Tizenöt éve félrekezelnek

2012.01.28. 09:14

TISZTELT PRAXISBLOG!

 

15 éve szenvedek ÁLLANDÓ ÉHSÉG korábban DEPRESSZIÓ miatt.A depressziót fogamzásgátló(TRI-REGOL) okozta, az állandó éhséget pedig a PROZAC
nevű antidepresszáns.Azóta is szenvedek, az állandó éhség azt jelenti, hogy 0-24 óráig üres a gyomrom, azt érzem, hogy éhen pusztulok. (FIZIKAI ÉHSÉG)Tetézték a dolgot azzal, hogy az éhség miatt is folyamatosan antidepresszánst kaptam, de semmit nem használt.45 féle 'gyógyszert' írtak fel.

 


Igazából a pszichiáter akihez járok, hat év után közölte, hogy fogalma sincs arról, hogy mi bajom van, ennek ellenére továbbírta az antidepresszánsokat.A klinikán is jártam, ott sem tudtak velem mit kezdeni.Alternatív orvosoknál is jártam, de mindegyik mást mondott.A rengeteg gyógyszer teljesen tönkretette a szervezetemet, fizikailag is egyre rosszabbul vagyok.


.
Nem is tudom meggyógyulok-e valaha?!
(Budapesten lakom).Szeretném a segítségét kérni!


Köszönettel:Beatrix

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Braincelle 2012.01.28. 10:04:27

Nem hiszem, hogy én vagyok az ideális szakember ebben a témában, nem értek hozzá annyira. Abban biztos vagyok, hogy a fent említett konkrét fogamzásgátló okoz hangulatzavart és hízást, mert nem csak a poszt írójának volt vele rossz tapasztalata). Ezért azt, ha még nem történt meg, abba kellene hagyni vagy ha muszáj valamit szedni, akkor egy másikra váltani.

Azt nem hiszem, hogy egy fogamzásgátló olyan depressziót okoz, amely az elhagyása után is tartósan fennáll. Sőt szinte kizártnak tartom. Inkább az a valószínű, hogy alapból enyhén depressziós/dysthim/hangulatzavarra hajlamos embernél provokál egy (újabb) depressziós epizódot, de ez nem 15 év.

Nehéz ehhez a poszthoz hozzászólni, és kockázatos, mert nem lehet biztosan eldönteni, hogy van-e az írójának pszichiátriai betegsége. A depresszió általában étvágytalansággal jár, de van atípusos formája is, amikor az éhség jellemző. Valóban az antidepresszáns mellékhatásai között gyakori a hízás.

Szóval alapvetően el tudom azt is képzelni, hogy az éhség a betegség következménye, és hogy ezen a tüneten a gyógyszer nem éppen javít. Viszont ettől még lehet indokolt a szedésük.

Nem kaptunk arról sem információt, hogy a poszt írója az éhségen kívül tényleg sokat is eszik-e, hogy sok evés mellett hízik, vagy ellenkezőleg sokat eszik, mégis fogy. És hogy van-e bármilyen más szomatikus panasza.

Pszichiátriai kezeléséről nem tudok véleményt mondani. Annyi ötletem van, hogy ha eddig nem volt endokrinológiai kivizsgáláson, akkor az indokolt lehet, egyrészt pajzsmirigy-hormonok vizsgálata, másrészt ha felmerül az endokrinológusban, miután látta, vizsgálta ezt a beteget, valamilyen más betegség, akkor további részletes kivizsgálás.

Tempus-Anh 2012.01.28. 10:49:11

Anno, a támogatott felírhatóság idején magam is írtam fel fluoxetint, mint SSRI-t, ennek a mellékhatásai közt tényleg szerepel a fokozott éhségérzet, következményes táplálkozási kényszerrel és elhízással. Természetesen az utókövetkezmény mértéke a beteg önuralmától is függ.
(Vö. Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország című híres regényével)
A posztoló esetében nem hinném, hogy egy, már a szervezetből régen kiürült, szerotonin anyagcserére ható gyógyszer időben ilyen távoli mellékhatást okozhatna...
A Tri-Regol biztosan beleszól a steroidmetabolizmusba, de hogy valaha is depressziót okozott volna, nos erről még nem hallottam.
Ami nem azt jelenti, hogy nem lehetséges.
Esetleg úgy, hogy fogamzásgátlás céljából beveszik és nem hat, másszóval nem kívánt módon teherbe esik a hölgy.
Nil admirari...

Braincelle 2012.01.28. 10:58:55

@Tempus-Anh:
Szerintem a fogamzásgátlók tudnak depressziót okozni (hangsúlyozom, hogy ez magánvélemény), és főleg szerintem annál, aki amúgy is PMD-s. Ha adott egy ember, aki hajlamos arra, hogy ciklus végén hangulatzavar lesz attól, hogy megváltozik a hormonszintje, azt szerintem egy mesterséges, nem a természetes ütemében változó hormonszint simán fokozhatja.

Azt nem gondolom, hogy tartós major depressziót okozna bármelyik, de azt, hogy egy arra (hormonálisan és vagy pszichésen) érzékeny ember hangulatát megborítja, simán elhiszem. Tudom, nem reprezentatív, de két embert ismerek, aki direkt kiemelte, hogy pont ettől a szertől hízott és lett átmeneti hangulatzavara.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.28. 11:57:52

most gyorsan utánanéztem és a prozac esetében az étvágytalanság mint mellékhatás 17%, a hízás 1%. biztos, hogy ettől volt állandóan éhes?
depression.emedtv.com/prozac/prozac-side-effects.html

Mariellaxenia 2012.01.28. 13:29:01

@gioni44: nem kamu ez egy igaz történet, minden szó igaz!!!!!!!!!!!

VaTi 2012.01.28. 13:32:27

@Braincelle: Családtag szedte ezt a fogamzásgátlót és egyszer mesélte, hogy a ciklus második felében fizikailag érzi magát rosszabbul, érzékenyebbé vált mellek és has, ill. nyugtalanság, izgatottabb, szorongóbb lelkiállapot. Az orvos tanácsára váltott erre a gyógyszerre egy korábbiról. Hónapokba telt, mire rájött, hogy ez a gyógyszer lehet az oka. Orvossal egyeztetve váltottak és elmúltak a panaszok. Szóval tényleg lehet ilyen hatása. És a fizikai tünetek, kellemetlenségek szerintem fokozhatják a lelki instabilitást.

gioni44 2012.01.28. 13:44:15

@Mariellaxenia:

Akkor egy kissé több információt kellene nyújtani.

Mennyit eszik.Mennyiről, mennyire nőtt a súlya?
Próbálkozott-e ballasztanyag növelő táplálékkal,amelyek elnyomják az éhség érzetet ? stb.

Próbált-e leszokni az antidepresszáns gyógyszerekről?
Mostanában szed -e fogamzásgátlót vagy anélkül él nemi életet?

qbr 2012.01.28. 13:55:51

Érdekes, nem is tudtam, hogy fluoxetine Magyarországon forgalomban volt Prozac néven valaha is.

Egyébként azért próbálkozhatott a pszichiáter antidepresszánsokkal, mert azok sokszor használhatnak kényszerbetegségek esetén is. A fluoxetine leírásában pl. ez van:
"- Depresszió
- Kényszerbetegség
- A Floxet-et a pszichoterápia kiegészítéseként használják a falási rohamok és hashajtási tevékenység csökkentésére (Bulimia nervosa)."

Tényleg, az nem lehetséges, hogy a vércukor-háztartással vagy valamilyen máj-enzimekkel lehet gond?

2012.01.28. 14:02:32

Ugyanmár.

A fogamzásgátló mellékhatása a mosolygó nő.

Tapasztalataim szerint...!

Braincelle 2012.01.28. 14:33:09

@qbr:
Májenzimet nem tudom, mire gondolsz; insulinoma végül is elképzelhető, én arra gondoltam, hogy ha organikus oka van, akkor pajzsmirigy probléma, esetleg valamilyen hypothalamus-hypophisis betegség merül fel. Viszont az alapján, amit írt magáról, még csak megbecsülni sem tudom, hogy van-e organikus oka, és lehet az egész egy atípusos depresszió vagy evéskényszer, és akkor meg csak ront a helyzeten, ha kreálunk sok irreális magyarázatot. Ezért mondtam, hogy egy endokrinológiai vizsgálatból baj nem lehet, aztán az orvos, aki látja, megítéli, hogy van-e szükség más vizsgálatokra.

Braincelle 2012.01.28. 14:33:53

@ReignOfdark:
Lehet, hogy a mosolygósság nem a gyógyszer közvetlen hatása ;)

pacula 2012.01.28. 14:49:54

@ReignOfdark:
Én eddíg azt hittem te pasi vagy...

2012.01.28. 16:09:02

@Braincelle: Ki tudja?

Erről egy mókamester jut eszembe, dr. Gaál Zoltán rektor, akiről köztudott volt nyitottsága és tekintélye a hallgatók előtt, amit csak erősített a velük eltöltött kocsmaórák számával.

Egyszer egy előadásra behozott 3 vízzel félig megtöltött poharat és 3 gilisztát. Az elsőbe belerakott egy ujjnyi viszkit, aztán a gilisztát. A giliszta persze megdöglött. A másodikba vodkát, a harmadikba rumot rakott, az eredmény ugyanaz.

- Nos mi a következtetés a kísérletből, kollégák?

- ...

- Az, hogy a giliszták halálát a közös alkotóelem, a víz okozta.

2012.01.28. 16:23:25

@pacula: A lányok beveszik, aztán csak mosolyognak. Én meg megfigyelem a dolgot, valahogy úgy, mint az a hölgyismerősöm, aki a sildenafil hatásait akarta humán kísérletben tesztelni egy kisebb csoporton, a beválogatási kritériumok asszem olyanok voltak, hogy 180 centi, kék szem meg szőke haj.

Bár a pécsi orvosisok eleve egy fura társaság, pl. egyik nap láttam egy olyan kiírást az egyik szekrényen, hogy:

"Ivarérett férfit keresek működő párkapcsolat céljából. Fényképes önéletrajzokat az xy@yz.hu címre."

Erre alatta, elkapkodott krikszkraksszal:

kihaltak

Meg most bekerült egy barátom az orvosis koliba. Na az egy igazi svédasztal egy férfiember számára. Édes diákévek.

Én bölcsészek és jogászok közt laktam, néhány műszakissal. Még elsős koromban volt ivóversenyem az egyikkel viszkiben, az volt az első komoly alkoholmérgezés amit láttam, majdnem mentőt hívtunk a sráchoz.

Braincelle 2012.01.28. 17:08:45

@ReignOfdark:
Édes diákévek? Hm... Könyvhalmok, magány, rettegés a megbukástól (vagy négyeskapástól). Utólag tudom, hogy hülye voltam.

VaTi 2012.01.28. 17:19:44

@ReignOfdark: "Ivarérett férfit keresek működő párkapcsolat céljából. Fényképes önéletrajzokat az xy@yz.hu címre."
ez inkább olyan informatikusos. Vagy az orvosok is ilyen kockák? :)
Konkrétan olyan, mintha a big bang theory c. sorozat egyik jelenete lenne :)

qbr 2012.01.28. 17:26:27

@Braincelle: Arra gondoltam csak, hogy amikor a háziorvosom megállapított nálam egy nagyon enyhe Gilbert-kórt, azt mondta, hogy nem meglepő, hogy ha nem ehetek ebédidőben ebédet, akkor szinte fizikailag rosszul érzem magam és teljesen beszűkül a tudatom, és csak az evésre tudok koncentrálni.

Mondjuk persze akkor a férfiak 90%-nak van egy enyhe Gilbert-kórja :)

Braincelle 2012.01.28. 17:31:02

@qbr:
Azt hiszem, hogy ha például valamilyen enzimatikus szénhidrát-anyagcsere zavara lenne, akkor annak más tünetei is lennének. Mondjuk tényleg májbetegség. Nem hallottam arról, hogy bármelyik is éhség-ből derült volna ki. Igaz, azt sem hallottam, hogy a Gilbert-nek (ami tudom, hogy nem CH-anyagcsere zavar) ilyen rünete lenne.

2012.01.28. 18:28:59

@Braincelle: Könyvhalmok és magány? A legjobban a könyvtárban lehet csajozni. :)

2012.01.28. 18:30:09

A kettes meg ugyanolyan mint az ötös.

Braincelle 2012.01.28. 18:50:15

@ReignOfdark:
Igen, de én nem akartam csajozni :D :D

sárga nyúl 2012.01.28. 20:01:07

Szerintem is endokrinológia. Húgom is folyton éhes volt, kiderült, hogy több hormonnal is gond van.

2012.01.28. 20:13:09

@Braincelle: Ahol csajozás van, ott csajok is legyenek.

Csak zöldíteni kell, fürtözgetni a hajad pendrive-val, résnyire nyitott ajkaid közé venni a kabala vizsgatolladat, a miniszoknyád alá tenni a kabala-pathoszkönyvet, és kacsintani a szemben ülő srácra.

That's amore!
www.youtube.com/watch?v=zeWVzT4s2Kw

Braincelle 2012.01.28. 20:37:18

@ReignOfdark:
Hát ahol én miniszoknyában mutatkoznék, az a terem kiürülne, a mosdókba hányni rohanók miatt. Másrészt pedig vizsgaidőszakban tanulni kell és nem kurválkodni, és ha valaki megzavar, annak szétverem a könyvet a fején. :D

Braincelle 2012.01.28. 20:47:08

@ReignOfdark:
És mit kell zöldíteni ??

2012.01.28. 21:20:29

@Braincelle: Ez nem kurválkodás. A lámpát kell zöldíteni - ki hajtana át a "sávon", ha "piros"? :)

Tapasztalatból tudom, hogy az ilyen szomorkásnak tűnő, könyvtárba járó orvosis lányok, akik stresszelnek a vizsgák miatt, a legjobb arcok.

A miniszoknyával mi a baj? Túl vékony vagy? Van akinek bejön. Túlsúlyos vagy szőrös vagy? Az egyetlen hely, ahogy egy ember megérti a testi problémáidat, az orvosi. Itt előnyt is kovácsolhatsz belőle :)

Braincelle 2012.01.28. 21:28:52

@ReignOfdark:
:D :D
Veszélyes alak vagy, hallod. Leszereled az embert akkor is, ha el van szánva a morcoskodásra...

Braincelle 2012.01.28. 21:35:09

@Braincelle:
Viszont nem vagyok jó arc. És ezt nem azért mondom, hogy akárki is azt mondja, hogy de igen, csak nem szeretem ha csalódnak bennem az emberek, mert olyannak gondolnak, amilyen nem vagyok.

De szerintem hagyjuk most ezt a témát és maradjunk a posztnál, ha még szeretne valaki hozzátenni az éhség-fogamzásgátló-depresszió problémakörhöz.

2012.01.28. 21:45:18

@Braincelle: Erről beszélünk.

Depresszió.

Fogamzás.

Éhség.

***

Sosem írsz rám privben sem, most lehetne egy kivétel! :D

Braincelle 2012.01.28. 22:01:12

@ReignOfdark:
Köszönöm a kedvességedet, de nem szeretnék erről a blogról senkivel privát beszélgetést folytatni. Főleg nem életveszélyes kommunikációs mesterfogásokat alkalmazó szívtiprókkal :D

Ugyanazanő 2012.01.29. 12:21:03

Kedves Beatrix!

Szedje össze korábbi leleteit, ha vannak, és irány az endokrinológia.
Kérdezzen körbe, kit ajánlanak.

isolde 2012.01.29. 14:20:43

A fluoxetinnek valóban inkább az étvágytalanság a gyakori mellékhatása, ezért írható bulimiában is, mert a falásrohamokat (ami kontrollálhatatlan vágyakozás rengeteg kaja után) csökkenti. De valóban leírják, hogy ritka esetekben növelheti az étvágyat. A legtöbb egyéb antidepresszívum (ha jól értem, most már valami mást szed) gyakrabban növeli az étvágyat. Ha sok éve szed sokféle antidepresszívumot, lehet, hogy meg kellene próbálkozni a gyógyszer felfüggesztésével vagy elhagyásával, és megnézni, hogyan alakul az állapota. Ez természetesen attól függ, hogy mi az alapbetegsége a posztolónak, és alap, hogy bármilyen gyógyszerelhagyást kizárólag a kezelőorvosával való egyeztetést követően tegyen.

45 féle antidepresszívum nem létezik, lehet, hogy másfajta pszichiátriai szereket is szed vagy szedett? Azért kérdezem, mert ha pl. csak összetévesztjük a gyógyszercsoportokat, és mondjuk valamilyen pszichotikus zavarra szed antipszichotikumot a posztoló (amik szintén gyakran növelik az étvágyat), akkor azt nem jó ötlet elhagyni, mert nagy a visszaesés esélye.

Vizsgálta-e valaha szomatikus orvos (belgyógyász, endokrinológus) az állandó éhségérzet miatt, van-e valami baja a gyomrának, evés előtt vagy után fáj-e, sokat eszik-e és mégis fogy-e vagy hízik, ezeket a kérdéseket érdemes lenne kideríteni, mivel egy csomó belgyógyászati betegség tünete lehet ez, de attól függ, hogy van-e mellette más tünet.

Ha kivizsgálta már belgyógyász és nem talált szervi okot, sem gyomor, sem endokrin pl. pajzsmirigy eredetűt a panasza mögött, és nem szed étvágyra ható antidepresszívumot, akkor felmerül, hogy pszichés eredetű a zavar és pszichoterápiával kezelhető. De, hangsúlyozom, csak az egyéb okok kizárása után. Pszichoszomatikus tünetekkel (=pszichés eredettel kialakuló testi tünetek) kognitív pszichoterápiájával foglalkoznak például a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének ambulanciáján.

qbr 2012.01.29. 14:54:53

@Braincelle:
Én mástól is hallottam már ugyanezzel a problémával, hogy nem bírja az éhezést: fejfájás és szédülés jön rá, ha nem eszik időben.

Oszteopata 2012.01.29. 21:50:16

A farkaséhség csak Piroskával csillapítható!

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.29. 22:08:39

@Oszteopata: mindenkiben van valami jó, bennem például Piroska - mondta a farkas :D

Mille38 2012.01.29. 22:09:16

@Braincelle: Az általam ismert összes ffi ebbe a 90%-ba tartozik :))

qbr 2012.01.30. 07:39:53

@Braincelle: Egyébként milyen érdekes a dolog pszichológiája. Én ezt a tünetet (fejfájás, szédülés, dekoncentráció, ha nem ehetek idõben) mindig is éhségként interpretáltam, hiszen evésre enyhült, míg más esetleg másképp címkézi magában

isolde 2012.01.30. 10:02:09

@qbr: én pl tök jól bírom az éhezést, csak a környezetem szokott könyörögni, hogy egyek már valamit, mert elviselhetetlen vagyok.

mzs 2012.01.31. 10:12:35

Kedves Beatrix!
Még tavaly a Discovery Channel-en láttam egy műsort egy fiúról, akinek ugyanilyen farkaséhsége volt. Na nem az antidepresszánstól.. Neki genetikai betegsége volt, jó pár éves volt, mire megállapította egy Dr. House-szintű doki, aki ritka betegségekre specializálódott. A kissrác megállás nélkül evett, és a szülei nem tudtak vele mit kezdeni, lakattal zárták a kamrát és a hűtőt is, de s kissrác ellopta a pénztárcájukat, és rohant a McDonald's-ba. Sőt, azt mondta, hogy mikor nem volt pénze, bizony a gyorséttermek mögötti kukákból szedte ki a kaját... :(
MOst már huszonéves, de segítség/kísérő nélkül élni sem tud, kell mellé valaki 0-24 óráig, aki kontrollálja, hogy mennyit eszik a srác. Merthogy nem gyógyítható...
Ha gondolod, nézz utána, hátha találsz valamit erről a betegségről, hátha mégse a gyógyszertől van.

Takács Timi 2013.11.10. 15:49:31

En is folyamatosan ehes vagyok most vuzsgalnak a hormonok eresmenyere varok de eddig minden negativ.kb 2orankent ennem kell jon az ehseg es ha nem eszem akkor fura gyengeseg es roaszullet tor ram..az eletminosegemet rohadtul a nullara csokkentette mert mar nem is naon megyek sehova csak fekszem es azon agyalok mi lehet ez...ettol befordultam depis lettem..felek nem talalnak hormonalis bajt es akkor lelki okokra fogjak...abbol kigyogyulbi koltseges es hosszu...mar elegem van az allando ehsegbol errol szol az eletem hetek ota!!!

dioda 2013.11.13. 02:03:18

@mzs: a Prader-Willi szindrómáról beszélsz valószínűleg, ami gyermekkorban felfedezésre szokott kerülni a típusos viselkedésbeli zavarok és fenotípusos jelek alapján. 6 éves korra már kialakul a súlyos elhízás és nyilvánvaló az enyhe-mérsékelt fokú mentalis retardatio + egyéb dolgok: gerincferdülés, megkésett pubertás, alacsonynövés meg még egypár dolog. Közismert, bár ritka betegség, ha a szülők elviszik a gyereket orvoshoz, aligha késik a diagnózis. Itt nyilván nem erről van szó.

Takács Timi 2014.01.03. 11:28:52

@sárga nyúl: milyen hormonokkal volt gondja tesódnak?én is folyton éhes vagyok...

reepach 2014.01.03. 12:57:47

Éhes? Egyen!
Még mindig jobb, mintha étvágytalanságban szenvedne. :-))

Takács Timi 2014.01.15. 11:23:54

@reepach: annyira nem jó ám...állandóan szarul lenni az éhségtől..nem tudom ő is igy volt e de én folyotn szarul vagyok ha éhes vagyok ugy 1-2 óránként..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása