A folyosón hagyták a vérző beteget

2012.02.16. 08:49

A héten voltam szem- és fültanúja egy számomra megdöbbentő eseménynek: Egy olyan orvosi intézetben voltam, ahol a rendelésekre, vizsgálatokra várakoznak mind járó, mind az intézetben elszállásolt fekvőbetegek is. A szakrendelő illetve vizsgáló ( UH, vérvételi labor, stb.) irodákkal szemben van elhelyezve a négy sornyi szék, ahol többedmagammal várakoztam a laboreredményekre.Egy idős hölgyet hozta kerekesszékben az egyik betegszállító, a hölgy fekvőbeteg volt, a papucs/köntös öltözék és a jobb kézfején lévő branül erről árulkodott.

 


A betegszállító benyitott az egyik szakrendelő ajtaján, néhány percnyi szóváltás után a bennlévő személlyel, visszazárta az ajtót, a betegét átültette a kerekesszékből a rendelő előtt lévő székbe és elviharzott a kerekesszékkel együtt.Negyed óra múlva hirtelen az idős néni mellett ülő középkorú hölgy felpattant és elkezdett kopogni a fenn említett szakrendelő ajtaján. Második eredménytelen kopogás után a hölgy benyitott és valamit beszólt.


Erre a rendelő belsejéből kijött a doktornő, iszonyat savanyú képpel, a következő szavakat vágva a benyitott hölgyhöz: "Mit képzel, hogy csak úgy beront a rendelőbe?". Az utóbbi teljesen döbbent arccal visszaszólt: "De csupa vér...". Erre a doktornő: "Na és? Ez még nem jelenti azt, hogy bárki csak úgy beronthat a rendelőmbe!". Rápillantott az idős nénire, utána halkabban mondta: "Hívok egy ápolót". Erre sarkon fordult és visszament a rendelőjébe, habár az ajtót nem zárta be teljesen, csak behajtotta.


Én csak ekkor vettem észre, hogy az idős néni alatt elég feltűnő vértócsa gyűlt össze. Egy bő tíz percnek el kellett telnie ahhoz, hogy megjelenjen egy ápoló, aki a néni branülös kezét kezdte el ápolgatni. Megjelent a betegszállító fickó is, átültették a beteget a kerekesszékbe és mind bementek az ominózus doktornő rendelőjébe.


Körülbelül 20 perc múlva megjelent két másik betegszállító/ápoló is, akik egy hordágyat tolva mentek be a szakrendelőbe. Egy újabb 10 perc múlva kijöttek a rendelőből, a hordágyon az idős nénivel. Az utóbbinak teljesen elvolt sápadva az arca, szerintem nem is volt eszméleténél. A rajta lévő köntös csupa vér volt. A hordágyasak a lift felé vették az irányt.


Az egész várakozó társaság le volt döbbenve az események láttán, nálam legalábbis eléggé megdöntötte a bizalmam az adott intézményben. Szerintem elég durva volt a doktornő magatartása, hogy csak úgy magára hagyta a vérző idős beteget a folyosón, remélem hogy ez egyedi eset volt és hogy az idős néni azóta jól van.


A kb. harminc centi átmérőjű vértócsát a folyosó padlójáról csak bő háromnegyed óra múlva takarították fel...
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karcsibácsi 2012.02.16. 09:07:37

Betegszállító fickó... hordágyasok...ominózus doktornő...

Hiteltelen az egész történet. Viscot idézve: hazudik a hölgy (Úr?)

SarahConnor 2012.02.16. 11:02:00

@karcsibácsi: ezektől hiteltelen? Nem értem. Nekem ez max a hozzá nem értést vagy a nem épp sima modort bizonyítja, nem a hiteltelenséget.

El Visco Stello (törölt) 2012.02.16. 11:20:04

Hát ja. A kórház nem operabál. Bár a szituáció tényleg kellemetlen, de a helyszíntől nem idegen. A doktornő viselkedése más tészta. Mivel direkt visszajelzést sose kap, blogot meg nem olvas, fogalma sincs hogyan viselkedik. A "lépcsőházreakció" csak az ellentétet növeli, de nem old meg semmit.

Aliem 2012.02.16. 11:53:03

Szóval az idős néni valószínűleg kipiszkálta a barnüljét, vagy leesett a kupakja ahonnan kifolyt 10ml vér. (30cm átmérő) Naponta 10x előfordul egy átlagos osztályon. Természetesen a kupak visszacsavarását követően az orvosnak feltétlenül ott kell maradnia és feltörölnie a vértócsát, tisztába tenni a nénit stb. Aztán akkor lehet háborogni hogy miért kell olyan sokat várni rá.( Hasonlóan szeretem amikor az ebédlőben elöbb szolgálnak ki mint a betegeket és megy a háborgás, én ráérek szívesen állok 1 órát is sorban...)
Remélem nem zavar ezek után téged az sem ha endószkópos vizsgálatot nyitott ajtóknál végeznek rajtad. Egy rendelőbe nem azért nem szabad belépni mert az orvost zavarja, hanem azért mert senki sem szeretné a legintimebb dolgait megosztani másokkal. Nyilván ez az egyetlen hely volt az egész fekvőbeteg(!)intézetben ahol jelezni lehetett a problémát.
A cím pedig még a Blikk címlapját is veri, akkora ferdítés.

esztike7 (törölt) 2012.02.16. 11:59:51

Nem értem, miért kell rögtön azt mondani, hogy hazudik. Én is láttam hosszan vérző beteget várakozni, igaz, ott nem veszekedett az orvos azért, mert szóltak érte, de hamarabb be sem jutott a beteg, mint a sorszáma alapján. (Szentendre, sebészeti rendelő, láthatóan erősen vérző kezű ember valamikor 2010 őszén.)De azért ránéztek az ajtóból, gondolom, elég volt ahhoz, hogy lássák, nem vérzik el.
Teszem azt, a néni betegségében "normális" a vérzés, tudnak is róla, de akkor ezt kell mondani a segíteni szándékozónak, kulturált stílusban.
Mindenkinek stresszes a munkája/élete manapság, nemcsak az orvosoké, de ez senkinek sem ad okot arra, hogy jószándékú emberekkel emelt hangon beszéljen.
A történet meg hitelesnek tűnik, aki felszínes külső szemlélő, pont így mesélné el (betegszállító fickó... hordágyasok...ominózus doktornő...).

igazságos 2012.02.16. 12:16:31

Most vagy tényleg eltúlozza, vagy tényleg igaz. Mindenesetre döbbenet.

Lenne egy kérdésem:

Az idő alatt, amíg nem takarították fel, ugye, bement több ember is a rendelőbe (gondolom), nos addig, a többi ember meg a vértócsát kerülgette????? Nem volt ott egyetlen egy ember, aki elment volna szólni, hogy ugyan már, adjanak valamit, amivel fel lehet takarítani???

Azért itt vizsgáljuk meg más szemszögből is a történetet.

Második eredménytelen kopogás után a hölgy benyitott és valamit beszólt.
?????
Ezt sem igazán értem, mondjuk attól is függ, éppen milyen a rendelő, kórház, de már a kórházakban sem lehet kívülről benyitni, kopogni tudsz, de olyan kilinccsel vannak felszerelve, hogy csak belülről nyílik az ajtó. Legalábbis a jobbakban, felújított helyeken, rendelőkben.

El Visco Stello (törölt) 2012.02.16. 12:17:05

@d.z.: Más intézményben nem folyékony a vér?

igazságos 2012.02.16. 12:21:10

@El Visco Stello: Azért háromnegyed óra után már nem biztos, hogy annyira folyékony az, biztos odaszáradhatott kissé, a melegtől, már ha volt ott valamennyire fűtés.

blueeyed333 2012.02.16. 12:26:41

@igazságos: Ez az a hozzáállás amitől a falra mászok...

Ember te most az írod, hogy egy másik beteg miért nem törölte fel a vért mondjuk papírzsebkendővel? normális vagy?

Az a baj, hogy ha nem látod ebben az abszurditást, akkor nincs is értelme beszélgetni, annyira távol vagy a valóágtól

Jimbo75 2012.02.16. 12:27:55

Csak orvoshoz/vagy kórházba ne kerüljön az ember...

igazságos 2012.02.16. 12:30:12

@blueeyed333: nem, én azt írtam, hogy miért nem mentek el szólni valakinek, takarítószemélyzet szokott lenni a kórházban, valamit intézkedni, úgy egyáltalán. Azért ne csak vágjuk a pofákat a vérre, hanem szólni is kellene valakinek, akár a portásnak, mint háromnegyed órán át ott csodálkozni, mik vannak.

karcsibácsi 2012.02.16. 12:31:54

Megkövetem a posztolót, amiért kétségbe vontam a hitelességét, de fenntartom, hogy modortalan alak
Vele persze beszéljenek szépen, nyalják ki a seggét (az "iszonyat savanyú képő doktornő" is)!

igazságos 2012.02.16. 12:32:22

Egyesek még értelmezni se tudják mások kommentjeit, akkor mi a fenét várhatunk mástól egy ilyen helyzetben? Ezért tart itt az ország.

Több furcsaság volt a történetben, amit nem értek, a posztoló erre tudná a választ.

karcsibácsi 2012.02.16. 12:35:13

@ekszvájzed: Nem kívánom, de ha mégis a hentesek alias tobzódó mészárbrigád kezei közé kerülnél, nagyon megfogsz lepődni: akármilyen rondán viselkedsz is velük szemben, segíteni fognak rajtad.

Sokorai_Atala 2012.02.16. 12:51:32

Lehet megrémült a posztoló a látottaktól. Azért nem mindennapos, hogy valakiből csöpög a vér egy rendelő várójában, aki nem találkozott ilyennel, hiheti, nagy a baj. Lehet kicsit barokkosan(túlzóan) írta le, de biztos megtörtént valami hasonló. Ami itt sokaknak nem tetszik, ahogy én látom, hogy lesavanyú képezi a doktornőt. Ezt talán nem kellett volna beleírnia.

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 13:00:57

Egy rosszul elzárt branülért szokás szólni, jellemzően orvosnak.
Takarítani meg a takarítónak kell, jellemzően azért, mert ez a dolga, meg mások vérével manapság nem érintkezünk.
Se szakember, sem laikus.

Szólni ezért megint az asszisztens szól.

Savanyú képű?
Megnyalta vagy mi?

Dr.Betépett felhasználó 2012.02.16. 13:06:29

@d.z.: szerintem meg a Bajcsy kórház...

mirx 2012.02.16. 13:10:37

Micsoda álszent dumák. Pontosan tudjuk, milyenek a savanyú képű doktornők. Megint a posztoló a hülye.

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 13:24:49

@mirx:

"Pontosan tudjuk, milyenek a savanyú képű doktornők."

Esetleg halál fáradt?
Az nem jutott eszedbe?

A posztoló nem hülye, csak bolhából csinált elefántot és nem veszi figyelembe, hogy mi a realitás.
Rohangál a beteghordó, nincsen több kerekeskocsi, a rendelőben van eppen más beteg, stb....

Szívni fog mindenki ha nem követi milyenek a mai lehetőségek és rinyál és rinyál és rinyál.

igazságos 2012.02.16. 13:30:28

@Dr.laikus PhD: Savanyú képű, ezt egész Magyarországon élőkre el lehet mondani, mert mutass egy vidám embert is ebben az országban, talán még a posztolóra is.

A savanyú képű még elmegy, én azt nem bírom, ha valaki mogorva, és szándékosan szemétkedik.

Savanyúképű jellemzőt én se tudom hová tenni, esetleg érzelemmentes, hideg, fáradt, mogorva, rosszkedvű, kötözködő, lekicsinylő, de savanyúképű????

Amúgy meg én is ledöbbentem volna a posztoló helyében, el tudom képzelni, hogy ez így megtörtént. De nem lett volna gusztusom közel egy órán át ülni és bámulni a tócsát magam előtt, pláne, hogy én is sorra kerülhetek. Választásom nincs ugye, ha ahhoz a kórházhoz tartozok, attól még, hogy megírta ezt a történetet, a helyzet nem fog javulni, változni. Ez van, tudomásul kell venni.

De lehet, hogy azért nem szóltak senkinek, mert ha elmennek, akkor elveszne a helye, és bemenne más a helyében. Mindezek feltételezések, ez a poszt pedig hiányos.

2012.02.16. 13:35:49

@karcsibácsi:

MEA CULPA

Ha némiképp elragad az indulat, az azért van, mert a fennebb taglalt esetben is pont nem azt látom, hogy tobzódna a segítőkészség ... Inkább embertelenséget látok, és ez bizony néha ki szokta csapni a biztosítékaimat ...

Lehetséges, hogy ezt a blogot sokan megkísérlik orvosellenes hangulatkeltéshez felhasználni, azzal, hogy valóságalapot nélkülöző esetekről számolnak be, vagy arra durva kommenteket osztanak. De hogy szinte csak a panaszáradat megy, az már több, mint amit ilyesmivel ki lehetne magyarázni.

Ám én csak azért fogalmaztam durván, hogy az érintettek eszükhöz térjenek végre, meddig kell még ilyesmikről olvasnunk ???

Pont azért vagyok erre érzékeny, mert családomban is van (ill. már sajnos csak volt) orvos, és őtőle, gyermekként, bizony nem ezt tanultam ...

Vagy induljon el egy kezdeményezés az egészségügyben, hogy a hasonló eseteket visszaszorítsák, vagy rendelettel kötelezzék az intézményeket a betegek tisztességes kezelésére és ellátására, és azt törvényi felügyelet útján tartassák be.

Mert csak pont arra gondolok, hogy akár énvelem, vagy valaki számomra kedvessel is bánhatnának így, vagy rosszabbul is, és amit majd akkor gondolok, tán már abban a pillanatban törölni fogják, amikor még épp csak begépelem ...

Elég, ha az oldalt sorakozó bejegyzéslistára pillantok, hogy a negatív véleményem megerősítést nyerjen.

De akkor jönnek a szakmázók, és megmagyarázzák itten egymásnak, a mit sem értő mezei pógárok szemei előtt, hogy ez a szerintük rémhír így nem lehet igaz, meg úgy, és ettől újabb relék csattannak az ember agyában, hogy a mundérbecsület tényleg mindennél fontosabb?

Egyébként valóban nyersen fogalmaztam, amiért bocsánat a cenzortól. Nem kívántam sértegetni a becsületben megőszült húsipari szakmunkásokat .. Se) :)

Törölj most is, ha akarsz, de szerintem a fokozódó ellenérzést kéne inkább eltörölni valami okossággal már, nem pedig annak verbális kifejeződését, mivel az csupán csak 'tüneti kezelés', drága doktor urak ...

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 13:40:50

@igazságos:

Nem a betegnek kell szólni, hogy takarítsanak.
A takarítónak is meg van a saját területe, eszköze mit és mivel töröljön fel.
Nyilván szóltak neki, és lassan leballagott.
Nem ő a diplomás szakember ott, habár néha jobb a fizetése, mint a kezdő rezidensé, ha elég öreg és közalkalmazotti a státusa.

Tényleg a rosszkedv lassan mindenkit ural, de azért egymás felé lehetne némi belátást tanusítani.

Az embertelenség kiborít, nem szeretem, szóvá teszem, de itt semmi ilyen nem történt.

cenzorilla 2012.02.16. 13:42:56

@ekszvájzed:

A jól fogalmazott ellenérzés és a vélemény nem törlendő. :-)

karcsibácsi 2012.02.16. 13:48:49

@ekszvájzed: Mindkettőnkben volt/van egy kis indulat. Nem kell haragudnunk egymásra, még ha nem is értünk mindenben egyet.
Ez a poszt vihar a biliben. Egy branülből csöpöghet néhány csepp vér, abból nem lehet elvérezni. Mondjuk, az igaz, hogy a tócsát el kellett volna pucolni kicsit gyorsabban.

2012.02.16. 14:05:54

@karcsibácsi:

Akkor sem teszünk ki beteg embert ilyen szituációban semmilyen nyilvánosság elé.

Mert vannak a betegjogok, az emberi méltósághoz való jog, meg még sok ilyesmi. Ha már jóérzés nincs ...

Asszem ezt is bárki beláthatja, hogy itt nem a vércsöpögés orvosilag kielemzett tecnikája, vagy a takarítószemélyzet elvi felelőssége kell, hogy téma legyen, hiába is próbálják ebbe az irányba tolni ...

Macropus Rufus 2012.02.16. 14:10:42

olvastam a cikket + a kommenteket.
Értem én, hogy védeni kell a szakma becsületét, de ezt bármilyen áron meg kell tenni? Nem vagyok doki, és csak beteg szinten van közöm az eü-höz. Éppen ezért én nem azt a részt nézem, hogy a hölgy pl. mit piszkált honnan, hanem azt, hogy jelezte a bajt (lehet ő is tudta, hogy ő volt a hunyó) és erre elhajtották.
Én nyílt töréssel voltam bő 10 éve kórházban. Majdnem 3 órát ültem a röggenre várva, és csak azért keűltem sorra, mert levettem a kötésemet (amit egyébként még én tettem fel mielött beindúltam a kórházba. Kötés = törölköző), és szépen csepegtettem a vért a padlóra. A csontom lógot ki a kézfejemből oszt jónapot. Egyből jött 2 aggodó nővér és vittek befelé. A bemeneteltől a hazajövetelig több mint 8 óra telt el. Műteni nem kellet, csak rögzítették. Szerencsém volt.

Mindamellet nem akarok pálcát tőrni az orvosok felett, ui. vannak nagyon komoly arcok is. Jelenleg egy jobb mókával járok kontrollar, és itt profikkal vagyok körbevéve. Mindenesetre akár csak az én esetem ez is kiverte nálam a biztosítékot.

Roy 2012.02.16. 14:11:16

@karcsibácsi: Sajnos nem valószínű, hogy hazugság. Ez teljesen, és hűen tükrözi a mai betegellátás viszonyait.
Sajnos lesz ez még rosszabb is. Egyre több orvos megy külföldre dolgozni. Nem beszélve a tőbb mint kétezer rezidens, és orvos letétbe helyezett felmondádásáról. Márciusig szól a határidő, és akkor véglegessé válik a felmondás. A kormány részéről még a fülük botját se mozdítják.
Az új felsőoktatási törvény meg csak hab a tortán. Egy orvosképzés fizetős szakon több mint 1.000.000 Ft/fél év.
Ilyet többet mint ez a vérző néni nem is lehet majd látni, mert se korház, se rendelőintézet nem lesz, vagy csak nagyon korlátozott számban, és létszámmal.

Aliem 2012.02.16. 14:17:56

@Dr.laikus PhD: A rosszul elzárt branülhöz semmi köze nincs az orvosnak, nem neki kell szólni.

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 14:37:24

@Aliem:

Ezt nem kell tudnia laikusnak.
Vagy igen?
Szerinted kinek kéne szólni?

Asszisztens is ugyanabban a szobában van.
Szerinted ennek a kötözködésen kívül van jelentősége?

2012.02.16. 14:40:45

@ekszvájzed: "Vagy induljon el egy kezdeményezés az egészségügyben, hogy a hasonló eseteket visszaszorítsák, vagy rendelettel kötelezzék az intézményeket a betegek tisztességes kezelésére és ellátására, és azt törvényi felügyelet útján tartassák be."

Igen, ha az orvoslást puszta kézzel és jó szóval lehetne csinálni, és az orvosi munka minőségére nem lenne hatással a kórházak, felszerelések, mentőjárművek állapota (és a hatások közül is kiemelném a gyógyító hatást), akkor talán lenne létjogosultsága ilyen kijelentéseknek.

Sajnos így nagyon messze van a realitásoktól.

2012.02.16. 14:43:49

Tessék, erről beszéltem.

Megy itt a f.ngreszelés hogy kinek a dolga elzárni egy csepegő kótyomfittyot, vagy felvakarni a dzsuvát, és a drága tanult szagértők bele se gondolnak, hogy akár ők maguk, vagy a kedves édesmamájuk hogy néznének ki a bambuló vadidegenek előtt órákig tehetetlenül kitéve, mint az állatkertben, vagy a horrormúzeumban, s miket éreznének közben.

Na, erről próbáltam meg némileg közvetlenebbül értekezni az enyészetnek adott első hozzávélekedésemben ...

2012.02.16. 14:52:22

@ReignOfdark:

Na itt is megy az örök vakera, hogy nincspénz-nincspénz-nincspénz, meg hogy a kormány a genya, mer' nem ad ...

Kétségbe nem vonván a lepusztult eü. végóráinak sűrűn ecsetelt vízióját, könyörgöm, az emberi jóérzést mikor mérik forintban, az Isten szerelmére már ???

Embertársunkkal emberként bánni nem pénz kérdése, együttérezni vele nem egy kormányzat kegyességének a függvénye ...

Itt is megkérdem akkor: Mit csinálnátok egy járványban, egy természeti katasztrófánál, vagy egy háborúban?

Igaz ugyan, hogy ott az emberi méltóság kevésbé fontos, de a minden embert megillető tisztességes bánásmód helyett abban a helyzetben is is csak a maroktartás, a vállvonogatás, az óhéber szakmai mellémagyarázkodás, meg a takarítónőkre mutogatás menne?

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 14:53:29

@ekszvájzed:

Nem kell komolyan venni komolytalan kötözködést.

A többség emberséges és a felhorgadás a legtöbb esetben azért van, mert ő maga etikusan baromi sokat dolgozva erején felül látja el a betegeket.

Ugyanakkor a betegek tűrőképessége nulla és az elvárásai egy olyan egészségügyet várnának el, mint a határ túloldalán sokkal több pénzből, több év előnyével működik.

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 14:57:36

@ekszvájzed:

Nem örök vakera a nincsen pénz sajnos.
Rögvalóság.

A vér eltakarításának szabálai vannak azonban. Tetszik vagy nem.

Sok mindenben igazad van, de pont ez a poszt nem a méltóságról szólt, hanem a szegénységről és arról, hogy rányitottak egy betegre akit az orvos vizsgált.
Ez is a méltóság része ám.
Azért az én amazon testem nem szeretném laikusnak mutogatni, mert esetleg elájul ijedtében.

Van ám az éremnek másik oldala is.
Mondjuk úgy, hogy téged vizsgál az orvos.

2012.02.16. 14:59:55

@ekszvájzed: Állítom, hogy nálad sokkal jobban ismeri mindenki az állapotokat, aki ezzel napi szinten találkozik.

Nem kell azt hinned, hogy ez így bárkinek jó.

Szerintem nem sok orvost találsz, aki örülne annak, ami ma egy átlag magyar kórházban zajlik.

Ha feltennéd a kérdést, hogy szeretne-e kétszer annyi kollégával, modern épületben, háromszor akkora OEP-finanszírozással, ötször ennyi mentőjárművel és modern eszközökkel dolgozni, bizonyára igenlő válaszokat kapnál.

Nem ezt a kérdést teszed fel. Hanem hogy miért nem képes a rendszer úgy működni, mintha mindezek a feltételek a rendelkezésére állnának.

Ajjajj.

2012.02.16. 15:02:44

@ekszvájzed: Nézd szerintem csaknem minden orvos csaknem minden beteggel alapból együttérző, mivel többnyire nem azért lettek orvosok, mert bérgyilkosnak és kommandósnak nem vették fel őket.

Attól, hogy együttérző vagy, még nem lesz több lehetőséged a gyógyító munkára. Ezt értsd meg.

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 15:04:59

@ReignOfdark:

A posztodhoz. Hallgass a józan eszedre.
A történelem visszamenőleg is téged igazol. :)

2012.02.16. 15:12:50

@Dr.laikus PhD: Én jól nevelt férfiú lévén a saját virtuális portámra eresztem mindazt a rosszkedvet és szociális feszültséget, amivel mások tönkreteszik az emberi kapcsolataikat. Olyan ez, mint egy szellemi vécézés, csak rosszkedvemben veszem komolyan... :) De örülök, hogy akad olvasója :P

2012.02.16. 15:13:08

@Dr.laikus PhD:

Hát akkor bocsánat ...

De ezen barátságos évődés monentán a netes közönség nagynyilvánossága előtt zajlik ... Csoda-e hát, ha a méglaikusabb nempíécsdík ( :) ) messzemenő következtetésekbe bonyolódnak? Hidd el, minden tiszteletem az erejükön felül munkálkodóknak.

Az eü. lobbinak a csúnyavilág végétől 22 napsugaras éve volt arra, hogy mindeme rettenetnek elejét vegye. Valamiért ez egyetlen regnum alatt sem következhetett be.

Pedig válogatott szagértők nyomták és tolták, a mai napig is a legfelsőbb szinten, az eddigvolt összes csodálatos, és népüket igazán szerető, megváltói minőségben ténykedő miniszterelnök 'urak' oldalán.

Igazán nem értem ...

Dr.laikus PhD 2012.02.16. 15:17:37

@ReignOfdark:

Tedd lehetővé, hogy írjunk oda és akkor mi is jól neveltek leszünk.
Előzetes moderáció is létezik.

2012.02.16. 15:33:25

@Dr.laikus PhD: Mostantól megy. Na, ne offoljunk ide, kisasszony. :)

eMJe 2012.02.16. 16:14:48

kirázott a hideg, durva.
szerintem azért szólt úgy oda a doki, ahogy, mert úgy vélte, megint egy türelmetlen ember kopog, majd amikor megtudta a bajt, emberségesebb lett.
ezt a történetet fel lehet fogni pozitív példaként is:)

Idet 2012.02.16. 16:26:30

Az egészségügy nem fizetős. Adót-járulékot nem (szívesen) fizetünk. Millió megszorító intézkedést kell életbe léptetni. Mégis, honnan a bánatból lenne pénz az orvosok extra fizetésére és Lajtán túli egészségügyi viszonyokra?
Azzal együtt, hogy az orvosok, különösen a fiatalok fizetése a szégyen és a rossz vicc kevercse.

Macropus Rufus 2012.02.16. 16:48:02

@Idet: az eü fizetős. 2x is vonnak tőlem zsét. 1x TB és 1x fix eü. hozzájárulás címén. Tehát fizetek.

Ha nem lenne fizetős, akkor a fenti két összeg nem lenne a levonások közt.
A gond ott van, hogy azt feltételezzük fizetős az amiért külön fizetek. Értem ez alatt: bemegyek a kórházba és majd kapok egy számlát amit ki kell fizetnem. De nem, mert a társadalom biztosítás és a fix eü hozzájárulás miatt minden adozó fizet az eü-ért.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.02.16. 18:50:28

@Macropus Rufus: a nyílt törést még a legsötétebb afrikai viszonyok mellett is kötelező megműteni, úgy, hogy nagyon rossz ellátást kaptál

ZöldszemM2 2012.02.16. 18:57:32

Nos minden kommentet nem olvastam el csak bele olvasgattam.
Nem is olyan régen - 2 hónapja a feleségem vittük a fiammal kórházba.
Az un. sürgösségi felvételen vártunk majd 4 órát. 3 óra 40 perc. Kb. egy 3/4 óra múlva hivták az asszonyt, megvizsgálták, majd kb. 10 perc múlva kiküldték, hogy várjon. Várunk várunk - jó 2,5 óra múlva már felment nálam is a pumpa, és mint az itteni esetben én is bekopgtam, először hárítottak, de egy kis csökönyösség után kibőkték - nincs itt az az orvos akinek a felvétel a kompetenciája lenne. Ezt azért minden provokativ fellépés ellenére is elsőnek megmondhatták volna.
Végül kivártuk az említett 3 ó 430 percet.
Amúgy a továbbiakban rendesen ellátták az asszonyt. És egy másik pozitiv élmény. EWgy másik rokon korházba került amianap. Kis várakozás után az orvos elmondta részletesen az állapotát, a kilátásokat. Szépen udvariasan. Az egész nem tartott 5 percig.

scopolamin 2012.02.16. 20:03:45

A szitu várakozási részére bizony én is tudok konkrét példát mesélni. Idős hozzátartozómat két napja beállított Jurnistával hasi ultrahangra vitték - délig tartó éheztetés után, ami még nem lenne baj, de átültették, és otthagyták. Rosszul lett. Párom éppen akkor ment látogatni, nem találta a szobájában. Mondták a betegtársak, hogy uh-ra vitték. Lement, megkereste, egy sarokba hajított kerekesszékben visszavitte az ágyába. A vizsgálat elmaradt. Jeleztük az osztályon, hogy tumoros, morfiumos, idős beteget mégse kéne szabadon engedni... Másnap fekvőkocsival vitték el, azonnal elvégezték a vizsgálatot.
Gondolkodtam rajta, hogy ezek olyan esetek, ahol tulajdonképpen senki sem hibáztatható. Az ápolónő rábízza a beteghordóra, ő nem ismeri a beteg állapotát. A vizsgáló orvos úgyszintén.

lpt1 2012.02.16. 21:37:57

@Macropus Rufus: Fix eü. hozzájárulás (tételes EHO) már rég nincs. Bár igaz, ha adott időtartam alatt fix a bruttó, fix a százalékos hozzájárulás is :)

Irkutszk 2012.02.16. 23:22:15

@Macropus Rufus: Nem igazán volna kedvem nagyon belemászni ebbe a mit fizetünk járulékban és mit nem dologba, de egy-két megjegyzés:

- a társadalombiztosítási járulékba a nyugdíj-járulék is benne van, tehát az az akárhány százalék nem csak és kizárólag a kórházakra megy el

- a közkórházban, klinikán, szakrendelőben dolgozó orvosok közalkalmazottak. Nem kevesebbek, nem többek. Ebből a szempontból az ő szemszögükből abszolút mindegy, hogy adott beteg mennyi TB járulékot fizet. A TB járulék megy egy nagy kalapba, amit államnak nevezünk, és aztán majd ő eldönti, hogy mit csinál vele. Az orvos, aki a sebeket összevarrja, meg a beteget megműti, az állam alkalmazásában van. Nem a betegében, nem a sajátjában. Ugyanannyira értelmes ill. értelmetlen az orvost vagy a nővért szidni, mint egy gigavállalatnál az ügyfélszolgálatossal kiabálni. Van esély rá, hogy a hír eljut a vezérigazgatóhoz, persze, de elég távol esik az irodájától az ügyfélszolgálatos telefonkészüléke.

rikitiki 2012.02.17. 00:31:23

Érdekességképpen a takarításhoz:

Egyetemi klinikán spórolás van. Még jobban, mert zárolták azt is ami nem is volt.

1. Lépcsőházakban nincs fűtés.

2. Intenzív osztályon (!) takarítószemélyzet csak nappal.

Ügyeletben a takarítás az orvosi személyzet dolga.

Nem vicc.

Dr.laikus PhD 2012.02.17. 05:54:16

@lpt1:

Nem olyan régen, csak 2012-tól.

Létezik, csak a dolgozónak nyújtott kafateria csomag egyes elemeinél kell a _munkáltatónak_ fizetni.

www.adoforum.hu/index.php/articles/73778/81810/eho-torveny-valtozasai-2012-tol

Dr.laikus PhD 2012.02.17. 06:00:52

@rikitiki:

Na most aztán felhorgadtam, de nagyon!!

Komolyan gondolja az egyetemi doktori tanács, hogy a betegek életét veszélyeztetik és fertőzésnek teszik ki még a dolgozók életét is egy alkalmazásban álló takarítói bérért?

Van egy javaslatom.
Az ügyeletes főorvos vegye is meg a takarítószert és fizessen bérleti díjat a takarítónőnek az eszköz használatáért.

Dr.laikus PhD 2012.02.17. 06:08:09

@rikitiki:

"1. Lépcsőházakban nincs fűtés."

Most akkor lehet szabályozni a fűtést, vagy nem?
A kórteremben az ember fulladozik a melegtől.

Nem veled kötözködöm ugye tudod?
Ez most úgy érintett, mint két nagyon erős kávé, cincált idegeimnek. :(((

El Visco Stello (törölt) 2012.02.17. 07:31:39

@Dr.laikus PhD:"Most akkor lehet szabályozni a fűtést, vagy nem?"
Nem lehet szabályozni. Megy a mester, a radiátorszelepnél letekeri a hollandert, beletesz egy ötforintost, hollander visszateker és onnantól a radiátor - mint radiátor - megszűnt létezni.

lpt1 2012.02.17. 09:31:11

@Dr.laikus PhD: Fix, azaz tételes EHO-ról volt szó, az 1950 Ft volt valamikor.

PS: megnéztem, 2009.12.31-ig élt: nav.gov.hu/magyar_oldalak/adokulcsok_jarulekmertekek/eho10/eho.html

2012.02.17. 09:45:12

Bár megint nem a lényeg a téma ...

De mondjátok: egy nyílt színen heverő rakás biohazard hulladék láttán tényleg a pénz, a jogkör, meg a személyzet az érdekes, s nem az, hogy a saját és mások jól felfogott érdekében mindegy, mivel és hogy, de azonnal a lehető legteljesebb mértékben elimináljátok ???

Ezek után is csak azt mondom: Tartsatok rendet. Ha pénzzel nem megy, akkor pénz nélkül. Tojok a nyavalygásra, és most finom voltam. Ha extrém helyzetben a kórházak járványgócokká lesznek, mert ilyen a hozzáállás, az nem az alattvalók, hanem a Ti saratok lesz.

Dr.laikus PhD 2012.02.17. 10:13:42

@lpt1:

Mezei munkavállaló ezeket fizette.

www.ado.hu/adatbank.php?f=10&s=4

1995. már régen vót, akkor volt 1950.- Ft

De nincs vita, csak a pontosság kedvéért. :)

@El Visco Stello:

Köszönöm.
Valami hasonlót gondoltam, de rákérdeztem hátha mégse. :)

Igazság, hol vagy? 2012.02.17. 13:56:41

@ekszvájzed: Dolgozz Te is pénz,fizetés nélkül és élj boldogan.

Dr.laikus PhD 2012.02.17. 14:33:20

@Igazság, hol vagy?:

Amit te itt írsz, azt úgy hívják, hogy karitatív munka.

Jegyzem meg, ha azt nem a szabályoknak megfelelően végzi a karitatív munkát végző, morog, kelletlen, akkor úgy rúgják zrityón, hogy a lába nem éri a földet.

Ti pénzért - nagyon kevés pénzért - dolgoztok, jóval több munkát elvégezve (persze azért ahogy láttam mostanában, egy-két helyen nem szakadnak meg a nővérek), de nem jogosít fel szemtelenségre ez senkit.
Akkor sem, ha igazságtalan a helyzet.
Kiszolgáltatottakkal nem szokás (etikátlan ugyi) arról beszélni, hogy azért vagyok tajt paraszt mert kevés pénzből kell megélni.

Nevetséges vagy.

Másnak már írtam, hogy ezzel a hozzáállással csak ellenségeket szerzel és nem barátokat.
Sajnos nem csak magadnak, hanem annak is aki erre nem szolgált rá.

2012.02.17. 19:07:05

@Igazság, hol vagy?:

Te meg kapjál tüdővészt egy feltakarítatlan köpettől ... A bélésem fordul ki az ilyen attitűdtől ... Szerinted mit írtam?

Bocs a cenzortól :)

Igazság, hol vagy? 2012.02.17. 19:45:03

@Dr.laikus PhD: @ekszvájzed: Már elnézést,de olvassátok el a hozzászólásokat figyelmesen,mert én erre aposztra nem reagáltam,nem is szóltam hozzá!!Ekszvájzed:tartsa meg az átkait,mocskos szövegét a közeli hozzátartozói számára.

Igazság, hol vagy? 2012.02.17. 19:59:15

Ez még kimaradt.Legyenek szívesek elküldeni nekem azt a részt amit én írtam és Önök eléggé sértő módon válaszoltak rá.Sértegetni pedig azokat sértegessék,akik Önöket is sértegetik!Dr.laikusPhd!Ön is nevetséges ha nem tud különbséget tenni két különböző név között."igazságos" nem azonos az Igazság,hol vagy"névvel.Figyelmesebben kellene olvasni és nem elvakult dühből írni és sértegetni másokat!

Dr.laikus PhD 2012.02.17. 19:59:48

@Igazság, hol vagy?:

Igazság, hol vagy? 2012.02.17. 13:56:41
@ekszvájzed: Dolgozz Te is pénz,fizetés nélkül és élj boldogan.

Hát kinek, minek, mire írtad?
Világba bele?

A mamád nem szidta senki.
Te vagy alpári.
Amit ekszvájzed írt az egy nagyon is valós lehetőség, meg kéne értened, hogy magad is, sőt te leginkább lehetsz beteg.
Még mindig nem érted, hogy felelősséggel tartozol egy szakmáért?
Magánemberként azt írsz amit akarsz.
Szakmabeliként meg nem.
Ha ettől a beteg, vagy annak való fellázad azt el _kell_ viseljed.

Igazság, hol vagy? 2012.02.17. 20:14:57

@Dr.laikus PhD: De emlékszem,tudja nekem a netezésen kívül más dolgom is van.Erre a mondatra reagáltam:Tartsatok rendet.Ha pénzzel nem megy,akkor pénz nélkül.Az alpári jelzőt kikérem magamnak,mert a hozzászólásaimban nem használok alpári jelzőket és nem szoktam alpári módon viselkedni.

2012.02.17. 20:26:18

Igazság, hol vagy? ... :D

Igazság, hol vagy? 2012.02.17. 20:35:23

@ekszvájzed: Jó kérdés!Mindekinek további szép,nyugodt,békés estét!:D

2012.02.17. 20:37:02

Nem hiszem el, hogy azon vitázunk, hogy fel kell-e takarítani egy tócsa vért a kórházban :D

Dr.laikus PhD 2012.02.17. 22:51:49

@ReignOfdark:
Ó már nem!

Egy egészségügyinek mondott nővér(ke?) nem érzi a mértéket.
Nem érzi, hogy ha más dolga van és csak félig figyel, csak azért ír, hogy szúrjon, ha nem ismeri az alpári jelentését akkor jobb nem írni és kész.

Kb. ez az a konfliktus amitől az ember végtelenül elkeseredett, borús lesz és elfogja a halálvágy.

Én nem _akarok_ ilyen nővérekkel találkozni!

A jó szerencsém megóvott. A többség nem ilyen.
Igaz mama combnyaktörése hát az már necces.
Az élete sem a nővéren múlott.

A mostani jól léte viszont igen.
AZOKON a nővéreken akik körül veszik, türelmesek vele, ápolják, figyelik a katéterét, megitatják és nem lopják el a bevitt kencéket.
Tudják, hogy imádja az édességet és még erre is figyelnek.
Sajnos tűrik a kézcsókját.
Ez csak engem aláz meg, tudván a valamikori tartását, tudását.
Azért ezt tisztelik benne, mert nem fogadnak el semmit.
Ez nekünk mindent megér.
A tisztelet.
Persze ez már csak nekünk szól, ő csak hálás, mert azért azt még tudja, hogy idegen az aki jót tesz vele.
Hála érte.

Talán így érted, hogy miért akarom távol tartani magam, nem a vértől hanem ettől a mentalitástól, attól, hogy bárki aki ide vetődik azt higgye, hogy ilyen aki ide ír és egészségügyi dolgozónak vallja magát.

2012.02.18. 00:01:34

@Dr.laikus PhD: Jó, de mennyire kell komolyan venni egy olyan kijelentést, hogy egy kórházban nyugodtan lehet vértócsa a padlón, mert kevés a píz.

Ez olyan, mint hogy fizetem a tébét, miért nincs plazmatévé meg lábthaimasszázs.

Sajnos ezek a kifogások gyakran hagyják el az emberek száját és bizony nem csak egészségügyben, én pl. egyik mobilszolgáltatónknál dolgoztam, ahol 6 nő üldögélt, és egész nap mást sem csinált, mint elmondta az ügyfeleknek, hogy az miért nem az ő dolguk konkrétan. Disztribúción történt mindez, és azóta sem tudom kiejteni részegen ezt a szót, de az emlékétől józanul is tudok hányni.

Ha valaki szar körülmények közt végzi a munkáját, akkor úgy gondolja, joga van szar munkát végezni. (?)

(Igen, úgy gondolja.)

Annyit mesélsz a mamáról. Bár ismertem volna régebbről. Amúgy is, ötvenben akartam születni, csak elcseszte a gólya.

Nálatok nem voltak férfiak? Ennyi temperamentum nincs is tesztoszteron nélkül! :)

Dr.laikus PhD 2012.02.18. 01:01:23

@ReignOfdark:

Dehogynem.
Az édesapám.
Ő volt a háttér, hogy mama a kedvtelésének hódolhasson.
Ő hamar halt, de ő volt az igazi erő.
Ezért költöztünk mindig és hiányoltuk mamát és volt telefonunk és nagyon utáltuk ha csörgött.
Végül papa megunta és mama alább adta egy kicsit.
Maradtunk Pesten, papa specializálta magát a szállodákra és végül maradt az üzemeltetésnél.
Így közvetlen részese lett a Royal vesztegzárának. Naponta vittem neki a házi kosztot. Mert mi egy nagyon bolond család voltunk.
Szállodába házi koszt és besztercei szilva, viszont sztár lettem az osztályban. :D
Mama azt hiszem akkor éppen Parádon heverte ki a hepatítiszét.
Ennyit az emberi váladékokról.
Akkor még nem volt kötelező és hiánycikk is volt a gumikesztyű.
Arabokat viszont fogadott a kórház.

Ha gazdag leszek megírom, mert azért az élet kacskaringói érdekesek és tanulságosak.
Édes, bús, drámai és klezmer röhögéssel teli.

Milyen az élet, mama gyógytornásza Földi féle masszázst tud.
Májusra lesz nyugdíjam is és még talán munka is jut, akkor megegyezünk és nem lesz csecsemőgödröcskés kis kezem.

Nem kell 50-ben születni.
Most megélheted ugyanazt, csak tudni fogod mit veszítesz. Tudod mi a hazugság és van választásod.
Mi beleszülettünk, az eszmélés sokkal drámaibb volt, ijesztő és nem volt választás.
Szerencse, hogy kábszernek csak a cigaretta volt és mama mutatott morfinista tönkre ment értékes tehetséget.
Lázadásnak meg a Continentálon gépeltem Szolzsenyicint.
Apám amikor észre vette akkor vágta másodszor földhöz a Dante szobrot. :)
Először 56-ban amikor mama, hátán vöröskeresztes lepedővel ment dolgozni.

Történelmet tanulni kell. Másodszor nem érdemes megélni még ha neked az első is.

Na jóccak.
Péntek van, vörösbor.
Ne keverd és reggel 1 liter tiszta víz.
Érezd jól magad meg azt a nagyon szeretett leányzót.

Igazság, hol vagy? 2012.02.18. 11:52:35

@Dr.laikus PhD: Nem szeretnék olyan beteggel és hozzátartozóval találkozni mint Ön.Ebben szerintem egyet értünk.A felmosásról,takarításról annyit,kolléganőim mostak már fel éjszaka folyosót és nem a beteg után,ha nem az őt kisérő személy után.Ezt minden szó nélkül.Hab a tortán,amikor a hozzátartozó"betétnek"használja a takarót akkor is szó nélkül lecseréljük.Akár egészségügyi dolgozóként,akár magánszemélyként megtartom a véleményem az ilyen esetekben.Egyébként meg olvassa el még egyszer ,hogy mire reagáltam a hozzászólásommal.Majd ha nyugdíjas leszek lesz elég időm többet és figyelmesebben olvasom el a blogon közölt írásokat.De addig amíg dolgozom,közben hadakozom a"kedves"szomszédommal aki másodszor áztatja el a lakásom rövid időn belül,és nem utolsó szempont,hogy jól tájékozott laikus betegekkel,hozzátartozókkal folytatunk (nem csak Én)csendes "harcot".Nem jó kedvünkben tesszük ezt.De addig is mit várnak az emberek amikor hangos "helló""szia"köszönéssel lépnek be egy rendelésre,ahol a legtöbb dolgozó a köszönő apja-anyja lehetne.Egyébként az egészségügyben dolgozó is ugyan olyan ember mint a laikus beteg,erényeivel és hibáival együtt.

Dr.laikus PhD 2012.02.18. 13:10:46

@Igazság, hol vagy?:

Ha nincs időd olvasni, nincs időd értelmesen célzottan reagálni, ha nincs időd, kedved mert rossz a szomszédod, ha csak a rosszat látod azokban akiknek nem tetszik valami akkor nem kéne írnod.

Előbb olvassál vissza sokat, aztán sértődj meg és minősítsél másokat.
Utálom, nem szeretem a jól tájékozott nővért aki a szakorvosnál is okosabb.

Volt itt két nővér között erről is polémia, panasz és az egyik te voltál.

A poszt nem rólad szól még egyszer. Így számos problémád közül talán nem fogsz itt hányni másokra.
Egy jelenségről, ráadásul ha végig olvasod látod, hogy senki nem adott a posztolónak igazat, pont azért mert türelmetlen volt.
Belebeszéltél szokás szerint olyat amiért a szakmát általánosítóan utálják.

Nem szokás itt kijelenteni semmit, már pedig te minden alkalommal ezt teszed.
Miheztartás végett én sem vagyok nyugdíjas.
Ha írok akkor előtte olvasok, ha hülye vagyok rám szólnak és bocsánatot kérek.

Na szép hétvégét neked.
Hívd a biztosítód meg a szakembert. Veszekedj velük, cseszd le a szomszédod, biztosan szándékosan áztat el, vezesd le rajtuk a bajod.

gipsz1234 2012.02.18. 13:55:03

@ekszvájzed: Kedves XYZ ! Te magad is segíthetnél a kórházi tisztasági helyzet javításában. Jelentkezzél karitatív munkásnak egy környezetedben lévő kórházban. (Mondjuk havi 4 alkalomra)

Dr.laikus PhD 2012.02.18. 13:57:26

@gipsz1234:

Könnyen ajánljátok, de semmit nem tudtok róla.
Nem megy könnyen. Nézz utána.
Takarítani kórházban pláne nem.

2012.02.18. 14:17:50

@gipsz1234:

Talán azért találhatóak érett kort elért humán organizmusok egy átlagos egészségügyi műintézmény aktív alkalmazotti állományának soraiban, hogy a kiszabott munkaköri és az általános beteggondozási ill. egészségvédelmi tevéknységeknek minden körülmények között eleget tegyenek.

Amíg ez nincsen belátva, addig csak az Apokalipszis hírnökeit látom nyekeregni itten.

A fuldoklót se mentsd ki, ha az is csak karitatív munka, hiszen nem mindig fizethet ki téged érte ... :) Tudod mit, még a szombatnapi munka kérdéskörét is ide kéne hozni a Bibliából, az is legalább ilyen roppant tanulságos ... Eszem megáll. Ha nem érdeked a közegészség, ne foglalkozz vele.

2012.02.18. 19:15:49

@Dr.laikus PhD: Azért ismerd el, hogy egyre tarkábbakat olvasunk itt.

És ezért nem egy eü dolgozónak kell magyarázkodnia. Rendben van, hogy ingyenmunkára sem kell hajtani a népet, de magyarázkodni sem kell.

Ki kéne állni egy politikusnak, és közölni, hogy ez így nem megy, készüljetek fel a ratyi állapotokra.

Lehet nagyon hivatalos dokumentumokból idézni, ugye egyik sem arról szól, hogyan kell rosszul csinálni.

Nem lesz olyan hivatalos irat, hogy milyen ellátásbeli hiányosság engedhető meg a pénzügyi helyzet miatt. Erre rá lehet pörögni, de semmi értelme, csak azt mutatja, hogy az adott illetőnek elképzelése sincs a helyzet súlyosságáról.

Vannak az eü vonatkozású törvények és szakmai irányelveket tartalmazó útmutatók követelményi szintjei, és a rögvalóság kórházainak szintje.

Egyvalami van a kettő között, egy kurva nagy szakadék.

Amibe - adamantium példázatával élve - a román egészségügyet megelőzve már sikerült is belelépnünk.

2012.02.18. 19:26:11

@Dr.laikus PhD: Az a leányzó már túl van szeretve. Tegnap tartalékoltam a vírusfertőzéses gyomrom egy mai viszkis partira. Fénykoromban másfél üveggel és két sörrel éreztem jól magam, most már kevesebb is elég. Ahogy öregszem, egyre egészségesebben élek. Érződik is a hangulatomon, az önpusztítás hiányos emlékei a horizonton felvillanó vitorlaként simogatják révbe ért lelkem.

Dr.laikus PhD 2012.02.19. 07:37:04

@ReignOfdark:

én ugyan fiú párti vagyok, csak fiam van és látom körülötte a lányokat, de azért nem lehet senkit túl szeretni.
Egyensúlyra viszont vigyázni (titkon), mert visszajön a két üveg+sör - igaz csak időlegesen, de árt az ma már.
Nyől a tapasztalat.... stb, stb. ;)
------------

Azt gondolom, hogy nagy a politikai nyomás és mindenki lusta ránézni a valós adatokra. Beszopja az agyába ivódott hívó szavakat és az eléje kerülő első emberbe harap aki hasonlít arra akire már előre dühös.
Nem kell ehhez tapasztalat, nem kell hozzá semmi.
Fehér köpeny, fáradt arc, másik oldalról beteg akinek látszólag hisztis nyígje van.
Aki ide ír azt hiszi igaza van, aki válaszol annak nagyon fáj már az otthon szó, aki itt maradt az mártír már.
Nem csak annak érzi, az is.
Van aztán némely egyed aki mindig ilyen, mert rossz volt a gyermekkora.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása