A mellemben találtam egy csomót

2011.12.27. 06:00

Tisztelt Praxis blog!

 

Nem tudom, hová fordulhatnék a kérdésemmel, az interneten konkrét választ nem találtam.24 éves vagyok, Budapesten élek, vidéki lakcímkártyával, a VIII. kerületben választott háziorvosom van. A mellemben találtam egy csomót, most fejvesztve legszívesebben azonnal orvoshoz rohannék, viszont nem szeretnék a területileg illetékes intézménybe menni (ami ugye vidéken van), mert sem időm, sem pénzem nincs most erre.

 


Ha elmegyek egy VIII. kerületi rendelőbe, egytől tízig mennyire fognak elküldeni a francba a panaszommal, és visszairányítani a területileg illetékes intézménybe? Jogilag mindenképpen szükséges ehhez egy ideiglenes lakcímkártya? Tudom, hogy szabad orvos- és intézményválasztás van, de a gyakorlatban foglalkozik ezzel bárki is?

 

 

A választ előre is köszönöm.
XY

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.12.27. 08:39:53

www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/channelFormatter/oid/0/Channel.5501

Széttelefonáltam magam.
Az egyik vélemény szerint, ha van háziorvosod, adhat beutalót szakrendelésre, előjegyzésre.

Abból kiindulva, hogy az én kerületemben beutaló dacára sem jut az ember tovább, ha nincs kerületi lakcímkártyája, mert a kisasszony nem vési be a számítógépbe, így nem híjnak bé.

Felvetvén ez a problémát ill. jogásznak, ő azt mondta, hogy tekintve hogy életvitelszerűen itt élsz, el "szokták" fogadni.

Azért kapcsoltak ide és oda, de jogszabályt a fin.főoszt. nem tudott mondani, de elküldött az OEP Közép-magyarországi Területi Hivatalához, (Budapest ide tartozik).
288-5100 Finanszírozási ártámogatási osztályt kell kérni.
Most csak ügyelet van, januárban érdemes hívni őket.

serfecs (törölt) 2011.12.27. 09:24:48

Kedves Posztoló, ezt a kérdést gondolom, nem ma küldted el e-mailen, tehát legalább 2-3 napja rágódsz a kérdésen. Ma munkanap van, miért nem hívod fel a VIII. kerületi rendelőt, kéred az onkológiát (ha van, ennek utána tudsz nézni a neten; ha nincs onkológiai szakrendelés, akkor nőgyógyászat is megteszi) és beszélsz az ott dolgozókkal? Nem hinném, hogy elküldenek.

Öregnővér 2011.12.27. 09:54:54

Á, dehogy:-)))
Hivatalosan nem kérhetünk lakcímkártyát. Nincs kapcsolatunk a lakcímnyilvántartóval.
A beutaló orvossal kell megbeszélni, hogy milyen lakcímet írjon rá, onnét sima az ügy.

sic! 2011.12.27. 10:05:56

Budapesten van az országos onkológiai intézet (a déli pu.-nál), oda kérjél beutalót egy szövettani mintára, úgy tudom, országos intézetként az ország egészéből fogadnak betegeket (pár éve jártam ott, szintén csomóval). Illetve hívd fel őket és kérdezd meg, egyáltalán kell-e a nőgyógyászatukra beutaló, ill. kell-e időpontot kérni.
(Még egy tipp, ha mégis a kerületi nőgyógyászaton kötnél ki: Ha kicsi és tömör a melled, hagyd ki a mammográfiát, mert nem sokat lát rajta az orvos, így adott esetben felesleges sugárterhelést jelent azon túl, hogy elodázza a további vizsgálatokat. Ehelyett már első körben ultrahangos vizsgálatot kérj, majd (ha az orvos szerint szükséges, de lehet, hogy azt mondja, elég pár hónap múlva egy újabb ultrahang) beutalót szövettani vizsgálatra az onkológiai intézetbe (az eredményt ott helyben meg lehet várni, vagyis pár évvel ezelőtt kb. negyed óra alatt megvolt).
Ezen kívül ne aggódj nagyon: még a 40 fölötti nőknél a felfedezett csomók 80-90%-a jóindulatú. Az orvosok sincsenek mindig tisztában a statisztikával - szóval vizsgáltasd meg magad /főleg, ha a családban már volt mellrákos!/, de ne hagyd magad megőrjíteni.)

cenzorilla 2011.12.27. 10:15:25

Kérlek titeket, hogy ne tippeljetek és ne adjatok tanácsot!

Van itt jó pár nagyon jó orvos, egészségügyi dolgozó aki a mindenkori jogszabályokat ismeri.

Diagnózist, még lehetségest se állítsatok fel!

Öregnővér 2011.12.27. 10:17:42

@sic!:
Az orvosi rendelő nem KÖZÉRT.
És az orvos nem adminisztrátor.

Tempus-Anh 2011.12.27. 12:51:09

Ez egy olyan panasz, amellyel az ország összes sebészeti ambulanciája fogad bárkit.
Nem a hely, hanem az IDŐ ilyenkor a fontos.
Lépni tehát, minél gyorsabban...

IrishOak 2011.12.27. 14:50:26

Szép Napot:-)

Kedves posztoló.A választott háziorvos nagyon is komolyan fogja venni a problémát. Ír egy beutalót, valószínűleg egy helyi(talán kerületi)kórházba, ahol majd időpontot kell kérni. Nem küldik világgá az embert.Ellenben lehet választani az ország másik feléről is orvost, ha abban van a nagy bizalom.
A tb szám alapján jár az ellátás, és nem a lakcímkártya alapján.
(A lányom aki szintén huszonéves vidéki címmel - Pesten jár orvoshoz, itt műtötték, és itt vesz igénybe minden orvosos dolgot. Én meg elvándoroltam vidékre szülni;-))

Sok olyan baj is van ami spec. ellátást igényel, és pl Pestre jönnek vidékről. Úgyhogy ez ügyben nem kell aggódni.

Először is megnyugodni,mélyeket lélegezni.A legfontosabb, hogy "meghallja" az ember a fontos híreket.

Fel a fejjel, semmi baj, a dokik ügyesek, és megoldják:-)

Rabyn 2011.12.27. 15:01:15

Én úgy tudom, hogy a tüdőszűrés az egyetlen, ami lakcímhez van kötve.
Szóval ha a házidoki ad beutalót (és először úgyis csak ultrahangra fog adni, nekem is csak arra adott hasonló gonddal), akkor kérsz egy időpontot (amit leghamarabb január végére fogsz kapni) és mehetsz is a dokihoz.
És nyugi!:)

ma21 2011.12.27. 15:58:28

@IrishOak: Írhatnék Neked privátban?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.27. 21:54:54

most az lenne a kérdés, hogy egy nem akut esetben kaphat-e bárhova beutalót az ember. mert ugye az akut esetet azt mindenütt kötelesek ellátni, de ez nem képez akut életveszélyt, így aztán simán hivatkozhatnak a területi ellátásra

Mille38 2011.12.27. 22:35:41

Most igazából azt nem értem, ha van választott háziorvosa, akkor miért nem tőle kéri, hogy segítsen eligazodni az egészségügy útvesztőjében?

tundee 2011.12.28. 01:04:22

@sic!: Még jó, hogy nem egyből mastectomiára küldenéd!?:DDD

Irány a háziorvos vagy egy nőgyógyász, ők gondoskodnak rólad a továbbiakban.

PoniLoW 2011.12.28. 12:22:02

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Időközben protekcióval sikerült eljutnom egy fizetős klinikára, ahol egyből megultrahangoztak, találtak pár cisztát, de semmi komolyabb. Még egyszer köszi a tanácsokat :) És ideje lenne csináltatnom egy lakcímkártyát.

Dr.laikus PhD 2011.12.28. 12:36:12

@PoniLoW:

Hála Istennek!
Fizetős klinikára nem kell protekció, csak információ, itt is tudunk nagyon jókat ajánlani privátban. :DDD

PoniLoW 2011.12.28. 12:43:14

Természetesen ingyen megcsinálták a vizsgálatot, a jövőben viszont előrelátó leszek, és másodikán irány az okmányiroda egy ideiglenes lakcímért. Biztos, ami tuti.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.30. 20:27:12

A tüdőszűrést is csak a lakcím szerinti ernyőszűrő (ez milyen hülye szó) állomáson csinálnak. Gondolom mammográfia is ott van... Vagy giga pénzért maszek alapon...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása