötelező kamara eltörlése, katasztrófavédelmi tv. módosítás, indikátorrendszer) súlytalanná teszik azt. A hivatástudatra apellálás és türelemkérés meg régi bevett fordulat.
3. az orvosi szervezetek tetején is működik a politika - megalkuvások, érdekek - ott már a nagyhalak úszkálnak.

Shadow75 2012.03.14. 21:36:57

@karcsibácsi: Én sajnos/nem sajnos realista vagyok. Nekem biztosan nem lesz 5 gyerekem, nem azért, mert nem szeretem őket, hanem azért, mert 5 gyereket nem tudnék eltartani olyan szinten, ahogy azt szerintem megérdemelnék. Ha ez embertelenség, akkor legyen az.

dr. Trebitsch 2012.03.14. 21:39:33

@Shadow75: Akkor nem látsz egy fontos különbséget. A mérnöknek idő kell állást találni nyugaton, és jó nyelvtudás alapfeltétel. Enélkül nem tud menni. Orvos nyugodtan nekiindulhat a diplomával a zsebében, nyelvtudás nélkül, és a repülőről lestzállás utám 3-4 órával már van munkája. Igaz, nyelvtudás nélkül így azonnal nem keres tízszer annyit, mint Magyarországon, csak 4-5-ször annyit.

-hattori- 2012.03.14. 21:40:57

@Shadow75: kevés embertől elvárható, hogy a saját érdekein túl a közösségéért is harcoljon. Nem az a baj, hogy a kezdő, vagy még fiatal orvosok nem látják a bajt vagy okait, hanem, hogy nem áll érdekükben az egyébként túlterhelt életükbe még egy miniforradalmat is beiktatni olyan elvont fogalmakért, hogy lakosság, társadalom, meg köz.
Amikor ezen elvont fogalmak egyes egyede éjjel ügyeletben lehányja, elküldi melegebb éghajlatra, megüti, szapulja, pedig különösen csökken a harci kedv.

Shadow75 2012.03.14. 21:42:21

@Barnamaci: Úgy nézem, ez messzebbre mutat. Mondom: ha oda megyünk, ahol több a pénz, akkor kiürül az ország. Ezt is lehet csinálni, csak akkor vedd meg a lakatot. Ezen az elven Németországtól-Ausztriától keletre ne éljen Európában senki, mert kevesebbet keresnek, mint nyugaton. Ilyen egyszerű a világ, nem?:)

Fergio 2012.03.14. 21:42:27

@szabidoki:
teljesen igazad van. De a birkákat lehet irányítani... mert birkák. Csak ahogy mások is írták most, nem a megfelelő irányba vannak irányítva. Erről pedig nem Józsi bácsi tehet, hanem az orvostársadalom felső rétege. Akiknek meg jó az, ahogy van. (Mert ők megkeresik a pénzüket, a többi meg kit érdekel? Magyar hozzáállás ugye...) Sztem ezen kellene változtatni, máson nem lehet. Birkák az emberek, korruptak a politikusok.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.03.14. 21:42:44

@-hattori-:
"2. nincs igazi "fegyver" a kezükben, ha kilátásba helyeznek..."

Nincs igazi fegyver??
Az, hogy elvándorolnak nem elég erős???
Mi lenne az igazi fegyver? Ha lőnének??!

-hattori- 2012.03.14. 21:44:42

@BPBP: a jelek szerint még ez sem elég erős...

Barnamaci 2012.03.14. 21:45:23

@Shadow75: Te most tulajdonképpen azt szeretnéd, ha lehullana a vasfüggöny? :-) Miért ne menjen mindenki oda, ahol jobban élhet?

Shadow75 2012.03.14. 21:45:36

@dr. Trebitsch: Fentebb linkeltem én is, más is, abból kiindulva nem hiszem, hogy hosszú hónapok telnének el álláskereséssel. Azzal viszont újat mondasz, hogy az orvosnak nem kell beszélnie a nyelvet. Akkor mit csinál? Kézzel-lábbal mutogat, mint egy majom?

Shadow75 2012.03.14. 21:48:37

@Barnamaci: Mert egy idő után megtelnek a nyugati országok magukat önmegvalósító magyarokkal. Meg ezen az alapon csehekkel, lengyelekkel, szlovákokkal stbstbstbstb, oszt az meg helyhiányhoz meg bevándorlási feszkóhoz vezethet:)

szmmm 2012.03.14. 21:49:05

hi, nekem már kezdő orvosként is havi netto 3 ezer euro fölött volt a fizetésem. viszhall

dr. Trebitsch 2012.03.14. 21:49:08

@Shadow75: Erről szól a kapitalizmus. A szegény országokban is azokat, akikre az országban nagy szükség van, ÉS KÖNNYEN EL TUDNAK MENNI, ugyanolyan megélhetést kell biztosítani, mint agazdag országokban. talán téged meg is döbbent, de képzeld, Indiában, Bangla Deshben, ahol éhnem halnak milliószám az emberek, az orvosoknak, általában a nyugaton keresett szakmáknak majdnem ugyanolyan a bérezése, mint Nyugat-Európában. Elmenni pedig nem tud az egész ország, mert a kb. 98%-át úgy visszarúgják, hogy a lába nem éri a földet. Úgyhogy nem kell lakatot venni...

Barnamaci 2012.03.14. 21:50:40

@BPBP: hát nem látod hogy le se sz..ják onnan fentről? A politikusok nem a Jánosba meg a többi hasonló kategóriás, 25 ágyas kórterembe járnak! Nekik nem kell több órát várni a folyóson, hogy sorra kerüljenek! A hireknek meg úgy látszik, nem hisznek??!!

dr. Trebitsch 2012.03.14. 21:51:09

@Shadow75: leletkiértékelés, röntgen, sőt mondok egy meglepőt: az USA-ban van még orvosi állás magyar közösségekben, ahol elég magyarul beszélni, persze azért 1-2 év alatt itt könnyen megtanulják már az angolt

zsikuci81 2012.03.14. 21:51:33

@Shadow75:
Ne gondold, hogy kiverted a biztositekot. Nem vagyok merges, csak azt gondolom, hogy nagy meglepetesek fognak erni.
Az ot gyerekkel kapcsolatos megjegyzesed miatt irtam. Amibe ott beleszoltal, az maganugy. Ugyanis a gyerekeket nem segelybol nevelik. Karcsibacsinak igaza van.

szabidoki 2012.03.14. 21:52:14

@BPBP: mint látod, pártunk és bölcs vezérünk magasról tojik az orvosok elvándorlására, úgyhogy láthatóan ez nem elég erős fegyver. Talán ha szólnak neki, hogy előbb-utóbb a sportorvosok is elfogynak...
Mondjuk tudom, hogy lehetetlen, de néha igencsak kíváncsi lennék a döntéshozók tényleges terveire és gondolataira - nekik is tisztában kell lenni azzal, hogy mi lesz az elvándorlás következménye, jobban is mint az egyszerű állampolgárnak, mégis mintha szándékosan arra bazíroznának, hogy kivéreztessék az egészségügyet. Egyszerűen nem értem. Mit tudnak, amit én nem?

Barnamaci 2012.03.14. 21:52:14

@Shadow75: Nem, de az egyetemen eleve tanulnia kell nyelvet. Ha mondjuk Svédországba megy, akkor meg a leendő munkáltatója FIZETI az intenziv tanfolyamot, addig is. Nem vagy elég tájékozott :-)

Barnamaci 2012.03.14. 21:53:18

@Shadow75: Gyanítom, hogy Németország pl. egy Németország lényegesen jobban fog örülni egy magyar diplomásnak, mint egy alulkvalifikált, tanulatlan töröknek. Elhiszed? :-)

Barnamaci 2012.03.14. 21:55:23

@Barnamaci: bocs, kétszer ment a Németország :-)

jágör68 2012.03.14. 22:02:39

Javaslok egyfajta forradalmat:
1) Holnaptól akinek nincs érvényes TB- jogviszonya az ne menjen egészségügyi intézménybe. Semmilyen halasztható ellátást ne vegyen igénybe (lágyéksérv, anyajegy, elálló fülek, hegsérv, orrsövény, visszér...)
Mentőt csak
-súlyos fulladás,
-NEM SZŰNŐ mellkasi fájdalom
-nagy mennyiségű vérhányás/székelés
-stroke tünetek
-egész testre kiterjedő nem szűnő görcsök esetén hívja
2) Ne hívjátok rá az utcán fekvő csövikre/ alkeszekre hatalmas emberbaráti szeretetből a mentőket automatice
3) Gondoljuk meg, hogy megengedhetitek-e magatoknak az Orvosi Ügyelet kihívását- amikor az piaci áron a FŐNIX- nél :40.000 Ft/ hívás
és csak ezután a levont EÜ- járulékok papírjaival összehasonlítva hozzunk döntést.

Na ugye, hogy nem fog menni.
Hát még a "mindigmindeningyenjáró navajonkiknek"...

dr. Trebitsch 2012.03.14. 22:04:31

@szabidoki: megsúgom, Te is tudod, amit tudnak! Elsősorban a nyugdíjból és a segélyekből éleők fognak megdögleni az orvoshiány miatt, mert nem kapnak megfelelő ellátást. Az ő köreik nincsenek veszélyben, elmennek magánrendelőbe, vagy Bécsbe, ki tudják fizetni. Szerintem azt gondolják, igy megoldódik a demográfiai probléma. És pont ezért, én már a gyerekeimet is rábeszéltem az emigrációra, pedig nem is orvosok. De gondoskodtam jó nyelvtudásukról. És segítenek, ha drága magánrendelőbe kell mennem, mert én már nem vagyok "mobilis" arra, hogy külföldre költözzek.

Barnamaci 2012.03.14. 22:05:31

@jágör68: Mi ennél jobbat agyaltunk múltkor a barátnőmmel :-) (Shadow75 kedvére tegyünk :-D).
SENKI ne menjen be dolgozni egy napig a munkahelyére, se orvos, se rendőr, se tanár, se a közértes, se a buszvezető. Tessék sztrájkolni. De a magyar nem tud sajnos, igy ez csak egy szimpla vizionálás szintjén rekedt meg....

szabidoki 2012.03.14. 22:08:00

@dr. Trebitsch: ez érdekes, ahogy én látom, a jelenlegi (és az összes eddigi) kormány leginkább a nem dolgozó réteg kegyeit keresi - mondjuk az is igaz, hogy őket a legkönnyebb megetetni valami süket dumával a gonosz elvándorló orvosokról...

Barnamaci 2012.03.14. 22:09:17

@dr. Trebitsch: Ha 20-40 évben gondolkodunk (és én erre gondolok, mert az enyémek még kicsik): idén született 86000 csecsemő, fele lány, fele fiú. 25-35 év múlva ez NAGYON optimális esetben (de nincs optimális eset) max. 40-45 ezer gyerek születhet. Ez az ország felejtős, azt mondom.

dr. Trebitsch 2012.03.14. 22:09:19

@jágör68: jó ez a "-NEM SZŰNŐ mellkasi fájdalom" ez valóban nagy spórolás, mert súlyos szívroham esetén, 5-10 perc múlva már megszűnik, mert a beteg meghalt.És megszabadulunk a szívproblémák drága ellátásától!

Barnamaci 2012.03.14. 22:10:36

@szabidoki: a nem dolgozó réteg miből él? Mert már segély se jár könnyen. Persze ha a nyugdíjasokra gondolsz, akkor igy van. És ők a legnagyobb tábor.

dr. Trebitsch 2012.03.14. 22:12:37

@szabidoki: persze, mert sokan vannak. De ha megváltoztatják a korösszetételt, akkor már nem így lesz. Főleg a jelenlegi kormány, nem a a nyugdíjasok kedvence....

jágör68 2012.03.14. 22:12:46

@dr. Trebitsch:
És az iccaka közepén melyik magánkórházba mész majd a politraumáddal- és melyik magán- rohammentőt hívod?????
Állami egészségügyre szükség volt, van, lesz- a Drága Kurmányunk se véletlenül állami intézményt- az ÁEK- t, jelölte ki kötelezően őket ellátó helynek.
Mert bizony magánintézményben nem kapsz se új szívet, se szívkatéterezést, se egyszerű felkartörés esetén gipszet az iccaka közepén.
Ugyanis akkor ők nem dolgoznak. Minek is tenné, ha piaci viszonyok közt, napi 2 órában megkeresi az államiban dolgozó kollegák havi fizetését?

@Shadow75:
És más szakmát is tusz mutatni, ahol 72 órázni kell a szakemberhiány miatt?
Gyakorlatilag egyedül 3-4 ember munkáját végezni és picit nagyobb felelősséggel, mint mondjuk Tesco-s árufeltöltőként?

dr. Trebitsch 2012.03.14. 22:15:01

@Barnamaci: sajnos mi magyarok valóban nem tudunk tiltakozni. Bármilyen kormány ellen óriási hatást keltene, ha mondjuk 2 hétig nem tankolna senki, és tömegkölekedést használna... adóbevétel kiesen, tömegközlekedés összeomlana...

newmin 2012.03.14. 22:15:57

@jágör68: Komolyan megmagyarázod, hogy miért nyírt ki a doki egy beteget azzal hogy képtelen volt leolvasni a cukormérőt???? És ezt a hosszú ügyeletre fogod??? Eszem megáll basszus.Még öreganyám is leolvassa pedig elé szenilis szegénykém.

Barnamaci 2012.03.14. 22:16:22

@dr. Trebitsch: hát, ha a nagyszüleimet nézem, ez az állitás nem állja meg a helyét.... de ha változás lesz a tömegközlekedésre fizetendő összeget illetően, akkor persze már mindjárt hátat fognak fordítani.

superfrog 2012.03.14. 22:17:32

az orvosokat és a tanárokat erőn felül is meg kéne fizetnünk. mert ha valóban megkeresi azt a pénzt ami lehet a magyar valósághoz képest sok, de reális, talán nem lenne ennyi műhiba, mert akkor valóban a minőségi dokik maradnának meg (és igen, a belem fordul fel a szülész-nőgyógyászoktól,a számla mentes pénzért a közkórházban szülünk dumájukkal, párat tuti le is sittelnék) de nem hiszem hogy egy átlag háziorvos/mentős/aneszteziológus annyira irigylésre méltó helyzetben lenne. és azt kéne megérteni, ha már az orvost és a tanárt sem ismerjük el (fizetjük meg) akkor a jövőnket temetjük.............

dr. Trebitsch 2012.03.14. 22:18:17

@jágör68: átmeneti állapot, ha lesz kereslet, ugrik a magánszféra. Thaiföldön megérkezéskor rögtön 4 magánkórház telefonszámát kaptam meg, éjjel-nappal hívható mentőszolgálat mindegyiknél. És kapaszkodj meg, bármilyen műtétet elvégeznek bármikor!

Barnamaci 2012.03.14. 22:18:18

@dr. Trebitsch: 1 hét is elég lenne. De ma mindenki a munkahelyét félti. De ha SENKI nem megy be, akkor a munkáltatók nem fognak (nem tudnak) MINDENKIT kirúgni. Igy aztán az emberek hagyják, hogy továbbra is rabszolgának nézzék őket. Ez a helyzet, sajnos.

Barnamaci 2012.03.14. 22:19:17

@newmin: légyszives, dolgozz 72 órán át, alvás nélkül. Ja, és add meg a nagymama cimét viszek hozzá egy cukormérőt :-)

jágör68 2012.03.14. 22:22:26

@newmin:
Na megint egy...
A 10 millió fociszakértő után a 10 millió igazságügyi orvosszakértő országa is lettünk.
72 óra ügyelet- érted ÜGYELET- nem 12 óra meló aztán vége, nem is 24, hanem 72 óra után majd megnézem a 2+2=? re milyen választ adsz. Úgy 100 beteg után.
Amúgy a halál oka nem a cukros víz- ahogy a "10 millió igazságügyi orvosszakértő" képzeli.
"Megölni" pedig az ölte meg, aki "Ingyenes egészségügyi ellátást mindenkinek" írta bele a Tákolmányba.
Legközelebb a betegeket majd a kormánytagok villái elé kell kiszállítani, lepakolni őket a kiskertbe, a kapu elé

jágör68 2012.03.14. 22:24:21

@dr. Trebitsch:
Aha, tehát Magyarország= Thaiföld
Csak egy kis Óceánpart kéne nekünk pár szép szigettel, őserdővel- aztán jönne is a lóvé.

dr. Trebitsch 2012.03.14. 22:27:50

@jágör68: ez nem volt egy okos megjegyzés. Thaiföldön az életszínvonal a béka segge alatt van Magyarországhoz képest. De írhattam volna Bangla Desht vagy Indiát is...

newmin 2012.03.14. 22:28:00

@jágör68: aha 72 órát dolgozott egyfolytában aktívan...persze..mese habbal...egyszerűen gondatlanságból elkövetett emberölés. nem kell mosdatni..

Barnamaci...vadászpilóták usa-ból irakba települése nem kis idő és folymatosan nagy koncetrációt igényel. mégsemhallani balesetről..bár egy cukormérő leolvasása biztos nagyobb fokú figyelemet igényel.

Nzoltan 2012.03.14. 22:28:46

Nos, a nagyvilágban jó fizetést csak olyan állásért lehet kapni, ahol a személynek felelőssége is van.

Idehaza az orvosoknak nincs. A fizetés is kb. ennyi.

Barnamaci 2012.03.14. 22:30:17

@dr. Trebitsch: Ehhez képest az emberek láthatóan jóval elégedettebbek és nem olyan savanyúak, mint Mo-on ....

Barnamaci 2012.03.14. 22:30:51

@jágör68: Úgyse fogja megérteni, hiába.

dr. Trebitsch 2012.03.14. 22:32:27

@Barnamaci: "Ehhez képest az emberek láthatóan jóval elégedettebbek és nem olyan savanyúak, mint Mo-on .... " Hát igen, ezért imádom azt az országot... de ez már egy másik magyar betegség, ami miatt érdemes innen elmenni... és nem ennek a topiknak a témája.

Barnamaci 2012.03.14. 22:33:17

@newmin: "vadászpilóták usa-ból irakba települése nem kis idő és folymatosan nagy koncetrációt igényel. mégsemhallani balesetről.."

Ők is 72 órán át repülnek??

newmin 2012.03.14. 22:33:54

@Barnamaci: A hülyeséget nem is lehet megérteni...tudod, először elnézi rendben de menjen a picsába. Másodszor már igencsak csóválja az ember a fejét de harmadszor is a nővér szól neki akkor ne gyere már a hülyeségeiddel.

Barnamaci 2012.03.14. 22:34:25

@Nzoltan: "Nos, a nagyvilágban jó fizetést csak olyan állásért lehet kapni, ahol a személynek felelőssége is van."

Értem. Politikusra gondolsz?

Barnamaci 2012.03.14. 22:35:39

@newmin: Én nem tudom mi történt, nem voltam ott. Viszont fenntartásaim vannak egy BLIKK cikkel kapcsolatban, ami köztudottan szennylap.

newmin 2012.03.14. 22:37:05

@Barnamaci: utaltam vel hogy amig a doktornéninek 72 óra amiben jócskán van üresjárat és seggenülés addig a pilóta tízensok órát repül egyfolytában folyamatosan dolgozva. A doktornéninek ez egy hetes munkája lenne ha aktavan dolgozna...hagyjuk ezt a 72 órát ahol mellesleg alszik is...

szabidoki 2012.03.14. 22:37:47

@newmin: talán azért várjuk meg, hogy az ügyészség mit is gondol az ügyről, elvégre eddig egy "blikk"-nyit tudunk mindössze.
A 72 óra pedig sajnos nem mese.
A vadászpilóták meg párszor megállnak az usa és irak között, és nem 72 óra a repülési idő.
Egyébként szinte jól csinálod :)

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2012.03.14. 22:37:59

Ennek az országnak befellegzett (sajnos nem mondhatni, hogy nagy kár érte), meneküljön ki merre lát!

Azon csodálkozom leginkább, hogy vannak orvosok (nagyon jók is), akik még nem léptek le.

Barnamaci 2012.03.14. 22:41:26

@Pitypalatty úrfi: Ezt osztom .....

és a második mondathoz: ezen én is csodálkozom.

Barnamaci 2012.03.14. 22:47:12

@newmin: "addig a pilóta tízensok órát repül egyfolytában folyamatosan" : nem értek a vadászpilóta témához nem is érdekel, amúgy meg a vadászpilóták Irakba telepítését marhaságnak tartom, tehát most hagy ne kelljen a vadászpilótát sajnálnom. Ezek szerint ott nincs autopilóta?

Barnamaci 2012.03.14. 22:54:28

@jágör68: az 500 milliárd arra lesz jó, hogy az ország még sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerüljön.

villamos alóli kacaj 2012.03.14. 22:55:36

A Rambo magát operálja!
Hát kevesebb vagy te mint egy Rambo?
Nem te több vagy!
Te MAGYAR vagy! Mutasd meg te is hogy kell!

dr. Trebitsch 2012.03.14. 23:04:30

@jágör68: Azért sok jóban ne reménykedj. A különböző oldali politikusok sok mindenben különböznek, van aki innen lop, van aki máshonnan, még azt is megkockáztatom, hogy esetleg olyan is van, amelyik nem lop. Egyben azonban nincs különbség a magyar politikusok között: rendkívül alacsony színvonalú parlamenti munka, hozzáértés teljes hiánya, és az illetékes, az adott területet jól ismerő szakemberek véleményének, szakmai jelentésének a teljes figyelmen kívül hagyása...

dr. Trebitsch 2012.03.14. 23:16:04

@Barnamaci: én sem értem, hogy jön ide a vadászpilóta téma... talán egy amerikai vadászpilóta annyit keres, mint egy magyar orvos?

ásványi répacukor 2012.03.14. 23:28:09

@nem kezdő: Ön nagyon jól látja a probléma gyökerét! Le is írta az utolsó három mondatában.Amig ezen dolgok nem rendeződnek - szerintem nincs rá semmi esély - addig minden marad a régiben. Sajnos!

komplikato 2012.03.14. 23:29:06

És nem csak az orvosok, tegnap néztem diplomás ápolólói állás német nyelvtudással, alapbér 650.000 a juttatások nélkül. És azért Bécs és környéke pár óra vonattal.

komplikato 2012.03.14. 23:33:51

Magán kórház árairól nincs elképzelésem, de magánrendelői árlistát már láttam. Ha beszélsz orvossal és vagy felíratsz receptet, az alapból 30 ropi. Némely alap vizsgálat 40-80, és így szépen felfelé. Viszont ott van olyan felszerelés amit max. filmben látsz nyugati kollégáknál.

komplikato 2012.03.14. 23:36:06

@newmin: Eredeti hír szerint kétszer is benézte a cukormérést egy napon belül és kétszer is pont rossz "kezelést" választotta. Ezt nem tévedésnek hívják, hogy hülye hozzá elolvasni a cukorszint mérő kézikönyvét ...

rikitiki 2012.03.15. 00:07:23

Hát, ezek szerint a magyar orvos terheléséhez hasonlót sikerült találni az amerikai vadászpilóta személyében aki 10 évente 2x áttelepül Irakba?

Őszinte gratulációm :)

A mindenki keveset keres dumához meg csak annyit: havi 100 orvos elmegy pedig szükség lenne rájuk.

A mérnökök meg buszvezetők esetében ilyet nem hallok. Vagy azért mert nem mennek, vagy azért mert nincs annyira szükség rájuk.
Ennyi. Minden egyéb felesleges szócséplés.

Mennek az orvosok és kész. Hiányozni fognak. Pont.

A vizitdíjat leszavazók meg szembe is köphetik magukat, de attól még mindig nem lesz orvos. Orvos csak normális kormány normális lépései után lesz - tehát várhatóan sokára.

ásványi répacukor 2012.03.15. 00:41:09

@Nzoltan: Akkor a legnagyobb felelősség
a semmitérő politikusainkon van! Vajon az elcseszett jövőnkért jót állnak-e akár csak negyedrészt.

komolytalan samu 2012.03.15. 00:49:17

@newmin: vadászpilóták vajmi ritkán repülnek közvetlenül az USA-ból Irakba. Anyahajókról, szaudi-, európai- légibázisokról inkább. Pl azért mert tudják, mennyire kockázatos ilyesmivel szopatni a pilótákat. Ostoba :)

Ha mégis, akkor egy 2000km/h sebességgel közlekedő f18-nak sem tart 72 óráig az út.

De a lényeg a következő:

A négy soros ökörséged alapján tudsz írni, akárcsak Seneca, de kettőtöket ez alapján összemérni....csak neked jutna eszedbe. :)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.03.15. 03:04:58

@villamos alóli kacaj: Igen, ez a helyes mentalitás! Ezt várja el tőlünk a narancs oldal. A politikusaink is magukon gyakoroltak, hiszen a segglukukat sikeresen átoperálták az arcuk közepére.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 07:02:03

@newmin:
Kiegészíted a történetet az elméd kanyaraival...
Már a történet tálalása is bulvár, de nem is így zajlott, ezért aztán nyugodtan háborogsz, ítélkezel minden következmény nélkül.

Örülj, hogy még nem verted ki a biztosítékot és nem kapod vissza a stílusod!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.03.15. 07:11:19

nincs olyan vadászgép jelenleg ami direktben el tudna repülni USA irak távon, ezeket anyahajóval viszik. csak nagy szállítógépek repülnek ekkora távon. van egyébként automata pilóta az ilyen gépeken, van másodpilóta ás fedélzeti tiszt. 12000 méteren meg nem igazán kell koncentrálni 900km/h nál, mert ha a műszer nem jelez előre akkor úgy se igazán tud tenni semmit. ott a necces szakasz a le meg a felszállás, az olyan gépekkel amelyeken nincs fly by wire, mert amelyeken van azok ezt a szakaszt is szinte maguktól végzik.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 07:15:10

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Ráadásul vadászpilóta ott sem ágyútöltelék...
A gép is drága és a teljesítendő óraszám is a magas jövedelemmel és szakértelemmel fordítottan arányos.
Azaz kicsi óraszám, magas jövedelem és várhatóan relatíve magas mortalitás.
Családnak életen át tartó megbecsülés és nyugdíj és lehet sorolni.

Rossz példa. :D

PiszkosFredi 2012.03.15. 07:39:31

Éljen a cenzúra.

Guráááá, guráááá, gurááááá

karcsibácsi 2012.03.15. 08:05:50

@IrishOak:

Gratulálok a poszthoz! Jól felkavartad az állóvizet.
"... a beteg hordó, aki futószalagon hordja a népet a műtőbe -őt viszi..."
Végre valaki rólam is ejt egy jó szót. Csak nehogy elmenjek külföldre. Úgy hallottam, igény van beteghordókra is. Kár, hogy nem vagyok fiatalabb...

Ha jól olvasom, 1 hete volt a műtét.
Vigyázz magadra!

lavór 2012.03.15. 08:13:00

"Az elvándorló orvosoknak igaza van, de mi lesz azzal aki itthon marad?"

Miért, az elvándorló esztergályosnak, takarítónak, hentesnek... nincs igaza?
Az öregek és a betegek itthon maradnak. Roki ország lesz. :) Hogy miből fog élni, az más kérdés.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 08:16:00

@lavór:

Ja! A rokik meg fogják a botjaikat és megelégelik.
Forradalmi hevületükben elverik a rossz gyerekek seggét és bezavarják a sarokba.

Elrontottunk mi vének valamit...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.03.15. 08:39:12

@dr. Trebitsch: Tanarokat is varjak, itt pl £30 000 font eves fizu korul fizetnek nekik. A problema inkabb az, hogy ott aztan tenyleg jol kell tudni angolul /nemetul/ vagy az adott orszag nyelven, ez sok tanarnal hianyzik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.03.15. 08:41:03

@rikitiki: Akkor nez jobban korul, Ismerosi korben kb 10 mernokrol tudok , aki kulfoldre ment, es helyt is all kulfoldon . Es egyre tobben jonnek.

Barnamaci 2012.03.15. 09:18:24

@Kompli: 30 ropi? A gyerekkel magánrendelés vizsgálattal fél óra 5000 Ft. Más árakat nem ismerek, de a 30-at túlzásnak tartom. Nőgyógyászati vizsg. 9e Ft körül.

Barnamaci 2012.03.15. 09:23:00

@rikitiki: a buszvezető nem beszél nyelveket. A mérnök beszél, és ha jó, akkor Ő is megy, csak arról nem ír az újság, az nem olyan szenzáció.
Amúgy buszvezetőket várnak Norvégiába is - aki tanul nyelvet, már mehet is :-)

Barnamaci 2012.03.15. 09:24:13

@ásványi répacukor: "Akkor a legnagyobb felelősség
a semmitérő politikusainkon van! Vajon az elcseszett jövőnkért jót állnak-e akár csak negyedrészt. "

Meg rajtunk. Mert nem kérjük számon a választási igéreteiket! És mindig ők ússzák meg büntetlenül.

XocoLatte 2012.03.15. 09:40:33

@Mpatikus Eszetlenellenes: Végre az első, aki a VALÓDI okról említést tesz, a többi többnyire agyhalott és valóban triplán demagóg vélemény mellett! Az egész rendszer erről szól, helyi (intézményi, intézeti, klinikai-osztályvezetői) hatalmi pozícióba kerülni, szinte bármi áron, és utána kaszálni, meg uralkodni MINDEN és MINDENKI felett (beleértve az összes munkatárs orvost, beosztott alkalmazottat és a betegeket). Mpatikus által emlegetett kb. 2500 szarjankó visítana a röhögéstől, ha le nem szarná, hogy egy hasonló korú és gyakorlattal rendelkező consultant orvostársa a UK-n belül jóval kevesebbet keres (az utolsó penny-ig legálisan, leadózva), pedig az már nem az a 3 ezer fontnyi havi bruttó, amiért a friss diplomások csapatostul elmennek és elfelejtenek visszajönni. A papíron 3-400 ezer bruttót kereső VIP főorvos-professzor ennek 10-20-szorosát viszi haza (külföldi anonim bankszámlákra) illegálisan és sokszor színtisztán bűncselekmények (Btk. kategóriás tételek) elkövetésével, és ebben a hálapénz csak a felét teszi ki, a többit a beszállító cégektől kért, kizsarolt és kapott pénzek jelentik.
Amíg a rendszer alapvető működése EZ, és a messze alulfinanszírozott rendszerből mégis éves szinten MILLIÁRDOK tudnak néhány zsebben landolni ellenszolgáltatás nélkül -- és mindez az agyhalott NÉPet baromira nem érdekli, csak a demagóg dumának felülve szajkózzák a zsigeri hülyeségeket, na addig szerintem mindenki azt érdemli, amit a sorsa hoz.

Barnamaci 2012.03.15. 09:59:23

@XocoLatte: Ezzel is mélységesen egyetért mindenki, de mivel ez berken belüli, igy leginkább még a bent maradó orvosoknak (akik abból a pénzből persze nem dolgoznak, mert a főorvosok "rabszolgái") kéne úgymond helyretenni KÖZÖS erővel. Amig maga az orvostársadalom MINDEN tagjának nem ugyanaz a cél lebeg a szeme előtt, addig megette a fene az egészet.

XocoLatte 2012.03.15. 10:07:48

@Shadow75: Az EU-tagországokban az orvosi és szakorvosi végzettség elismerése AUTOMATIKUS, köszönhetően az egységes EU-s szabályoknak. AZ egyetlen, de következetesen és szigorúan megkövetelt kikötés, hogy az orvosnak az adott ország hivatalos nyelvét beszélnie kell, mind a szakmai, mind a köznapi értelemben. Éppen emiatt nem véletlen, hogy a legnagyobb kiáramlás az Egyesült Királyság, Írország és Németország/Ausztria felé történik, mivel ezen országok az angol és német nyelv ismeretét követelik meg, ráadásul pl. UK-ben semmiféle ellenőrzését ennek nem teszik. Németországban ingyenes intenzív nyelvkurzusra járatják a már szerződéssel bíró (és fizetésüket is megkapó) orvosokat. A skandináv országokba történő kisebb mértékű elvándorlásnak egyrészt a még magasabb fizetések és a még nagyobb kereslet az oka, de oda csak a megfelelő nyelvi ismeretek elsajátítása után lehetséges orvosként munkába állni.

XocoLatte 2012.03.15. 10:16:19

@Barnamaci: Igazad van, hogy berkeken belüli a dolog, de abban sajnos nem értek egyet Veled, hogy ez ne volna teljesen nyilvánvaló mindenki számára, aki vagy akinek bármilyen rokona/ismerőse járt már fekvőbeteg intézményekben. A fehér köpenyes Nagyurak, mint élet-halál feletti hatalom felkent birtokosai minden beteg számára ismertek, és még akkor is így van ez, ha éppenséggel nem a VIP oszt.vez. főorvos operálja/látja el őket, mert a beosztott kénytelen nyilvánvalóvá tenni alávetettségét, ha máskor nem, akkor a "nagyvizitek" alkalmával. A főorvosi nagyvizit, mint a rendszer alapvető működési elvének cirkuszi mutatvánnyal felérő mutatványa pont a mindenek és mindenki feletti hatalom demonstrálásáról szól. Talán hallottál már esetekről, amikor a teljes stáb és a betegek előtt folyik a beosztott orvos, ápoló vagy éppenséggel a beteg teljes megalázása, sárba tiprása, leordítása és lebarmolása? Éppen emiatt ragaszkodik hozzá minden szarjankó pojáca, hihetetlen, egyesek milyen külsőségek közepette.

XocoLatte 2012.03.15. 10:25:22

@XocoLatte: És ebből a nagyfokú feudálisnál is rosszabb rendszerből fakad arra is a válasz, miért nem lázadnak fel az orvosok és az eü. személyzet egységesen a vezető beosztásúak ellen. Mert egzisztenciálisan olyan mértékben vannak kiszolgáltatva, hogy nem mernek. Nagyon furán hangzik, de egzisztenciálisan sokak számára egyszerűbb és kisebb kockázattal jár elvándorolni egy másik országba, mint Mo-n belül elmenni másik intézménybe, ui. a szarjankó pojácák összetartanak (na nem kell megijedni, kb. annyira és addig, mint az Ali baba 40 rablója is hűséges cimborája egymásnak), kéz kezet mos illetve urambátyám világ szabályai szerint adott esetben remote ellehetetlenítés is lazán működik, ha valakinek meggyűlik a baja egy korábbi felettesével... Szerintem a hazai egészségügyben is a fortélyos félelem igazgat már évtizedek óta, és ezen a gengszterváltás talán csak rontott, mert a helyi szemétdomb tetejére mostmár olyanokat is engednek felkapaszkodni, akiknek abszolút nincsen meg a szakmai alapjuk arra, hogy vezető orvosok legyenek.

Barnamaci 2012.03.15. 10:53:14

@XocoLatte: de, ebben is teljesen egyetértek, hogy a "nép" akarata is, hogy ez a rendszer megmaradjon. Engem ugyan nem érint, mert ahogy irtam, kerülöm a kórházat-orvost, csip-csup ügyekkel soha nem megyek, tehát feleslegesen nem terhelem a rendszert sem (most meg már főleg nem). Amikor szültem, kifizettem az egyágyasért a 10e Ft-ot egy 2*-os kategóriájú szobáért - de azt a kórháznak fizettem, nem zsebbe főorvosnak (még számlát is kaptam! :-) ).
Amig nem omlik még jobban össze a kártyavár, addig ez nem fog változni, majd akkor, ha már rezidens sem lesz, aki a főorvos helyett operál, de a beteg meg ugye úgy tudja, hogy a NAGYSÁGOS főorvos úr végezte a sikeres műtét....

2012.03.15. 11:39:45

@dr. Trebitsch: Nagyon fontos dolog ez, amit írsz, az ország meg csak csodálkozik, hogy hová lett a 40.000 jelentkező a felsőoktatásból.

Az orvosokat nem csak kiképezni drága, hanem eleve nehéz találni rá alkalmas alanyt, akiből lehet ilyet faragni.

Mióta ingyenes amúgy a Charité? Ez új.

2012.03.15. 11:43:06

@Shadow75: Én spanyol vagy katalán nyelvtudás nélkül dolgozom, ill. ma reggeltől fogva már csak dolgoztam egy kórházban, probléma nélkül. Laborozni, mikroszkóppal dolgozni meg naevusokat vizsgálni lehet különösebb nyelvtudás nélkül is. Szerintem sebészkedni is...

2012.03.15. 11:46:04

@Shadow75: Csak azt nem értem, miért ürülne ki? Bizonyos százalék akkor is itthon fog maradni a kötődések, a vállalkozó kedv hiánya vagy egyéb miatt; ha pedig nem, akkor az olyan mértékű szociális feszültséghez vezet, ami segíthet megváltoztatni a jelenlegi társadalmi berendezkedést. Amit jódolgunkban nem intéztünk el.

2012.03.15. 11:53:56

@dr. Trebitsch: Figyi, Thaiföld egészségügyét 10-11 éve tudatosan fejlesztik és hatalmas egészségturizmusa van, az eü egyharmada magánkézen, és egy kiemelt téma a társadalomban, a pozitív példaként szokták emlegetni, WHO dicséreteket kap az ország, ezzel szemben nálunk mi van? Kontinentális hírű negatív példa vagyunk.

2012.03.15. 12:03:31

@tildy:): Akkor ha van kedved, segíthetnél mondani 1 olyan helyet, ahol tanárokat várnak, köszi. Perfekt angol/spanyol nyelvtudás, QTS, 1 év tapasztalatra mit dob a gép? Csak kérdem, mert ha be tudsz linkelni egy oldalt, ahol a munkavállaló válogathat a tanári állások közül, akkor azt nagyon megköszönném.

@dr. Trebitsch: -nek van szerintem igaza, mert itt van előttem az EU 15 összes állásfoglalása a magyar tanári diplomák ügyében, és nem úgy tűnik, hogy kapkodnának értük, hanem inkább rohadtul nehéz munkát találni.

Én 3 napja beregeltem egy honlapra, tegnap elküldtem 10 helyre a jelentkezésemet, és ma délig 4 helyre behívtak interjúra - diploma nélkül, szimplán egy asszisztensi fizetésre. Akinek diplomája is van, netán szakvizsgája, ez az arány 8-10/10, ne legyenek ábrándjaink... míg a kedvesem diplomával, nyelvtudással, INGYENmunkát ajánlott fel egy ösztöndíjprogramon keresztül angliai iskoláknak, és nem kap pozitív választ, csak a világvégi kisvárosokból van némi érdeklődés.

Szóval tényleg baromira érdekelne, hogy hol kapkodnak ennyire a tanárok után Angliában...?

2012.03.15. 12:07:59

@Mpatikus Eszetlenellenes: @XocoLatte: Mint már meg lett mondva, a hálapénzes milliárdok a közhiedelemmel ellentétben semmire sem elegek rendszerszinten. Rossz a létezése, küzdeni kell ellene, de vegyük észre, hogy nem lenne elég semmire.

2012.03.15. 12:18:54

@Shadow75: Én még a diploma előtt elmentem, nem is egyszer, nem is egy helyre, és? Mi ezzel a baj? Légy szike, mutass már rá arra a pontra, ahol bajod van azzal, hogy gyakorlatot és kapcsolatokat épít ki az ember?

Nem vasfüggöny van, jóreggelt.

Az ember oda megy, ahová akar. Ha tud. Ha nem akar vagy tud, nem megy. Ilyen egyszerű.

Érdekes módon soha senki nem köszöni meg, ha egy külföldön dolgozó kollégát felhívnak konzultációra. Volt egy eset még 2010-ben, egy műtéten átesett nőnél egy megyei kórházban szivárgó folyadékot vettek észre az orvosok, orrváladék és liquor között kellett különbséget tenni labordiagnosztikában, persze ez rendes vizsgálatokkal nem lehetséges, a szakmai vezetőnk felhívott egy külföldi ismerősét, akivel megoldotta a rejtélyt, hogy a glükóznál lesz nagyságrendi különbség, megbeszélték a minta előkészítését, liquor szivárgott, még aznap betolták a műtőbe és rendbehozták a problémát.

Mindezt csak azért meséltem el, mert ha nekem van valami problémám, vagy hallok egy megoldatlan kérdést a kórházban, szoktam írni az éppen szakterületen dolgozó/kutató ismerőseimnek, és ezt ki fizeti meg, hmmm?

Mert az oké, ha egy idegen meghal, de ha mondjuk édesanyád volt az a nő, akkor se menjen külföldre az ember...?

tecsóba sose többé 2012.03.15. 15:06:25

@Igazság, hol vagy?:
Nekem nem kell vissza fizetnem, mert nem mennék el innen. Ha már eleve külföldre készül valaki, menjen oda tanulni. Ennyire egyszerű.
Nem ülök itthon érettségivel, saját üzleteim vannak, és megélek belőlük tisztességesen úgy, hogy a dolgozóim nem minimálbéresek. De ehhez sajnos az kellett, hogy 6 évet gályázzak egy vállalkozónál. Forinthitelem van és két gyerekem akik Angliában akarnak továbbtanulni. Én is éhezem rá és ők is dolgoznak nyáron. Nekem dolgoznom kellett, nekik nem. Nem mindenki helikopter.

Barnamaci 2012.03.15. 15:15:40

@öreg tyúk: ha üzleteid vannak és megélsz belőle tisztességesen, sőt még alkalmazottaid vannak, akkor mi a búbánatot keresel önkéntesként egy hajléktalanszállón??? Vagy ennyire sok az időd? :-)
A gyerekeidnek miért nem tetszik Mo-on? :-)

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 15:53:05

@öreg tyúk:

Nehéz beleélni magad a helyzetbe?
Senki nem készült külföldre, de ellehetetlenült.

Olyanról és úgy mondasz véleményt, hogy fogalmad nincs miről beszélsz. Ha utána néznél, tájékozódnál, nem jutna eszedbe ekkora nagyot mondani. :((

Ugyanakkor biztos lehetsz benne, hogy mennek külföldre tanulni, mert ott ingyenes, az emberi jogait tiszteletben tartják, pedig tudja, hogy valószínű - most már nem, magának oktatja - nem marad ott dolgozni.

Milyen vállalkozásaid vannak? Ha vannak?

-hattori- 2012.03.15. 19:05:48

Minden érdeklődőnek szeretnék ajánlani egy témába vágó cikket: (bocs, kicsit hosszú, de érdekes)

Hogyan gyógyítható az egészségügy? - Horváth Örs Péter olvasói levele
2012. március 15. 06:25, csütörtök

Azt tanítjuk az orvostanhallgatóknak, hogy minden beteg kezelését a kórtörténet felvételével kell kezdeni. Az egészségügy betegsége pedig mélyen visszanyúlik a szocializmusba. A rendszerváltozás óta történtek pozitív változások (elmozdulás a bázisfinanszírozásról, háziorvosi rendszer megváltoztatása stb.), egy fontos dolog azonban nem változott: a politika és a betegek viszonya az egészségügyhöz, benne az egészségügyi törvényben is megfogalmazott tételhez, miszerint a betegeknek jár a legmagasabb szintű egészségügyi ellátás.

Ez ugyanis nyilvánvalóan teljesíthetetlen még gazdag országokban is. A feltétlenül szükséges szemléletváltozáson kívül számos feltétele van a betegség gyógyításának, amelyekről a szakértők már sokszor mondtak véleményt, és az államtitkárság is jól lát kitörési pontokat, de még mindig vannak kérdések, amelyekről alig esik szó, és amelyek vagy politikailag érinthetetlenek, vagy „kényes” kérdések. Melyek az egészségügy gyógyításának lehetőségei egy gyakorló orvos szempontjából?

1. Mindenki egyetért azzal, hogy az egészségügyre fordított összeg kevés, még a visegrádi országokban is 50%-kal magasabb a GDP-arányos támogatás, mint nálunk.

2. A szakma döntően egyetért a strukturális átalakítások szükségességével és a centralizációval. Ma hazánkban több száz olyan beavatkozás van, amit csak 3-4 központ képes ellátni európai színvonalon, tehát a régiók közötti átjárást a betegek érdekében biztosítani kell. Nagy szakmai különbségek vannak az ellátóhelyek között, és a versenyhelyzet fenntartása a fejlődés egyik záloga. A szabad orvosválasztásnak meg kellene maradnia a régió határain túl is emiatt.

3. Sokan hangoztatták már a biztosítási „alapcsomag” kidolgozását, amelynek tartalmaznia kellene minden életveszélyt elhárító vagy megelőző beavatkozást és egyre kevésbé az életminőséget javító beavatkozásokat. Azt már mindenki elfogadta, hogy a fogpótlás, a szemüveg és a hallókészülékek legtöbbje ingyenes, de további kiterjesztésre lenne szükség. Ez a szakmákon belül nagy érdekellentéteket fog nyilván szülni, de nyugati biztosítási példákból lehetne bátran meríteni. További megfontolás lehet az, hogy az életminőség-javító beavatkozás a munkaképesség helyreállítását szolgálja-e, vagy csupán a sport és a hobbitevékenység rehabilitációjához vezetne. Az alapcsomag összeállításánál feltétlenül figyelembe kellene venni a költség-haszon arányt, tehát például azt, hogy a mai gazdasági helyzetben megengedhetjük-e, hogy támogatott legyen például egy olyan onkológiai kezelés, ami havi egymillió forintba kerül, és a beteg életét 6 hónapról 9 hónapra hosszabbítja meg.

4. Nem én vagyok az első, aki felhozza a polgári kártérítési perek elszaporodásának kedvezőtlen hatásait az egészségügyre. Nemcsak a perek száma nő, hanem a kártérítés összege is. A legnagyobb megítélt összeg már 100 millió forint felett van. Ez közpénzből kerül kifizetésre. A megítélhető összeg maximalizálására lenne szükség, illetve a biztosítók nagyobb kockázatvállalására, ha ez nem történik meg. Az évente kártérítésre kifizetett összeget csak becsülni lehet. Valószínűleg meghaladja az évi 10-15 milliárd forintot, de ennél is nagyobb kárt okoz azzal, hogy az orvosokat fenyegetettségben tartja, és ezáltal defenzív ellátásra készteti őket.

5. A defenzív ellátás az, amikor egy kezelés nem elsősorban a beteg érdekében történik, hanem önvédelemből, tehát azért, hogy az esetleges szövődmény esetén ne lehessen az ellátórendszert (orvost) perelni. A defenzív ellátás költségét nagyon nehéz megbecsülni, de megkockáztatom, közel 100 milliárd forint felesleges kiadást jelent. Egyik legjellemzőbb példa a vérrögösödés megelőzésére (thrombosis prophylaxis) alkalmazott, az elmúlt két évben már kissé enyhített előírás. A végtagokban kialakuló vérrögösödés tüdőembóliához vezethet, ami súlyos esetben halálos is lehet. Ma gyakorlatilag minden félórásnál hosszabb műtéti beavatkozás után kettőtől négy hétig tartó gátló kezelést ír elő az érvényben levő irányelv. Ezzel a kezeléssel 1000 betegből egynél akadályozza meg az embóliát egy átlagos veszélyeztetettségű csoportban. Az orvosnak alig van mérlegelési lehetősége arra vonatkozóan, hogy ezt a kezelést ellenjavallja. Ez a nagyon szigorú irányelv nem elfogadott általánosan, így az Egyesült Királyságban csak a kifejezetten kockázatos betegeknek írják elő az otthoni, trombózist megelőző kezelést. A trombózist megelőző kezelés amellett hogy drága, nem teljesen veszélytelen. Egyre több közlemény számol be vérzéses szövődményről. Vitatott az oszteoporózis diagnosztikájának és terápiájának hatékonysága. Nem megoldott az élet végi kezelések kérdése. Nincsenek egységesen elfogadott szakmai és etikai elvek a gyógyíthatatlan betegségek kezelésének kérdésében. Az intenzív osztályon való kezelés napi negyedmillió forintba kerül. A reménytelen ügyek feladását is nagyban gátolja a defenzív szemlélet. Egyes nyugati biztosítók ki merik jelenteni, hogy súlyos égés esetén a halálos kimenet kockázata az életkor plusz az égett testfelület százalékának összege. Száz százalék felett csak a tüneti kezelést támogatják. Nem megoldott a drága diagnosztikus módszerek ismétlésének a korlátozása. Nálunk hiányzik az ésszerű biztosítói szemlélet, amit halványan az is jelez, hogy pénztárnak nevezik az egészségügyi biztosítót.

6. Az utóbbi 2-3 év legsúlyosabb problémái közé tartozik a „humánerőforrás-krízis”. Az orvosok elvándorlásában az anyagi megbecsülés hiánya jelenti a legfontosabb okot, de további szempontok is vannak és jöhetnek. Az orvosok fenyegetettsége most már három oldalról is érezhető. A legtöbb orvos fizetését túlmunkával egészíti ki, és ez akár heti 80-90 órát is jelenthet. Európai munkaidőszabály szerint hetente mindenki csak 56 órát dolgozhat anélkül, hogy fáradtságával ne veszélyeztesse a beteget. A jelentős orvoshiány miatt a munkáltatók figyelmen kívül hagyják a törvényt, de a felelősséget az orvoson hagyják. A törvényszegés tudata kiszolgáltatottsággal jár. Szövődmények kapcsán felmerülő peres ügyekben az orvos elmarasztalható lesz, ha szabálytalanul túlmunkát vállal. Fenyegetettséget jelent a polgári és büntetőperek elszaporodása is. Egy munkatársam a büntetőjogi per miatt menekült külföldre, egy másikat pedig idegösszeomlás miatt kellett kezelni. A harmadik fenyegetettség az új munka törvénykönyve hatálybalépése után várható, mégpedig a hálapénz megtiltása miatt. Ezt most törvénybe foglalni az orvosok irányában érzett empátia teljes hiányáról tanúskodik. Fizetések rendezése nélkül a hálapénzt megtiltani elfogadhatatlan, mert további jelentős orvoselvándorláshoz vezet. A hálapénz negatív hatásai mindenki előtt ismertek, de pozitív hatásról írni senki nem mer, mert heves támadásoknak teszi ki magát. Szembe kell néznünk azzal, hogy a mai egészségügyben sajnos az egyetlen igazi motiváció a több és jobb munkára az anyagi dotáció, ami lehet hálapénz, gyógyszergyári támogatás vagy pályázati pénz. Nyugati országokban a tanulásra, a kitartó, szorgalmas, színvonalas munkára az sarkall, hogy ha valaki vezető lesz, akkor a fizetése 2-3-szorosára emelkedik, és ha ezzel magánpraxisjog is jár, ez a fizetés tovább duplázódik. Nálunk egy vezető orvos nettó fizetése 1000 euró körül van. Ennyiért felel nemcsak évente több ezer betegért, hanem nagyobb osztályokon akár 1 milliárd forintos költségvetésért is. Egyetemeken elvárás a három nyelven történő oktatás, a szakorvosképzés és a PhD-programvezetés, a szakmai és egyetemi közéletben való aktív szerepvállalás. Könnyen belátható, hogy a fiataloknak ez nem jelent motivációt és anyagi perspektívát. A bajba jutott embernek joga van felfogadnia a legjobb ügyvédet, hogy védje meg az előtte álló perben. A beteg embernek is elvileg joga kiválasztani a számára legjobb orvost, de törvényesen ezt nem tudja megoldani, nem tud vele „szerződést kötni”. Ha bevezetésre kerülne a Kórházszövetség elnöke által nemrég javasolt új honoráriumrendszer, ami növelné az adóbevételt is, akkor fel lehetne számolni a múlt dicstelen örökségét reprezentáló hálapénzrendszert. Külön kérdés a specialisták megbecsülésének kérdése. Vannak beavatkozások, melyek évtizedes tapasztalatot, gyakorlást és magas szintű tudást igényelnek. Ezeknek a díjazását pedig a biztosítónak kellene honorálnia.

7. Megoldásként a gazdasági helyzetet is figyelembe véve négy dolgot lehetne szinte azonnal és ráfordítás nélkül (!) tenni:

- Kidolgozni a biztosítási alapcsomagot.

- Maximálni a polgári perekben megítélhető összeg nagyságát.

- A defenzív ellátás megszüntetésére új irányelveket kidolgozni a kérdéses területeken.

- Létrehozni és legálissá tenni az orvosi honorárium rendszerét, melyet részben a biztosító, részben a betegek fizetnek.

Dr. Horváth Örs Péter
A szerző egyetemi tanár

jágör68 2012.03.15. 19:59:07

@-hattori-:
Már 22 éve meg kellett volna lépni.
A mindenkinek TAJ- kártya kibocsátás- b@romság helyett...
De pénz nélkül ez sem megy.
Az már engem nem érdekel, hogy honnan lesz pénz:
a) járulékemelés
b) adókból kipótolva
b) hitelből

Nekem tökmindegy, csak biztosítsák belőle a XXI- sz- i egészségügy feltételeit.

És ezzel párhuzamosan szépen beszüntetni a mindig, mindenkinek, alanyi jogon járó egészségügyi ellátást.

Mert ugye "nem leszünk gyarmat"- megint elmondta a Kisnagyember.
Csak azt már nem tette hozzá, hogy "azért nem, mert már rég az vagyunk."

Barnamaci 2012.03.15. 20:14:34

@jágör68: jó ez a duma, csak ha nem kell EU, akkor IMF pénz se kelljen. Ilyen egyszerű.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 20:20:35

@-hattori-:

Nem értem. Ezek nyitott kapuk.
Elindult a kiegészítő biztosítás.

A műhiba perekben akkor ítélnek ha jogos.
Az tény, hogy ki kell dolgozni az orvos védelmét, de a betegét is.
Maximálni a kártérítés összegét aztán évente újra gondolni? Kétévente? Soha?

"Szembe kell néznünk azzal, hogy a mai egészségügyben sajnos az egyetlen igazi motiváció a több és jobb munkára az anyagi dotáció, ami lehet hálapénz, gyógyszergyári támogatás vagy pályázati pénz."

Hálapénzt, gyógyszergyári támogatást és pályázati pénzt összemosni?

Van egy jó pár egészségügyi szakközgazdász. Érdemes lenne olvasni őket is.

Az egész a szakma egy részének a nyígása, ráadásul ez is szembe állítja a beteget az orvossal... :(((

-hattori- 2012.03.15. 20:34:34

@Dr.laikus PhD: A műhibaperek témája egy kétélű lufi, sok beteg, akinek megjárna, nem nyeri meg, sokan pedig minden alap nélkül vádaskodnak és perelnek. A bíróság nem igazságot, hanem ítéletet hirdet. Ha ott az ügyvédek által megvívott harc dönt, azért nem mindig jogos a jogos. (ha jól tudom, a cikkírónak is volt benne része)

a motívációs mondatában pedig szerintem nem a különböző forrásokat mossa össze csak azt a nyilvánvaló tényt akarja leírni, hogy jelenleg az eü. dolgozót motiválni pénzzel lehet.

sajnos eü. szakközgazdászokat nem olvastam - örülök, ha a szakirodalomra időm van.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.15. 20:34:47

> Maximálni a kártérítés összegét aztán évente
> újra gondolni?

Igen. Mert az a 100 millió, amit megítél a T. bíróság, az bizony elég sok kemoterápia... és lehet dönteni, hogy azt a bizonyos 100 milliót inkább egy ember kártérítésére költsük, vagy a kemoterápiára.

Te melyiket választanád?

Irkutszk 2012.03.15. 20:35:00

@öreg tyúk: @Dr.laikus PhD:
Érdekes így beállítani azt, hogy a fiatalság külföldre szeretne menni tanulni / dolgozni (vagy mindkettőt). Emlékszem még, milyen büszke volt az én nagymamám, amikor mentem külföldre akár csak konferenciára is. Úgy látszik, egy generáció alatt ez a büszkeség épp az ellenkezőjébe fordult. Most már szégyen, ha valaki világot látna?

Az én véleményem szerint nem szégyen, sőt, büszkének kellene lenni arra a fiatalra, aki máshol is megállja a helyét, hajlandó kimozdítani a kis popóját és világotlátni. Viszont lehetőséget, akaratot, vágyat kell benne ébreszteni aziránt is, hogy az ott megszerzett tudását hazahozza.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 20:42:34

@radiologus.hu:
Te tudod, hogy miért kaptak 100 milliót?
Nem legenda ez is, mint annyi más, csak a másik oldalon?

Ráadásul nem összevonandó a rákos beteg kezelése és a műhiba perek kártérítése.
Azt gondolod vagy-vagy?

Már másodszor aposztrofálod nekem a rákos betegek kezelését egy rosszul felfogott, vagy másként gondolandó kérdésben.
Nem etikus ez pont tőled!

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 20:44:11

@Irkutszk:

????? Én is így gondolom, de van egy másik oldala is amikor már muszáj.

Irkutszk 2012.03.15. 20:45:45

@Dr.laikus PhD: Nem kötözködtem, hanem a saját gondolatomat adtam a témátokhoz :P ezért lettél belinkelve.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 20:46:26

@-hattori-:

Nem is neked szántam, de bocsáss meg itt már volt ennél színvonalasabb hozzászólás is.

A cikkre reagáltam, kicsit zavarosnak találom.

jágör68 2012.03.15. 20:53:30

@Barnamaci:
Az IMF- pénz a korábbi IMF- és más hitelek finanszírozására kell.
Az EU- tól meg sokkal kevesebb pénzt kapunk, mint amennyit a kivándorolt munkaerőnk GDP- ben megtermel nekik.
Elég csak az orvosokra gondolni.
Németország megérezné, ha hipp- hopp hirtelen mind a kb 1500- 2000 kint dolgozó magyar orvos lelépne.
Bár nagyot nem rontana, mert most is 15.000 orvosuk hiányzik a rendszerből- és mégis jól elvan- MINDEN városban legalább egy kórházzal.

-hattori- 2012.03.15. 20:54:03

@Dr.laikus PhD: valóban zavaros a cikk annyiban, hogy több dolgot sorol egymás mellé, de felemlít átgondolandó, finanszírozandó témákat. A defenzív orvoslásos része pl. nagyon találó.

jágör68 2012.03.15. 20:57:06

@Dr.laikus PhD:
Márpedig bizony volt ilyen.
Mármint, hogy az adott EÜ- intézményben se új gyógyszerszállítmány, se eszközök nem érkeztek, mert éppen a kártérítést kellett abban a hónapban kiperkálni.
De valaki megint jól járt- a többség meg megszívta.
Dehát ez Magyarország lényege.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:00:26

@-hattori-:

A világ boldogabbik felén védik ettől az orvost, de ennek a következménye a defenzív orvoslás máshol is. Az USA-ra gondolok, ott tényleg csillagászatiak a kártérítések, de az orvos felelősségét is megállapítják.

Ha valaki fél akkor ennek ez a következménye.
Azt hiszem írt ide orvos aki aláírt egy jogi nyilatkozatot, hogy a biztosító a világ mely részére vállal érte felelősséget.
Természetesen Németországban.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:04:20

@jágör68:

Orvosi perek – Ahogy a biztosítók látják
A Generali komplex felelősségbiztosítási csomagot kínál az egészségügynek, amely a gyógyítási tevékenységre, az épületekre, a munkaeszközökre és a munkavállalók által okozott kárra terjed ki.
A biztosítási díj számításának alapja az egészségügyi tevékenységtől, az intézményben dolgozók számától, a kárelőzményektől is függ – mondta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője. A társaság a leggyakoribb kártérítéseket az orvosszakmai mulasztások miatt fizeti ki, ezek között szerepel a műtéti eszköz betegben felejtése, a téves diagnózis, a betegség kései felismerése, az elvárható gondosság elmulasztása, a tájékoztatási kötelezettség megszegése.
Azt már Arató Pétertől, az Allianz Hungária Zrt. vállalati biztosítások igazgatójától tudtuk meg, hogy a biztosítási díj összegét kockázatarányosan állapítják meg, így jelentős különbségek vannak az intézmények között a méret és a tevékenység kockázata miatt.
A felelősségbiztosításnak káronkénti és éves limitje van, ezért előfordul, hogy a sokadik műhiba esetében a biztosító már nem állja a kár összegét, mert a keret kimerült. Úgy látja: a megkötött felelősségbiztosítások többé-kevésbé az alulbiztosítás jeleit mutatják.

-hattori- 2012.03.15. 21:06:01

@Dr.laikus PhD: itt is létezik felelősségbiztosítás, nekem is van, és remélem, sose kell használjam. Bár azt gondolom, műhibaper ellen a legjobb védekezés a folyamatos, pontos tájékoztatás, nyílt és világos kommunikáció és ha úgy adódik, a bocsánatkérés.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:07:00

@jágör68:

Te magadnak gyártod a legendákat, vagy így fojtod el a honvágyad?

Én beleástam magam a témába.

A te oldalad is ismerem, ebben éltem az életem jobban megszenvedve, mint te valaha is.

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:10:41

@-hattori-:

Én is így gondolom.
A rettenet a feleslegesen beperelt orvos és a jó ügyvéd.
Még rágondolni is rémálom.

jágör68 2012.03.15. 21:16:36

@Dr.laikus PhD:
Soha nem írtam, hogy szenvedtem volna.
Csak nem éreztem mindig jól magam a választott/ szeretett munkámban.
Bár most megint a "mentem volna asztrofizikára" fázisban vagyok.
Belegondolni is rossz, hogy még a mostani helyzetemben is mennyi g@néj él nálam fényévekkel jobban, századennyi munkával meg felelősséggel :D

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:24:47

@jágör68:

Tudok neked ajánlani személyiségfejlesztő tréninget.
Komolyan!
Sokkal elégedettebb lennél és főleg boldogabb.
Nem biztos, hogy mindenki ganéj aki nem te vagy... :DDD

Dr.laikus PhD 2012.03.15. 21:25:37

@jágör68:

Mentél volna asztorfizi8kusnak?

Akkor a publikálásaid számával és a minősítésével lenne bajod. ;)

2012.03.15. 21:45:30

Én leginkább @Dr.laikus PhD: -vel értek egyet, mert nem szép dolog összemosni ezeket a dolgokat, kemót, hálapénzt, műhibapert.

@jágör68: Fel a fejjel! Lesz ez még rosszabb is. A Landshut kannibáljai pedig jó szezont csinálnak :)

2012.03.15. 21:47:25

@Dr.laikus PhD: Én úgy fojtottam el a honvágyam, hogy ma este fél év után először beszéltem a kiccsaláddal. Megvan az önbizalom és a motiváció Angliához! :)

OFF: Aztán ugye ráérsz 2 hét múlva?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.15. 21:52:40

@Dr.laikus PhD:

Sajnos nem legenda, valamelyik ismert korifeus nyilatkozta. De pár 10 milliós kártérítések simán röpködnek a mindennapokban is.

És a
> Ráadásul nem összevonandó a rákos
> beteg kezelése és a műhiba perek
> kártérítése.
> Azt gondolod vagy-vagy?
kérdéshez:

A kártérítési összeget a kórház fizeti a saját költségvetéséből. Értelemszerűen a kártérítésre kifizetett pénzből már soha nem lesz betegellátás.

A kérdés tehát: vagy-vagy.

A kemoterápiát meg azért hozom elő, mert mindenki számára ismerten nagyon sokba kerül.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.15. 21:56:15

@ReignOfdark:

> mert nem szép dolog összemosni
> ezeket a dolgokat, kemót, hálapénzt,
> műhibapert.

A kemó és a műhibaper egy kasszából megy. FYI. :-)

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 07:39:45

@radiologus.hu:

Megtaláltam a 100 milliós kártérítést ami jogos.

Bemásoltam már egyszer a statisztikai hivatal számait amikor a járulékfizetőkről írtál nagyon rossz számokat. Arra sem reagáltál.

Most is ott a cikk, most is azt mondod amit gondolsz, nem pedig a tényt.

Alul-biztosított a kórház, vagy nagy a kockázat. Nem ugyanabból az alapból kéne, hogy menjen, ha mégis az hiba.
El kell erre különíteni pénzeszközt.
A számvitel szabályai még a kórházakra is vonatkoznak.

Azért furcsa is lenne, hogy a hibázó orvos, vagy kórház aki nem tartja be a szabályokat azért ne fizessen kártérítést annak akinek jár, mert a rákos beteg ellátását hiúsítja meg.

Megint egy pont ahol szembe lehet állítani orvost és beteget.
Az orvos szerint minden kockázat és nem hiba, a beteg meg ettől a konok ellenállástól kiborul és vért kíván.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 07:47:23

@radiologus.hu:

"A kártérítési összeget a kórház fizeti a saját költségvetéséből. Értelemszerűen a kártérítésre kifizetett pénzből már soha nem lesz betegellátás."

Otthon ki kezeli a kasszát?
Nem olyan nagy truvály, pláne neked, hisz erről is van diplomád.

Van egy fix bevétel, akkor is ha adószabályok elvontak belőle.
Azt kell felosztani kötelező és várható költségekre.
Ha kevés, az ember megvizsgálja a működés feltételei adottak-e, össze kell-e vonni a családot, ésszerűbben költeni, jobban szervezni, rigorózusan a felállított szabályokat betartani mindenkinek.
Ez a családban is így működik, nagyban sem kéne problémát okozzon....

karcsibácsi 2012.03.16. 08:33:17

@Dr.laikus PhD:

A valóságban ez kicsit másként működik. A kórházaknak a "bevétele" kizárólag az OEP finanszírozás, amit az OEP a lejelentett és elvégzett teljesítmény (HBCS, vagyis az ellátott esetek számából és súlyosságából számított díj) alapján 2 hónap késéssel utólag utal át. Valami kevés pénz jöhet még ún. saját bevétel (Fizetéses ellátás, VIP szoba, stb) alapján, ez jó esetben sem haladja meg a költségvetés 1-2 százalékát.

Tehát ebből a bevételből kell a kórháznak MINDEN kiadást fedezni. A kiadás kb 65-70 %-amég a jelenlegi nyomott fizetések mellett is bérköltség. A fennmaradó rész dologi költségre
(gyógyszer, műszer, injekciós tűk- és fecskendők, kötszerek, sebészeti varróanyagok, gumikesztyűk, katéterek, röntgenfilmek stb., víz-villany-gáz számla, bérleti díjak, informatikai rendszer költségei stb. stb.) megy, itt szerepel a felelősségbiztosítás díja is. A biztosítók kártételben és esetszámban is maximálják a szolgáltatási tételeket (általában 10 millió forint egyszeri tétel, 5 esetszám évente).
Egy nagyobb összegű kártérítést a kórház igenis kizárólag a betegellátásra szánt pénz rovására tud kifizetni - adott esetben a drága cytostatikumokat nem tudja megvenni ez miatt.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:09:32

@Dr.laikus PhD:

A kórházak azért alulbiztosítottak, mert a biztosítók egyszerűen nem hajlandók szerződést kötni bizonyos összeg fölött. Pont.

> El kell erre különíteni pénzeszközt.

Igen, el lehet különíteni a betegellátásra szánt pénzból. Mert az a kórház bevétele.

> Azért furcsa is lenne, hogy a hibázó orvos, vagy kórház aki nem tartja be a szabályokat
> azért ne fizessen kártérítést annak akinek jár, mert a rákos beteg ellátását hiúsítja meg.

Ezért kellene felső korlátot szabni a kártérítéseknek - Amerikában néhány államban ez meg is történt. Ahol meg nem, ott bizonyos beavatkozásokat egyszerűen nem végeznek el.

A járulékfizetők számaiban meg azért van eltérés, mert az állami alkalmazottak esetében nem történik effektív pénzmozgás - az állam átteszi egyik zsebéből a másikba a pénzt, ez nem tényleges forrásteremtés, csak pénzátcsoportosítás.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 09:10:05

@karcsibácsi:

Értem. Akkor is lehet tervezni és kell is.
Ez egy más szakma.

Amit pedig a biztosító térít az annyi amennyire a kórház biztosítja magát.
Ha van egy nagy hiba, akkor megszívta és valóban a brtto bevételéből kell kigazdálkodnia. Nem kell alul-biztosítani, ez ennyire egyszerű.
A biztosító kockázatot vesz figyelembe, nem fog elutasítani senkit aki többet akar fizetni.

Azt hiszem jól tudom, hogy létezik jól és rosszul gazdálkodó intézmény, van ahol sok a műhiba per és a kártérítés.
Valahol a kettő összefügg.

Onkocentrumokban kevés a per érdekes módon, nem is utasítanak el beteget.
Aztán világgá röppen valami kamu sztori...
Ilyenkor mindig eszembe jut. Qui prodest?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:18:42

@Dr.laikus PhD:

> Azt kell felosztani kötelező és várható költségekre.

Várható költség-e, ha az árvíz elviszi a házat?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:19:21

@Dr.laikus PhD:

> A biztosító kockázatot vesz figyelembe, nem fog elutasítani senkit aki többet akar fizetni.

De. Elutasít és kész.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:26:04

@radiologus.hu:

Konkrétan választhatsz 2-3 csomag közül, melyekből a legnagyobb csomag sem fedezi az elrugazkodott kártérítések negyedét se.

Több csomag nincs és kész.

Mint ahogy 65 éves kor fölött sem kötnek veled piaci egészségbiztosítást.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 09:32:25

@radiologus.hu:

Erről már egyszer vitatkoztunk, de ez nem ennyire egyszerű.

Nyilván az állami alkalmazottat lehet herének tekinteni és úgy gondolkodni, hogy a tőle elvont kötelezettség csak átcsoportosítás, de nem az.
Régen volt már, de van ennek egy mérőszáma, pl. az orvos mekkora hasznot
"termel" és mindenki aki az állami szférában jövedelmet kap.
Az is igaz, hogy az "állam" a legköltségesebb ágazat, de nem az orvos, nem a tanár, hanem a bürokrácia.

Aztán az állami alkalmazott is fogyaszt, nem is keveset. A világon mindenütt a legtöbbet. Itthon divat csak nem a létszámot, hanem a jövedelmeket csökkenteni fű alatt.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:38:37

@Dr.laikus PhD:

Az állami alkalmazottak is kétségtelenül "termelnek", és hasznuk is van, ebben nincs vita köztünk. :-)

De az, hogy a költségvetés egyik sorában adunk nekik X fizetést, majd a költségvetés másik sorában az ebből levont Y járulékot jelenítjük meg, összességében ténylegesen csak pénzátcsoportosítás. Technikailag egyszerűbb lenne ki sem fizetni az Y járulékot, hanem csak az X-Y nettóját megjeleníteni. A fogyasztás során fizetett ÁFA persze más kérdés.

Én speciel a pénztárcám és a bankszámlám közötti ATM-közvetítette pénzmozgást sem tekintem "bevételnek" vagy "plusznak".

2012.03.16. 09:38:41

@radiologus.hu: Köszönöm :)

De nekem ez kicsit olyannak hangzik, mint a vitánk a régész meg a környezetvédő barátommal, hogy mire kéne költeni az állam pénzét. Új MR-re? Egy római erőd kiásására? A GYMS-megyei Duna rekultivációjára?

Mindenki haza fog beszélni. Ha én lennék kártérítési igénnyel egy kórház felé, nem érdekelne, hogy más esetleg emiatt gyöngébb vagy semmilyen ellátást nem kap.

Mi sem mondjuk azt, hogy "Igaz, hogy omlik a vakolat a folyosón, de milyen jó autópálya-ásatásaink vannak!"

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 09:48:36

@ReignOfdark:

Igen, mindenki hazabeszél - ezért kell felülről beleszólni a kérdésbe, mert a társadalom szempontjából hasznosabb, ha a kártérítések miatt nem marad el 30 ember adott esetben életmentő műtétje, még akkor is, ha az az 1 ember nem élheti totál gondtalanul a kártérítésből az életét.

Az igazán tragikomikus az lenne egyébként, ha valami véletlen folytán egy efféle kártérítést kapott ember közvetlen hozzátartozójának hiúsulna meg az ellátása, a kártérítés miatti pénzhiányra hivatkozva....

És igen, el kell dönteni, hogy korlátozott pénzmenyiség esetén a római erőd várhat-e inkább (ha már kibírta azt a 2000 évet a föld alatt :-) ), vagy az inkubátor.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 09:50:40

@radiologus.hu:

"Mint ahogy 65 éves kor fölött sem kötnek veled piaci egészségbiztosítást."

Nyelj egy nagyon és légy udvarias, gáláns, ha úgy tetszik.

Mi köze az egyéni biztosításnak az intézményi biztosításhoz?

Mondjuk ezt még én is igénybe vehetem.;)
www.penzcentrum.hu/biztositas/ez_lesz_halapenz_helyett_meger_havi_5_ezret_az_egeszseg.1031885.html

Utána nézek az intézményi felelősség biztosításnak. Szélesedik a piac, elindult egy verseny, én nem így tudom, de a szakmai anyag a pont.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 10:27:56

@Dr.laikus PhD:

> Mi köze az egyéni biztosításnak az intézményi biztosításhoz?

Ha a biztosító nem akar, nem köt biztosítást. Ennyi a köze a kettőnek egymáshoz. Nem lehet kötelezni őket.

"Jelen biztosítási feltételek alkalmazásában,
kivéve, ha a szerződésben/kötvényen
másként nem rendelkeznek, biztosított csak
olyan természetes személy lehet, aki a
szerződés hatálybalépésekor első életévét
betöltötte, de 65. életévét még nem érte el."

forrás: www.biztositasifeltetelek.hu/Generali/generali_0292.pdf

Ez a 2007-től érvényés, "TopMed
szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítási
szerzõdés általános feltételei"-ben szerepel. Kb. ezt reklámozzák most nagyon mindenütt.

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 10:33:09

@radiologus.hu:

Soha nem is lehetett 65 év felett biztosítást kötni.

Az intézményi felelősség biztosításhoz semmi köze.
Nem azonos a kettő.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 10:38:52

@Dr.laikus PhD:

Az intézményi felelősségbiztosításról fentebb írt karcsibácsi:

"A biztosítók kártételben és esetszámban is maximálják a szolgáltatási tételeket (általában 10 millió forint egyszeri tétel, 5 esetszám évente)."

Azaz ha egyszer 40 milliót ítélnek, akkor az 30 milliós fedezetlen kiadásként jelenik meg.

Egyéb feltételekkel nem kötnek szerződést, és kész.

2012.03.16. 11:05:58

@radiologus.hu: Ők pont így gondolkodnak az inkubátorról, és ez a baj. A társadalom pedig döntött, hogy az egészsége nem fontos.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 11:12:05

@ReignOfdark:

Az már a társadalom baja.

Nem tudsz ez ügyben mit tenni, vond meg a vállad és tedd a dolgod. :-)

De kérdezd meg a régész barátodat, hogy időben érkezzen-e meg a mentőautó a balesethez, vagy inkább mégis csak a római erőd fontosabb? :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 11:53:32

@Dr.laikus PhD:

Ismerem, nekem is az Allianznál van a felelősségbiztosításom.

Konkrétan mire gondolsz, mit szeretnél kiemelni?

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 11:56:19

@ReignOfdark:

A társadalom jelenleg egészséges rétegét nem érdekli.
Ennek egyik oka a mérhetetlen tudatlanság és a szocializáció, hogy minden szir-szarral forduljál orvoshoz.
Most minden beborul, a látszólagos jólét is - habár ahol én lakom ott még használják vásárláshoz a gépkocsit, pedig van busz, háztól-házig visz.

Abban a percben amikor viszonylag nagyobb baj van, tényleges ellátásra szorul, akkor megijed, kapkod, elkezd tájékozódni, ha nagyon hülye akkor ír a praxisra, az orvosok meg komolyan veszik.
Általában türelmesen várnak akkor is, ha nyilvánvalóan váratják, bürokrata módon viselkednek vele, mert beteg, gyógyulni akar.

A jobb intézményekben pedig elő sem fordul, hogy elégedetlenkedne, örül, hogy luk van a fenekén, boldog hogy reménye van gyógyulni.

Ebben a fiatalokat és csak őket preferáló rendszerben nincs min csodálkozni, odázhatóvá válik minden azonnali, sürgős intézkedés, mert őket még nem érinti.
Szembe lehet állítani szülőt a gyerekkel.
A hozzátartozó pedig a fiatal véleménye szerint feleslegesen ugató vénség.
Majd keresünk neki szocit.
Habár már azok is bedőlnek, mert az állam nem fizet, a lenyúlt ingatlan meg nem eladható. :((

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 11:58:10

@radiologus.hu:

Intézményi felelősségbiztosítás is van és nem egyénire gondoltam.

Nincs értékhatár. Azt a szerződő határozza meg, a fizetendő díját a biztosító.
Ebben az esetben nincs csomag, megállapodás van.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 12:14:25

@Dr.laikus PhD:

Minden tisztelettel az idősebb generáció iránt: ők tanították a mostani fiatalokat, ők adták át az értékrendet.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 12:15:58

@Dr.laikus PhD:

Amennyire tudom, az intézményi felelősségbiztosítás "megállapodása" sem szól általában 10-20 millió/káresemény értéknél többről.

A biztosító közli, hogy "többre nem kötünk szerződést".

Dr.laikus PhD 2012.03.16. 12:29:00

@radiologus.hu:

Igen! Többször mondtam, hogy elbatytuk.

Amit olvastam ott nincs értékhatár, kiemeli, hogy a szerződő fél határozza ezt meg.
Az persze könnyen lehet, hogy fizetni a valós kockázatot nem tudja az intézmény, de erre lenne jó az igazi és nem protekcionista belső kockázat felmérés az orvosok között. ezt azért elég jól ismerik berken belül is, akármennyire belterjes is a szakma.

Itt természetesen a szigorúan vett műhibára gondolok és nem a természetes egészségügyi kockázatra.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2012.03.16. 13:12:30

@Dr.laikus PhD:

A baj az, hogy a vonatkozó törvények értelmében az orvos tévedhetetlen.

A természetes egészségügyi kockázat meg nem szokta érdekelni a bíróságokat.

2012.03.16. 14:52:51

@Dr.laikus PhD: Tény ami tény, az idősekről való gondoskodás réme nagyon leállatiasította a generációmat.

20-30 évvel idősebbek már gyakran semmi hasznosat nem tudnak mondani nekünk. Maguknak sem. Csak vannak. És mi már azt tanultuk, hogy ami nem hasznos, azt dobd ki. Azt a játékot is letörlöd a gépről, amivel nem játszol.

Semmi nem menő, ami nem végig móka és kacagás. A nagyi addig cuki, amíg süti a sütikéket szülcsinapcsikor. Tisztába tenni? Fujj.

Mondjuk az öregek is megérik a pénzüket, egy ismerősöm vénséges vén nagyanyjának is a legkevésbé kedvelt unokája volt az, aki később tisztába tette. A többieknek hirtelen más dolguk akadt. Ha tudott volna még beszélni a stroke után, biztos mondta volna, hogy köszönöm.

Hejj, annyiszor jut eszembe kedvenc regényem. Az állam nem ad nekik tisztességes életre lehetőséget, de meghalni sem hagyja őket egészen.

Barnamaci 2012.03.16. 15:53:19

@ReignOfdark: Én úgy látom, hogy az egész túlmedikalizálás hozta ezt a fordulatot alapvetően. Már nem természetes a halál és születés, mint 100 éve. Nem családban történnek az események, idegen és távoli, rettegésben tartjuk magunkat és félünk a haláltól. És igazad van, nem hagyjuk meghalni sem az emberket.
Van erről egy jó könyv: Die Nemesis der Medizin. Die Kritik der Medikalisierung des Lebens. Ivan Illich. Nem 100% olvastam, de nagyon jó.

Barnamaci 2012.03.16. 15:59:38

@jágör68: "Az IMF- pénz a korábbi IMF- és más hitelek finanszírozására kell."

Ezt pontosan tudom. Csak akkor nem kell kiállni az utcára és hangosan köpködni az EU-t. Amivel részben (de nem ebben a formában) egyet is értenék, csak az úgy nem működik, hogy csak az a része kell ami nekem jó.

vanier (törölt) 2012.03.16. 18:51:47

Végre 1 jó poszt,ami nem hazug acsarkodó orvosellenes. Gratulálok.

vanier (törölt) 2012.03.16. 18:56:54

@ReignOfdark: Erre én is kíváncsi lennék. A kolléganőm lánya angol tanáré s Angliában volt már :mosogató lány,pizzafutár,wc pucoló.

vanier (törölt) 2012.03.16. 19:07:07

@karcsibácsi: .
A még itt lévők is ezt olvassák erősítik magukat a lépésre...mert sajnos igaz:
Egyébként nemcsak a magasabb jövedelemért mennek el, hanem ammiatt az általánossá vált szemlélet miatt is, amelyik ezen a blogon is jól tettenérhető, nevezetesen, hogy félművelt, primitív, rosszindulató alakok kapcarongyuknak tekintik őket, egymást túllihegve légbőlkapott történeteken csámcsognak és koszos lábukat törlik a még itt maradt, és eltávozott kollégáik helyett is dolgozó orvosokba.
Tisztelet a kivételnek.

Egyszer már leírtam, hogy egyik külföldön dolgozó orvos egy zárt portálon azt írta, hogy ha honvágya támad, beleolvas a praxis blogba és rögtön elmúlik.

"Az életszínvonalnál fontosabb az erkölcsi színvonal. A jövedelemnek az a rendeltetése, hogy az orvos erkölcsi szabadságát biztosítsa, a nélkülözéstől megóvja, a pénz azért kell a gyógyítónak, hogy ne kelljen pénzért gyógyítania."
Ha tiszteltet és megbecsülést kapnának és csak annyit kellene dolgozniuk,mint amennyi törvényes és nem úgy viselkednének velük,mint ha valami kiszolgáló rabszolgák lennének ,akkor nem mind azon gondolkodna mikor lépjen le.A hálapénzezés és az urban legendek a sok zsebbe tömött pénzről a legelkeserítőbb.

Celtic 2012.03.16. 23:26:43

Najo, holnaptol en is elmegyek kulfoldre betegnek. Csak nehogy az legyen, hogy fizessem vissza a betegsegem osszeszedesenek koltsegeit....

Viccen kivul: mar par eve vartam ra, mikor tortenik meg, hogy nem lesz eleg doki. Evek ota latszott, hoyg kozeledik, de ma is latszatintezkedesek szuletnek (es kozben igazi elmeny olvasni a sok feleszut, aki bekuld ide egy postot, mert a doki megnezte a mellet, biztos rohadt kejenc) meg azon gondolkodni, hogy hany agyhalott szavazott anno a 300 Ft ellen (akkor voltam utoljara dokinal, mert akkor volt eselyem, hoyg minimalis penz elleneben nem toltok el a varoban harom orat az eletembol, hanem tiz perc alatt sorra kerulok)

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 06:42:31

@Celtic:

Na látod ez is túlzás, de nagy.
Mindazonáltal a demagógia teteje volt a népszavazás.....

Celtic 2012.03.17. 10:19:09

@Dr.laikus PhD: Marmint a 300 Ft es a varakozasi ido csokkenese a haziorvosnal? Nem, nem tulzas, legalabbis az en haziorvosomnal. Lehet persze, hogy mas haziorvosnal vagy szakrendelesen nem valtozott, azt nem tudom.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 10:39:12

@Celtic:

Annyira nem, hogy abban az időben három havi gyógyszer adagot írhatott fel a háziorvos. Nem tette....

Most meg két hónapra felírhat, de egy havi kiszámolt adagot, ráírva, hogy melyik naptól lehet kiváltani.
Krónikus betegnek abszolút kiszúrás, de az orvosnak is. Egy csomó vizsgálatot, a legtöbbet nem végeztethet csak fél évente, a centrumok három havonta....
Áhhhh!

A vénségek sem beszélgetni mennek, arra elég az utca, vagy a ház, vagy a park.
Szóval betegek. Magas vérnyomás, cukor, vagy csak a vénség csontjai fájnak.
Ha nem demens és magányos, persze beszélgetne is. De nem azért jár oda.
Nők lévén öléggé életre valóak. ;)

IrishOak 2012.03.17. 13:14:14

@karcsibácsi:
Igazából, jó pár napot hezitáltam, hogy leírjam-e az egész "észlelést", de mivel ez egy egyre erősödő tendencia, így gondoltam megvitatjuk egymásközt:-)

Látom, hogy igazából meredek és radikális eltérések nincsenek.Tehát végül is a józan ész és valóság érzékelése mindenkinek a sajátja, és az ok-okozat következménnyel is mindenki tisztában van.
A baj csak annyi, hogy az orvosok már szóltak évekkel ezelőtt, meg szólnak most is.Ha meg "hülyének" nézik őket elmennek...és igazuk van, én is elmennék a doktornőm helyében, ha olyan príma orvos lennék, hogy engem küldenek műteni, aztán rendelni, aztán ügyelni, aztán megint műteni.

Az orvosokon kívüli segítő személyzet az meg a motorba az üzemanyag. Nélkülük nem menne az egész.De ők is fogynak, és kiöregszenek.Akkor ki lesz aki a műtőasztalra felpakolja a nettohúst, hogyaszonygya.. tessék csak nyugodtan aludni, majd jövök ám, mert én vigyázok magára:-))

Hogy bolondériáimat taglaljam: a műtét után a férjem visszakísért a beteghordóval a szobába.Ha nem mondja el itthon,soha nem tudom meg miket beszélgettem:-):
eszembe jutott hogy boldog névnapot kívánjak, meg magyaráztam,hogy de szép az idő, megkérdeztem, hogy rendesen viselkedtem-e. Férjem mondta, hogy egyébként normális vagyok, és nem kell komolyan venni, de azért figyeljen rám a beteghordó fiú, mert képes vagyok felkelni és hazaindulni:-)

Csak azt nem értem: nem készül ki az ember dereka meg az izmai a folyamatos cipeléstől?Ezt mindenkitől megkérdem, de még senki nem válaszolt rá a somolygó mosolygáson kívül.Úgyhogy szerintem -de.

IrishOak 2012.03.17. 13:36:01

@vanier:
Abszolút egyetértek. Én most-már- azt látom,amit le is írtam, hogy a hálapénz meg egyéb 'kedélységek bekínálása teljesen felesleges.
Na jó, ha az ember egy idősödő professzorhoz vár valami műtétre, amit hajlandó bevállalni, akkor igen, lehet szépen beállni a sorba.

Na persze van az embereknek egy rétege, aki azt gondolja, hogy majd egy kis pénzzel megoldjuk. De pl. jelen pillanatban azok az emberek akik érsebészre várnak miután a műtétjük elmaradt - nem is tudnának senkinek fizetni sem azért, mert szeretnék a műtétet.Mert márc 07-óta nincs a kórháznak érsebésze.

A fiatal doktornéni pedig arról mesélt, hogy epekő és epehólyag műtét "már" nem is laparoszkópos lesz, hanem a természetes testnyílásokon keresztül zajlik. Na ezt ő tudja, csinálni is fogja -csak nem itt. Az idősebbek meg már a laparoszkópos cuccnak is úgy örülnek, mint kétéves a karácsonyfának.De azért sérelmezik, hogy csak 4 napot lehet kórházban vele, holott 24 óra elegendő.Ahogy a 45 alattiakat haza is engedik, ha menni akar.

De sebaj;majd nem lesz mellkas sebésze, meg más szakirányokba lévő orvosa egy egy kórháznak.Mert elmennek emberi életet élni.

Nekem már az a nagyon furcsa, hogy tőlem fiatalabb orvosokat alig látok.(Pedig az a normális, hogy jönnek a fiatalok az új, kiforrott és forradalmian új technikáikkal.

Eddig azt hittem, hogy bujkálnak:-)De be kell lássam: elmennek.

Celtic 2012.03.17. 14:15:14

@Dr.laikus PhD: En nem mondtam, hogy ki miatt nem ferek hozza a dokihoz. 300 Ft volt = durvan 1 kg kenyer. Evente 20 alkalom folott visszajar. Igazan semmi osszeg (nem, nem erdekel, hogy szegeny kisnyugdijas mibol fogja kigazdalkodni, ingyenebed nincs. Azt valaki fizeti, ha nem penzben, akkor idoben (pl. en az idommel)). Nalunk annyibol kotetlen a munkaido, hogy nincs megadva, mettol meddig kell dolgoznom, ki van adva a feladat, aminek egy realis hataridore el kell keszulnie. Az mindegy, hoyg en delutan vagy hajnali kettokor csinalom, de ha a dokinal ulok, azt nyilvan valamikor be kell potolnom...
Igy negyven folott kb. azok a bajaim, amiket ki kellene vizsgaltatnom: magas vernyomas, tulsuly, kezdodo cukorbetegseg (legalabbis vizitdij idejen elkezdodott a vizsgalat, amit aztan idohianyaban nem tudtam befejeztetni), izuleti fajdalmak (terd, comb, vall, konyok), valami csunyan szur a beleimben neha (vagyis hastajek, nem tudom, melyik szerv lehet, talan le'p), csak ha dokihoz jarok, nem lesz munkam....(igy meg beledoglok nyugdijkorhatas elott). Ennyibol jo volt a 300 Ft, tenyleg csak akkor ment oda az ember, ha ott dolga volt.

Na, ennyit errol, szoval a (varhato) betegnek sem gyongyelete van, es az egesz totalisan koszonheto a T. politikusainknak: a doktorok tavoznak az alulfinanszirozas miatt, a betegek nem jutnak ellatashoz, mikor az egyik oldal kitalal ra valami megoldas-kezdemenyt, a masik oldal puszta populizmusbol tonkreveri. A zemberek meg szopnak tovabb...de igen nagy reszuk orommel teszi, mert megsporolta fel doboz cigi (vagy egy kilo kenyer, ket sor, kinek-kinek izlese szerint) arat.

300 Ft = mindenki ki tudja fizetni, de nem rohan mindennel orvoshoz.
0 Ft = ingyen van, hipochonderek lepik el a rendeloket, mert nekik jar.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:04:02

@Celtic:

Most már így állunk. :((
hvg.hu/hvgfriss/2012.11/201211_ferge_zsuzsa_a_rukvercben_halado_szocialpol

Ötleted, hogy aki éppen orvosnál jár akkor amikor te, akkor mikor kéne mennie?
Mert, hogy mindenki így kezdte.
Mondjuk én 60 felett, hogy itt fáj, meg ott, ki kéne vizsgálni.
Nem értem rá várakozni.
Lett belőle ami lett.
Tanácsom, ha megfogadod...
Inkább várd ki a sorod. :)

Celtic 2012.03.17. 15:28:25

@Dr.laikus PhD:
Otletem?
- Minimalis vizitdij (akar 10 Ft, de ne tokingyen legyen, erezze az ember, hogy nem ingyen van)
- Bejelentkezes. Mittomen, harom het mulva csutortokon este hatkor nekem jo.
- korosztalyfuggo idopont: delelott az inkativak, delutan az aktivak

Sok megoldas lehetne. Megsincs. (Mint a Magyar Posta: akarmikor megyek, a nyugdijas korosztaly all sorban az _ertesitett_ kuldemenynel.)

Tudom, ebbol az lenne, hogy "dehat mi van akkor, ha nekem csutortok este hatkor van idom feliratni a gyogyszert, ha nyugdijas vagyok, dogoljek meg?", lattam mar parszor hasonlo reakciokat...

Celtic 2012.03.17. 15:39:30

@Dr.laikus PhD: "A tágabb cél azonban a háború előttihez hasonlító világ felélesztése, mindenekelőtt bizonyos külsőségeiben. A mélyülő szegénység mellett milliárdok folynak el közterek átnevezésére, átépítésére, a fél belváros feltúrására, azzal a hamis ürüggyel, hogy vissza kell állítani az 1944. március 19. előtti képet, mert azon a napon „hazánk elveszítette állami önrendelkezését”."

Ezt mar az Antal-kormany elkezdte. A tobbiek legfeljebb nem folytattak, de visszaforditani nem igazan igyekeztek...

"Képzett, autonóm és tapasztalt szakemberekre még a kormányzáshoz sem tart igényt, sorra érzékelteti a leghagyományosabb és legtöbb felkészülést igénylő szakmákkal, az orvosokkal vagy a karmesterekkel, a zenészekkel is, hogy nélkülözhetők. Anyagilag és szimbolikusan egyaránt a „látványsportokat”, ezen belül a futballt minden művészet és a tudományok többsége fölé helyezi."

Ez ismeros valahonnan: "Az akarat diadala."

Minthogy dolgozik ismerosom egy miniszterium kiszolgalo szemelyzeteben (tehat nem kozhivatalnok, csak kozalkalmazott, kb. mint azok, akik a vizcsapokat es az ajtozarakat szerelik a miniszteriumokban, csak kicsit feljebb), boven tudott meselni, az eddigi kormanyzatok alatt mi volt az aranya a szakmai/politikai kinevezeseknek egy bizonyos munkara: kb. 1:3-hoz..... Szoval, egy szakmai, harom politikai kinevezes.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:44:18

@Celtic:

Van bejelentkezés minden háziorvosnál és minden szakrendelőben.
Az más kérdés, hogy az asszisztensek nem tartják be.
Ahol értelmes a szakszemélyzet ott ez működik is.

Olvasd el kérlek Ferge Zsuzsát. Te tudsz és nem okoz gondot fizetni, nekem már nagy gond és gond másnak is.

Az értesített küldeménnyel sorban álló nyugdíjas a gyereke postáját váltja ki, mert ki a fene levelezne vele?
Nyugdíjat a postás többször is kihozza, meg otthon is marad, mert _nagy_ szüksége van rá. A postásnak is a borravalóra.

Mindegy.... :(((

Egyszer már leírtam, de itt vagy példának. Sikerült elhitetni némely egyeddel, hogy az idősek csak vámpírok, idegesítő, felesleges időrablók, henye ingyenélők.

Ha úgy hiszed a középkorod feljogosít arra, - el is hiszed, - hogy értékesebb porhüvely vagy másnál, abból csak az lesz, hogy mindig szembe kerülsz majd számodra értéktelen porhüvellyel.

Persze megnyugtatlak, hogy te is vén vagy már a brémstormingozó fiatalabbaknál. :D

rikitiki 2012.03.17. 15:53:46

@Celtic: Ötletek már 5-10-20 évvel ezelőtt kellett volna. Amikor meg előjött valaki valami gyenge ötlettel, azt sem kellett volna leszavazni.

Itt már nem segít az ötlet, csak a pénz. Kétszer ad, aki gyorsan ad.
Már idén is késő lenne a pénz, hát még jövőre meg azután...

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/orvoshiany_a_szegedi_ful-orr-gegeszeten/2269574/

Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.
Sajnálom mindazokat akik orvos nélkül maradnak.
De a szabadságharcnak ára van.
Ezt a munkás paraszt nemzeti együttműködést építő, szabadságért harcoló népünk, és gyermekei megértik majd.

Most egy kicsit nehéz lesz, mert összefogott ellenünk a gaz, imperialista rothadó öltönyös Nyugat, de gyermekeink már élvezhetik majd a nemzeti együttműködés keretei között megvalósult egészségügyi ellátást.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:54:09

@Celtic:

A kinevezésekről...
Volt vala egy közmegegyezés, meg a világban is így működik.
Politikai kinevezett osztályvezetőtől felfelé. Alatta az szakmai grémium, mert valakinek érteni is kell hozzá.

Ezt rúgták fel, a többi már ebből következik.

rikitiki 2012.03.17. 15:54:55

helyesen: közmunkás-paraszt nemzeti együttműködés

IrishOak 2012.03.17. 15:56:46

@Dr.laikus PhD:
Tsók, persze tökéletesen jól vagyok. Igazából egy nap volt necces, arra meg nem is nagyon emlékszem:-)
Igaz ugyan, hogy a cérnák még mindig bent vannak, de ez csak azért mert a dokinénim olyan figyelmes, hogy a kis gyerek emelgetése miatt még egy hetet bent hagyja.De hétfőn már letelik az egy hét:-)

Aztán kiveszi a vállamból azt a valamit -mert felkaptam a fejemet amikor mondtad, hogy ne vicceljek vele.Úgyhogy most nagy szabászaton vagyok:-DD

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 15:59:52

@rikitiki:

Jaj ne! Az ember kínjában úgy nyihog mint a kehes lov. :DD

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 16:04:09

@IrishOak:

A végén egy igazi fércmű leszel... :DD

Gondolok rád sokat. Még az a jó, hogy Felicitásznál értelmes észmegosztás működik, még az amúgy puskaporos témában is.
Jó olvasni. Megírod általában kis eltéréssel a véleményem, mire megfogalmazom már olvasom is. :)

IrishOak 2012.03.17. 16:13:26

@Celtic:
Az a vizitdíj nem volt hülyeség -tényleg. Főleg, hogy a dokiknál maradt a pénz, így jutott eszközökre, meg gyógyszerre, meg minden szükséges dologra.

Anyukám olyan aki minden hónapban kell, hogy menjen vérvételre. Ő mondta,hogy imádta azt az időszakot.Csak az üldögélt a rendelőben akinek tényleg baja volt. Pörgött a rendelés, és alig kellett várni.

@Dr.laikus PhD:
Igazából a fiatalabb középkorúak azért aggódnak, mert nekik még kell vagy 20 évet dolgozni, és ha így haladnak a dolgok, nemhogy műtétet végző, de háziorvos sem lesz.De pl a gyerek háziorvosi arányokról is valami dermesztőt hallottam(a mi gyerekorvosunk is nyugdíj előtt van, tehát kiesik egy háziorvos, meg egy kórházi gyermek onkológus is, ha ő már nem fog praktizálni)... na akkor már a gyerekeinket sem fogja senki orvosolni.Ez tényleg drámává fog érni, és a folyamat már olyan stádiumban van, hogy tényleg szemmel, füllel, és gyógyítatlan bajokkal érzékelhető.

IrishOak 2012.03.17. 16:17:09

@Dr.laikus PhD:

Én nem is firtattam volna a "hátamon púpot" - úgyhogy vállald csak a felelősséget:-DD egyébként igazad volt, két dolog lehet, mindkettő gázos,de majd a szövettan eldönti. Én meg addig szabatok magamon, míg van egy jó orvosom:-DD legalább a formám legyen már jó, ha az éveimből úgysem tudnak lefaragni;-)

vanier (törölt) 2012.03.17. 16:17:13

@IrishOak: A gyermekorvosok átlagéletkora tavaly 53 év volt. Ebben benne van a fiatal meg a 70 éves is.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 16:24:06

@IrishOak:

Ezekkel így ebből a kontextusból tökéletesen egyet értek.
A várakozás nálunk nem volt kevesebb, ill. bevezette az időpont egyeztetést.
Minden nap van az órák között két beteg aki időpontra megy. Halál elégedett vele mindenki.
Felújította akkor a rendelőt, vett egy pár jó eszközt, új számítógépet, gyarapodott végre.

A középkorúak mindig aggódtak és fognak is.
Életük legtermékenyebb, legprogresszívabb időszaka, habár a többi sem piskóta.
Ettől még az idős korosztály nem akadályozza semmiben, mese és kifogás, fontoskodás.
Aki valóban nem ér rá, megtalálja a módját, hogy tudjon az idejével gazdálkodni. Amikor szükség volt rá én is megtaláltam...
Csak hát jó vicsorogni zsigerből.

Az orvoshiány, az emigráció (egyik felem tapsol) az már sokkal fájdalmasabb és mindenkire kiható, nem kell _csak_ középkorúnak lenni hozzá.

IrishOak 2012.03.17. 16:26:28

@vanier:
Valami ilyenre emlékezetem, csak még riasztóbb volt, mert számokkal is megspékelték úgyhogy a fiatal orvosok, gyakorlatilag páran vannak. :-(

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 16:31:13

@IrishOak:

"...ha az éveimből úgysem tudnak lefaragni;-)"

Le kell tagadni!
Mama a maga 99 évéből simán letagad és köcögve élvezi, hogy még arra is azt mondják, hogy letagadhatna 20 évet.

Ha jó napja van, akkor szokta mondani, hogy az esze a bizonyíték.... egyre kevesebb.
A nagy kék szemeivel huncutul néz.
Kis virág...

A púpod meg nem biztos, hogy csak kettő, de biztos ami biztos. Az enyim limpfödéma.

IrishOak 2012.03.17. 16:39:45

@Dr.laikus PhD:
"Az orvoshiány, az emigráció (egyik felem tapsol) az már sokkal fájdalmasabb és mindenkire kiható, nem kell _csak_ középkorúnak lenni hozzá." ... na valami ilyesmiért írtam ezt az egész posztot.

Jelenleg azt érzékelem, hogy sem gyereknek, sem fiatalnak, sem középkorúnak, sőt idősebbeknek sem biztonságos az egész. Most hangosan recsegve rogyadozik, itt-ott átmenekítenek még dolgokat, hátha mégis működik, de én úgy látom, hogy hónapok, de nem éve múlva, az egész a társadalmunk fejére fog dőlni, maga alá temetve sok-sok halálos áldozatot. Aztán majd azért megy az óbégatás, hogy a sok orvos, hogy mert elmenni(ennek a zsarolásszagú fenyegetőzését lehet olvasni a röghöz kötés c. fejezetben), hogy mert megöregedni, és az aktív középkorú orvos, meg hogyhogy leesik a lábáról a túlterheltségben.

Celtic 2012.03.17. 16:48:53

@Dr.laikus PhD: Nezd, megegyszer:
-legyen 10 Ft, azt ne mondd nekem, hoyg keptelen vagy kifizetni...mert nem hiszem el. Szamomra a 300 Ft is ilyen osszeg volt, de jo, legyen szaz . De ezt tobbszor mar nem mondom el.
- egy szoval sem mondtam, hogy az idosek vampirok, amig szulovarosomban laktam (Del-dunantuli kisvaros), sose volt bajom veluk. Amiota itt elek Budapesten, itt ertettem meg, hogy milyen furcsa idos emberek is vannak (meg kozepkoruak es fiatalkoruak nyilvan, de az idosebbek nekem jobban feltunnek, mert otthon maskent viselkedtek). Anyam is nyugdijas, apam is (ameddig meg el, most toltotte a 70-et es egy agyi infarktuson van tul, de havonta egyszer megy max. dokihoz, anyam is evente 2-3 alkalommal). Itt, ebben a varosban, akarhova megyek, idosekbe botlok, akik tolakodnak, turelmetlenek, stb. Ez nekem uj. Bolcsode nincs, de az onkormanyzat a 100. nyugdijasklubot inditja (nyilvan, ehhez kevesebb penz kell, mint a bolcsodehez, de mar nagyon unom). Amikor felvetodott, hogy a 65 ev felettiek esetleg _bizonyos napszakokban_ megsem utazhatnanak ingyen a BKV jarmuvein, akkora felhaborodas tort ki, mintha a Duanaba akartak volna loni oket (ahogy joparan megjegyeztek). Szoval az aranyok nem stimmelnek...Nalunk a cegnel lenne munka, kellene ember, de a ceg nem tudja kigazdalkodni a bert+jarulekokat, szoval jobb esetben stagnalas van, rosszabb esetben elbocsatas (mikozben ember kellene!). Nyilvan, aki munkanelkuli, nem fizet TB-t (eu+nyugdij) es inkabb kap az allamtol. Namost, ha arrol van szo, hoyg _esetleg_ a nyugdijasok is reszt vallalhatnanak a kellemtlensegben, akkor iszonyat felhaborodas van -> a politikus megbukik, aki kitalalja.
Ezeket utan magyarazd meg, miert kellene jobban szeretnem a nyugdijas reteget, mint a sajat retegemet? Miert kellene annak orulnom, ha boltban, postan, orvosnal reggel tizkor, delutan kettokor, este hatkor, szoval _barmikor_ megyek, mindig egy olyan sorba botlok, aminek a negyotode nyugdijas?
Nem azt akarom, hoyg
a) nyugdijas ne jarhasson orvoshoz
b) ne jarhasson postara
c) ne legyen nyugdijasberlet es 65 felett ingyen utazas
csak azt, hogy mindezek valahol az esszeruseg keretein belul, valami szabalyozott formaban, hogy ne csesszunk mar direkt ki egymassal :(

Celtic 2012.03.17. 16:50:57

@rikitiki: Hiaba van otlet, ha nincs, aki megvalositsa. A reformoknal valaki mindig szopoagra kerul, ez evidens. Az nem mindegy, hogy milyen hosszu idore es mennyire jarja meg. Az igazi gond kis hazankban inkabb ott van, hogy sajat egyeni erdekbol a reformokat sem engedik vegigvinni :(

vanier (törölt) 2012.03.17. 16:56:29

@IrishOak: A szakmai szervezetek állítása szerint Magyarországon egyre csökken az orvosok száma, becslések szerint már a 28 ezret sem éri el.
www.mellekhatas.hu/index.php?p=news&act=show&cid=13058
A középkorúak is elmennek:(
Az unokatestvérem épp én hazaárulóztam le ,(megbántam nagyon )mert elmegy Angliába orvosnak. Középkorú ő is.Most 3 évvel később azt mondom jól tette.
Mi mindketten 40 felett jóval,arra várunk 1 év múlva végezzen a gyerekem, megyünk a másik gyerekem után,mert ő már a németeknél akar tanulni. Nem akarja az arcába kapni a :fizessevissza, és 'erre esküdött föl,hogy akár ingyen és bármiáront' meg a hálapénz szótól is ökölbe szorul a keze (látja mennyi hálapénzt hoztak a haza a nagynénjei, és a nevelőapja).

Celtic 2012.03.17. 16:56:33

@IrishOak: Koszi, errol beszelek. Szerintem nem volt egy kifizetethetelen osszeg, foleg, hoyg 20 utan visszajart es volt egy csomo kedvezmeny mindenfele embereknek. Az igazan nagy haszna az volt, hoyg raebresztette az embereket, hogy valamit valamiert, nemcsak ugy az oukbe pottyan.
Nem vagyok biztos benne, de sztem az orvosokat is jobban megbecsultek a paciensek es a halapenz is csokkent. De ez az en velemenyem, nem tudom, keszult-e rola kimutatas. Ami utolag engem megdobbentett: volt olyan blogger, aki kijelentette, hoyg alapjaban veve jo otlet volt, csakhat AZ a kormany vezette be es ezert elvbol tiltakozott ellene...Tehat nem az osszeg vlt a baja, hanem az, hogy ki talalta ki :(((( Asszem, akkor ereztem ugy igazan eloszor, hoyg ennek az orszagnak vege van, amikor a gazadasgot a realitas helyett az emociok iranyitjak - amit a jelenlegi kormany tokelyre is fejlesztett.

Celtic 2012.03.17. 16:59:25

Hij, most olvasom a honap kerdeset...Konyorgom, csak FB-alaput ne :( Ott vegigiolvasni egy topic osszes commentjez kinhalal. Annal csak az nehezebb, hogy az uj commentet megtalaljam :(

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 17:14:02

@Celtic:

"Nalunk a cegnel lenne munka, kellene ember, de a ceg nem tudja kigazdalkodni a bert+jarulekokat, szoval jobb esetben stagnalas van, rosszabb esetben elbocsatas (mikozben ember kellene!)."

Érted is amit leírtál?

IrishOak 2012.03.17. 17:22:04

@vanier:

Érik a balhé, mondom én.Tényleg lassan ott tartunk, hogy mindenki fog tudni egy egy tárgyilagos beszámolót írni az alapfelvetéshez!

@Celtic: Készült én még emlékszem, hogy Horváth Ági ki is állt vele, hogy mennyivel kevesebb pénzt nyomogattak a népek. Gondolom ez becslés, de abból a logikus érzelmi hozzáállásból, és valószínűség kalkulációból építkezhetett, hogy ha már egyszer "számlára" fizettem, akkor nem fogok. Legfőképp, mert pár hét hónap múlva szép és vadi új rendelőbe jövök, így látom is mire adom a pénzemet.

@Dr.laikus PhD:
:-DD én értem amit Celtic írt. A megoldás az egykulcsos adó és az adójóváírás megszüntetése meg a megemelt járulékok képezte fekete lyukban van:-D

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 17:37:58

@IrishOak:

A járulékok nem változtak ami a munkáltató illeti, csak nem címkézik, adó módjára folyik be.

Az adójóváírás sem a munkáltatót érintette, azt egykulcsos adó sem.

A bérterhek nem növekedtek, a munkavállalót terhelő adók igen.

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 17:40:17

@IrishOak:

Nahát. Itt a bizonyíték. Már semmire sem vagyok jó!
Elrontottam a smarnit. :DDDD

Celtic 2012.03.17. 18:17:16

@Dr.laikus PhD: Hogyne. Nem szoktam ossze-vissza irogatni, elotte atgondolom.

Celtic 2012.03.17. 18:24:03

De hogy vilagos legyen: novekedett a villanyaram koltsege (nalunk az az egyik fontos eroforras), novekedett az AFA (mert minden szolgatatasunk AFA-val van), novekedett az iparuzesi ado. Es igen, a bunko dolgozok tobb penzt kernek a munkajukert, mert legalabb annyit szeretnenek (nettoban es realerteken) keresni, mint az elozo evben. Munka lenne, de az ugyfelek fizetesi hajlandosaga erosen esik, az is eleg, ha 30 nap helyett 90 nap mulva fizetnek, annyira ki van centizve. Elore meg nehez megmondani, hogy xy pontosan fog fizetni, mig yx (aki tavaly rendben fizetett), iden folyamatosan haladekot ker. Term. a tavkozlesi szolgatas kulonadojat sem a zemberek fizetik meg, a banki koltsegek is ugyanott vannak, ahol elotte evben. Legfeljebb a vallalkozas hiteleinek kamatai ugrottak olyan szepen meg, hogy lehet centizgetni.

Szoval, eddig volt a noövekedes, most jo esetben stagnalas, rossz esetben zsugorodas jon egy vallalkozasnak, ami a GDP-be besegit es az ott dolgozoknak.

IrishOak 2012.03.17. 18:43:05

@Dr.laikus PhD:
A járulékok összesen tényleg nem jelentős, csak 1%- csak az adójóváírás megszüntetésével kialakult kevesebb bért fel kell emelni, hogy a dolgozó mégiscsak keressen már annyit mint tavaly. Ettől aztán a járulék összege is nagyobb lesz.

Jaj ez egy olyan csupa fekete dominó amit az sem tud kirakni aki szeretné.

Rontott smarni jöhet, nem diétázom(nagyon):-D

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 20:13:04

@Celtic:

Egyszóval nincs munka.
Mert ugyi az csak akkor van, ha megfizetik, kifizetik, hajlandóság van, nem a zemberektől függ, mert azt is áthárítják.

Anyám! Kicsit zavaros vagy....ha előtte elgondolod akkor is.

Szerintem maradjunk a témánál.

Barnamaci 2012.03.17. 20:55:58

@Dr.laikus PhD: én értem, de ugye nem haragszol? :-) Kicsit egybe írta ugyan, de másodszori nekifutásra sikerült :-)))

Dr.laikus PhD 2012.03.17. 22:06:47

@Barnamaci:

Én is értem, de ez csak rinya.
Mindig és mindenkor a piaci helyzet az adott akármilyenek az állami szabályzók.

Ha rosszak akkor rosszak. Ha jók, akkor jók. Rinyálni bármin lehet, főleg ha a planétán nem vagyunk egyedül, akkor még okozat is van.

Az ember megkeresi ha tudja a számára ideálisat, ha nem megy akkor elviseli.

Barnamaci 2012.03.17. 22:19:10

@Dr.laikus PhD: Én pusztán a mondat értelmezésére gondoltam...

De hogy most ez mire vonatkozik, ezt viszont nem értem :-(

"Mindig és mindenkor a piaci helyzet az adott akármilyenek az állami szabályzók."

???

sheriffkoma 2012.03.20. 21:27:15

Emberek, nem lehet, hogy nem az egészségügyet kellene rendberakni, hanem az egészséget?
Mert engem nem érdekel, hogy hány orvos van, és kisbicskával vagy CT-vel van felszerelve a kórház, ha be sem kerülök.

Nem-e azzal kellene foglalkozni, hogyan kerüljük el a civilizációs betegségeket és egyáltalán mindet, mert a megelőzés az mindig olcsóbb és jobb, mint a műtét?

Sajnos, a gyógyszerlobbi hatékonyan elrejti az igazi megoldást, vagyis, hogy a TB-nek nem a gyógyszereket kellene támogatni, hanem a kutatásokat, és ellenőrzéseket, hogy mit együnk és mit ne együnk, hogyan és mit szűrjünk a még egészséges embereken, hogy csírájában előzzük meg az éppen kialakulóban lévő bajt, illetve tiltsuk be a csak káros hatással rendelkező élelmiszereket. Nonszensz, hogy a kóla, csipsz és cigaretta és társai egyáltalán a polcra kerülhetnek, betiltásuk után 5-10 évvel már a kutyának sem hiányoznának. Vagy engedjék, de a fogyasztójai a műtétjeiket fizessék maguk.
A jóval kevesebb beteget meg tudná a csökkentett létszámú orvosi gárda is ellátni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.03.20. 21:54:26

@sheriffkoma: emlékszel amerikában volt alkohol tilalom, abból gazdagodott meg a maffia. ezreket öltek meg a bandaháborúkban és mégis lehetett kapni mindenütt alkoholt. ha ott nem sikerült, nálunk miért sikerülne?

sheriffkoma 2012.03.20. 22:18:14

Olvasd végig, ami írtam.
Onnan, hogy "Vagy engedjék, de..."

Tehát, nem csak a tiltás lehet megoldás, hanem a következmények kilátásba helyezése.

A túlszaporodott világban lehet, hogy az lenne a megoldás, hogy akinek mondják, hogy mit nem kéne, de mégsem tud uralkodni magán, az hadd tegye csak tönkre magát. De ne a mások pénzéből, TB befizetéséből legyen gyógyítva. Elmegy a csórikám a dokihoz, hogy köhög és vért köp. Megnézik a tüdejét, rákos. Azt is látják, hogy nem látják a kátránytól. No, akkor biztosító megállapítja, hogy a bajt valószínűleg önmagának okozta, előveszi a legutóbbi kötelező szűrések papírjait és kiderül, hogy már harmadszor szóltak neki, hogy abba kéne hagyni a dohányzást, mert baj lesz, de a számok azt mutatják, hogy nem tette. Így megtagadja a támogatást. Ha van a palinak 3 millája a kezelésre, akkor megy a kemoterápia, kezelik, ha nem, akkor kezébe nyomnak egy doboz cigit, oszt viszontlátásra, sok szerencsét. Evolúció.

Ha marad minden a régiben, akkor továbbra is tömeges megbetegedések, sok a szenvedés, a haláleset. Nem igazságos.

Ha betiltod a károst, azt kijátsszák, maffia, sokan meghalnak, csak a golyótól. Nem igazságos.

Ha korrektül kideríted, hogy mitől lesz beteg a mai ember, a tájékoztatás teljes körű, évente mindenki szűrésre megy és az eredménye három példányban szétosztva, aláíratva, hogy tudomásul vette, de annak ellenére sem tesz ellene, folytatja az önsorsrontást, akkor joga van úgy kicseszni magával, ahogyan akar. De ne más pénzét költse el a saját hülyesége miatt, és ne foglalja le az orvost, aki esetleg önhibáján kívül bajba jutottat kezelne éppen. Vagy fizessen teljes térítést, majd utána jobban odafigyel.
Ez már igazságos.

Ha ennél is jobb ötlete van valakinek, adja elő.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása