A peruiak jóval korábban ettek pattogatott kukoricát

2012.01.23. 09:26

Ezer évvel előbb ettek a peruiak pattogatott kukoricát az eddig véltnél.A washingtoni Nemzeti Történeti Múzeum kutatói Peru északi partvidékén olyan kukoricacsutkákra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy a területen már 6700 évvel ezelőtt őröltek kukoricalisztet és készítettek pattogatott kukoricát. Ezek a legősibb dél-amerikai civilizációs leletek.


Dolores Piperno amerikai régész elmondása szerint a kukoricát Mexikóban nemesítették ki nagyjából kilencezer éve vadon termő fűből. A haszonnövény termesztése csak több ezer év múlva terjedt el Dél-Amerikában, és több alapfajtára vált szét.


A most feltárt leletegyüttes és a kukoricacsutkák környezete arra utal, hogy a kukoricából már a fazekasság megjelenése előtt ennivaló, vagy legalábbis "kísérleti" alapanyag lett, azaz hasznosítása nem függött az agyagedények meglététől - mondta Piperno a BBC brit sajtóorgánumnak.


Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukorica-jancsi 2012.05.30. 12:16:10

Árulja el nekem valaki, hogy a kukoricacsutkából hogyan állapították meg a pattogatott kukoricát?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.30. 17:46:54

amikor a kukoricamag a hő hatására kipattog, az egy kis robbanással jár ami ellöki a kukoricamagot a csutkától. a hatás ellenhatás elve szerint a csutkát akkora erőbehatás éri mint amekkora a magot ellöki, ez miniatűr behorpadást kelt a csutkán, ennek méretéből és a csutka rugalmassági együtthatójából ki lehet számítani, hogy mekkora energia szabadult fel, hogy ez az energia csak a mag kipattanásától keletkezhetett.
jó elmélet, kár, hogy most találtam ki :D

lpt1 2012.05.31. 08:11:46

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Apró szépséghiba az elméletben, hogy lemorzsolt kukoricát pattogatnak :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.05.31. 17:41:29

@lpt1: manapság, de akkor :D akkor még nem tudták, hogy előtte le kell morzsolni :D
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása