A szülésem 100 ezer forint mínuszt jelent az orvosnak

2012.01.13. 08:57

Tisztelt Praxis blog.

 

Én most vagyok terhes harmadik gyermekemmel,akit tényleg terveztünk a férjemmel.36éves vagyok és az előző 2 terhességem részleteinek apró kis tudásaival úgy döntöttem nem fogadok orvost,mivel iszonyúan nagyot csalódtam mindkétszer.Második terhességem is teljesen jól zajlott,minden hónapban eljártam orvosomhoz,aki igazából meg se vizsgált csak a terhesség feltárásakor és én minden hónapban letettem elé a 6000ft-ot.Mikor szülésre került a sor akkor közölte velem gondterhelten,hogy az én szülésem 100ezer ft. mínuszt jelent neki,mivel nem tudja megtartani a magánrendelését.

 


Elment megtartani a magánrendelését,majd 7óra múlva visszajött és levezette a szülést nálam.2-3 nap múlva bejött hozzám a szobámba és megkérdezte mikor akarom odaadni neki azt ami még jár!!Nem adtam neki semmit!Szemtelen volt.És tudhatná,hogy az ember nem úgy megy be szülni,hogy zsebbe tesz jó pár 10ezer forintot és nem is őrizgeti magánál.Mert hát a fogadott orvos rám se nézett egyszer sem.Ez volt a második terhességem.


Mivel nem volt szándékomba ezen ismét átesni,gondoltam nem fogadok orvost.Elindultam boldogan a pozitív tesztemmel az egyik orvoshoz a kórházba.Megvizsgált és otthagyott.Az asszisztens szólt mit tegyek,hova menjek,kezembe nyomtak egy rakás beutalót.Mikor végig mentem minden orvoson,mentem a 12hetes vizsgálatra.Úgy viselkedtek velem,mint egy 16 éves "diszkóbalesetes" tudatlan,retkes emberrel.Flegmák voltak,fintorogtak!


Eddig itt tartok,ez a soproni kórház!Tökmindegy melyik orvoshoz megyek,megtudják,hogy nincs fogadott orvosom és lökdösnek épphogy le nem köpik az embert!Pedig tudhatnák,hogy nem azért megyünk hozzájuk,hogy a napi programjuk meglegyen,hanem azért,mert ha a kötelező vizsgálatokon nem veszünk részt,akkor elveszik a gyerekünket!


Én sajnálom,hogy csak ennyit keresnek,sajnálom,hogy ennyit dolgoznak....de ők választották ezt a pályát!

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karcsibácsi 2012.01.13. 09:30:27

"Én sajnálom,hogy csak ennyit keresnek,sajnálom,hogy ennyit dolgoznak....de ők választották ezt a pályát!"

Ez az orvosokra igaz. A lyukászokra nem, őket nem kell sajnálni. Nagyon helyes, hogy egyszer pofára esett közülük valaki, bárcsak minden nő hasonlóképpen járna el!

zsikuci81 2012.01.13. 09:46:55

Jol tette, hogy nem adott penzt a masodik szulesnel!
Errefele is jellemzo, hogy fogadott orvos nelkul ra sem neznek az emberre. Csak azt nem ertem, hogy minden ambulans lapon van orvosi pecset es minden osztalyon vannak felelos orvosok. Gond eseten felelossegre lehet oket vonni. De ugy latszik nem felnek...

napalm 2012.01.13. 10:19:36

tökös csaj vagy, gratulálok!
az összes ilyen mentalitású söpredék orvossal ezt kellene tenni!
zsebes pénzből adózni tetszik-e?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.13. 10:25:48

",mivel nem tudja megtartani a magánrendelését."
Hol nem sz*rod le... Ez a hivatalos munkahelye, ha annyira magánrendelni akar, akkor éjen meg abból...

Parajpuding 2012.01.13. 10:38:42

Két lehetőség van az ilyen féreg orvosokkal szemben.
Diktafonnal felvenni, amikor pénzt követel előre/utólag a tevékenységéért, majd:
2. Beígérni a zsét, megegyezni vele az utólagos paraszolvenciáról. A végén pedig egy meleg kézfogással búcsúzni tőle. Ha előre kér, az bűncselekmény, tehát feljelentés.
3. Ha egy szülés miatt 100 ezret veszít, akkor a NAV-nál felnyomni, ahol elmesélheti, ha ennyit vesztett egy szülésért, ugyan számoljopn el a magánpraxis bevételeivel (hol van a tetemes összeg, amit elvileg keres).
Nem kell szívbajosnak lenni. Az ilyen örüljön, hogy olcsón megúszhatja, mert egyébként olyan lehetőségek is vannak, ami után soha többé ne tudjon praktizálni.
Az ilyen ember számomra nem orvos, hanem egy aljas bűnöző. És ennek megfelelően kezelem őket.

Styxx 2012.01.13. 10:39:27

Az volt ebben a műfajban a csúcs, kb 5-10 évvel ezelőtt (bocs a tág intervallumért, most nem jut eszembe precízebben) amikor is üzemelt egy teljesen korrekt "halapenz.hu "fogyasztóvédelmi" honlap, ahol főképp a kismamák írogattak arról, hogy adott orvosnak mennyi a tarifája. Erreföl egy idősebb szegedi szülészorvos feljelentette a honlap üzemeltetőit, mert megjelent az ő neve is és adatvédelmi szempontból ez aggályos, mivel ő eghhez nem járult hozzá. A dokibácsi a tévéhíradóban is nyilatkozott. A riporter kérdésére, hogy az évtizedeken átvett adózatlan hálapénzről mi a véleménye? Válasz: -Nekem is el kell tartanom a családomat!

Bogyiszlói 2012.01.13. 10:44:41

Teljesen igaza van a posztolónak, bár úgy hallottam vidéken nem ilyen mértékű a nőgyógyász maffia.

Kivételezett helyzetben voltam a terhességem idején, mert a férjem is doki, így ingyen volt a gondozás, a szülés. De amikor beugrós idegen doki vizsgált meg 1x, szó nélkül fogadta el a kollegától (!) a borítékot.
Ennek ellenére nem megyek most a régi dokimhoz, mert nem volt emberséges, futószalag beteg voltam (hiába ingyen ez jár).
Most egy lepukkant kórházba járok, egy kivételesen ritka és becsületes dokihoz. Fényévekre van a két doki egymástól olyan szűréseket csináltatott meg, melyekről a fiamnál nem is hallottam.
Szóval drága anyuka, csak lazán, ügyeletes doki biztos jó lesz!

doggyfreestart 2012.01.13. 10:48:33

Az emberek 99%-a zöme félelemből vagy beszariságból adott volna pénzt.
Pedig a szülés sikere és a kapott hálapénz közt nincs mérhető összefüggés - egy ilyen söpredék gyógyítani se fog rendesen.
Gratula a bátorságodhoz.

Advanced Flight 2012.01.13. 10:49:54

"mert ha a kötelező vizsgálatokon nem veszünk részt,akkor elveszik a gyerekünket!"

Mi van? Ez valami új rendelkezés? :-)

Mc Master 2012.01.13. 10:50:30

Ez eü-ben is úgy megy minden, mint bárhol máshol. A baj az, hogy a férgek mindig többen vannak.
Miért tart ott a magyar foci, ahol? Mert amikor a jól teljesítő fiatal felkerül az ifiből és elkezd hajtani, akkor szólnak neki: "Öcsi, minek futsz? Megkapod a pénzed így is, úgy is." Ha nem ért belőle, akkor elkezdik kinyírni.
Ugyan ez megy a szerveknél: vagy beáll a sorba, vagy "öngyilkos" lesz.
Olyan orvos, aki nem kéri el a hálapénzt, nem sokáig maradhat meg közöttük, ellehetetlenítik.
Talán ha lenne egy-két rátermettebb család, akik szervezetten, minden esetben rögzítenék a pénz átadását, majd a követő év adóbevallása után megbizgetnék a NAV-nál, hogy mennyit vallott be a doki és mondjuk pár ilyen kéyszerszabadságra menne, pl. Máriaosztra, Baracska, Sátoraljaújhely és egyéb jó helyekre, akkor talán változna valami. Én egyet értek azokkal az orvosokkal, akik elhagyják az országot. Ők azok, akik nem akarnak hálapénzezni, de meg akarják kapni, ami jár nekik. Mert jár, ez tény. Ha elég orvos elmenne, akkor olyan vákuum keletkezne, amit csak is fizetésemeléssel lehetne orvosolni. Ha pedig az ő bérük emelkedne, akkor mindenki másé is.

Leonce 2012.01.13. 10:52:32

Van egy nagyon jó hírem a posztolónak:
nem veszik el a gyerekét, ha nem megy vizsgálatra. Sőt: a terhesgondozás nem kötelező. Kicsit sem. Nyilván az ember a gyereke és saját maga érdekében azért eljár vizsgálatokra, de ezek nem kötelezőek. Te magad dönthetsz. Ha úgy érzed, hogy nem mész, nem lesz semmi jogi következménye. Ez így korrekt tájékoztatás. Aki mást mond, az hazudik, tudatosan félrevezet, vagy önmaga is tudatlan. Mivel itt mindig a szubjektivitásoktól, a tényektől való eltérés miatt fikázzák a posztolókat, akkor már ehhez a tényhez is ragaszkodjunk.
Mellesleg: nem rossz a buzgalom a magyar (más országokéhoz képest túlzott) terhesgondozási gyakorlatban, de ha ezt úgy képzelik, hogy zsebből , akkor mindenképpen szelektálni kellene.

Mc Master 2012.01.13. 10:58:25

@Parajpuding: nagyjából ezt írtam én is. Még akkor is, ha gusztstalan dolognak tartom a feljelentgetést, de egyszerűen az ilyennel szemben nincs más törvényes alternatíva. Jól megzsákolni egy sötét téli éjszakán? Abból nem tanul, mert nem tudná, miért kapta. Ha meg igen, akkor ő megy a rendőrségre... Ennek tükrében marad amit Te is írtál: rejtett kamera, NAV, dutyi. Két-három dokit leültetnének adócsalás miatt, hirtelen mindenki behúzná a féket. Az emberek csak azt látnák, hogy tuszkolják a pénzt az orvosok meg hátratennék a kezüket, az összes zsebük meg levarrva. :D

novákandris 2012.01.13. 11:06:44

"mert ha a kötelező vizsgálatokon nem veszünk részt,akkor elveszik a gyerekünket!"

Ezt nem értem. Ki veszi el?

dez01 2012.01.13. 11:10:19

A nejem 4 gyereket szült:)

4 orvosnál - mind BP-en.

1 sem kapott előre semmilyen pénzt.

Utólag asszem az első kapott 1 üveg páleszt, a szülésznő meg talán 10 ezret. Mert nagyon rendes volt.

A többi orvos semmit sem kapott....

Sokorai_Atala 2012.01.13. 11:12:23

@Bogyiszlói: van másmilyen orvos is, nekem "csak" a testvérem orvos, mikor a gyerekemet műtötte drága H. doktor, nem akart elfogadni pénzt, mivel a családban van orvos, pedig kb 2x beszélt vele a tesóm szakmailag:)és nagyon komoly baj volt, 2 műtéttel, intenzívvel stb.

Dr.laikus PhD 2012.01.13. 11:13:02

@novákandris:

Senki, de nem jár a szülési segély, a gyed és a gyes.

Cang 2012.01.13. 11:18:41

Minden elismerésem a kedves Anyukának, nagyon jó ha az ember megtanul NEM-et mondani. Személyeskedés, megsértődés, feljelentgetés, gazemberezés, és más rossz gondolat nélkül. Ha valaki megkérdezi hogy nem akar-e adni 100.000 forintot, akkor a válasz annyi hogy sajnos nem. Semmi több.. A doki próbálkozik ilyen süket dumával, mert gyakran bejön, ehhez szoktatták az ügyfelek, és ez neki mind talált pénz, néha meg nem jön be, na piff. Viszont ne általánosítsunk hogy ilyen a soproni kórház, magam is megfordultam ott nem egyszer, (igaz nem a szülészeten) akartam is adni némi zsöcit, pl. mikor a kedvemért vasárnap hívtak be egy doktornőt, aki nagyon kedvesen viselkedett, ellátott, tényleg le a kalappal, aztán meg azt mondta hogy ő fizetésért dolgozik és nem borravalóért.

@Parajpuding: majd ha egyszer egy orvos jó indulatán meg lelkiismeretességén múlik majd, hogy látod-e még a családod, akkor is aljas bűnözőnek fogod tartani? Vagy nem sajnálod a akár a fele vagyonod se, csak tartson életben Téged vagy valamelyik szerettedet?

Leonce 2012.01.13. 11:18:43

@Dr.laikus PhD: Ez is valótlan állítás.Egyetlen egy ellátás nem jár, ha nem tudod igazolni, hogy nem jelentél meg 4 szer orvosnál. (Tehát nem védőnőnél, hanem orvosnál) az anyasági segély, ami kb 60-70 ezer forint. Mind a gyes, gyed, TGYÁS stb jár. Utóbbi 2 csak abban az esetben, ha volt elegendő biztosítási jogviszonyod.

Rézfaszú 2012.01.13. 11:18:58

Az orvosok egy része valóban nagyon keveset keres a nyugati bérszínvonalhoz képest.
De pont nem ebbe a körbe tartoznak a szülész-nőgyógyász, sebész stb. sztárszakmák, ahol ugyan felveszik a kis hivatalos fizetésüket, de mellette naponta még annyit legombolnak a betegről, terhesről, mint a havi bérük.
Van a családban vállalkozó orvos, mindent mondhatok rá, csak hogy szegény lenne, azt nem. Persze volt állami állása is, ott szerezte be a magánrendelésre az ügyfeleket :)

Amúgy az asszisztensek, ápolók már be vannak idomítva, hogy mikor kell kimenni a szobából, akkor történik a pénz követelése és átadása. Tanú nincs, feljelenteni nem értelmetlen.

Amúgy én is inkább adnék a szülésznek, nehogy "véletlenül" ne vegyél észre a gyerekem nyitott gerincét. Ilyen diagnosztikai hibák bizony gyakoriak, ha nem zsírozzuk be a rendszert egy százassal...

gnme 2012.01.13. 11:19:58

volt itt a kórházban egy orvos, aki minden reggel egy táska könyakkal érkezett, .. nála született az öcsém

kiútálták, elment onkológiára vezetőnek .. nemsokkal később banális/fatális véletlen, meghalt végbélrákban

anyósom azt mondta reggel úgy rezgett a keze, mint az építőipari munkásnak ... mikor berúgott (tíz óra felé..) akkor megjavult a kézremegése is

csak ugye büdös volt.. nem kicsit.

Dudukly 2012.01.13. 11:20:22

@Dr.laikus PhD: ismereteim szerint egyedül az anyasági támogatás kifizetése kötött legalább 4 orvosi vizsgálathoz (időre született gyermeknél), mely lehet akár 4 háziorvosi vérnyomásmérés eredménye is...

Dr.laikus PhD 2012.01.13. 11:21:38

@Leonce:

Akkor az anyasági segély.
Valami ilyesmire emlékezhetett a hölgy.

barumka 2012.01.13. 11:25:30

100 orvosból 99 elfogadja, 80 pedig elvárja a hálapénzt. És ezek ugatnak? Én megfogadtam, nem kapnak tőlem ha oda kerülök, hogy adnom kéne. Ha meg nem tetszik, akkor majd bemikrofonozom magam, már le is beszéltem egy médiás ismerősömmel, és nyilvánosságra hozom a felvételt, kirúgatom a dokit. Gátlástalanok, szemetek, és szakmailag nincsenek a toppon. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.Szégyen gyalázat, hogy emberektől elkérnek több 10, vagy 100 ezreket csak azért, hogy a munkájukat elvégezzék normálisan. Nincs az ilyenekre szükségünk. Máskülönben meg a paraszt is hibás, mert ad nekik, felkínálja a hálapénzt. Köcsög ország ez...

Asztalos Gábor 2012.01.13. 11:27:03

"Úgy viselkedtek velem,mint egy 16 éves "diszkóbalesetes" tudatlan,retkes emberrel."

Értem.
Tehát te vagy az úrinő, veled nem lehet így viselkedni, de a retkes 16 éves tudatlanokkal már igen?

Dudukly 2012.01.13. 11:29:06

@Dr.laikus PhD: nem vicc, a nemrég véletlen célpontja lettem egy ősanya körlevélnek, ami arról szólt, hogy hogyan kerüljük el a rendszert és szüljünk otthon...

szvsz. a poszter által írt: "mert ha a kötelező vizsgálatokon nem veszünk részt,akkor elveszik a gyerekünket!" mondat erős félreértés vagy csúsztatás

Dr.laikus PhD 2012.01.13. 11:31:38

@Dudukly:

Az otthonszülés nem erről szól.

Mária 2012.01.13. 11:35:00

@Bogyiszlói:

"futószalag beteg voltam "

Ezt hogy érted?

GOndolj már bele! Ki NEM futószalag beteg a kórházban? Ki NEM futószalag ügyfél a hivatalban? Ki NEM futószalag vásárló az üzletben?

Él ezen a Föld nevű bolygón hétmilliárd homo sapiens. Mindegyik egyedinek és pótolhatatlannak - a világ közepének - képzeli magát.

Vicces.

Slipping_Beauty 2012.01.13. 11:40:05

a 16 éves diszkóbalesetessel miért kellene csúnyán bánni? Az ő gyereke sem tehet semmiről.

Sokorai_Atala 2012.01.13. 11:41:22

@Dr.laikus PhD: szerintem is az nem jár vagy ilyesmi.

SvenH. (törölt) 2012.01.13. 11:43:31

@Leonce: "Van egy nagyon jó hírem a posztolónak:
nem veszik el a gyerekét, ha nem megy vizsgálatra. Sőt: a terhesgondozás nem kötelező. Kicsit sem. "

a TGYÁS is biztosan jar?

Starlark 2012.01.13. 11:44:05

Szülésnél kórházban pénzt adni? Melyik hülye doki ez? Azt a 6 hetes kontrolon a magánrendelésen kérik általában.

Nekem viszont olyan dokim van ahol a tarifa kint lóg a rendelőben, a kórházzal szerződéses viszonyban van és ad számlát amivel az egézségpénztár felé is tudtam rendezni a dolgokat.

Szal van fehér verzió is.

Starlark 2012.01.13. 11:45:26

@SvenH.: Tgyásnak köze nincs ahhoz hányszor látott doki.
Annak ahhoz van köze hogy mennyit dolgoztál szülés előtt. Most pontosan nem tudom hány biztosított napnak kell meglennie.

Dudukly 2012.01.13. 11:45:56

@Starlark: Olvasod a babablogokat :D azért nem az a tipikus verzió. (sajnos)

meronem 2012.01.13. 11:47:25

Ha a nőgyógyász lekési a magánrendelést, akkor ne dolgozzon TB-finanszírozott kórházban!

Starlark 2012.01.13. 11:49:44

Másrészről ha viszont elfogadja vki a rendszert és fogad dokit az pedig bejön a szabadidejében, bunkóság semmit sem adni. De legjobb előre megbeszélni ki mit vár el.
Ha mégsem fogadja el ezt a rendszert mert nem szeretné fenntartani akkor
1 ne fogadjon dokit
2 menjen magán kórházba
3 keressen szerződésest, számlával

Ennyi.

Igazság, hol vagy? 2012.01.13. 11:52:48

Helyesbítés:Ha nincs meg a kötelezően előírt vizsgálat,nem a gyermeket veszik el,ha nem az úgy nevezett szülési segélyt,amit minden kismama megkap,ha vizsgálatokon megjelent.

Sokorai_Atala 2012.01.13. 11:53:31

@meronem: de akkor maguknak kell fizetni a TB-t és az biztos fájna, meg onnan nyúlják a pacienseket:)

Starlark 2012.01.13. 11:53:35

@Dudukly: Olvasok, és tapasztalok is.
Nagyon nem szeretem a hálapénzes rendszert. Szerencsére találtam más megoldást, ami nekem még reálisan megfizethető is. 100K egy szülésért számomra durván sok(k).

Attól akadok ki amúgy a legjobban mikor a kisnyugdíjas nénike tömködi az ezrest a háziorvos zsebébe a rendelésen...

-Inka- 2012.01.13. 11:54:48

Kb. 5 évvel ezelőtt szültem a soproni kórházban, nem volt fogadott orvosom. Az ügyeletesnél szültem aki akkoriban került oda. Mindenki rémisztgetett, hogy csak nála ne kelljen szülnie...ennek ellenére én nem tapasztaltam vele kapcsolatban semmi rosszat. Nagyon emberséges volt, és figyelmes. Szülés után amíg haza nem engedtek bennünket minden nap bejött megnézni 1-2 percre, úgy hogy nem is fogadtam meg. A szobatársamnak velem ellentétben volt fogadott orvosa, őt szülés után 1-szer nézte meg a doki...amikor varrat szedésre hívta (akkor rendezték az anyagiakat is). Nem tudom azóta mi a helyzet a szülészeten. De bíztatom a poszt íróját, hogy minden rendben lesz így is, hogy nincs fogadott orvosa.

Starlark 2012.01.13. 11:56:45

@Igazság, hol vagy?:
Tudod mi az amit nem értek ebben 4 pecsétes rendszerben, hogy előírja a 4 tanácsadáson való megjelenést, DE hogy voltál-e genetikai UH-n, vérvizsgálaton, cukorterhelésen, NST-n a lőtéri kutyát nem érdekli. Pedig szerintem inkább ez volna a fontos.

Leonce 2012.01.13. 12:12:32

@SvenH.:Az is független az orvosi vizsgálatoktól. Ami függvénye, hogy hány napot dolgoztál.
És most milyen biztosítási jogviszonyod van.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2012.01.13. 12:13:03

senki ne adjon penzt ezeknek, harcoljak ki a jogaikat a kormanynal, persze ahhoz beszariak

Igazság, hol vagy? 2012.01.13. 12:14:41

@Starlark: Jó kérdés de a választ én sem tudom.Józan paraszti ésszel azt gondolom,hogy a választott orvos vagy a körzeti nőgyógyász figyel rá és átnézi a leleteket.Én például fültanúja voltam egy asszisztensnő és egy kismama közötti beszélgetésnek:Kereszt nevén szólítva,miért nem jött napok óta nst.vizsgálatra,pedig megbeszéltük.Erre különböző kifogások.Ezzel csak azt akarom érzékeltetni ha magát a kismamát nem érdekli a vizsgálat akkor mit várunk?

Leonce 2012.01.13. 12:17:05

@Igazság, hol vagy?: Tehát egy egyszeri 60-70 ezer forintot. És csak 4szer kell megjelenni.
Egyszer írtam az adatvédelmi biztosnak, hogy mi az, hogy az OEP a terhességi kiskönyvet kéri, abban minden egészségügyi információ benne van. A hivatali dolgozók ne nézegessék már. AZ adatvédelmi biztos megnyugtatott, hogy valóban jogtalan, elegendő egy igazolás arról, ha terhes valaki és várhatóan mikor lesz a szülés. Ez is pl. a TGYÁS-hoz is kell.

kovácspéterke 2012.01.13. 12:23:41

Örülök, h végre valaki megtöri a kismamák által is fenntartott rendszert! Gratula! A gyerek előbb utóbb úgyis kijön :)

kovácspéterke 2012.01.13. 12:25:37

@Leonce: nem veszik el a gyereket, de van egy minimális vizsgálatszám, ami nélkül nem kapsz támogatást.

polly graph 2012.01.13. 12:43:35

Én a "Tanár Úrnál" szültem, a frissen kinevezett intézményvezetőnél, szép összeget tettem a borítékba.

Ugyanaznap szült egy utcáról beesett, 16 éves lány az ügyeletes orvosnál.

Mivel egy szobába raktak minket, láttam, ahogy minden nap bejött hozzá a "fogadatlan" dokija, normálisan, sőt kifejezetten előzékenyen bánt vele, követte az állapotát.
(Az én dokim valahol máshol építgette a karrierjét, mert nem foglalkozott velem.)
Gondolom ugyanilyen lelkiismeretesen vezette le a szülést is az ügyeletes orvos.

Gondolom a lelkiismeretes doki ma is csak egy mezei doki, az én "Tanár Uram" viszont az egyetem rektora.

Bogyiszlói 2012.01.13. 12:47:57

@Mária:
Futószalag beteg - akit pl. a pszichés oldalról nem világosítnak fel, akinek úgy adják ki az igazolást a légitársaság felé, hogy elfelejtik megnézni, hogy nyitott e a méhszáj.

Vidéken élek, meglepő módon itt nem vagyok futószalagon a hivatalban, a védőnőnél, a gyerek logopédusánál.
Ezért hányok Budapesttől. :-)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.13. 12:51:51

A NAV körülnézhetne a szülészeknél is, nem csak limuzinkölcsönzőket és ajtómentőket kéne vegzálni.

Én már kétszer megjártam ezekkel az élősködőkkel.
Megfogadtam, hogy harmadszorra nem a Zen útját fogom járni.

Látott már valaki orvost műhibáért börtönben? Mert én nem.

stukov1 2012.01.13. 12:52:28

@-Inka-: Persze, hogy minden rendben lesz.. úgy kell lennie, mert ha a "kis" orvos hibázik, akkor keményen előveszik!
Éppen ezért próbálja a legjobbat kihozni magából, meg ha nem szakorvos, amúgy is felügyelet alatt dolgozik.

oldman360 2012.01.13. 12:57:50

Tavaly volt a nejemnek egy kisebb nőgyógyászati problémája... bementünk a kórházba és "beálltunk a sorba" választott orvos nélkül. Látszólag jól kezelték őt, de egy hét múlva amikor kisebb gondok miatt visszamentünk, mindenki fel volt háborodva, hogy hogyan mertünk fogadott orvos nélkül belemenni bármibe? Akkor fogadtunk egy fiatal dokit, szerencsére jól végződött. A poen a végére: megkérdezték ki volt az első orvos aki félrekezelte? Amikor megmondtuk, ennyi volt a válasz: "ja ő, akkor nem csoda hogy problémás volt a kezelés".
:-(

nowy 2012.01.13. 13:13:22

Magasról teszek rá,hogy a "nagyságos doktor úr" mennyit keres.Főleg azért mert én sem milliókat keresek,mint ahogy az országban dolgozók nagy része sem.Innentől kezdve milyen alapon vár el még plusz pénzt ? János kórházban közölte az orvos,hogy vizsgálatonként 12000 és szüléskor az a szokás (!), hogy a 10x,vagyis vizsgálatok+szülés : 240000.Hát a jó édes....A vizsgálatokat kifizetem, hogy az asszonykám nyugodt legyen,de szülés után tuti nem adok a dokinak még 120-at!

Laliath 2012.01.13. 13:16:21

@Dr.laikus PhD:
csak az egyszeri anyasági segély nem jár, ha nincs igazolás arról, hogy az anya 4 (koraszülés esetén 1) alkalommal járt vizsgálaton.
Gyednek, gyesnek, tgyásnak ehhez semmi köze.

fizetekmegegysort 2012.01.13. 13:20:43

Szerintem meg válasszuk szét a dolgokat.
Fogadott doki esetén:
- ha valaki a vizsgálat során meg sem néz, csak elteszi a hatezret, akkor orvost váltok
- ha nem váltom le az ilyen orvost, és nem keresek utána másikat, akkor nem csodálkozok, hogy pofátlan volt a szülésnél és tartotta a markát (hisz lássuk be, kilenc hónapig ezt csinálta, én meg hagytam)
- ez utóbbit nem is értem, ezt előre meg szokták beszélni a doktorral (vállal-e és ha igen milyen összegért)
- ugyanis szerintem az teljesen jogos, hogy pénzt adunk egy extra szolgáltatásért (nevezetesen, hogy valaki a szabadidejében bejön, mert nekem az a heppem, hogy nála akarok szülni, vagy benne bízom, vagy akármi- ez extra szolgáltatás szerintem)
- ha ezen elemekből bármelyik nem elfogadható számomra, még mindig lehet variálni (pl. fogadott orvos, de szülésnél szülésznő plusz ügyeletes, vagy fogadott orvos, de szülés az ügyeletesnél, vagy teljes SZTK rendelés, szülés az ügyeletesnél, vagy teljes SZTK szülés ügyeletesnél de viszem a fogadott doulámat)
Ha meg nincs fogadott orvos: akkor tiszta sor, ügyeletesnek nem fizetünk ,ez a munkája.

Mindez nem jelenti azt, hogy szerintem rendben van a "zsebbe" rendszer. Szerintem az van rendben, hogy ha én csak és kizárólag egy embernél szeretnék szülni akkor azért fizessek. Ő meg adjon számlát, én meg elszámolom az EPre.
Az viszont szerintem nincs rendben, hogy a fogadott orvosommal végig elégedetlen vagyok, de fizetek neki, nem váltok, és utána csodálkozom, hogy a szülésnél is elégedetlen vagyok vele. Orvost fogadni akkor van értelme, ha valamiben plusz szolgáltatást kapok a TB rendszerhez képest, ez meg a kilenc hónap alatt azért kiderül.

hirokin 2012.01.13. 13:21:07

"Én sajnálom,hogy csak ennyit keresnek,sajnálom,hogy ennyit dolgoznak....de"

Speciel a nőgyógyászok marhajól keresnek.

"akkor közölte velem gondterhelten,hogy az én szülésem 100ezer ft. mínuszt jelent neki,mivel nem tudja megtartani a magánrendelését."

Megkérdezhetted volna tőle, hogy "Na és a kórházi állását meg tudja tartani, doktor úr?"

Kriszpike1 2012.01.13. 13:25:11

En most varom a 3. babankat. Mindegyik gyerkocot ugyanannal az orvosnal szultem/szulom, akit elsore sikerult kifognom. Jelenleg tobb, mint 200 km-t utazok a vizsgalatokra hozza, megsem vagyok hajlano valtani, mert itt a fovarosban meg csak fenyevekre sem kozelitik meg az en orvosomat sem emberileg, sem szakmailag. Mivel en is szakmabeli vagyok, tisztaban vagyok egy orvosi muhiba kovetkezmenyeivel es nem akarom akar a sajat, akar a gyermekeim eletet kockaztatni. Inkabb kifizetem a gazolajat. Meg igy is en jarok jobban, mert elfogadja ugyan a boritekot, de abban nem penz van, hanem fenykep a gyerekekrol, akiket O segitett a vilagra!

Büszke_troll 2012.01.13. 13:37:19

@Cang: "ha egyszer egy orvos jó indulatán meg lelkiismeretességén múlik majd, hogy látod-e még a családod, akkor is aljas bűnözőnek fogod tartani? Vagy nem sajnálod a akár a fele vagyonod se, csak tartson életben Téged vagy valamelyik szerettedet?"

Ezt a butaságot te találtad ki, vagy valaki súgott?
Az orvos kötelessége legjobb tudása szerint gyógyítani, amelyik csak külön pénzért teszi, az egy utolsó tróger gazember.

Ha pisztolyt tartok a fejedhez, azt sem tudod látod-e még a családod, akkor aljas bűnözőnek fogsz tartani? Vagy nem sajnálod a akár a fele vagyonod se, csak tegyem el a fegyvert?

feketebodza 2012.01.13. 13:38:39

Szia, menj el szülni Csornára, Soprontól nincs messze. Ha már kettőt szültél, tudod mikor kell indulni, hogy odaérj. Gondozásra meg egyébre lehet menni Kapuvárra is, csak ott már nem lehet szülni, mert bezárták a szülészetet (nőgyógyászat van, meg "egynapos sebészet talán), a dokik ugyanazok. A sima kórházi nst-re jártam, néha nem sikerült a saját dokimhoz, így a többi orvost is ismerem valamennyire. Az egyiknek a stílusa nem tetszett (szubjektív tudom), de szakmailag, a többihez hasonlóan, minden rendben volt vele. A kórház nyilván nem egy wellness-szálló, a soproni meg nagyon szép, de nem a külcsín a fontos.

feketebodza 2012.01.13. 13:45:39

Ja és nem azért nem szültem az ügyeletesnél, mert rossznak gondoltam, hanem a saját biztonságérzetemet növeli, ha egy olyan embernél szülök, aki ismer engem és én is ismerem őt...
(A soproniakkal nem volt rossz tapasztalatom, nem nem mentem hozzájuk, hanem költözés után inkább visszajártam a régi dokimhoz, hallottam róluk jót is rosszat is.)

cenzorilla 2012.01.13. 13:47:15

A goromba hozzászólásokat törlöm.

szlivkovitz 2012.01.13. 13:49:54

2010.augusztusban szültem a Bajcsyban ügyeletes orvosnál.rendben zajlott minden.terhesség alatt végig Sztk-ba jártam az orvosomhoz,aki végig törődött velem és a babával.egyik sem kapott zsebbe pénzt. azt gondolom, hogy a munkáját maradéktalanul köteles elvégezni minden orvos,hisz erre esküdött fel,ez a munkája.magánrendelés persze kivétel.soha nem adnék paraszolvenciát.ezen az alapon bárki kaphatna aki eljár és ledolgozza a napi 8 óráját.

mákosnudli 2012.01.13. 13:49:55

Pont pár napja mesélte egy kolléganőm, hogy tőle is konkrétan a szülőszobán kérte a doki a pénzt. Pont nem volt nála, miközben szült...

tecsóba sose többé 2012.01.13. 13:54:28

Azért egy percre gondolkodjunk már. Mindenki alacsony keresetű ebben az országban, ebbe felesleges belemenni. De én sem vagyok ótvar paraszt senkivel, mert keveset keresek. Fizetjük a társadalombiztosítást, meg a többi elúszó járulékot és ha egyszer betegek leszünk, ezekkel a leharcolt fazonokkal kell megküzdeni pár jó szóért???
És egy korábbi hozzászólóval kell egyet értenem. A sebész és a nődoki az, aki nem áll sorban az ingyenkonyhánál.
Keressenek egy megoldást, hogy kiharcolják a béremelést, de ez nehogy már a betegek kárára menjen, mert különben én zavarnám ki őket a kórházból. Be kell venni a BTK-ba a hálapénzt!!!!

Büszke_troll 2012.01.13. 13:55:15

@cenzorilla:
Az enyémben mi volt a gorombaság?

A "butaság"?

De ez legyen a legnagyobb örömöd! Ezt se olvasom többet, ennyi.

Büszke_troll 2012.01.13. 13:56:26

@Büszke_troll:
Még annyit, elküldtem a hozzászólónak privátba, na azt cenzúrázd!

Büszke_troll 2012.01.13. 14:15:31

Én egyébként semmi rosszat nem látok abban, ha egy orvos a külön ellátásért külön pénzt kér.

De a magyarországi rendszer rendesen el van "szabva". A páciens nem tudja pontosan miért is fizet, és mit is kap a pénzéért.

Dr.laikus PhD 2012.01.13. 14:19:43

@Büszke_troll:

Számlára. Van mód egészségpénztáron keresztül kifizetni.

Reaper Man 2012.01.13. 14:20:09

@barumka: Bocsi, de "o" helyett "u"-t írtál. :-)
Az utolsó mondatod nagyon igaz, és ha valaki vitatkozna vele, csak belinkelném a hozzászólásodat! :-)

Büszke_troll 2012.01.13. 14:47:36

@Dr.laikus PhD:
:))))))))))))))))))))

Aha.
Feleségem egy kisebb műtét miatt volt kórházban.
Én mondtam, a dokinak, hogy a farkam ki van ezzel a hülye rendszerrel, úgy kell üldözni a hálapénzzel a dokit, becsúsztatni na zsebébe, miért nincs egy pénztár ahol ki van írva fehéren-feketén mi mennyibe kerül?
(Kétágyas, zuhanyzós kórterem, nagyobb odafigyelés, stb.)

Azt mondta meg ne őrüljek már, ha számlára menne a pénz, az állam, a kórház, rátenné a kezét, jól van ez így.

Reaper Man 2012.01.13. 14:54:33

@Büszke_troll: Hálapénzt adni, nem kell, csak lehet, ha a beteg akarja. Viszont a legtöbb orvosi beavatkozást elvégezni sem kell, csak lehet, ha az orvos akarja. A tényleg halaszthatatlan orvosi beavatkozások száma az összes orvos-beteg találkozás szintjén még a 10%-ot sem éri el.

nouka 2012.01.13. 14:58:43

@Mária

Az egyik kollégámat nemrég munkahelyi baleset érte Németországban. Én mentem hozzá tolmácsolni,meg a papírokat intézni.

Egyedül feküdt egy szobában,amihez külön fürdőszoba volt. Gondolom ez nem nagy szám eddig. Volt az ágyán egy érintőképernyő,amivel az ágy helyzetét tudta beállítani,rádiót tudott rajta hallgatni,segítséget tudott hívni,stb.

Aztán jött egy ápoló több oldalnyi papírral. A személyes adatokon kívül hasonló kérdések voltak rajta:

-Mikor kéri a reggelit,ebédet,vacsorát?
-Mit szeret enni?
-Van e olyan összetevő,ami egyáltalán ne legyen az ételében?
-Mit szeret inni?
-Mivel a családja Magyarországon van,küldjenek e be hozzá társalkodót?
-Jöjjön e pap imádkozni (Na nem azért mert annyira súlyos volt az eset,de lehet,hogy valaki annyira vallásos,hogy erre van szüksége)

Saját szememmel láttam a kórház folyosóján egy ételes/italos kocsit,amin éppen teát szolgáltak fel.
A teafilterek (kb. 10 különböző fajta) egy kis fadobozban,ahogy illik. Kis porciókban cukor,stb.
Mindenki a maga ízlése szerint válogathatott.

Ez egy sima városi kórházban történt,tehát ne gondoljon senki luxusklinikára.

Amikor megkérdeztem a német kollégákat,hogy mennyit szoktak adni az orvosnak,kb. 15 percbe telt még felfogták,hogy mire gondolok.

Az orvos kap fizetést,a beteg meg fizeti a TB-t,szóval egy fillért sem kell adni. Sem szülésnél,sem műtétnél,semmikor.

Szóval,van olyan hely a "Föld nevű bolygón" ahol ilyen az ellátás.
És attól még hogy valaki beteg,nem képzeli magát "egyedinek és pótolhatatlannak",csak szeretné,hogy úgy és olyan körülmények között bánjanak vele,hogy a gyógyulását elősegítsék.

[c] 2012.01.13. 15:05:54

@Cang: Tudjuk, hogy az orvosok alapfizetése kevés.
Segítsük hát ki őket... aham, de miből? Mintha csak az orvosok fizetése leledzne a béka feneke alatt ebben az országban...

A gyereked tanára is tarthatná a markát, hiszen az ő fizetése aztán végképp vérlázítóan kevés. Vagy a pénztáros, mondván, "ha azt akarod, hogy jól adjak vissza a jövőben, fizess"...

S ha mégse fizetsz, jön a dörgedelem, hogy "majd ha nem veszik fel a gyerekedet sehová, sajnálni fogod, hogy nem tejeltél, mi?"
(Igaz, "csak" a gyereket jövőjét kaszálod ezzel el, nem az életét.)

Reaper Man 2012.01.13. 15:17:41

@tea fan: Egy fontos dolgot ne felejtsünk el. Az orvosok HIVATALOS fizetése nem csak a nyugati országok orvosi béreihez viszonyítva kevés, hanem a nemzetgazdasági átlaghoz képest is.
Nyugaton egy szakorvos bére az átlagjövedelem 3-7-szerese, még a legszutykosabb országokban is minimum 3-szoros. Nálunk ez az érték valahol 1,5 és 2 között van. Na, ez a szégyen.
Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy amíg a magyar GDP/fő nem éri el a németekének az egyharmadát sem, addig nem kereshet egy átlag magyar annyit, mint egy átlag német.

Reaper Man 2012.01.13. 15:28:34

@Reaper Man: Hogy még világosabb legyen: az, hogy mondjuk egy holland szakorvos megkereshet akár 10.000 Eurot is havonta (kicsit több, mint 3 millió), nem jelenti azt, hogy egy átlag magyar orvosnak mondjuk a havi 600-700 ezres nettó fizetés ne felelne meg (kb. a GDP-k arányában ez lenne a reális). Akkor nyilván sokkal kisebb ingere lenne a betegnek is a borítékkel hadonászni, és sokkal keményebben lehetne fellépni a korrupt és adócsaló (értsd: a "hálapénz"-nek csúfolt kenőpénzt továbbra elkérő, elváró, elfogadó) orvosokkal szemben.

NagyTomi 2012.01.13. 15:28:58

@tea fan: Azért egy pénztáros, tanár munkáját n hasonlítsuk egy orvoséhoz. Mind a három a maga szemszögéből fontos és nagyon értékes, de kezeljük a helyén őket jó?

[c] 2012.01.13. 15:31:15

@NagyTomi: Párhuzamba állíthatjuk őket a tűzoltókkal is.

[c] 2012.01.13. 15:37:07

@tea fan: Értsd: életek múlnak rajtuk, és ez tőlük is áldozatot kíván (néha átvitt, néha konkrét értelemben).

főboszorka45 2012.01.13. 15:38:24

nouka

igen.... csakhogy ők tisztességesen meg vannak fizetve... 10 éve volt a gyerekem németben, kórussal.
Családoknál voltak elszállásolva.
A kölök olyan helyre került, ahol a családfő sebészorvos volt... Mit mondjak, luxusházban éltek, minden automata volt benne. Átszámítottuk az orvos havi keresetét forintra, kb 1 millió jött ki...Nem is kell tehát a hálapénz. De mindaddig,míg nálunk így állnak fa fizuk az egészségügyben, miért kell csodálkozni a hálapénz rendszeren? Persze a kikövetelése pofátlanság, de valamilyen szinten érthető....

vadalmafa 2012.01.13. 15:50:33

Mrs. Jackmannel értek egyet. Az összeget a kismamák tornázták fel. Az első fiamat 98-ban szültem, akkor 10ezres nagyságrend ment, 2 évvel később már 40e, 3,5 évvel később már 100e!! Hát én talán a negyedét adtam, annyit, amennyit a külön figyelem, a külön törődés, a "rendelkezésre állás" megér, annyit szerintem lehet adni. Legalább is az én dokim mobilja mindig be volt kapcsolva, ha nem volt pár napig, azt előre jelezte, és alapos, figyelmes volt mindig. Aki ennyit nem tesz meg, nem szentel külön figyelmet a páciensének, az a markát se tartsa.

NagyTomi 2012.01.13. 15:57:35

@tea fan: Ezzel már inkább egyet értek.

Sword 2012.01.13. 16:21:41

De jó, hogy megteheti, hogy flegmázik, meg húzza a száját, nem végzi el rendesen a munkáját, mert szegény "keveset" keres.
Ez indok? Akkor Magyarországon nem sok ember végezné el a munkáját, mert a bérek a béka segge alatt vannak. Csak mondjuk a versenyszférában, aki ilyet csinál, az repül. Van helyette másik.
Olyan emberekből lesznek orvosok, akiben nincs semmi szakmai elhivatottság, csak a pénz reményében választják a pályát.
Sajnos mostanság gyakran megyek kórházba látogatni. Borzasztó állapotok vannak, főleg, ami az ellátást és a hozzáállást illeti. Egy büdös vasat nem adnék nekik, nemhogy béremelést. Ha nem tetszik, hogy beteg emberekkel kell foglalkozni, neadjisten meg is kéne őket gyógyítani, akkor nem kell orvosnak menni, ennyire egyszerű. Tisztelet a kivételnek.

NagyTomi 2012.01.13. 16:27:07

@Sword: Azért elég sok kivétel is van.

Reaper Man 2012.01.13. 16:31:06

@Sword: Jópár hozzád hasonlóval volt már dolgom. Nem olyan fotelhősökkel, mint Te, hanem olyanokkal, akik okkal vagy ok nélkül be is ugatnak az orvosnak. Véresszájúakkal, akik feljelentéssel fenyegetőznek. Aztán amikor elkezdem sorolni, hogy hány helyen is tehet feljelentést, bejelentést vagy panaszt (betegjogi képviselő, igazgatóság, rendőrség, önkormányzat, ÁNTSZ, OEP, stb.) akkor csak néz, mint a birka. Még egy se jelentett fel sehol.

Sword 2012.01.13. 16:40:04

@Reaper Man: Te már csak tudod, hiszen ismersz.
Soha nem jelentettem fel senkit, pedig lehet ráférne egye emberekre.
Pont az a baj, hogy sok olyan hozzám hasonló van, aki nem szól be az orvosnak, csak látja az áldatlan állapotokat, a totális nem törődömséget, a flegmaságot meg a közönyt. Majd csúsztat a hülye magyar egy kis pénzt zsebbe, mert megszokta már, hogy ha nem mennek a dolgok, akkor zsírozni kell. Azt hinné az ember, hogy mondjuk 30 év munkaviszony után, hogy reménykedhet benne, hogy befizetett már annyit a TB-be, hogy ha megbetegszik, akkor el fogják látni. Hát a nagy lóf@szt.

Reaper Man 2012.01.13. 16:50:08

@Sword: Van sok paraszt orvos (sajnos ők is csak emberek), szerintem jóval többet ismerek, mint Te. DE: az orvosok jelentős része becsületesen és sokkal magasabb színvonalon végzi a munkáját, mint az átlag parasztok nagy része. Ezt ezer példával tudnám alátámasztani, de itt nem teszem.
Az, hogy ki mennyi pénzt tesz el zsebre adómentesen, nem tartozik a szakmaisághoz. Az áldatlan állapotokról pedig legkevésbé az effektív gyógyító munkát végzők (orvosok, nővérek) tehetnek.
Hidd el, paraszt betegből is van szép számmal. És még csak nem is a betegek a legnagyobb bunkók, hanem a hozzátartozók. Mondjuk velem nem, mert azonnal helyrerakom őket, hogy tudják hányas a kabát.
Szóval vaskos nagy csúsztatás, amit állítasz, néhány esetből általánosítva. Idézlek:
"Olyan emberekből lesznek orvosok, akiben nincs semmi szakmai elhivatottság, csak a pénz reményében választják a pályát."

NagyTomi 2012.01.13. 16:50:17

@kvadrillio: @Sword: Jó látni, hogy kemények vagytok, mint a robot töke. Mi lenne, ha esetleg nem kérnének hálapénzt, ellenben kimennének mondjuk külföldre. Akkor Ti vezetnétek le a szülést? Elhiszem, hogy elkérik a hálapénzt. Ti persze, ha az Ő helyében lennétek, még azt a kis állami pénzt se fogadnátok el. Belőletek lennének a legjobb orvosok. Kérlek menjetek annak. Kezdjétek el most. Fizetem a költségeiteket.

tutormano 2012.01.13. 17:04:32

1 tévedést szeretnék kijavítani.
'Én sajnálom,hogy csak ennyit keresnek,sajnálom,hogy ennyit dolgoznak....de ők választották ezt a pályát!'
Mikor ezt a pályát választották szó sem volt,hogy éhbérért kell halálra dolgozni magukat.Süt, mikor ezt választotték azért állapitották meg alacsonyan a fizetésüket, hogy ezt a betegek majd jól kiegészítik,legalább 2x annyival, mint amit megállapítottak.
Ha tudják, hogy ilyen megalázó az egész, és ennyire robot és ebből nem lehet eltartani családot a legtöbben nem választják ezt.
Az esküben,amire sokan szeretnek hivatkozni szó sincs arról ingyen vagy bagóért kell halálra dolgozni magukat. Hetente 60-80 órában.Aminek jó részét senki sem fizeti ki.Mindenki csak elvár.
A posztban szereplő dokit elvihetné az ördög, mert miattuk rossz a többi valódi orvosnak.

cenzorilla 2012.01.13. 17:20:57

Ha etetitek a trollt nem tudom törölni.

Néha várni kell, de azért ideérek.

Gatinho 2012.01.13. 17:22:29

"mert ha a kötelező vizsgálatokon nem veszünk részt,akkor elveszik a gyerekünket!"

Persze, aztán felébredtél és a kezed a bilibe lógott.

Reaper Man 2012.01.13. 17:35:35

@cenzorilla: Elég szánalmas, hogy a blog kritikáját is törlöd!

Reaper Man 2012.01.13. 17:39:55

@cenzorilla: Nagyon sok blogot olvasgatok, ennek a "moderálása" (azért tettem idézőjelbe, mert ez nem az!) a leggyatrább, ha Te vagy ennek a felelőse, akkor ezt veheted kritikának, és töröld is minél előbb!

Sword 2012.01.13. 17:40:54

@Reaper Man: "Olyan emberekből lesznek orvosok, akiben nincs semmi szakmai elhivatottság, csak a pénz reményében választják a pályát."
Ezt félreérthetően fogalmaztam meg.
Úgy a helyes, hogy egyre több olyan ember lesz orvos, aki csak pénzt remél, de nincs benne szakmai elhivatottság, nincs benne empátia. Olyan, mintha olyan valaki menne taxisnak, aki utál vezetni.
Ez az ápolókra is ugyanúgy igaz.
Nem mondom, hogy irigylem őket, de nem is én akartam ápoló lenni és emberekkel foglalkozni. Azt is látom, hogy milyen betegek vannak. Némelyik olyan, mint egy hiéna. Képes meglopni a másik beteget meg ugráltatni a személyzetet minden sz@rért. Na de megint csak oda lyukadunk ki, hogy annak, aki ilyen pályát választ ezt tudnia kell kezelni.
Nem mindenáron elviselni, hanem kezelni.
Tudom, hogy vannak emberséges és korrekt orvosok meg ápolók, csak sajnos a tapasztalat azt mondatja velem, hogy nem elég.

Reaper Man 2012.01.13. 17:53:47

@Sword: Súlyos tévedésben vagy. Aki pénzt akar keresni, az nem orvosnak megy. A szakvizsgáig gyakorlatilag kiszolgáltatott rabszolga az orvos, sem vállalkozásba, sem bármiféle önálló szakmai tevékenységbe nem kezdhet bele. 23-24 év tanulás után még minimum 10 év, amíg eljut abba a pozícióba a hierarchiában, hogy valamilyen szinten "diktáljon", és ezáltal keressen is.
Látszik a hozzászólásodon, hogy soha egy percet sem dolgoztál az egészségügyben, soha nem keltettek fel 36 óra munkát követő másfél órás alvás után valami csöves részeg bunkóhoz, hogy elküldjön a k... felmenődbe.
Amikor én felvételiztem az egyetemre, akkor az orvosira volt szinte a legnehezebb bekerülni (nem számítva most a művészeti ágakat, de az egy más tészta), engem nagyképűség nélkül bárhova felvettek volna. Lehettem volna ügyvéd vagy közgazdász vagy építész vagy bármi.
Szóval a burkolt célzásod, hogy orvosnak valószínűleg az a pár nyomi megy, akit csak a pénz érdekel, de empátiája egy szál se, finoman szólva is nem állja meg a helyét.

cenzorilla 2012.01.13. 17:55:15

@Reaper Man:

Nem a blog kritikáját töröltem, hanem a laikusnak és a betegnek szóló lealacsonyító véleményed. :((

Reaper Man 2012.01.13. 18:04:56

Veszélyes tendencia, ha meg akarjuk mondani, hogy melyik a jó vélemény, és melyik a rossz. Máshol ilyen szintű cenzúrát nem tapasztaltam. Nyilván vannak végletes dolgok, de én semmi olyat nem írtam.

Reaper Man 2012.01.13. 18:10:46

@cenzorilla: Amúgy a blog egy szempontból tökéletes: a színvonala teljes mértékben korrelál a magyar eü. színvonalával, kvázi visszatükrözi azt. Ha ez a célja, akkor még dicséretet is érdemelhetne. De ha a munkám miatt nem lennék közvetlenül érintve az eü. témakörben, ezt a blogot sosem olvasnám.

NagyTomi 2012.01.13. 18:15:02

@cenzorilla: Egyébként csak kíváncsiságból kérdezném meg, Te az eü.-ben dolgozol, Cenzorilla?

cenzorilla 2012.01.13. 18:21:57

@Reaper Man:

A beteg, vagy a laikus azért ír és olvas, mert problémája van, mint nektek.
A másik oldalon.

Van egy nagy előnyötök, a tanultság és a helyismeret.

Van egy nagy hátránya a laikusnak, hogy máshoz ért és még véleménye is van.
Legtöbbször annak, akinek viszonylag kevés kapcsolata van az egészségüggyel.

A cél nem a sértegetés.
A laikusnak így is sikerült már egy pár oktatni is tudó és erre hajlandóságot mutató orvost elüldözni.

Jó lenne ha maradnál, de nem jó módszer, ha osztályozod a posztolót. ;)

cenzorilla 2012.01.13. 18:22:58

@NagyTomi:

Én nem, de rajtam dolgoznak sokat és nagyon jól. :)

NagyTomi 2012.01.13. 18:26:23

@cenzorilla: Ó remélem nem valami "komoly" betegség miatt.
Legalább Te megvagy elégedve az ellátással:)

livengood 2012.01.13. 18:45:51

@Sword: "...egyre több olyan ember lesz orvos, aki csak pénzt remél, de nincs benne szakmai elhivatottság, nincs benne empátia. Olyan, mintha olyan valaki menne taxisnak, aki utál vezetni."

Már a "szocializmusban" (azóta sem változtunk) többnyire azok mentek orvosnak, autószerelőnek, taxisnak, lángossütőnek, vendéglátósnak, külkeresnek, focistának, sportdiplomatának, Astoria Szálloda gazdasági igazgatójának, kisztitkárnak, rendőrtisztnek... stb., akiket a pénz (hatalom) érdekelt elsősorban, nem pedig az emberek segítése. Példa erre Dr.Schmitt Pál karrierje (Magyarország köztársasági elnöke). Ilyen Magyarország, ilyen az elitünk, itthon ne várd a szakmai elhivatottságot.

NagyTomi 2012.01.13. 18:52:51

@livengood: Na még egy okos. Neked mi is a foglalkozásod?

sufi 2012.01.13. 19:11:31

Négy gyereket szültem, egyiket sem fogadott orvossal. Nem kapott egyik sem hálapénzt. Normálisan bántak velem végig. Én azt tanácsolnám az illető posztolónak, h keressen más kórházat. Léteznek még normális ügyeletes orvosok... Soha nem értettem meg, miért kell fogadott orvosnál szülni, aki jó esetben bemegy a szülés utolsó fél órájára, majd zsebrevág x sokezer Forintot. A boldog, ámde idióta szülők meg fizetnek neki...

livengood 2012.01.13. 19:17:08

@NagyTomi: "Na még egy okos. Neked mi is a foglalkozásod?"

Nem értelek. Kifejtenéd?

NagyTomi 2012.01.13. 19:32:48

@livengood: Mindenki a pénz miatt dolgozik, senki se hivatás miatt. Gondolom Te vagy a kivétel, aki ingyen is dolgozna.

livengood 2012.01.13. 19:34:13

@sufi: Az elsőnél a fogadott orvos, aki addig már sokat kapott nem jött el a szülésre. Én kinn ültem a folyosón (császár) és aggódtam a feleségemért. Minden rendben lezajlott, már csak azt vártam, hogy megnézhessem őket. Közben a fél kórház vonulgatott el előttem tüntetőleg, de nem volt pénzünk, akkor épp nagyon rosszul álltunk, ha akartam volna sem tudtunk volna miből adni. A további három gyerek fogadott orvos nélkül, ügyeleten született másik kórházban ahol nem is éreztették, hogy adnunk kellene.

livengood 2012.01.13. 19:40:06

@NagyTomi: Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy addig amíg egyesek adóját a politikai kaszt herdálja, amíg a köztársasági elnöktől az autószerelőig mindenki mutyizik, sunnyog, csal, addig nem fog rendbe jönni az orvosok anyagi megbecsülése sem. Ez az egész összefügg, külön-külön nem lehet megoldani. Én személy szerint a teljes körű térítéses egészségügy híve vagyok átlátható díjakkal és viszonyokkal.

zsikuci81 2012.01.13. 19:46:42

@livengood:
Magyarorszag 90%-a nem tudna megfizetni az egeszsegugyi szamlat. Nem kellene eljutni oda, ahol Amerika tart. Korhazbol elkuldott emberek es az eu. ellatasra rament vagyonok.

NagyTomi 2012.01.13. 19:56:46

@livengood: Sajnos az ellátás és gyógyszerek valós árát csak a felső tízezer tudná megfizetni. Ugye ezt Te sem szeretnéd?
Akik azzal jönnek, hogy ők mióta fizetik a TB-t, azoknak elárulom, hogy az kb. állagmegóvásra nem elég. Nemhogy ellátásra.

livengood 2012.01.13. 19:58:04

@zsikuci81: Lehet, hogy igaz az, hogy nálunk nem lenne jó a teljes körű térítés. Abban viszont biztos vagyok, hogy amíg legalább részbeni (kis részbeni) hozzájárulást nem kell fizetnie a páciensnek az orvosi ellátásért, addig az orvosok egy része elvárja, a betegek más része jogosnak tartja a hálapénzt. Másfelől addig a hatalom beszedi adóban és az elszámolást nem kényszerítik ki a választók, mert azt érzik, hogy a hatalomtól "ingyen" kapják az ellátást. Ez a rendszer nem teszi lehetővé, hogy egyenes gerinccel járjunk.

karcsibácsi 2012.01.13. 20:09:32

@livengood:

"livengood 2012.01.13. 19:17:08 @NagyTomi: "Na még egy okos. Neked mi is a foglalkozásod?"

Nem értelek. Kifejtenéd?"

Elég nehéz felfogású vagy. Kaptál egy egyszerű kérdést,amire egyszavas választ lehet (kell) adni.

szabidoki 2012.01.13. 20:11:31

Aki azt szeretné, hogy a gyémántkertecskéjét csak egy, általa kiválasztott orvos gondozza, annak ezt meg kell fizetnie, mert nincs benne az "alapcsomagban". Ez a világon mindenütt így működik. Az már egy más kérdés, hogy erre pártunk és kormányunk milyen lehetőséget biztosít.
@Moka_Miki: "Két-három dokit leültetnének adócsalás miatt, hirtelen mindenki behúzná a féket." Ez mondjuk igaz, csak nem úgy, ahogyan te elképzeled. Onnantól kezdve a szülészek nem jönnének be éjszaka meg hétvégén a "betegünkhöz", hanem az ügyeletes vezetné le a szüléseket - már ameddig lenne ügyeletes, mert jó eséllyel mindenki megtagadná az "önkéntes" túlmunkát és a legtöbb kórház bezárhatna pár nap után...
Néhány éve a szegedi traumatológián azt csinálták a kollégák, hogy olyan ügyeleti beosztást adtak le az egyetem vezetésének, ami figyelembe vette a maximálisan vállalható túlórákat is (ez létezik, még ha kevesen is tudnak róla), és ezért adott hó 15-e után üres volt minden rubrika. Érdekes módon kerített pénzt az egyetem némi bérkiegészítésre. Óvatosan ugráljatok, mert nem biztos, hogy örülni fogtok, ha bejön, amit annyira akartok.

livengood 2012.01.13. 20:14:00

@NagyTomi: tb, adó, illeték, áfa, üzemanyag jövedéki adója... stb. Ezek csak szavak, különféle elvonások elnevezései, valójában mind elvonás, adó. Befolyik az államhoz. Ebből működnek az ellátó rendszerek, állami feladatok szolgáltatásként (rendőrség, bíróság...), utak... stb. Társadalmi vita kérdése kellene, hogy legyen, hogy mire akarunk többet költeni, mire kevesebbet. Én nem tudom, de van véleményem:
Oktatásra, kutatásra, fejlesztésre többet költhetnénk. Nyugdíjnak, egészségügynek ennyiből kellene kijönni, mert ennyire futja. A töblet igényeket térítésesen kellene megoldani. Hadseregből, vasúti szem szállításból, bürokratákból lehetne kevesebb... Tudnám még sorolni, de ez hangsúlyozom az én véleményem és szeretném ezt másokkal megbeszélni, végül gyorsan dönteni és végrehajtani, hogy haladjunk. Ez viszont a jelenlegi elittel nem fog menni.

livengood 2012.01.13. 20:15:33

@karcsibácsi: Sokat segítessz Karcsibácsi!

NagyTomi 2012.01.13. 20:16:43

@livengood: Ebben igazad van. De valahova egyszerűen tömérdek pénz elfolyik. Vegyük csak az üzemanyag ÁFA és jövedéki adóját.

NagyTomi 2012.01.13. 20:18:15

@Moka_Miki: Meglepődnél, ha kiderülne, hogy leadózzák mi? Néznél nagy boci szemekkel.

pumukli11 2012.01.13. 20:18:22

"Én sajnálom,hogy csak ennyit keresnek,sajnálom,hogy ennyit dolgoznak....de ők választották ezt a pályát!"

Egyetértek!

livengood 2012.01.13. 20:25:13

@NagyTomi: A vitánk végére: - én is úgy látom, hogy jogos az, hogy anyagilag sokkal-sokkal jobban becsüljük meg az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat.
Ugyanakkor ehhez általában kell megváltoznia a politikának. Ebből ma mi reális? - nem tudom... attól félek nem lesz gyors javulás.

Igazság, hol vagy? 2012.01.13. 20:29:38

@pumukli11: Ugyan ez igaz minden hivatásra,munkára. Akkor miért küzd sok szakma dolgozója a béremelésért?Itt is Ők választották az adott pályát.

NagyTomi 2012.01.13. 20:47:52

@pumukli11: Egyszerű vagy. De nem baj. Ilyenek is kellenek.

NagyTomi 2012.01.13. 20:48:51

@livengood: Itt soha nem lesz változás. Én már előre félek attól, mi lesz 10-20 év múlva. Ki fog ellátni?

zsikuci81 2012.01.13. 21:00:49

@livengood:
Az orvosok nagyobb reszenek tisztesseges fizetes kell, nem a magalazo, zsebbe dugdosott penz. Nem azert tanultam x evet, hogy a tisztessegesen elvegzett munkamert ismeretlen emberek lovet adogassanak, majd ezert elonyoket varjanak el. Mindenki felejtse el az osszehasonlitast a pincerrel, meg az autoszerelovel! Itt nem pult alol elokerulo jobb borokrol, meg jobb alkatreszekrol van szo!
Es mindenki vegye tudomasul, hogy az emberek jo resze koldusszegeny, semennyit nem tud fizetni az ellatasert, ha fizetnie kell, akkor nem megy orvoshoz. Ertem, hogy ebben az orszagban vannak emberek, akik fiatalok, egeszsegesek, es jol keresnek, de nagy reszuknek akkor is tatva maradna a szaja, ha egy komolyabb baleset utan ki kellene csengetni az ellatast.
Es ezen emberek nagy resze self-made man-nek kepzeli magat a divatos amerikai kifejezessel elve, de tudomasul kell venni, hogy tartozunk azoknak a ma nyugdijas embereknek, akik felneveltek bennunket es fizettek az oktatasunkat, meg az egeszsegugyi ellatasunkat. Nem kell mindig a piacgazdasaggal jonni, emberseg is van a vilagon!

NagyTomi 2012.01.13. 21:09:37

@nouka: Azért Németországot Magyarországhoz hasonlítani nagy hiba. Van olyan 100 év lemaradás.

Reaper Man 2012.01.13. 21:09:37

@zsikuci81: Írod mindezt mondjuk Angliából?? Mert itthon mindenkinek van magyar billentyűzete, ha valaki olyat szeretne, amin te írtál, külön utána kell járnia! :-)

Reaper Man 2012.01.13. 21:10:55

@NagyTomi: Pont úgy van, ahogy mondod! Szabidoki feljebb leírta a lényeget!

Reaper Man 2012.01.13. 21:14:08

@cenzorilla: Aki olvassa a hozzászólásaimat, az tudja, hogy nem írok le hülyeségeket. Néha elragad az indulat, és ennek a stílus látja kárát, de a tartalomért vállalom a felelősséget! :-)

zsikuci81 2012.01.13. 21:15:55

@Reaper Man:
nem nyert, itthonrol irok, a billentyuzet nemet vagy milyen

2012.01.13. 23:43:41

@livengood: Szembe kell nézni vele, hogy ma Magyarországon orvosnak lenni csak úgy életpálya, ha van mellette kiegészítő kereset. Egyébként inkább csak jótékonykodásnak mondanám.

A társadalom úgy döntött, hogy nem akarja megfizetni az orvosait és az utánpótlásról sem akar gondoskodni, ellenben most, az összeomlás küszöbén a még mindig azon társalgunk, hogy hogyan lehetne itt tartani az orvosokat, és nem arról, hogy hogyan biztosítsunk egy olyan környezetet, hogy maguktól maradjanak itt. Számomra ez elég abszurd.

Ez nyilvánvalóan ingerli és nem motiválja a fiatal utánpótlást, akik már ösztönösen nem építenek annak a társadalomnak az anyagi megbecsülésére, amelytől már az előttük lévő generációk sem kaptak megfelelő körülményeket.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 03:04:21

@livengood:

Tedd ezt egy politikai blogon.
Egyrészt elég gyors a mostani vezetés, nagyon gyorsan hoznak még rosszabb döntéseket.

az újraelosztásról pedig annyira keveset tudsz, hogy szóra sem érdemes.
Létezik a számodra kiegészítő biztosítás.
Még arról sem tudsz.

Ha nagyon gyorsan szeretnél megoldást, akkor az makrogazdaság működését kéne ismerned. Az elvonások tartalmát, visszaosztásának kötelezettségét.

Szóval előbb tanulj, tájékozódj, mert a kibic nem jó gazda, nem jó törvényalkotó.
Ezt most már látjuk.
Te sem lennél jobb.

Szóval polblogon, nem itt.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 03:07:19

@pumukli11:

Majd, ha a Te károdra fog tévedni, mert annyira fáradt, kizsigerelt amikor veled dolgozik, másként fogod gondolni.

Megsúgom, hogy a tévedéséért még felelősségre sem vonható, mert amit velük művelnek törvénytelen!

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 03:16:10

@ReignOfdark:

Nem hiszem, hogy a társadalom döntött így.
A társadalom tudatlan, nem akar felelősséget vállalni, keres egy vezetőt aki ordítva megmondja hogy balra, jobbra, vagy előre kell menni, mikor kell levegőt venni és hogyan.
Ha büdös van, mert minden megromlott, akkor mondja azt, hogy ez gyöngyvirágillat, akkor üdvözülten szimatol és elhiszi, hogy mindenki képzeleg aki szarszagot érez.
Aztán kollektívan folytja meg az igazmondót.

Még mesét sem olvastak soha.

2012.01.14. 04:18:47

@Dr.laikus PhD: Az első mondatod kivételével egyetértek :P

Csakhogy miről van itt szó? Mert sokan mondják, hogy ők személyesen nem felelősek a helyzetért. Kineveztek egy vezetőt, aztán az nagyjából kontroll nélkül randalírozhat. Az még nem jutott eszébe tömegeknek, hogy ne legitimálják ezt a rendszert. Az sem, hogy egy olyan vezetőt válasszanak, akinek szíve ügye az egészségügy. Vagy az oktatás.

Nem véletlen nem lehet ilyen szlogenekkel választást nyerni.

Igenis a társadalom döntött úgy többségi alapon, hogy legitimálják ezt az állapotot.

2012.01.14. 04:27:13

@Dr.laikus PhD: Majd' elfelejtem a legjobb példát, hogy miért lehetetlen ilyen keretek között megoldani az eü helyzetét. Azért, mert mi az az ország vagyunk, ahol kiváló orvosokat is súlyosan elítél a társadalom, ha beáll egy párt mögé.

Próbálhatnál egy híres szívsebészünkkel az eü megreformálásának élére állni, ha mindig jó döntéseket is hoznál, a társadalom fele akkor sem hinne a dologban és okádna minden létező formában.

A társadalom ítélkezik az orvosszakmáról, és ez nem is baj, csak a hogyan.

Szerintem te minőségi kivétel vagy. De ne legyen igazam. :)

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 06:22:55

@ReignOfdark:

Igen a végletekig átpolitizált az ország.
Ettől azt hiszi, hogy beleszól a feje felett hozott döntésekbe.
Pedig csak vitázik, acsarkodik, szembe áll, nincs kompromisszumkészsége, nem tudja hogy lehetne jobban, úgy viselkedik, mint egy csecsemő.
Hisztizik. EZT NEM!!!
Mi mást?
Felhúzott vállal sírja, hogy EZT NEM!!!

Ugyanakkor a politika is szakma és a mai kurzus amit csinált jól csinálta, hisz pont ezt akarta elérni.
Az egyszerű, végletekig lebutított hívószavak, hipnotikusan hatnak.

Ezt Mária tudja sokkal jobban, nem avatkoznék a dolgába. :)

A szívsebész meg szívsebész legyen.
Ha nem öltözik jelmezbe és pragmatikus érvekkel és indokokkal érvel, akkor komolyan veszik. Sajnos belőle is a sértettség beszél és mutogat...
Operálhatna és figyelnének rá. :(

Az orvosi szakma a hierarchia miatt egyébként is mindig belső kritika tárgya.
A fiatal orvos lázad - joggal - hiszen az itthoni hierarchiának nincsenek írott szabályai.
A főnök fogódzó nélküli hatalma és felelőssége sokszor előhívja belőle azt a reflexet, ahogy vele viselkedtek a szülei amikor ő tévedett.
Kiabál, nem tanít, hatalmi szóval próbál rendet vágni rábízott, kizsigerelt tudni vágyó a felelősségtől agyonnyomott rezidenseivel.
Különben is belterjes a szakma (mindig is az volt), olyan, mint egy tantestület, sóhajt valaki és a beteg már tudja aki fölé hajol milyen ember, melyik nővér hátsóját simította meg, ki kinek a kicsodája még akkor is, ha apácának öltözik.

Mama idejében legalább voltak társaságok akik ismerték egymást, a tudást tisztelték, az embert elnéző szeretettel figyelték (akkor is, ha morfinista, de jó diagnoszta volt). Ott a gyerekek voltak neurotikusak, most a rezidensek azok.

Kicsit azt látom (én a nagy generáció lázadó örege), hogy nem mernek még egyenes gerinccel, bátran szembe szállni.
Elkezdődött pedig.
Aki itthon marad, annak nem marad más választása.
Ha megteszi, megérett rá a helyzet, hogy a beteg az orvosok mögé álljon.
Ha lesz energiája a beteggel való kommunikációra, megtanul nem leereszkedni, utasítani, hanem tényszerűen tájékoztatni, zsebébe teszi a betegeket és ismét ő lesz a társadalom legelismertebb kasztja.

Közelebb kell lépni a beteghez, nem elég meggyógyítani. :)

Büszke_troll 2012.01.14. 09:50:04

@Reaper Man:
felesleges lenézni az embereket, nekem is 119 pontom volt (120-ből), de semmi kedvem nem volt orvosnak menni, aztán járni műszakra, mint a gyáristák. Mert ez már 30 éve is ilyen munka volt.

Attól, hogy valaki nem orvos, lehet a szakmája mestere, lehet 160-as IQ-ja.

Büszke_troll 2012.01.14. 09:52:48

@Reaper Man:
"Hálapénzt adni, nem kell, csak lehet"

Persze. "Hálapénzt" csak akkor kell adni, ha emberi ellátást szeretnél. De igazad van, nem kötelező.

jágör68 2012.01.14. 09:59:39

A cím helyesen:
A szülésem 100 ezer Ft mínuszt jelent a szülész- nőgyógyásznak

az operatív szakmák képviselőinek nagy része ugyanis messze esik az "orvos" fogalomtól. És nemcsak Magyarba.

Büszke_troll 2012.01.14. 10:01:52

@NagyTomi:
"Akik azzal jönnek, hogy ők mióta fizetik a TB-t, azoknak elárulom, hogy az kb. állagmegóvásra nem elég. Nemhogy ellátásra."

Pontosan. A rendszernek vannak nyertesei és vesztesei.
Vesztesei
-az orvosok nagy része, akit mélyen alul fizetnek,
-a hozzám hasonló nagy tb befizetők, akik ennyi befizetésből az USA-ban és NY-Európában is a legmagasabb ellátást kapnák

Nyertesei
-az orvosok kis százaléka, akik "hálapénzből" nagyobb jövedelmet érnek el, mint európai társaik a hivatalos fizetésükkel
-a népesség döntő többsége, akiknek a tb befizetése csak javasasszonyra jogosítaná őket, nem orvosi ellátásra.

Büszke_troll 2012.01.14. 10:13:44

@Dr.laikus PhD:
"Nem hiszem, hogy a társadalom döntött így."

300 forintos népszavazás?

NagyTomi 2012.01.14. 10:44:50

@Büszke_troll: Pont ezt szerettem volna írni, megelőztél. Sajnos a magyar egy birka nép na, ne köntörfalazzunk. Nem tud előre gondolkodni és előre látni bizonyos dolgokat. Megkérdezték tőle, szeretnél e fizeti ....-ért. Hát persze, hogy nem.
Persze, sose fogjuk megtudni, hogy az a 300 Forint mennyit segített volna.

Büszke_troll 2012.01.14. 11:17:17

A rendszeren már régen lehetett volna finomítani, de ez pont annak a kis számú orvoscsoportnak nem érdeke, akik döntési helyzetben vannak.
Ők azok akik szarrá keresik magukat "hálapénzből", akik kiskirálykodhatnak az alattuk levő orvosokon.

Hogy mire gondolok?
Van ma is Magyarországon olyan réteg aki szívesen kötne kiegészítő biztosítást kényelmi szolgáltatásokért. Hogy ne kelljen 2 évet várnia egy csípő protézisre, mert a tb csak adott számú beavatkozást fizet, hogy kaphasson akár különszobát (ahol van), tévét, normális reggelit, ebédet, stb.

Ma egy kétágyas szobával az olimpuszi magasságokban létező főorvos úr rendelkezik, mintha nem a mi pénzünkből tartanák fel, hanem ő maga építette volna. De ha benyalsz neki, és fizetsz mint a katonatiszt, esetleg ismerőse vagy, akkor te is bekerülhetsz oda.

Van aki szereti ezt az uram-bátyám világot, én a tiszta rendszer híve vagyok.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 11:34:21

@Büszke_troll:

Köthetsz ilyet. Van saját osztálya a biztosítónak, minden vizsgálat és műtét előnyt élvez.

Tájékozatlanok vagytok. :(

Egyébként a hálapénz lényegesen kevesebb, mint ahogy pl. te magad gondolod.
Ha szülészt kérsz meg, akkor azért fizetsz, hogy akkor is ott legyen, ha más karácsonyt ül, vagy a fia születésnapját. Az egy teljes készenlétet igényel az orvostól a nap 24 órájában. Más, mint amiről te hiszed, hogy így kell lennie.
Lehetne persze legális is, ezért szerintem próbáltak már tenni, itt megint az illetékes politika gáncsa az akadály.
Fogadott szülész miért ne kaphatna pl. hasonló jogosítványt, mint a fogászok?
Ki kéne dolgozni, munkát kéne bele fektetni, a szakértőknek kéne róla vitázni....Az igénybe vevő pedig kaphat számlát, orvos pedig adózik.
A hálapénz ebben az évben először adózik önbevallás alapján.

Büszke_troll 2012.01.14. 11:38:31

@Dr.laikus PhD: "Köthetsz ilyet. Van saját osztálya a biztosítónak, minden vizsgálat és műtét előnyt élvez."

Hol?
(Biztosító, szerződött kórházak.)

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 11:48:09

@NagyTomi:

De tudható, hisz kiszámolták, az én háziorvosom egyértelműen jól járt vele.

Megoszlanak a vélemények, persze mindenkinek politikai hovatartozása szerint, hiszen elvonást is jelentett, főleg, hogy a megszűnése után nem pótolták vissza.

Aki nem fizet járulékot nem jár csak életveszély esetén ellátás. Ha másért rászorul az ellátásra fizetnie kell, visszamenőleg legalább 6 hónapot, azt hiszem havi 5.200.- Ft-ot. Ezért jár az egészségügyi ellátás, de a gyógykezelés ideje alatt is fizetni kell.

Egész Európa a szolidaritás alapú járulékfizetést preferálja, van ahol van vizitdíj, van ahol nincs, de a jövedelmekhez képest bagatell összegek.
Biztosításmatematikai szempontból így éri meg. Nem azért van, mert az állam annyira jó hozzájuk.
Van ahol a jövedelem alacsony volta miatt pl. az állami adóból fedezik az egészségügyi ellátást.
Milliószor belinkeltem, hogy nézzétek, olvassátok el és utána van miről beszélni, különben csak meleg levegőt engedtek ki a szátokon, 160-as IQ(sic) birtokában.

Az ellátás minősége, felszereltsége, az orvosok bére persze az már függ az össznépi teljesítményen (GDP), mert sehol a világon nem elég a befolyt összeg a minőségi ellátásra.
Azt pótolni kell adóból is.
Itt a mindenkori hatalom szűklátókörűsége, hogy elaprózza a bevételeket és nem képes hosszútávon gondolkodni, főleg a népharagtól, vagy éppen az intellektuális réteg széthúzó haragjától, hiszen itt aztán tényleg látható az IQ különbség. :(

Habár most feszegeti a határokat és még mindig bambán bámul a fejéből mindenki.

jágör68 2012.01.14. 11:55:02

@Büszke_troll:
A hálapénzes dolog összege sántít.
A magyar főfejesek azt hiszik, hogy milyen jól járnak a zsebbe lóvéval- miközben Németországban egy klinikai professzor akár havi 1 milliót- igen EUR- ban- is megkeres.
Köt egy szerződést az adott tartomány közgyűlésével, hogy márpedig ő- legálisan!, 100%- ennyiért hajlandó a nevét adni az intézménynek.
Persze az itteni Assistenzarzt- ok utálják is őket rendesen, mert kb 2 óra alatt megkeresi azt a 3000 EUR- t, amiért ők egy egész hónapig güriznek, ügyelnek, túlóráznak.
Szóval a magyar főorvosi, professzori réteg ezt nagyon xarul csinálja.
Kispályás, piti, zsebbefizetős balkáni módon elraknak párszázezer Ft- ot.
Pedig simán kereshetnének legálisan 10- 20x ennyit is, ha végre összefognának a fiatalokkal, meg példát vennének nyugati kollégáikról.
Dehát, mint mondtam- ők KISPÁLYÁSok ehhez.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 11:56:16

@Büszke_troll:

www.ing.hu/public/box/egeszsegbiztositas-1

A többi biztosítónak kiegészítő egészségbiztosítási csomagjai, műtéti biztosításai is vannak, keress rá.

Büszke_troll 2012.01.14. 12:12:00

@Dr.laikus PhD: "bármely alapbiztosításhoz megköthető és emelt szintű kórházi hotelszolgáltatást nyújt az ING *Biztosító által működtetett Vitalitás Osztályon.
A Vitalitás Osztály az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) Podmaniczky utcai telephelyén található (1062 Budapest, Podmanicky u. 109-111.)."

Ez azért nem az amiről én beszéltem.
Egyetlen kórház. Ortopédia, szemészet, urológia, fül-orr-gége osztály.

Az összes többi biztosítónál az egészség-betegség biztosítás azt jelenti, hogy fizetnek ha beteg leszel.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 12:12:41

@Büszke_troll:

Ezt is nézegesd, ez is más, de ez is létezik.

www.egeszsegpenztar.com/

Büszke_troll 2012.01.14. 12:15:00

@jágör68:
nem kereshetnének, mert nincs ekkora fizetőképes kereslet. Jobban járnak az adózatlan jövedelemmel.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 12:17:28

@Büszke_troll:

Komolyan hol van az a magas IQ?

Ellátnak a biztosítási összeg fejében.
Sehol a világon nem kapsz pénzt, mert beteg vagy. Fizetik az ellátásod, a különszolgáltatásod.

De azért van ilyen is, csak nézz már utána. Attól, hogy nem tudsz valamit még létezik.... ;)

Egészségpénztárt hogyan válassz:

www.pszaf.hu/fogyasztoknak/penztarak/egeszseges_penztarak

Szóval kis energiabefektetés és összeállíthatsz magadnak egy túlélő csomagot, vagy esetleg nem vágod a telefont arra a biztosítási szakemberre aki felhívja a figyelmed arra, hogy milyen választásod lehet.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 12:21:02

@Büszke_troll:

Nem járnak jobban.
Mikor jársz jól?
Ha tervezhető a jövedelmed, vagy ha esetleges?

Akkora vehemenciával véded az elképzelésed, ami ráadásul nem is általános. Nem is igaz.

Büszke_troll 2012.01.14. 12:23:37

@Dr.laikus PhD:
Még egyszer: nem pénzbeli, hanem ellátási kiegészítő biztosításról beszéltem. Mint az ING "kórházi hotelszolgáltatás" biztosítása, de országos szinten.

Amennyire én ismerem a helyzetet, megvalósítható lenne az összes megyei kórházban.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 12:26:59

@Büszke_troll:

Azért nincs, mert nincs rá kereslet.
Ha lenne a biztosító megcsinálná.

Ellátásokat lehet igénybe venni magánkórházakban, és az egészségpénztárad kifizeti az ellátást.
Van magánkórház ahol az orvosoddal kötnek egyedi szerződést és azzal a pénztárral aminek a tagja vagy.

Kutakodj kicsit.

Ez a legtisztább mód a legális fizetésre és a valós átlagnál jobb hotel szolgáltatásra.

jágör68 2012.01.14. 12:27:50

@Büszke_troll:
Dehogynem.
Egy Csányi, Demján vagy egy xarházi spekuláns, egyeneset rúgni képtelen focista kereshet havonta 100 milliókat, de egy - akár életeket is mentő- főorvos, professzor nem?
Na látod, ez a különbség, hogy Nyugat- Európában ez természetes, hogy KEREShet.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 12:33:53

@jágör68:

Azt azért ne felejtsd el, hogy pont ők azok akik megfizetik ezt a szolgáltatást, hogy majd ennyit kereshess te is.

Annyira nem szép ott, csak kényelmesen lehet visszaköpni.
Egyszer a fejedre esik.

NagyTomi 2012.01.14. 12:43:45

@jágör68: Erről a havi 1 millióról légyszi küldj egy linket.

NagyTomi 2012.01.14. 12:44:57

@Dr.laikus PhD: Csányi, Demján és a többi semmirekellő nélkül még több pénz lenne az eü-re és minden másra. Azért nem ajnározzuk Őket. Loptak Ők eleget.

Büszke_troll 2012.01.14. 12:57:42

@Dr.laikus PhD:
"Komolyan hol van az a magas IQ?"
Sajnos a kor előrehaladtával tűnőben. De még ma sem panaszkodhatok.

"Ellátnak a biztosítási összeg fejében."
Az ország egyetlen pontján. Gondolom ha bútorbolt csak Szegeden lenne az országban, azt te sem tartanád normális bútor ellátásnak. Gyakorlatilag, mintha nem is lenne.

"Sehol a világon nem kapsz pénzt, mert beteg vagy."
Akkor az a rengeteg betegségbiztosítás, biztosan csak délibáb.
www.citibank.hu/hungary/consumer/ajanlatok/hospital_cash/index.htm
www.privatbiztositasok.sokoldal.hu/otodik

Az önkéntes egészségpénztár pedig csak adóoptimalizálással megtakarítás, jövőbeni egészségügyi kiadásokra.

"Nem járnak jobban.
Mikor jársz jól?
Ha tervezhető a jövedelmed, vagy ha esetleges?"

Attól, hogy valami esetleges, még tervezhető. Csak egy példa, kaszinók.

A magyar társadalom képes egy adott összeget egészségügyi ellátásra áldozni. Ez ma tb, egyéb állami támogatás (adóbefizetésekből) és "hálapénz".
Ennek a hálapénz része a fekete. Ha ezt kifehérítenék, csak azzal járna, hogy az állam levenné belőle a sápot, vagyis kevesebb jutna a zsebbe.
Lehet persze azt gondolni, hogy több pénzt is bevonható, akár olyan mértékben is, hogy az kompenzálja a rárakódó adóterheket, akkor viszont az elosztás is sokkal egyenletesebb lenne a mainál.
(Egy gyakorló német orvos bruttó átlagfizetése ha 10 ezer euró körül van.
A kezdő orvosi fizetések nettó 3000 euró alatt vannak.)

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 12:58:02

@NagyTomi:

Ez már tényleg egy poltopik témája, de akkora marhaságot beszéltek mindketten, hogy elszáll a megbecsülésem.

Sok pénzt akartok, szép kórházakat akartok, magas kiemel professzori státust, de az nem kell aki meg is tudja fizetni.

Beszéltek marhaságot, terjesztetek hazugságot, csupa irigységből.

Fejezzük be, mert mogyera lesz.

NagyTomi 2012.01.14. 13:02:16

@Dr.laikus PhD: Hűű Öcsém Nálad vannak ám bajok:) Mi a foglalkozásod? Dolgozol egyáltalán?
A Termelő szféra adja a fizetésem, nem az elnyelő. Csányi, amit ellopott még vissza se termelte az országnak.
Hűű, nagyon nem értesz semmihez, de itt osztod az észt. Tanulj inkább. Rád fér.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 13:11:51

@Büszke_troll:

Nem tudom mit akarsz.
Van biztosítás, ha beteg leszel, feltételek mellett pénzt kapsz.
Minden itthoni biztosítónak van hasonló szolgáltatása.

Van előtakarékosság, ami után még adókedvezmény is jár, de ha beteg vagy kiemelt szolgáltatót keresel és kifizeted a megtakarításodból.
Megveheted belőle a gyógyszered, rekreációra igénybe veheted, fogorvost fizethetsz belőle.

Tulajdonképpen mit szeretnél?

Van egy víziód, hogy _mindenki_ fizet hálapénzt.
Megsúgom, hogy nem.
A többség nem fizet, mert nem tud, ettől még ha beteg képes meggyógyulni és ha szerencséje van ott látják el, ahol van a kórteremhez épített zuhanyozó és WC.
Ha nincs, akkor is meggyógyul és a szakembernek karácsonykor hálás, ha van miből, ha nincs süt neki sütit és hálásan köszöni.

Az ING berendezte, megépítette az emeletét, nem veszteséges, mert bezárta volna. Ennyire van igény. Jönnek vidékről is, de nincs várólista.

Európában lehet hotelszolgáltatásra kiegészítő biztosítást kötni.
Amerikában ha nincs biztosításod és záros határidőn belül nem találsz alapítványt aki fizet helyetted, kiraknak és meghalsz.
Kétségtelen, hogy verheted a vállad, hogy neked erre jutott, de a biztosító ott sem fekteti be a pénzed, arra bazíroz, hogy kevesebbe fogsz kerülni majd, mint amit befizettél.
Ha mégis, megemeli a díjadat és ha nem fizetsz, ott maradsz félig gyógyultan, vagy a rosszabb verzió.

NagyTomi 2012.01.14. 13:12:06

@Dr.laikus PhD: Tényleg hagyjuk ezt. Felesleges Veled vitatkozni. Egyrészt Magad se érted miről beszélsz és még arrogáns is vagy. Csak kíváncsi vagyok, van mire? Tényleg elértél valamit, vagy csak a számítógép mögül próbálsz okosnak kinézni, linkelgetni.
Kicsit tanulj, olvass utána dolgoknak, nem árt az. Vegyél vissza a nagy arcból, mert ilyen kevés ismeretanyaggal értelemmel párosulva, hát vicces:)
Következőkben kérlek kerüld a velem való kontaktust. Nem szeretnék már Rád időt pazarolni. Van itt elég sok értelmes ember, akivel tényleg érdemi vitát, beszélgetést lehet folytatni. Szia.

jágör68 2012.01.14. 13:23:45

@NagyTomi:
Link az nincs.
Ezek ún. "ausser öffentlichen Tarifvertrag" szerződések.
Magyarul nem szerepelnek a hivatalos bértáblában.
Csak egy szerződés a klinika- tartomáy- város vezetése és a professzor közt, hogy ő bizony kerek- perec ennyiért hajlandó ott dolgozni.
@Dr.laikus PhD:
Engem ugyan nem. Engem az átlag, becsületes, adó- és járulékfizető német tart el. (amiből ugye otthon igen kevéske van) A magánbetegek a főorvosoktól felfelé kapják a szolgáltatást- na de- pszt- elárulom, csak részben :DDD
Még Németországban sem- ahol MINDEN városnak kinevezett településen van minimum egy kórház- még ott sem képesek minden magánbeteg mellé főorvost állítani. Már a szakorvos is hatalmas kincs. Vagy a már tapasztalattal bíró szakorvosjelölt.
Aki nálunk ugye: "még semmit nem tett le az asztalra, mit követelőzik?" meg "maj jól lesziázom őket"
Itt meg "Herr Doktor" a megszólítása- még a kezdőnek is- bár tegeztek már le- persze az is egy magyar vót meg egy pár kontinensen kívüli...

marand22 2012.01.14. 13:28:18

@nouka:
Ja, persze.
1. Tudod mennyit fizet biztosítási járulékot ezért a német ? Nem annyit, mint te.
2. Tudod mennyit keres ott egy orvos ? A szakorvosi átlagfizetés 5600 Euro. Kollégám 3 hónapja ment ki kardiológusnak (velem egyidős, ugyanannyi szakvizsgánk és gyakorlati időnk van) Németországba. Főorvosi kinevezést kapott azonnal, ő a kardiológiai intenziv vezetője. Havi 8000 Euróért. Ja, csak gyenge középfokon beszéli a németet.

Könyörgöm, ne hozzunk már ilyen példákat!!!

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 13:37:17

@jágör68:

Ő is az, csak ő a tőkés, akinek dolgozik az átlag becsületes adófizető. :))

marand22 2012.01.14. 13:40:47

@jágör68:
Az emlegetett "xarháziakat" tudod hol látják el ?
Kollégám látta őket a Mayo Klinikán (egy konferencián volt), amikor körbevitték őket a klinikai részen.

jágör68 2012.01.14. 13:44:26

@Dr.laikus PhD:
Azért ne játsszuk már azt, hogy minden tőkés PRODUKTÍV, azaz termelő, értékteremtő munkát végez.
Mondjuk a bankár, aki csupán kinyomtatja a pénzt, amire valódi fedezet nincs- csupán a kölcsönt felvevő által felajánlott ellenérték.
Vagy a tőzsdei kamu- tranzakciók- van ilyen haverom, úgyhogy majdnem pontosan tudom mi megy ott...
De mindegy ebbe most ne menjünk mélyen bele, a lényeg: széles, termelő, adófizetői réteg nélkül marad a kakkesz, egészségügyben mindenképpen.
Itt sem a focista vagy a bankár teszi legtöbbet a közösbe, hanem a nagyszámú adófizető.
@marand22:
Olyan 600 EUR-t vonnak tőlem havonta EÜ- járuléknak- és még semmit se használtam fel belőle- mégse verem a balhét, hogy "de mennyi TB-t fizetek, oszt nekem nem adnak semmit belőle".
Viszont az a jó, hogy az egész közvetlen család is ellátási jogot kap egy keresővel is már.

Büszke_troll 2012.01.14. 13:45:51

@Dr.laikus PhD:
"Nem tudom mit akarsz."

Még egyszer:

>>Hogy mire gondolok?
>>Van ma is Magyarországon olyan réteg
>>aki szívesen kötne kiegészítő
>>biztosítást kényelmi
>>szolgáltatásokért. Hogy ne kelljen 2
>>évet várnia egy csípő protézisre, mert
>>a tb csak adott számú beavatkozást
>>fizet, hogy kaphasson akár különszobát
>>(ahol van), tévét, normális reggelit,
>>ebédet, stb.

"Van előtakarékosság (...)"
Kurvára nem az előtakarékosságról és társairól beszéltem, kb. annyira érdekel, mint a hülye pontgyűjtő kártyák.

"Van egy víziód, hogy _mindenki_ fizet hálapénzt."
Hol írtam én ilyet?!

"Az ING berendezte, megépítette (...)"
Mintha lóval imádkoznék. Egy példa:
Van egy ország, ahol minden dolgozó üzemi étkezdékben eszik. Én felvetem, hogy milyen jó lenne, ha lenne olyan is, hogy kapnál kétszemélyes asztalt, nem önkiszolgálót hanem pincért, ahová esetleg a barátnőddel is megvacsorázhatnál.
Erre te, de hát létezik ilyen, Pesten az egyik szállodában, úgy hívják étterem, még vidékről is járnak oda.

Kívánom, ha legközelebb steaket akarsz enni, Kisvárdára legyél kénytelen utazni érte.

Büszke_troll 2012.01.14. 13:52:28

@jágör68: "Olyan 600 EUR-t vonnak tőlem havonta EÜ- járuléknak- és még semmit se használtam fel belőle- mégse verem a balhét, hogy "de mennyi TB-t fizetek, oszt nekem nem adnak semmit belőle"."

Nyugodj meg, vernéd te is a balhét, ha a hatszáz eurós befizetésért olyan ellátást kapnál ami itthon van.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 13:55:01

@Büszke_troll:

>>Hogy mire gondolok?
>>Van ma is Magyarországon olyan réteg
>>aki szívesen kötne kiegészítő
>>biztosítást kényelmi
>>szolgáltatásokért. Hogy ne kelljen 2
>>évet várnia egy csípő protézisre, mert
>>a tb csak adott számú beavatkozást
>>fizet, hogy kaphasson akár különszobát
>>(ahol van), tévét, normális reggelit,
>>ebédet, stb.

Nézd én nem fogom helyetted megkeresni, mert már nagyon sokszor leírtam, linkeltem, mi a módja, hogy mindezt megkapd.
Keress ki a neten, egy magánkórházat és nézd meg mik a feltételei.

Van kiegészítő biztosítás egy darab biztosítónál, mert ennyire van igény.
Mindazt nyújtja amit szeretnél és nem az üzemi étkezde, hanem kiemelt hotelszolgáltatás, mindazzal amire vágysz most egészségesen.

Elbeszélünk egymás mellett.

Pont Kisvárdára? :)

Egyébként csak itthon van messze Kisvárda. Nagyobb országokban kb. ekkora távolságra van ellátó intézmény minden jóval felszerelve a tökéletes ellátáshoz.

Büszke_troll 2012.01.14. 14:08:59

@Dr.laikus PhD:
"Egyébként csak itthon van messze Kisvárda. Nagyobb országokban kb. ekkora távolságra van ellátó intézmény minden jóval felszerelve a tökéletes ellátáshoz."
Lásd:
@jágör68:
"Még Németországban sem- ahol MINDEN városnak kinevezett településen van minimum egy kórház"

De igazad van, én vagyok a hülye. Az egyetlen, Budapesten levő hely nyilván kielégíti az összes fizetőképes magyar igényét. Nyilván nincs igény többre. Egészen addig, amíg elég a főorvos úr zsebébe csúsztatni a borítékot egy különszobáért. Éljen a mutyi, le a tiszta viszonyokkal!

Részemről befejeztem.

jágör68 2012.01.14. 14:20:12

@Büszke_troll:
Annyira azért nem kell sajnálni a magyar egészségügyet- bár igaz, hogy napok alatt is sokat tud romlani a nagyszámú lelépőnek- is- köszönhetően.
Mondok egy példát:
Egyesült Királyság, mindegy melyik város- ER- Sürgősségi Osztály:
36 éves faszi- soha életében nem volt beteg- erős köhögéssel, nehézlégzéssel bemegy- Ugye orvos nem jár csak úgy mindenkinek- mint nálunk- jön a triage nővér, felveszi az adatokat, meg a tüneteket- majd hazaküldi, hogy csóringerkém, biztos megfázott, köhörésszen csak otthon tovább.
Másnapra tüdőemboliában meghalt.
Na ennyit erről.
Amíg otthon a legutolsó börtöntölteléknak, TAJ- kártya nélküli csövesnek/ bodzásnak is jár az orvos- addig olyan nagy baj nincsen...
Mondjuk pont ők viszik el a te pénzedet is- pontosabban a Te befizetésedre- másik 3- 4 nem fizető jut.
És akkor még nem is vagy tisztában az egészségügy valódi költségeivel:
kedvenc,1000x leírt példám:
6 órán belüli szívinfarktus- koszorúért- stentelés: 1.200.000 Ft
És ezt megkapja alanyi jogon a fent említett 3-4 járulékot soha nem fizető csoport is.

Büszke_troll 2012.01.14. 14:38:26

@jágör68:
Sajnos tudom. Négy éve bypass-műtétre volt szükség egy közeli rokonomnál. Kapacitás volt rá, tb pénz csak három hónap múlva. Állami klinikán hivatalosan, számlára, 1.710.000 Ft-ot fizettünk, hogy "azonnal" elvégezzék a beavatkozást.

"Mondjuk pont ők viszik el a te pénzedet is- pontosabban a Te befizetésedre- másik 3- 4 nem fizető jut."
Szégyenkezve vallom be, de én a magánnyugdíjpénztári befizetések einstandolása óta nem fizetem csak az évi 510 ezer forintot.
:(

jágör68 2012.01.14. 14:50:01

@Büszke_troll:
Az se kevés. Na akkor érted miről beszélek.
Szóval a magyar egészségügy alapvetően- abban, hogy orvos lásson gyakorlatilag MINDEN beteget- nagyon jó.
Más kérdés, hogy nővér már rég nincs annyi, mint minimumfeltételek szerint kéne- és az ápolás, rehabilitáció, már tényleg siralmas már jó ideje.
Az ingyenélőknek nagyon is jó a magyar egészségügy.
Próbálna meg bárki az éjszaka közepén orvosi ügyeletet kihívni az USA- ban vagy Angliában, hogy adja már be neki a dohányos, roncstüdejére a napi hörgtágítót vénásan- 0 járulékfizetéssel. Meg vagy 30- 40 másik híváshoz is kimenni.
Nem neked szól:
Ezekről az orvosokról mindig elfeljtkeznek a drága magyarok. A prof./ főmufti is volt valamikor kicsicska, ügyelt havonta 10- et, túlórázott, maradt bent hullafáradtan a családjától távol a 72. törvénytelen túlórában vagy pont emiatt nem volt magánélete.
Szóval, aki állandóan csak azzal jön mennyit kérnek- néhányan közülük- azért érdemes végiggondolni ezt is.
Nem könnyű 2- 3 perc alatt végiggondolni valakinek a fél életét, amiben 2-3x annyit dolgozott, mint a heti 40- 42 melózók.
Egyszerűbb egyből hálapénzzel fröcsögni.

2012.01.14. 15:12:57

@Dr.laikus PhD: "mogyera" ? Az moderálás? Te is moderálsz?

livengood 2012.01.14. 15:22:18

@NagyTomi: "Itt soha nem lesz változás. Én már előre félek attól, mi lesz 10-20 év múlva. Ki fog ellátni?"

20 év múlva fizetünk az ellátásért. Ha itthon nem lehet, akkor a határon túl. Olyan nincs, hogy valahogy ne legyen.

livengood 2012.01.14. 15:36:54

@zsikuci81: "...nagy reszuknek akkor is tatva maradna a szaja, ha egy komolyabb baleset utan ki kellene csengetni az ellatast."

Eddig egyetértek. Nem tudjuk mi mibe kerül az egészségügyben, ezért már most megtehetné a kormány, hogy mindenki számlát kap az ellátásáról, akkor is ha nem fizet érte.

"Es ezen emberek nagy resze self-made man-nek kepzeli magat a divatos amerikai kifejezessel elve, de tudomasul kell venni, hogy tartozunk azoknak a ma nyugdijas embereknek, akik felneveltek bennunket es fizettek az oktatasunkat, meg az egeszsegugyi ellatasunkat. Nem kell mindig a piacgazdasaggal jonni, emberseg is van a vilagon!"

("self-made man" = önerejéből lett valaki)

Valóban azok az orvosok is el vannak tévedve, akik nem veszik figyelembe azt, hogy milyen sokat áldozott a képzésükre a közösség. Ugyan akkor ők is hoztak és hoznak áldozatokat. Hogy pontosan mit várhatunk tőlük, és ők milyen díjazást várhatnak el a társadalomtól, az egy átlátható egészségügyi rendszer létrehozásán múlik. Hiába gondolják itt egyesek, hogy ez nem politikai kérdés.

livengood 2012.01.14. 15:42:39

@ReignOfdark: "A társadalom úgy döntött, hogy nem akarja megfizetni az orvosait és az utánpótlásról sem akar gondoskodni, ellenben most, az összeomlás küszöbén a még mindig azon társalgunk, hogy hogyan lehetne itt tartani az orvosokat, és nem arról, hogy hogyan biztosítsunk egy olyan környezetet, hogy maguktól maradjanak itt. Számomra ez elég abszurd."

Abszurd. Itt tartunk és nem látszik semmilyen megoldás a jelenlegi keretek között. Tehát, ha tudsz/akarsz adj/követelj hálapénzt, ha nem tudsz/nem akarsz ne adj/ne követelj hálapénzt. Ha ezen változtatni akarsz gondolkodj el, és szavazz a lábaddal/ikszelj máshova/menj az utcára. Mást nem tehetsz.

livengood 2012.01.14. 15:51:00

@Dr.laikus PhD: "Szóval előbb tanulj, tájékozódj, mert a kibic nem jó gazda, nem jó törvényalkotó. "

Nem akarok törvényhozó lenni, polgárként szívesen szavaznék valakire aki legalább részben fizetőssé tenné az egészségügyet. Úgy érzem ehhez a véleményemhez jogom van, azzal, hogy lehet, hogy nem ez a jó megoldás. A többieknek mi a véleményük?

"Tedd ezt egy politikai blogon."

Ha nem az egészségügyről lenne szó, hanem az idei aszályról, akkor még igazat is adnék neked. Az egészségügy, benne a szülő nők ellátása, olyan akkut probléma amiről lehet fecserészni, de politikai akarat nélkül nincs megoldás.

Reaper Man 2012.01.14. 19:22:02

@Büszke_troll: Ha ez jött le, akkor nem értetted meg, amit írtam. Nem a várható nagy zseton vagy a "hatalom" - ahogy valaki írta - miatt választottam az orvosit. De még csak nem is azért mert meg akartam gyógyítani szegény betegeket. De ez nem tartozik ide.

Reaper Man 2012.01.14. 19:29:09

@Dr.laikus PhD:
Lassan le kéne már szállni erről a "hogyan fizessem meg jogszerűen a fogadott szülészt, aki majd vigyáz rám életem legfontosabb pillanatában" témáról. Előre nem látható időpontban bekövetkező, lényegében sürgősségi beavatkozás elvégzésére kötelezettséget vállalni mind munkajogi, mind etikai szempontból nonszensz.
Inkább ezt kéne elmagyarázni a sok csököttnek.

Reaper Man 2012.01.14. 19:46:22

@jágör68: Ne terjessz hazugságokat. Még az évi 1 millió EUR is nagyon sok lenne, de azt még esetleg el is hinném. Mondjuk lehet összesen kb. 10-20 ilyen nagyságrendű orvosi kereset egész Németországban.
Az USA-ban - ahol a dokik köztudottan a legnagyobb lóvét kaszálják a világon - nyilvánosságra szokták hozni az orvosi jövedelmeket. Kb. 3-4 éve egy bőrgyógyász nyert valami 4 millió USD körüli összeggel (egy év alatt, linket nem találom, de ha nagyon kell, megkeresem).
Az ÉVES (és nem havi) 1 millió dollár feletti orvosi jövedelem már ott is kiugrónak számít, de azért előfordul.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 20:04:50

@Reaper Man:
Azt hiszem már én is abbahagyom.
Egyre nő az emberi hülyeség.
Most akarnak fizetős biztosítást amikor nő a fizetésképtelenség.
Lassan lesz pár ezer jól kereső a többség több évtizedre elnyomorodik.

Akinek erre jut, ezt szeretné, keressen egy magánklinikát, keresletre akár háziorvosi ellátást is kap, csak azt ne képzelje, hogy pénzért kiszolgálják.
Pénzért meggyógyítják, esetleg percre pontos időpontot kap, nem fogja fáradt orvos kezelni. Van ahol szerződésük is van az OEP-el.
De a saját manager zsigereltségéért sem fog orvos felelősséget vállalni, sok pénzért sem.

Szóval én értelek.
Még a szülő anyát is értem, hisz a családban van sérült gyerek gondatlanság miatt ügyeletben, de egészséges is fogadott orvos nélkül.
Látva a sérültet az unokámért én is fizetnék.
Legálisan hisz akkor van csak minőségbiztosítás.

Dr.laikus PhD 2012.01.14. 20:11:00

@Reaper Man:

Jagörnek kár mondani.
Van más orvos is Németországban, ráadásul tudományos fokozattal.
Ír is ide, de még soha nem hazudott és nem túlzott, pedig megírja a két ország egészségügye és ellátása közti szakadékot.

Sőt rajta kívül más is, aki nagyon indulatos és keserű volt, rossz emlékei vannak, de megnyugodott és nem köpköd haza.

marand22 2012.01.14. 20:23:04

@Reaper Man:
Nagybátyám 30 évig dolgozott urológusként az USA-ban egy kisvárosban, havi bruttó jövedelme 40-50 ezer USD volt.
De nem akarunk ennyit keresni, csak annyit, hogy tisztességesen meg tudjunk élni és nem azon kell gondolkodni, hogy melyik külföldi ország fizeti meg az évtizedek alatt megszerzett tudásunkat.
Amikor az osztályunk indult, a kórházigazható a TV kamera előtt jelentette ki, hogy akkor nem engedi a hálapénzt, ha elérjük az EU átlagbér felét. Még nem sikerült.

jágör68 2012.01.14. 20:58:14

Ja, persze, hogy hazudok:DDDDDDDD
Nem azt írtam, hogy minden főorvos, hanem hogy klinikai professzor. Rájuk pedig igaz.
De- most visszakérdeznék-
miért köpködés az, ha leírom, hogy egy német klinikai professzor is kereshet annyit, mint egy tajparaszt focista a Real- Milan- ban???
Kispályás hálapénzezők, sose fogják megérteni, mennyit is ér egy orvos valójában.

NagyTomi 2012.01.14. 21:10:38

@marand22: Azért szerintem csak az utóbbi pár évben volt az havi szinten ennyi. Nem 30 évig folyamatosan.

NagyTomi 2012.01.14. 21:13:46

@marand22: Egyébként vicces, hogy "csak" 100-szor keres többet az itthoni kollégánál. Pedig szerintem (és félre ne érts, nem vonom kétségbe a szakmai tudását), nem tudhat annyival többet.

jágör68 2012.01.14. 21:20:44

@NagyTomi:
És miért ne kereshetne a kapitalizmusban egy orvos is annyit, mint egy NB 1-es aranylábú gyerek vagy egy tőzsdecsaló vagy egy feketéző középvállalkozó?
Madzsarisztánban nagyon el vannak tájolódva az értékek úgy látom.
Az természetes, hogy egy focista egy rablóprivatizátor vagy bróker mennyit keres, de hogy egy orvosnak 400 EUR-t kell, az is tök természetes...

NagyTomi 2012.01.14. 21:32:16

@jágör68: Nem tudom, melyik hozzászólásomból olvastad ezt ki.

marand22 2012.01.15. 02:00:57

@NagyTomi:
Reagen 2. elnöksége alatt nőtt meg ennyire.

NagyTomi 2012.01.15. 08:50:22

@marand22: Kérlek inkább hazudj, mondd hogy csak az utolsó 1-2 évben, mert megőrülök. Még szerencse, hogy Amerika messze van. Mi lennem ha itt lenne a szomszédban. Lenne még itthon orvos?:)

Büszke_troll 2012.01.15. 09:42:40

@jágör68:
hagyd már ezt a magyarisztánozást. 90 után pont a kedves nyugatiaktól tanultuk meg, hogy ugyanazért milyen sok jogcímen is lehet számlázni. A pénz imádata is onnan jött és shortolni se magyarok kezdtek.

A nagyságrendi különbségek pedig egy sztárfocista és egy átlagorvos jövedelme között hamarabb volt a világban, mint itthon.

" NB 1-es aranylábú gyerek vagy egy tőzsdecsaló vagy egy feketéző középvállalkozó"
Kicsit egyszerű világképed van, ha azt hiszed csak ők kereshetnek jól.

Ráadásul az orvosok sem istenek, nem valami extrém, kivételes képességgel rendelkeznek.

nouka 2012.01.15. 19:18:02

@marand22:

Elég régen kinn élek ahhoz,hogy tudjam mennyi járulékot kell befizetni.Mert ugye nem csak a németeknek kell,hanem mindekinek aki N.országban legálisan dolgozik.

Azt is tudom kb. mennyit keres egy orvos,fogorvos,asszisztens.

Azért hoztam N.országot példának,mert a zimbabwei egészségügyet kevésbé ismerem.

Továbbá az egyik kommentelő azt írta:

"Él ezen a Föld nevű bolygón hétmilliárd homo sapiens. Mindegyik egyedinek és pótolhatatlannak - a világ közepének - képzeli magát."

Ezt csak azért írta ,mert valaki azt merte mondani,hogy "futószalag-betegnek" érezte magát.

Én arra világítottam rá a példámmal,hogy néhány száz kilométerre M.o-tól ismeretlen fogalom a "futószalag-beteg", a hálapénz stb.

zellerlevél 2012.01.15. 20:14:56

@Dr.laikus PhD:

A gyes állampolgári jogon jár mindenkinek, aki szül.

zellerlevél 2012.01.15. 20:19:33

@barumka: "100 orvosból 99 elfogadja, 80 pedig elvárja a hálapénzt"

Szerintem nem ilyen rossz az arány. Az én nyugat-dunántúli tapasztalatom ez: kb. 20 % nem fogadja el, kb. fele várja, és talán 5 % az, aki követeli.

zellerlevél 2012.01.15. 20:28:01

@zellerlevél:

Egyedül az egyösszegű anyasági támogatásnak van ilyen feltétele: akkor jár, ha a szülő nő négyszer, koraszülés esetén egyszer volt terhesgondozáson.

Katatón Dzsentri · http://www.twitter.com/katatondzsentri 2012.01.25. 20:03:01

Kedvesem ketszer szult. Egyszer videken, egyszer pesten. Egyszer volt rutinmutetje. Egyetlen alkalommal sem adtam penzt se dokinak se novernek se szulesznonek. Nem tudom hogy kell. Megis mindenhol kedvesek voltak. Mert mi is azok voltunk.

tutormano 2012.01.26. 15:04:04

@Katatón Dzsentri: Ez,nem jut sajnos az betegek 90%-nak az eszébe, csak az ajtó rugdosás, kiabálás, felelősségre vonás ,mert várni kell stb. Ha valakihez emberségesen szólnak olyan választ is kapnak, ha valaki azt látja nem kapcarongynak nézik, akkor előzékeny. A betegek jó része sajnos, ezt nem gondolja végig.

zellerlevél 2012.01.27. 17:13:18

@Katatón Dzsentri:

Igen, szerintem is alapvető a hozzáállás. Együttműködő beteggel, hozzátartozóval az orvosok többsége soha nem buta. Ugyanakkor jegyezzük meg: az egészségügyi személyzetnek, éppen úgy, mint minden más munkahelyen a bolttól a közigazgatásig, a morcos ügyféllel is kedvesnek kellene lennie.

Érdekes kérdés az is, hogy hol lehet boldogulni hálapénz, orvosfogadás nélkül.
Igen, vannak területek, ahol ez egyértelműen így van. A közeli kórházban a gyerekosztályon, a fülészeten hasonlót tapasztaltam.

A szülészeten már nem egyértelmű, ha valaki nem fogad orvost, belefuthat ügyeletesként olyan orvosba, aki megjegyzéseket tesz, vagy akár követeli a hálapénzt, vagy pl. egyszerűen csak igyekszik elérni, hogy az ügyeleti idejében még ne szülessen meg a baba, ellentétben annak a babájával, akitől biztosan számíthat borítékra. De az orvosok többsége ügyeleti időben is megfelelően ellátja a kismamákat.

A balesetin a szakadt szalagú tb beteg 100 %-ban kapja a "törés nincs, menjen haza, jegelje, borogassa, ha hat hét után sem múlik el a fájdalom, akkor jöjjön vissza" szöveget, és akár 10 évig sem merül fel a szalagpótló műtét, még kérdésre sem. Ellentétben a magánrendeléssel, mert ott az első alkalommal felmerül, mint lehetséges megoldás.
Vagy az onkológián a rendelési időben az ambulancián való sokórás várakozástól egyértelműen megmenekülnek azok, akik hajlandóak némi anyagi áldozatra, és szép csendesen várhat mindenki más a sorára, és sorra is kerül, de csak miután az előbbiek végeztek.

Ezek a dolgok területenként, osztályonként, időben változnak, és nem nagyon lehet belőlük általános következtetést levonni, se pro, se kontra.

Vagyis nem feltétlenül elégséges a gondossághoz, teljeskörű ellátáshoz a kedvesség. De mindenesetre jó észben tartani, hogy érdemes vele próbálkozni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása