Ne tessék türelmetlenkedni!

2011.12.21. 06:00

Az előzmények óta eltelt a röpke 57 nap, ott voltam 14:45-kor. De minek.Csöndes letargiában ücsörögnek a páciensek a folyosón, néha kijön egy asszisztens, behív valakit, csak úgy név nélkül, isten tudja milyen alapon kiválasztva. Fél négy felé a 15:00-ás beteg elkezd kérdezősködni, kit mikorra hívtak be. Hogy még én is itt várok? Ja, akkor nem izgul. „Illetékesnek” érezvén magam, a következő ajtónyitáskor egész kicsire összehúzva magam érdeklődöm a tényleg ILLETÉKESNÉL: nagy tisztelettel tudakolnám, mikorra várható sorra kerülésem lefolytatásának megtörténte, merthogy bő három fertályórával ezelőttre érdemeltem ki egy társadalombiztosítás által finanszírozott orvos által való megtekintés eszközlésének foganatosítását. Tekintettel arra a nehezen megkerülhető tényre, hogy nekem négytől már máshol van dolgom.

 


„Ne tessék türelmetlenkedni!”


Hát úgy nézek én ki, mint aki türelmetlenkedik??? Nyilván rohadt türelmetlen vagyok, ha kb. két hónap várakozással, ötven perccel az időpontom után egyszer csak megszólalok, és tájékoztatást merészelek kérni az egészen közeli (?) jövő várható alakulásáról…

Azért némi szánalmat csak sikerült ébresztenem a rendelő munkaszervezésének – egyébként alulfizetett, ideges és zaklatott – nagyhatalmú úrnőjében, mert úgy öt perc múlva újra nyílt az ajtó, és immár LISTÁVAL a kezében megjelent a színen, és elkezdett neveket olvasni. A 14:00-os nem jelentkezik. Hogy már végzett, megunta, vagy el se jött, azt nem tudjuk, de mindegy is. A 14:15-ös se. A 14:30-as névre feláll egy huszonéves forma lány, hogy ő lenne az. Na, a következő, az már én vagyok.


„Jó, akkor majd most jön az ifjú hölgy, és azután maga.”


Értem. Akkor köszönöm szépen, én nem jövök.

„Hogyhogy?”

Mert mint mondottam, négykor már máshol kell lennem. Most majdnem egy órával vagyunk az időpontom után, úgyhogy mire a hölgy után bejutok, én innen már öt perce elmentem. Kvantumugrásban elég jó vagyok, de az időutazás még gyengén megy. Kéne olyan tekerős medál, mint Hermionénak a Harry Potterben, de még a Vaterán is nagyon drágán adják.


Nem részleteztem neki, de nem kamuztam, nem előrehazudni akartam magam. De négykor tényleg dolgom van. Ott kell lennem a kezdődő előadáson. Nagyon durva lenne lábujjhegyen beosonni negyed-fél öt között az előadóba. Mit szólnának a hallgatók, meg pláne az előadó!!! Aki én vagyok…


Úgyhogy megkérdeztem, mikorra jöhetnék vissza? Ugye nem kell új időpontot foglalnom megint két hónap múlvára?


„Jöjjön vissza holnap.”


Jó, jövök! Mikorra?


„Ja, hát azt ő nem tudja megmondani!”


Jöjjek vissza, üljek le, menjek le alfába, hibernáljam magam, alakuljak indiai oszlopszentté, aztán majd egyszer csak behívnak. Erősen tekert az agyam, hogy hogyan adjak nyomdafestéket is tűrő, etikai normáim határain is belül maradó, de mégiscsak adekvát választ eme felvetésre. Nem nagyon sikerült. A csöndet a sorban előttem lévő ifjú hölgy törte meg, és oldotta fel a konfliktust. Felajánlotta, hogy beenged maga előtt, neki már úgyis mindegy. Vannak még csodák. Talán újra kellene hinnem a Mikulásban is. Amikor épp nem azon küzdök, hogy ne vetkőzzek ki kultúrember mivoltomból, én szoktam hölgyeket előreengedni: bejáratnál, buszra szállva, lövészárokban (na jó, ott nem mindig), de most elfogadtam. Ez egy nagyon kivételes eset. Ha lettem volna annyira előrelátó, hogy megjegyzem a nevét a listaolvasáskor, ezzel a poszttal most megőrizhetném az internetikus örökkévalóságnak. Nem tettem, így most csak névtelenül vagyok hálás neki, hogy öt percet rám szánt az életéből.


Szóval végre bejutottam a magyar egészségügy egyik szentéjébe! Miközben rebegtem magamban a hálaimákat, az előbb még oly mogorva asszisztens hölgy is megenyhült, sőt exkuzálta magát: sürgős esetek, meg ellenőrzés, meg felesleges tennivalók stb. Én megértem. Én nem haragszom. Én nem akarom őket se bántani, se bosszantani. De attól még nem oldódik meg az én problémám.


Ez utóbbi egy másfél másodperces magnifikátorral augmentált vizuális obszerváció eredményeként jutott egy stációval közelebb a megoldáshoz. Ugyanis elmondtam a dokinak, miért jöttem, és azt gyanítom outsiderként kiguglizva a dolgot, hogy egy atheróma nőtt a fejemen. Fogta a nagyítóját, rápislantott, és aszonta, ja! Ambuláns ki kellene szedni. Mondom, ühüm, azé’ jöttem.


Ennél klasszisokkal tovább tartott, mire találtak egy előjegyzési időpontot egy ilyen kisműtétre. Végül az is meglett, laza 50 nappal későbbre. És még az ifjú hölgy is örült, hogy tényleg nem kellett öt percnél többet várnia azért, mert előre engedett.

 

Hurrá!!! Egyrészt egy héttel rövidebb várakozás, mint az első körben, másrészt ők megcsinálják! Király! Nem küldtek tovább, nincs újabb előjegyzés, nincs újabb várakozási kör, ahogy gyanítottam. Közben lesz Mikulás, (most már tényleg hinnem kell benne), meg Karácsony (hinnem kéne a Jézuskában is? Lehet), meg egy Újév is (na, de az újévi fogadalmakban már csak nem fogok hinni)! De talán végre megszabadulok a csomómtól.


Amikor a körzeti dokihoz mentem, egy borsónyi bosszantó bütyök volt a hajam között. Most már babszemnyi bizsergő bumszli. Remélem még nem lesz cseresznyényi csúf csombék, mire kés alá kerülök. Pláne nem olyan, mint ez…

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.21. 08:17:41

ehhez képest elég nyugodtnak tűnsz...
:)

qbr 2011.12.21. 08:45:09

kedves levélìró. szerintem ne ezt a blogot használd irodalmi szárnypróbálgatásaid tereként.

leírom neked, mi történt: vártál háromnegyed órát, majd az elõtted levõ maga elé engedett, ezután megfelelõen elláttak.

ha legközelebb levelet ìrsz, kérlek, ilyen tömörséggel tedd!

2011.12.21. 09:00:14

"szentéjébe"

Már csak azt kérdezném, hol és mit tanít a posztoló?

Nekem azt sem akarták elhinni, hogy egy phd-s csaj nem tudott 0,1M-os NaOH oldatot készíteni papír, számológép meg toll nélkül (40 osztva 10-zel). Pedig ez is igaz.

El Visco Stello (törölt) 2011.12.21. 09:18:54

Az illusztrációból arra következtetek, hogy posztolónk komplett fejátültetésre vár a Transzplant klinika várójában.

sárga nyúl 2011.12.21. 10:16:50

@ReignOfdark: Pontosan erre gondoltam én is.

Egyébként meg katasztrófa, hogy ennyire ráér rinyálni.

Dr.laikus PhD 2011.12.21. 10:29:11

@Babette_:
Ezzel ijesztgeti magát.

www.youtube.com/watch?v=iEeMJgV75nQ

Ha hányós vagy ne nézd meg! ;)

Ugyandehogy (törölt) 2011.12.21. 10:42:24

@Dr.laikus PhD: ez döbbenetes:)
mitől nől valakinek ilyenje?
(egyébként érdekes, hogy filmen jobban sokkolnak a hasonló dolgok, mint élőben)

Dr.laikus PhD 2011.12.21. 10:57:18

@Babette_:

Filmen engem is.
Élőben nem zavar cseppet sem.
Én egyet irtottam, persze nem egy ekkorát, órákig tartott mire sikerült kipucolni.
Az egy elhanyagolt mitesszerből indult.

Biztos van orvos aki elmagyarázza.
Amit itt láttunk közel nem volt szerintem soha kis kipucolható zsírcsomó.

Férjem homlokán volt. Ütésre begyulladt, így műtötték.
Szerencséje volt ő beleájult, de megúszta két öltéssel. ;)

2011.12.21. 11:24:30

@sárga nyúl: Ja, grafomán egomaszturbáció az egész. Bölcsészkarra tippelek.

Dr.laikus PhD 2011.12.21. 12:44:37

@ReignOfdark:

Naaaaa!

Volt és van itt bölcsész, nagyon jó íráskészséggel.
Egy egyszeri zrika miatt tán még nicket is váltott.

Nem bölcsész.
Ha én lennék a mamája azt mondanám, hogy megtapasztalta mikor csinál valami feleslegesen.
Ez a korai önállóság ára. :))))

Van akit még nem lehet elengedni, legalább a napi szintű intézni valókat mamától kell megtanulni.

sárga nyúl 2011.12.21. 13:21:58

@ReignOfdark: Szerencsétlen hallgatói. Nyilván folyamatosan nyomja nekik az agymenést.

2011.12.21. 15:45:53

@Dr.laikus PhD: Félre ne érts, legjobb barátom és a kedvesem is bölcsész, semmi bajom velük.

De...

- ha jogász, akkor szabályokat emlegetne,

- ha mérnök, akkor nem latin, hanem magyar érthetetlen szavakat használna,

- ha közgazdász, megemlítené, hogy az ő késedelmes zsírcsomó-eltávolítása miatt van válságban az ország,

- ha tétékás, akkor jobban zavarná a megoldatlan probléma, mint a várakozás,

- ha orvosis, akkor egyből tudja, hova kell mennie,

- ha művkaros, akkor még hinne a Mikulásban (mert a nagymellű hegedűslányok hoznák neki a mézeskalácsot)
__________________________________

Marad a bőőőcsész... :)

Sokorai_Atala 2011.12.21. 17:36:52

nem bántanám, már írtam is, magánrendelő,ugyanez a probléma, 14.00-ra bejelentve, b is léptem, negyed óra és kész. jó, 7.000 ft, de az idő pénz. vagy mi

irutavé 2011.12.21. 20:21:53

Kedves poszt író!Egy kérdést ha megengedsz?!Mégsem karácsony estére kaptál időpontot a bőrgyógyászatra? Hogy is van ez,ne haragudj de nem értem a panaszaidat!Egy tanács:Írj inkább fantasztikus novellát vagy regényt,van aki ezt a műfajt szereti az majd el is olvassa,de nem ezen az oldalon.Próbáld meg nem elfelejteni az előző írásodat és hozd egy kicsit szinkronba az utóbbi leveleddel!Így ugyan is ahogy írásaid megjelentek,számomra legalább is érthetetlen és kételkedek valódiságában!

El Visco Stello (törölt) 2011.12.21. 20:39:14

@ReignOfdark: Erősen elmentél az értelmiségi felé. Legalább a gátőrt ne zárjuk ki!

zsikuci81 2011.12.21. 22:31:15

Tisztelt Posztolo! Az elvaltozas megoldasa nem surgos. Az elojegyzesi ido (57 nap) nem volt hosszu, de a rendelo elotti varakozas sem. Meg ugy sem, hogy idopontja volt. A stilus egy egoista, elkenyeztetett emberre vall. Esetleg voros szonyeget nem ker, mielott bevonul a rendelobe?
Oszinten kivanom Onnek, hogy ne legyen igazan beteg es ne szoruljon a Magyar Egeszsegugy segitesegere!! Arra a fiatalemberre emlekeztet, aki mindenaron a majdnem haromszorannyi idos fekvo strokos neni elott akarta magat megvizsgaltatni, miutan harom napja idegen test kerult a szemebe.
A szentelyt pedig nem pontos j-vel irjak!!

2011.12.22. 08:36:27

@zsikuci81: Az most jöttem rá, hogy egy szóvicc, a Szent Éjt akarta jelenteni, amikorra az időpontot kapta.

"Végre bejutottam a magyar egészségügy egyik szenéjébe." = Végre kaptam időpontot egy karácsonyi ügyeleten!

@El Visco Stello: Az egész sztori arra lett kihegyezve, hogy megalázták értelmiségi létében a várakozással. Egy gátőr szerintem türelmesebb.

zsikuci81 2011.12.22. 11:47:40

@ReignOfdark:
Tenyleg, erre nem is gondoltam! :)

isolde 2011.12.22. 22:04:47

Namost a múltkori posztnál lecsesztetek, amiért nem értettem, hogy mikorra kapott karácsony estére időpontot, erre kiderül, hogy az már volt is? Vagy ez tavaly volt? Istenem, itt kell megtudnom, hogy annyi év orvosi egyetem után még egy blogposztot sem vagyok képes értelmezni. Ezért tart itt ez az ország.

2011.12.23. 09:49:10

Ha valaki időpontot kap, az csak annyit jelent, hogy nem fél napot kell várni. 1 órával az időpont után más programot szervezni felelőtlenség. Az orvosi rendelő nem iroda, vannak sürgős, váratlan események, van akit soron kívül el kell látni. Aki ezt nem érti meg, annak nincs mit magyarázni.

Lajszlo 2011.12.23. 11:20:27

@Turchi: Bocs, de kell magyarázni. Például felhívhatnák rá a páciens figyelmét, mert az élet más területein ha időpontot kapsz valahova, az azért azt szokta jelenteni, hogy kis eltéréssel (mondjuk negyed óra) sorra is kerülsz a megadott időpontban. Ezért akad ki ilyesmin az átlagember. Meg különben is, minek adnak ilyen precíz időpontokat, hogy mondjuk 10 óra 10 perc, ha ennyire nem tudják tartani? Nem lenne tisztességesebb azt mondani, hogy jöjjön be délelőtt, aztán majd meglátjuk?

rikitiki 2011.12.23. 14:27:23

A legtisztességesebb az lenne, ha végre kimondanánk:

ennyi pénzből az állami eü. nem tud pontos előjegyzést adni, csak várólistának megfelelően tud vizsgálatot és műtétet biztosítani, nem tudja a minimumfeltételeket biztosítani, az ellátást az ÁNTSZ csak az ellátási kötelezettség miatt engedi ilyen feltételekkel, súlyos létszámhiánnyal működik annak minden következményével.
Emberek, ennyi pénzből, ilyen rendszerben ennyit tud.

Aki jobbat akar, az menjen a magáneü.-be. (Vagy fordítson több pénzt az eü-re és szervezze át)

Ezt lenne tisztességes elmondani.

Ehhez képest csak hazudunk és a vizitdíj ellen kampányolunk, a tőkebevonás. magánosítás ellen agitálunk.

A fogászatban van minimális állami ellátás, és egy egyébként jól működő magánrendszer, ami drágább...

Minőség csak pénzért van és lesz, ha pénz nincs, akkor...

2011.12.23. 19:48:23

@Lajszlo: Igazad van, tévedtem, neked valóban el kell magyarázni. Az élet más területein nem gyógyítanak, így ez csak az orvosi rendelőkben fordulhat elő. A beteg állapotát nem lehet előre tervezni. Vannak sürgős esetek. Ezt remélem, te is elismered. A "precíz" időpontokat azért adják, hogy legyen egy terv, amit megpróbálnak betartani. Megpróbálnak! Ha nem sikerül, az nem azért van, mert direkt kitolnak a beteggel, hanem nem tervezhető előre az aznapi betegek állapota.

csilló 2011.12.23. 20:32:34

@Turchi: Persze, azt elismerem, hogy a sürgős eseteket előre kell venni. De mondok egy konkrét példát, hogy miért nem egyértelmű, hogy miből erednek a csúszások. Nemrégiben ultrahangra kaptam beutalót, két hónappal későbbre. Én percre pontosan megjelentem, az adminisztrátor első mondata viszont az volt, hogy "sok-sok türelmet kérek, rengetegen vannak maga előtt". Nem akartam udvariatlan lenni, csak ezért nem kérdeztem meg, mégis honnan kerültek ők az én időpontomra? De amúgy szeretném tudni, úgyhogy te most felvilágosíthatsz. Mondod, például, hogy vannak sürgős esetek. Én laikusként azt hittem, hogy a sürgős esetek eleve máshova kerülnek, és máshol ultrahangozzák az időpontra behívott embereket. Honnan kellene tudnom, hogy ez így van-e? És ha nem így van, hány sürgős esettel kell számolni egy átlagos napon, és átlagosan mekkora csúszást okozhat az időpontra behívottak vizsgálatában? Én azt gondoltam eddig, hogy napi néhányan lehetnek. Tévedek? Ez a rengeteg ember, ez mind sürgős volt vajon? Nem tudom.

csilló 2011.12.23. 20:34:12

Lájszló vagyok, csak valaki más belépett a gépen, amin írok...

2011.12.24. 07:00:21

@csilló: Gondoltam, hogy Lájszló vagy:-)
Bizonyára vannak indokolatlan csúszások is, mint pl. a gyógyszerlátogatók, ismerősök, stb., vagy a rossz szervezés, az asszistens bénázása, vagy az orvos rossz munkamódszere. Arra akartam utalni, hogy itt a legkevésbé kiszámítható az idő. Az, hogy te hol voltál UH-n, és ott mi történt, azt nem tudhatom, nem voltam ott, de te megkérdezted bizonyára, ha már ott voltál. A sürgős eseteket ott nézik, ahol éppen vannak. Mert előre nem lehet tudni, mennyire sürgős. A megoldás pont ott van, amit nem tettél meg. Kérdezni kell, és akkor te fogod megmagyarázni nekem, hogy fordult ez elő :-) Egyébként nem vagyok orvos, csak a saját tapasztalataimból írok. Én igen ritkán tapasztaltam több órás csúszást időpontnál. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő. Amit én nem tartottam elfogadhatónak a posztban, hogy 1 órás késés miatt reklamál, ami szerintem még belefér a mai helyzetbe. Igazából még 1 órát sem hagyott az egész lebonyolítására, hiszen 1 óra múlva már más programot szervezett magának, ahová oda is kellett érnie, valamit a saját orvosi vizsgálata is elvett némi időt. Kórházi rendelőkben az is gyakran előfordul, hogy az orvosnak rendelési idő alatt fel kell mennie az osztályra, és nincs, aki közben folytassa a rendelést. Erről sem ők tehetnek, osztódni nem tudnak, ennyien vannak és kész. És a csúszások azon egyszerű oknál fogva is keletkeznek, hogy több a beteg, mint amit normál időn belül el tudnak látni. Ez sem az ő hibájuk. Ők meg kevesen vannak. Persze hogy lenne mit javítani, nem állítom, hogy ez így jó, de nem 1 órás késénél kell reklamálni.

Fülöp-Pusztai Beáta 2012.11.25. 12:16:54

@El Visco Stello: Én is most látom csak, hogy a KEDVENC klinikám képe szerepel illusztrációként ennél a - meglehetősen egyedi - posztnál...
Nem tudom mi fáj ennyire a posztolónak, de az BIZTOS, hogyha az ide írogatók rászoknak a Transzplant. Klinika fikázására, hát én felkutatom, kibelezem és elevenen megeszem a delikvenst! Uff.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása