Feljelentsem? Bepereljem?

2012.01.21. 10:25

Sokat gondolkodtam azon, hogy ezt a levelet egyáltalán kitegyem-e. Nem szoktam megjegyzést fűzni egyetlen bejegyzéshez sem, mert úgy gondolom, nem ez az én feladatom, most kivételt teszek. A poszt utolsó bekezdése sajnos egyértelműen általánosítás, ha úgy tetszik sarazás. Nem tisztem minősíteni egyetlen posztolót sem, csak annyit szeretnék kérni leendő levélíróinktól, hogy inkább tényszerű leírásokat küldjenek nekünk és ne sértegetésekkel és általánosításokkal teli panaszokat. Megértem sokak elkeseredését, de próbáljunk egy kicsit elgondolkodni azon, hogy az általánosításokkal megbántjuk azokat is, akik nem szolgáltak erre rá.

 

Despota

 

Tisztelt Praxis!

 

Nyár végén azt éreztem, hogy a jobb szememen egy egy tejüvegszerű valami van. Amúgy is kellett jogsit hosszabbítani, hát irány az Sztk, ahol persze nem tudnak EKG-t csinálni. Én balga azt hittem Orbán majd megoldja az egészségügyet.

 


Sorban ültem másfél órát, mire bejutottam. kedves öreg néni megvizsgálgatott és megállapította, hogy nekem szemtengely ferdülésem van. Hurrá! Ezt én csak szinte születésemtől tudom, aki rám néz, az attól a pillanattól fogva tudja. Fel is írt egy cilinderes szemüveget, amit 60 ezer forintért meg is csináltattam.

 

Optikus még azt is mondta, hogy vegyek műkönnyet, mert valószínű száraz a szemem és minden attól van. Nemsokára kiderült, hogy Glaukomát nem sikerül diagnosztizálni. Ha akkor a nem futószalagoznak velem, ma nem kéne attól tartanom, hogy annyi a szememnek.


Feljelentsem? Bepereljem? Minek? a Mundért védik. Közben jártam egy két fejletlenebb ország kórházában más ügyből. Sajnos mi még a középkor hajnalán sem járunk, viszont az orvostársadalom az egyik legnagyobb nemadózója a társadalomnak és a leghangosabban jártatja arcát. Mire föl? A rossz diagnózisokra? A stílusra? Az állapotokra?

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.21. 11:36:22

most az a kérdés, hogy ha valaki a jogosítvány miatt megyen egy alap rutin vizsgálatra, akkor kötelező-e minden szempontból kivizsgálni? vagy a feladathoz szükséges képességeket vizsgálják csak? mert ugye autót zöld hályoggal is sokan vezetnek.
az, hogy nincs EKG az SZTK-ban miért olyan meglepő, nem tartozik bele a szolgáltatási körükbe, keressen olyan helyet ahol van, nem egy ritkaság manapság ez a gép.
az, hogy járt egy-két fejletlenebb országban az miben utal arra, hogy a magyar egészségügy a középkor hajnalán van? szerintem a kedves levélíró be se tudja határolni a középkort, pláne a hajnalát, és pláne az akkori orvosi ellátást.
az országunk adózási és gazdasági helyzetéről sincsenek halvány fogalmai sem, de persze irigykedik az állítólagos pénzekre. milyen rossz diagnózis született? leírták szó szerint, hogy a kedves betegnek nincs glaucomája? meglepődnék.
"kedves öreg néni" mi itt a baj a stílussal, mert hát azt is kritizálja?
az állapotokkal? erről mit tehet az orvos? sok helyen az orvos saját eszközével gyógyít, mert a kórháznak nem lenne rá pénze, hogy mást ne mondjak, ugye mindenki látott már littmann sztetoszkópot kardiológus nyakában? akkor mutasson valaki egy kórházat ahol ezt az eszközt a kórház vette meg, hogy más példát ne is említsek. akkor miért is hibásak az orvosok az állapotokért? nem inkább a kormány a hibás az anyagi források hiányáért? és az ilyen pofátlan betegek meg a kormány bérpolitikája az orvosok tömeges elvándorlásáért?

Neon Fu 2012.01.21. 11:46:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nahát igazad van, micsoda vérlázító pofátlan beteg az ilyen: azt akarja az orvostól, hogy észrevegye, ha baj van.. hallatlan, túlzó elvárás!

leírták szó szerint, hogy a kedves betegnek nincs glaucomája? meglepődnék.

Ja, hogy ez így megy? Nem is baj, ha valami súlyos dolgot nem vesz észre az orvos, az a lényeg, hogy ne írja le szó szerint, hogy az adott dolgot kizárja, akkor minden rendben, moshatja kezeit? Érdekes.

Dr.laikus PhD 2012.01.21. 12:24:26

www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Glaukoma_zold_halyog?id=108

A látásának nem annyi.
Kap cseppeket, hogy a szemnyomását karban tartsák.
A többi, mint fent.
Nem a kedves öreg szemész néni az ok és az okozat sem.

Laliath 2012.01.21. 13:28:45

Nagy semmi, 200 szóban. Ezért felesleges volt a billentyűzetet koptatni.
Mondjuk nekem is, de mindegy.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.21. 14:39:05

@Meta Flóra: sötétség legalább 3. fázisában vagy (a kettőből) :D
elgondolkodtál rajta, hogyan zajlik a két vizsgálat? vagy utánanéztél?
egyáltalán tudod mi tartozik bele a rutinvizsgálatba ami a jogosítványhoz szükséges? a szemnyomásmérés alap?
szerinted egy rutinvizsgálatkor mindent kötelező kivizsgálni azt is ami ebbe nem tartozik bele?

Irkutszk 2012.01.21. 18:34:09

Nem hinném, hogy panaszkodott a beteg a homályos látásra (így aztán - más értelemben - homályban is maradt).

Erről jut eszembe a vicc, hogy az állatorvos elmegy az emberorvoshoz.
- No, mi a panasza?
- Ja, hát így könnyű.

Mire az emberorvos elővesz egy receptet, és ráírja: Nem megmentendő, levágandó.

2012.01.21. 21:48:20

A tudatlanság és rossz események együtt dühöt szülnek. Az ilyen kirohanásokat a helyén kell kezelni.

Despota, te komolyan, miért tetted oda a kis kiegészítést? Először történik ilyen? :) Ez meglepőbb volt, mint az egész tudatlan poszt.

2012.01.22. 08:42:55

@ReignOfdark: Kb. ezt akartam én is mondani :-)

IrishOak 2012.01.22. 11:28:52

Szép napot:-)
Ó, jaj. Ez most betegség, vagy "betegség"?
Na jó - felnőtt módjára: Ha valakinek az egyik szemén romlik a látása - akkor azonnal menjen szemészhez, és mindent alaposan mondjon el.
Ha jogosítványt szeretne megújíttatni akkor meg ne sunnyogja el, hogy nem lát jól, mert azzal magát, és másokat is veszélyezteti. A glaukóma erős fejfájással, és más tünetekkel is jár, de semmi baj egy szemcsepp az orvosság, és az megoldja a csatornavizek problémáját.Valószínű, hogy a bifokális szemüveg a kezelés után is kell,és valóban a látás javítást szolgálja, lehet kérni támogatással(még).
Nem mindenütt van EKG- ahogy köztéri wc, vagy defibrillátor sem , pedig ezt is megoldhatnák -igazán.
Ki az az Orbán? ... mást nem tudok előterjeszteni, tisztelt bíróság:-D

Még annyit: Holdújév jön.Boldog új évet mindenkinek!

qbr 2012.01.22. 14:10:59

Elnézést, tudom, hogy nem illik itt politizálni, ha moderátor gondolja, törölje ki nyugodtan, de ez szúrta a szememet, hogy a témánál maradjak:

"Én balga azt hittem Orbán majd megoldja az egészségügyet."

Megoldotta. Az EÜ irányítását államtitkári rangra fokozta le, és államtitkárnak meg miniszternek "külső", politikai beágyazottság, és ezáltal érdekérvényesítő-képesség nélküli embereket nevezett ki.
Az EÜ-re való figyelem-összpontosítást mi sem jelzi jobban, mint a NEFMI honlapja: javaslom mindenkinek, hogy nézze/keresse meg a nefmi.gov.hu-n, hogy hol helyezkedik el az "Egészségügy" almenüpont.
Szóval meg van ez oldva rendesen.

A levél érdemi részéhez költői kérdés: na vajon miért futószalagoztak, és miért kedves öreg néni vizsgálta meg?
a) iszonyatosan sok pénzt kap a szakrendelő a szemészeti ellátásért, százával állnak sorba munkáért a fiatal de tapasztalt szemészorvosok, akik azonnal meg tudnák állapítani e-mailen vagy telefonon keresztül a glaukómát, de a gonosz szemészek inkább a csalásból összeszedett pénzükben úszkálnak, egy direkt erre a célra fenntartott, aranypénzekkel feltöltött medencében
b) alulfinanszírozott a szemészeti ellátás, nyugdíjasok dolgoznak, betegek tömege érkezik, mivel nem beutaló-köteles szakma

2012.01.22. 17:18:52

@qbr: Közvetlen a "Logó" alatt, igen. Ó igen, Igen IGEN! :D

Magyar logó

Színes:
CDR (49 kB)
EPS (182 kB)
JPEG (CMYK, 315 kB)
PNG (RGB, 99 kB)

Arany címerrel:
CDR (36 kB)
EPS (128 kB)
JPEG (CMYK, 350 kB)
PNG (RGB, 108 kB)

Fekete-fehér:
CDR (36 kB)
EPS (128 kB)
JPEG (CMYK, 354 kB)
PNG (RGB, 106 kB)

Sötét alapra:
CDR (36 kB)
EPS (129 kB)
JPEG (CMYK, 427 kB)
PNG (RGB, 109 kB)

Köszönjük! :D

Azért annak tényleg örülök, hogy a sportrovatot még megelőzzük, nem szeretnék előbb értesülni egy fűszálban elesett NB IX-es focistáról, mint mondjuk a SzentLászló bezárásáról.

Bár az objektív információ létkérdés lett Magyarországon. Elképesztő, hogy min múlott mondjuk '32-ben is, hogy le kell-e lépni? Wiegner Jenő mondta, hogy nem érti, hogy NEM lehetett olvasni a jelekből.

qbr 2012.01.22. 20:17:18

@ReignOfdark: túlfogalmaztam:)
csak azt akartam kifejezni, hogy egy, az oldal közepén elrejtett menüpont talán egy kicsit kevésbé hangsúlyos , mint amit az ágazat fontossága megérdemelne.

2012.01.22. 23:47:30

@qbr: Idén egyre többet gondolkodom azon, hogy - engem is beleértve - nem látjuk elég rossznak az egészségügyi ágazat helyzetét. És főleg, a jelen helyzetben teljesen irreális elvárásokat fogalmazunk meg a páciensekkel szemben.

Talán abban a gondolkodásban van a hiba, hogy a lakosságot egy olyan csoportnak képzeljük, amely képes megfontolt döntéseket hozni és azokért felelősséget vállalni.

Mindezt egyre nehezebb elhinni akár a legalapvetőbb információk birtokában. Elég csak kinyitni egy újságot, bekapcsolni a tévét vagy az internetet.

Tamási Áron jut eszembe, hogy a magyar hogyan ássa a sírját.

qbr 2012.01.23. 08:20:04

@ReignOfdark: Amíg nem fáj, addig a homokba lehet dugni a fejünket.

Viszont van elõrelépés is: végre meg fogják oldani azt a törvénytelen állapotot, hogy az ügyeleteket tapasztalatlan rezidensek viszik: index.hu/belfold/2012/01/23/eleg_lesz_a_rezidens_is_a_rendelesekhez/

Ezt is megoldják, egy gonddal kevesebb.

Kicsit fel fognak szaporodni a levelek itt a praxison. Valószínûleg az lehet a baj, hogy amikor az emberek az EÜ összeomlásáról hallanak, egy hatalmas robajjal járó földrengést képzelnek el, amelyben bedõlnek a kórházak falai, meg durrdefektet kap az összes mentõautó.
És nem néznek körül maguk körül, hogy hol is tartunk, csak az elvárások magasodnak a valóság fölé

karcsibácsi 2012.01.23. 08:26:12

Annyi a posztolónak is jár, hogy valaki válaszoljon a kérdésére: Igen, jelentse fel és perelje be. Aztán m ajd meglátjuk, mire jutunk.

trekk 2012.01.23. 08:53:47

Egyik baratunkkal is pontosan ez tortenta kerzeti rendelo utan. Ot az orvos szurkehalyog mutetre jegyezte elo, es nem vette eszre a zoldhalyogot. Mikor unszolasra elment egy ismert szemeszhez, ott kapta meg a megfelelo diagnozist. Talan ha a szemnyomas merese minden vizsgalathoz hozzatartozna, amikor szemorvoshoz megyunk, ezek a problemak elkerulhetoek lennenek.

Dr.laikus PhD 2012.01.23. 09:38:22

@trekk:

40 év felett elvben igen, vagy ha már volt a családban.

Van rendelő ahol még a régi manuális módszerrel mérnek, az hosszú idő és így elmarad.
Szürke és zöldhályog viszont járhat együtt is.

ronney84 2012.02.19. 17:30:05

Csak egy pár dolog, hogy világosabban lássátok, mi mit jelent...
A magyar szemészeti nevezéktan ugyanis igen avitt.
A szemtengelyferdülés a közhiedelemmel ellentétben nem kancsalság, hanem az astigmia megfelelője. Igy "a nekem szemtengely ferdülésem van... aki rám néz, az attól a pillanattól fogva tudja" mondat nem állja meg a helyét.
A glaucoma a másik nagy kakukktojás. Ugyanis a magyarul "zöldhályognak" aposztrofált kórkép neve egy félrefordítás következménye. A betegség se nem zöld, se nem hályog. A látóidegrostok progresszív veszteségéről van szó. És a dolog nem egyenlő szemnyomás! Látótér és a látóidegfő vizsgálata adja meg a diagnózist.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása