Amerikában nem mennék orvoshoz

2012.01.17. 09:45

Sajnos, azt nem mondhatom el, hogy csupa jo tapasztalataim vannak a magyar egeszsegugyet illetoen. Kerem is Istent, csak korhazba ne keruljek, mivel az ott dolgozo noverek erdektelensege, kozonye, munkaundora, flegmasaga nem gondolnam, hogy a beteg javulasat segiti elo. S, mielott barki azzal jonne, hogy keveset keresnek, elore bocsatom, nem ertem meg! A legtobb ember keveset keres. A hozzaallas abszolut emberfuggo! Most azonban, az igen keves jo tapasztalatom egyiket szeretnem megosztani, s nem panaszkodni akarok. Tavaly elott, egy kisebb nogyogyaszati rutin mutet utan derult ki, hogy a vett mintaban, A tipusos raksejteket talaltak.

 


Megjegyzem, a mutet elott rakszuresre kellett mennem, ami szamomra erdekes modon, negativ eredmenyt hozott. Nem volt orvosom, mar reg leszoktam arrol, hogy fizessek nekik, es nem is tehettem meg. A fiatal orvos viszont, aki az elso lezeres mutetet csinalta, nagyon kedves volt es teljes koru tajekoztatast adott mindenrol, az osszes idiota kerdesemet megvalaszolta idejet nem sajnalva, a telefont mindig felvette ha hivtam, amit megtesz a mai napig is, mert meg innen NY-bol is Ot hivom, ha barmi kerdesem vagy felelmem van. Kis keslekedes utan sor kerult egy nagyobb mutetre, ami nem hozta meg a kivant eredmenyt, ugyanis mar kifejlett raksejteket fedeztek a levett mintaban. Sort kellett keriteni egy harmadik mutetre is.


Am, mivel szerintuk fiatal vagyok, ( 40 eves ket gyerekkel ) nem akartak a legdrasztikusabb megoldast, igy hosszas tanacskozas utan, ket specialista segitsegevel, egy teljes mehnyakcsonkolas mellett dontottunk kozosen. Orulok, hogy igy alakult, a annak is, hogy a kecskemeti korhazban, Dr Tanko Andras jr. - nak bizalmat szavaztam. Idokozben tudtam meg, soha egyetlen betegtol sem fogad el penzt, am maximalisan korultekinto ellatast nyujt. Mindig azt mondja, aki fizetni akar neki, menjen el a maganrendelesere. Idovel en New Yorkba koltoztem, de amikor hazautaztam, hozza vezetett az elso utam. Mar volt mibol fizetnem es tole nem is sajnaltam! Halaval tartozom neki!


Egy megjegyzes: Ha valaki annyira isteniti a kulfoldi orvoslast, jojjon ki Amerikaba! Imadkozni fog azert, csak orvoshoz ne kelljen mennie. Ha barmi komoly egeszsegugyi problemam adodna, azonnal utaznek haza...

 

 

Jo egeszseget mindenkinek!

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsikuci81 2012.01.17. 10:03:53

Tisztelt Posztolo!
En ugy tudom, gyakran elofordul, hogy a mehnyakrakszures soran levett minta elegtelen, igy a citologiai vizsgalat eredmenye nem egyezik a valosaggal. Gondolom a tovabbi mutetet a mehnyak latott kepe alapjan indikaltak, igy derult feny a sejtatypiara, majd a tovabbi mutetekre. Remeljuk egy nogyogyasz is hozzaszol majd a tortenetehez.
Osszessegeben orulok, hogy jo es emberseges ellatast kapott. Gyakran jarjon ellenorzesre!
Koszonjuk a pozitiv posztot, es azt gondolom, hogy idiota kerdes nincs. Fontos, hogy a beteg tisztaban legyen a betegsegevel es reszt vegyen a gyogyulasaban!
Jo egeszseget!

THX1138 2012.01.17. 11:31:28

zsikuci81: ha a citologia vizsgálat eredménye nem valóságos, akkor miért van? Bocs a laikus kérdésért, laikus vagyok.
Poszthoz: örülök, hogy jó tapasztalatot tudtál megosztani, nem is lesz túl sok hozzászólás. :)
Teljesen egyetértek abban, hogy a gyógyítás emberfüggő: ha jó ember az orvosod/ápolód, jó tapasztalataid lesznek, ha nem, akkor nem. És ez független attól, hogy egyébként mennyit fizetsz legálisan a TB-nek és mennyit zsebbe az orvosnak/ápolónak. Jó, az utóbbitól nem teljesen független.

zsikuci81 2012.01.17. 11:42:14

@THX1138:
Nem vagyok nogyogyasz, toluk kellene megkerdezni, de en ugy tudom, hogy gyakori az, hogy nem elegseges a minta, nem eleg sejt van a kenetben. Ezen felul minden szovettani mintavetelnel szamolni kell azzal, ha a mintavetel nem megfelelo helyrol tortent, akkor a beteg negativ leletet kaphat annak ellenere, hogy beteg.
Az egyik szomszed csomot talalt a melleben, ot mintavetel igazolta, hogy joindulatu a daganat. A sebesz nem nyugodott bele, a hatodik szovettan igazolta a rosszindulatu daganatot.
De tobbet ne kerdezz, nem ezzel foglalkozom, nem akarok itt felrevezetni! :)

karcsibácsi 2012.01.17. 11:47:13

A (citológiai, szövettani) mintavételnek CSAK pozitiv prediktiv értéke van, vagyis a pozitiv minta igazolja a betegséget, a negatív viszont nem zárja ki. Ez egy alapelv, amit mindig szem előtt kell tartani. Ha a klinikum alapján fennáll a rosszindulatú folyamat gyanúja, de a mintavétel eredménye negatív, meg kell ismételni.
Amerikában amúgy lehet menni orvoshoz, csak legyen sok pénze az em,bernek.

pappirtigrincs 2012.01.17. 13:04:00

Hajrá FIDESZ? Vagy mi is cikk címe?

macska69 2012.01.17. 13:22:16

Szóval akkor egyáltalán nem lehet megnyugodva az emberlánya, hogy minden évben elkocog a nődokihoz rákszűrésre? Ú...
További jó egészséget a posztolónak! És éljenek a leírtakhoz hasonló jó orvosok!

überdurchschnittlich 2012.01.17. 13:52:18

@macska69:
Hát otthon az én nőismerőseim nem ám évente- minimum 2 havonta jártak nőgyógyászhoz..
És ugye TB- finanszírozással, hálapénz nélkül.
Annyira nem kell lesajnálni a magyar egészségügyet, ahogy a posztoló is írja.

Szabo T 2012.01.17. 13:52:57

Kedves Posztolo!
Orulok, hogy Magyarorszagon jol sikerultek a nogyogyaszati mutetei es kivaloan ellattak a magyar orvosok. Tiz eve elek Amerikaban, voltam altalanos sebesznel, full- orr- gegesznel, borgyogyasznal es szemesznel. Mindenhol jo tapasztalatokat szereztem. Itt sincs kolbaszbol a kerites, de meg soha nem imadkoztam azert, hogy ne keruljek itteni orvoshoz.

Szabo T 2012.01.17. 13:54:16

Full- orr- gegesz a magyar ful- orr gegesz Amerikai, magasan kepzett verzioja :)

macska69 2012.01.17. 14:00:29

@überdurchschnittlich: kéthavonta??? Miért? (fogamzásgátóért?) Le is döfném magam, ha ilyen sokszor lenne rá szükségem, hogy odamenjek! Rákszűrést évente egyszer engedélyez a TB, egyszer két héttel előbb mentem, mint ahogy lejárt az év, el is zavart a doki a sunyiba.
Az eü is olyan, mint a többi munkahely, van akit lehet sajnálni érte, van akit nem. Vannak nagyon elmaradott térségek, kórházak és vannak remekül ellátott, jó intézmények. Egységesen nem lehetne lesajnálni az egészet - szerintem.

marand22 2012.01.17. 14:56:45

Főnököm régi barátja, aki régóta dolgozik orvosként az USA-ban a John Hopkins Egyetemen, megbetegedett. Nem az USA-ban ment el kivizsgáltatni magát, hanem hazajött Magyarországra. Főnököm csodálkozott, miért nem kinn ? Hozzáteszem, minden évben közzéteszik az USA-ban a kórházak, klinikák rangsorát, hosszú ideje a John Hopkins benne van az első háromban.
Válasza az volt, hogy itthon (még) nem gyárakként működnek az ellátók (van kivétel persze), hanem gondolkodnak is.

Szabo T 2012.01.17. 15:25:04

@marand22: Minden nagy amerikai egyetemi es magankorhaz "beteggyogyito gyar". En is igy ereztem, amikor egy egyetemi korhazban dolgoztam. A Johns Hopkins viszont tenyleg kivalo hely.

SusanneF 2012.01.18. 06:25:47

Kedves Posztoló!
Örülök,hogy minden jól alakult-ezt kívánom továbbra is:
Jó egészséget egész életére!
Köszönjük a leírtakat!

2012.01.18. 08:13:33

Érdekes poszt. Magyarországon rosszak a nővérek, Amerikában meg az orvosok. Ez komoly? Ezek az általánosítások elveszik az írás értelmét és komolyságát.

SarahConnor 2012.01.19. 09:28:00

Nekem is vannak tapasztalataim nagyon-nagyon jó itthoni orvosokkal, nővérekkel, akiknek a keze alá bármikor szívesen fekszem, tudom, hogy lelkiismeretesen fognak gyógyítani. És vannak olyanok, akikkel nem szívesen akadnék össze megint. És biztosra veszem, hogy ez kint is így van. Posztoló nyilván kifogott egy-két rosszat odakünn, míg itthon egy nagyon jót, így általánosít.
Ami érthető, de az ügy nem szabályteremtő.

zsázsika 2012.01.24. 11:35:31

@zsikuci81: tudom, hogy ezzel senkit nem nyugtatok meg, sőt, de valojában bármilyen orvosi kezelésnek, szűrésnek van egy bizonyos hibaszázaléka a leggondosabb eljárás és a legtapasztaltabb orvos mellett is... Nagymamámnak bőr alatti tályogot nem tudott kimutatni sem ultrahng, sem CT, ellenben a tünetek alapján a asebész ragaszkodott a feltáráshoz. Ezért van az, hogy szülés előtti ultrahangon esetleg nem ismernek fel fejlődési rendellenességet... Örülök, hogy a posztoló jól van, maradjon egészséges és mindenki járjon szűrésre!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása