Karácsony estére adtak időpontot a bőrgyógyászaton

2011.12.19. 06:00

Kedves Praxisblog!

 

Témában leginkább hozzátok tartozik. Ősszel megelégeltem egy kisebb zsírcsómót a fejemen, elindultam, hogy megszabaduljak tőle. Még megvan, de szépen nő! :-).Az eddig történteket megírtam a saját blogomon. Annyira talán van érdekes és tanulságos, hogy érdemes legyen linkelni.


Üdv!
Arthúr

 

 

Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte… mert igazából orvoshoz akarta vinni – ha már egyszer meglőtték – de a betegfelvételnél csak karácsony estére jegyeztek elő nekik időpontot. Mit volt mit tenni, hát hazavitte, ott aztán szépen elvérzett, így aztán visszatérhetett a mese a régi medrébe: ez megsütötte, ez az icike-picike meg mind megette! Kerekecske, gombocska, hová szalad az a rohadék nyúl a TB-re befizetett pénzemmel???


Ez akkor jutott az eszembe, amikor beleszagoltam kis magyar egészségügyünk beteg-tologatósdijába. Idejét sem tudom már, mióta van a fejemben ez a – no, nem gondolat – zsírcsomó féle valami. Az utóbbi időben mintha nagyobb lenne, vagy csak jobban zavar, ki tudja, elmentem hát a háziorvosomhoz. Aki megnyugtatott, ne aggódjak, vélhetőleg csak valami faggyúmirigy cisztásodott el, vagy micsoda. Apró kis ambuláns szabás-varrással kikapják „oszt jól van”. Kaptam is legott egy beutalót, merthogy ez a bőrgyógyász illetékességi köre. Aki majd talán továbbküld egy sebészhez, aztán az majd megszabja a fejem bőrét. Irány hát a bőrgyógyászat, kértem egy időpontot: villámgyorsan kaptam is, hétfőn délután 14:45-kor legyek itt X doktorúrnál, mához 57 napra …


Igen jól hallottam, kb. két hónap múlva már sorra is kerülök, hogy 3 perc alatt megállapítsák azt, hogy valóban tovább kell küldeni a sebészhez, ahogy a háziorvos mondta??? Gondolom ott is kapok majd egy időpontot két hónap múlvára, amikor megnézik, hogy mit kell csinálni, és beosztanak műtétre, mondjuk újabb két hónapra rá. Bízzunk benne, hogy nem halasztják el a beavatkozást, és a pár nap után esedékes varratszedéshez már nem kell újabb hónapot sorban állni, és akkor röpke fél évvel azután, hogy először orvoshoz mentem, már meg is oldódott egészségem eme szerencsére marginális problémája.


De ennyi erővel ilyen bigyó nőhetne a koponyacsontom másik oldalán is, lehetne rosszindulatú is, és sajnos akkor sem biztos, hogy gyorsabban haladnának a dolgaim. Ha most rászánok pár tízezer forintot, egy magánklinikán megcsinálják nekem szinte azonnal, egy hét múlva már el is felejthetem az egészet. Esetleg paraszolvenciás „kompromisszumként” fele pénzért soron kívül az állami egészségügyben.


A lényeg, hogy az a vagon pénz, amit az évek során én és a munkaadóm befizettünk járulékként, nem elég, fizessek még hozzá zsebből megint. Hát nem, kivárom!

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sokorai_Atala 2011.12.19. 06:27:06

Helló, nekem is volt, a bőrgyógyász eltávolította, bár elég kis méretű volt még. Ja magánrendelésen.

El Visco Stello (törölt) 2011.12.19. 07:18:21

Hennyehinnyehunnyaazannyát! Ez most mi? Karácsony estéről csak a rendkívül szellemes példabeszédben van szó. Egyébként szombatra esik. Egyébként a 14:45 az kora délután és nem este. Egyébként meg tökön szúrom magam.

"Hát nem, kivárom!" Fantasztikus éleslátás! Igen, az időpontokkal ezt kell tenni.

Dr.laikus PhD 2011.12.19. 07:43:37

Bőrgyógyászatra nem kell beutaló.

Miért kell csodálkozni, hogy 24-én munkanapon dolgoznak?
Van kalapja, nincs kalapja annak a nyuszinak?

Bőrgyógyászatra elmész, megnézik a csomódat és annak alapján, hogy sürgős, vagy nem, adnak beutalót a sebészetre.

Ha azonban nálatok nincs bőrgyógyász, akkor szívás. 24-én fognak megvizsgálni.

Ahol én lakom 6 bőrgyógyász van.
Minden napra két rendelő orvos jut.

Ezért gondolom, hogy ebben a szakmában azért még nincs szakorvos hiány.

scopolamin 2011.12.19. 08:10:05

Erre konkrétan mi is rákérdeztünk, és segítőkészen elmagyarázta a privát dermatológus.
Azért kell előbb bőrgyógyászhoz menni, és aztán a sebészhez, mert bőrgyógyász dönt a műtét MIKÉNT-jéről. Sebész e témával már nem foglalkozik, csak vág.
Az csak szubjektív adalék, hogy bőrgyógyász véleményezése után kevesebb a műtét, konkrétan pl. az én hozzátartozóm lemondott róla. Ugyanis abbamaradt a para, igazolást kapott róla, hogy az elváltozás biztosan nem rákos. Pedig az állán van, szerencsére azóta nem nőtt, sőt mintha kisebbedett volna.
Bőrgyógyász szerint biztosan azért, mert azóta kevesebbet jár arra a keze :)

qbr 2011.12.19. 09:11:03

Mi a probléma?
A TB-be befizetett pénz (legyen az bármennyi személyenként) erre elég.

Ha fontos az egészséged, fordíts rá több pénzt.
Ha nem tudsz rá több pénzt fordítani, akkor gondolkodj el azon, hogy hogyan tudnál erre pénzt megtakarítani. Pl. havi 5 tűró rudi az kb. 500 Ft. Ha 2 évre hajlandó vagy lemondani erről (vagy egy hasonló luxuskiadásról), akkor ki tudod fizetni a magánbőrgyógyászt és két hónappal előbbre vagy.
Ha már semmi ilyen megtakarítási lehetőséged nincs luxustermékek terén (nem dohányzol, nem iszol soha alkoholt, nem veszel cukrot, csokoládét, kávét, nem jársz moziba, étterembe, nem veszel könyvet, új ruhát, stb.) akkor sajnos tényleg ki kell várnod ezt a két hónapot, egy nem sürgős, életet nem veszélyeztető, alapvetően esztétikai jellegű beavatkozás terén.

szabidoki 2011.12.19. 09:47:03

Rendkívül egyszerű, azért kell várni, mert más is szeretné megnézetni bőrgyógyásszal a bibircsókját (és ezeknek kb 1/3-a szintén fizet tb-t), aztán ugye az orvosok száma és munkabírása is véges, úgyhogy lehet várni két hónapot.
Mondhatni sok az eszkimó és kevés a fóka, és ez csak romlani fog, függetlenül attól, hogy mennyi tééébééét fizettél.

VaTi 2011.12.19. 10:16:02

szerencsétlen orvosok (meg mindenki) akiknek karácsony este kell dolgozni...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.19. 11:04:07

2 hónapos előjegyzés nem sok. angliában jelenleg 2 év a max de csak azért mert pár éve ezt korlátozták. egy ismerősöm angliában ortopéd főorvos, műtött már olyan térdprotézist aki 8 évet várt rá.
az atheróma eltávolítás meg egyértelműen sebészi feladat, nincs mit a bőrgyógyásznál vacakolni vele. adsz egy rezidensnek egy ötöst és boldogan kikapja még aznap

qbr 2011.12.19. 11:21:26

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Igen, de háziorvosnak / sebésznek nem biztos, hogy van diagnosztikai jogosultsága, úgyhogy valószínűleg kötelező kör a bőrgyógyász

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.12.19. 12:08:08

@qbr: atherománál semmilyen diagnosztikát nem végzünk, ha véletlenül mégse atheróma akkor szövettanra küldöm. alapvető követelmény ennek a lehetősége, anélkül nem működhet kórház vagy rendelőintézet

scopolamin 2011.12.19. 12:24:01

@szabidoki: :DDD
Ugyanakkor ha minden bibircsókot azonnal megmutatnánk, akkor a tényleges rákosok szorulnának hátrébb.
Tipikus "majdnem meghalok", pedig semmi bajom sincs poszt.

dühös12-ember 2011.12.19. 13:59:53

1:,Nem értem a panaszkodót!Az a zsírcsomó már valószínű ott volt hónapokkal,akár évekkel ezelőtt is.Miért nem izgatta hamarabb!?Esetleg nyáron,akkor egyébként is gyorsabb a sebgyógyulás.2:,A @szabidokinak tökéletesen igaza van!Bizony,sajnos a melanoma gyanúval is várakozni kell,annyira kevés általában az orvos,és a szakszemélyzet.Az itt inkább a baj,hogy karácsony estére kapta az időpontot!Hát higgye el,Nekik sem ez lesz a legnagyobb örömük!!!Tisztelet minden egészségügyi dolgozónak,meg mindenkinek,akik akkor is dolgoznak,a mi szolgálatunkra állnak,amikor mi már a családdal vagyunk!

DitavonTeese 2011.12.19. 14:15:02

Bőrgyógyász megnézte (5000 Ft), sebész kivette (10.000 Ft) és meg lefogtam a gyermekemet miközben kivágta. Ha a "feláldozott haszon" kérdése mond valamit, akkor ez annak tipikus esete. Mennyit ér Neked a karácsony este és a várakozás. Én a csomómat már kb. 20 éve nézem a csuklómnál. Már szinte hiányozna, ha megszabadítanának tőle.

qbr 2011.12.19. 14:17:41

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Akkor a háziorvos volt túl óvatos.

Na, máris segítettünk a posztírónak: mondja le a bőrgyógyászt, és kérjen a sebészetre beutalót!
Ma sem keltünk fel hiába, még a 2 évnyi túrórudi adagot is megspóroltuk. Méghogy nem konstruktív blog a praxis...

qbr 2011.12.19. 14:20:40

@qbr: Na jó, az előbbit azért inkább mégiscsak kitörölném, mert azt hiszem inkább ne így, internet mögül, laikusként adjak tanácsot, hogy valaki menjen vagy ne menjen bőrgyógyászhoz :)

Dr.laikus PhD 2011.12.19. 14:31:49

@qbr:

Sebészhez sem kell beutáló. :)

irutavé 2011.12.19. 16:37:46

Kedves Arthúr! Mielőtt írsz egy panaszt,kérlek tájékozódj!Tudtommal szombat-vasárnap a rendelőintézetek nem üzemelnek.Hétvégén sürgősségi ellátás van és ügyeleti rendszer. Kétlem,hogy Te dec.24.-ére kaptál volna időpontot bőrgyógyászhoz.A bőrgyógyászat nem tartozik a sürgősségi ellátáshoz.A bőrtünetek általában nem hirtelen keletkeznek,ha jól tudom,Nálad sem így volt!Tudod lehet úgy reagálni a hozzászólásomra,hogy"Magyarázkodás" meg nem hisszük el amit panaszként leírnak,de egy pontatlan írás,itt a dátumra gondolok ez megkérdőjelezi az egész panasz valódiságát.

2011.12.19. 18:32:44

Nem értem a problémát: a kedves úriember baja most az, hogy rosszindulatú tumortól tart a fején, amihez - szerinte - nem kapja meg időben a terápiát, vagy egy esztétikai műtétre való várakozási idő miatt panaszkodik?

@Dr.laikus PhD: @scopolamin: @csak néha benézek ha marhaságot látok: @szabidoki: @qbr: Mindent leírtak ezzel kapcsolatban, csak annyit tennék még hozzá, hogy fölösleges volt a háziorvos + bőrgyógyász kör. Ez a sebész kompetenciája, főleg, mivel az esztétikailag nagyon zavaró ámde nem malignizálódó, leginkább dermatológiai tumorok (pl. fibroma) eltávolítása sebészi feladat.

Lipoma esetén már lehet rosszindulatú a daganat, de ezt a sebész szintén meg tudja állapítani, elég megnéznie, hogy elmozdul-e a csomó a környező szövetektől, mert a jóindulatú tumor nem infiltrálódik. A képalkotás ez esetben szerintem pazarlás. (Ha véletlen a szövettanon mégis malignusnak bizonyul a tumor, akkor kell radiológiára küldeni a pácienst.)

Egyébként a liposzarkómák nagyjából egyetlen reális gyógyulási esélyt jelentő terápiája a teljes excízió, ergo ha egyből sebészhez megy lényegében nem romlanak a túlélési esélyei.

Itt egy retroperitonealis liposarcoma esete: www.elitmed.hu/upload/pdf/retroperitonealis_liposarcoma-185.pdf

Szilgyo 2011.12.19. 20:19:38

Dec 24 idén szombatra esik, gondolom sokan lesznek az SZTK-ban...

jágör68 2011.12.19. 21:34:12

57 napos várólista? Nem is sok.
Január 2- án komplett repülőgépnyi orvos- teamek pattanak meg országocskánkbul.
Hacsak a TEK közbe nem avatkozik- de pssszt! ezeknek még a végén az is eszükbe jut...
Na szóval utána más kontextusba fog kerülni az 57 nap.

szappanfőző 2011.12.19. 22:54:27

Még hogy hiány van az egészségügyben!
Szakrendelőben, (pest) fülészeten két asszisztense is volt a dokinak!
Egyik az ajtót nyitogatva hívta be a betegeket, plittyegő sorszám tábla mellett, másik a vele szembeni asztalnál értelmesen, megállás nélkül traccsolt amíg az orvos piszkálta a fülem!

pirimogyoró 2011.12.19. 23:03:24

@El Visco Stello: Aha, az éleslátás itt is megvan...
Miért kell szenteste előtt néhány órával megműteni valakit, amikor ez egy egyszerű, rövid beavatkozás, tervezhető és lehet előbb, lehet később?
Ez az ingyenes egészségügy, ami nekünk marha sokba kerül, egy kalap sz@rt ér.
Tisztelet annak a kevés rendes, becsületes orvosnak és asszisztenciának, akik a betegben még látják az embert!

scopolamin 2011.12.19. 23:18:18

@pirimogyoró: Semmiféle szenteste nincs a posztban, csak egy blogról kreált meseszerű történet.
Valóságban ez történt: "hétfőn délután 14:45-kor legyek itt X doktorúrnál, mához 57 napra …"
Pont elegendő idő a tervezhetőségre.
Tényleg érdekes üzem az eü.... minden menjen azonnal is, és tervezve se csússzon semennyit :) Ültessük át ezt tömegközlekedésre, összes utas kívánsága kielégüljön, hiszen megveszik a jegyet, legott lenne káosz, és ez csak egy példa.

Dr.laikus PhD 2011.12.20. 05:04:42

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény

A beteg közvetlenül – beutalás nélkül – jogosult igénybe venni az első alkalommal beutalás alapján igénybe
vett tüdőgondozó, bőr- és nemibeteg gondozó, onkológiai gondozó, valamint kúraszerű ellátás keretében a
gondozásba vett betegek részére nyújtott ellátást, továbbá a szakorvosi rendelő által nyújtott bőrgyógyászati,
pszichiátriai és addiktológiai, nőgyógyászati, urológiai, fül-, orr- gégészeti, szemészeti, általános sebészeti és
baleseti sebészeti, illetve onkológiai szakellátást.
Nem szükséges beutaló a különböző tb vagy szociális ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges
vizsgálatok igénybevételéhez sem.
-------------------------

Lehet mazsolázni a várólisták esetén.

www.oep.hu/portal/page?_pageid=35,32766169&_dad=portal&_schema=PORTAL

isolde 2011.12.20. 09:56:04

Milyen karácsony este?? Nincs is a posztban karácsony estéről szó, hétfő 14.45-re kapott időpontot. Mi ez a hülyeség?

irutavé 2011.12.20. 18:50:38

@isolde: Olvasd el légy szíves a poszt címét is!De leírom Neked:"Karácsony estére adtak időpontot a bőrgyógyászaton".December 24.e szenteste,26.a hétfő,karácsony másnapja.A szakrendelőkben nincs rendelés.Mi ez a hülyeség?Talán ebből rájössz.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása