A magyar orvosok csak a zsebüket tartották

2012.01.15. 08:59

Tisztelt Praxis Blog!


29 evig eltem Magyarorszagon.Nyilvanvalo volt, hogy valamilyen immunrendszeri betegsegem van, hiszen minden betegseget elkaptam, es egy egyszerubb, masnak 2 napos fekvessel jaro influenzaval en ket honapot fekudtem.

 


Edesanyam gyermekkoromtol fogva orvostol orvosig vitt, probaltuk kideriteni, mitol lehet, hogy minden elkapok, es hetekig, honapokig fekszem, mire ugy-ahogy rendbejovok. (Magyarorszag legnevesebb immunologusaihoz vitt, az osszes budapesti korhazban jartam.)De minden hiaba, mert a magyar orvosok, bar a zsebuket tartottak, egy par mezei vervetel utan elkuldtek, hogy semmi bajom, iskolaundorra, kesobb munkaundorra, majd hipohondriara hivatkozva. Semmit nem csinlatak, csak lehuztak penzzel, nem vettek komolyan, csak huztak az idot, hogy minel tobbet fizessunk. Az az orvos, akinek a zsebebe nem kerult legalabb 10 000 Ft (a kilencvenes evekben!), az egybol el is kuldott, hogy semmi bajom. Az eletem felnottkent sem volt konnyu, volt olyan ev, hogy 4 honapot voltam tappenzen, mikozben 100 ezreket koltottem vitaminokra, es taplalekkiegeszitokre.

 

 


Nekem mindez atszamitva 21 000 forintomba, azaz huszonegy ezer forintba kerult !, termeszetesen minderrol szamlam van, a penztartnal fizettem, nem az orvos zsebebe. Itt elkepzelhetetlen, hogy valaki penzt kerjen, vagy hogy valaki penzt adjon egy orvosnak, meg is alaznank oket ezzel, hiszen ok nem a penzert lettek orvosok! Itt is napi 14 orat dolgoznak, es hozzateszem, nem keresnek annyit maganrendelessel, mint a magyar orvosok otthon! Es azert itt mas az arak szinvonala... (Egy nogyogyasznal maganrendelesen rakszuressel egyutt 25 eurot fizetek (7700 Ft), es ezert a legjobb ellatast kapom, es termeszetesen szamlat is.)


Nem hiszem, hogy otthon nem lehetett volna kideriteni, hogy milyen betegsegem van, csak egyszeruen tettek ra magasrol. Es meg azzal jonnek, hogy a magyar orvosok jok! Talan szaz evvel ezelott jok voltak....

Azt hiszem ez a tortenet mindent elmond.


Szivembol sajnalom azokat, akik otthon korhazi ellatasra szorulnak.
 


2009-ben Belgiumba koltoztem.Gondoltam, talan majd itt maskepp lesz. Igazam is lett, de hogy ennyire, azt nem gondoltam.Elmentem (beutalo nelkul!) egy immunologushoz, aki az elso (!) vervetel utan megmondta, hogy valami gond van, a masodik vervetel utan kiderult, hogy egy komoly velemszuletett immunrendszeri rendellenessegem van, ami ugyan gyogyithatatlan, de megfelelo eletmoddal kezelheto. Majd az is kiderult, hogy a gyermekkori vedooltasokat ujra meg kell kapnom, mert semmi ellen nincs antitestem, ami rendkivul veszelyes. Elmondta, hogy hogyan alakitsam at az eletem, adott tippeket, milyen vitaminokat szedjek, hogy Europan kivul ne utazzak sehova...

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2012.01.16. 00:12:04

@neoteny: sajat magadat cafolod?

idezet toled:

"Mert a megfelelő mértékű nyomás megfiatalít, nyelvet tanít, már meglévő egzisztenciát és társadalmi kapcsolatokat teremt egy pillanat alatt egy másik országban..."

En tenyleg tanusithatom, hogy tenyleg kurvara NEHEZ egy masik orszagba beilleszkedni, elni, dolgozni. Es hidd el, ha csak egy szikranyi remenyt lattam volna arra, hogy belathato idon belul csak egy kicsit is javulnak az otthoni helyzetek, nem koltoztem volna ki. Jelenleg Angliaban az otthoni fizum kb. 8x-osat kapom (ok, a forintarfolyam miatt most kb. 9x-eset). Ha csak azt a havi 100e pluszt megkaptuk volna (akkor kb. 1100-1200 EUR korul lett volna atszamitva a fizu), mar siman maradtam volna, meg sem fordul a fejemben a kivandorlas.

Sokkal olcsobb lenne a magyar orvosokat otthon tartani, mert az nagyon sokat er, hogy otthon dolgozhatsz. DE AZERT NEM MINDENT!!!

petbecks 2012.01.16. 00:15:37

@neoteny:
"A naiv az aki azt hiszi hogy a mindenkori kormányzat hirtelen EU-szinten versenyképes jövedelmeket és körülményeket biztosít az eü-ben "

OOOOHHH...nagy tévedés!
senki nem akar EU-szintű jövedelmeket.. az EUhoz képest negyed, -ötödannyi fizetéssel megelégednének az orvosok magyarországon.
és ez nem naivitás, hanem az ország létszükséglete..

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.16. 00:17:28

@petbecks:

"Mert ők magyarok."

Az a magyar orvos aki elmegy, nem magyar?

"Nem a kapzsiság, hanem a megélhetési nehézség miatt adják fel mindezt"

Magyarul (több) pénzért... és mert megtehetik.

Nekem abszolút semmi kifogásom sincs azok az orvosok ellen, akik elmennek máshova: pontosan ez fogja rákényszeríteni a magyar _társadalmat_, hogy többet fizessen a (megmaradó/Mo-ra bevándorló) orvosainak. De a (központosított elosztó) _állam_ nem fog több pénzt tolni az eü-be csak azért, mert egyes orvosok elmennek; a politikusnak/bürokratának nem érdeke az, hogy az orvos többet keressen, sőt szerintem még csak az sem érdeke hogy a mosdatlan tömegek jobb eü-ellátást kapjanak (habár a propaganda erről szól). Majd amikor nem lesz "elég" orvos, a maradók többet kérhetnek a szolgáltatásaikért; és ez az orvosok/eü-dolgozók végső célja, nem?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.16. 00:26:48

@LION_heart:
@petbecks:

Ha az alkalmazott (orvos vagy más) elégedetlen a fizetésével, két lehetősége van: vagy kér (és kap!) fizetésemelést, vagy elmegy máshová (amibe beletartozik a magánalkalmazás/vállalkozás is).

Mindketten használtátok a "volna" szót: hát bizony nincs. Majd amikor elég elmegy, lesz. A piac már csak ilyen...

qbr 2012.01.16. 00:26:57

@neoteny: Ha csak úgy nem, hogy megfelezi az egy beteg ellátására fordított időt, ami azért lehetséges, hogy az ellátás minőségének romlásával járhat. (Illetve természetesen EÜ szabályokba ütközik)

Egyébként valóban, ha felvennének az intézményekbe egy rakat adminisztrátort meg nővért, az rengeteg ellátó kapacitást fel tudna szabadítani. Viszont ehhez egy apróságra szükség van -> $$$

petbecks 2012.01.16. 00:28:01

@LION_heart:
"En tenyleg tanusithatom, hogy tenyleg kurvara NEHEZ egy masik orszagba beilleszkedni, elni, dolgozni."

én meg tanúsíthatom, hogy semmivel sem nehezebb, mint Magyarországon beilleszkedni, dolgozni.

@neoteny:
a maradék már most is nehézségek árán tudja ellátni a betegeket.
és nem arról van szó, hogy a fizetőket/nem fizetőket, hanem az ügyeleti sorokat már nehezen tudják kiállítani..
az orvosok végső célja pedig csak annyi, hogy tisztességes fizetést kapjanak. nem nyugat-Európához, hanem Magyarországhoz képest. hogy legalább a magyar átlagfizetést elérjék. Sőt, mindenki nézzen magába, az átlagnál többet is érdemelnének..

Nem az európai fizetés a cél , hanem a Magyarországi rangsorrend..

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.16. 00:33:11

@petbecks:

"tisztességes fizetést kapjanak"

Ki állapítja meg hogy mi a "tisztességes"?

"rangsorrend"

Ki dönti el mi a "rangsorrend"?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.16. 00:37:58

@qbr:

"Ha csak úgy nem, hogy megfelezi az egy beteg ellátására fordított időt, ami azért lehetséges, hogy az ellátás minőségének romlásával járhat. (Illetve természetesen EÜ szabályokba ütközik)"

Erre írtam korábban azt, hogy mindent nem lehet: kevés pénzből gyors de igényes szolgáltatást nyújtani.

"Egyébként valóban, ha felvennének az intézményekbe egy rakat adminisztrátort meg nővért, az rengeteg ellátó kapacitást fel tudna szabadítani. Viszont ehhez egy apróságra szükség van -> $$$ "

No ezért is kell piaci alapon szervezni az eü-t: a magánkórházi vezető rá van kényszerítve arra hogy kiszámolja, mennyi adminisztrátor meg nővér a helyes arány az orvosok számának ismeretében és allokálja a megfelelő pénzt hogy ne a relatíve drága orvossal végeztesse azt a munkát amit a relatíve olcsóbb nővér és/vagy adminisztrátor is el tud végezni. Aki viszont központi költségvetésből fizet bértábla szerint, nincs motiválva erre.

petbecks 2012.01.16. 00:46:15

"Ki állapítja meg hogy mi a "tisztességes"?"

nem kell pontosan meghatározni, de azért azt lehet érezni, hogy egy normális országban egy orvos többet keres mint egy szobafestő..

"Ki dönti el mi a "rangsorrend"? "
ugyanez a probléma.
az orvosok ne a lista alján legyenek , hanem minimum az átlag felett.

amint valaki már korábban belinkelte, nyugaton nem sokan keresnek többet az orvosoknál. a magyar orvosok az átlaggal is megelégednének.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.16. 01:13:35

@petbecks:

"nem kell pontosan meghatározni, de azért azt lehet érezni, hogy egy normális országban egy orvos többet keres mint egy szobafestő."

1) A 'normális' átlagosat jelent, nem 'helyes'-et.

2) De meg lehet pontosan határozni: hogy mennyit keres. Ha egy szobafestő szolgáltatásaira nagyobb a kereslet mint egy orvoséra, többet fog keresni, és az meg is határozza hogy mi a "tisztességes".

3) A mo-i rendeléseken megjelenő páciensek száma mutatja, hogy van kereslet az orvosok szolgáltatásaira. A kérdés az, hogy ez fizetőképes kereslet-e? A jelenlegi rendszerben nem: habár van némi összefüggés aközött, hogy hány pácienst lát el egy orvos (tehát mennyit tud számlázni az OEP-nek, ill. mennyi paraszolvenciát tud összeszedni), ez nem tükrözi a valós helyzetet. Ha a páciens a saját zsebéből (vagy magánbiztosításból) fizetné a szolgáltatás egy (akár nagyobb) részét, akkor kiderülne, mekkora a _valós_ kereslet az orvos szolgáltatásaira, ill. az orvos hozzájutna a kereslet/kínálat által megállapított jövedelméhez.

"az orvosok ne a lista alján legyenek , hanem minimum az átlag felett"

Valóban ugyanaz a probléma és ismét csak az tudja a "rangsort" felállítani, hogy mennyi fizetőképes kereslet van az orvos által nyújtott szolgáltatásra (kínálat). Hogy ez hol helyezkedik el az átlaghoz, az kiderül amikor az orvos szabadon kér annyit amennyit tud kérni és a páciens szabadon ad annyit amennyit tud adni, tehát a kínálat és a kereslet találkozik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.16. 02:25:11

a zom csak fenyegetozik, keptelen lenne elmenni, keptelen lenne uj eletet kezdeni, lehet allast sem talalna, a felesegenek/ferjenek tuti nem
ha van mar haza/lakas az kint nem eleg/ angliarol-nemetorszagrol beszelunk ugye...
nem kell bedolni a zsarolasnak
akinek meg van modja, az akkor is elmegy ha negyszeresere emelik a fizeteset..
hat evvan

szabidoki 2012.01.16. 02:49:59

Csókoltatom a sötét tömeget, ami megint tiszteletét tette. Nem vesztegetném az időmet egyenként minden elmebetegre, csak annyit kérek, azt írja már meg valaki, hogy hol van az orvosi esküben az a rész, hogy Magyarországon, éhbérért, borzasztó körülmények között kell dolgozni?! Valahogy nem emlékszem, hogy ilyesmi lett volna benne, de hát ki tudja, lehet hogy a nagy izgalomban átsiklottam efelett...

horowitz 2012.01.16. 02:57:49

@LION_heart: szerintem azért nem hallottad,hogy az utcaseprő fizesse vissza a képzése árát mert lényegesen kevesebbe kerül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.16. 03:00:06

@szabidoki: bizony nincs benne
el lehet menni oda, ahol megfizetnek
te meg otthon vagy?
ha igen miert?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.16. 03:02:58

ja, hogy angliaban vagy
minden szerencsetlen keleteuropai -cigany- afrikai oda megy
sok sikert
de komolyan

horowitz 2012.01.16. 03:14:16

az igazi probléma szerintem,hogy a fejétől büdös a hal.szeretetre méltó politikusaink évtizedek óta nem hajlandóak tenni szinte semmit az egészségügy rendbetétele érdekében.
pedig nem hiszem,hogy valami ujjat kellene kitalálni.csak lemásolni külföldről 1~2 már jól bevált és működő dolgot.

pandacsökiboborján 2012.01.16. 06:56:47

@neoteny: át kell csoportosítani a cigányok és politikus ellátására szent pár száz milliárdot...

pandacsökiboborján 2012.01.16. 07:01:01

@szabidoki: ez az általános magyar elvárás: ha nekem szar , másnak is legyen az...igaz,ezt főleg azok mondják akik a sok szesz,meg Mónika só hatására azt is elfelejtették amit eddig nagy nehezen a fejükbe vertek...

tutormano 2012.01.16. 07:25:36

@hagyma: Erre ne vegyél mérget. Dániába úgy toboroznak,hogy megígérik a feleségnek is szereznek munkát(be is tartják) a CV-t kettejüknek küldik és vállalják ingyen a nyelvtanfolyamot a házastárs és gyerekek részére 1 évig.
A LÉNYEG AZ EU-ban keres annyit 1 doki a feleségének nem kell dolgozni és mégis jobban megélnek, mint itthon.
Van az a pénz ,amiért az itthoni kecót megéri itt hagyni még akkor is ha 1 vasat sem kapsz érte.

kisemberigaza 2012.01.16. 07:52:17

"Van az a pénz ,amiért az itthoni kecót megéri itt hagyni még akkor is ha 1 vasat sem kapsz érte"

na ez a durva mondat....

es ahogy otthon a nagyjaink (orbanc, kurcsany, lezerjani stb) igy igyekeznek ez a piiiiz egyre kisebb lesz
azaz amiert erdemes mindent ott hagyni meg akar fillerekert is :(:(
szomoru hogy ide jutottunk es ez igaz a takaritotol az orvosig mindenkire kiveve a politikusokra, azok holdudvarara es cimboraira valamint "talalt" doktorikra :):):)

Büszke_troll 2012.01.16. 07:58:27

Magyarországon pluszban évi 120 milliárd forintot kellene áldozni az orvosok fizetésére.
Ez még nem szüntetné meg a hálapénzt, de kezdetnek jó lenne. Így fizetésben elérnék a szlovák kollégák bérét. Szlovákiai bérszintről beszélek, nem németről.

Kurva egyszerű, hogy miért kell egy orvost jobban fizetni, mint egy utcaseprőt. Mert utcaseprőnek alkalmas 100-ból 95 ember, orvosnak pedig csak 100-ból 5.

Sokan jönnek itt azzal, hogy milyen jó a magyar rendszer, mert az USA-ban akinek nincs pénze, azt hagyják meghalni.
Ja, mert itthon nem.

Nincs ingyen ebéd. A semmi befizetésért bevezetném a csak alapellátást. Ezzel legalább azokat ki lehetne szűrni, akik feketén dolgoznak és semmivel nem finanszírozzák a rendszert.
Vissza a vizitdíjat, de ne 300, hanem legalább 1000 forintot kérjenek.

Büszke_troll 2012.01.16. 08:01:02

@Büszke_troll:
a havi 6 ezer forint tb befizetés még a semmi kategória.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.16. 08:06:57

Kicsit összekeveredett a post :D Azért értelmezni tudtam.

Tulajdonképp az a kérdés, hogy Belgiumban van-e TB, és ha fizeted, akkor is kell-e fizetni a dokinak.
Mert vagy egyik, vagy másik.

Különben a magyarorvosok szerintem jók, csak az más kérdés, hogy akkor a postoló nem orvosokkal találkozott, hanem pénzbeszedőkkel. Aki hivatásának tekinti a gyógyítást, az nem a zsebével áll hozzá.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.16. 08:09:41

@szabidoki: Nincs benne, de nem csak orvosok dolgoznak éhbérért.
Amúgy azzal sincs baj, aki elmegy. Szabad választás.
Azzal van baj, aki marad, de zsebre dolgozik, mert az undorító.

Büszke_troll 2012.01.16. 08:13:57

@ColT:
" Aki hivatásának tekinti a gyógyítást, az nem a zsebével áll hozzá."

Hagyjuk már ezt a hülyeséget.
Biztosan azért tanulja és dolgozza magát szarrá valaki, hogy utána éhen haljon.
Én azon csodálkozom, hogy ilyen fizetések mellett, nem megy el az összes külföldre.

El Visco Stello (törölt) 2012.01.16. 08:33:51

Az orvosok minden problémája az orvostársadalmon belül keresendő. Az orvosok egyharmada tartja nyomorban a kétharmadot. Ha ezek a viszonyok kiegyenlítődnének(amire semmi esély, mert ez a hatalom érdeke is) akkor lehetne együttesen fellépni, nyomást gyakorolni a hatalomra nagyobb megbecsültségért. A hatalomnak - természetéből fakadóan - az az érdeke, hogy minden elégedetlenkedő nagyobb csoportot megosszon a könnyebb kezelhetőség érdekében. Különösen egy olyan társadalomban, amelyik nem termel eleget ahhoz, hogy hosszú egészségben tartsa azokat, akik nem dolgoznak.

Netuddki. 2012.01.16. 09:37:16

@El Visco Stello: A "hatalomnak" más néven megélhetési politikusoknak egy érdeke van. A saját zsebét tömni, akár a választók kárára is. Ezen kívül csesznek bármi érdemi munkát végezni. Olyan dolgok mint az eü. gatyábarázása már komoly kihívás lenne nekik.
Azt is tudjuk, hogy itt mindig a nagyhangúak, az erkölcsileg kihívásokkal küzdőkből lesznek a vezetők. Miért lenne ez másképpen az orvostársadalmon belül?

Netuddki. 2012.01.16. 09:39:12

@kovi1970: Még annyit, hogy a háttérbe húzódó becsületes népségnek (pedig optimistaként azt mondom ők vannak többen) éppen olyan felelőssége van a kialakult helyzetben mint azoknak akik egy felelős posztban semmittesznek, lopnak, csalnak, hazudnak...

Farkantoán Chatpartner 2012.01.16. 09:54:06

index.hu/bulvar/2012/01/16/ontudatlan_betegek_folott_fotozkodtak_a_mentosok/

- apró adalék a magyar egészségügy morális állapotához. Nagy a csend, mi? :(

Farkantoán Chatpartner 2012.01.16. 09:55:46

Tisztelt Posztoló, mélyen együttérzek Önnel. Sajnálom, hogy csalódnia kellett a magyar egészségügyben. Ez sajnos előbb-utóbb mindenkivel megtörténik.

Farkantoán Chatpartner 2012.01.16. 09:57:27

@neoteny: egy normális országban egy normális orvos többet keres, mint egy normális szobafestő. Ez Magyarországon sincs másképp.

kisemberigaza 2012.01.16. 09:58:01

a belgiumi rendszerbol ket alapok dolog:

- A TB fizetestol fuggetlen fizetsz az orvosnak!
- az orvos vagy "titkarnoje" a fizetes pillanataban kiallitja a szamlat.

nos ez ami nincs otthon!
- szamlaadas
- verseny az orvosok kozott!

sac/kb arak sac/kb 20-40perc:
korzeti: 28eu
neorolugus: 40eu
fogasz: 70eu (1tomes)
agy/CT: 150eu (15eu)
verteszt: 70eu

az alapbiztositassal azaz TB vel ezekbol az osszegekbol 90-50% kozott visszakapsz pl a korhazi CTnel 15eu-t kell fizetni.

a szamlat le kell adni egy "ugynoksegnel" aki "manageli" rendezi a TB visszafizetesedet.
kb 3nap utan a bankszamlan van a visszaterites.
ha akarsz kothetsz kiegeszito biztositasokat a fenmarado osszegre is!

ha nincs TB fizetesed akkor nincs visszaterites.
te alltad a teljes koltseget.

ilyen egyszeru..
nincs csalas, amitas, szamla letagadas
korrektul mukodik a rendszer nincs kibujas!

Farkantoán Chatpartner 2012.01.16. 09:59:47

@kovi1970: nagyon a háttérbe húzódhatott a becsületes népség, szinte egyáltalán nem is látszanak.

Farkantoán Chatpartner 2012.01.16. 10:01:47

@kisemberigaza: ügyes rendszer, csakhogy Magyarországon ebbe a lakosság 90%-a belehalna. Aztán jót lehetne rajtuk is röhögni, ld. az ájultakkal bulizó mentősöket.

Büszke_troll 2012.01.16. 10:13:35

@kisemberigaza:
Magyarországon:
fogasz: 20-100eu (1tomes)
CT/PET CT: 100/800eu
verteszt: 20-100eu

Ezek magánrendelés árai, személyesen tesztelve.

dajan 2012.01.16. 10:15:44

@Boka1: Nekem más a tapasztalatom ezzel a kórházzal. Egy olyan orvos team dolgozik ott, akik addig nem nyugodtak meg amíg a barátnőm betegségét nem találták meg. Az uzsokiban másfél évig semmit nem találtak. Itt 2 nap alatt meg volt a diagnózis, és hála pénz nélkül, főleg amikor kiderült, hogy hüvelydaganata van. Azt vettem észre a négy professzoron, hogy kihívás volt nekik a betegség megtalálása. Ha hamarabb került volna oda a barátnőm akkor most jobb lenne a helyzete.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.16. 10:16:52

@Farkantoán Chatpartner:

Megakadályoz bárki is abban hogy többet fizess az orvosodnak vagy kevesebbet a szobafestődnek?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.16. 10:19:22

@Farkantoán Chatpartner:

"ügyes rendszer, csakhogy Magyarországon ebbe a lakosság 90%-a belehalna"

Aha, akkor Mo _mégsem_ normális ország...

kisemberigaza 2012.01.16. 10:21:09

@Farkantoán Chatpartner:
szerintem a lakossagbol 3 csoport van aki ezt megszenvedne!
- akik elszoktak a munkatol es nem is akarnak dolgozni de nekik mindenjar a nagyobb resze "swed"
- a masik csoport a nyugdijjas biztos meg lehetne oldani!
- gyerekes es sokat betegeskedok, ezt is valahogy meg lehet oldani..

viszont 90% ot sokallom!
a korhazba kerult vagy komolyabb problemaval kuzdo betegek nagyresze "boritekol"
szoval a hivatalos fizetessel csak legalizalnak a szituaciot!
merem feltetelezni Mo-on boritekolva tobbe kerul mint hivatalosan belgiumban!

csak par pelda!
fogorvos..
tomes 70eu visszateritenek 40 azaz 30eu ba kerult.
otthon mennyibe kerul egy nagy feher tomes?
8-16E ft...
szoval mar ott vagyunk!

vagy nezzunk egy verteszt labort.
elmesz privat rendelesre pl nogyogyasz otthon:
sac/kb 10/15E ft (belgium 50eu)
kell egy verteszt amiert szinten elkernek 10E ft-ot
amit erdekes modon a te sajat TB kartyadra a doki adja le a hivatalos munkahelyen TB tamogatassal ingyee..

a vegen semmirol nincs szamla!
esetleg reszszamla van?

vagy a doki 100% an korrekt es a vertesztet privat uton adja le privat cegnek ami otthon 20E ft.
annyi mint itt..
Csak egy filler tamogatast nem kapsz ra!
De csinalod mert: megvan par nap alatt..
Az allamiban meg par het alatt akar 1 honap is lehet..
Teljesen feleslegesen fentartunk egy penzabalo, korrupt, rugalmatlan, nem hatekony rendszert az orvos lobbyert!

kisemberigaza 2012.01.16. 10:29:13

@Büszke_troll:
Mondom...
Mo-g atesett mar a lo tulso oldalara!!

egy CT-ert fizetned kell zsebbe!
ha normalis idoben szeretned megcsinaltatni!!
100-800eu!!!

pedig annak az ara a "piacgazdasagban"
150euro!! (magam tesztelve!) :(:(

de a helyszinen a biztositasi kartyam miatt csak 10%-ot kell fizetni azaz 15eu..
max 3 hetet kell varni, hogy az adott testresz vizsgalata napirendre keruljon...

de ha otthon 800eu!!
azert mar ki is lehet repulni akarhova europaba es megcsinaltatni!! :):)

az orvosok utan a betegek is tavoznak az orszagbol :):)

Büszke_troll 2012.01.16. 10:49:21

@kisemberigaza:
félreérted, nem kell fizetni zsebbe. Hivatalosan, magánrendelésen, számlával. Nincs sorban állás, tisztaság, udvariasság, extra kiszolgálás.
Az árban a kiértékelés is benne van.
A PET CT nem egyenlő a CT-vel, ami csak kb 100 euro.

JimBeam 2012.01.16. 10:51:35

A legszebb az egészben, hogy megnéztem az ügyfélkapun keresztül, hogy mibe kerültem eddig a tb-nek (azaz az orvosok miket számláztak ki felé), és ha az valóban igaz lenne, (hogy csak egy "szakágat" említsek, már nem lenne ép fogam, mert egy-egy sima tömés alkalmával simán elszámoltak 2-3-at, plusz 1-1 fogkőeltávolítást minden alkalommal (valójában életemben nem volt rá szükségem). Én ez nem egy doki, hanem 3 különböző, akiknél eddig megfordultam....
A sebésznél is volt valami rókaság, arra most nem is emlékszem, majd megnézem még 1x. Akkor (többek között persze) hová is tűnik a pénz a tb-ből? Nézzétek meg az ügyfélkapun mibe kerültetek eddig, nagyon érdekes :S

JimBeam 2012.01.16. 10:53:45

lemaradt egy ) illeteve nem "Én" hanem "És" ezt nem egy doki.......
Még mielőtt megtalálnak a nyelvtannácik...

Büszke_troll 2012.01.16. 10:58:44

@kisemberigaza:
"vagy nezzunk egy verteszt labort.
elmesz privat rendelesre pl nogyogyasz otthon:
sac/kb 10/15E ft (belgium 50eu)
kell egy verteszt amiert szinten elkernek 10E ft-ot
amit erdekes modon a te sajat TB kartyadra a doki adja le a hivatalos munkahelyen TB tamogatassal ingyee.. "

Nem.
Vérteszt. Magánrendelés, ott csak a vérvétel történik, a tesztelést állami laborban végzik, csak nem a tb, hanem te fizetsz érte.

A különbség csupán a vérvétel körülménye. (Pontos időre várnak, nincs várakozás, fizetsz, az eredményt kaphatod személyesen, postán, emailben)
Számlát kapsz róla.
Maga a vérvétel másfél EUR. Vércukor 30 cent, de pl S100 protein meghatározása 13 euro.

esprit 2012.01.16. 11:26:49

Nekem kamunak tűnik a post. Itthon 29 évig nem találták a baját, kint meg hipp-hopp....
Persze a betegség nevét még most sem tudjuk...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.16. 11:36:27

Hát igen, az egész mutyista orvosi kar (10telet a kivételnek) is pont olyan, minta társadalom, amiben létezik. Nem véletlen, hogy 20 éves semmit sem sikerült ez ügyben előre lépni. :(

esprit 2012.01.16. 11:36:52

@Büszke_troll: """A semmi befizetésért bevezetném a csak alapellátást."""

0=0

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.16. 11:38:09

úgy veszem észre megint sötétség honol egyesek fejében, főleg azokéban akik a legjobban verik magukat. a nagyobb gond, hogy egyeseknek fogalmi zavaraik sincsenek a magyar (nemhogy a külföldi) egészségügy rendszeréről, anyagi és emberi lehetőségeiről, de már legalább százszor el lett ez magyarázva, fölöslegesen.
figyelembe kell venni, hogy a történet 80 ban indul, azért akkor világszerte sem voltak valami fejlettek a diagnosztikai lehetőségek, nálunk meg pláne a vasfüggöny miatt. alapvető gyógyszerek, reagensek hiányoztak, tehát ha egy ritka betegséget nem lehetett kimutatni az nem olyan meglepő.
jelenleg is korlátozottak az anyagi lehetőségek és a labordiagnosztika bizony egy pénzigényes része az orvostudománynak, így aztán könnyen meglehet, hogy nem inkopetencia, hanem az anyagi háttér hiánya vezet oda, hogy egyes kórságokat nem tudunk diagnosztizálni. mert persze mindenkinek jár a legjobb ellátás, de ha egy ritka betegség diagnosztizálása és kezelése 10 ezer egyszerű eset árát emészti fel, akkor január másodikán zárjuk be a megyei kórházat azzal, hogy ugyan diagnosztizáltunk és sikeresen kezelünk egy ritka betegséget, de az éves költségvetés elment rá, a többi 10 ezer beteg meg dögöljön meg a náthájával.
ezt akarjátok?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.16. 11:41:18

@JimBeam: tudod mi ebben a témában a tudatlanságod oka? az, hogy fogalmi zavaraid sincsenek a TVK-ról. namármost ha a betegek felét jól bekódolom már lazán teljesíteni tudom a TVK-t akkor most minek is kódoljak el valótlan beavatkozásokat ha azok semmit nem hoznak?
egyszerűen kolompár gazsika megszerezte a TAJ számodat és a te nevedben kikúráltatta magát a fogászaton, a magyar rendszer tökéletlensége miatt meg ezt nem lehet kiszűrni

2012.01.16. 11:53:06

Kedves orvos-doktorok!

Saját magatokat, rokonotokat, és egymást is csak annyiért gyógyítsátok, amennyit másoktól is elvártok.

Még a beteg a bűnös, hogy: 1) beteg mer lenni 2) nem tud eleget fizetni 3)nem tud hipphopp meggyógyulni 4) kifogást mer emelni.

Mit csinálnátok mondjuk tömeges katasztrófáknál, járványoknál, vagy akár egy háborúban?

punka 2012.01.16. 11:58:53

Én is Belgiumban élek, és még sosem fizettem ilyen keveset TB-re/gyógyszerekre, mint most.
Havi 7,56 euró az alap biztosításunk fejenként (ez most emelkedett, de csak egy jogszabály miatt, amúgy nem nagyon szokott). Ezért cserébe visszakapom az orvosi vizsgálatok díjának kb. 80 %-át. Eddig akármilyen dokinál voltam/voltunk, az mindig 20-25 euró körül volt, de ebben volt kézsebész, baleseti sebész, nőgyógyász, háziorvos is. Gyógyszerre talán a negyedét költöm, mint otthon (gondolom, nagyobb rá a támogatás, de ezt nem tudom).
Ehhez hozzájöhet kiegészítő biztosítás, hogy ha kórházba kerülsz, a teljes ellátásod állják és külön szobád legyen, vagy éppen évente x eurót fizessenek a fogászati ellátásodból stb.
Nem járok magánrendelésekre, a kórházban általában email-ben foglalok időpontot, max. a következő hétre kapok is. Felhívnak telefonon, hogy megfelel-e.
Balesetin egyszer voltunk, papírokkal, kötözéssel, előtte-utána röntgennel együtt nem töltöttünk ott 2 órát. A számla utólag jött ki, és kb. gombokba került.
Egy "sima" ujjficamnál kötelező volt 30 alkalom gyógytorna. Ez ugyan nem volt a legolcsóbb (összesen talán 200 euró), de több részletben kellett fizetni, a helyen meg csak ámultam, egész szint volt gyógytornára berendezve. Mondjuk otthon nem jártam ilyen helyen, összehasonlítási alapom nincs.
Csak leírtam a tapasztalataimat, de szerintem is fake a poszt...

Netuddki. 2012.01.16. 12:02:32

@neoteny: "Megakadályoz bárki is abban hogy többet fizess az orvosodnak vagy kevesebbet a szobafestődnek?"

A szobafestő kevesebbért nem dolgozik. Ha fizetsz az orvosnak akkor az se dolgozik többet. Ugyanis ha ezt csinálná, akkor bűncselekményt követne el...

Netuddki. 2012.01.16. 12:07:14

@punka: "Havi 7,56 euró az alap biztosításunk fejenként"

Ez most valami segílyből élőkre vonatkozik vagy a dolgozó nép is ennyit fizet? A munkaadótól mennyi járulékot vonnak? Vagy ez ott ismeretlen fogalom?
Tényleg, ha lehetne érdeklődni ott egy munkavállalónak mennyi adót kell fizetni? Cuzammen, munkaadóról legombolt adóval együtt? Milyen a bruttó és a nettó aránya? Előre is köszi!

punka 2012.01.16. 12:25:04

@kovi1970:
Ennyit fizetek én magánvállalkozó mérnökként, és ennyit fizet a barátom is, aki félállásban alkalmazott. Tehát mindenki. Illetve lehet, hogy a segílykések ennyit se, erről nincs infóm.
A munkabérből vonnak valamennyit, nem akarok hazudni, de mintha 13 % lenne az alkalmazottól, és vagy 40 a munkáltatótól. Én összesen fizetek 20 %-ot (ebben az alap nyugdíj is benne van), de mivel ez kevesebb, mint az alkalmazott 50 valahány százaléka, én nem is kapok pl. táppénzt vagy munkanélkülit.
Nettó-bruttó arány kicsit hasonló, mint otthon az egykulcsos adó előtt volt. Hha jól tudom, a magyarok pont a belga mintát vették át, csak az adósávokat nem sikerült normálisan, mert itt progresszíven növekszik,azaz csak a bizonyos összeghatár fölé eső részre adózol többet, nem pedig automatikusan az egészre. Ezek a sávok vonatkoznak magánvállalkozókra is (ez nekem olyan 20% körül van).
A nettó fizu függ a családi állapottól stb., de míg pl. a minimálbérből csak olyan 150-200 eurót vonnak le, úgy a magas kereseteknél több, mint a felét. Pl. a dokik említett minimum fizetéséből (6000 valamennyi) kézhez kapnak 3000 körül.
Lehet, hogy pongyolán fogalmaztam, de kb. ennyit értek ezekhez a dolgokhoz :)

punka 2012.01.16. 12:30:06

Az egyik 20 % az adóm, a másik meg a "social security", kicsit zavaros lett.

punka 2012.01.16. 12:40:45

@kovi1970:
Ezek a sávok:
de 0 à 7 900 euros 25 %
de 7 900 à 11 240 euros 30 %
de 11 240 à 18 730 euros 40 %
de 18 730 à 34 330 euros 45 %
plus de 34 330 euros 50 %
Nekem azért jön ki csak 20% körüli értékre, mert elszámolhatok üzemanyagot, számítógépvásárlást stb., ellenben ha pl. nem alap nyugdíjat akarok (kb. havi 1000 euró), akkor fizetnem kell magamnak, és ehhez hasonlók.

anyu 2012.01.16. 13:48:43

Az olasz hajószerencsétlenség kapcsán irják, hogy azon a hajón 6 magyar dolgozott. Táncosok, zenészek, szakácsok.

Nyilván nem azért mentek el, mert kevés bennük a hazaszeretet, hanem mert itt nincs munkájuk illetve nem tudnak belőle megélni. Őket is a zemberek adójából képezték ki, a táncmüvészeti képzés 8-11 év és a zenész se gyorstalpalón tanulta a muzsikálást.

Tehát a 20-40 éves lakosság jó része külföldi meló után kajtat, csak valamiért az egészségügyiek lettek a feketeseggüek .... őket kell megfegyelmezni, röghözkötni, visszafizettetni a képzés költségeit.

szabidoki 2012.01.16. 14:19:04

@ColT: naszóval, ha nincs az eskü szövegében említés arról, hogy itthon kell éhbérért gürizni, akkor miért emlegeti az esküt minden kretén?
@hagyma: ja, hogy te meg ámerikában vagy
minden szerencsétlen mexikói-kínai-stb odamegy, ha jól emlékszem, Afrikából is van/volt felhozatal bőséggel, de a te bevándorlóid nyilván hozzád hasonlóan magasan képzett, minőségi emberek, Angliába meg csak a nyomorultak jönnek, ugye? Facepalm...
@ekszvájzed: szerinted hogy kérjek magamtól pénzt, te logikai bajnok? "Hű ez drága lenne, most nem vizsgálhatom meg magamat, nincs ennyi pénzem.."

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.01.16. 14:25:46

@szabidoki: asszem magamat hivatalosan nem is gyógyíthatom. pl kiírhatok magamnak CT-t, MR-t? asszem nem. nem is lenne etikus, meg az OEP se díjazná ha minden nap kiírnak magamnak egy wellness kezelést :D

2012.01.16. 15:25:41

@szabidoki:

Ha nem érted a finom célzást, hát nem érted ...
Ennyi a hozzáfűznivalód?

Idióták jönnek az esküvel?
Akkor az is idióta, aki elvárta tőled, hogy felmondd a szövegét ...

Az többek között arról is szólna, hogy KÖTELES vagy az embereket gyógyítani.
Ám arról már NEM szól, hogy szemérmetlenül a markodat tartsad érte.
S arról sem, hogy az állam köteles fizetni annyit, amennyit te úri kedvedben jónak látsz. Lehet, hogy az állam szívózik veled, de azt ne a betegeken bosszuld meg.

Persze már az eskü vélelmezett szerzőjének korában is létezett egy bizonyos értékmennyiség, melynek fejében a dokik a munkájukat végezték. Hiszen senki sem dolgozik ingyen. De mindenki ahhoz mérten fizet, amennyit társadalmi (és anyagi) helyzete megenged neki. Igaz, olyan ellátást is kap :(

(Van a Star Trek Voyager sorozatnak egy idevágó része, szerintem tanulságos)

De ha az embereknek nincsen (elég) vagyonuk, amit orvosaiknak felajánlhatnának, vagy az állam akkor dögöljenek meg ???

2012.01.16. 15:28:49

Bocs, ez kimaradt: ... (vagy az állam) nem fizet a dokinak eleget, (akkor dögöljenek meg ???)

2012.01.16. 16:06:27

@Büszke_troll:

Ha erre mondottad az "igen"-t, akkor kívánom akkor neked, hogy neked se legyen (elég) vagyonod, drága troll, vagy senki más embernek se legyen, akinek egészsége és élete a te számodra érték, így jó? :)

2012.01.16. 16:07:56

(az "akkor" véletlenül van kétszer, tetszés szerint kérem a másodikat kihúzni)

Büszke_troll 2012.01.16. 16:46:48

@ekszvájzed:
nagyon ritka az az ember akinek annyi a vagyona, hogy bármilyen betegségből kigyógyítsák.

Emlékszem a német egészségügyi miniszter nagy felháborodást keltő nyilatkozatára, hogy az igen gazdag NSZK-ban sincs annyi pénz, hogy mindenki megkapja a számára szükséges legjobb ellátást. Az egészségügy folyamatosan osztályoz, mi az ami a rendelkezésre álló erőforrásokból a betegnek a legjobbat nyújtja.

De sosem a létező legjobbat fogod kapni, hanem a még megfizethető legjobbat.

Jelenleg is szelektál az egészségügy, vak vagy vagy hülye ha ezt nem látod.

überdurchschnittlich 2012.01.16. 16:58:14

@ekszvájzed:
Ja a vörös iszap katasztrófa idején is emlékszem, a mentőhelikopter addig nem szállt le, amíg 10 méterrel a föld felett lebegve a kedves égési sérült beteg hozzátartozója nem lobogtatta a 10.000 eseket.
Meg aztán a kórházban ugyanez, Ajkán, Veszprémben és Pesten az Égési Osztályra felvett beszállított betegek esetén- NO LÓVÉ- NO ELLÁTÁS.
A mentős is tartja a markát újraélesztés előtt, az anesztes altatás előtt ügyeletben- mondjuk nyílt lábszártörés esetén, a traumatológus szintúgy; és az intenzíven sem rakják lélegeztetőgépre a légzési elégtelen betegeket, amíg nem oerkálják ki két fulladás között a 10.000 Ft- okat.
De a Központi Ügyelet sem megy ám ki éjszaka, hogy a fájós torokhoz meg a "3 hete nincs székletem" betegekhez, ha nem utalják még előre a 10.000 Ft- okat per bank transzfer.

Helyedben nagyon csendben maradnék, ha az egészségügy szóba kerül.

szabidoki 2012.01.16. 17:13:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok: a logika bajnokát az ilyen apró részletek nem érdeklik...
@ekszvájzed:
"Az többek között arról is szólna, hogy KÖTELES vagy az embereket gyógyítani."

Én azt is teszem. Ugyanakkor nincs benne szó arról, hogy ezt helyileg hol kellene művelni, arról meg főleg nincs benne szó, hogy éhbérért. Orvosi eskü≠szegénységi fogadalom. Azt a szerzetesek szokták megfogadni.

"Ám arról már NEM szól, hogy szemérmetlenül a markodat tartsad érte."

Ugyanakkor ez megtiltva sincs.

"S arról sem, hogy az állam köteles fizetni annyit, amennyit te úri kedvedben jónak látsz."

Hát, az állam nem köteles nekem egy huncut fillért sem fizetni (senki nem is mondott ilyet), csak az a feneség, hogy mivel az orvosi diploma piacképes, az alulfizetett magyar orvosok elvándorolnak külföldre dolgozni. Ha azt akarja az állam, hogy az orvosai itthon maradjanak, akkor bizony ehhez meg kell teremteni a feltételeket, akármennyire is prüszkölsz te meg a hozzád hasonló elmeroggyantak.

"Persze már az eskü vélelmezett szerzőjének korában is létezett egy bizonyos értékmennyiség, melynek fejében a dokik a munkájukat végezték. Hiszen senki sem dolgozik ingyen."

A probléma ott van, hogy manapság mégis ez lenne az elvárás. Pár hónapja utcaseprőket vettek fel annyiért, amennyi nagyjából a kezdő orvosi fizetés - semmi különösebb visszhangja nem volt, senki nem kapott a fejéhez, hogy ez azért mégsincs így jól, valamit csinálni kellene, minden megy a régiben.

"De ha az embereknek nincsen (elég) vagyonuk, amit orvosaiknak felajánlhatnának, vagy az állam akkor dögöljenek meg ???"

Lenne erre pénz, csak nem nokiásdobozra meg stadionra kellene költeni. Persze most erre szavaztatok, hát tessék.

überdurchschnittlich 2012.01.16. 17:37:07

@szabidoki:
Ja és a "Pitagoraszi esküben" vannak ugye ilyen érdekes tételek is:

"és hasonlóképp nem fogok adni nőnek sem magzatelhajtószert."

"És nem fogok vágni még hólyagkőbetegségben szenvedőket sem, hanem útjukból kitérek majd azon mesterembereknek, akik ezt a gyakorlatot űzik."

Na most akkor az urológusok meg a nőgyógyászok mehetnek tartós munkanélküli segélyre vagy hogy?

Hogy exvájzed kollega értelmi szintjén válaszoljak:

Ugye a Karib- tenger kalózai" ban is van egy rész:
-És az Eskü?
-Ááá, az csak afféle útmutató"

FOGOD, B+?!! Csak hogy a színvonaladon maradjak.

Igazság, hol vagy? 2012.01.16. 18:11:01

@ecodrive: Jó terápia:Ne utazzon Európán kívül. Hol itt a megfelelő kezelés,gyógyítás?

2012.01.16. 19:05:04

@überdurchschnittlich:

Én nem személyeskednék Veled nem tudom, te miért teszed ezt. Az itt felvetett problematikákban inkább általánosságban vélekedtem, amíg nem emlegettek valami "logikabajnok"-ságot, velem kapcsolatban.

Ezeket a kérdéseket már rég fel akartam tenni.

Nem azokra céloztam, akik áldozatosak, és ezért akartak az egészségügyben dolgozni, hanem azokra, akik NEM, és a jól-rosszul megalapozott szakmai gőgöt többre tartják a szenvedő rászorulóknál. A fehér köpenyes istenek és angyalaik, csak éppen az együttérzés árnyéka nélkül. Vagy azok, akik őhozzájuk mérik magukat. És ők a tapasztalatok szerint kissé mintha többen volnának. Nem a te inged, ezért nem értem a dühödet.

És miért nem elfogadható színvonal, ha egy általam kedvelt médiatermékre is hívatkozom? Az már óvoda, ha engem ezért leszólsz.

Végezetül azért is szóltam hozzá itt, mert az örök kérdés mindig felmerül bennem, ezt a blogot olvasva, hogy a szakmabeli hozzászólók többségéből hol marad az emberség, vagy azt mikor ölték ki belőlük?

Bocsánat, hogy szólni merészeltem, élet-halál urai ... :)

nohab76 2012.01.16. 19:27:57

@überdurchschnittlich: Ne aggódj, barátunknak fogalma sincs, milyen esküt tettünk le. Azért én szoktam rajta röhögni, amikor jön a "letetted az esküt" duma. Igen? Tudsz is idézni belőle, ekszvájzed? Mert én igen...

überdurchschnittlich 2012.01.16. 19:30:11

@ekszvájzed:
Nem, nem istenek és nem élet halál urai.
Csupán "átlagon felüliek".
És ezt nem én mondom, a főnökeim írták/ írják rólam.

Amúgy nyugodtan küldözgessétek csak elfelé az orvosokat- Németországban épp csak uszkve 15.000 hiányzik. Magyarul minden 2. magyar orvos mehetne.
További jó szerencsejátékot- hátha marad még otthon elég mazochista jótékonykodó a hálapénzezős- gyilkosozós általánosítós beszólások ellenére is.

nohab76 2012.01.16. 19:32:23

"Kedves orvos-doktorok!

Saját magatokat, rokonotokat, és egymást is csak annyiért gyógyítsátok, amennyit másoktól is elvártok.

Még a beteg a bűnös, hogy: 1) beteg mer lenni 2) nem tud eleget fizetni 3)nem tud hipphopp meggyógyulni 4) kifogást mer emelni.

Mit csinálnátok mondjuk tömeges katasztrófáknál, járványoknál, vagy akár egy háborúban?"

Hol is van az a rész, amikor csak szerényen jelezted, hogy persze nem akarsz általánosítani, és meg sem fordult a fejedben, hogy igaztalanul bánts olyanokat is, akik becsületesen, éhbérért végeznek egy olyan munkát, amit a többség nem akar/ nem tud?

nohab76 2012.01.16. 19:36:03

@überdurchschnittlich: Én már kint vagyok, ha te is meguntad, megadom a kórház címét :)

A szomorú az, hogy én nagyon szeretnék pár év után hazamenni, de ezek a blogok jók arra, hogy emlékeztessenek, nem véletlenül vagyok itt. Tényleg még csak nem is a fizetés a legfontosabb, hanem az, hogy még le is köpnek, ha hajlandó vagy hat év egyetemet és még öt évet, valamint jó pár milliót a képzésedbe beleölni.

überdurchschnittlich 2012.01.16. 19:44:54

@nohab76:
Nyugi- már én sem a mazochista jótékonykodók- mert otthon ezt jelenti a tisztességes orvoskodás- táborban vagyok már.
Én is szeretnék hazamenni, de inkább hanyagolom, amíg ilyen posztok és ilyen kommentek születnek. Igazából, most ha a mostani fizetésem 10x- ét kapnám se mennék haza abba a "klímába".

Kepan 2012.01.16. 20:12:32

Nagy pofára esés lesz, amikor megjelenik az első poszt, amelyben egy Németországban élő magyar páciens teljesen 'véletlenül' egy magyar orvost fog ekézni. Tippmixen megjátszom, már erre az évre.

Még mielőtt letrollozna bármelyikőtök, jelezném, hogy csak a magyar mentalitást tükröztem. Mi ugyanis még külföldön, viszonylagos jólétben is csak egymást tudjuk marni. Kívánom mindenkinek, hogy találja meg a számítását, de tartok tőle, hogy ez lesz. Összegezve riszpekt mindazoknak, akik tesznek saját boldogulásukért. Én sajnálom, ha sokan kimennek, de nem én tehetek róla, de Józsi bácsi sem a faluhatárból.

überdurchschnittlich 2012.01.16. 20:21:44

@Kepan:
Igen, otthon a gyűlölködés a gyógyír minden problémára.
Csak ugye gyógyító- ereje nincs, bár egyesek nagyon bíznak benne, hogy de mégis és akkor orvosok nélkül is jól ellesznek- csak nemtom a gyűlölködés akkor kiket vesz majd célba..

karcsibácsi 2012.01.16. 22:15:29

Én azonnal rájöttem, hogy miféle baja van a posztolónak. Pedig nem is vagyok immunológuss. Pláne nem Belgiumban. Még vérvétel se kellett hozzá. Teljesen ingyért meg is mondom: Szóval,ez egy olyan(sajnos, egyáltalán nem ritka) betegség,ami nagyon komoly karakteropathiát (konfabuláció, egodiasztole, kóros érzékenység, sértettség, stb.)okoz. Rossz hír, hogy nem gyógyítható, viszont jó, hogy csak a nyolcvanas IQ alattiakat érinti.

Irkutszk 2012.01.17. 15:30:55

@neoteny: Nem fogod elhinni, Magyarországon az egészséges újszülöttet és anyukáját a harmadik napon elengedik a kórházból. Tehát, ha megszületik csütörtökön a baba, akkor szombaton hazamehet.

zellerlevél 2012.01.17. 18:10:21

@neoteny:

Ez a lényeg szerintem.

Talán:
Meg kéne nézni, hogy mennyi pénz folyik be egy évben az egészségügyi kasszába. Elkezdeni a legalapabb ellátástól (háziorvos, közvetlen életmentés), haladva a bonyolultabb ellátási formák felé. Ameddig elég a pénz, addig benne van a tb finanszírozottban, amikor már nem elég, akkor nincs. A bele nem kerülőkre külön biztosítást lehet kötni. Aki köt rá, annak lesz kezelés, aki nem, annak nem.

Nem sok minden változna (mert a drágább kezelésekben, vizsgálatokban most sem részesülnek azok, akiknek nincs pénzük rá pluszban), talán csak annyi, hogy a biztosítón keresztül finanszíroznánk azokat a kezeléseket az egészségügyi intézménynek, amik nem alapesetek, és nem az orvos kapná hálapénzként közvetlenül tőlünk.

Az államnak biztos bevétel lenne, mert a biztosító és az egészségügyi szolgáltató is adózna, a többletbiztosítást kötő jogosan követelne a pénzéért többletellátást, a haszonérdekelt biztosító pedig résen lenne, és nem finanszírozna olyan vizsálatokat, kezeléseket, amiknek a szükségességét nem lehet bizonyítani.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy nem lehet átmenet nélkül bevezetni (a nem aktívaknak nincs miből kiegészítő biztosítást fizetni).

zellerlevél 2012.01.17. 18:31:00

@LION_heart:

A te nézőpontodből teljesen igazad van, és a dolog ellen jelenleg nem is nagyon lehet mit tenni. Pénz nincs a rendszerben, erőszakot nem lehet alkalmazni, az emberek nem változnak vezényszóra.

De én, itthonról adófizetőként hadd szavazzak arra, hogy a TOVÁBBIAKBAN az adómat csak annak az ingyenes taníttatására költsék, aki engem meg fog gyógyítani, aki kiszámolja az adómat, tanítja a gyerekemet, vagy aki meg fogja adni a lakhatási engedélyt a házamra.
Ha viszont ezt nem vállalja, akkor fizessen a tanulásáért, legyen az szakmunkásképző, felsőoktatás, posztgraduális képzés, vagyis BÁRMILYEN SZAKKÉPZÉS. Semmi kifogásom nem lenne ellene, ha a két, felsőoktatásban tanuló gyerekemnek egy ilyen szerződést alá kéne írnia.

Az, hogy nem piaci viszonyok között tartósan (továbbra is) engedjünk olyan javakat szerezni, amit később piaci viszonyok között értékesítenek, a közös pénzünk elleni döntés. Az adófizetők bármikor nyilatkozhatnak úgy, hogy innentől kezdve senkinek a képzését nem óhajtják fizetni az adójukból, helyette kérik a pénzt, és majd megfizetik ők annak a szakértelmét, akiét tudják, vagy elérik. Ez a világ számos országában így van, valószínűleg hosszú távon még hatékonyabb is, mint a posztkommunista módszer. Csak éppen az ugyyanaz a gond, mint amit az előbb leírtam: az átállás komoly problémákat vet fel. És ezt egyetlen kormány sem akarja felvállalni.

zellerlevél 2012.01.17. 18:41:03

@LION_heart:

A felsorololt hat pontból az orvosok többségére egyébként szerintem egy sem igaz.

Ráadásul a magyar egészségügyi ellátás a körülményekhez képest még mindig messze a világátlag felett van, bár tudjuk, hogy ez senkit sem vigasztal.

zellerlevél 2012.01.17. 18:45:21

@zellerlevél:

Azt meg már csak halkan jegyzem meg (mert tudom, hogy mekkora felháborodás szokott rá jönni - egyidejűleg jelzem, hogy nem fogok reagálni rájuk, de azért leírom, hátha valaki elgondolkodik rajta), hogy az elmentek szülei, nagyszülei itt maradtak. Őket az itt maradottak adójából gyógyítják, ápolják, járulékaikból, szolidaritási adójukból kapják a nyugdíjat, és tisztelet a kivételnek (én csak nagyon ritkán találkozom vele), de az elmentek meglehetősen ritkán jeleskednek abban, hogy az itthon maradt szüleiket, nagyszüleiket segítsék.
Ezt mondhatjuk úgy is, hogy nagy számban rúgják fel a generációk közötti hallgatólagos megállapodást, ti. hogy én felneveltelek, segítettelek, cserébe majd te segítesz rajtam, ha öreg és magatehetetlen leszek.

tutormano 2012.01.17. 19:29:50

@zellerlevél: Azok akik elmennek, elvihetik a szüleiket, ha még vannak.
Eddig az elmentek adója is benne volt ebben,jaj az nem számít.Az sem, hogy havi 2 millióval támogatja a magyar államot az sem (ennyivel kap kevesebbet,mint máshol járna). Nem csak orvosok mennek el,gondolom az sem számít:).

zellerlevél 2012.01.17. 21:25:58

@tutormano:

?

Azok számára, akik felületesen olvasnak, direkt nagy betűvel írtam, hogy "bármilyen szakképzés". Úgy tűnik, hogy hiába.

2012.01.17. 21:36:09

@zellerlevél: "az elmentek meglehetősen ritkán jeleskednek abban, hogy az itthon maradt szüleiket, nagyszüleiket segítsék."
Bár azt írtad, nem fogsz reagálni, nem baj, de ha nem is tartom felháborítónak amit írsz, igaznak sem. Nem ismerheted az arányokat, mint ahogy én sem, ki segít és honnan. Általánosítás, ami sehol sem jó.

SvenH. (törölt) 2012.01.18. 01:10:14

@zellerlevél: o nem is az orvosokra gondolt mert azok nem keresnek 2 millert o a politikusokra gondolt, aki kiment :)))

SvenH. (törölt) 2012.01.18. 01:14:04

@zellerlevél: ez egy ertelmes gondolat az alapellatas ujradefinialasa

megjegyeznem nem te vagy az elso :)))
vg.hu/kozelet/vg_online/kozelet_-_belfold/080313_orban_213160
"Orbán Viktor elismerte: létező probléma, hogy az egyre korszerűbb, magas szintű egészségügyi ellátás költségei óriásiak, ezért meg kell határozni, melyek azok a szolgáltatások, melyek részei legyenek az egészségügyi alapellátásnak. Kiegészítő biztosításokat lehet kötni az extrém esetekre, még üzleti alapon is - mondta a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta: az üzleti gondolkodást nem szabad beengedni az egészségügyi alapellátásba. "

mar csak az a kerdes hogy ezt hogyan es mikor lehet levezenyelni, raadasul hogy a jelenlegi kurmanynak azert csak le kellene ulnie a jelenlegi ellenzekkel targyalni mert ez a rendszer nem 2 evre szol, hanem ugy 5-6 kurmanyvaltasra

2012.01.18. 11:05:49

Megint miért nem küldi el, amit írok, ejj. Tíz percig túrtam a netet egy kommentemért. Bár azt írta ki, hogy sikerült elküldeni.

Irkutszk 2012.01.18. 16:33:58

@ReignOfdark: Ha sokáig hagyod állni az oldalt, lefagy. Ha hosszú a komment, elküldés előtt jelöld ki az egészet és ctrl+c-zd. Így ha elveszik, egy pillanat alatt visszaírhatod ;) (ctrl+v)

2012.01.18. 17:07:46

@Dr.laikus PhD: Van pár fura orvosis figura ezt nem tagadom, és a magyaroknak amúgyis nagy szokásuk beleszeretni az önnön szenvedésükbe, meg lehet nézni, milyen pornót néznek a legtöbben, talán csak a szarós-hányós nem megy nálunk annyira, mint a japánoknál, különben ugyanolyan elmebetegek vagyunk.

NagyTomikat nem nehéz felismerni sem a suliban, sem a neten. Szereti az autókat (mert van neki), és citromos nesteával meg arany malbival a kezében mondja egy nagyot szippantva: "Kemény az élet, szar az orvosok fizetése."
Azért nem kell féltenünk őt:
tcomment.blog.hu/2012/01/03/szlovak_rendszamom_van_es_nem_felek_hasznalni/fullcommentlist/1#c15405953

Sommás kijelentése után villog a lízingmerci (vagy... Volkswagen?) indexe, mert ugye szarba nem ülne, a német márka az igazi:
hazaeshaladas.blog.hu/2012/01/09/koztarsasag_kiegyezes_kilabalas/fullcommentlist/1#c15453859

Mondjuk ebben pont egyetértünk, de leginkább azért, mert a III. Köztársaság legnagyobb eredménye az otthoni pálinkafőzés volt.

2012.01.18. 17:11:16

@Dr.laikus PhD: Nem kell aggódnunk a zsenijéért sem. Bár nekünk egy hónapja mint ötödéves mutatkozott be
praxis.blog.hu/2011/12/17/meggyilkoltak_a_kisbabamat/fullcommentlist/1#c15243721 , aki nem jár bulizni praxis.blog.hu/2011/12/17/meggyilkoltak_a_kisbabamat/fullcommentlist/1#c15245132 , nemsokára rekordidő alatt befejezte az egyetemet tcomment.blog.hu/2012/01/03/szlovak_rendszamom_van_es_nem_felek_hasznalni/fullcommentlist/1#c15406115 vastagbor.blog.hu/2011/12/19/kulonado_a_bkv_nak?fullcommentlist=1#c15260434 , ha a beszélgetés menete úgy kívánja, bármikor kiderülhet róla, hogy simán beszél például - dánul tcomment.blog.hu/2012/01/03/szlovak_rendszamom_van_es_nem_felek_hasznalni/fullcommentlist/1#c15406778 . Szóval jobb lesz, ha besunnyogsz a laikus PHD-del :)

2012.01.18. 17:12:13

@Dr.laikus PhD: Aggasztó, hogy annak idején nem tudtam, melyik orvosin lehet annyi ösztöndíjat kapni, mint amit mások egy év alatt keresnek. Szerintem most minden ép érzésű nem-orvos utál minket kicsit, szóval ezt a vonalat nem is erőltetném tovább.

Meg aztán védi is a mundér becsületét: tcomment.blog.hu/2011/12/24/a_trollnak_nem_kicsi_a_farka/fullcommentlist/1#c15308993

Kérem kapcsolja ki.
(Örökre.)

Kepan 2012.01.18. 18:29:25

@Irkutszk:
Százéves zsargonokat már ne használj, mert nem értik. Schmittelés = {ctrl+c/ctrl+v} :DD

Irkutszk 2012.01.18. 19:00:39

@Kepan: Köszönjük szépen a politikai hozzászólást, azonban ez nem AZ a fórum, ahol ilyen érdeklődésű embereket találsz.

Kepan 2012.01.18. 19:56:48

@Irkutszk: Nem annyira politikai volt, mint inkább humor. Mellesleg ez nem AZ a fórum ahol informatikai irányú tanácsokat várnak tőled. Nem kell mindent komolyan venni.

Duygu 2012.01.19. 10:19:54

@zellerlevél: Én magán nőgyógyászhoz járok, és kapok számlát. Sosem kellett kérnem. Egy adminisztrátor intézi. Ha magánrendelésre mész, miért nem kérsz számlát? Én kérnék.

Duygu 2012.01.19. 10:42:14

@Boka1:
Nem látod se te, sem még nagyon sokan a probléma lényegét. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy van egy csoport ember, aki fizetésemelést szeretne. Az, hogy ők mennyit keresnek, mondjuk ki őszintén, rajtuk és a családjukon kívül senkit nem érdekel.
Ami viszont mindenkit érint: mivel az itthoni orvosok és egészségügyi szakdolgozók keveset keresnek, viszont elég könnyen el tudnak menni külföldre többszörös fizetésért, ezért meg is teszik. Mivel sokan mennek el, ezért nem lesz elég orvos és egészségügyi szakdolgozó, aki az itthoni munkát elvégezze. Az itthon maradókra jutó terhelés megnő, kevesebb idő jut egy betegre mind orvosi, mind ápolói szinten, könnyebben félre lehet diagnosztizálni, frusztráltabbak lesznek a dolgozók (nemcsak a kevés pénz, hanem a megnövekedett munka miatt), megnőnek a várakozási idők, összességében több beteg fog meghalni, mert nem kapják meg időben a megfelelő ellátást, vagy mert nem jut kellő idő/figyelem rájuk, nagyobb lesz a betegek elégedetlensége.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása